Lepoitiöiden kestävyys DNA:n muutoksissa?

Olen väitellyt palstalla useaan otteeseen, lähinnä txt():n kanssa, tiettyjen lepoitiöiden kyvystä säilyä hämmästyttävän pitkiä aikoja dormanssissa . Tutkimusten perusteella tiedetään, että tiettyjen yksisoluisten organismien lepoitiöt ovat säilyneet hengissä kymmeniä miljoonia vuosia, ja viitteitä on jopa sadoista miljoonista vuosista, vaikka nämä tiedot eivät varmoja olekaan.

”Several scientists have been able to recover viable endospores from bees trapped in amber that is 25-40 million years old. There are even claims of endospores that are over 250 million years old being able to germinate when placed in appropriate medium, but these claims still need to be verified.”

Olen aikaisemmin jo kertonut, että lepoitiön kova ulkopinnoite suojaa sisäänsä DNA:ta ja solulimaa, joihin ei vaikuta enää normaalit haittatekijät. Lepoitiö selviää ilman ravintoaineita sen aineenvaihdunnan melkein lakatessa, se kestää säteilyä erittäin hyvin, samoin kuumuutta ja kylmyyttä, eivätkä kemikaalit pääse vaikuttamaan siihen sen suojamekanismien takia.

DNA:n kaksoiskierteellä on kolmiulotteinen perusrakenne, joka voi kuitenkin esiintyä kolmessa eri muodossa. A- ja B- muodot kiertyvät oikeakätisesti ja Z- muoto vasenkätisesti. Uudessa tutkimuksessa havaittiin, että joidenkin bakteerien lepoitiöiden DNA voi vaihtua klassisesta B- muodosta tiiviimpään A- muotoon, jos se kohtaa vihamielisen ympäristön. Tutkimus keskittyi kuivumiseen, joka olisi juurikin oletettavissa esimerkiksi suola-aavikolla, josta väitetyt 250 miljoonaa vuotta vanhat halobakteerit löydettiin. Päästessään otollisempiin olosuhteisiin, lepoitiön DNA pystyy vaihtumaan jälleen B- muotoon, jolloin se palaa elinkelpoiseksi.

” Crucially, scientists have pinpointed a unique process in DNA, called the B-A-B transition, which allows it to change its structure in response to environmental change. Without impacting on the ability of the bacteria to function and reproduce, this unique structural alteration sees the B-DNA change to A-DNA, and then revert back to its original B-DNA form to ensure the bacteria survive.”

"We discovered A-DNA has an amazing ability to protect and ensure life continues even under extreme stress, in this case dehydration. In our tests, even after the majority of water was removed, A-DNA kicked in and then changed back to B-DNA to help the bacteria survive," Professor Rood said.”

Jotenkin oletan, että txt():lle tämä ehkä kertoo älykkäästä suunnittelusta, jos hän hyväksyy tutkimuksen tuoman lisäselvityksen lepoitiöiden selviämiseen. Itse olen tutkijoiden kanssa samaa mieltä siitä, että kyseessä on evoluution aikaansaama eloonjäämiskeino vaikeisiin olosuhteisiin.

” Professor Julian Rood, who coordinated the microbiology aspects of the research, said that because the majority of bacteria remained fully functional after hydration and rehydration the results suggest A-DNA may have a highly evolved protective capacity to ensure survival.”

Tämä tutkimus käsitteli lepoitiöiden kuivumista ja B-A-B muutosta DNA:ssa, mutta seuraavat tutkimukset käsittelevät DNA:n muutoksia myös muissa tilanteissa. Näiden tutkimuksien jälkeen olemme todennäköisesti siinä pisteessä, ettei kreationistien enää kannata pitää lepoitiöiden pitkää dormanssia nuoren Maan todisteena.

”The next phase of the research will see the team investigate how bacteria survive other conditions such as temperature, pH levels, oxygen, nutrients and antimicrobials and discover what role the 'clever' DNA plays under these conditions.”

http://phys.org/news/2014-06-clever-dna-bacteria-survive.html#ms

26

107

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nyt valehtelit

      Miten lepoitiöt toimivat otollisissa olosuhteissa jos niiden kuori suojaa niitä vettä, happoja, kaasuja ja emäksiä vastaan? Eihän ne voi silloin itääkään!

