Kansalaistulo - Perustulo jokaiselle Suomen kansal

oikeudenmukainen

Kansalaistulo - Perustulo jokaiselle Suomen kansalaiselle

On kaksi tapaa hahmottaa maailma, toinen on se että itselle saadaan paras mahdollinen elintaso ja muista viis. Toinen on se että itsensä lisäksi myös muille halutaan siedettävä elintaso. Se että myös huono-osaisille ja työttömille turvataan kohtuullinen ihmisarvoinen minimitoimeentulo, joka ei perustu nöyryytykseen ja orjapalkkatyöhön, ei ole este hyväosaisten menestymiselle. Myös ihmisarvoja on kunnioitettava, ja tähän kuuluvat minimituntipalkat ja työehtosopimukset, joiden pitäisi olla mahdollisimman yhtäläisiä.

Parhaiten oikeudenmukaisen, tasapuolisen perusturvan luo perustulojärjestelmä, jossa jokainen kotimaan kansalainen saa kuukausittain n. 1000 €/kk kansalaistulon. (Lapsille ja nuorille pienempi kansalaistulo joka korvaa nykyisen lapsilisän ja toimeentulotuen lapsiosan). Eläkeläisille ja vammaisille hieman korotettu kansalaistulo, joka korvaa peruseläkkeen ja vammaistuen.

Tämän kansalaistulon, joka on nykyisen toimeentulotuen suuruinen n. 500 €/kk toimeentulotuen perusosa, eli käteen elämiseen jäävä raha, ja 500 €/kk asumiskulut(vuokra vesi sähkö) saa jo nykyisin tarvitseva, mutta tässä sen saa aina ja joka tapauksessa kerran kuukaudessa varmasti.

Kaikki muut lisätulot tuovat aina lisää euroja, ja kaikilla lisätuloilla on 50% tasavero. Tämä koskee ansiotuloja, pääomatuloja, optioita, bonuksia yms.

Jokainen saa siis 1000 €/kk ilman veroja kansalaistuloa, ja kaikesta palkasta ym. tulosta maksaa 50% veroja.

"Miten kannattaa käydä töissä jos maksaa 50% veroja?".

Mietipä hiukan:

bruttotulot €/kk(-50%)_kansalaistulo(0%)_nettotulot €/kk

tulot 0 €/kk 1000 €/kk = 1000 €/kk netto

tulot 500 €/kk(-50%) 1000 €/kk = 1250 €/kk netto

tulot 1000 €/kk(-50%) 1000 €/kk = 1500 €/kk netto

tulot 1500 €/kk(-50%) 1000 €/kk = 1750 €/kk netto

tulot 2000 €/kk(-50%) 1000 €/kk = 2000 €/kk netto

tulot 3000 €/kk(-50%) 1000 €/kk = 2500 €/kk netto

tulot 5000 €/kk(-50%) 1000 €/kk = 3500 €/kk netto

tulot 7000 €/kk(-50%) 1000 €/kk = 4500 €/kk netto

tulot 10000 €/kk(-50%) 1000 €/kk = 6000 €/kk netto

Suurissa tuloissa henkilöverotus lähestyy 50%:a. Nykyään se on suurissa ansiotuloissa jopa 60%.

Köyhät eivät saa tuota 1000 €/kk sen kummemmin kuin nykyäänkään, koska nykyään se saadaan työttömyysturvan, asumistuen ym. muodossa, ja mikäli perusturvaminimi ei täyty toimeentulotuen muodossa, joka vastaa käteen jäävällä ja asumiskuluosuuksiltaan tätä kansalaistuloa.

Päästään vain yksinkertaisempaan järjestelmään, jossa on paljon vähemmän byrokratiaa. Yksi perusturva = kansalaistulo, ja yksi henkilökohtaisten tulojen/voittojen veroprosentti 50%. Paljon vähemmän virkailijoita Kelaan, sosiaalikeskukseen sekä verotoimistoon ja verottajalle.

Jokainen työtunti, vaikka tunti kuussa, viikossa, päivässä kannattaa aina, ei siis tukiloukkuja.

Jokainen voi helposti laskea mitä jää käteen tasaveron ja kansalaistulon jälkeen kuukaudessa.

Jokainen voi olla varma että viimeinen perusturva kansalaistulo kilahtaa tilille aina, oli tilanne mikä hyvänsä. Siis työttömyys, työharjoittelu, opiskelu, ym.

Kansalaistulo toimisi myös ns. yrittäjän starttirahana. Yrittäjyys helpottuisi kun minimitoimeentulo olisi aina turvattu. Lisäksi harrastemainen ja puoliammatillinen yrittäminen helpottuisi esim. keikkamuusikon ura, taiteilijan ura, pienimuotoiset toiminimikeikkatyöt jne.

Myös sairausajan palkka voitaisiin lyhytaikaisissa poissaoloissa poistaa, koska ihminen saisi sairausaikanakin kansalaistuloa.

Kerrankin järjestelmä jossa ei ole tuloloukkuja tai työesteitä ja joka kannustaa tekemään vähänkin lisää töitä.

1000 €/kk, josta noin puolet menee suurimmalla osalla pakollisiin asumiskuluihin on kuitenkin summa, jolla kukaan ei jää pitkäksi aikaa oleilemaan. Toimeentulotuella eläneet tietävät, että sillä pärjääminen on kokopäivätyötä, joten aivan varmasti suurin osa haluaa lisätuloja ja menee opiskelemaan, pätkätöihin, kokoaikatöihin tai alkaa yrittää, koska missään näissä perusturva ei vaarannu kuten nykyään.

25

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kannatan

      Jees saisin nykyisestä 2000 euron bruttokuukausituloista kaikki käteen, nykyään menee veroa 500 euroa ja käteen jää 1500 euroa.

    • mission_impossible

      Ongelman ydin on se, että rahoitusta ei saada edes koko EU:n voimin Kreikan kokoiselle kansalle.
      Sinne on lykätty satoja miljardeja, eikä siellä yllä edes keskiverto palkka lähellekään tuota tonnia.
      Tässä on siis ollut maksajina puoli miljardia ihmistä, eikä homma toimi alkuunkaan.
      Nyt Kreikka vihelsi pelin poikki ja vaatii velkojen leikkausta ja entistä suurempia avustuksia, eikä tavoitteena ole kuin että kokainen kreikkalainen saisi 500€ kuukaudessa. Silti maksajia ei tahdo löytyä, vaikka kyse on mitättömästä summasta suureen maksajamäärään nähden verrattuna sinun kaavaasi, että pelkät suomalaiset maksaisivat tuon tonnin jokaiselle joka ei välittäisi tehdä töitä.

      • Kovat_Faktat

        Euro poteekin järjestelmävirhettä, että raha luodaan velkana olemaan.

        Ja velkojat ovat yksityisiä rasisteja sekä ahneita paskoja joille on kivaa kun sadat miljoonat ihmiset kyykytetään jotta heillä itsellä olisi muutama kymmenen miljardia enemmän.

        Raha pitää sosialisoida valtioiden parlamentaarisen hallinnoinnin alaisuuteen.

        Raha on yhteiskunnan veri. On kestämätöntä että ahneet kansainväliset narsistit saavat luoda rahaa olemaan keinona ryöstää valtiot ja kansat niiden reaaliomaisuudesta ja päätäntävallasta.

        Yhtä hyvin voitaisiin antaa ihmiselle kehon ulkopuolinen verijärjestelmä pumppuineen, ja tätä hallinnoimaan susia ja hyeenoja.


      • maksaa.itsensä

        Etkö huomaa että se rahoittaa pääosin itse itsensä. 50% tasavero kaikista henkilökohtaisista tuloista poistaa pääosin kansalaistulon keski- ja hyvätuloisilta, eli käytännössä se jää niille jotka jo nyt saavat työttömyysturvaa, toimeentulotukea jne. Pienituloisille on pieni porkkana verotuksen laskun muodossa, joka lisää työhaluja.

        50% tasaveron laajentaminen myös pääoma-, optio-, bonus- ym. tuloihin lisää veronkantoa huomattavasti.

        Yksinkertainen kansalaistulo- ja henkilöverotusjärjestelmä karsii verohallinnon, Kelan ja sosiaalikeskusten byrokratiaa ja byrokraatteja huomattavasti, josta syntyy suuria säästöjä.

        Kansalaistulo poistaa kaikki tulo- ja tukiloukut, josta syystä työn tekeminen helpottuu massiivisesti, joka taas johtaa työn tekemisen lisäntymiseen. Myös pätkätyöt, kaikkatyöt ym. kannattavat aina, joten niidenkin määrä kasvaa.
        Tämä on todellakin järjestelmä jossa työn tekeminen kannattaa aina 100%:sti.

        Yrittämisen aloittaminen ja yrittäminen helpottuu.

        Todennäköisesti tämä järjestelmä nostaisi taloutta huomattavasti pikemminkin kuin toisi rahoitustarvetta lisää.


    • asdfghijkl

      Samalla pitääisi perustaa dna-rekisteri, jolla varmentaisivat henkilöllisyydet!

      • höpö.jöpö

        Eiköhän ihan virallisena Suomen henkilötodistuksella, passilla tai ajokortilla ja sosiaaliturvatunnuksella sekä Suomalaisen pankin tilillä toimi, kuten muutkin Suomen viralliset palvelut.


    • kannatansilti

      Millä estetään pimeät työt? Perustulon lisäksi on suuri houkutus tehdä pimeästi ylimääräistä, kun voitto on tuo 50 prosenttia tuloista. Näinhän tosin tapahtuu nykyisinkin, että tehdään verottomasti ylimääräiset urakat.

      • sama.jo.nyt

        Joo, ei tuo nykyisestä muutu.


      • Anonyymi

        Juuri kansalaispalkan puuttuminenhan sen pimeän työn aiheuttaa- koska ei saisi tehdä mitään jos saa näitä tukia!

        ---

        nuo rahasummat voi vaihdella- ne on merkityksettömiä-

        työtönkin vapautuisi ottamaan vastaan töitä ja sossupomputtelu loppuisi-

        ostovoima toisi kaupankäynttiin vauhtia ja yrityksetkin menestyisi= tulisi työpaikkoja.

        tätä ei porvari kuitenkaan salli, vaan kokee etä on parempi pitää köyhä kannsa köyhänä ja rikkaat erityisen rikkaana?

