Ruotsin kieli on osa identiteettiämme!

paventotuus

http://www.hs.fi/mielipide/a1399267019551

"" Kielessä on myös kysymys identiteetistä. Me emme suomalaisina kuulu angloamerikkalaiseen kulttuuriin. Meidän historiamme, sivistyksemme ja yhteiskuntamme on pohjoismainen. Jos ruotsin kielen opiskelu jäisi vain eliitin etuoikeudeksi – sitähän vapaaehtoisuus tarkoittaisi –, menettäisimme oleellisen osan identiteetistämme.

Paavo Lipponen
Helsinki ""

55

148

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • säälin Paavoa ja kal

      Hehheee. Ja suomen kieli ei ole osa ruotsalaista identiteettiä yksinkertaisesti siksi, että se on leikattu Ruotsista pois. SÄÄLITTÄVÄ ALISTUVA SVEKOKRATIA.

    • Paavo-parka!?

      Suomalaiset kuuluvat suomalais-ugrilaiseen kulttuuriin! Suomalaiset eivät ole skandikansa. Paavo sekoittaa kulttuurin ja politiikan. Pohjoismaat ovat pelkkä poliittinen käsite.

      Miksi suomalaisten PITÄISI kuulua joko anglo-amerikkalaisen, skandinaavisen tai slaavilaiseen kulttuurin piiriin?

      Olemme suomalaisia ja sillä siisti. Todella alentavaa Paavon esittää, että suomalaisuus sinänsä ei kelpaa kulttuurimme pohjaksi!

      • taaskin

        Paavo-parka märissä vaipoissaan puhuu mitä sylki suuhun tuo.


      • Vienti-identiteetti
        taaskin kirjoitti:

        Paavo-parka märissä vaipoissaan puhuu mitä sylki suuhun tuo.

        Onko Suomenkieli fennojen identiteetti? Se kannattaa tuoda esille vientikaupassa.


      • huusianna.
        Vienti-identiteetti kirjoitti:

        Onko Suomenkieli fennojen identiteetti? Se kannattaa tuoda esille vientikaupassa.

        Sveko jolla on hajanainen epäidentiteetti ei näköjään ymmärrä edes mitä tarkoittaa identiteetti.


      • ..........
        huusianna. kirjoitti:

        Sveko jolla on hajanainen epäidentiteetti ei näköjään ymmärrä edes mitä tarkoittaa identiteetti.

        Olen itsekin tullut siihen tulokseen, että ruotsinkielisillä "suomalaisilla" on todella heikko ja hajanainen identiteetti ja tämän vuoksi he eivät edes voi ymmärtää sellaista, mitä he itse eivät ole ikinä kokeneet.


    • huusianna.

      Vastaus Lipposelle

      Lipponen Hesarissa:



      "Ilkka Malmberg väitti (HS Sunnuntai 4. 5.), että suomalaiset pärjäisivät hyvin, jos he keskittyisivät oppimaan hyvin yhden kielen, englannin.

      Oivallus englannin kielestä todellisena maailmankielenä ei ole erityisen omaperäinen."

      -- Se että oivallus ei ole omaperäinen ei tarkoita että se ei olisi kannatettava. Päinvastoin se osoittaa että sillä on kannatusta ja monet muutkin ovat arvioineet sen ratkaisuksi Suomen takapajuiseen (lue impivaaralaiseen) kielipolitiikkaan.



      "Melkein kaikki osaavat englantia jonkin verran – jokainen uusi sukupolvi edellistä paremmin. Englanti suorastaan tarttuu vaatteisiin ja tulvii tietoisuuteen joka suunnalta. Johtopäätös, että englantiin pitäisi keskittyä muiden kielten kustannuksella, on sen vuoksi omituinen."

      Johtopäätös ei ole omituinen vaan selkeä havainto englannin asemasta maailman kielenä ja sen kasvavasta tarpeellisuudesta, kuten Lipponenkin alleviivaa väitteellään että englanti tarttuu vaatteisiin ym. Kuitenkin Göran Persson ym. ruotsalaiset poliitikot puhuvat kaikki paremmin englantia kuin Lipponen, Halonen, Ahtisaari, Katainen tai Heidi Hautala jotka toimivat pakkoruotsin takuumiehinä Suomessa.


      "Englannin ja muidenkin kielten opetusta tulisi aikaistaa entisestään. Muita kieliä, kuten ruotsia, ei kuitenkaan pidä syrjäyttää."

      -- Ei ruotsia olla syrjäyttämässä vaan sen asemaa ollaan kohtuullistamassa koska pakkoruotsi on syrjäyttänyt sivistyskielien opiskelun. Ruotsi on käyttäjä vihamielinen kieli koska sitä opiskellaan vain Suomessa. Suomalaiset voivat puhua ruotsia vain ruotsalaisten kanssa.



      "Helsinkiläiseltä Malmbergilta on kovin jalomielistä haluta vapauttaa kuopiolaiset pakollisesta ruotsin kielen opetuksesta. Me kuopiolaiset olemme kuitenkin kielten suhteen samassa asemassa kuin helsinkiläiset. Suomalainen nuori tarvitsee myös ruotsia pärjätäkseen kotimaansa ja muiden Pohjoismaiden työmarkkinoilla. Yhdelläkään paikkakunnalla ei pidä olettaa, että nuori jää paikalleen, minkä vuoksi englanti riittää hänelle."

      Lipponen puhuu kuopiolaisten puolesta niin minä helsinkiläisenä väitän että Helsingissä ei tarvitse ruotsia. Siksi Lipposenkin luulisi ymmärtävän että helsinkiläisten pakkoruotsin lukemisen takia, ei kuopiolaisten tarvitse opiskella ruotsia nimenomaan siksi että olemme samassa asemassa kielten suhteen.

      Ruotsia opiskelevat juuttuvat kylmiin Pohjoismaihin joihin kuuluu myös maailman tylsin maa Ruotsi. Ne jotka opiskelevat maailman kieliä voivat päästä oikeasti ulkomaille tai jopa Euroopan komission puheenjohtajaksi, mihin tehtävään Lipposen kielitaito ei riittänyt.


      "Onnittelen Malmbergia yhdeksän kielen taidosta. Itse olen käynyt kansainvälisiä neuvotteluja ja pitänyt ex tempore -puheita suomen lisäksi ruotsiksi, englanniksi ja saksaksi. Siitä on kiittäminen kouluani Kuopiossa."

      Ei Malmbergia ole syytä onnitella yhdeksän kielen taidosta koska hän itsekin myönsi että hän ei niitä osaa tarpeeksi hyvin. Täydellinen englanti olisi riittänyt hänelle hänen mielestään.



      "Kielessä on myös kysymys identiteetistä. Me emme suomalaisina kuulu angloamerikkalaiseen kulttuuriin. Meidän historiamme, sivistyksemme ja yhteiskuntamme on pohjoismainen."

      -- Pakkokielessä ei ole kysymys identiteetistä vaan identiteetin muokkauksesta joka rikko kansainvälisiä sopimuksia. Emme kuulu angloamerikkalaiseen kulttuuriin mutta se ei tee meistä ruotsalaisia. Me emme ole mikään ruotsalaisuuden sivuhaara, vaan olemme kokonaisia suomalaisia ilman ruotsin kieltäkin. Olemme suomalaisia ja pohjoismaalaisia suomen kielellä. Jos emme voi olla pohjoismaisia suomen kielellä on jokin mennyt pieleen Pohjoismaiden perheessä. Antakaa pohjoismaalaisille mahdollisuus oppia suomea.




      "Jos ruotsin kielen opiskelu jäisi vain eliitin etuoikeudeksi – sitähän vapaaehtoisuus tarkoittaisi –, menettäisimme oleellisen osan identiteetistämme."

      -- Vapaaehtoisuus tarkoittaa että kaikki saavat opiskella ruotsia, ei se tarkoita sitä mitä Lipponen sanoo.

      Kouluttamaton alaluokka syntyy kun pitää opiskella yläluokan kieltå pakolla, eikä saa opiskella sivistyskieltä.

      Ruotsi ei ole sivistyskieli, sitä opiskellaan vain Suomessa. Ruotsi ei toimi kuten sivistyskielet. Se ei yhdistä kahta vieraskielistä vaan se toimii ainoastaan suomenkielisen ja ruotsinkielisen välillä. Ketkään muut ulkomaalaiset eivät opiskele ruotsia, siksi suomalainen joutuu ojentamaan äidinkielenedun ruotsinkieliselle puhuessaan ruotsia.

      Ruotsin kieli ei ole koskaan kuulunut suomalaisten identiteettiin vaan se on aina ollut eliitin pakottama pakkokieli. Ruotsia ei ole koskaan puhuttu sisämaassa siksi on harhautusta väittää että ruotsi olisi kuulunut suomalaiseen identiteettiin.




      Täällä Lipponen väittää että pakkoruotsi kuuluu suomalaisten identiteettiin.

      http://www.hs.fi/m/mielipide/a1399267019551

      • 2>1

        " Ruotsi on käyttäjä vihamielinen kieli"

        "Käyttäjävihamielinen" on yhdyssana.

        Minä "käytän" paljon ruotisa, enkä ole humannut sen olevan "käyttäjävihamielinen". Tosin jotkut toopet saattavat hermostua minulle jos käytän sitä, mutta sehän ei ole minun - käyttäjän - vika. Vastaanottajalla lienee heikko kielipää, kun ei kotimaisiakaan kieliä pysty ymmärtämään.

        Eikä omaansakkaan kirjoittamaan kuten kuuluisi.


      • huusianna.
        2>1 kirjoitti:

        " Ruotsi on käyttäjä vihamielinen kieli"

        "Käyttäjävihamielinen" on yhdyssana.

        Minä "käytän" paljon ruotisa, enkä ole humannut sen olevan "käyttäjävihamielinen". Tosin jotkut toopet saattavat hermostua minulle jos käytän sitä, mutta sehän ei ole minun - käyttäjän - vika. Vastaanottajalla lienee heikko kielipää, kun ei kotimaisiakaan kieliä pysty ymmärtämään.

        Eikä omaansakkaan kirjoittamaan kuten kuuluisi.

        Enää ei riitä että vedotaan kansalliskielen asemaan pakkoruotsin puolustamisessa ymmärtämättä että ruotsin kielen asema pitää muuttaa jos kansalliskielen ehdot eivät täyty.

        Nylander :
        "Tässä ei ole kyse pelkästä kouluaineesta, vaan maan kaksikielisyyden perustasta. Suomen ruotsinkielinen väestö on täysin riippuvainen kouluruotsin asemasta pakollisena kielenä."

        HS uutinen
        http://www.hs.fi/m/politiikka/Nylander Pakkoruotsikeskustelu on jo aikakin k%C3%A4yd%C3%A4 korkeimmalla tasolla/a1376184581312
        I-..-. Ruotsin asema kansalliskielenä on siis Nylanderinkin mielestä kyseenalainen. Kieli joka ei säily ilman enemmistön tukea ei voi olla kansalliskielen asemassa.

        Ruotsinkieli ei ole koskaan kuulunut sisämaan kieliin siksi on harhautusta väittää että ruotsin kieli olisi kuulunut Suomeen. Ruotsin kieli on ollut vain rannikolla ja sielläkin vain joitain satoja vuosia.

        Suomi on kehittynyt Suomessa ja Viro on kehittynyt samasta muinaiskielestä Virossa. Olemme ollet näillä alueilla virolaisten kanssa niin kauan että kielemme ovat ehtineet erkaantumaan toisistaan niin paljon että suomi ja viro eivät ole enää ymmärrettäviä keskenään.

        Kieli joka on kehittynyt muualla ei voi olla kansallinen kieli. Se on maahamuuttajakieli. Ruotsi ei ole Suomen alueella kehittynyt kieli ja siksi se on vieraskieli Suomessa.

        Suomenruotsin avulla voi ymmärtää norjaa, tanskaa, ruotsia, fääriä. Monesti on suomenruotsalaisten taholta tullut todistetuksi että suomenruotsi on sama kieli kuin Ruotsissa puhuttu kieli.

        Ruotsin kielen osuus 5% on niin alhainen että se muodostuu ongelmaksi kun sitä yritetään väkisin pitää tasavertaisena suomen kielen kanssa. Asia jonka siis Nylanderkin huomaa mutta ei mainitse.


      • 2>1
        huusianna. kirjoitti:

        Enää ei riitä että vedotaan kansalliskielen asemaan pakkoruotsin puolustamisessa ymmärtämättä että ruotsin kielen asema pitää muuttaa jos kansalliskielen ehdot eivät täyty.

        Nylander :
        "Tässä ei ole kyse pelkästä kouluaineesta, vaan maan kaksikielisyyden perustasta. Suomen ruotsinkielinen väestö on täysin riippuvainen kouluruotsin asemasta pakollisena kielenä."

        HS uutinen
        http://www.hs.fi/m/politiikka/Nylander Pakkoruotsikeskustelu on jo aikakin k%C3%A4yd%C3%A4 korkeimmalla tasolla/a1376184581312
        I-..-. Ruotsin asema kansalliskielenä on siis Nylanderinkin mielestä kyseenalainen. Kieli joka ei säily ilman enemmistön tukea ei voi olla kansalliskielen asemassa.

        Ruotsinkieli ei ole koskaan kuulunut sisämaan kieliin siksi on harhautusta väittää että ruotsin kieli olisi kuulunut Suomeen. Ruotsin kieli on ollut vain rannikolla ja sielläkin vain joitain satoja vuosia.

        Suomi on kehittynyt Suomessa ja Viro on kehittynyt samasta muinaiskielestä Virossa. Olemme ollet näillä alueilla virolaisten kanssa niin kauan että kielemme ovat ehtineet erkaantumaan toisistaan niin paljon että suomi ja viro eivät ole enää ymmärrettäviä keskenään.

        Kieli joka on kehittynyt muualla ei voi olla kansallinen kieli. Se on maahamuuttajakieli. Ruotsi ei ole Suomen alueella kehittynyt kieli ja siksi se on vieraskieli Suomessa.

        Suomenruotsin avulla voi ymmärtää norjaa, tanskaa, ruotsia, fääriä. Monesti on suomenruotsalaisten taholta tullut todistetuksi että suomenruotsi on sama kieli kuin Ruotsissa puhuttu kieli.

        Ruotsin kielen osuus 5% on niin alhainen että se muodostuu ongelmaksi kun sitä yritetään väkisin pitää tasavertaisena suomen kielen kanssa. Asia jonka siis Nylanderkin huomaa mutta ei mainitse.

        "ymmärtämättä että ruotsin kielen asema pitää muuttaa jos kansalliskielen ehdot eivät täyty"

        Mitkäköhän mielestäsi ne ehdot ovat jotka eivät täyty?

        "Kieli joka ei säily ilman enemmistön tukea ei voi olla kansalliskielen asemassa. "

        Mikään asia ei säily ilman enemmistön tukea. Ei edes suomenkielen status kansalliskielenä. Tuo on siis vain sanoilla leikkimistä.

        Ja nyt kuitenkin puhutaan vain juriidisesta statuksesta. Vaikka joku toope keksisikin tuon statuksen muuttaa, niin varsinainen status ei tietenkään siitä muutu miksikään, niin kauan kuin meillä on merkittävä kansanryhmä joka sukupolvien ja vuosisatojen saatossa on puhunut tiettyä kieltä.

        Ruotsinkielen suomalainen murre on lisäksi symbioosissa suomenkielen kanssa foneettisesti johtuen siitä että suomenkielen kirjakieli perustuu pitkälti ruotsinkielen fonetiikkaan.

        Näin suomenkielei on ollut yhdistetty suomalaiseen ruotsinkielen murteeseen jo Agricolan ajoista lähtien, eli aika monta sataa vuotta.

        Venäjän puollelle jäänyt suomensukuisten kieliperheen enemmistö kuullostaa hyvin erilaiselta kuin suomen- ja vironkieli jonka kirjakieli perustuu ruotsin- ja saksankieliin. Vironkieli ja Torneolaakson suomi on ainoita suomensukuisia kieli joita meidän on helppo ymmärtää. Jossain määrin saatamme ymmärtää Karjalankieltä jos puhuja on vanha jolloin kyrillisten kirjaiten fonetiikka ei vielä ole tehnyt kieltä meidän korville tuntemattomaksi.


    • valheet paljastuu

      Minä en ymmärrä sitä kun on kaikille pakollinen ruotsinopiskelu,mutta
      Lipposen aikaansaama kielitaitolaki ,joka koskee virkamiehiä kertoo kuitenkin,että
      se ei tarkoita suinkaan
      sitä,että jokaisen virkamiehen pitäisi hallita ruotsin kieli.riittää kun virastossa
      on joku ruotsinkielentaitoinen.

      Siis lukekaa se kielitaitolaki,mutta joka käänteeessä meille valehdellaan
      että jokaisen julkisessa virassa olevan pitää osata ruotsia.

      • valheen tuki

        Hyvä havainto. Tosiasia on, että koko pakkoruotsiasia on rakennettu valheitten pohjalle. Fennoilla ei olisi argumentteja, jos he eivät ottaisi valheita avukseen. Eihän sellaista kieltääkään ole kuin pakkoruotsi ole edes olemassa.


      • Huhhuh!?
        valheen tuki kirjoitti:

        Hyvä havainto. Tosiasia on, että koko pakkoruotsiasia on rakennettu valheitten pohjalle. Fennoilla ei olisi argumentteja, jos he eivät ottaisi valheita avukseen. Eihän sellaista kieltääkään ole kuin pakkoruotsi ole edes olemassa.

        Nettisveko pokkana kääntää kommentin päälaelleen!

        Kommentissa selvästi kritisoitiin pakkoruotsittajia ja heidän valheellisia perusteluitaan, mutta valhesvekon mukaan siinä puolustettiin heitä?