      • Avauksessa oli kyse bakteerien lepoitiöistä. Joillakin bakteereilla on evoluution myötä kehittynyt kyky muuntua lepoitiöiksi epäedullisissa oloissa. Lepoitiön "herääminen" takaisin kasvulliseksi soluksi ei ole aina yksinkertaista, mutta se on vain sen reagointia ympäristöönsä.

        "Reactivation of the endospore occurs when conditions are more favourable and involves activation, germination, and outgrowth. Even if an endospore is located in plentiful nutrients, it may fail to germinate unless activation has taken place. This may be triggered by heating the endospore. Germination involves the dormant endospore starting metabolic activity and thus breaking hibernation. It is commonly characterised by rupture or absorption of the spore coat, swelling of the endospore, an increase in metabolic activity, and loss of resistance to environmental stress.

        Outgrowth follows germination and involves the core of the endospore manufacturing new chemical components and exiting the old spore coat to develop into a fully functional vegetative bacterial cell, which can divide to produce more cells."

        http://en.wikipedia.org/wiki/Endospore#Reactivation

        Avaus kuitenkin käsitteli tuota havaittua B-A-B muutosta DNA:ssa, joka ilmeisesti mahdollistaa DNA:n tiivistyessä sen hyvin pitkän säilymisen, vaikka lepoitiöllä on muutenkin jo loistavat suojamekanismit.

        "Under conditions of starvation, especially the lack of carbon and nitrogen sources, a single endospore forms within some of the bacteria. The process is called sporulation (def).(Kaiser, 2011)

        When a bacterium detects environmental conditions are becoming unfavourable it may start the process of endosporulation, which takes about eight hours. The DNA is replicated and a membrane wall known as a spore septum begins to form between it and the rest of the cell. The plasma membrane of the cell surrounds this wall and pinches off to leave a double membrane around the DNA, and the developing structure is now known as a forespore. Calcium dipicolinate, is a molecule of calcium and dipicolinic acid, that is incorporated into the forespore during this time. The dipicolinic acid helps stabilize the proteins and DNA in the endospore.[10] Next the peptidoglycan cortex forms between the two layers and the bacterium adds a spore coat to the outside of the forespore. In the final stages of endospore formation the newly forming endospore is dehydrated and allowed to mature before being released from the mother cell. [11]The cortex is what makes the endospore so resistant to temperature. The cortex contains an inner membrane known as the core. The inner membrane that surrounds this core leads to the endospore's resistance against UV light and harsh chemicals that would normally destroy microbes.[12] Sporulation is now complete, and the mature endospore will be released when the surrounding vegetative cell is degraded."

        http://en.wikipedia.org/wiki/Endospore#Formation_and_destruction


    • en mene lankaan

      Vaikuttaa evotieteilijöiden ad hoc tutkimukselta. Samaa on nähty ennenkin. Evoluution kasvaviin ongelmiin sävelletään sopivat vastaukset ja evot jatkavat elämäänsä tyytyväisinä.

      • Fiksu kreationisti

        Aamen.


      • kerro lisää

        Voisitko määritellä täsmällisesti, missä kohtaa on käytetty ad hoc -hypoteesia tukemaan teoriaa?
        Evoluutioteoriahan on johdonmukainen kokonaisuus ja se sopii havaintoihin ja tunnetusti myös ennustaa havaintoja. Tämäkin tutkimus on mun rajallisen ymmärryksen mukaan ihan sopiva evoluutioteoriaan, siis ilman ad hoc -argumentaatiota. Eli missä se ad hoc täsmällisesti on?


      • "Vaikuttaa evotieteilijöiden ad hoc tutkimukselta. Samaa on nähty ennenkin. Evoluution kasvaviin ongelmiin sävelletään sopivat vastaukset ja evot jatkavat elämäänsä tyytyväisinä."

        Evoluutioteoriassa tai sen sovellusalueissa on ilman muuta ratkaisemattomia kysymyksiä. Noiden ratkaisujen etsiminen ja joskus löytäminen ei kuitenkaan ole ad hoc-tutkimusta, vaan aitoa tieteellistä uteliaisuutta. Te tietenkin kiistätte nuo tutkimusten tulokset uskonnollisista syistänne, koska toivotte niin kovasti, että taikatemppuluominen olisikin muka totta. Ei ole, lajit ovat kehittyneet evoluutiolla, kertoo havaintoaineisto jokaiselle rehelliselle mielelle.


