Onko vaarallinen mersu?

A luokan tapaus

Tässä lainaus IS:sta
"Maahantuojan mukaan miehellä "poikkeava ajotapa"

Vehon vastauksesta Kuluttajariitalautakunnalle ilmenee, että maahantuoja ei pidä liikenneturvallisuutta vaarantavana sitä, että auton kaasu ei reagoi muutamaan sekuntiin vakionopeudensäätimen käytön jälkeen.

Kuluttajariitalautakunnan käsityksen mukaan on varsin epätodennäköistä, että autoa olisi yritetty korjata Veholla useaan kertaan, jos kysessä olevaa seikkaa olisi pidetty alun perin auton tavanomaisena toimintatapana. Lautakunnan mukaan kyseessä ei myöskään ole tavanomainen autoissa oleva ominaisuus ja sen vuoksi vakionopeudensäätimen toiminta ei vastaa ostajan aiheellisia odotuksia. Kuluttajariitalautakunta suositti, että auton myyjä Veho Autotalot maksaa auton omistajalle hinnanalennusta 2 000 euroa.

Espoolaismies kertoo, että Vehon toimitusjohtajalta tuli vielä erikseen sähköpostia, jossa Veho kieltäytyy maksamasta Kuluttajariitalautakunnan suosittamaa 2000 euroa. Mies kertoo, että Vehon mukaan hänen siirtymisensä rajoittimen käytöstä vakionopeudensäätimen käyttöön hänen kuvaamallaan ajotavalla on erikoinen ja poikkeava ja siksi Veho ei maksa korvausta.

Mies kertoo sekä Veholle että Kuluttajariitalautakunnalle käyttävänsä nopeudenrajoitinta ja -säädintä seuraavasti: "Taajamassa ajetaan nopeudenrajoittimella, ja maantiellä, kun on vähemmän liikennettä, siirrytään vakionopeudensäätimelle. Minulle tämä toimintapa kuulostaa loogiselta, koska taajamissa ja kehäteillä ei ole mitään järkeä käyttää vakionopeudensäädintä liikennemäärien takia. Moottoritielle siirryttäessä kiihdytetään ja vaihdetaan vakionopeudensäätimelle."

Mies kysyykin, että onko tämä sellainen "normaalista poikkeava" toimintatapa?

Vehon mukaan hänen ajotapansa kuvatussa tilanteessa on niin poikkeava, että auton elektroniikalle on annettava muutama sekunti aikaa reagoida.

- He eivät ikinä ole kuitenkaan kertoneet minulle mikä ajotavassani on poikkeavaa. Se vaan on.

Veho on valmis kutsumaan vielä tavarantarkastajan arvioimaan autoa. Mikäli hän toteaa vakionopeudensäätimen vialliseksi, Veho tyytyy Kuluttajariitalautakunnan päätökseen."

Toivottavasti tämä auto ei ole ohittamassa maantiellä kun autoja tulee vastaan. Toivottavasti jää viranomaisten valvonnassa kiinni.

5

106

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miten se nyt meni?

      Onko nyt ihan varmuudella selvillä että ilmeneekö vika rajoittimelta säätimelle vaihdettaessa vai päinvastoin? Vakionopeussäätimeltä esim. 90km/h nopeudessa rajoittimelle vaihdettaessa varmaankin kaasu kuolee siksi aikaa kun nopeus laskee rajoittimelle viimeksi asetettuun nopeuteen, esim. 60km/h.
      Jos se menee toisinpäin, on vika kyseessä.

    • ei jymmärrä

      Mitä järkeä on yleensäkään jossain nopeuden rajoittimessa? Laittaa vaan vakionopeuden säätimen toimintaan niin pirssi liikkuu juuri sitä vauhtia, mihin se on säädetty. Ei siinä tarvita enää mitään erillistä nopeudenrajoitinta.

      • terveisen pöndelle

        Aukeaa sinullekin, jos ikinä tulet sieältä 5 savun tuppukylästä ihmisten ilmoille.

        Kun muuta liikennettä on paljon, marssinopeus tuppaa jäämään alle rajoituksen. Eipä tällöin vakionopeussäädin paljoa auta - sitä pitäisi räpeltää koko ajan, jos haluaa "käsikaasuttelulta" välttyä. Tutkalla höystetty sentään voisi toimia, mutta tämä on harvinaista/kallista herkkua.

        Rajoittimen kassa saisi kaasua polkea surutta eikä nopeus silti pääse karkaamaan laittomiin lukemiin jollain 40/50 rajoitusalueella silloinkaan, kun eteen aukeaa pätkä tyhjää tietä...

        Sossunelätit toki polkee näissä tilanteissa 70 lasiin, mutta minä en viitsisi ruveta palkastani päiväsakkoja maksamaan....


    • mbman

      Kaupungissa voi rajoittimen laittaa rajoittamaan max nopeuden nopeusrajoituksen mukaiseksi, esim. 40 km/h. asetus pysyy niin kauan kuin se poistetaan, eli siihen ei tarvitse kajota joka jarrutuksen jälkeen. Erittäin kätevä.

      Vakkari on taas tarkoitettu maantiekäyttöön.

    • vaikeaa/mahdotonta?

      Entäs jos vaan kaasun (toimivan sellaisen) kanssa säätelee sitä vauhtia, kun käsittääkseni kaikissa autoissa on tähän saakka ollut sellainen vakiovaruste kuin nopeusmittari. Vai onko nykypöndeille liian vaikeaa seurata sekä nopeusmittaria, että liikennettä?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      97
      2803
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2380
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2160
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      16
      1944
    5. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1796
    6. 152
      1782
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1767
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1716
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      131
      1510
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe