Terra Cognitan uudehko kirja "Tulella kypsennetty" avaa uuden mielenkiintoisen näkökulman lajimme syntyyn. Sen perusväittämä on, että ihminen on ravinnon kypsentämiseen ja kypsennetyn ravinnon nauttimiseen erikoistunut eläinlaji ja se on antanut meille mahdollisuuden kehittyä ylivertaisen älykkäiksi kädellisiksi. Vanhimmat todisteet tulen käytöstä ajoittuvat homo erectuksen aikoihin eli tulen käyttö on vanhempaa perua kuin nykymuotoinen ihminen.
Suosittelen kirjaa. Todisteluketju ei ehkä ole vedenpitävä, mutta asia on käsitelty perusteellisesti ja ainakin minusta tarjoaa mielenkiintoisia oivalluksia sukupuolten työnjakoon, aivojen kasvun "ekonomiaan" jne.
Maailman vanhin ammatti - kokki?
4
246
Vastaukset
mutta aion lukea pari muuta kirjaa ennen tuota. Voisin muuten suositella eläinten, lähinnä kädellisten moraalin, käyttäytymisen ja laumadynamiikan kehittymistä käsittelevää Frans de Waalin kirjaa Hyväluontoinen.
- Harridus
Saattaavat olla hyviä kirjoja luettavaksi nämä edellä ehdotetut, mutta minun mielestä ihmisen evoluution menestystarinaa ei voida selittää yksittäisillä keksinnöillä tai sosiaalisilla kyvyillä yms.
Ihmiseksi kehittyminen on vaatinut satoja teknisiä taitoja ja oivalluksia ja niiden siirtämistä tuleville sukupolville.
Puhe ja sosiaaliset taidot ovat kehittyneet teknisen kehityksen mukana kun tietotulva ja tilanteiden hallinta on muuttunut monimutkaisemmaksi. - A.E.A.
Harridus kirjoitti:
Saattaavat olla hyviä kirjoja luettavaksi nämä edellä ehdotetut, mutta minun mielestä ihmisen evoluution menestystarinaa ei voida selittää yksittäisillä keksinnöillä tai sosiaalisilla kyvyillä yms.
Ihmiseksi kehittyminen on vaatinut satoja teknisiä taitoja ja oivalluksia ja niiden siirtämistä tuleville sukupolville.
Puhe ja sosiaaliset taidot ovat kehittyneet teknisen kehityksen mukana kun tietotulva ja tilanteiden hallinta on muuttunut monimutkaisemmaksi.Evoluutio on tietenkin monien asioiden summa. Kuitenkin ravinnon hankkiminen ja hyödyntäminen on yksi keskeisimpiä tekijöitä lajin kuin lajin kehityksessä. Etenkin tasalämpöisen isoaivoisen paljon ravintoa vaativan kaikkiruokaisen elämässä.
Minusta tuon kirjan anti oli juuri siinä, miten kattavasti tuli ja tulella kypsennetty ruoka on vaikuttanut ihmisen elämäntapaan ja -edellytyksiin.
Esimerkiksi lopullinen "puusta laskeutuminen" oli paljon helpompaa kun yötkin saattoi viettää maassa tulen suojatessa pedoilta. Tulellä kypsennetty ruoka on vaikuttanut ratkaisevasti myös fysiologiaamme: meillä on muihin kädellisiin verrattuna pieni suolisto ja suoliston "rakentamiseen" kuluu siis vähän energiaa ja materiaa, mikä on vähintään osaltaan mahdollistanut aivojen kasvun isommaksi. Vaikka meillä on isot aivot, jotka vievät painoonsa nähden paljon energiaa, niin kokonaisenergiankulutuksemme ei ole ratkaisevasti kovempi kuin vastaavanpainoisilla kädellisillä, koska suolistomme on suhteellisesti niin paljon pienempi.
Vähäinen ei ole myöskään sen vaikutus, että kypsennetty ruoka imeytyy paremmin. Käytännössä kypsennetystä tärkkelyksestä tai lihasta syöjä saa enemmän kaloreita hyödynnettäväkseen kuin jos söisi nuo tuotteet raakana. Me olemme sopeutuneet tämän huomaamaan mm. siten, että kypsyvän ruuan tuoksu on herkullinen.
Kypsennetty ruoka on myös nopeaa syödä. Luonnonvaraiset simpanssit pelkästään pureskelevat ruokaansa tutkimusten mukaan viisi tuntia vuorokaudessa. Tällöin sen on pakko elää sananmukaisesti kädestä suuhun. Ruuan kypsentäminen on luonut mallin, jossa ruoka tai merkittävä osa siitä ensin kerätään / metsästetään ja sitten se kokoonnutaan syömään ja myös jakamaan "kotilieden" ääreen. Tämä on mahdollistanut myös sukupuolittain jakautuneen työnjaon, joka tyypillisesti (oliko 93% nykuaikaan säilyneistä keräilijä/metsästäjäkulttuureista) merkitsi sitä, että naiset etupäässä keräilee ja miehet metsästävät, vaikka sopivissa tilanteissa molemmat sukupuolet voivat keräillä, kun se takaa runsaan ravinnon. Keräilyn tuotto on yleensä vakaampaa ja metsästys / suurten vesieläinten pyytäminen on epävarmempaa, mutta tarjoaa epäsäännöllisen säännöllisesti "jättipotteja", joilla ravitsemustilanne ja paranee ratkaisevasti.
Joten ihmisen elämä ilman tulta ja tulella kypsentämistä olisi ollut ratkaisevasti erilaista ja tulen ja kypsentämisen omaksuminen on vaikuttanut laaja-alaisesti siihen miten esi-isämme ovat eläneet ja millaiseksi he ovat fysiologisesti muovautuneet.
- Landet som är
Kiitos hyvästä vinkistä. Täytyypä hankkia tuo kirja.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k542386Hyvä että lähdit siitä
Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖271642Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa
Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt681356Olisitko mies valmis?
Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me2231246Aavistatko että moni tietää
Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut871146- 1111099
Yritin saada
Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.13980- 68933
vieläkin sanoa voin...
💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos23928Kronikat..
Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu11913