Köyhille ei anneta rahaa, koska he eivät osaa käyt

fijyy

Ekonomisti Kangasharju: Köyhille ei anneta rahaa, koska he eivät osaa käyttää sitä
Nordean Aki Kangasharjun ja sosiologian professori Juho Saaren maratonkeskustelu tulonjaon ja köyhyyden syistä ja seurauksista kesti yli kaksi tuntia

"Näin voimakasta eriarvoisuuden kasvua kuin Suomessa ei ole nähty missään, paitsi ehkä Britanniassa [pääministeri Margaret ] Thatcherin kaudella", arvioi Itä-Suomen yliopiston sosiologian professori Juho Saari torstaina HSTV:ssä, kun hän väitteli Nordean pääekonomisti Aki Kangasharjun kanssa tuloeroista ja köyhyyden syistä.

Kello 15.30 alkanut keskustelu loppui noin kello 17.50.

Professori Saaren mukaan Suomessa tuloerot ovat kasvaneet voimakkaasti vuosina 1995–2013 kahdesta syystä, tulo- ja pääomaverojen eriydyttyä 1990-luvun alkupuolella ja teknologisen kehityksen takia.
Artikkeliin liittyvät

Juhana Vartiainen ja haastaja Markus Jäntti kiistelivät leikkauksista ja veronkorotuksista HSTV:n väittelyssä 1.4.2015

Saaren arvion mukaan kummankin syyn vaikutus tuloeroihin oli kutakuinkin yhtä suuri.

Saaren mukaan tällöin aivan ylin tuloluokka lähti omille teilleen, ja työelämän ulkopuoliset ryhmät jäivät muiden kehityksestä jälkeen.

Hänen mukaansa on tärkeää havaita, että tulonjako muiden työtätekevien tuloluokkien välillä ei ole tuona vertailuaikana merkittävästi muuttunut.

"Täällä eletään kahdessa Suomessa", Saari sanoi.

"Järjestelmä on hyvä 80 prosentille hyvä. Tämä on loistolaiva, jonka pohja vuotaa. Leipäjonoihin valuu kymmeniä tuhansia ihmisiä vuosittain."

Pääekonomisti Kangasharjun mukaan kaikkein köyhimpien suomalaisten kohtalosta on turha syyttää tuloeroja, jotka kansainvälisesti vertaillen ovat yhä pienet.

"Ennemmin pitäisi miettiä, pitäisikö mennä toiseen suuntaan", Kangasharju sanoi.

Hänen mukaansa köyhien työllistymisen ongelmana on se, että riittävän matalapalkkaisiin töihin ei hakeuduta, koska sosiaaliturvan ja palkkatulon ero on liian pieni.

"Ei ihme, jos sohvanpohja houkuttaa."

Professori Saaren mukaan suurin yksittäinen syy työelämän ulkopuolelle pudonneiden heikkoon asemaa löytyy nykyisin asutuskeskusten kasvavista asumiskuluista.

Tästä Kangasharju sanoi olevansa aivan samaa mieltä.

"Asuntohinnat järkeviksi, se lisäisi liikkuvuutta nettotuloja ja kannustavuutta."

Saari kertoi, että kasvukeskuksissa vuokralla asuvien asema on suhteellinen asema on voimakkaasti heikentynyt, koska vuokrat nousevat monen etuuden pohjana olevaa elinkustannusindeksiä nopeammin.

"Ruuan ja kämpän jälkeen käteen jää satasen verran. Ehkä voitaisiin dickensmäisesti antaa hivenen lisää."

Kangasharjun mukaan kaikkein köyhimmille ei anneta rahaa, koska he eivät osaa käyttää sitä.

Esimerkkinä hän mainitsi tilanteen, jossa kaupunki maksaa vuokran suoraan vuokranantajalle, koska köyhä tuhlaisi rahat, jos saisi ne hyppysiinsä.

"Työllistymisen veroaste on saatava laskemaan", Kangasharju vaati.

Professori Saaren näkemyksen mukaan työelämästä syrjäytymisessä Kangasharjun mainitsema työllistymisen veroaste tai sosiaalietuuksien määrä ei ole ratkaiseva syy sille, että jotkut eivät saa enää töitä.

