Valtakuntajumala?

Jaoin tämän avauksen kahteen osaan, ettei luettavuus kärsisi. Avaukseni käsite, valtakuntajumala, on toki kärjistetty kuvaus. Sen tarkoitus on kuitenkin herättää ajattelemaan mistä oikein on kysymys. Tarkoitus ei ole loukata ketään ja uskon edelleen että vanhoillislestadiolaisten keskuudessa on myös Raamatun Jumalaan ja Jeesukseen uskonsa kohdistavia.

SRK:n opettama vl-usko keskittyy usein käsitteeseen ”Jumalan valtakunta”, jolla tarkoitetaan omaa joukkoa (pienin tarkennuksin kuten kaikki lapset, tms.) Tähän heidän itsensä muodostamaan ”Jumalan valtakuntaan” he sitten kuvittelevat Jumalan anteeksiantamuksen ja armon olevan rajoitettuina.

Tuossa alemmassa -Vuorovaikutusta vai saarnaa?- avauksessa tuli parin vl-nimimerkin itsensä kirjoittamat määrittelyt tästä.

>>
Kirjoittanut: sanana 5.9.2006 klo 19.01

Epäuskoinen epäilee, voiko joukkomme olla aitoa uskoa. Epäilee ja on jo siksi epäuskoinen.

>>

>>
Kirjoittanut: uuja 5.9.2006 klo 21.45

Kun uskon näin että vain tässä joukossa pelastuu niin silloinhan kaikki jotka ilmoittavat etteivät ole tästä joukosta ovat epäuskoisia.
Minulle.

>>

Olisiko siis rehellisempää puhua valtakuntajumalasta, koska joukko näyttäisi olevan uskon kohde?

Raamatussa kun ei missään kohden ole mainittu millään organisaatiolla, järjestöllä tai seurakunnalla olevan mitään merkitystä pelastuksen suhteen, joka on luvattu yksin uskosta Jeesukseen. Uskon kohde on siis kristityillä ja vanhoillislestadiolaisilla eri.

Tällä kuvaavammalla, valtakuntajumala käsitteellä selvennettäisiin samalla vanhoillislestadiolaisuudessa ikävän yleisen tapaa kutsua Raamattuun uskovia vl-joukon ulkopuolisia kristittyjä epäuskoisiksi. Kukaan ei pidä loukkaavana sitä että vanhoillislestadiolaiset uskovat omalla tavallaan, mutta monet pitävät perustellusti loukkaavana sitä että jo yleisesti käyttämillään käsitteillä vanhoillislestadiolaiset kiistävät toisten uskovaisten henkilökohtaisen uskon, mitä Raamatun mukaan kukaan ihminen ei voi toisen osalta arvioida. Mutta ellei kyse ole Raamatun Jumalaan uskomisesta, niin tällöin määritelmä on paikkansa pitävä. Esimerkiksi muslimeillehan kaikki kristityt ovat epäuskoisia tai ”vääräuskoisia” koska eivät usko Allahiin ja Koraaniin. Tämähän ei sinänsä haittaa ketään, vaan muslimit saavat uskoa Allahiin ja Allahin suhteen kristityt ovat epäuskoisia. Samoin on selvää että allekirjoittanut ja monet muut uskovaiset tunnustavat hyvin kevyesti sen että ollaan epäuskoisia kun uskon kohde on vl:ien valtakuntajumala. Jos olisi sama herra, niin eihän toisia uskovia tällöin voisi sanoa röyhkeästi epäuskoisiksi…

Valtakuntajumala on kuitenkin epäjumala.
Jo Vanha testamentti kuitenkin osoittaa selvästi sen, että Jumala toimi suoraan ilmoittamalla tahtonsa yksittäisille ihmisille, jotka seurasivat Jumalaa oman omantuntonsa mukaan. Vaikka virallinen papisto oli olemassa, niin Jumala valitsi usein profeettansa tämän papiston ulkopuolelta.

Kun Samuel toimi Israelin hengellisenä johtajana, niin tämä ei riittänyt kansalle vaan kansa vaati häneltä kuningasta, jota he voisivat palvella. Tämä ei ollut Jumalan mieleen, koska se kertoi siitä että ihmiset halusivat seurata toista ihmistä sen sijaan että olisivat pitäneet Jumalaa kuninkaanaan:

1 Sam 8: 4-7
” Israelin vanhimmat kokoontuivat ja tulivat Samuelin tykö Raamaan ja sanoivat hänelle: "Katso, sinä olet käynyt vanhaksi, eivätkä poikasi vaella sinun teitäsi. Niin aseta nyt meille oikeutta jakamaan kuningas, jollainen kaikilla muillakin kansoilla on." Mutta Samuel pahastui siitä, että he sanoivat: "Anna meille kuningas jakamaan meille oikeutta". Ja Samuel rukoili Herraa. Niin Herra sanoi Samuelille: "Kuule kansan ääntä kaikessa, mitä he sinulle sanovat; sillä sinua he eivät ole pitäneet halpana, vaan MINUT HE OVAT PITÄNEET HALPANA OLEMAAN HEIDÄN KUNINKAANSA.”

Aivan samoin vl-usko pitää Jeesuksen halpana olemaan riittävä välimies syntisen ihmisen ja Jumalan välille josta syystä he uskovat Jumalan ilmoittaman ainoan välimiehen tarvitsevan sittenkin Raamatun sanan vastaisesti vielä toisen välimiehen, jotta millään Jumalan armolla olisi yhtään mitään merkitystä. Jeesuksen välimiehen rooli on korvattu uudella valtakuntaepäjumalalla, missä ihminen on ylentänyt itsensä Jumalan armon pakolliseksi välimieheksi Jeesuksen tilalle.

Toivon asiallista keskustelua ja aiheessa pysymistä. Kommentoin itse tässä ketjussa vain asiallisia avaukseen liittyviä kommentteja.

28

1873

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Valtakuntajumala ei ole mikään sinänsä uusi ilmiö.

      Profeetta Samuel varotti aikoinaan juutalaisia siitä, mitä vaaroja kuningas tuo tullessaan, mutta suostui kansan tahtoon. ”Samuel pahastui siitä, että he sanoivat: "Anna meille kuningas jakamaan meille oikeutta". Ja Samuel rukoili Herraa. Niin Herra sanoi Samuelille: "Kuule kansan ääntä kaikessa, mitä he sinulle sanovat; sillä sinua he eivät ole pitäneet halpana, vaan MINUT HE OVAT PITÄNEET HALPANA olemaan heidän kuninkaanansa.” (1 Sam 8: 6,7)

      Kun Israelilaiset siirtyivät Jumalan seuraamisesta ihmisten seuraamiseen, kuninkaiden vallan alle, niin silloin alkoi käydä huonosti. Valta näytti turmelevan kuninkaan kuin kuninkaan. Vaikka kuninkaat alun perin siunattiin tehtäväänsä Jumalan profeettojen kautta, niin silti kymmenistä Israelin kuninkaasta löytyy Raamatussa hyvää sanottavaa vain muutamasta, jotka hekin lähes poikkeuksetta jossain vaiheessa lankesivat vääryyteen. Jo psalmeissa varoitetaankin luottamasta keneenkään ihmiseen:

      "Älkää luottako maan mahtaviin, älkää luottako yhteenkään ihmiseen - ei ihmisestä ole auttajaksi." (Ps 146:3)

      Jumala ei kuitenkaan hylännyt kansaa, vaan valitsi profeettansa yleensä vähäpätöisistä ihmisistä ja valtarakenteiden ulkopuolelta kirkastamaan Hänen tahtoaan. Hyvin usein Jumalan tahdon seuraajat joutuivatkin törmäyskurssille valtaa pitävien turmeltuneiden papiston ja kuninkaiden kanssa.

      Samoin kävi Jeesukselle, joka joutui ilmiriitaan papiston ja aikansa seurakunnan kanssa:
      ”Voi teitä, te fariseukset, kun te rakastatte etumaista istuinta synagoogissa ja tervehdyksiä toreilla! Voi teitä, kun te olette niinkuin merkittömät haudat, joiden päällitse ihmiset kävelevät niistä tietämättä!"
      Silloin eräs lainoppineista rupesi puhumaan ja sanoi hänelle: "Opettaja, kun noin puhut, niin sinä häpäiset myös meitä".
      Mutta hän sanoi: "Voi teitäkin, te lainoppineet, kun te sälytätte ihmisten päälle vaikeasti kannettavia taakkoja ettekä itse sormellannekaan koske niihin taakkoihin! Voi teitä, kun te rakennatte profeettain hautakammioita, ja teidän isänne ovat heidät tappaneet! ” (Luuk. 11:43-48)

      Koko Jeesuksen toiminta perustuikin suoraan toimimiseen valtarakennelmien ja seurakuntien ulkopuolella. Jeesus kritisoi rankasti aikansa ”totuuden patsaita ja perustuksia” ja Jeesuksellekin suututtiin pahanpäiväisesti. Seurakuntien muodostama papistohan oli lopulta Jeesuksenkin murhahankkeen takana.

      Mitään joukko-oppia tai ihmisestä riippuvaa Jumalan armon välitystä ei Jeesus koskaan opettanut. Jeesuksella oli itsellään suora yhteys Isä-Jumalaan ja siksi Jeesus kykeni parantamaan sairaita ja antamaan ihmisille syntejä anteeksi suoraan:
      ” En minä itsestäni voi mitään tehdä. Niinkuin minä kuulen, niin minä tuomitsen; ja minun tuomioni on oikea, sillä minä en kysy omaa tahtoani, vaan hänen tahtoaan, joka on minut lähettänyt.” (Joh. 5:30)

      Tähän suoraan yhteyteen Isän kanssa Jeesus halusi opetuslapsensakin ja rukoili että Isä-Jumala kirkastaisi heille sen tien: ” Pyhä Isä, varjele heidät nimessäsi, jonka sinä olet minulle antanut, että he olisivat YHTÄ NIINKUIN MEKIN.” (Joh. 17:11)

      Tämän vuoksi Jeesus oli jo aiemmin kehottanut opetuslapsiaan etsimään Jumalan valtakuntaa ja Hänen tahtoaan. Nämä mainitaan saman arvoisina samassa lauseessa koska Jumalan valtakunnalla Jeesus tarkoitti sitä tilaa, jossa ihminen kuulee suoraan Jumalan tahdon. Jeesus halusi että opetuslapset pääsisivät siihen samaan suoraan Jumalan kuulemiseen, jossa Jeesus jo oli. (Matt. 6:33 Luuk. 12:31) Jeesus tunsi kirjoitukset ja uuden liiton lupaukset, jotka ovat unohtuneet monilta nykypäivän kristityiltä. Kyse oli tästä:

      Jer. 31:33-34
      "Tämän liiton minä teen Israelin kansan kanssa tulevina päivinä, sanoo Herra: Minä panen lakini HEIDÄN SISIMPÄÄNSÄ, kirjoitan sen HEIDÄN SYDÄMEENSÄ. Minä olen heidän Jumalansa, ja he ovat minun kansani.
      --> Silloin ei kukaan enää opeta toista, veli ei opeta veljeään sanoen: 'Oppikaa tuntemaan Herra!'
      --> Sillä kaikki, pienimmästä suurimpaan, tuntevat minut, sanoo Herra. Minä annan anteeksi heidän rikoksensa enkä enää muista heidän syntejään."

      Tästä Samasta kirjoittaa Paavali:

      Hepr. 10:16-21
      ”Tämän liiton minä teen heidän kanssaan tulevina aikoina, sanoo Herra: minä asetan lakini heidän sydämeensä, kirjoitan sen heidän sisimpäänsä. Ja sitten: -- Heidän syntejään ja vääriä tekojaan minä en enää koskaan muista. Missä synnit on annettu anteeksi, siellä ei enää tarvita syntiuhria. Veljet, meillä on siis täysi oikeus astua sisälle kaikkein pyhimpään, koska Jeesus on uhrannut verensä ja näin avannut meille uuden, elämään vievän tien, joka kulkee väliverhon -- hänen ruumiinsa -- kautta. Meillä on suuri ylipappi, jonka haltuun on uskottu Jumalan koko huone.”

      Suora tie Jumalan luokse on siis Raamatun mukaan auki kaikille. Ketään ihmistä ei enää Jeesuksen lisäksi tarvita ihmisen ja Jumalan väliin, vaan jokainen voi turvautua Jumalaan suoraan oman sydämensä kautta.

      Alkuseurakunnan aikana ei kristityillä ollut myöskään minkäänlaista keskushallintoa, vaan tällöin luotettiin suoraan Pyhän hengen johdatukseen ja sitä kautta Jeesukseen itseensä. Seurakuntaa ei määritelty tarkasti koskapa Jeesus oli itse sanonut: ”missä kaksi tahi kolme on kokoontunut minun nimeeni, siinä minä olen heidän keskellänsä." (Matt. 18:20)

      Jeesus kuitenkin varoitti myös lammasten vaatteissa esiintyvistä susista, jotka eivät laumaa säästä. (Matt. 7:15) Myös Paavali sanoi tietävänsä että hänen Efesoksesta lähtönsä jälkeen noin tapahtuu:
      ”lähtöni jälkeen teidän joukkoonne tulee julmia susia, jotka eivät laumaa säästä. Teidän omasta joukostanne nousee miehiä, jotka julistavat totuudenvastaisia oppeja vetääkseen opetuslapset mukaansa. ” (Ap. t. 20:29-30)

      Saatana on siis toiminut samalla tavalla susina lammasten paimenena jo alkuseurakunnan ajoilta lähtien tehdäkseen tyhjäksi Jumalan työn että ihminen pelastuu vain yksin omakohtaisesta uskosta Jeesukseen. Saatanan toimintatapa on ollut selvä jo alusta alkaen; Jumalan seuraamisen sijaan, se on eksyttänyt uskovaiset seuraamaan ihmisiä tai ihmisten muodostamaa joukkoa.

      Erilain opettavia seurakuntia muodostuikin jo hyvin varhain. Kristinuskon varhaisimmat säilyneet dokumentit, Paavalin kirjeet, olivat alunperin kaikki vastauksia eri seurakuntien hyvin erilaisiin tilanteisiin. Jo Paavali joutuikin nuhtelemaan langenneita seurakuntia. Esimerkiksi Galattalaisille Paavali käyttää jopa rankkaa kieltä näitä nuhdellessaan:
      ” Niinkö älyttömiä olette? Te alotitte Hengessä, lihassako nyt lopetatte?” (Gal. 3)
      Silti saman kirjeen saman luvun loppu samalle langenneelle seurakunnalle kuuluu:

      ”te olette kaikki uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessa. Sillä kaikki te, jotka olette Kristukseen kastetut, olette Kristuksen päällenne pukeneet. Ei ole tässä juutalaista eikä kreikkalaista, ei ole orjaa eikä vapaata, ei ole miestä eikä naista; sillä kaikki te olette yhtä Kristuksessa Jeesuksessa.” (Gal. 3:26-28)

      Jos Paavali kirjoittaisi vanhoillislestadiolaisille tänä päivänä, niin tekstin sävy olisi varmasti hyvin samansuuntaista kuin galatalaisille. Voisin hyvin kuvitella Paavalin kirjoittavan vanhoillislestadiolaisille samaan sävyyn, ettei Kristuksessa ole vanhoillislestadiolaista, helluntailaista, herännäistä ja babtistia, vaan kaikki ovat uskon kautta Jumalan lapsia Kristuksessa Jeesuksessa.

      Ei voi kuin rukoilla vanhoillislestadiolaisten itsensä puolesta että he löytäisivät omien lakiensa alta takaisin tielle, jossa ei tarvita valtakuntajumalaa epäjumalaksi, vaan missä sovitukseen riittää Jeesus yksin.

      • vanha vaimo

        Tuntuu vain siltä, että lukijakunta tällä hetkellä ei ole kovin vastaanottavaisella tuulella.

        Kirjoitit vedenpitävästi Raamattuun nojaten, mutta olet saanut vain puskahuuteluita, nyt kylläkin kovin pelokkaan sävyisiä. Yhtään Raamatun lausetta ei ole tullut. Kas, kun niitä ei tuohon ole löydettävissä;)

        Jotenkin tuntuu, että harkitsevat, asioita monelta kantilta pohtivat vl-kirjoittelijat, jotka tuossa yhdessä aloituksessa joutuivat meidän "epäuskoisten" kanssa samaan joukkoon, ovat myös väsyneet kommentoimasta.

        On hyvä, että sinä jaksat pitää yllä näitä asioita, että mahdollisimman moni vl-ihminen saisi aihetta ajatella hieman syvemmältä liikkeensä opetusta. Toivottavasti tästä aiheutuu hiljainen uskonpuhdistus vl-liikkeessä;)

        Taitaa olla kuitenkin liian optimistinen ajatus. Mutta ehkäpä ne pienet pisarat lopulta murtavat vahvan graniittipaadenkin.


      • saihan sen arvata
        vanha vaimo kirjoitti:

        Tuntuu vain siltä, että lukijakunta tällä hetkellä ei ole kovin vastaanottavaisella tuulella.

        Kirjoitit vedenpitävästi Raamattuun nojaten, mutta olet saanut vain puskahuuteluita, nyt kylläkin kovin pelokkaan sävyisiä. Yhtään Raamatun lausetta ei ole tullut. Kas, kun niitä ei tuohon ole löydettävissä;)

        Jotenkin tuntuu, että harkitsevat, asioita monelta kantilta pohtivat vl-kirjoittelijat, jotka tuossa yhdessä aloituksessa joutuivat meidän "epäuskoisten" kanssa samaan joukkoon, ovat myös väsyneet kommentoimasta.

        On hyvä, että sinä jaksat pitää yllä näitä asioita, että mahdollisimman moni vl-ihminen saisi aihetta ajatella hieman syvemmältä liikkeensä opetusta. Toivottavasti tästä aiheutuu hiljainen uskonpuhdistus vl-liikkeessä;)

        Taitaa olla kuitenkin liian optimistinen ajatus. Mutta ehkäpä ne pienet pisarat lopulta murtavat vahvan graniittipaadenkin.

        kun oikein halveksivaan sävyyn kirjoitetaan vl-stä se on teille sankariteko. Eli kirjoittajien aliarvioimista kummaltakin teistä.
        Ei me olla mitään tolloja,etteikö tajuta tuota halveksuntaa mitä teiltä molemmilta saamme osaksemme
        Mutta sitä se paha teettää:(

        Tähän löytyisi paljonkin Raamattua, mutta turha sitä on teille selittää, kun Pyhä Henki ei avaa kummankaan silmiä näkemään mitkä Jumalan ovat!

        Teille molemmille on tyypillistä halveksien kirjoittaa niistä jotka eivät ole teille mieleen.

        Olisikohan jonkinlaista ylemmyyden tunnetta?


      • Just just
        saihan sen arvata kirjoitti:

        kun oikein halveksivaan sävyyn kirjoitetaan vl-stä se on teille sankariteko. Eli kirjoittajien aliarvioimista kummaltakin teistä.
        Ei me olla mitään tolloja,etteikö tajuta tuota halveksuntaa mitä teiltä molemmilta saamme osaksemme
        Mutta sitä se paha teettää:(

        Tähän löytyisi paljonkin Raamattua, mutta turha sitä on teille selittää, kun Pyhä Henki ei avaa kummankaan silmiä näkemään mitkä Jumalan ovat!

        Teille molemmille on tyypillistä halveksien kirjoittaa niistä jotka eivät ole teille mieleen.

        Olisikohan jonkinlaista ylemmyyden tunnetta?

        "Tähän löytyisi paljonkin Raamattua, mutta turha sitä on teille selittää"

        Paljon minulla olisi kerrottavaa, mutta en nyt viitsi kertoa. Tulkaa seuroihin...


      • vanha vaimo
        saihan sen arvata kirjoitti:

        kun oikein halveksivaan sävyyn kirjoitetaan vl-stä se on teille sankariteko. Eli kirjoittajien aliarvioimista kummaltakin teistä.
        Ei me olla mitään tolloja,etteikö tajuta tuota halveksuntaa mitä teiltä molemmilta saamme osaksemme
        Mutta sitä se paha teettää:(

        Tähän löytyisi paljonkin Raamattua, mutta turha sitä on teille selittää, kun Pyhä Henki ei avaa kummankaan silmiä näkemään mitkä Jumalan ovat!

        Teille molemmille on tyypillistä halveksien kirjoittaa niistä jotka eivät ole teille mieleen.

        Olisikohan jonkinlaista ylemmyyden tunnetta?

        Tuollakin ajalla, mikä sinulla meni tuohon asiattomaan puskalaukaukseen ja toisten kirjoittajien halveksimiseen olisit voinut muutaman Raamatun paikan pistää meille "pakanoille ja epäuskoisille".

        Mutta totean tässä vain, että niitä paikkoja ei sitten löydy, kun niitä ei "ehditä" tai "viitsitä" tuoda esiin;)

        Melkoisen lapsellinen yritys puolustautua heikoin/olemattomin eväin. " Jumalan sana ei tyhjänä palaa, se joko pahentaa tai parantaa." Näin sanoo Raamattu.

        Sinut se pahensi:(


      • admata.
        vanha vaimo kirjoitti:

        Tuollakin ajalla, mikä sinulla meni tuohon asiattomaan puskalaukaukseen ja toisten kirjoittajien halveksimiseen olisit voinut muutaman Raamatun paikan pistää meille "pakanoille ja epäuskoisille".

        Mutta totean tässä vain, että niitä paikkoja ei sitten löydy, kun niitä ei "ehditä" tai "viitsitä" tuoda esiin;)

        Melkoisen lapsellinen yritys puolustautua heikoin/olemattomin eväin. " Jumalan sana ei tyhjänä palaa, se joko pahentaa tai parantaa." Näin sanoo Raamattu.

        Sinut se pahensi:(

        ...Pihlajanmarjoista kun ei niihin ylettänyt;)

        Näitä keskustelujahan seuraavat sadat ihmiset ja he jäävät nyt osaltaan pimentoon hämmästelemään että mitkähän ovat niitä "Raamatunmukaisia" vastauksia joita väitetään löytyvän, mutta joita ei kuitenkaan kerrota.

        Toisten kirjoittelijoiden perusteeton mustamaalaaminen ei myöskään anna mairittelevaa kuvaa vanhoillislestadiolaisista.

        Kyllähän monille lukijoille kertoo jotain omalta osaltaan se että viitsitään vastata toista ihmistä panetellen, mutta ei vahingossakaan Raamatulla tai esitettyyn asiaan ylipäätä. Kuten kirjoitit, niin jonkinlaisista peloistahan se kertoo.

        Tulihan tuossa kaksi asiallistakin vanhoillislestadiolaisen kommenttia. Näiden vastausten täysin vastakkainen todistus herättää vain hämmennystä. Yksimielisyyttä ei tunnu löytyvän edes siitä että mikä on vanhoillislestadiolaisten linja. Ei siis ihme että vastaaminen koetaan vaikeaksi.

        Ehkäpä tarjoilen liian vahvaa ruokaa, johon vanhoillislestadiolaiset eivät ole tottuneet?
        "Vahva ruoka on tarkoitettu aikuisille. He ovat totuttaneet aistinsa siihen ja harjaannuttaneet ne erottamaan hyvän ja pahan." (Hepr. 5:14)

        Pääasia kuitenkin on, että näitä kirjoituksia luetaan ja uskon että ne jäävät vaikuttamaan monien ihmisten sydämiin. Ne ovat kuin siemeniä, joille Jumala voi antaa kasvun harkintansa mukaan ihmisten sydämissä.

        "Istuttaja ei siis ole mitään, ei myöskään kastelija, vaan kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun." (1. Kor. 3:7)

        Kiitos sinulle kommenteistasi, vanha vaimo.


      • Raamattua
        admata. kirjoitti:

        ...Pihlajanmarjoista kun ei niihin ylettänyt;)

        Näitä keskustelujahan seuraavat sadat ihmiset ja he jäävät nyt osaltaan pimentoon hämmästelemään että mitkähän ovat niitä "Raamatunmukaisia" vastauksia joita väitetään löytyvän, mutta joita ei kuitenkaan kerrota.

        Toisten kirjoittelijoiden perusteeton mustamaalaaminen ei myöskään anna mairittelevaa kuvaa vanhoillislestadiolaisista.

        Kyllähän monille lukijoille kertoo jotain omalta osaltaan se että viitsitään vastata toista ihmistä panetellen, mutta ei vahingossakaan Raamatulla tai esitettyyn asiaan ylipäätä. Kuten kirjoitit, niin jonkinlaisista peloistahan se kertoo.

        Tulihan tuossa kaksi asiallistakin vanhoillislestadiolaisen kommenttia. Näiden vastausten täysin vastakkainen todistus herättää vain hämmennystä. Yksimielisyyttä ei tunnu löytyvän edes siitä että mikä on vanhoillislestadiolaisten linja. Ei siis ihme että vastaaminen koetaan vaikeaksi.

        Ehkäpä tarjoilen liian vahvaa ruokaa, johon vanhoillislestadiolaiset eivät ole tottuneet?
        "Vahva ruoka on tarkoitettu aikuisille. He ovat totuttaneet aistinsa siihen ja harjaannuttaneet ne erottamaan hyvän ja pahan." (Hepr. 5:14)

        Pääasia kuitenkin on, että näitä kirjoituksia luetaan ja uskon että ne jäävät vaikuttamaan monien ihmisten sydämiin. Ne ovat kuin siemeniä, joille Jumala voi antaa kasvun harkintansa mukaan ihmisten sydämissä.

        "Istuttaja ei siis ole mitään, ei myöskään kastelija, vaan kaikki on Jumalan kädessä, hän suo kasvun." (1. Kor. 3:7)

        Kiitos sinulle kommenteistasi, vanha vaimo.

        Toivottavasti jokin näistä Raamatun kohdista saisi puhutella teitä kumpaakin, koska huomaan että te molemmat olette saman henkisiä, ja katkeruuttanne puratte tänne. Täytyy toivoa että armonaika ei vielä ole kohdallanne ohitse, sillä tuo viha ja kauna on ihan käsin kosketeltavaa teidän viesteissänne. Samoin jokaisen joka teidän kirjoituksiinne vastaa sellaisella tavalla joka ei ole teidän mieleenne, alatte henkilöön menevää aliarvioimista , jopa älynkin puolesta.


        21 Niin Jeesus sanoi heille jälleen: "Rauha teille! Niinkuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minäkin teidät."
        22 Ja tämän sanottuaan hän puhalsi heidän päällensä ja sanoi heille: "Ottakaa Pyhä Henki.
        23 Joiden synnit te anteeksi annatte, niille ne ovat anteeksi annetut; joiden synnit te pidätätte, niille ne ovat pidätetyt.".


        1 Niinä päivinä tuli Johannes Kastaja ja saarnasi Juudean erämaassa
        2 ja sanoi: "Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle".
        3 Sillä hän on se, josta profeetta Esaias puhuu sanoen: "Huutavan ääni kuuluu erämaassa: 'Valmistakaa Herralle tie, tehkää polut hänelle tasaisiksi'."
        4 Ja Johanneksella oli puku kamelinkarvoista ja vyötäisillään nahkavyö; ja hänen ruokanaan oli heinäsirkat ja metsähunaja.
        5 Silloin vaelsi hänen tykönsä Jerusalem ja koko Juudea ja kaikki Jordanin ympäristö,
        6 ja hän kastoi heidät Jordanin virrassa, kun he tunnustivat syntinsä.
        7 Mutta nähdessään paljon fariseuksia ja saddukeuksia tulevan kasteelle hän sanoi heille: "Te kyykäärmeitten sikiöt, kuka on neuvonut teitä pakenemaan tulevaista vihaa?
        8 Tehkää sentähden parannuksen soveliaita hedelmiä,


        7 Voi maailmaa viettelysten tähden! Viettelysten täytyy kyllä tulla; mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta viettelys tulee!
        8 Mutta jos sinun kätesi tai jalkasi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä luotasi; parempi on sinulle, että käsipuolena tai jalkapuolena pääset elämään sisälle, kuin että sinut, molemmat kädet tai molemmat jalat tallella, heitetään iankaikkiseen tuleen.
        9 Ja jos sinun silmäsi viettelee sinua, repäise se pois ja heitä luotasi; parempi on sinun silmäpuolena mennä elämään sisälle, kuin että sinut, molemmat silmät tallella, heitetään helvetin tuleen.
        10 Katsokaa, ettette halveksu yhtäkään näistä pienistä; sillä minä sanon teille, että heidän enkelinsä taivaissa näkevät aina minun Isäni kasvot, joka on taivaissa.

        12 Mitä arvelette? Jos jollakin ihmisellä on sata lammasta ja yksi niistä eksyy, eikö hän jätä niitä yhdeksääkymmentä yhdeksää vuorille ja mene etsimään eksynyttä?
        13 Ja jos hän sen löytää, totisesti minä sanon teille: hän iloitsee enemmän siitä kuin niistä yhdeksästäkymmenestä yhdeksästä, jotka eivät olleet eksyneet.
        14 Niin ei myöskään teidän taivaallisen Isänne tahto ole, että yksikään näistä pienistä joutuisi kadotukseen.
        15 Mutta jos veljesi rikkoo sinua vastaan, niin mene ja nuhtele häntä kahdenkesken; jos hän sinua kuulee, niin olet voittanut veljesi.
        16 Mutta jos hän ei sinua kuule, niin ota vielä yksi tai kaksi kanssasi, 'että jokainen asia vahvistettaisiin kahden tai kolmen todistajan sanalla'.
        17 Mutta jos hän ei kuule heitä, niin ilmoita seurakunnalle. Mutta jos hän ei seurakuntaakaan kuule, niin olkoon hän sinulle, niinkuin olisi pakana ja publikaani.
        18 Totisesti minä sanon teille: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on oleva sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te päästätte maan päällä, on oleva päästetty taivaassa.


      • admata.
        Raamattua kirjoitti:

        Toivottavasti jokin näistä Raamatun kohdista saisi puhutella teitä kumpaakin, koska huomaan että te molemmat olette saman henkisiä, ja katkeruuttanne puratte tänne. Täytyy toivoa että armonaika ei vielä ole kohdallanne ohitse, sillä tuo viha ja kauna on ihan käsin kosketeltavaa teidän viesteissänne. Samoin jokaisen joka teidän kirjoituksiinne vastaa sellaisella tavalla joka ei ole teidän mieleenne, alatte henkilöön menevää aliarvioimista , jopa älynkin puolesta.


        21 Niin Jeesus sanoi heille jälleen: "Rauha teille! Niinkuin Isä on lähettänyt minut, niin lähetän minäkin teidät."
        22 Ja tämän sanottuaan hän puhalsi heidän päällensä ja sanoi heille: "Ottakaa Pyhä Henki.
        23 Joiden synnit te anteeksi annatte, niille ne ovat anteeksi annetut; joiden synnit te pidätätte, niille ne ovat pidätetyt.".


        1 Niinä päivinä tuli Johannes Kastaja ja saarnasi Juudean erämaassa
        2 ja sanoi: "Tehkää parannus, sillä taivasten valtakunta on tullut lähelle".
        3 Sillä hän on se, josta profeetta Esaias puhuu sanoen: "Huutavan ääni kuuluu erämaassa: 'Valmistakaa Herralle tie, tehkää polut hänelle tasaisiksi'."
        4 Ja Johanneksella oli puku kamelinkarvoista ja vyötäisillään nahkavyö; ja hänen ruokanaan oli heinäsirkat ja metsähunaja.
        5 Silloin vaelsi hänen tykönsä Jerusalem ja koko Juudea ja kaikki Jordanin ympäristö,
        6 ja hän kastoi heidät Jordanin virrassa, kun he tunnustivat syntinsä.
        7 Mutta nähdessään paljon fariseuksia ja saddukeuksia tulevan kasteelle hän sanoi heille: "Te kyykäärmeitten sikiöt, kuka on neuvonut teitä pakenemaan tulevaista vihaa?
        8 Tehkää sentähden parannuksen soveliaita hedelmiä,


        7 Voi maailmaa viettelysten tähden! Viettelysten täytyy kyllä tulla; mutta voi sitä ihmistä, jonka kautta viettelys tulee!
        8 Mutta jos sinun kätesi tai jalkasi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä luotasi; parempi on sinulle, että käsipuolena tai jalkapuolena pääset elämään sisälle, kuin että sinut, molemmat kädet tai molemmat jalat tallella, heitetään iankaikkiseen tuleen.
        9 Ja jos sinun silmäsi viettelee sinua, repäise se pois ja heitä luotasi; parempi on sinun silmäpuolena mennä elämään sisälle, kuin että sinut, molemmat silmät tallella, heitetään helvetin tuleen.
        10 Katsokaa, ettette halveksu yhtäkään näistä pienistä; sillä minä sanon teille, että heidän enkelinsä taivaissa näkevät aina minun Isäni kasvot, joka on taivaissa.

        12 Mitä arvelette? Jos jollakin ihmisellä on sata lammasta ja yksi niistä eksyy, eikö hän jätä niitä yhdeksääkymmentä yhdeksää vuorille ja mene etsimään eksynyttä?
        13 Ja jos hän sen löytää, totisesti minä sanon teille: hän iloitsee enemmän siitä kuin niistä yhdeksästäkymmenestä yhdeksästä, jotka eivät olleet eksyneet.
        14 Niin ei myöskään teidän taivaallisen Isänne tahto ole, että yksikään näistä pienistä joutuisi kadotukseen.
        15 Mutta jos veljesi rikkoo sinua vastaan, niin mene ja nuhtele häntä kahdenkesken; jos hän sinua kuulee, niin olet voittanut veljesi.
        16 Mutta jos hän ei sinua kuule, niin ota vielä yksi tai kaksi kanssasi, 'että jokainen asia vahvistettaisiin kahden tai kolmen todistajan sanalla'.
        17 Mutta jos hän ei kuule heitä, niin ilmoita seurakunnalle. Mutta jos hän ei seurakuntaakaan kuule, niin olkoon hän sinulle, niinkuin olisi pakana ja publikaani.
        18 Totisesti minä sanon teille: kaikki, minkä te sidotte maan päällä, on oleva sidottu taivaassa, ja kaikki, minkä te päästätte maan päällä, on oleva päästetty taivaassa.

        Mitä merkitystä on että kopioit tänne vanhoillislestadiolaisten lempipaikkoja Raamatusta selittämättä lainkaan miten ne liittyvät avaukseeni?

        Nuo laittamasi Raamatunpaikat olen pitkälti purkanut täällä. Kommentoihan esitettyjä asioita;)

        http://koti.mbnet.fi/vltietoa/oppi/valimiehen_valimies.html


        Ps. Mustamaalaamisesi, joissa käännät asiat päälaelleen, ei ole uskottavaa, vaan se kertoo omasta pahasta olosta sisälläsi että sinun täytyy perusteetta alkaa parjaamaan toisia keksityillä väitteilläsi.


      • taas sama vanha lause,
        admata. kirjoitti:

        Mitä merkitystä on että kopioit tänne vanhoillislestadiolaisten lempipaikkoja Raamatusta selittämättä lainkaan miten ne liittyvät avaukseeni?

        Nuo laittamasi Raamatunpaikat olen pitkälti purkanut täällä. Kommentoihan esitettyjä asioita;)

        http://koti.mbnet.fi/vltietoa/oppi/valimiehen_valimies.html


        Ps. Mustamaalaamisesi, joissa käännät asiat päälaelleen, ei ole uskottavaa, vaan se kertoo omasta pahasta olosta sisälläsi että sinun täytyy perusteetta alkaa parjaamaan toisia keksityillä väitteilläsi.

        Ps. Mustamaalaamisesi, joissa käännät asiat päälaelleen, ei ole uskottavaa, vaan se kertoo omasta pahasta olosta sisälläsi että sinun täytyy perusteetta alkaa parjaamaan toisia keksityillä väitteilläsi.>>>>>>>>>>>

        Ja sinulla on tuo sama lause joka kerta kun joku vastaa kirjoitukseesi Raamatulla tai ilman, eli "sinulla on paha olo plää plää"

        Joten mitä tulikaan todettua, Mikähän se sinun olosi on,kun täytyy jatkuvasti halveerata toisten uskonkäsityksiä. Oletko sinä Jumalasta seuraava?


      • sieltä taas
        vanha vaimo kirjoitti:

        Tuollakin ajalla, mikä sinulla meni tuohon asiattomaan puskalaukaukseen ja toisten kirjoittajien halveksimiseen olisit voinut muutaman Raamatun paikan pistää meille "pakanoille ja epäuskoisille".

        Mutta totean tässä vain, että niitä paikkoja ei sitten löydy, kun niitä ei "ehditä" tai "viitsitä" tuoda esiin;)

        Melkoisen lapsellinen yritys puolustautua heikoin/olemattomin eväin. " Jumalan sana ei tyhjänä palaa, se joko pahentaa tai parantaa." Näin sanoo Raamattu.

        Sinut se pahensi:(

        samalla tavalla puskasta huutelet, mikä tuokin nyt on kuin toisen kirjoittajan halveksimista. Sitten kun raamattua siteeraa niin toinen (admata) turhaksi sen väittää..
        Ole siinä sitten teille mieliksi, kun mikään ei kelpaa.

        Taitaa olla eväät itseltä lopussa kun ei muuta synny kuin ; "lapsellisuuksia,puskalaukauksia, olemattomia eväitä jne" Raamattu ei ole mitään olematonta evästä, teidät se on pahentanut!

        Mutta meidän Herramme kyllä palkan ajallaan maksaa


        Että siis Kristus lihassa meidän edestämme on kärsinyt, niin te myös varustakaat teitänne sillä mielellä; sillä joka lihassa kärsii, se lakkaa synnistä,
        2 Ettei hän enään sitä aikaa, jonka hän lihassa edespäin on, ihmisten himon jälkeen, vaan Jumalan tahdon jälkeen eläisi.
        3 Sillä kyllä siinä on, että me edesmenneen ajan elämästä kulutimme pakanain mielen jälkeen, vaeltaissamme irstaudessa, himoissa, juopumisessa, ylönsuömisessä, ylönjuomisessa ja hirmuisissa epäjumalan palveluksissa.
        4 He oudoksuvat, ettette heidän kanssansa juokse samaan säädyttömän hekuman menoon, ja pilkkaavat.
        5 Niiden pitää luvun tekemän hänelle, joka on valmis tuomitsemaan eläviä ja kuolleita.
        6 Sillä sitä varten evankeliumi kuolleillekin saarnattu on, että he kyllä tuomittaisiin ihmisten jälkeen lihassa, mutta Jumalan jälkeen eläisivät hengessä.
        7 Mutta nyt kaikkein loppu lähestyy. Niin olkaat siis raittiit ja valppaat rukoilemaan.
        8 Mutta ennen kaikkia pitäkäät keskenänne palava rakkaus; sillä rakkaus peittää paljon rikoksia.


      • admata.
        taas sama vanha lause, kirjoitti:

        Ps. Mustamaalaamisesi, joissa käännät asiat päälaelleen, ei ole uskottavaa, vaan se kertoo omasta pahasta olosta sisälläsi että sinun täytyy perusteetta alkaa parjaamaan toisia keksityillä väitteilläsi.>>>>>>>>>>>

        Ja sinulla on tuo sama lause joka kerta kun joku vastaa kirjoitukseesi Raamatulla tai ilman, eli "sinulla on paha olo plää plää"

        Joten mitä tulikaan todettua, Mikähän se sinun olosi on,kun täytyy jatkuvasti halveerata toisten uskonkäsityksiä. Oletko sinä Jumalasta seuraava?

        >>
        Joten mitä tulikaan todettua, Mikähän se sinun olosi on,kun täytyy jatkuvasti halveerata toisten uskonkäsityksiä.
        >>

        Entäpä itse? Joko sinä olet lopettanut sen silmittömän vaimosi hakkaamisen?

        Ilmeisesti vanhoillislestadiolaisuuteen kuuluu eri mieltä olevien parjaaminen. Muuhun johtopäätökseen ei voi oikein viesteistä oikein voi tulla.

        Mikäpä siinä. Kyllähän nämä vl-kommentit käyvät hyvästä varoituksesta millaisia vl-"uskovaisia" löytyy.


      • IHMETTÄ!!
        admata. kirjoitti:

        >>
        Joten mitä tulikaan todettua, Mikähän se sinun olosi on,kun täytyy jatkuvasti halveerata toisten uskonkäsityksiä.
        >>

        Entäpä itse? Joko sinä olet lopettanut sen silmittömän vaimosi hakkaamisen?

        Ilmeisesti vanhoillislestadiolaisuuteen kuuluu eri mieltä olevien parjaaminen. Muuhun johtopäätökseen ei voi oikein viesteistä oikein voi tulla.

        Mikäpä siinä. Kyllähän nämä vl-kommentit käyvät hyvästä varoituksesta millaisia vl-"uskovaisia" löytyy.

        --Entäpä itse? Joko sinä olet lopettanut sen silmittömän vaimosi hakkaamisen? --

        siis keksitkö omasta päästäsi täällä että joku hakkaa vaimoaan vaikka et edes kirjoittajaa mistään voi tietää kuka hän on???????????


      • admata.
        IHMETTÄ!! kirjoitti:

        --Entäpä itse? Joko sinä olet lopettanut sen silmittömän vaimosi hakkaamisen? --

        siis keksitkö omasta päästäsi täällä että joku hakkaa vaimoaan vaikka et edes kirjoittajaa mistään voi tietää kuka hän on???????????

        >>
        siis keksitkö omasta päästäsi..
        >>

        Konkretisoin hieman näiden joidenkin vl-kirjoittelijoiden mustamaalaamisia ja parjaajaksi herjaamisia, jotka on todellakin omasta päästä keksittyjä. Eipä muuta.

        En tiedä riittääkö ymmärrys vai jatkavatko provosointiaan, joka antaa surkean kuvan heistä itsestään ja osoittaa että eivät kykene asialliseen kommentoimiseen esitetyistä asioista.

        Nyt hyvää yötä.

        "lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus, epäjumalanpalvelus, noituus, VIHAMIELISYYS, RIITA, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, LAHKOT, kateus, juomingit, mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanon, niinkuin jo ennenkin olen sanonut, että
        --> ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa.
        Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen. Sellaista vastaan ei ole laki." (Gal. 5:19-23)


      • kirkastuvan, sokeus on niin...
        admata. kirjoitti:

        >>
        siis keksitkö omasta päästäsi..
        >>

        Konkretisoin hieman näiden joidenkin vl-kirjoittelijoiden mustamaalaamisia ja parjaajaksi herjaamisia, jotka on todellakin omasta päästä keksittyjä. Eipä muuta.

        En tiedä riittääkö ymmärrys vai jatkavatko provosointiaan, joka antaa surkean kuvan heistä itsestään ja osoittaa että eivät kykene asialliseen kommentoimiseen esitetyistä asioista.

        Nyt hyvää yötä.

        "lihan teot ovat ilmeiset, ja ne ovat: haureus, saastaisuus, irstaus, epäjumalanpalvelus, noituus, VIHAMIELISYYS, RIITA, kateellisuus, vihat, juonet, eriseurat, LAHKOT, kateus, juomingit, mässäykset ja muut senkaltaiset, joista teille edeltäpäin sanon, niinkuin jo ennenkin olen sanonut, että
        --> ne, jotka semmoista harjoittavat, eivät peri Jumalan valtakuntaa.
        Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen. Sellaista vastaan ei ole laki." (Gal. 5:19-23)

        Mutta Hengen hedelmä on rakkaus, ilo, rauha, pitkämielisyys, ystävällisyys, hyvyys, uskollisuus, sävyisyys, itsensähillitseminen. Sellaista vastaan ei ole laki.

        Milloin sinun elämässäsi alkaa nämä Hengen hedelmät näkymään?? Ei ennen kuin olet osallinen Jumalan Pyhästä Hengestä!


    • tuota myyräntyötä

      päivästä toiseen?? Uskottavuusongelmia on nyt jo ihan tarpeeksi. Mitä täällä roikut vihollisleirissä? Luulisi nuorella miehellä olevan muutakin tekemistä kun tuota samaa , aina vain samaa.
      Siionissa on kaikki hyvin sellaisia terveisiä olen kuullut suunnasta ja toisesta, ja itse koettuna Jumala siunaa seurakuntaansa ja lisää myös ulkopuolelta tulijoita parannuksen ahtaan portin kautta siälle Jumalan valtakuntaan,

      • sanottu

        "Että sinä jaksat
        Kirjoittanut: tuota myyräntyötä 6.9.2006 klo 19.59


        päivästä toiseen?? Uskottavuusongelmia on nyt jo ihan tarpeeksi. Mitä täällä roikut vihollisleirissä? Luulisi nuorella miehellä olevan muutakin tekemistä kun tuota samaa , aina vain samaa.
        Siionissa on kaikki hyvin sellaisia terveisiä olen kuullut suunnasta ja toisesta, ja itse koettuna Jumala siunaa seurakuntaansa ja lisää myös ulkopuolelta tulijoita parannuksen ahtaan portin kautta siälle Jumalan valtakuntaan, "

        Olet oikeassa.Tällaiseen alkaa yks jos toinenkin väsyä. Hyvää tekstiä kirjoittelet ja terveellä tavlla.


    • että on vain kaksi joukkoa

      ne, jotka kilvoittelevat pitäen uskon ja hyvän omantunnon Jumalan ja ihmisten edessä ja sitten se toinen joukko joka kyselee, sanoiko Jumala todella niin?

      • todella

        sanoit asian hyvin ja ytimekkäästi. Admata tosin toivoo asiallisia avaukseen liittyviä kommentteja, eihän näihin vastaile, missä yritetään vastata hänelle uskovaisen silmin. Hän haluaa vain teologisia tieteellisiä vastauksia, uskomassa oleminen ja tiedehän ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Tiede ei ole uskoa, uskomassa olemista, uskomassa oleminen taas on uskoa eikä järjellistä tieteellistä ajattelua.


      • typerää
        todella kirjoitti:

        sanoit asian hyvin ja ytimekkäästi. Admata tosin toivoo asiallisia avaukseen liittyviä kommentteja, eihän näihin vastaile, missä yritetään vastata hänelle uskovaisen silmin. Hän haluaa vain teologisia tieteellisiä vastauksia, uskomassa oleminen ja tiedehän ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Tiede ei ole uskoa, uskomassa olemista, uskomassa oleminen taas on uskoa eikä järjellistä tieteellistä ajattelua.

        vetää tähän uskomisen asiaan jotain raamattuja.


      • Jt.
        typerää kirjoitti:

        vetää tähän uskomisen asiaan jotain raamattuja.

        Se riittää, kun kuuntelee tarkasti, mitä vl-puhujaveljet opettavat ja kertaa joka su puhujan perässä "Ei jokainen, joka sanoo Herra Herra..." sekä toinen tärkeä "Joiden synnit te anteeksi...".

        Muuta ei tarvita opetella tupakkitaukojen välillä.


    • uuja

      Taivaaseen ollaan matkalla, Jeesus on tie. Pyhä Henki on oppaana.

      Jumalan valtakunta on se yhdistävä nimitys niille jotka matkaavat samalla tiellä samaan suuntaan, taivas päämääränä.

      Näkemys tästä matkaajien porukasta on erilainen.
      Minä uskon että kaikki matkaajat ovat minulle sydämestä tuttuja. Minä tunnistan matkatoverin kun tapaan hänet. Hän kulkee kanssani samaa tietä.
      Ymmärrys meillä on yhtäläinen kaikkiin uskonasioihin. Ei ole kahta tapaa toimia kun on kyse hengellisistä asioista. Pyhä henki avaa silmät näkemään.
      Minä voin olla väärässä, monesti olen ollutkin. Matkatoverit ovat minua nostamassa ja auttamassa jos kompastun. Se on yhtenäinen porukka.

      Admata: sinä et näe sitä. Olet sokea. Kun luemme samaa Raamattua niin sinä näet asiat toisin.
      Kun minä näen taivaan kirkkauden niin sinä näet helvetin tulen.

      Kuinka ihmeessä me voisimme siis olla samalla tiellä? Kuinka voisin silloin luottaa matkatoveriini?

      Sitten toinen on tämä: "Raamatussa kun ei missään kohden ole mainittu millään organisaatiolla, järjestöllä tai seurakunnalla olevan mitään merkitystä pelastuksen suhteen, joka on luvattu yksin uskosta Jeesukseen. Uskon kohde on siis kristityillä ja vanhoillislestadiolaisilla eri. "

      Minä ajattelin niitä alkuajan seurakuntia. Mietin sitä nykyaikaan. Kyllä seurakunta on ihan tiivis yhteisö jossa matkaa tehdään. Ei se alkuseurakuntien aikana ollut mitään sooloilu vaellusta. Aina oli seurakunta jonne se kirje lähetettiin. Ei sitä kirjettä lähetetty muutamille helluntailaisuudessa, muutamille jehoville ja parille Lestadiolaiselle.

      • Minä.

        >Admata: sinä et näe sitä. Olet sokea. Kun luemme samaa Raamattua niin sinä näet asiat toisin.
        Kun minä näen taivaan kirkkauden niin sinä näet helvetin tulen.>

        Enpä näin sivullisena voi todeta kuin että onpa pöyristyttävää itsensäkorotus-tekstiä jälleen vl-uskovalta. Ei nosta "vl-osakkeita" ainakaan minun silmissäni.

        Admatan tähänastiset avaukset, kirjoitukset, jotka olen lukenut, kriittisetkin, ovat olleet useimmiten asiallisia, aiheellisia. Näin ei ole ollut läheskään kaikkien vl-liikkeen jäsenien vastineiden laita - henk.kohtaisuuksiin on menty ja asian vierestä, varsinaisia vastauksia itse aiheisiin, ongelmakohtiin, antamatta, vl-liikkeen kipukohtiin puuttumatta.

        Ei ikäviä tapahtumia minkään järjestön historiassa tai yhä oikeiksi uskottuja vahingollisia tulkintakantoja voi vaikenemalla pyyhkiä olemattomiin, saati että heittämällä lokaa asian sivusta :(


      • uuja
        Minä. kirjoitti:

        >Admata: sinä et näe sitä. Olet sokea. Kun luemme samaa Raamattua niin sinä näet asiat toisin.
        Kun minä näen taivaan kirkkauden niin sinä näet helvetin tulen.>

        Enpä näin sivullisena voi todeta kuin että onpa pöyristyttävää itsensäkorotus-tekstiä jälleen vl-uskovalta. Ei nosta "vl-osakkeita" ainakaan minun silmissäni.

        Admatan tähänastiset avaukset, kirjoitukset, jotka olen lukenut, kriittisetkin, ovat olleet useimmiten asiallisia, aiheellisia. Näin ei ole ollut läheskään kaikkien vl-liikkeen jäsenien vastineiden laita - henk.kohtaisuuksiin on menty ja asian vierestä, varsinaisia vastauksia itse aiheisiin, ongelmakohtiin, antamatta, vl-liikkeen kipukohtiin puuttumatta.

        Ei ikäviä tapahtumia minkään järjestön historiassa tai yhä oikeiksi uskottuja vahingollisia tulkintakantoja voi vaikenemalla pyyhkiä olemattomiin, saati että heittämällä lokaa asian sivusta :(

        "Enpä näin sivullisena voi todeta kuin että onpa pöyristyttävää itsensäkorotus-tekstiä jälleen vl-uskovalta. Ei nosta "vl-osakkeita" ainakaan minun silmissäni. "

        Miten sinä sen oikein ymmärsit?
        Siinä ei ollut itsensäkorotusta ollenkaan.
        Vastasin samalta tasolta eli se asia on ihan sama molempiin suuntiin.

        admata pitää meitä sokeina. Kun luemme samaa raamattua niin ymmärrämme saman kohdan juuri päinvastoin. Kun admata näkee taivaan kirkkauden niin minä näen helvetin tulen.

        Oikoluku lienee hyväksi.

        "Admatan tähänastiset avaukset, kirjoitukset, jotka olen lukenut, kriittisetkin, ovat olleet useimmiten asiallisia, aiheellisia. Näin ei ole ollut läheskään kaikkien vl-liikkeen jäsenien vastineiden laita - henk.kohtaisuuksiin on menty ja asian vierestä, varsinaisia vastauksia itse aiheisiin, ongelmakohtiin, antamatta, vl-liikkeen kipukohtiin puuttumatta. "

        admatalla on hyviä avauksia, olet oikeassa. Hän on paneutunut asiaan todella hartaasti, jopa maanisesti. Minun näkökulmasta hän on vastapuolen leivissä. Hän ei ole meitä rakentamassa.. :-)
        Ja nyt vertaat yhden ihmisen puheita ihmisjoukon vastauksiin. Tottakai siellä on monenlaista vastausta. Elä yleistä.

        "Ei ikäviä tapahtumia minkään järjestön historiassa tai yhä oikeiksi uskottuja vahingollisia tulkintakantoja voi vaikenemalla pyyhkiä olemattomiin, saati että heittämällä lokaa asian sivusta :("

        Ei niitä tapahtumista tarvitse vaieta.
        Tapahtuneita mitä tapahtunut.
        Toisto vain väsyttää.On nimittäin keskusteltu useampi kerta.. käytäs hakurobottia.


      • Minä.
        uuja kirjoitti:

        "Enpä näin sivullisena voi todeta kuin että onpa pöyristyttävää itsensäkorotus-tekstiä jälleen vl-uskovalta. Ei nosta "vl-osakkeita" ainakaan minun silmissäni. "

        Miten sinä sen oikein ymmärsit?
        Siinä ei ollut itsensäkorotusta ollenkaan.
        Vastasin samalta tasolta eli se asia on ihan sama molempiin suuntiin.

        admata pitää meitä sokeina. Kun luemme samaa raamattua niin ymmärrämme saman kohdan juuri päinvastoin. Kun admata näkee taivaan kirkkauden niin minä näen helvetin tulen.

        Oikoluku lienee hyväksi.

        "Admatan tähänastiset avaukset, kirjoitukset, jotka olen lukenut, kriittisetkin, ovat olleet useimmiten asiallisia, aiheellisia. Näin ei ole ollut läheskään kaikkien vl-liikkeen jäsenien vastineiden laita - henk.kohtaisuuksiin on menty ja asian vierestä, varsinaisia vastauksia itse aiheisiin, ongelmakohtiin, antamatta, vl-liikkeen kipukohtiin puuttumatta. "

        admatalla on hyviä avauksia, olet oikeassa. Hän on paneutunut asiaan todella hartaasti, jopa maanisesti. Minun näkökulmasta hän on vastapuolen leivissä. Hän ei ole meitä rakentamassa.. :-)
        Ja nyt vertaat yhden ihmisen puheita ihmisjoukon vastauksiin. Tottakai siellä on monenlaista vastausta. Elä yleistä.

        "Ei ikäviä tapahtumia minkään järjestön historiassa tai yhä oikeiksi uskottuja vahingollisia tulkintakantoja voi vaikenemalla pyyhkiä olemattomiin, saati että heittämällä lokaa asian sivusta :("

        Ei niitä tapahtumista tarvitse vaieta.
        Tapahtuneita mitä tapahtunut.
        Toisto vain väsyttää.On nimittäin keskusteltu useampi kerta.. käytäs hakurobottia.

        Tyypillistä. Alkup. mielipiteeni ei muuttunut, päin vastoin.


    • vl-kristitty

      Tarkennuksena tuohon vanhoillislestadiolaiskristillisyyden seurakuntaoppiin.

      Vl-kristityt opettavat että jokainen ihminen, joka uskoo Jeesuksen sovittaneen hänen syntinsä ja on saanut Pyhän Hengen, on pelastettu ja kuuluu Jumalan valtakuntaan. Yhteisöstä riippumatta.

      Vl-kristityt opettavat että vain Jeesukseen Kristukseen uskomalla voi pelastua ja että hän on ainoa välimies ihmisen ja Jumalan välissä.

      Kristittyjä on ollut kautta aikojen kuuluneina useisiin eri kirkkoihin. Jäsenyys ei pelasta vaan elävä usko Jeesukseen Kristukseen henkilökohtaisena vapahtajana.

      Vl-kristityt opettavat että jokainen ihminen on pelastettu Jeesuksen Kristuksen sovitustyön kautta jos ennen syntymää.

      Edelleen vl-kristityt opettavat että ympäri maailmaa voi olla ns. eläviä kristittyjä (erotuksena kuolleesta uskosta) joita kukaan vl-kristitty ei tunne.

      Elävä usko kulkee, kuten Paavali kirjoittaa, uskosta uskoon. Jokainen lapsi syntyy pelastettuna kristittynä. Kun lapsi tutustuu kristinuskoon vaikka Raamatusta ja uskoo Jeesukseen syntiensä sovittajana, on jo heidänkin saarnaamansa evankeliumi Jeesuksesta yhtä pätevä vanhurskauttamisessa kuin on muidenkin elävässä uskossa olevien.

      Elävä usko on kulkenut alkuseurakunnasta lähtien ympäri maailmaa. Sitä on vl-kristittyjen mielestä mahdollisesti joka puolella. On yhteisö sitten helluntailaiset tai vanhoillislestadiolaiset tai kirkko tai metodistit, tai jopa roomalaiskatolinen kirkko, voi heidän joukossaan olla elävässä uskossa olevia kristittyjä.

      Vl-kristillisyydessä ei ole sellaista oppia että vain vl-yhteisöön kuulumisella pelastuu.

      Sen sijaan edelleen vl-kristillisyydessä on se oppi, että jokainen, joka uskoo Jeesukseen Kristukseen syntiensä sovittajana, pelastuu. Koskaan ei ole vl-seuroissa saarnattu syntejä vl-yhteisön tai valtakunnan nimissä anteeksi, vaan vain ja ainoastaan Jeesuksen nimessä, Jeesuksen käskyn mukaisesti.

      Minä olen löytänyt armon, kun vl-kristitty vakuutti minulle syntini olevan anteeksi Jeesuksen nimessä ja veressä. Siitä sain rauhan tunnolleni. Jumalan rauhan. Ja aina saan siihen palata. Ja koska vl-yhteisössä koen olevani Jumalan lasten parissa, haluan siihen kuulua ja heidän seurassaan olla.

      En voi arvioida muita enkä julistaa toisia epäuskoiseksi, koska en voi tietää kuka on elävä kristitty ja kuka ei.

      Kannattaa lukea esimerkiksi Augsburgin uskontunnustus niin oppii ymmärtämään sitä miten vl-kristityt uskovat.

      Sen tiedän, että tässä uskossa pääsen, Jeesukseen Kristukseen luottaen, kerran perille kunnian taivaaseen, ja toivotan kaikki tervetulleiksi Jeesuksen sovitustyön uskomisen kautta Jumalan valtakuntaan.

      • admata.

        Meniköhän hieman katteettoman mainonnan puolelle?

        Siis, kuten avauksessani totesin, niin uskon että vanhoillislestadiolaisuudessa on uskovia, jotka uskovat kuten muutkin kritstityt ja kuten kuvaat viestissäsi. Minään yleisenä opetuksena sitä ei voi kuitenkaan rehellisesti pitää. Olisi mahtavaa jos todellisuus olisi kuten edellisessä viestissä kuvattiin. Valitettavasti kyseistä kuvausta ei voi rehellisesti pitää asioiden yleisenä tilana.

        >>
        Tarkennuksena tuohon vanhoillislestadiolaiskristillisyyden seurakuntaoppiin.

        Vl-kristityt opettavat että jokainen ihminen, joka uskoo Jeesuksen sovittaneen hänen syntinsä ja on saanut Pyhän Hengen, on pelastettu ja kuuluu Jumalan valtakuntaan. Yhteisöstä riippumatta.
        >>

        Miksi ihmeessä sitten niin monet vl-kirjoittelijat saarnaavat tällä palstalla että muiden uskovaisten tulisi tehdä parannus vanhoillislestadiolaisuuteen, vaikka nämä uskovat Jeesuksen sovittaneet heidän syntinsä ja tuntevat saaneensa Pyhän hengen sekä olevansa pelastettuja Jumana valtakunnassa vaeltavia uskovaisia?

        Miksi sitten toisten uskonnollisten yhteisöjen jäsenistä käytetään yleisesti nimeä "epäuskoinen", eikä heitä tervehditä Jumalan terveellä?

        >>
        Vl-kristityt opettavat että vain Jeesukseen Kristukseen uskomalla voi pelastua ja että hän on ainoa välimies ihmisen ja Jumalan välissä.
        >>

        Ota ihmeessä sitten yhteyttä SRK:hon ja kerro että oikaisevat kotisivuillaan olevan virheellisen tiedon:

        "NÄIN ME USKOMME
        ...
        Vanhoillislestadiolaisuudessa opetetaan, että Pyhä Henki toimittaa vanhurskauttamistyön evankeliumin välityksellä. Jumala vanhurskauttaa syntisen seurakunnassaan. Seurakunnalle ja sen jäsenille on Jeesus antanut sovituksen viran. "

        http://www.srk.fi/index.php?p=nain_me_uskomme

        Yksittäisestä vl-uskovasta tuo todistus voi hyvinkin pitää paikkansa ja olisi aivan mahtavaa jos se olisi vanhoillislestadiolaisuuden virallinen linja joskus tulevaisuudessa. Tämän hetkisenä vanhoillislestadiolaisuuden virallisena käsityksenä tuota edellistä viestiä ei kuitenkaan voi rehellisesti pitää.


    • yksvljr

      "10:16 Joka kuulee teitä, se kuulee minua, ja joka hylkää teidät, hylkää minut; mutta joka minut hylkää, hylkää hänet, joka on minut lähettänyt."


      Nyt tarpeellista kuunnella heitä jotka lähetetty saarnaamaan eikä hylätä kuten samuelia joka oli Jumkalan äänitorvena ajallansa

      • admata.

        >>
        "10:16 Joka kuulee teitä, se kuulee minua, ja joka hylkää teidät, hylkää minut; mutta joka minut hylkää, hylkää hänet, joka on minut lähettänyt."

        Nyt tarpeellista kuunnella heitä jotka lähetetty saarnaamaan eikä hylätä kuten samuelia joka oli Jumkalan äänitorvena ajallansa
        >>

        Kun ajattelemme noita Jeesuksen sanoja ->opetuslapsilleen


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      75
      2310
    2. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      175
      1791
    3. Perustele miksi hän ei

      Ole sopiva sinulle
      Ikävä
      167
      1670
    4. Miehelle naiselta

      Ajattelen sinua aina, en jaksa enää. Ja luulin, että pidit minusta, mutta silloin olisit tehnyt jotain. Mutta sinä et te
      Ikävä
      50
      1402
    5. Oisko jii-miehelle jollakin asiaa

      Jos vaikka on jäänyt joku asia sydämen päälle.
      Ikävä
      90
      1398
    6. Iäkkäät asiakkaat ärsyttävät kaupoissa

      Miksei Kela järjestä palvelua, jolla toimittaisivat ostokset suoraan ikäihmisille? https://www.is.fi/taloussanomat/art-
      Maailman menoa
      296
      1281
    7. Olen syvästi masentunut

      En oikein voi puhua tästä kenenkään kanssa. Sillä tavalla että toinen ymmärtäisi sen, miten huonosti voin. Ja se että mi
      Tunteet
      138
      1148
    8. Miksi sinulla, nainen

      On niin negatiivinen asenne minuun ja yleensäkin negatiivinen käsitys?
      Ikävä
      113
      1083
    9. Mikä oli nainen

      Paras yhteinen hetkemme niistä pienistä ja vähäisistä.
      Ikävä
      76
      1072
    10. Nainen, millainen tilanne oli

      kun huomasit ihastuneesi häneen oikein kunnolla. Missä tapahtui ja milloin
      Ikävä
      55
      958
    Aihe