        Todella epätoivoiseksi ja säälittäväksi on nettisvekojen keskustelu mennyt...


      • Nettisuom. (-fenno)
        valheen tuki kirjoitti:

        Hyvä havainto. Tosiasia on, että koko pakkoruotsiasia on rakennettu valheitten pohjalle. Fennoilla ei olisi argumentteja, jos he eivät ottaisi valheita avukseen. Eihän sellaista kieltääkään ole kuin pakkoruotsi ole edes olemassa.

        "Tosiasia on, että koko pakkoruotsiasia on rakennettu valheitten pohjalle."

        Lähes kaikkien englannin ja pakkoruotsin yhdistelmä on Suomen kielivarantona vähemmän arvoinen kuin olisi englanti yhdistettynä johonkin tarjolla olevaan valinnaiseen vieraaseen kieleen, joita Suomen koululaitoksella on tarjolla toistakymmentä, lähes jokaisessa kunnassa ruotsi, saksa, ranska, venäjä ja espanja.

        "Eihän sellaista kieltääkään ole kuin pakkoruotsi ole edes olemassa."

        Eihä kukaan sellaista väitäkään. Sen sijaan “ruotsin kielestä pakollisena kouluaineena” käytetään ilmaisua “pakkoruotsi” (Kielitoimiston sanakirja 2007). Se ei ole valhetta.

        "valheet paljastuu" väittää: “– – riittää kun virastossa on joku ruotsinkielentaitoinen."

        Noinhan ministeriö ohjeistaa kertomatta koko totuutta. Valtion viraston koko korkeakoulutetulta henkilöstöltä vaaditaan kielitaitolain mukaan jonkinasteista ruotsintaitoa. Siihen perustuu yliopistojen virkamiesruotsin pakko-opiskelu, josta halutaan eroon samalla tavalla kuin muustakin ruotsin pakko-opiskelusta. Enää ei kannata inttää, että onhan meillä pakkomatematiikkakin.

        Kielitaitolaki on muutettava koskemaan nykyisen koko korkeakoulutetun henkilöstön sijasta viranomaista työyhteisönä, kollektiivina ilman jokaiselle korkeakoulutetulle asetettua kielitaitovaatimusta.

        www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030424 : “6 § Valtion henkilöstöltä, jolta edellytetään säädettynä kelpoisuusvaatimuksena korkeakoulututkintoa, vaaditaan – –.”


      • 2>1
        Nettisuom. (-fenno) kirjoitti:

        "Tosiasia on, että koko pakkoruotsiasia on rakennettu valheitten pohjalle."

        Lähes kaikkien englannin ja pakkoruotsin yhdistelmä on Suomen kielivarantona vähemmän arvoinen kuin olisi englanti yhdistettynä johonkin tarjolla olevaan valinnaiseen vieraaseen kieleen, joita Suomen koululaitoksella on tarjolla toistakymmentä, lähes jokaisessa kunnassa ruotsi, saksa, ranska, venäjä ja espanja.

        "Eihän sellaista kieltääkään ole kuin pakkoruotsi ole edes olemassa."

        Eihä kukaan sellaista väitäkään. Sen sijaan “ruotsin kielestä pakollisena kouluaineena” käytetään ilmaisua “pakkoruotsi” (Kielitoimiston sanakirja 2007). Se ei ole valhetta.

        "valheet paljastuu" väittää: “– – riittää kun virastossa on joku ruotsinkielentaitoinen."

        Noinhan ministeriö ohjeistaa kertomatta koko totuutta. Valtion viraston koko korkeakoulutetulta henkilöstöltä vaaditaan kielitaitolain mukaan jonkinasteista ruotsintaitoa. Siihen perustuu yliopistojen virkamiesruotsin pakko-opiskelu, josta halutaan eroon samalla tavalla kuin muustakin ruotsin pakko-opiskelusta. Enää ei kannata inttää, että onhan meillä pakkomatematiikkakin.

        Kielitaitolaki on muutettava koskemaan nykyisen koko korkeakoulutetun henkilöstön sijasta viranomaista työyhteisönä, kollektiivina ilman jokaiselle korkeakoulutetulle asetettua kielitaitovaatimusta.

        www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2003/20030424 : “6 § Valtion henkilöstöltä, jolta edellytetään säädettynä kelpoisuusvaatimuksena korkeakoulututkintoa, vaaditaan – –.”

        " joita Suomen koululaitoksella on tarjolla toistakymmentä, lähes jokaisessa kunnassa ruotsi, saksa, ranska, venäjä ja espanja. "

        Ja joista ylivoimainen ykkönen on ruotsi. Yo-kirjoituksissa ruotsi on kolmanneksi suosituin vapaaehtoinen malli matematiikan ja englannin jälkeen. Kaikki muut valinnaiset kielet jäävät kauaksi taakse. Kaikki muut yhteensä jäävät ruotsia pienemmälle!

        Kyllä skidimme tietää!


      • Nettisuom. (-fenno)
        2>1 kirjoitti:

        " joita Suomen koululaitoksella on tarjolla toistakymmentä, lähes jokaisessa kunnassa ruotsi, saksa, ranska, venäjä ja espanja. "

        Ja joista ylivoimainen ykkönen on ruotsi. Yo-kirjoituksissa ruotsi on kolmanneksi suosituin vapaaehtoinen malli matematiikan ja englannin jälkeen. Kaikki muut valinnaiset kielet jäävät kauaksi taakse. Kaikki muut yhteensä jäävät ruotsia pienemmälle!

        Kyllä skidimme tietää!

        "Ja joista ylivoimainen ykkönen on ruotsi."

        Ruotsi on ylivoimainen ykkönen, koska vain pakkokieli voi olla ylivoimainen ja vain toinen pakkokieli voisi olla yhtä ylivoimainen. Juuri siksi ruotsin pakkokieliasema on murrettava, jotta kaikista tarjolla olevista vieraista kielistä jokainen opiskelija voisi valita toiseksi vieraaksi kielekseen mieleisensä.

        Kolmen vieraan kielen opiskelu on keskimääräiselle opiskelijalle liikaa kohtuullisen kielitaidon saavuttamiseksi, koska muutakin on opiskeltava kuin kieliä. Pakkoruotsi on tulppana monipuolisen kielivarannon syntymiselle. Sitä svekojen ja svekomielisten fennoje tuntuu olevan mahdotonta ymmärtää.

        Kyllä skidimme tietävät, mihin pakkokieleen kaikki ovat aikansa ja energiansa uhranneet Suomen monipuolisen kielivarannon tappioksi., mutta mitäs teet, kun röyhkeän kiristyksen osaava RKP ja svekomieliset fennot mielihalusta ja loput fennot ryhmäkurin voimalla painostettuina ovat niin päättäneet huolimatta kansan kahden kolmasosan mielipiteestä.


      • älä ole tyhmä!
        2>1 kirjoitti:

        " joita Suomen koululaitoksella on tarjolla toistakymmentä, lähes jokaisessa kunnassa ruotsi, saksa, ranska, venäjä ja espanja. "

        Ja joista ylivoimainen ykkönen on ruotsi. Yo-kirjoituksissa ruotsi on kolmanneksi suosituin vapaaehtoinen malli matematiikan ja englannin jälkeen. Kaikki muut valinnaiset kielet jäävät kauaksi taakse. Kaikki muut yhteensä jäävät ruotsia pienemmälle!

        Kyllä skidimme tietää!

        "Kyllä skidimme tietää...."

        Miksi ruotsi suositumpi kuin espanja, venäjä, ranska?
        Johtuisiko se siitä pakollisuudesta, pakkoruotsista?! Lisäksi skidit ja heidän vanhempansa tietävät että ruotsinkieli on edessä yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.
        Entä jos pakkoruotsi olisi poistettu kaikilta koulutusportailta? Lisäksi virkamiesruotsi. Mikä olisi kielen suosio?


      • 2>1
        Nettisuom. (-fenno) kirjoitti:

        "Ja joista ylivoimainen ykkönen on ruotsi."

        Ruotsi on ylivoimainen ykkönen, koska vain pakkokieli voi olla ylivoimainen ja vain toinen pakkokieli voisi olla yhtä ylivoimainen. Juuri siksi ruotsin pakkokieliasema on murrettava, jotta kaikista tarjolla olevista vieraista kielistä jokainen opiskelija voisi valita toiseksi vieraaksi kielekseen mieleisensä.

        Kolmen vieraan kielen opiskelu on keskimääräiselle opiskelijalle liikaa kohtuullisen kielitaidon saavuttamiseksi, koska muutakin on opiskeltava kuin kieliä. Pakkoruotsi on tulppana monipuolisen kielivarannon syntymiselle. Sitä svekojen ja svekomielisten fennoje tuntuu olevan mahdotonta ymmärtää.

