Ionisoiva säteily ja syöpäriski

Perustietoa ionisoivasta säteilystä Säteilyturvakeskuksen sanoin:

"Ionisoivalla säteilyllä on riittävästi energiaa irrottamaan säteilyn kohteeksi joutuvan aineen atomeista elektroneja tai rikkomaan aineen molekyylejä. Radioaktiiviset aineet lähettävät ionisoivaa säteilyä. Myös esimerkiksi röntgenlaitteet tuottavat sitä."
http://stuk.fi/sateilytietoa/mitaonsateily/fi_FI/mitaonsateily/


Mainiossa kirjasarjassaan /1/ Säteilyturvakeskus kertoo ionisoivasta säteilystä ja sen terveyshaitoista hyvinkin paljon, mutta mielestäni jokaisen tulisi aluksi sisäistää niistä ainakin nämä:


* jo yhden ionisoivan hiukkasen tai fotonin osuma elävään soluun saattaa aiheuttaa muutoksen, joka ajan kanssa johtaa terveyshaittaan

* ei voida vetää rajaa turvallisen ja vaarallisen annoksen välillä eikä nollariskiin ole mahdollista päästä

* altistumisannokset voidaan summata. Elinaikana hankittu altistuminen määrää riskin suuruuden.

* kaikkea turhaa säteilylle altistumista tulee välttää.

Viimemainittu on vain looginen johtopäätös edellisistä.

1: http://stuk.fi/julkaisut_maaraykset/kirjasarja/fi_FI/kirjasarja/
Tuosta valitse 4) Säteilyn terveysvaikutukset

17

287

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Suojakerroin

      Voi kun saataisiinkin kaikki altistukset pois haittaamasta ihmisen elämää.Auringon haitalliset säteilyt saattavat aiheuttaa syöpää.Erilaiset työlaitteet ym. ym.Alkoholin haittoihin menee valtin varoja yli miljardi vuodessa,kertoi aamu-tv.Luettelosta saataisiin pitkä.....

      • M.R.

        Auringon säteily ei ole ionisoivaa säteilyä. Sen näkee Vastaajan antamasta linkistä ja siellä kuvasta.


    • Mutaatiotaajuus ihmisillä kasvaa

      Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim sivulla /1/ on tiivistä tekstiä ionisoivan säteilyn terveyshaitoista vuodelta 2004. Kirjoitus on laadittu yhdessä STUKin kanssa. Sivu käynee vaihtoehtona STUKin pdf-tiedostoja karttaville. Lyhyt lainaus kirjoituksesta:

      "Viime vuosina on ensimmäistä kertaa saatu näyttöä siitä, että säteily suurentaa mutaatiotaajuutta ihmisillä."

      Tuo on uusi tieto minulle. STUK on sanonut, että mutaation kasvua ihmisillä ei ole havaittu, mutta on enemmänkin ollut ihmettelevän sävyinen siitä.

      http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/uusinnumero?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=/portlet_action/dlehtihakuartikkeli/viewarticle/action&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo94396&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_p_frompage=uusinnumero
      "Ympäristöperäisen ionisoivan säteilyn terveysvaikutukset"

    • saapasrasva

      " Suomalaiset saavat keskimäärin 4 mSv ionisoivaa säteilyä vuodessa, ja tästä annoksesta noin 80 % saadaan ympäristöperäisestä säteilystä. Suunnilleen 2 mSv on peräisin huoneilman radonista ja hieman alle 1 mSv luonnon taustasäteilystä. Nämä säteilyannokset ovat niin pieniä, että niiden terveysvaikutuksia on hyvin vaikea osoittaa.
      Huoneilman radon aiheuttaa noin kymmenesosan kaikista keuhkosyövistä. Lisäksi voidaan arvioida teoreettisesti, että muu ympäristöperäinen säteily saattaa aiheuttaa 2–3 % kaikista syövistä .Vaikutukset muihin sairauksiin, sikiökehitykseen ja perimään ovat äärimmäisen pieniä "

      Radon aiheuttaa noin 20000-kertaisen säteilyannoksen verrattuna siihen, kuinka suuren säteilyannoksen suomalainen ydinvoimala lähiympäristölleen aiheuttaa.
      Kun radonin säteilyn vaikutukset "sikiökehitykseen ja perimään" ovat äärimmäisen pieniä.", niin on ilmeistä, että ydinvoimaloista tulevalla säteilyllä ei ole käytönnössä niihin mitään vaikutusta.

      !Vastaaja) " jo yhden ionisoivan hiukkasen tai fotonin osuma elävään soluun saattaa aiheuttaa muutoksen, joka ajan kanssa johtaa terveyshaittaan"

      Ihmisen kehon oma radioaktiivisuus on muutamia ttuhansia becquereliä.
      Siis tuhansia ionisoivia hiukkasia joka sekunti jokaisen ihmisen kehossa kautta tuhansien sukupolvien. Miten on mahdollista, että ihmissuku on vielä hengissä ?

    • Jos jos

      Jossitellaan lisää.Jos yksikin hiukkanen ionisoivaa säteilyä tappaisi niin olisimme lähes kaikki jo raatona.Ainakin ne jotka ovat olleet kerrankin röntgenissä.Oikeassa elämässä on aivan eri tekijät joista on haittaa terveydelle.Tupakka,alkoholi,huumeet,liikenne,rosvot,radon ym. ym.Ruokien lisäaineet ovat aiheuttaneet terveydellisiä haittoja lisääntyvissä määrin viime vuosina,mutta siitä ei kukaan pidä meteliä.

      • Kysymys on riskin todennäköisyydestä:

        "Jossitellaan lisää.Jos yksikin hiukkanen ionisoivaa säteilyä tappaisi niin olisimme lähes kaikki jo raatona"


        STUK: * jo yhden ionisoivan hiukkasen tai fotonin osuma elävään soluun saattaa aiheuttaa muutoksen, joka ajan kanssa johtaa terveyshaittaan"

        "Saattaa" ei ole sama kuin "Jos". "Saattaa" sisältää epävarmuuden, joten puhutaan todennäköisyydestä. Yksi fotoni yksinään SAATTAA aiheuttaa ajan myötä syövän hyvin pienellä todennäköisyydellä- Syöpään sairastumisen Todenäköisyys joka tapauksessa kasvaa.. Mielestäni tämä on hyvä ymmärtää:

        "* altistumisannokset voidaan summata. Elinaikana hankittu altistuminen määrää riskin suuruuden."

        Noin ikävästi asiat on. Sellainen pieni poikkeama on olemassa, että alueilla, joissa on korkea säteilytaso, ei syöpäsairauksia esiinny juuri enempää (Downin syndroomaa ehkä), mutta tutkimukset on vielä kesken. Elimistöllä on ilmeisesti jonkinlainen puolustuskyky SÄÄNNÖLLISTÄ, korkeaakin säteilyä vastaan, mutta ei nopeasiti vaihteleviin annoksiin. Tuon suuntaista STUK jossain kertoi.


    • saapasrasva

      Kannattaa pitää todennäköisyyksien suuruusluokat mielessä.

      Jokaisella hengenvedolla suomalainen vetää keuhkoihinsa kymmeniä tai jopa satoja ionisoivia hiukkasia. Sen seurauksena parisataa ihmistä sairastuu keuhkosyöpään (muista syistä keuhkosyövän saa noin 10-kertainen määä).

      Oma kehommekin tuottaa kolmisen tuhatta ionisoivaa hiukkasta sekunnissa. Kuinka monta syöpää siitä seuraa, en tiedä.

      Suomen ydinvoimaloiden säteilypäästöt ovat niin pienet, että erittäin suurella todennäköisyydellä kukaan ydinvoimalan vieressä asuvakaan ei sen vuoksi saa syöpää elinaikanaan.

      • Radon on

        pahin ja todellinen.


      • Radon on kirjoitti:

        pahin ja todellinen.

        Radon on yksi ionisoivan säteilyn lähde. Syöpäriski on kumulatiivinen - kasvaa jokaikisen altistumisen myötä. Siksi kaikkea turhaa altistumsta säteilylle tulee välttää (STUK)-
        .