        Kaikki perustulohan palautuisi veroina valtiolle suoraan, koska ne rahat käytetään suomessa- eikä lähde yritys-ketjuja pitkin veropakoilu-tileille ulkomaille kuten yritysten tuet?

        https://keskustelu.suomi24.fi/t/16270790/jos-lapslisa-kaikille--miksei-sitten-kanslaispalkkakin


    • Vasemmisto-helvettiin

      Ehdotan rahapuiden istuttamista johonkin kaupungin keskustaan josta syksyllä jokainen saa käydä poimimassa satoa vapaan harkinnan mukaan. Miltä kuulostaa?

      • onjo

        Rahapuuhan on, se on kahiseva. Mitä enemmän niitä on niin sitä enemmän niitä tulee ja pienemmällä verotuksella vielä.


    • Ideanajärkevä

      Ja loistava mutta ei mene Suomessa koskaan läpi kun silloin pitäisi virkoja ja suojatyöpaikkoja lakkauttaa ja pyrokratia pienenisi niin eihän virkaveljet toisilleen kenkää anna. Olen monesti sanonut että suomi saisi talouden heti kuntoon kun vaan haluaa mutta demokratiassa se on vaikeaa kun ketään ei halua luopua mistään.

      • kenkää.keskijohdolle

        Byrokraateista suurin osa on turhia keskijohdon paperinpyörittäjiä ja he ovat hyvien palkkojen (4000-7000 €/kk) takia vielä porvareita eli kokkarien ja kepun äänestäjiä, ei korppi omiaan noki. Julkisen sektorin pyramidi pullistuu turhan yläpään hyväpalkkaisen massan takia ja ennen pitkää sortuu painon alla. Suorittavaa työtä tekevää julisen sektorin alaosan duunaria sen sijaan potkitaan koko ajan kilometritehtaalle.


    • Hallaahon-äänestäjä7

      ALOITTAJAN LASKU ON taivaanrannan maalausta

      tuolla suurpiirteisyydellä voi kertoa mitä tahansa satuja

      50-tonniin opettajatuloluokassa eli siis 4000 euroa kuussa
      veroprosentti on 30 eli käteen 2800 nykyisin

      1. ylläoleva laskija antaisi opettajalle 3000 euroa käteen eli heti palkankorotus
      KESKITULOISELLE kuka tämän korotuksen maksaa LASKU EI MAKSA ITSEÄÄN EIKÄ OLE NEUTRAALI

      kohta 2.
      1000 eurolla voi olla ettei elä HELSINGISSÄ VAAN PITÄÄ MAKSAA ASUMISTUKEA
      eli byrokratiaa tulee silti

      kohta 3. 1000 eurolla voi elää mailla eli punaisessa tuvassa TEKEMÄTTÄ KOSKAAN TYÖTÄ JOS KERÄÄ MARJAT JA SIENET. Syntyy LUOKKA MOPOPOJAT JOTKA EIVÄT KOSKAAN MENE TÖIHIN ELÄVÄT TONNILLA LOPPUELÄMÄNSÄ ILMAN KOULUA JA TÖITÄ

      KOHTA 4. todella pahoja tapauksia kuten alkoholisteja huumeveikkoja ei tonnilla kuussa hoideta, byrokratia säilyy

      5. herrasväen kotirouvat ja kotona loisivat täysi-ikäiset lapset saavat maailman tappiin tonnin kuussa verottomana

      6. maahan tuleva 6 hengen mamuperhe saa 6000 euroa verottomana kuussa ja niitä maahan tuovat rikolliskoplat lisäävät tämän mainoksiinsa afrikan nettisivuilla

      7. ja sitten tärkein tai törkein

      kun kolme plus miljoonaa asukkaan aikuissuomelle aletaan maksaa tonni kuussa verottamana

      ELI VALTION KASSASTA 3-4 MILJARDIA EUROA KANSALAISPALKKAA KUUSSA
      ILMAN TAKEITA ETTÄ KUKAAN MENEE ENÄÄ SIIVOAMAAN METROA AAMULLA KELLO KOLME TAI OPISKELEMAAN PASKAKUSKIN TEORIAA AMMATTIKORKEAAN

      OLLAAN VEITSENTERÄLLÄ.

      Kansalaispalkkaa ei voida lopettaa jos se menee pieleen

      Nimittäin meillä on silloin iso joukko työnsä jättäneitä 5-kymppisiä jotka eivät ikinä enää pääse töihin ja joiden elämä on pilalla kun he erosivat töistään kansalaispalkan takia eivätkä lopetustilanteessa enää koskaan löydä töitä MITÄ SILLOIN TAPAHTUU

      BOLSHEVIKKIKAAPPAUSKO? se tuli kun venäjällä loppu leipä

      • perustulonPuolesta

        On siinä vielä kehittämistä mutta semmoisen lakipykälän voisi tehdä mikä itseasiassa taitaa jo nykyäänkin olla olemassa että jos on liian kauan työttömänä ettei tee yhtään mitään niin kelan tuki loppuu. Voisi olla esimerkiksi niin että vaikka 6kk-1v jälkeen olisi pakko käydä esim. 3kk kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa jossa tulisi sitten tehtyä yhteiskunnan töitä. Eikä sekään paha ois vaikka sitä siivoojan palkkaa hieman nostetaan että työntekeminen kannattaisi. Perustuloa voisi kehittää myös siten että sen määrä riippuisi asuinseudusta jos esim. asuu helsingissä tai jossain muualla missä asumiskustannukset on korkeammat niin niille voisi myöntää suurempaa perustuloa ja sitten ne jotka asuvat pienehköissä maaseutukaupungeissa joissa asuminen on halvempaa niin perustuloa voisi maksaa vähemmän. Niin ja onhan niitä nykyäänkin sellaisia jotka eivät tee mitään. En usko että perustulo lisäisi sellaisia jotka ei tekis mitään koska se riippuu täysin ihmisistä ja kyllä ihmisillä on haaveita älä oleta että kaikki haluavat maata sohvalla koska on kunnianhimoisia ihmisiä jotka haluavat olla jotain edetä uralla jne... Tuskin monenkaan haave on asua rivitalo yksiössä ja pimeässä kitata kaljaa vaikka heitäkin kyllä löytyy JOPA nykyjärjestelmässämme. Nykyjärjestelmä aiheuttaa stressiä ja masennusta ja sitten ihmisiä joiden omat voimat tai ymmärrys eivät riitä täyttämään monimutkaisia kaavakkeita ja lähettämään niitä ympäriinsä ja jäävät ilman rahaa. Sitten ihmisiä ajautuu eläkkeelle masennuksen takia SEKÖ TULEE sitten halvemmaksi??? Oletko muuten katsonut tilastoja miten paljon nykyään jo alle kolmikymppisiä ajautuu masennuksen takia eläkkeelle? Sekavalla nykyjärjestelmällä menetämme lukemattomia voimavaroja jotka voisivat pyöriä yhteiskunnan apureina ja olisivat osa yhteiskuntaa...


      • toimii.se

        "ALOITTAJAN LASKU ON taivaanrannan maalausta
        tuolla suurpiirteisyydellä voi kertoa mitä tahansa satuja".

        _Veroton n. 1000 €/kk kansalaistulo 50% tasavero kaikista henkilökohtaisista tuloista järjestelmä on mahdollinen ja jopa kustannusneutraali.

        --

        "50-tonniin opettajatuloluokassa eli siis 4000 euroa kuussa
        veroprosentti on 30 eli käteen 2800 nykyisin
        1. ylläoleva laskija antaisi opettajalle 3000 euroa käteen eli heti palkankorotus
        KESKITULOISELLE kuka tämän korotuksen maksaa LASKU EI MAKSA ITSEÄÄN EIKÄ OLE NEUTRAALI".

        _Tietyille alemmille tuloryhmille tulisi pieniä korotuksia, mutta koska lisätulojen hankkiminen helpottuisi myös lisätyöt, ylityöt ja kakkostyöt sekä keikkatyöt toisivat lisää verotuloja aina 50% saadusta lisäpalkasta.
        Kaikkien henkilökohtaisten tulojen/voittojen yhtäläinen 50% verotus kuitenkin kompensoisi tämän.

        --

        "kohta 2.
        1000 eurolla voi olla ettei elä HELSINGISSÄ VAAN PITÄÄ MAKSAA ASUMISTUKEA eli byrokratiaa tulee silti".

        _1000 €/kk sisältäisi sekä käteen jäävät tulot asumiskulut.
        Lisää edullisia vuokra-asuntoja. Tietenkin samat enimmäisneliömäärät ja enimmäisneliövuokrasäännökset kuin nytkin toimeentulotuessa. Summa on saman suurinen joten kyllä sillä elää niin Helsingissä kuin muuallakin. Ja eikö olisi vain hyvä jos Helsinkiin muutto vähenisi tämän seurauksena ja koko Suomi pysyisi asuttuna.

        --

        "kohta 3. 1000 eurolla voi elää mailla eli punaisessa tuvassa TEKEMÄTTÄ KOSKAAN TYÖTÄ JOS KERÄÄ MARJAT JA SIENET. Syntyy LUOKKA MOPOPOJAT JOTKA EIVÄT KOSKAAN MENE TÖIHIN ELÄVÄT TONNILLA LOPPUELÄMÄNSÄ ILMAN KOULUA JA TÖITÄ"

        _Se olisi jokaisen oma valinta, 1000 €/kk koko elämänsä eläminen on jo varsinainen hyväntekeväisyysteko ja jättää meille muille paljon enemmän kulutusresursseja. Ja eikös ne maatalojen vanhat pojat jo nyt elele maataloustuilla, joko itse saaduilla tai vanhempien?

        --

        "KOHTA 4. todella pahoja tapauksia kuten alkoholisteja huumeveikkoja ei tonnilla kuussa hoideta, byrokratia säilyy"

        _Tuo menee jo enemmän terveydenhuollon piiriin, heitä ei nykyäänkään hoideta toimeentuloturvan piiristä. En ole purkamassa hyvinvointipalveluita vaan yhdistämässä perusturvan.

        --

        "5. herrasväen kotirouvat ja kotona loisivat täysi-ikäiset lapset saavat maailman tappiin tonnin kuussa verottomana"

        _On ainakin heidän omaa rahaansa, ei tarvitse isännän mielitekoja toteuttaa oman rahan takia.

        --

        "6. maahan tuleva 6 hengen mamuperhe saa 6000 euroa verottomana kuussa ja niitä maahan tuovat rikolliskoplat lisäävät tämän mainoksiinsa afrikan nettisivuilla"

        _Kyse oli Suomen kansalaisten saamasta kansalaistulosta, ei pakolaisten ym. ryhmien. Pakolaisille voitaisiin maksaa pakolaistukea tai vastaavaa, joka ei tietenkään vastaa kansalaistuloa.

        --

        7". ja sitten tärkein tai törkein
        kun kolme plus miljoonaa asukkaan aikuissuomelle aletaan maksaa tonni kuussa verottamana
        ELI VALTION KASSASTA 3-4 MILJARDIA EUROA KANSALAISPALKKAA KUUSSA"

        _Etkö nyt huomannut että kaikki henkilökohttaisia tuloja saavat maksavat tuloistaan 50% veroa nykyisen verotuksen asemesta (myös pääoma ym. tuloista/voitoista), eli he saavat 1000 €/kk verottoman kansalaispalkkana käteen, mutta maksavat enemmän tuloistaan, jolloin kokonaisverotus syö äkkiä tuon kansalaistulon pois keskituloisilta.

        --

        "ILMAN TAKEITA ETTÄ KUKAAN MENEE ENÄÄ SIIVOAMAAN METROA AAMULLA KELLO KOLME TAI OPISKELEMAAN PASKAKUSKIN TEORIAA AMMATTIKORKEAAN OLLAAN VEITSENTERÄLLÄ."

        _Kyllä nytkin voit jäädä työttömäksi ja saada toimeentulotukea tuon n. 1000 €/kk, jopa hieman enemmän joissain tapauksissa. Toimeentulotuen mahdollisuudesta suurin osa suomalaisista haluaa paremman elintason kuin elää 1000€/kk tuloilla. Veroton kansalaispalkka 50% henkilökohtaisten tulojen tasaveromalli vain poistaisi kaikki tuki- ja tuloloukut jolloin 100% kaikissa tapauksissa jokainen työtunti toisi lisää euroja. Aivan varmasti tämä lisäisi työhaluja, varsinkin kun jopa yrittäjämäinen keikkatoiminta tulee yhtä helpoksi.

        --

        "Kansalaispalkkaa ei voida lopettaa jos se menee pieleen
        Nimittäin meillä on silloin iso joukko työnsä jättäneitä 5-kymppisiä jotka eivät ikinä enää pääse töihin ja joiden elämä on pilalla kun he erosivat töistään kansalaispalkan takia eivätkä lopetustilanteessa enää koskaan löydä töitä MITÄ SILLOIN TAPAHTUU BOLSHEVIKKIKAAPPAUSKO? se tuli kun venäjällä loppu leipä"

        _Kuten sanoin, normaali ei ongelmainen ihminen haluaa suuremmat kuukausitulot kuin kituuttaa asumiskulujen jälkeen käteen jäävällä n. 400-500 €/kk. Toimeentulotuella eläminen on kokopäivätyötä. Nyt vain työn tekeminen tulee helpommaksi kun ei tarvitse miettiä, jääkö käteen yhtään enemmän kun tukia nykyjärjestelmässä leikataan ja Kela saattaa tehdä takautuvia päätöksiä joissa peritään tukia satojen tai tuhansien eurojen edestä takaisin säädöksiin vedoten. Jos menet koulutukseen tai kurssille -kansalaistulo tulee edelleen. Jos menet töihin tai otat keikkatöitä vastaan -kansalaistulo tulee edelleen. Jos koitat yrittäjyyttä -kansalaistulo tulee edelleen.


    • kaikki.samalla.viivalla

      Verottoman 1000€/kk kansalaistulon ja henkilökohtaisten tulojen 50% tasaveron hyödyt:

      1000€/kk kansalaistulo - perustulo rahoittaa pääosin itse itsensä. 50% tasavero kaikista henkilökohtaisista tuloista poistaa pääosin kansalaistulon keski- ja hyvätuloisilta, eli käytännössä se jää niille jotka jo nyt saavat työttömyysturvaa, toimeentulotukea jne. Pienituloisille on pieni porkkana verotuksen laskun muodossa, joka lisää työhaluja.

      50% tasaveron laajentaminen myös pääoma-, optio-, bonus- ym. tuloihin lisää veronkantoa huomattavasti.

      Yksinkertainen kansalaistulo- ja henkilöverotusjärjestelmä karsii verohallinnon, Kelan ja sosiaalikeskusten byrokratiaa ja byrokraatteja huomattavasti, josta syntyy suuria säästöjä.

      Kansalaistulo poistaa kaikki tulo- ja tukiloukut, josta syystä työn tekeminen helpottuu massiivisesti, joka taas johtaa työn tekemisen lisääntymiseen. Myös pätkätyöt, keikkatyöt ym. kannattavat aina, joten niidenkin määrä kasvaa.

      Yrittämisen aloittaminen ja yrittäminen helpottuu.

      Todennäköisesti tämä järjestelmä nostaisi taloutta huomattavasti pikemminkin kuin toisi rahoitustarvetta lisää.