"Hyvän perintätavan kohtuullistaminen olisi paljon tärkeämpää", Saari sanoi.

Saaren mukaansa tuoreissa tutkimuksissa on löydetty palkan ja etuuksien sijan monta keskeisempää syytä siihen, miksi vaikeimmin työllistyvät eivät saa töitä.

Syinä ovat vanhat velat ja velkojien aktiivisuus työpaikan löytyessä, yleinen huonokuntoisuus, toimintakyvyn hiipuminen pitkään jatkuneen niukkuuden seurauksena, tottuminen vallitsevaan tilaan ja erilaisiin addiktioihin kuten päihteisiin vajoaminen, Saari listasi.

20

77

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • realismi

      Köyhyys passivoi, jos ulospääsytietä ei ole

      Yksinelävällä on suurentunut riski huonoon taloudelliseen tilanteeseen. Eurostatin vuonna 2010 julkaiseman tilaston mukaan Suomen yksinelävät ovat Bulgarian jälkeen toiseksi huonoimmassa asemassa Euroopassa. Kuva: Paula Åström

      Köyhyys on tullut pysyväksi osaksi suomalaista yhteiskuntaa, professori, köyhyystutkija Heikki Hiilamo Helsingin yliopistosta sanoo.

      Kehitys on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana.

      Hiilamon mukaan hyvinvointivaltio saatiin tavallaan valmiiksi 1980-luvun loppuun mennessä. Sitten tilanne muuttui.

      – Käsiin jäi ilkeä ongelma, joka ei ole poistunut.



      HIILAMO määrittelee köyhäksi ihmisen, joka joutuu turvautumaan toimeentulotukeen.

      Käytännössä köyhyys tarkoittaa sitä, ettei pysty osallistumaan yhteiskuntaan.

      – Että jää esimerkiksi koulutuksen, työelämän ja terveydenhoidon ulkopuolelle.

      Keskeinen osa yhteiskunnan osallisuutta liittyy Hiilamon mukaan myös siihen, pystyykö seuraamaan ajankohtaisia asioita lehdistä tai onko käytössä matkapuhelinliittymä ja internet-yhteys.

      Tilastokeskuksen tuoreimman tilaston mukaan vuonna 2012 Suomessa oli 635 000 pienituloista, mikä tarkoittaa 11,9 prosenttia väestöstä.

      Pienituloisen rajana oli alle 1 170 euron kuukausitulot.



      SUOMESSA tuloerot ovat revenneet 1990-luvun laman jälkeen selvästi suuremmiksi kuin muissa pohjoismaissa.

      Hiilamon mukaan syynä tähän ovat muita pohjoismaita alhaisempi työllisyysaste ja matalampi minimitoimeentuloturva.

      Suomessa on toisaalta myös paljon heitä, jotka ovat pystyneet muuttamaan palkkatuloja pääomaksi.



      LOPPUVUODESTA julkaistiin tutkimus, jonka mukaan tuloerot Suomessa olisivat kaventuneet. Sen taustalla on Hiilamon mukaan enemmän matalasuhdanne kuin onnistuneet toimenpiteet asian ratkaisemiseksi.

      – Laman aikana omaisuustulot vähenevät. Se aiheuttaa tuloerojen tasaantumista. Noususuhdanteessa tapahtuu nopeaa kehitystä toiseen suuntaan.

      Joskus kuulee väitettävän, että tuloeroista on myös hyötyä. Hiilamo ei löydä tällaiselle ajattelulle perusteita.

      Tuloerojen kasvu saattaa johtaa yhteiskunnan kahtiajakautumiseen, mikä puolestaan viime kädessä heikentää hyvinvointivaltion kannatusta ja veronmaksuhalukkuutta.



      VIIME viikolla julkaistun, Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan pieni- ja suurituloisuus periytyvät.

      Pienituloisen perheen lapsella on nelinkertainen riski päätyä pienituloiseksi verrattuna suurituloisesta perheen vesaan.

      Vastaavasti hänellä on vain 16 prosentin mahdollisuus päätyä suurituloiseksi verrattuna suurituloisten jälkeläisiin.

      – Ilmassa on useita merkkejä siitä, että köyhyydestä on tullut periytyvää. Se johtuu taloudellisten ja kulttuuristen välimatkojen suurenemisesta ihmisten välillä.



      HIILAMO uskoo poliittisten päätöksentekijöiden olevan pitkälle yhtä mieltä siitä, että pohjoismaisen hyvinvointivaltion puolesta täytyy taistella. Isoja haasteita liittyy pitkäaikaistyöttömiin ja nuorison syrjäytymisuhkaan.

      – Meille on muodostumassa pysyvä köyhien luokka. Se taas helposti ruokkii sellaisia asenteita, että sosiaaliturva passivoi, ja huono-osaisia itseään aletaan pitää syypäinä omaan tilanteeseensa.

      Tutkijan mielestä tärkein tekijä taistelussa köyhyyttä ja tuloerojen kasvua vastaan on varmistaa yhdenvertaiset ja tasa-arvoiset mahdollisuudet koulutukseen vanhempien asemasta riippumatta. Tämän pitää lähteä jo varhaiskasvatuksesta.



      TOINEN merkittävä keino olisi Hiilamon mukaan luoda välimaastoa toimettomuuden ja palkkatyön välille. Kysymyksessä olisi osallisuutta edistävä toiminta, kuten koulutus ja vapaaehtoistyö.

      – Sellaisessa mukana oleminen ei johtaisi etujen menettämiseen, vaan päinvastoin siihen liittyisi pieni palkinto.

      Toisaalta esimerkiksi kunnilla olisi Hiilamon mielestä tarjottavanaan myös palkkatöitä esimerkiksi vahtimestareina tai avustavissa vanhustenhoidon tehtävissä.

      Kunnillekin olisi edullista työllistää pitkäaikaistyöttömiä.

      Hiilamon mielestä on väärin sanoa, että sosiaaliturva passivoi. Se passivoi, ettei ihmisellä ole ulospääsyreittejä vaikeasta tilanteestaan, köyhyystutkija huomauttaa..

    • palvelumaksukolehti

      Kangasharju kerää palkkansa köyhien pennosista. Joutava filunkiukko saisi tukkia turpansa asioista, mistä hänenlaisillaan ei ole harmainta aavistusta. Ei taida hänenkään omatuntonsa antaa myöten vaihtamista rehellisiin töihin konttorinsa siivoojaksi.

    • palvelumaksukolehti

      Kangasharjun teorialla rikkaiden bisnekset kukoistaisivat, jos köyhille annettaisiin säännöllisesti rahaa vähän reilummin. Talousjärjestelmä olisi muutettavissa tähän suuntaan, mutta vallanpitäjien luonteelle sopii parhaiten nykyinen malli, missä he saavat alistaa köyhiä palvelijoikseen. Kyse on nimenomaan psykopaattisesta vallanhimosta.

    • Köyhätkyykkyyn

      Aika monet "köyhät" käyttävät rahansa alkoholiin, tupakkaan, ravintoloihin ja taksilla ajeluun. Sitten kun rahat on loppu menevät sossuun rahaa ruikuttamaan ja leipäjonoon julistamaan miten mätä yhteiskunta on.

      • palvelumaksukolehti

        Kenellä on jumalallinen oikeus määrätä, mikä on oikeanlaista kuluttamista? Olen saanut käsityksen, että kansa säästää liikaa, kuluttaa väärin, tuhlaisi jne. Toisaalta vaaditaan sääntelyn purkamista. Kun rikkailla on kaikki rahat, heidän on jaettava ne palvelijoilleen tai siirryttävä itsepalveluun.


    • ttkkl

      Ovat miinuksella, mutta elpyisivät, jos saisivat vähän enemmän!

    • aapo12

      Tämä tyyppi on samaa sarjaa kuin Wahroosin Nalle; vain hyvätuloiset saavat tehdä lapsia. Taidan siirtää palkkatilin Nordeasta johonkin toiseeen pankkiin.

      • jhytru

        Haista home. Sulla mitään palkkatiliä ole, vaan sossutili jonne sossu laittaa silloin tällöin rahaa. Ja että Nordeassa? Just, sen avasit sinne varmaan siksi että edes jollain tavalla pääset pätemään, voi edes jollain kehuskella.