    • saapasrasva

      Sen sijaan, että pelkää ydinvoimalaloiden säteilypäästöjen (olematonta )vaikutusta, on paljon parempi keskittyä niihin toimenpiteisiin, joilla huoneilman radon-pitoisuuksia saadaan alemmaksi. Tupakan polton lopettaminenkaan ei olisi pahaksi.

      Tosiasiassahan ydinvoimalat välillisesti alentavat todennäköisyyttä sairastua syöpään, korvaamalla sähköntuotannossa fossiilisia polttoaineita. Fossiiliset aiheuttavat paljon syöpää ja muita sairauksia.

    • palstapolliisi

      Avaa radonin terveyshaittojen vertailusta oma ketju joko täällä tai esimerkiksi koti ja rakentaminen palstalla, missä myös radonista käydään keskustelua. Voit myös keskustella radonista Terveys-palstalla, jossa myös tupakan haitoista keskustellaan. Eri energiamuotojen terveyshaittojen vertalukin on syytä suorittaa omassa keskustelussaan. Ensisijaisesti pyri pitäytymään siinä aiheessa, josta keskustelu on avattu, siis tässä keskustella ionisoiva säteilyn syöpäriski ja varmaan sen muutkin terveyshaitat.

    • saapasrasva

      Tähän ketjussa sopinee sentään käsitellä kysymystä:;

      Kuinka paljon suomalaisten ydinvoimaloiden säteilypäästöt lisäävät syöpäriskiä ?

      http://www.stuk.fi/ydinturvallisuus/ydinvoimalaitokset/sateilyturvallisuus/fi_FI/annos/
      Viitten tietojen mukaan: Suomalaisista ydinvoimaloista tuleva säteilyannos kriittisen väestöryhmälle eli ydinvoimaloiden lähellä asuneille on alle 0,1 mikro-Sv/vuosi.

      http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/04/1306027/radon-aiheuttaa-yli-300-syopaa-vuosittain
      Viitteen tietojen mukaan:Radon aiheuttaa Suomessa noin 320 syöpätapausta/vuosi

      Radonista tuleva kokonaissäteilyannos suomalaisille on noin 10 miljoonaa mSv/vuosi (5 miljoonnaa suomalaista x 2mSv/vuosi ) aiheuttaen väestössä syöpätapauksia noin 320/vuosi

      Ydinvoimaloidemme lähi-alueella (alle 5km voimalasta ) asuu vakinaisesti vähän ihmisiä. Otetaan laskelmassa kriittisen väestön määräksi 10000, silloin ydinvoimaloista tuleva kokonaissäteily kriittiselle väestölle on noin 10000 x 0,0001 mSV/vuosi eli 1 mSv. Kauempana asuvat saavat mitättömän osuuden säteilyannoksesta, joten tuo 1 mSV vastaa hyvin koko Suomen väestön ydinvoimaloista saamaa säteilyannosta.

      Kun radonista aiheutuva 10 miljoonaa mSv aiheuttaa Suomen väestössä noin 320 syöpätapausta vuodessa, niin suomalaisten ydinvoimaloiden säteilypäästöt 1 mSv aiheuttaa säteilyannosten suhteessa vastaavasti noin 0,00032 syöpätapausta vuodessa eli
      Suomalaisten ydinvoimaloiden säteilypäästöt kasvattavat syöpätapausten määrää Suomessa tilastollisesti yhdellä noin 3000 vuoden välein.

      • Liikaa ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä. Uskokoon kuka haluaa, ja kommentoikoon. Olen pahoillani, etten pysty tämän parempaan kommenttiin. Puran osan noista eri keskustelunhaaroissa, sikäli kuin ne liittyvät tähän keskustelun. Pysykää kanavalla.

        Miltä kuulostaisi kuunteluoppilaan väliaikainen rupiama?


    • saapasrasva

      " Miltä kuulostaisi kuunteluoppilaan väliaikainen rupiama? "

      Milloin aloitat kuunteluoppilaan rupiamasi ja kauanko aiot olla kuulolla ?
      Ehkä kuunteluoppilas-rupiamasi virkistää niin, että pyystyt sen jälkeen parempiin kommentteihin kuin tuossa edelliseesä viestissä.