      • tieteenharrastaja

        Mikähän se ogelma tuossa muka olisi:

        "Evoluution kasvaviin ongelmiin sävelletään sopivat vastaukset ja evot jatkavat elämäänsä tyytyväisinä."

        Ei evoluutioteorialla ole kiveen hakattua vastausta lepoitiön säilymisajalle eikä teorian logiikka ole tuosta ajasta kiinni. Mitataan aikoja, kun sopivia näytteitä saadaan ja etsitään vastauksia, miten entistä pitemmät ajat ovat mahdollisia.


      • "Vaikuttaa evotieteilijöiden ad hoc tutkimukselta. Samaa on nähty ennenkin. Evoluution kasvaviin ongelmiin sävelletään sopivat vastaukset ja evot jatkavat elämäänsä tyytyväisinä."

        Olisi reilua, jos voisitte joskus edes yrittää perustella väitteenne. Meissä on se merkillinen ero, että minä pyrin aina perustelemaan väitteeni, ja jos en osaa, niin sanon etten tiedä tai kerron näkemykseni olevan puhdasta spekulaatiota. Te sen sijaan aina kyllä väitätte jotain, mutta hyvin harvoin perustelette väitteitänne.


      • valehtelu jatkuu
        solon1 kirjoitti:

        "Vaikuttaa evotieteilijöiden ad hoc tutkimukselta. Samaa on nähty ennenkin. Evoluution kasvaviin ongelmiin sävelletään sopivat vastaukset ja evot jatkavat elämäänsä tyytyväisinä."

        Olisi reilua, jos voisitte joskus edes yrittää perustella väitteenne. Meissä on se merkillinen ero, että minä pyrin aina perustelemaan väitteeni, ja jos en osaa, niin sanon etten tiedä tai kerron näkemykseni olevan puhdasta spekulaatiota. Te sen sijaan aina kyllä väitätte jotain, mutta hyvin harvoin perustelette väitteitänne.

        Valehtelet taas! Et ole koskaan perustellut väitteitäsi. Evopropagandan suora kopiointi ei katsos ole validi perustelu. Olet kuin pässi narussa -tyhmä ja täysin vietävissä. Mikään eliö ei säily satoja miljoonia vuosia ja tämän ymmärtää jokainen omaa päätään käyttävä.


      • valehtelu jatkuu kirjoitti:

        Valehtelet taas! Et ole koskaan perustellut väitteitäsi. Evopropagandan suora kopiointi ei katsos ole validi perustelu. Olet kuin pässi narussa -tyhmä ja täysin vietävissä. Mikään eliö ei säily satoja miljoonia vuosia ja tämän ymmärtää jokainen omaa päätään käyttävä.

        Olipa neidillä tässä harvinaisen hyvin hänen tekstiään kuvaava nimimerkki!
        Tosiasioiden tunnustaminen on viisastumisen alku.


      • >en mene lankaan

        Ei sinne voi mennä, missä jo on.

        >Evoluution kasvaviin ongelmiin sävelletään sopivat vastaukset

        Ei neidin kaltaisten krissekreationistien lähestyvä sukupuuttoon kuoleminen ole ongelma evoluutiolle, mutta palstan viihteellisyydelle se kyllä tulee olemaan suuri haaste.

        Muslimien kykyä täyttää vuotavat saappaanne hieman jo epäilen, kun heikäläisten nuorempi polvi näyttää suvun ja vanhempien protestoinneista huolimatta länsimaistuvan ihan kohtuullista vauhtia.


      • nyt on tilaisuus...
        valehtelu jatkuu kirjoitti:

        Valehtelet taas! Et ole koskaan perustellut väitteitäsi. Evopropagandan suora kopiointi ei katsos ole validi perustelu. Olet kuin pässi narussa -tyhmä ja täysin vietävissä. Mikään eliö ei säily satoja miljoonia vuosia ja tämän ymmärtää jokainen omaa päätään käyttävä.