      Lisäksi kansalaistulo ja 50% tasavero kaikille henkilökohtaisille tuloille/voitoille olisi äärimmäisen oikeudenmukainen järjestelmä. Tuloton ja miljonääri saisivat täysin samansuuruisen perusturvan eli kansalaistulon (aikuisella n. 1000 €/kk) aina ja kaikissa tapauksissa. Ja kaikki maksaisivat täysin yhtä suuren veroprosentin mukaan tuloistaan eli tuon 50%. Rikas ei voisi kadehtia köyhää tässäkään. Elina Lepomäen, Björn Wahlroosin ja muiden hyväosaisten asiaa ajavien valittajien itkutkin voisi lopettaa, köyhä ei saisi suurempaa sosiaaliturvaa tai maksaisi pienemmällä veroprosentilla veroja.

      • päivilipponen

        Onko tämä sinun oma ideasi, vai onko tämänlainen kansalaispalkka käytössä jossakin maassa? Jos on, niin missä?
        Onko yleensä jossakin maassa kaikille täysi-ikäisille maksettava kansalaispalkka? Kuinka se toimii? Onko EU maassa?


      • yksi.popula
        päivilipponen kirjoitti:

        Onko tämä sinun oma ideasi, vai onko tämänlainen kansalaispalkka käytössä jossakin maassa? Jos on, niin missä?
        Onko yleensä jossakin maassa kaikille täysi-ikäisille maksettava kansalaispalkka? Kuinka se toimii? Onko EU maassa?

        Toimisi paremmin kuin nykyinen tarveharkintainen järjestelmä. Tämä ottaa ihmiset ihmisinä, ei hyvinä/ahkerina me ihmisinä ja laiskoina/loisivina ne ihmisinä.


      • KokoomuskinKannattaa

        Kokoomuksen Elina Lepomäkihän KANNATTAA perustuloa perustili muodossa.

        Perustilin perustuki vastaisi kooltaan nykyisiä vähimmäisetuuksia.

        Se korvaisi opintorahan, työttömän peruspäivärahan ja työmarkkinatuen. Se voisi korvata myös vanhemmuustukia.

        Oma tili kannustaisi suomalaisia työntekoon ja kerryttämään varoja pikemmin kuin käyttämään tukia.

        Ehdotusta kiitteli esimerkiksi sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

        Hän piti hyvinä pyrkimyksiä selkeyteen ja kannustavuuteen.

        "Tässä luotetaan ihmisten intoon ja kykyyn pitää huolta itsestään", Hiilamo arvioi.

        Perustilin ajatus voisi hänestä yhdistää nykyistä perusturvaa ja työssä käyvien ansiosidonnaista turvaa.

        Myös demaritaustainen Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) ylijohtaja Juhana Vartiainen kiitteli ehdotusta.

        Hänen mielestään mallissa puututaan ansiokkaasti hyvinvointivaltion perusdilemmaan eli kannustinloukkuihin: kun kaikille halutaan taata riittävä perustoimeentulo.

        Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara piti perustili-mallia eräänlaisena versiona tai muunnelmana perustulosta.


      • SSSpummilandia
        KokoomuskinKannattaa kirjoitti:

        Kokoomuksen Elina Lepomäkihän KANNATTAA perustuloa perustili muodossa.

        Perustilin perustuki vastaisi kooltaan nykyisiä vähimmäisetuuksia.

        Se korvaisi opintorahan, työttömän peruspäivärahan ja työmarkkinatuen. Se voisi korvata myös vanhemmuustukia.

        Oma tili kannustaisi suomalaisia työntekoon ja kerryttämään varoja pikemmin kuin käyttämään tukia.

        Ehdotusta kiitteli esimerkiksi sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.

        Hän piti hyvinä pyrkimyksiä selkeyteen ja kannustavuuteen.

        "Tässä luotetaan ihmisten intoon ja kykyyn pitää huolta itsestään", Hiilamo arvioi.

        Perustilin ajatus voisi hänestä yhdistää nykyistä perusturvaa ja työssä käyvien ansiosidonnaista turvaa.

        Myös demaritaustainen Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (Vatt) ylijohtaja Juhana Vartiainen kiitteli ehdotusta.

        Hänen mielestään mallissa puututaan ansiokkaasti hyvinvointivaltion perusdilemmaan eli kannustinloukkuihin: kun kaikille halutaan taata riittävä perustoimeentulo.

        Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara piti perustili-mallia eräänlaisena versiona tai muunnelmana perustulosta.

        Elina Lepomäen perustili olisi noin 20.000 €:n tili jokaiselle Suomalaiselle, ja sen käytettyään ihminen olisi oman onnensa varassa. Työttömällä 20.000 € kuluu aika nopeasti ja sen jälkeen mitä? Hyväosaiset ja rikkaat saisivat lisätulon jonka voisi laittaa kasvamaan korkoa. Mikä lottovoitto jokaiselle hyväosaiselle tämä nyt oikein on, jonka veronmaksajien pitää kustantaa? Eikö työttömiä, tulottomia huono-osaisia pidä auttaa ja hyväosaisten maksaa itse elämisensä kun maksukykyä on? Jo nyt Suomessa hyväosaiset nauttivat sosiaalitukia todella paljon kun vertaa vaikka Australiaan.
        .
        Hätkähdyttävä tilasto: Varakkaat nostavat sosiaalituet
        http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/kreikka%20kuka%20nostaa%20sosiaalituet-38375
        Lainaukset:

        "Hyvätuloiset nostavat valtaosan Kreikan sosiaalituista, kun taas pienituloisille tukia maksetaan kitsaasti, kertoo OECD:n tilasto.

        Kreikkalaisten rikkain viidennes nostaa kolmasosan kaikista Kreikan sosiaalituista. Kreikkalaisten köyhin viidennes puolestaan saa samoista tuista vain noin kahdeksan prosenttia.

        Tilaston on julkaissut EU-politiikkaa seuraava Politico.eu http://www.politico.eu/wp-content/uploads/2015/07/greecenontargetedspending.png .

        Saman tilaston mukaan Suomessa rikkain viidennes saa noin 17 prosenttia sosiaalituista ja köyhin viidennes noin 25 prosenttia.

        Australiassa pienituloisin viidennes saa yli 40 prosenttia tuista, kun taas hyvätuloisimmille niitä ei makseta juuri lainkaan. Turkissa puolestaan köyhimmille ei makseta juuri mitään, kun taas varakkaimmat nostavat 40 prosenttia tuista.

        Tilasto on vuodelta 2011. Se ei kerro kuinka suuria eromääräisiä sosiaalitukia eri maissa maksetaan, vaan ainoastaan sen, millä tavalla tukisumma jakautuu eri kansanosien kesken".
        .
        Suomessa köyhin viidennes saa sosiaalitukia 25% (siis huono-osaiset, työttömät, köyhät jne. jotka tukea todella tarvitsevat). Sen sijaan Suomessa rikkain viidennes (mm. miljonäärit, rikkaat, hyväosaiset ) saavat sosiaalitukia 17%!!!! SIIS SUOMEN RIKKAIN VIIDENNES SAA SOSIAALITUKIA MELKEIN YHTÄ PALJON KUIN KÖYHIN KANSANOSA! Siis rikkaita sosiaalipummipaskiaisia, jotka sosiaalirasisteina haukkuvat oikeasti tukia tarvitsevia, vaikka loisivat valtion laskuun sosiaalipummituilla joita eivät tarvitse. Uskomatonta! Muut tuloluokat saavat Suomessa sosiaalitukia 17-25%:n väliltä.

        Meno on melkein kuin Turkissa, jossa rikkain vidennes saa sosiaalituista n. 40% ja köyhin viidennes ei niitä juuri saa.

        Australiassa sentään moraali pelaa. Siellä köyhin viidennes saa sosiaalituista yli 40% ja rikkain viidennes ei juuri lainkaan. Suomessa paapotaan rikkaita ja hyväosaisia sossupummeja toisin kuin Australiassa, jossa sosiaaliturvaa saavat vain niitä oikeasti tarvitsevat.

        Jotain kertoo se että, Suomen SUURIN sosiaalitukien saaja sosiaalipummi lienee Suomen rikkain mies, useamman miljardin omaisuuden omistava Antti Herlin 304 306 euron sosiaalituellaan http://www.mtv.fi/uutiset/talous/artikkeli/antti-herlinin-maataloustukisumma-pompsahti-wahlroosin-tuki-ennallaan/4897784 . Muun muassa Nordean ja Sammon hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos, joka tienasi viime vuonna parikymmentä miljoonaa euroa, sen sijaan kuittasi piirun verran yli 240 000 euroa sosiaalitukena, ollen Suomen toiseksi suurin sosiaalipummi ilman häpeäntunnetta. Molemmat sosiaalipummit ovat jo vuosia nauttineet Suomen suurimmista sosiaalituista, sivutoimisina maanviljelijöinä, saaden varmasti Suomen historian suurimmat sosiaalituet, Wahlroos nyt vielä ollen kirjoilla Suomen rajojen ulkopuolella.

        Autraliassa sentään moraali pelaa ja varakkaimmat eivät nostele sosiaalitukia kuten tuen oikeat tarvitsijat, köyhin väestönosa.


    • Jo70pros.kannatus

      70% haastatelluista suomalaisista kannattaa perustuloa, ja suurin osa n. 1000€/kk perustuloa joka korvaa myös asumistuen. Sen sijaan varsinkin kokoomus ja keskusta kannattavat 500-800€/kk perustuloa, joka ei riitä minimitoimeentuloon, vaan vaatii taas erillisiä lisätukia mm. asumistuen. Tällöin perustulojärjestelmä menettää ideansa, eli korvata kaikki erilliset perusturvat/tuet. Onneksi suurin osa kansalaisista tajuaa perusturvan idean ja toivoo sen olevan n. 1000€/kk. Edes suomalaisten perussynti kateus, ja tässä tapauksessa sosiaalirasistinen kateus huono-osaisia kohtaan ei ole vääristänyt kansan ymmärrystä asiassa.

      • SSSporvarien_juoniko

        Luuleeko joku todella että SSS-porvarihallituksen perustulokokeilu jonka takana on kepun Sipilä ja kokkarien Stubb päätyy n. 1000 €/kk perustuloon, joka vastaa noin nykyistä toimeentulotukea (sisältäen muun perusturvan mm. työttömyysturva, asumistuki jne.) ja jonka tasoista perustulon tasoa 70% suomalaisista kannattaa.