        Kyllä skidimme tietävät, mihin pakkokieleen kaikki ovat aikansa ja energiansa uhranneet Suomen monipuolisen kielivarannon tappioksi., mutta mitäs teet, kun röyhkeän kiristyksen osaava RKP ja svekomieliset fennot mielihalusta ja loput fennot ryhmäkurin voimalla painostettuina ovat niin päättäneet huolimatta kansan kahden kolmasosan mielipiteestä.

        "Ruotsi on ylivoimainen ykkönen, koska...."

        Koska se on kotimainen ja se on aika helppo. Lisäksi siitä voi olla todella paljon hyötyä. Mutta vain jos osaa, siis.


        "Kyllä skidimme tietävät, mihin pakkokieleen kaikki ovat aikansa ja energiansa uhranneet"

        Skidimme "uhraa" aikaansa liki pariinkymmeneen pakolliseen aineeseen. Pakko on paras konsultti, ja koulutuloksemme siitä osoitus.

        Ei se tuon kummallisempaa ole vaikka fennot vääntelehtivät tuskassaan ja piehtaroivat vihassaan. Syitä voi vain arvailla, mutta ainakaan itsetunto ei vaikuta olevan ihan kohdallaan.


      • 2>1
        älä ole tyhmä! kirjoitti:

        "Kyllä skidimme tietää...."

        Miksi ruotsi suositumpi kuin espanja, venäjä, ranska?
        Johtuisiko se siitä pakollisuudesta, pakkoruotsista?! Lisäksi skidit ja heidän vanhempansa tietävät että ruotsinkieli on edessä yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa.
        Entä jos pakkoruotsi olisi poistettu kaikilta koulutusportailta? Lisäksi virkamiesruotsi. Mikä olisi kielen suosio?

        "Miksi ruotsi suositumpi kuin espanja, venäjä, ranska?
        Johtuisiko se siitä pakollisuudesta, pakkoruotsista?"

        Nyt oli siis puhe yo-kirjoituksista joissa nuo kaikki on vapaaehtoisia. JOS skidit inhoaisivat pakollisia aineita varsinkin jos kyseessä on kotimainen kieli, niin eiväthän he silloin vapaaehtoisesti vääntäisi yo-ruotsia.

        Mutta skidit vain ymmärtävät asioista toisin ja paremmin kuin nettifennot. Ja toki vanhemmatkin pyrkii ohjaamaan lapset hyvään alkuun elämässään.

        "Entä jos pakkoruotsi olisi poistettu kaikilta koulutusportailta? Lisäksi virkamiesruotsi. Mikä olisi kielen suosio? "

        Ruotsinkielisethän olisi ainot varmuudella voittavat tuossa muutoksessa. Nykyään virkamiesruotsi takaa sen että saa viran jossa pitäisi osata kieliä osaamatta niitä. Näin sorretaan aidosti kielellisesti päteviä. Kuten suurinta osaa ruotsinkielisistä.

        Ja JOS kävisi kuten nettifennot unelmissaan orkkuilee, ja ruotsinkielen suosio laskisi, niin varsinkin siitä hyötyisi kielellisesti pätevämmät. Syntyisi kahden kerroksen väkeä opinto- ja työmarkkinoilla.

        No ainakin täysin pätemättömien ryhmä laajentuisi hiukan nettifennoja suuremmaksi. Kielitaistoisten hyödyksi. Taas.

        Voittajat ovat siis ainakin tiedossa.


      • Nettisuom. (-fenno)
        2>1 kirjoitti:

        "Ruotsi on ylivoimainen ykkönen, koska...."

        Koska se on kotimainen ja se on aika helppo. Lisäksi siitä voi olla todella paljon hyötyä. Mutta vain jos osaa, siis.


        "Kyllä skidimme tietävät, mihin pakkokieleen kaikki ovat aikansa ja energiansa uhranneet"

        Skidimme "uhraa" aikaansa liki pariinkymmeneen pakolliseen aineeseen. Pakko on paras konsultti, ja koulutuloksemme siitä osoitus.

        Ei se tuon kummallisempaa ole vaikka fennot vääntelehtivät tuskassaan ja piehtaroivat vihassaan. Syitä voi vain arvailla, mutta ainakaan itsetunto ei vaikuta olevan ihan kohdallaan.

        "Koska se [ruotsi] on kotimainen ja se on aika helppo."

        Kotimaisuus ei ole mikään pakon peruste, koska ruotsi on Ruotsillekin pieni kieli, jolla ei maailmalla pitkälle pötkitä. On summatonta ajan ja energin haaskausta kaikkien (toistan: kaikkien) opiskella vielä toinenkin pikkukieli oman pikkukielensä lisäksi, aivan yhtä hullua kuin jos kaikkien (täytyy tämäkin svekoille toistaa: kaikkien) pitäisi opetella suomalaisille helppo veljeskansamme kieli, viro. Eivät ruotsalaisetkaan ole ottaneet tanskaa pakkokielekseen."

        "Lisäksi siitä [ruotsista] voi olla todella paljon hyötyä. Mutta vain jos osaa, siis."

        Tuo koskee mitä kieltä tahansa. Kaikkia suomalaisia ei pidä valmentaa Ruotsi-yhteyksiemme ja sen tarpeiden vuoksi; maailmaa on muuallakin. Kaikkia kielimunia ei pidä laittaa samaan koriin. Se on lyhytnäköistä touhua.

        "Skidimme "uhraa" aikaansa liki pariinkymmeneen pakolliseen aineeseen."

        Lankesitpas siihen lankaan, että "onhan meillä pakkomatematiikkakin". Muut aineet ovat yleismaailmallisia aineita, joita opetetaan kaikkialla. Siinä suhteessa Suomi ei voi erottautua ja jättäytyä kansainvälisten käytäntöjen ulkopuolelle.

        "Pakko on paras konsultti, ja koulutuloksemme siitä osoitus."

        Mitä järkeä on käyttää pakkoa oman pikkukielen, sentään äidinkielen, opiskelun lisäksi vielä toisenkin pikkukielen pakko-opiskeluun. Kaikkien pakkoon ei ole minkään valtakunnan perusteita silloin, kun maalle pitäisi luoda monipuolinen kielivaranto. Englanti ja kaikkien pakkoruotsi ei riitä monipuoliseksi kielivarannoksi. Väitätkö, että muka riittää?

        "Ei se tuon kummallisempaa ole vaikka fennot vääntelehtivät tuskassaan ja piehtaroivat vihassaan."

        Tuosta lauseestasi väännän sinulle ivamukaelman: Ei se tuon kummallisempaa ole, vaikka svekot ja nettisvekot sekä svekomieliset fennot ja svekomieliset nettifennot vääntelehtivät tuskassaan ja piehtaroivat vihassaan.

        Kaksi kolmasosaa kansasta ei piehtaroi vihassaan vaatiessaan pakkoruotsin poistamista.. Miksi eivät piehtaroi? Heillä on järkiperusteet vaatimukselleen. Sen perusteluun ei vihaa tarvita. Niin suurelle joukolle svekojen ja svekomielisten fennojen on turha irvistellä jostain itsetunnosta. Pakkoruotsin vastustaminenhan osoittaa hyvää itsetuntoa maan edun puolustamisessa. Maan etu ei ole kaikkien pakkoruotsi, vaan tarjolla olevien vieraiden kielten valinnaisuus.


      • Nettisuom. (-fenno)
        2>1 kirjoitti:

        "Miksi ruotsi suositumpi kuin espanja, venäjä, ranska?
        Johtuisiko se siitä pakollisuudesta, pakkoruotsista?"

        Nyt oli siis puhe yo-kirjoituksista joissa nuo kaikki on vapaaehtoisia. JOS skidit inhoaisivat pakollisia aineita varsinkin jos kyseessä on kotimainen kieli, niin eiväthän he silloin vapaaehtoisesti vääntäisi yo-ruotsia.

        Mutta skidit vain ymmärtävät asioista toisin ja paremmin kuin nettifennot. Ja toki vanhemmatkin pyrkii ohjaamaan lapset hyvään alkuun elämässään.

        "Entä jos pakkoruotsi olisi poistettu kaikilta koulutusportailta? Lisäksi virkamiesruotsi. Mikä olisi kielen suosio? "

        Ruotsinkielisethän olisi ainot varmuudella voittavat tuossa muutoksessa. Nykyään virkamiesruotsi takaa sen että saa viran jossa pitäisi osata kieliä osaamatta niitä. Näin sorretaan aidosti kielellisesti päteviä. Kuten suurinta osaa ruotsinkielisistä.

        Ja JOS kävisi kuten nettifennot unelmissaan orkkuilee, ja ruotsinkielen suosio laskisi, niin varsinkin siitä hyötyisi kielellisesti pätevämmät. Syntyisi kahden kerroksen väkeä opinto- ja työmarkkinoilla.

        No ainakin täysin pätemättömien ryhmä laajentuisi hiukan nettifennoja suuremmaksi. Kielitaistoisten hyödyksi. Taas.

        Voittajat ovat siis ainakin tiedossa.

        "Ruotsinkielisethän olisi ainot varmuudella voittavat tuossa muutoksessa [pakkoruotsin ja virkamiesruotsin poistamisessa]. Nykyään virkamiesruotsi takaa sen että saa viran jossa pitäisi osata kieliä osaamatta niitä."

        Kielitaitolaki muutetaan koskemaan viranomaista työyhteisönä, kollektiivina. Sen seurauksena viranomainen palkkaa juuri sen verran äidinkielisesti ruotsia taitavia kuin on tarpeen täysipäiväiseen työntekoon, esimerkiksi kaksi tai kolme sadasta korkeakoulutetusta muun muassa Vantaalla.

        Kaikki voittavat: ruotsinkieliset saavat palvelunsa kunnollisella ruotsilla "omiltaan" eikä suomenkielisten tarvitse osata ruotsia.


      • Vesa Kaitera
        2>1 kirjoitti:

        " joita Suomen koululaitoksella on tarjolla toistakymmentä, lähes jokaisessa kunnassa ruotsi, saksa, ranska, venäjä ja espanja. "

        Ja joista ylivoimainen ykkönen on ruotsi. Yo-kirjoituksissa ruotsi on kolmanneksi suosituin vapaaehtoinen malli matematiikan ja englannin jälkeen. Kaikki muut valinnaiset kielet jäävät kauaksi taakse. Kaikki muut yhteensä jäävät ruotsia pienemmälle!

        Kyllä skidimme tietää!

        "Yo-kirjoituksissa ruotsi on kolmanneksi suosituin vapaaehtoinen malli matematiikan ja englannin jälkeen. Kaikki muut valinnaiset kielet jäävät kauaksi taakse. Kaikki muut yhteensä jäävät ruotsia pienemmälle!

        Kyllä skidimme tietää!"


        Tilanne ei vapaahehtoisten kielten osalta ole tasavertainen ruotsin kanssa. Ruotsihan on nyt pakollinen kieli, ja siksi sen opiskelijoita on selvästi enemmän kuin yhdenkään vapaaehtoisen kielen. Jos tilannetta muutettaisiin niin, että ruotsi olisi vaihtoehtoinen kieli, niin tämän jälkeenkin se olisi varmaan englannin jälkeen kirjoitetuin kieli yo-kirjoituksissa, mutta ero seuraavaksi suositumpaan ei olisi vallan huimaava. Ruotsin ns. suosio perustuu pakollisuuteen ja RKP:n ja sen myötäilijöiden luomaan tukiverkostoon.


      • 2>1

        ",että
        se ei tarkoita suinkaan
        sitä,että jokaisen virkamiehen pitäisi hallita ruotsin kieli.riittää kun virastossa
        on joku ruotsinkielentaitoinen."

        Jos oikein pinnistää niin saattaa ymmärtäämitä yrität sekavalla kielelläsi kertoa. Hetkittäin.

        Surujen kannalta olisi paljon parempi jos kielivelvoite siirrettäisiin virkamieheltä virastolle. Virkamiesruotsin vaatimustaso on parissa vuosikymmenessä laskenut niin ettei se suinkaan takaa edes välttävää kielitaitoa. Näin olln surut eivät saa palbeluita, eivätkä huomattavasti paremmasta kielitaidoistaan huolimatta ohita suomenkielisiä niissä virkahauissa jossa kotimaisten kielten taito on edellytys.

        Virkamiestuotsi ajaa siis suomenkielisten etua ruotsinkielisten haitaksi. Nettifenno on taas surujen asialla. Ja sehän on ihan söpöä.


    • AntiSvekkuli

      Onkohan Lipponen ollut liian kauan sukelluksissa uintireissullaan kun on ilmeisesti aivokuollut, puhuu täyttä paskaa!
      Lipponen on Savosta, missä ei kuule ruotsia kuin ruotsin oppitunnilla.
      Ruotsi ei kuulu suomenkielisten identiteettiin millään lailla, se on svekojen aivopesua joka tehoaa rahan avulla näköjään poliitikoihin sekä pillu Lipposelle.

    • Sten Hård

      Lipposen maksaa osamaksulla, laukomalla aina silloin tällöin kielipoliittisia järjettömyyksiä, niitä Ruotsista ja Suomen ruotsalaisilta saamiaan keltaisia killuttimia. Sveitsissä varmaan on tallessa myös mukavasti kruunuja.

      • itsearvostus zero

        Fennon identiteetti on olla luuseri ja jatkuvasti valittava. Toivottavasti tämänkään palstan itkuvirret eivät mene kovin suureen jakeluun maailmalle. Olisi häpeällistä, jos maailma tietäisi minkälaisia itkupillejä fennot ovat. Heillä ei ole mitään ryhdikästä identiteettiä eikä itsearvostusta.


      • Suomi alusmaana?
        itsearvostus zero kirjoitti:

        Fennon identiteetti on olla luuseri ja jatkuvasti valittava. Toivottavasti tämänkään palstan itkuvirret eivät mene kovin suureen jakeluun maailmalle. Olisi häpeällistä, jos maailma tietäisi minkälaisia itkupillejä fennot ovat. Heillä ei ole mitään ryhdikästä identiteettiä eikä itsearvostusta.

        Suomalaiseen identiteettiin on kuulunut aina rehellisyys, sisukkuus ja vaikeiden olosuhteiden kestäminen, vieraanvaraisuus ja ystävällisyys. Näin oli ainakin ennen maaseudulla, jossa edes ovia ei lukittu kun isäntäväki oli poissa.
        Suomalaiset myös tunnettiin käsistään kätevinä ja älykkäinä.
        Olen sen verran vanha että muistan sen ajan jolloin alkoi sytemaattinen suomalaisten / suomalaisuuden haukkuminen. Ajankohta oli joskus 1970 l. Alussa. Eräissä lehdissä oli toimittajia joiden jokainen kolumni oli vuosikymmeniä pelkästään suomalaisten haukkumista. Tätä ennen mediassa suomalaisia ylistettiin.
        Todella outoa.
        Jossain määrin tämä aivopesu on vaikuttanut. Nykyisin saattaa toimittajilta lipsahtaa jotain sen kaltaista että suomalaisuus olisi huonouden synonyymi, asiassa kuin asiassa.
        Oliko toiminta jostain johdettua, en tiedä. Ainakin sillä oli selvä päämäärä, madaltaa suomalaisten itsetunto. Vastaavaa en tiedä tapahtuneen missään muussa maassa.


      • Nettisuom. (-fenno)
        itsearvostus zero kirjoitti:

        Fennon identiteetti on olla luuseri ja jatkuvasti valittava. Toivottavasti tämänkään palstan itkuvirret eivät mene kovin suureen jakeluun maailmalle. Olisi häpeällistä, jos maailma tietäisi minkälaisia itkupillejä fennot ovat. Heillä ei ole mitään ryhdikästä identiteettiä eikä itsearvostusta.

        "Fennon identiteetti on olla luuseri ja jatkuvasti valittava."

        Huh, mikä yleistys! Suoraan 1800-luvun hengessä. Aivan uskomatonta nykypäivän ilmiöksi. Fennoja on 5 miljoonaa. Niin suuressa joukossa on jos jonkinsorttista sukankuluttajaa; niin on 0,27-miljoonaisessa joukossa mannersvekojakin.

        "Heillä [fennoilla] ei ole mitään ryhdikästä identiteettiä eikä itsearvostusta."

        Huh, huh, mikä yleistys jälleen. Pakkoruotsin vastustamisessa me fennot osoitamme itsearvostuksemme sillä, että perustelemme asiamme monipuolisesti ja vedenpitävästi, muun muassa näin: perustuslain maininnasta kahdesta kansalliskielestä ei voi loogisesti johtaa pakkokielivelvollisuutta alemman asteen lakeihin ja asetuksiin.

        Siitä on osoituksena esimerkiksi yo-kirjoitusten pakkoruotsin poistaminen pikapikaa asetukse muutoksella. Sama temppu voidaan tehdä peruskoulua, lukiota, yliopistoa, viranomaisen kielitaitoa ym. koskeviin säädöksiin.


      • itseään arvostava
        itsearvostus zero kirjoitti:

        Fennon identiteetti on olla luuseri ja jatkuvasti valittava. Toivottavasti tämänkään palstan itkuvirret eivät mene kovin suureen jakeluun maailmalle. Olisi häpeällistä, jos maailma tietäisi minkälaisia itkupillejä fennot ovat. Heillä ei ole mitään ryhdikästä identiteettiä eikä itsearvostusta.

        Häpeällistä tosiaan jos menisi kovin suureen jakeluun nämä kirjoitukset
        mutta lähinnä ruotsinkielisten osalta.
        Jos maailmalla tiedettäisiin minkälaista sortoa valtaväestöä kohtaan harjoitetaan
        pienen vähemmistön oikkujen tyydyttämiseksi tulisi heille mieleen Etelä-
        Afrikan rotusorto.
        Kielellä alistaminen on käytety keino entisajan maailmassa,kuten vuosisatainen
        historia Ruotsin ikeessä,eikä siitä näytetä päästävän edelleenkään.


    • 2>1

      Tuo itsestäänselvä totuus ei pala tulessakaan.

      Samaan tapaan kansanidentiteettiimme kuuluu Lapin poromiehet ja maahanmuuttajammekin.

      ---------

      Joidenkin änkyröiden identiteetteihin vähemmistöt kuuluvat niin voimakkaasti että asiaa on pohdittava ja siitä mielipiteteitä rustattava jatkuvalla syötöllä. Hyviä esimerkkejä ovat Halla-aho, Tala, Soini (intohimoinen homofoobikko), jne.

      • perusidentittömyys

        Fennot ovat alkaneet vasta äsken miettiä omaa identiteettiään. Fenno on havahtunut; miten me nyt tähän on tultu. Fenno ei oo itsenäinen ja siitä on alkanut Perussuomalaisuus-politikointi. Eli pitää varmuuden vuoksi haukkua kaikki ympärilläoleva, kun ei omaa identiteettiä.


      • hoh, hoijaa raukkis
        perusidentittömyys kirjoitti:

        Fennot ovat alkaneet vasta äsken miettiä omaa identiteettiään. Fenno on havahtunut; miten me nyt tähän on tultu. Fenno ei oo itsenäinen ja siitä on alkanut Perussuomalaisuus-politikointi. Eli pitää varmuuden vuoksi haukkua kaikki ympärilläoleva, kun ei omaa identiteettiä.

        Suomenkielisille oma identiteetti on itsestäänselvyys. Suruilla tämä asia on hakusessa.
        Suomenkielisen Suomen alueella ei ruotsia huomaa muusta kuin tuotteiden etiketeistä ja pakkausselosteista ja tietysti koululaisten kiusana.
        Jos ette usko svekkulit, tulkaa asumaan suomenkieliseen kaupunkiin muutamaksi kuukaudeksi.
        Svekkuleilla on taipumus kääntää asiat nurinniskoin, olen huomannut ennenkin tämä ilmiön.


      • sveko on pönttö

        Mitä muuten kuuluu ruotsalaisten identitettiin? Kuuluuko siihen suomalaisuus? Jos kuuluu, sille riittää vähemmistökielen asema. Saman täytyy riiittää ruotsinkielelle Suomessa.
        Tästähän täällä juuri on keskusteltu.


      • 2>1
        perusidentittömyys kirjoitti:

        Fennot ovat alkaneet vasta äsken miettiä omaa identiteettiään. Fenno on havahtunut; miten me nyt tähän on tultu. Fenno ei oo itsenäinen ja siitä on alkanut Perussuomalaisuus-politikointi. Eli pitää varmuuden vuoksi haukkua kaikki ympärilläoleva, kun ei omaa identiteettiä.

        "ennot ovat alkaneet vasta äsken miettiä omaa identiteettiään."

        Eivätkä ole vielä puusta kaukasi päässeet.

        " Eli pitää varmuuden vuoksi haukkua kaikki ympärilläoleva, kun ei omaa identiteettiä. "

        Varsinkin erilaisuutta, eli vähemmistöjä. Fennot ei uskalla hakata kuin paljon paljon pienempiä. Säälittävää.


      • 2>1
        sveko on pönttö kirjoitti:

        Mitä muuten kuuluu ruotsalaisten identitettiin? Kuuluuko siihen suomalaisuus? Jos kuuluu, sille riittää vähemmistökielen asema. Saman täytyy riiittää ruotsinkielelle Suomessa.
        Tästähän täällä juuri on keskusteltu.

        "Mitä muuten kuuluu ruotsalaisten identitettiin?"

        En tiedä, mutta kaipa sielläkin on kaikenlaista: tre kronor, lätkäjengi, ABBA, IKEA jne..

        "Kuuluuko siihen suomalaisuus? "

        Kaipa sinne sekin kuuluu, ellei muuten niin suurimpana mamuryhmänä.

        "Saman täytyy riiittää ruotsinkielelle Suomessa."

        Jep. Saman kun sinulle. Tai itse asiassa enemmän. Minä uin vapaasti molemissa suomalaisissa kultuureissa, toisin kuin sinä.

        Olen siis sinua suomalaisempi! Pystytkö sulattamaan tuon FAKTAN vai alkaako taas hysteerinen vuodatus?


      • vertailua sve/fen
        2>1 kirjoitti:

        "ennot ovat alkaneet vasta äsken miettiä omaa identiteettiään."

        Eivätkä ole vielä puusta kaukasi päässeet.

        " Eli pitää varmuuden vuoksi haukkua kaikki ympärilläoleva, kun ei omaa identiteettiä. "

        Varsinkin erilaisuutta, eli vähemmistöjä. Fennot ei uskalla hakata kuin paljon paljon pienempiä. Säälittävää.

        Suomenkielinen haluaa maahansa samanlaisen kielilainsäädännön kuin muissa Pohjoismaissa ( tai kaikissa maailman maissa), valtakieli on pääkieli. Tunnustetuille vähemmistökielille taataan mahdollisuus paikalliseen oiekuteen käyttää kieltään ja ylläpitää kulttuuriaan.
        Näin siis fennomaanit.

        Mitä tämä on svekkulin mielestä?

        "Varsinkin erilaisuutta, eli vähemmistöjä. Fennot ei uskalla hakata kuin paljon paljon pienempiä. Säälittävää."

        Kyllä ihminen voi olla sairas, varsinkin svekkuli.


      • sveko on pönttö
        2>1 kirjoitti:

        "Mitä muuten kuuluu ruotsalaisten identitettiin?"

        En tiedä, mutta kaipa sielläkin on kaikenlaista: tre kronor, lätkäjengi, ABBA, IKEA jne..

        "Kuuluuko siihen suomalaisuus? "

        Kaipa sinne sekin kuuluu, ellei muuten niin suurimpana mamuryhmänä.

        "Saman täytyy riiittää ruotsinkielelle Suomessa."

        Jep. Saman kun sinulle. Tai itse asiassa enemmän. Minä uin vapaasti molemissa suomalaisissa kultuureissa, toisin kuin sinä.

        Olen siis sinua suomalaisempi! Pystytkö sulattamaan tuon FAKTAN vai alkaako taas hysteerinen vuodatus?

        Suomenkieli ei ole Ruotsissa mamukieli....
        Kannattaa tutustua edes sen maan historiaan jota niin ihannoi. aloittaa voi tutustumalla Norrbottenin ja Uplannin historiaan.

        Mielestäsi siis minulle, suomenkieliselle Suomessa riittäisi sama asema kuin Ruotsin suomenkielisille?
        Ei riitä. Te surut olette täällä vähemmistö. Suomi on suomenkielinen ja ruotsinkielisyys on vain päälle liimattu, vieras elementti.


      • Nettisuom. (-fenno)
        perusidentittömyys kirjoitti:

        Fennot ovat alkaneet vasta äsken miettiä omaa identiteettiään. Fenno on havahtunut; miten me nyt tähän on tultu. Fenno ei oo itsenäinen ja siitä on alkanut Perussuomalaisuus-politikointi. Eli pitää varmuuden vuoksi haukkua kaikki ympärilläoleva, kun ei omaa identiteettiä.

        "Eli pitää varmuuden vuoksi haukkua kaikki ympärilläoleva, kun ei omaa identiteettiä."

        Svekot ja svekomieliset fennot Lipposen tapaan haukkuvat fennoja, koska eivät saa istutettua fennoihin kahden kielen identiteettiä.

        Kun svekot eivät onnistu pitävillä perusteilla identiteetti-istutuksessaan, he ottavat suutuspäissään käyttöön nimittelyn. Siitä on osoituksena svekojen trolliarmeijan vuosia kestänyt irvistelykampanja nettifennoista ja "netti fennoista".

        Svekoille on kovin hitaasti valjennut, että eurooppalaisen kulttuurin äidinkieleen, latinaan, perustuvaa fenno-sanaa ei luovuteta svekojen irvistelysanaksi, turha luullakaan. Fenno tarkoittaa suomenkielistä, joita on noin 5 miljoonaa. Nettifennoja, nettiä käyttäviä fennoja, on heitäkin muutamia miljoonia.

        Tulikohan selväksi?


      • 2>1
        vertailua sve/fen kirjoitti:

        Suomenkielinen haluaa maahansa samanlaisen kielilainsäädännön kuin muissa Pohjoismaissa ( tai kaikissa maailman maissa), valtakieli on pääkieli. Tunnustetuille vähemmistökielille taataan mahdollisuus paikalliseen oiekuteen käyttää kieltään ja ylläpitää kulttuuriaan.
        Näin siis fennomaanit.

        Mitä tämä on svekkulin mielestä?

        "Varsinkin erilaisuutta, eli vähemmistöjä. Fennot ei uskalla hakata kuin paljon paljon pienempiä. Säälittävää."

        Kyllä ihminen voi olla sairas, varsinkin svekkuli.

        "Suomenkielinen haluaa maahansa samanlaisen kielilainsäädännön kuin muissa Pohjoismaissa"

        Norjassa on kaksi pakollista kotimaista. Suomessa on kaksi pakollista kotimaista. Ruotsissa ja Tanskassa ei ole.

        Norja, Ruotsi ja Tanska onvat kuningaskuntia. "Suomenkielinen" haluaa muutta Suomea kuningaskunnaksi, jotta olisimme tarpeeksi Pohjoismaalaisia.

        Onko suomenkielinen myös sitä mieltä että miedän kaikkien pitäisi siirtyä johonkin "pohjoismalaiseen kieleen".

        Aijaa, mutta suomihan on pohjoismaa jolloin meidän molemmat kielemme ovat pohjoismaallisia. Toinen hiukan enemmän ja toinen hiukan vähemmän, mutta silti.


        Eiköhän kuitenkin sovita että lainsäädäntö kussakin maassa lähtee oman maan tarpeista ja lähtökodista? Eikö se ole kaikista järkevintä?

        "Kyllä ihminen voi olla sairas, varsinkin svekkuli. "

        Kaikki voivat olla sairaita, mutta vain säälittävät pelkurit hakkaavat itseään paljon pienempiä.


      • 2>1
        sveko on pönttö kirjoitti:

        Suomenkieli ei ole Ruotsissa mamukieli....
        Kannattaa tutustua edes sen maan historiaan jota niin ihannoi. aloittaa voi tutustumalla Norrbottenin ja Uplannin historiaan.

        Mielestäsi siis minulle, suomenkieliselle Suomessa riittäisi sama asema kuin Ruotsin suomenkielisille?
        Ei riitä. Te surut olette täällä vähemmistö. Suomi on suomenkielinen ja ruotsinkielisyys on vain päälle liimattu, vieras elementti.

        "Suomenkieli ei ole Ruotsissa mamukieli...."

        Kyllä se sellaiseksi luokitellaan lukuunottamatta Torneolaakson murretta. Mutta RKP:n ponnistelujen tuloksena myös "tavissuomi" on nykyään ainoana mamukielenä kansallinen vähemmistökieli sille liittyvine oikeuksineen Ruotsissa.

        Moni Perusruotslainen, nettisvekkosvensson tai muuten vaan änkyrämielinen veti valtavan herneen nenään tuon johdosta.

        "Mielestäsi siis minulle, suomenkieliselle Suomessa riittäisi sama asema kuin Ruotsin suomenkielisille?"

        Sinä olet jostain syystä intoilemassa minun asemani kaventamisekesi. minä en sellaista ymmärrä lainkaan eikä tulisi mieleenkään pyrkiä kaventamaan jonkun muun kansanryhmän asemaa suhteessa omaani tai enemmistöömme.

        En ymmärrä miksi sinä niin hanakasti muiden asemaa olet kaventamassa omaasi heikommaksi. Minun silmissäni, ja monen muun normaalin suomalaisen, joudut hieman outoon valoon. Joku voisi kuvata sitä itsekeskeiseksi, ja joku toinen käyttäisi rivakampoia ilmaisuja moisesta moraalisesti arvelluttavasta toiminnasta.


    • AntiAnkka

      Ketkähän ne valittavat ja vaativat ruotsinkielen osaamista koko kansalta?

      Taitaa olla nuita rantarosvoja!

    • Pienten lasten äiti

      Miksi ihmeessä vieraan valloittajan, murhanhimoisten ruotsalaisten viikinkien minun lasteni suuhun pakottama ruma kieli olisi osa meidän perheemme 100% suomenkielistä identiteettiä?

      Suomi on aina edustanut rauhaa ja rakkautta, Ruotsi väkivaltaa ja alistamista.

      • Itkevä luokka

        Eduskunnan paikkajako kertoo, mikä osapuoli on valloittanut Suomen ja on Suomen hallitsija. Kyllä Suomea hallitsee selkeästi suomenkieliset fennot.
        Mutta tämän palstan fennot eivät sitäkään tiedä. Luulevat, että näillä sivuilla itkeminen vaikuttaisi kansanedustajiin.


      • Nettisuom. (-fenno)
        Itkevä luokka kirjoitti:

        Eduskunnan paikkajako kertoo, mikä osapuoli on valloittanut Suomen ja on Suomen hallitsija. Kyllä Suomea hallitsee selkeästi suomenkieliset fennot.
        Mutta tämän palstan fennot eivät sitäkään tiedä. Luulevat, että näillä sivuilla itkeminen vaikuttaisi kansanedustajiin.

        "Luulevat, että näillä sivuilla itkeminen vaikuttaisi kansanedustajiin."

        Tällä palstalla svekot itkevät ja marisevat, vaikka eivät ollenkaan pysty perustelemaan, miksi yksikielisen identiteetin tilalle pitäisi saada istutettua väkivalloin kaksikielinen identiteetti.

        RKP hallitsee kiristyskeinot. Silloin tällöin RKP:n kellokkaat eivät ole keksineet ajoissa, miten kiristämällä saisi tahtonsa läpi. Siitä on osoituksena yo-kirjoitusten pakkoruotsin poistaminen ällistyttävän vauhdikkaasti.


      • 2>1
        Nettisuom. (-fenno) kirjoitti:

        "Luulevat, että näillä sivuilla itkeminen vaikuttaisi kansanedustajiin."

        Tällä palstalla svekot itkevät ja marisevat, vaikka eivät ollenkaan pysty perustelemaan, miksi yksikielisen identiteetin tilalle pitäisi saada istutettua väkivalloin kaksikielinen identiteetti.

        RKP hallitsee kiristyskeinot. Silloin tällöin RKP:n kellokkaat eivät ole keksineet ajoissa, miten kiristämällä saisi tahtonsa läpi. Siitä on osoituksena yo-kirjoitusten pakkoruotsin poistaminen ällistyttävän vauhdikkaasti.

        "Tällä palstalla svekot itkevät ja marisevat, vaikka eivät ollenkaan pysty perustelemaan, miksi yksikielisen identiteetin tilalle pitäisi saada istutettua väkivalloin kaksikielinen identiteetti."

        Kukaan ei moista ole tekemässä. Mutta Suomessa ei liene montaakaan jotka vakavissaan voi väittää että kansakunnan identiteetti ei mitenkään vaikuttaisi omaansa. Ja kansakuntamme on identiteetiltään kaksikielinen.

        Erittäin suuri osa kansalaisistakin ovat identiteetiltään kaksikielisiä. Eikä se suinkaan koske vain ruotsi- tai kaksikielisiä puolisoineen, ystävineen ja sukulaisineen molemmista kieliryhmistä. Mutta jo tuo joukko on aika merkittävä ja kasvaa nopeasti. Vain minun avioliittoni kielirajan yli muutti 10-15 suomenkielisen identiteettiä merkittävästi kaksikielisemmäksi!

        Ja melskaamiseni täällä vahvistaa myös kaksikielistä identiteettiä maassamme monella kin tavalla. Kyllä te tiedätte ruotsinkielisistä ja maaamme kaksikielisyydestä paljon enemmän kampanjoinninne seurauksena. Käytätte paljon aikaa siihen.

        "RKP hallitsee kiristyskeinot."

        No tuskin lainsäädäntömme niin hampaaton ole että pienpuoue voisi ketään kiristää, mutta myönnettävä on että puolue on suvereeni poliittinen toimija kokoonsa nähden. Noin pieni ja niin paljon oikeaa laillista poliittista valtaa.

        Toisessa ääripäässä on PS, joka ainoana puolueena ei viimeisen 15 vuoden aikana ole ollut vähintään kaksi kertaa hallituksessa. Ainoa puolue jossa on vain yksi loikannut edustaja jolla on ministerikokemusta. Yksi loikannut edustaja jolla on edes hallituspuoluekokemusta. Voiko enään surkeammin asiansa hoitaa poliittisena vaikuttajana?

        RKP:n mukanaolo seuraavassa hallituksessa on paljon todennäköisempi kuin PS:n. Soini on jo nyt nostanut naftaliinista "kynnyskysymyksen" jolla hän viime kerralla vältti vastuun. Jos sanansa tällkin kertaa kestää nimenomaan kynnyskysymy´ksen suhteen niin PS on 90% varmuudella ulkona myös seuraavasta hallituksesta. Ja taas samalla tekosyyllä. Kreikka tulee tarvitsemaan apua myös seuraavalla hallituskaudella, ellei se ajeta velkasaneeraukseen ennen vaaleja, mikä on hyvin epätodenäköistä.


    • Kaffeli

      HS otsikoi jos Suomi haluaa kuulla Euroopaan vai Venäjään avioliitto asiassa. Niin, minne mennään?

      • vetäkää käteen!

        Hesarista puheen ollen.
        Muutama päivä sitten oli lehdessä juttu porojen määrästä Suomessa ja Lapin jäkälämaiden kulumisesta.
        Sivujuttuna oli erään poromiehen tarina joka suoraan ei liittynyt mitenkään porojen määrään tai laitumiin. Omituista oli että tämä jutussa esiintyvä poromies asui Ruotsin Lapissa ! Joko siis ko. P askalehden toimittajat katsovat että Ruotsin uutiset ovat "kotimaan" uutisia???

        http://www.hs.fi/kotimaa/a1416715302847
        http://www.hs.fi/kotimaa/a1416715113806?ref=hs-art-artikkeli


    • Bonne chance

      Nettisuom (-fenno) käyttää hanakasti kiristys -sanaa. Todella törkeää ja loukkaavaa. Inte särskilt modigt att åter och åter igen attackera minoriteten på den debattspalt som reserverats för sfp. Jag skulle rekommendera en lång titt i spegeln.

      • Evakon poika

        Minulla oli pienenä parhaat kaverit ruotsinkielisiä. Koulussa siitä ei ollut mitään hyötyä, kun ruotsin oppiminen oli yhtä vaikeaa, kuin saksan.

        Töissä oli paljon ruotsinkielisiä työkavereita, mutta keskusteltiin suomea.
        Riikinruotsalaisten kanssa englantia.

        Minun identiteettiin ei ruotsi istu eikä kulttuurelliseen perimään. Vaikea hyödytön kieli Suomessa.

        Pohjoismaissa on senverran hyvät koulut, että keskustelu sujuu englanniksi.


      • 2>1
        Evakon poika kirjoitti:

        Minulla oli pienenä parhaat kaverit ruotsinkielisiä. Koulussa siitä ei ollut mitään hyötyä, kun ruotsin oppiminen oli yhtä vaikeaa, kuin saksan.

        Töissä oli paljon ruotsinkielisiä työkavereita, mutta keskusteltiin suomea.
        Riikinruotsalaisten kanssa englantia.

        Minun identiteettiin ei ruotsi istu eikä kulttuurelliseen perimään. Vaikea hyödytön kieli Suomessa.

        Pohjoismaissa on senverran hyvät koulut, että keskustelu sujuu englanniksi.

        "Minun identiteettiin ei ruotsi istu eikä kulttuurelliseen perimään"

        "Minun identiteettiin ei ruotsi istu eikä kulttuurelliseen perimään"

        Ja kukaan ei näe mitään outoa näiden kahden väitteen sisäisessä suhteessa?

        Teidän määritelmänne identiteetistä on mahdottoman suppea. Totuus on kuitenkin se että yksilö itse ei määrittele identiteettiään, vaan se rakentuu eletyn elämän sivutuotteena.

        Maamme Laulu on alkuperäiseltä nimeltään Vårt Land. Porilaisten marssi, Finlandian hymniosa, Vänrikki Ståhlin tarinat, Välskärin kertomukset ja kaikki Topeliuksen sadut, jopa merkittävä osa maamme lainsäädännöstä...muumilakson kertomuksista puhumattakaan

        Vaikka ne on suomenettu ne ovat identiteetiltään ruotinkielisten väsäämiä ja osa ruotsinkielistä kultuuria maassamme.

        Et pääse siitä pakoon vaikka kuinka rimpuilisisit.

        "Pohjoismaissa on senverran hyvät koulut, että keskustelu sujuu englanniksi. "

        Niin. Jotkut puhuvat mitä osaavat ja toiset mitä vaan. Minä kuulun mieluusti siihen jälkimmäiseen. Rimpuile sinä vaan siinä ensimmäisessä, mutta älä nyt hitto vie sitä ihannoi tai siitä kerskaile. Vai haluatko että minun skidit porhaltavat omiesi ohi vasemmalta ja oikealta?


      • Nettisuom. (-fenno)
        2>1 kirjoitti:

        "Minun identiteettiin ei ruotsi istu eikä kulttuurelliseen perimään"

        "Minun identiteettiin ei ruotsi istu eikä kulttuurelliseen perimään"

        Ja kukaan ei näe mitään outoa näiden kahden väitteen sisäisessä suhteessa?

        Teidän määritelmänne identiteetistä on mahdottoman suppea. Totuus on kuitenkin se että yksilö itse ei määrittele identiteettiään, vaan se rakentuu eletyn elämän sivutuotteena.

        Maamme Laulu on alkuperäiseltä nimeltään Vårt Land. Porilaisten marssi, Finlandian hymniosa, Vänrikki Ståhlin tarinat, Välskärin kertomukset ja kaikki Topeliuksen sadut, jopa merkittävä osa maamme lainsäädännöstä...muumilakson kertomuksista puhumattakaan

        Vaikka ne on suomenettu ne ovat identiteetiltään ruotinkielisten väsäämiä ja osa ruotsinkielistä kultuuria maassamme.

        Et pääse siitä pakoon vaikka kuinka rimpuilisisit.

        "Pohjoismaissa on senverran hyvät koulut, että keskustelu sujuu englanniksi. "

        Niin. Jotkut puhuvat mitä osaavat ja toiset mitä vaan. Minä kuulun mieluusti siihen jälkimmäiseen. Rimpuile sinä vaan siinä ensimmäisessä, mutta älä nyt hitto vie sitä ihannoi tai siitä kerskaile. Vai haluatko että minun skidit porhaltavat omiesi ohi vasemmalta ja oikealta?

        "Et pääse siitä pakoon vaikka kuinka rimpuilisisit."

        Samassa merkityksessä emme, et sinäkään, pääse pakoon latinankielistä kulttuuriammekaan, eurooppalaisen kulttuurin äidinkieltä, suomalaisena esimerkkinä vaikapa Piae Cantiones, joka muuten käännettiin 1600-luvun alkupuolella suomeksi ennen kuin ruotsiksi.

        Eurooppalaiset tutustuvat menneisyytensä latinankieliseen kulttuuriin pääsääntöisesti käännöksinä, "sivistyneetkin" eurooppalaiset. Sama kohtalo on Suomesssa esimerkiksi Runebergillä suomenkielisten keskuudessa jo nyt, niin, ja Kalevalalla ruotsinkielisten keskuudessa.

        Kuinka moni "sivistynyt" ruotsinkielinen on lukenut Kalevalan kokonaan alkukielellä, kovin harva suomenkielinenkään, ja kuitenkin se kuuluu esimekiksi Oxford University Pressin julkaisemaan The World’s Classics sarjaan erinomaisena käännöksenä: http://ukcatalogue.oup.com/product/9780199538867.do


    • döbeln

      Jos venäläinen tulee, ainahan se on tullut , niin uimme rinnakkain länteen oli Ruotsinkielen taitoa tai ei. Ehkä kielitaitoiset pääsevät siellä sitten helpommin lämmittelemään kalustettuihin huoneisiin.

      • Yön susi

        Ruotsi on huomattavasti vaarallisempi, kuin Venäjä. Kaikki kannattava liiketoiminta imetään Ruotsiin.

        Suomessa on ruotsinkielisiä agentteja joka firmassa, jotka kumartavat länteen.
        Ainoastaan pieni vähemmistö elää Suomessa hyvin. Loput joutuvat tekemään pienellä palkalla orjatyötä.


      • 2>1
        Yön susi kirjoitti:

        Ruotsi on huomattavasti vaarallisempi, kuin Venäjä. Kaikki kannattava liiketoiminta imetään Ruotsiin.

        Suomessa on ruotsinkielisiä agentteja joka firmassa, jotka kumartavat länteen.
        Ainoastaan pieni vähemmistö elää Suomessa hyvin. Loput joutuvat tekemään pienellä palkalla orjatyötä.

        "Kaikki kannattava liiketoiminta imetään Ruotsiin."

        Niinkö? Miksi annat sen tapahtua? Eikö maamme ole mielestäsi puolustamisen arvoinen, vai podetko alimmuudentunnetta ja annat mennä vaan?

        Ehkä Suomen ja Ruotsin pitäisi taas yhdistyä. Unohdetaan tämä 200 vuoden välivaihe.

        Olisi ainakin hiton kova lätkämaajoukkue! Mutta pitäiskö olla pressa vai kuningas?

        Niin ja minulla sekä skideilläni olisi edelleen molemmat kotimaiset hallussa. Jee!


      • Tervemenoa
        2>1 kirjoitti:

        "Kaikki kannattava liiketoiminta imetään Ruotsiin."

        Niinkö? Miksi annat sen tapahtua? Eikö maamme ole mielestäsi puolustamisen arvoinen, vai podetko alimmuudentunnetta ja annat mennä vaan?

        Ehkä Suomen ja Ruotsin pitäisi taas yhdistyä. Unohdetaan tämä 200 vuoden välivaihe.

        Olisi ainakin hiton kova lätkämaajoukkue! Mutta pitäiskö olla pressa vai kuningas?

        Niin ja minulla sekä skideilläni olisi edelleen molemmat kotimaiset hallussa. Jee!

        Muuta Ruotsiin niin huomaat kuinka pitkälle "molemmat kotimaiset" vievät sinua. Vttuako sinä täällä Suomessa vingut muumiruotsin osaamisella?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1535
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1174
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1107
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1006
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      965
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      927
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      882
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      852
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      674
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      650
    Aihe