        Voisitko määritellä täsmällisesti kyseiseen tutkimukseen sisältyvän ad hoc argumentaation?

        Opeta evoja! Kenties minä käännyn terävän kritiikkisi voimasta ainakin piirun verran kohti kreationismia.


      • tieteenhaastaja
        solon1 kirjoitti:

        "Vaikuttaa evotieteilijöiden ad hoc tutkimukselta. Samaa on nähty ennenkin. Evoluution kasvaviin ongelmiin sävelletään sopivat vastaukset ja evot jatkavat elämäänsä tyytyväisinä."

        Olisi reilua, jos voisitte joskus edes yrittää perustella väitteenne. Meissä on se merkillinen ero, että minä pyrin aina perustelemaan väitteeni, ja jos en osaa, niin sanon etten tiedä tai kerron näkemykseni olevan puhdasta spekulaatiota. Te sen sijaan aina kyllä väitätte jotain, mutta hyvin harvoin perustelette väitteitänne.

        (Olisi reilua, jos voisitte joskus edes yrittää perustella väitteenne.)

        Räjähdin hillittömään nauruu.
        Koskahan te alatte tuoda todisteet havaittavina esille?
        Pelkkää parran päristelyä on ollut tähän asti.


      • Puolimutkateisti
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        >en mene lankaan

        Ei sinne voi mennä, missä jo on.

        >Evoluution kasvaviin ongelmiin sävelletään sopivat vastaukset

        Ei neidin kaltaisten krissekreationistien lähestyvä sukupuuttoon kuoleminen ole ongelma evoluutiolle, mutta palstan viihteellisyydelle se kyllä tulee olemaan suuri haaste.

        Muslimien kykyä täyttää vuotavat saappaanne hieman jo epäilen, kun heikäläisten nuorempi polvi näyttää suvun ja vanhempien protestoinneista huolimatta länsimaistuvan ihan kohtuullista vauhtia.

        "Muslimien kykyä täyttää vuotavat saappaanne hieman jo epäilen, kun heikäläisten nuorempi polvi näyttää suvun ja vanhempien protestoinneista huolimatta länsimaistuvan ihan kohtuullista vauhtia"

        Samoin jenkeissä 18-30 vuotiaiden joukossa usko kreationismiin on enää puolet siitä mitä vanhemman ikäluokan kohdalla.


      • Puolimutkateisti kirjoitti:

        "Muslimien kykyä täyttää vuotavat saappaanne hieman jo epäilen, kun heikäläisten nuorempi polvi näyttää suvun ja vanhempien protestoinneista huolimatta länsimaistuvan ihan kohtuullista vauhtia"

        Samoin jenkeissä 18-30 vuotiaiden joukossa usko kreationismiin on enää puolet siitä mitä vanhemman ikäluokan kohdalla.

        >Samoin jenkeissä 18-30 vuotiaiden joukossa usko kreationismiin on enää puolet siitä mitä vanhemman ikäluokan kohdalla.

        Malja sille!


      • tieteenhaastaja kirjoitti:

        (Olisi reilua, jos voisitte joskus edes yrittää perustella väitteenne.)

        Räjähdin hillittömään nauruu.
        Koskahan te alatte tuoda todisteet havaittavina esille?
        Pelkkää parran päristelyä on ollut tähän asti.

        >Räjähdin hillittömään nauruu.

        Jumala on suurehko! Suon sydämestäni kreationistin ilottomaan elämään kaiken mahdollisen naurun.

        >Koskahan te alatte tuoda todisteet havaittavina esille?

        Voisitko avata tämän lauseen selkokielelle? Ilmeisesti haluaisit jotenkin raamatun kanssa yhtäpitäviä todisteita "havaittavina"? Ikävä kyllä sellaisia ei ole.


      • tieteenhaastaja
        RepeRuutikallo kirjoitti:

        >Räjähdin hillittömään nauruu.

        Jumala on suurehko! Suon sydämestäni kreationistin ilottomaan elämään kaiken mahdollisen naurun.

        >Koskahan te alatte tuoda todisteet havaittavina esille?

        Voisitko avata tämän lauseen selkokielelle? Ilmeisesti haluaisit jotenkin raamatun kanssa yhtäpitäviä todisteita "havaittavina"? Ikävä kyllä sellaisia ei ole.

        Evoluutiosta ei ole esitetty havannollisia todisteita.
        Sensijaan täälläkin tarjoillaan niiden olemassaolosta todistamattomia vihjailuja.

        Miksei dinosauruksille löydy fossiiliesivanhempia?
        Eikä millekään dinosauruslajille löydy todistettua sukupuuta.
        Miksi oletuksia tarjotaan todisteiden tilalle?


      • tieteenhaastaja kirjoitti:

        Evoluutiosta ei ole esitetty havannollisia todisteita.
        Sensijaan täälläkin tarjoillaan niiden olemassaolosta todistamattomia vihjailuja.

        Miksei dinosauruksille löydy fossiiliesivanhempia?
        Eikä millekään dinosauruslajille löydy todistettua sukupuuta.
        Miksi oletuksia tarjotaan todisteiden tilalle?

        Mitä Perähikiä henkilökohtaisesti tarkoitat "todisteilla" ja "todistetulla"?

        Muinaisuudessa kirjoitettuja silminnäkijäraportteja varmaankin, kun kerran tieteellinen näyttö ei käy?


      • tieteenharrastaja
        tieteenhaastaja kirjoitti:

        Evoluutiosta ei ole esitetty havannollisia todisteita.
        Sensijaan täälläkin tarjoillaan niiden olemassaolosta todistamattomia vihjailuja.

        Miksei dinosauruksille löydy fossiiliesivanhempia?
        Eikä millekään dinosauruslajille löydy todistettua sukupuuta.
        Miksi oletuksia tarjotaan todisteiden tilalle?

        Havainnollisesti voi tieteessä esittää johtopäätöksiä, harvemmin todisteita:

        "Evoluutiosta ei ole esitetty havannollisia todisteita."

        Evoluution todisteita (luonnonhavaintoja) ovat biologian tiederaportit väärällään ja niiden havainnollisia selostuksia lojuu kirjastoissa hyllymetreittäin.

        "Sensijaan täälläkin tarjoillaan niiden olemassaolosta todistamattomia vihjailuja."

        Linkkejä aineistoihin tarjoillaan aika usein, mutta ei sentään jakseta jokaiseen viestiin liittää. Oikeasti halutaankin vain inkuttaa, ettei nitä ole.


      • tieteenharrastaja
        valehtelu jatkuu kirjoitti:

        Valehtelet taas! Et ole koskaan perustellut väitteitäsi. Evopropagandan suora kopiointi ei katsos ole validi perustelu. Olet kuin pässi narussa -tyhmä ja täysin vietävissä. Mikään eliö ei säily satoja miljoonia vuosia ja tämän ymmärtää jokainen omaa päätään käyttävä.

        Tuoko on sinun perustelusi omalle väitteellesi:

        "Mikään eliö ei säily satoja miljoonia vuosia ja tämän ymmärtää jokainen omaa päätään käyttävä."

        Saisi kyllä olla jotakin vähän tieteellisempää.


      • RepeRuutikallo kirjoitti:

        >Samoin jenkeissä 18-30 vuotiaiden joukossa usko kreationismiin on enää puolet siitä mitä vanhemman ikäluokan kohdalla.

        Malja sille!

        Kippis!


      • tieteenharrastaja kirjoitti:

        Tuoko on sinun perustelusi omalle väitteellesi:

        "Mikään eliö ei säily satoja miljoonia vuosia ja tämän ymmärtää jokainen omaa päätään käyttävä."

        Saisi kyllä olla jotakin vähän tieteellisempää.

        Tämä lepoitiöiden säilyminen on tuttu nuoren Maan "todiste" rapakon toisella puolella, vaikka ei ehkä se useimmin käytetty. Mitään varsinaisia perusteluja ei tälle ikinä löydy, vaan vain väitetään ettei lepoitiöt voi kestää säteilyä, kuivuuttaa, lämpötiloja jne. sellaisia aikoja kuin tiede on meille kertonut. Toivoisin itsekin jotain tieteellistä vasta-argumentaatioita.


      • tieteenhaastaja kirjoitti:

        Evoluutiosta ei ole esitetty havannollisia todisteita.
        Sensijaan täälläkin tarjoillaan niiden olemassaolosta todistamattomia vihjailuja.

        Miksei dinosauruksille löydy fossiiliesivanhempia?
        Eikä millekään dinosauruslajille löydy todistettua sukupuuta.
        Miksi oletuksia tarjotaan todisteiden tilalle?

        "Miksei dinosauruksille löydy fossiiliesivanhempia?"

        Tietenkin löytyy, mikä ihmeen valhe tuo on?

        "Eikä millekään dinosauruslajille löydy todistettua sukupuuta."

        Titeeentekijöille riittävällä varmuudella löytyy, ei tietenkään kreationistille.

        "Miksi oletuksia tarjotaan todisteiden tilalle?"

        Ei tarjota, oletukset tarjotaan oletuksina, todisteet todisteina.


    • typo. tutkimuksien jälkeen = tutkimusten jälkeen

    • kretupelle

      Kiitoksia asiallisesti kirjoitetusta alustuksesta, et haukkunut txt, totesit vain käyneesi väittelyä. Anteeksi etten ole hän, mutta itsekin näen tässä älykkään suunnittelun. Pienenä heittona heitän oman korteni kekoon: "Tämä tutkimus käsitteli lepoitiöiden kuivumista ja B-A-B muutosta DNA:ssa, mutta seuraavat tutkimukset käsittelevät DNA:n muutoksia myös muissa tilanteissa. Näiden tutkimuksien jälkeen olemme todennäköisesti siinä pisteessä, ettei kreationistien enää kannata pitää lepoitiöiden pitkää dormanssia nuoren Maan todisteena." Eli paino sanassa todennäköisesti, ei todistetusti.

      • Pyrin parhaani mukaan pysymään asiallisena, mutta en siinä läheskään aina onnistu. Ei minua edes juurikaan häiritse, että joku pitäisi tätä älykkään suunnittelun ilmentymänä, vaan ajatus oli maapallon ja biodiversiteetin pitkässä iässä. Lukuisat kreationistit ovat maailmalla väittäneet samoin, kuin txt() tällä palstalla, että mikään "eliömuoto" ei voisi säilyä niin pitkiä aikoja, kuin naturalistinen tiede väittää.

        Se on jo totta, että tiedämme joidenkin lepoitiöiden säilyvän ainakin kymmeniä miljoonia vuosia, ja ehkä jopa satoja miljoonia vuosia. Tiedämme myös lukuisia suojamekanismeja, jotka auttavat lepoitiöiden selviämisessä. Nyt saimme todennäköisen vahvistuksen DNA:n muutoksen osuudesta ainakin tietyissä olosuhteissa, ja uskallan olettaa, että sama ilmiö tapahtuu myös muissa stressitilanteissa. Olet kuitenkin oikeassa siinä, että mitään absoluutteja ei tieteessä ole, vaan kyseessä on mahdollinen ja samalla hyvin todennäköinen mekanismi.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mites meillä nainen tämä yhteys

      Onko se yhteistä se kokemus siitä, että tunnemme syvästi toisemme? Tunnemme vetoa ja sielunyhteyttä, jotain kuin toisest
      Ikävä
      65
      1208
    2. Miltä kaivattusi näyttää

      Kehtaako esitellä kenellekään? 🤣🙆‍♂️
      Ikävä
      46
      839
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      49
      769
    4. Olen lihonut vähän

      Sekin nolottaa. Onneksi ei nähdä ihan heti. Ehdin palata ennalleni.
      Ikävä
      93
      743
    5. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      58
      740
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      76
      690
    7. Toivoisin niin

      Että edes kerran heräisin vierestäsi uuteen aamuun.. 💔
      Ikävä
      41
      661
    8. Mitä haluaisit sanoa

      Minulle? Tiedän että aikaa on kulunut mutta ihan mielenkiinnosta, kuitenkin kutkuttelit mun sisintä. T. V
      Ikävä
      42
      615
    9. Tiedät, että ottaisin yhteyttä heti

      Ja ihan kevyesti, jos vain tietäisin, että se on toivottua. Miehelle naiselta.
      Ikävä
      28
      611
    10. Miksi, siis miksi haluat kirjoitella minun kanssa?

      En vain oikeen ymmärrä. Onko sulla tylsää, vai mikä homma?
      Ikävä
      49
      594
    Aihe