        1000 €/kk – 70% sanoo ”Kyllä!”
        http://demokraatti.fi/1000-ekk-70-sanoo-kylla/
        Kansan tahto Juha Sipilälle: Tonni kuussa käteen jokaiselle
        http://www.vantaansanomat.fi/artikkeli/322754-kansan-tahto-juha-sipilalle-tonni-kuussa-kateen-jokaiselle
        .
        Ei todellakaan. Veikkaan että Sipilän ja Stubbin SSSuomen perutulo on jotain 500-800€/kk tasoa, joka on siis alle nykyisen minimiperusturvan eli toimeentulotuen, jossa on käteen elämiseen jäävä n. 450€/kk toimeentulotuen perusosa ja max 450€/kk vuokra-osuus yksinasuvalle vesi- ja sähkömaksut. Tästä muodostuu pakostakin nykyisellä vuokratasolla ja Suomen EU:n korkeimmalla hintatasolla minimissään tuon n. 1000€/kk toimeentulotukimenojen tasoinen.

        Suomen hintataso euromaiden korkein – nämä maat halvimmat
        http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/suomen-hintataso-euromaiden-korkein-nama-maat-halvimmat/5205878
        .
        Alle 1000€/kk perustulo tai kansalaispalkka on siis älytön idea, koska sen lisäksi pitää saada sitten asumistukea tai jotain muuta että edes Suomen minimitoimeentulotaso säilyy. Joka tosin on jo huomattavasti alle Euroopan neuvoston määrittelemien rajojen, josta Suomen hallitus on saanut noottia.

        Euroopan neuvostolta sapiskaa Suomelle liian matalasta sosiaaliturvasta
        11.2.2015
        http://yle.fi/uutiset/euroopan_neuvostolta_sapiskaa_suomelle_liian_matalasta_sosiaaliturvasta/7797709
        "Suomi joutuu Euroopan neuvoston sosiaalisen peruskirjan rikkomisesta järjestön tarkkailulistalle. Noloutta lisää se, että pohjoismaisen hyvinvointivaltion pitää raportoida säännöllisesti perusturvan parannuksista siihen asti, kunnes niiden taso täyttää vaatimukset".
        .
        Veikkaan että Sipilän ja Stubbin kepu-kokkareajatuksen kansalaisen perustulo on keino pudottaa perusturvan määrää, ja kattaa vanhan minimiperusturvan ja kansalaisen perustulon eli kansalaispalkan erotus jollakin pakkotyöllä tai vastaavalla. SSS-porvaripolitiikka on jo näyttänyt että Sipilä ja Stubb leikkaavat Suomen 900.000 köyhältä, 400 000 työttömältä, huono-osaisilta, pieneläkeläisiltä, opiskelijoilta, pätkätyöläisiltä, lapsiperheiltä sekä pieni- ja keskituloisilta työläisiltä. n. 1000 €/kk vastikkeeton perustulo olisi tämän kepityspolitiikan vastaista toimintaa.
        .
        Toivottavasti Sipilän ja Stubbin SSSuomen perustulomalli ei ole myöskään lisätuloautomaatti hyväosaisille ja rikkaille, eli että se saadaan lisätuloina kaikissa tuloluokissa. Perustulonhan on tarkoitus korvata minimiperusturva eli työttömyyskorvaukset, asumistuet, toimeentulotuet, joten sen pitää poistua veroprogression kautta muita tuloja saavilta. Lisätuloina tulonsaajille ja hyvätuloisille annettava perustulo on mahdoton yhtälö, jonka rahoitusta Suomi ei kestä. Pelkästään minimiperusturvan korvaavana se taas on aika kustannusneutraali, eli siten että se poistuu muilta veroprogression korotuksella.

        SSS-hallitukselle perustulojärjestelmän luominen tosin saattaa olla harkittu keino hyväosaisten lisätuloautomaatiksi suunniteltuna tulla liian kalliiksi ja tuhota tämän jälkeen koko Suomen sosiaaliturvajärjestelmä, kun siihen on ensin nykyisestä järjestelmästä siirrytty. Tai sitten sen taso laitetaan niin alhaiseksi että ihmiset pakotetaan tukitöihin jotta nykyisen minimiturvan taso saavutetaan.


      • tilapäistyöhön

        Kannatan perustuloa mutta en tuota veromallia, kyllä suurista tuloista täytyy verottaa enemmän kuin pienistä,
        meillä lienee laskutaitoisia ihmisiä jotka löytävät oikeudenmukaisen mallin,
        perustulossa valtio/ kunnat säästäisi melkoisesti,
        ja työnantajat saisivat tilapäistöihinkin tekijöitä, nyt se on vaikeaa kun byrökratia kurittaa työttömiä ja maksut tulee viiveellä,
        laskut on maksettava ajallaan eikä ilman ruokaa pärjää montaakaan päivää.


      • tämävoimaannyt

        kuinka monta turhaa paperinpyörittää löytyy näitä tukiausia käsittelemässä, hyvällä palkalla.

        600 e työttömyyskorvauksella ei voi kukaan elää ja autokin olisi oltava jos jostain edes pätkätyön saa,
        ei sinne ilman autoa selviä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 155
      4557
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      117
      4165
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2750
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1764
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      93
      1596
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe