Mario Tronti: Taistelu työtä vastaan

vaari

Kehittyneen kapitalismin sydänmailla käytyjen työläisten taistelujen nykyiset muodot paljastavat erittäin selvästi, oman spontaanisuutensa rikkaassa sisällössä, palkkatyön vastaisen taistelun sloganin ainoana mahdollisena keinona iskeä tehokkaasti pääomaa vastaan. Puolueen on oltava sen organisointia, mikä jo on olemassa luokan sisällä, mutta mitä luokka yksin ei pysty organisoimaan. Tänään yksikään työläinen ei ole taipuvainen näkemään työtä pääoman ulkopuolisena. Työ on sama asia kuin riisto: tämä on kapitalistisen sivilisaation looginen ennakkoehto ja sen historiallinen aikaansaannos. Tästä ei ole paluuta takaisin. Työläisillä ei ole aikaa työn arvokkuudelle. “Tuottajan ylpeyden” he jättävät kokonaan pomoille. Todellakin, enää vain pomo lausuu ylistyspuheita työlle. On totta, että järjestäytyneessä työväenluokan liikkeessä tämä perinteinen sävel soi, valitettavasti, vieläkin – mutta ei työväenluokassa itsessään; ideologialle ei enää ole tilaa. Tänään työväenluokan tarvitsee vain katsoa itseensä ymmärtääkseen pääomaa. Sen tarvitsee vain kamppailla itseään vastaan tuhotakseen pääoman. Sen on tunnistettava itsensä poliittisena valtana ja kiellettävä itsensä tuotannollisena voimana. Jos haluamme todisteita, meidän tarvitsee vain katsoa itse taistelun momenttia: lakon aikana “tuottaja” identifioituu välittömästi luokkaviholliseen. Työväenluokka kohtaa oman työnsä pääomana, vihamielisenä voimana, vihollisena – tämä on lähtökohta ei vain antagonismille, vaan myös antagonismin organisaatiolle.

Jos työläisen vieraantumisella on jokin merkitys, se merkitys on äärimmäisen vallankumouksellinen. Vieraantumisen organisaatio: tämä on ainoa mahdollinen suunta, johon puolue voi johdattaa luokan spontaanisuutta. Päämääränä pysyy kieltäytyminen: kieltäytyminen korkeammalla tasolla. Kieltäytymisestä on tultava aktiivista ja kollektiivista, poliittista kieltäytymistä massojen mittakaavassa, organisoitua ja suunniteltua. Näin ollen työväenluokan organisaation välitön tehtävä on voittaa passiivisuus.

Tämä voi onnistua vain yhdellä ainoalla ehdolla: että tämä passiivisuus tunnistetaan työväenluokan kieltäytymisen perustavana, spontaanina muotona. Massapassiivisuus seuraa aina luokan poliittista tappiota, joita sen viralliset organisaatiot aiheuttavat; vaihtoehtoisesti se seuraa kapitalistisessa kehityksessä, pääoman harjoittamassa yhteiskunnallisesti tuottavien voimien haltuunotossa tapahtuvaa harppausta eteenpäin. Me kaikki tiedämme, että nämä kaksi työväenluokan passiivisuuden objektiivista edellytystä ovat yhdistyneet muutaman viime vuosikymmenen aikana. Todellakin, ne ovat yhdessä konstituoineet pääoman absoluuttisen despoottisen vallan. Kansainvälisellä tasolla pääoma oli saamassa valloitettua koko yhteiskunnan ja muuttumassa itse sosialisoiduksi, samalla kun ajatus siitä, että työväenluokalle annettaisiin poliittinen rooli hoitaa kansallista yhteiskunnallista intressiä, uhkasi sitä historiallisella itsemurhalla. Tuloksena oli sen vallankumouksellisen prosessin keskeyttäminen, joka on vaiheittain kulkenut vuodesta 1848 vuoden 1871 kautta vuoteen 1917. Vuodesta 1917 eteenpäin vallankumouksen vuosikirjat ovat kantaneet tappion merkkejä.

Mikä tässä pisteessä ilmestyi sulkemaan vallankumouksen etenemisen? Mikä esti prosessia saavuttamasta päämääräänsä? Mitä tarkemmin katsomme, sitä enemmän passiivisuus nousee kaikkein voimakkaimpana esteenä – kaikkia tulevaisuuden vallankumouksellisia mahdollisuuksia kontrolloivana tekijänä. Totuus on se että työväenluokan massiivinen vetäytyminen, sen kieltäytyminen pitämästä itseään aktiivisena osallistujana kapitalistisessa yhteiskunnassa, on jo vetäytymistä pelistä, yhteiskunnallisen intressin ivaamista. Näin ollen se, mikä näyttäytyy työväenluokan integraationa järjestelmään, ei missään nimessä edusta pääoman vastaisesta taistelusta luopumista: se indikoi kieltäytymistä pääoman kehittämisestä ja vakauttamisesta tiettyjen poliittisten rajojen ja kiinteän puolustuksellisen linjan tuolla puolen, joista agressiiviset hyökkäykset voidaan sitten käynnistää.

Koska työväenluokan oli löydettävä yksi adekvaatti vastaus molemmilla tasoilla, suhteessa kapitalistiseen tuotantoon sekä suhteessa viralliseen työväenliikkeeseen, ratkaisu tuskin olisi voinut olla toinen. Tilanne vaati tiettyä luokan sisäistä itseorganisaation muotoa, joka perustui spontaaniin passiivisuuteen: toisin sanoen organisaatio ilman organisaatiota, eli porvarillisesta institutionalisaatiosta vapaa organisaatio. Tulos oli yksi niistä organisaatioihmeistä jotka ovat mahdollisia vain työläisten näkökulmasta – kuten Leninin “porvarillinen valtio ilman porvaristoa” – organisaatio, jota ei enää nähty työläisvaltioon johtavana välimuotona, vaan työläisten puolueen esimuotona.

On totta että tänään meillä on edessämme valtava tehtävä: kuinka rakentaa puolue poliittisen tyhjiön pohjalta käytännön kokemuksen ja teoreettisen tutkimuksen kautta. Mutta tämä ei muuta sitä tosiasiaa että ratkaisevalla suoran luokkataistelun tasolla on jo asetettu perustat, jotka määrittävät taistelun aluetta ja kohteita.

Passiivinen ei-yhteistyö kapitalismin kehityksessä ja aktiivinen poliittinen vastustus pääoman valtaa kohtaan ovat juuri tämän organisationaalisen harppauksen lähtöpiste ja sen suunta. Vallankumouksellisen prosessin avautuminen piilee juuri tämän pisteen takana: tässä piilevät kaikki nykyiset kysymykset siitä kuinka rakentaa organisaatio vallankumousta varten. Tarvitsemme organisaation taktiikkaa kieltäytymisen strategian toteuttamiseksi.

Koko tämän prosessin läpi, tästä lähtien, vihollista vastaan on jatkuvasti hyökättävä ainoalla kumouksellisella aseella joka kykenee saattamaan hänet strategisesti alisteiseen asemaan: uhka evätä häneltä työväenluokan välitys kapitalistisissa tuotantosuhteissa. Työväenluokan on lakattava ilmaisemasta pääoman vaatimuksia, omien vaatimustensakin muodossa; sen on pakotettava pomot esittämään vaatimuksia, jotta työläiset voivat aktiivisesti, eli organisoidusti, vastata “Ei!” Tämä on tänään ainoa mahdollinen keino ylittää työväenluokan passiivisuus – ylittää se spontaani muoto, jonka tämä passiivisuus nykyisin ottaa – samalla vieden eteenpäin sen poliittista sisältöä eli negaatiota ja kapinaa. Työläisten ensimmäinen organisoitunut “Ei!” kapitalistiluokan ensimmäisiin “vaatimuksiin” tulee kajahtamaan ilmoille totaalisen sodan julistuksena, historiallisena kutsuna taistelun ratkaisevaan vaiheeseen, modernina versiona klassisesta vallankumouksellisesta sloganista “Kaikkien maiden työläiset, liittykää yhteen”!

Mikään edellä mainittu ei tule olemaan mahdollista ilman väkivallan korkeinta tasoa – tämän me tiedämme kokemuksesta. Kaikki menneisyyden yhteiskunnalliset mullistukset jättivät koskemattomaksi tuotannollisen toiminnan muodon. Aina on ollut kyse vain tuotannollisen toiminnan jaosta, sen jakamisesta uudelleen uusille ihmisryhmille. Ainoastaan kommunistinen vallankumous, kuten Marx sanoi (tai, kuten me voimme tänään alkaa sanoa: vallankumous, työväenluokan ainoa minimiohjelma), haastaa ensimmäistä kertaa sen koko tuotannollisen toiminnan joka on tähän saakka vallinnut. Tämä haaste tulee hävittämään työn. Ja sitä kautta se tulee hävittämään luokkaherruuden. Työväenluokan toteuttama työn hävittäminen ja pääoman väkivaltainen tuhoaminen ovat yksi ja sama asia.

Entä sitten työ “ihmisen olemassaolon tärkeimpänä välttämättömyytenä” (Marx)? Kenties olisi parempi siirtää se kommunismin tulevaisuudenkuvasta kapitalismin nykyhistoriaan – antaa työläisten luopua siitä ja jättää se pomoille. Tarkoittaako tämä että kohdatessaan Marxin, työväenluokan näkökulma suorittaa isänmurhan? Tämä on kysymys johon emme voi vielä vastata. Tässä esitetyn tutkimuksen jatkaminen tulee olemaan tähän ja muihin sen esiin nostamiin kysymyksiin vastaamisen kannalta ratkaisevaa. Ei ole valmiiksi annettuja ratkaisuja. Jälleen kerran, kaikki jää tehtäväksi. Ja tehdäksemme sen, meidän on pidettävä katseemme prosessin epäselvimmässä aspektissa, kunnes olemme saavuttaneet pisteen missä voimme erottaa mitä on tapahtunut työväenluokassa sitten Marxin.

(Julkaistu alunperin osana Mario Trontin kirjaa Operai e Capitale).

4

263

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • C. G. E. M.

      ...aika kova pala. kunnon SIVISTYNYT KOMMARI.
      Toi on just tota; tuhlaatte elämänne joihinki vasemmisto-opusten lukemiseen, mut ette kunnon työpaikkaa kykene löytämään.
      Sanoppa vaarikommari, onko sul korkeakoulutusta?
      No, ei tarvii vastaa. Kylhän tommonen tietomäärä pelkkää pas*** on varmasti kovan työn takana ollu...

      ellei noit oo luettu sulle iltasaduks... suthan on varmaan jo pienenä aivopesty olemaan näkemättä totuutta.
      SIIS EI EI EI EI EI!!!!!
      herää aikuinen mies nyt siitä unestas!
      MIKÄÄN PUNAINEN EI TOIMI!!!

      jos sul on jotain kehittävää vastattavaa, ni pyydän: älä vastaa arvoituksin.

      Esim. marx oli vuonna 1945 päättänyt hajoittaa kaiken hyvän ja rikkaan maapallolta pelastaakseen vain oman nahkansa.

      Tarkoitan: EI KOMMAREIDEN AIVOPESUTEKSTEJÄ! älä piiloudu noiden marxin kirjojen taa vaan yritä klerrankin elämässäs kohdata jotain yksin, sil taval et ei aina tarvitse mennä kaverin selän taa ja lähtee haneen ku kova paikka tulee.

      Lisäkysymys: ootko koskaan hyödyntänyt sosiaaliturvatukea??

      By the way, nytki oot tuhlannu aikaas (varmaan työaikaa) täällä netis olemiseen. Kopioit päivät pitkät joitain hemmetin tekstejä...

      • Kaapro

        On se vaan ihmeellistä että joku vieläkin ylistelee kommunismia. Ei 100 miljoonaa kommunismin uhria ole todennäköisesti heidän mielestään vielä tarpeeksi. Ehdotan lämpimästi muutaman vuoden opiskelunatkaa esimerkiksi Pojois-Koreaan tai Kuubaan. Vaihtoehtona voisi olla vaikka tutustuminen kommunismin mustaan kirjaan.


      • pitäisi
        Kaapro kirjoitti:

        On se vaan ihmeellistä että joku vieläkin ylistelee kommunismia. Ei 100 miljoonaa kommunismin uhria ole todennäköisesti heidän mielestään vielä tarpeeksi. Ehdotan lämpimästi muutaman vuoden opiskelunatkaa esimerkiksi Pojois-Koreaan tai Kuubaan. Vaihtoehtona voisi olla vaikka tutustuminen kommunismin mustaan kirjaan.

        varmaan lukea jotain sivistävääkin, ettei ihan juntiksi jäisi, vaikkapa Chossudovskyä, Rifkiniä, Chomskyä, niitä löytyy.

        "Jättäkäämme historiallinen amnesia sikseen ja soveltakaamme nyt Black Bookin ja sen arvostelijoiden metodologiaa koko tarinaan eikä pelkästään sen ideologisesti hyväksyttävään puoliskoon. Vedämme siis sen johtopäätöksen, että demokraattis-kapitalistinen "koe" Intiassa vuodesta 1947 eteenpäin on aiheuttanut enemmän kuolemia kuin kommunismin "valtava, täysin epäonnistunut... koe" koko muussa maailmassa yhteensä koko historiansa aikana vuodesta 1917 eteenpäin. Demokraattinen kapitalismi on aiheuttanut yli sata miljoonaa kuolemaa vuoteen 1979 mennessä ja kymmeniä miljoonia siitä eteenpäin – yksin Intiassa."
        http://www.rauhanpuolustajat.fi/chomsky/artikkelit/millennial_visions.html


        http://megafoni.kulma.net/index.php?art=126&artp=1


      • Kaapro
        pitäisi kirjoitti:

        varmaan lukea jotain sivistävääkin, ettei ihan juntiksi jäisi, vaikkapa Chossudovskyä, Rifkiniä, Chomskyä, niitä löytyy.

        "Jättäkäämme historiallinen amnesia sikseen ja soveltakaamme nyt Black Bookin ja sen arvostelijoiden metodologiaa koko tarinaan eikä pelkästään sen ideologisesti hyväksyttävään puoliskoon. Vedämme siis sen johtopäätöksen, että demokraattis-kapitalistinen "koe" Intiassa vuodesta 1947 eteenpäin on aiheuttanut enemmän kuolemia kuin kommunismin "valtava, täysin epäonnistunut... koe" koko muussa maailmassa yhteensä koko historiansa aikana vuodesta 1917 eteenpäin. Demokraattinen kapitalismi on aiheuttanut yli sata miljoonaa kuolemaa vuoteen 1979 mennessä ja kymmeniä miljoonia siitä eteenpäin – yksin Intiassa."
        http://www.rauhanpuolustajat.fi/chomsky/artikkelit/millennial_visions.html


        http://megafoni.kulma.net/index.php?art=126&artp=1

        Joo, pitäis valistua. Enpä usko että valistusta saiai ainakaan Chomskyn kirjoituksista, kaveri on itse myöntänyt olevansa anarkisti. Mitä tulee Intian kuolleisiin niin ei se mielestäni mitenkään nollaa kommunistien murha rekordia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      271
      2446
    2. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      38
      1399
    3. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      60
      1358
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      22
      1146
    5. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      7
      1144
    6. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      48
      1126
    7. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      26
      1123
    8. Kellä on rumin tukka?

      Kuka on haapaveden rumin ihminen? Vinot silmät ja ikivanha mersu?
      Haapavesi
      10
      1087
    9. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      46
      1073
    10. Kuinka paljon nalle harmittaa

      Kun mä saan panna hehkua ja sä et? :)
      Ikävä
      6
      1032
    Aihe