    • Ionisoivan säteilyn aiheuttamat syöpäuhrit Suomessa (700-1000, 1200-1400)

      Kaikki (pienen) ionisoivan säteilyn aiheuttamat syöpäsairastumisten ja kuolemaan johtaneiden syöpätapausten lukumäärät ovat laskennallisia, koska niiden määrä on niin vähäinen, ettei erottaminen muuten ole mahdollista. Heikko säteily ei myöskään jätä mitään "sormenjälkeä", jolla syövän tai muun terveyshaitan alkuperän voisi tunnistaa.

      STUK:
      "Kaikkiaan Suomessa sairastuu syöpään noin 20 000 ihmistä vuodessa, ja syöpään kuolee noin 10 000 ihmistä vuodessa. Edellä olevan arvion mukaan noin 6 - 7 % syöpäilmaantuvuudesta ja 7 - 10 % syöpäkuolemista saattaa aiheutua ionisoivasta säteilystä ja noin 2 % lääketieteellisestä säteilynkäytöstä, sädehoito mukaan lukien."
      (STUK-raprtti A163, sivu 177. v. 1998)
      (Julkaisua voi sanoa jo vanhaksi, mutta suuruusluokat ei ole muuttuneet.)

      Tuosta seuraa, että Suomessa ionisoivan säteilyn aihettamaan syöpään (ei lääketieteellisessä käytössä)
      - sairastuu 1200-1400 ihmistä vuodessa
      - kuolee 700-1000 ihmistä

      Luvut ovat luonnollisesti arvioita, mutta suuntaa antavia. Samansuuntainen tulos saadaan ihan pelkällä yleistiedollakin:

      Yleistietoa: "Kun miljoona ihmistä altistuu pitkän aikaa keskimäärin 10mSv säteilylle, 500 heistä kuolee säteilyn aiheuttamaan syöpään."

      Soveltaen:
      - 1milj. väestö 10mSv ---> 500 syöpäkuolemaa
      ---> 5milj väestö 10msV ---> 2500 syöpäkuolemaa
      ---> 5milj väestö 3.7mSv ---> 925 syöpäkuolmaa

      Yksi tärkeä pointti: mielestäni yleisestikin kiinnitetään liikaa huomota syövän aiheuttamiin kuolemantapauksiin. Syöpää sairastavien elämä on usein kärsimysten täyttämä, ja heidätkin tulisi laskea syövän uhreiksi, vaikka nykyään monet jopa parantuvat joistakin syöpätyypeistä.

    • saapasrasva

      http://www.mtv3.fi/uutiset/kotimaa.shtml/2011/04/1306027/radon-aiheuttaa-yli-300-syopaa-vuosittain
      "Suomalaiset pelkäävät liiaksi uraania, kun oikea huolenaihe olisi sisäilman radon, sanoo Säteilyturvakeskuksen tutkija Heikki Reisbacka.
      — Sisäilman radonin arvoidaan aiheuttavan vuodessa noin 300 keuhkosyöpää. Sisäisesti nautitusta radonpitoisesta vedestä aiheutuu vuositasolla 20 kuolemaan johtavaa syöpätapausta, Reisbacka sanoo."

      Radon aiheuttaa Suomen väestölle noin 10 miljoonan mSV säteilyannoksen vuodessa. Edelläolevan mukaan siitä seuraa noin 320 syöpätapausta vuodessa.
      Suomen ydinvoimaloiden päästöt aiheuttavat Suomen väestölle noin 1 mSv säteilyannoksen (ks.edellinen viestini.) Siitä seuraa noin 0,00032 syöpätapausta vuodessa.

      Vastaajan arvio "1milj. väestö 10mSv ---> 500 syöpäkuolemaa" on samaa suuruusluokkaa kuin esittämäni 10 milj. mSv -- 320 syöpätapausta

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      54
      4216
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2189
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1694
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      19
      1497
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1458
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      23
      1380
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1268
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      8
      1184
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      10
      1109
    10. SOSIALI DEMOKRATIA

      AATE , JOKA ETENEE.
      Suomen sosialidemokraattinen puolue
      22
      1066
    Aihe