    • hävetkää

      Kummallista on köyhyys Suomessa, kun köyhimmätkin kuuluvat koko maailmassa rikkaimman 1 % : n joukkoon ja koko kansastakin 3/4 osaa saa sosiaalisia tulonsiirtoja.

      • enilkeäisi

        Montako päivää olet elänyt hyvinvointivaltion perusturvalla Suomi-nimisen hyvinvointivaltion rajojen sisäpuolella? Sosiaaliturvajärjestelmämme on surkuhupaisan monimutkainen, mutta se onkin luotu hyvien veljien 'työllistämiseksi' kohtuuttomin eduin.


    • SuomiKuntoon

      Kangasharju on täysin väärässä sanoessaan että köyhät eivät osaa käyttää rahaa! Päinvastoin köyhät ovat liiankin hyviä käyttämään rahaa kun heti ovat perseauki! Rikkaat ovat huonompia rahankäyttäjiä kun jemmaavat rahojaan eivätkä kuluta. Tämän olisi pystynyt sanomaan kuka tahansa järkevä ihminen. Syy miksi köyhät ovat köyhiä johtuu kolmesta asiasta: 1 Köyhät ovat yleensä hyväntahtoisia ja jakavat vähästään. 2 Köyhiksi päätyvät eivät oikein hallitse tuota talous politiikkaansa. 3 Sattuma sanelee paljon miten elämässä käy.

      • Tämä-on

        totta. Rikkaat ovat lähes kaikki äärimmäisen pihejä.


    • Living_the_PhinnDream

      Viinaan menevä kanta"sosiaalinen" henkilö ehkä tuhlaisi. Itse fiksuna kaverina olen oppinut Suomistolassa tarrautumaan jokaiseen senttiin kuin hukkuva pelastusrenkaaseen.

      • öhöh

        vielä fiksumpi tekee viinansa itse eikä juo kaikkia kerralla...


      • solisatirati

        Alkoholiveroa ei voida laskea, koska silloin kaalliita konjakkeja juoville rikkaille tulisi verohyötyä enemmän kuin verotonta pontikkaa juovalle köyhälle. Kyseessäsähän olisi tulonsiirto rikkailta köyhille.
        Näin on SDP hyväksi nähnyt ja siihen on tyytyminen.


    • köyhäpaska

      Syöminen ei olekaan järkevää. Vuokraakaan ei kannata maksaa. Mitähän niillä rahoilla sitten tekisi? Voisihan sitä keittää setelit ja syödä, kun ruoan osto kerran ei ole oikeanlaista käyttöä..

    • Persut

      Sitä saa mitä tilaa...

    • dfgsghfghfgj

      Tämä on vain meidän valmisteluamme siihen, kun Hallitsijamme päättävät, että työttömyysturvaa ei enää ole, on vain työleirejä, jonne saa mennä asumaan ja syömään, kun ei muuta voi.

      Sanokaa minun sanoneen. Ja äänestäkää nyt IPU:a, kun vielä voitte. Tai edes vasemmistoliittoa.

    • mitätuubaaa

      Täyttä puppua. On se joillekin vaikea tajuttava tuo oikeiden työpaikkojen puute.

    • solisatirati

      Autoveoa ei voida poistaa, koska se olisi tulonsiirto köyhiltä rikkaile bemarimiehille.
      Siksi SDP: n ideologia mukaan onkin vaadittava autoveron nostoa. Mitä korkeampi autovero on sen vähemmän rikkaat hyötyvät Bemarin ostosta köyhän kustannuksella. Oikein köyhä alkoholisti ei osta autoa vaan käyttää liikenevät rahat viinaan, mieluummin verottomasn pontikkaan.
      Siksi SDP näkee hyväksi korottaa auto- ja viinaveroa. Äänestä sosdemeja niin varmistat että rikkaat eivät saa Bemaria eikä kunnon konjakkia.
      Köyhille riittää joukkokulkuneuvo ka pontikka.
      Siinä lepää Suomen tulevaisuus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      581
      1008
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1007
    7. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      910
    8. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe