Onko ADHD/ADD lääkitys uhkapeliä ihmisyydellä ! ?

ADHD = Tarkkaavaisuus/Ylivilkkaushäiriö

ADD = Keskittymis- ja Tarkkaavaisuus häiriö (ilman ylivilkkautta )

Lääkkeinä käytetään:

1) Metyylifenidaatti https://fi.wikipedia.org/wiki/Metyylifenidaatti

2) Destroamfetamiini https://fi.wikipedia.org/wiki/Deksamfetamiini

( Historiaa: v. 1937 Bradley huomasi, että bentsedriini (=anfetamiini) vähentää hyperaktiivisuutta ja seurasi että Metyylifenidaatti syntetisoitiin ensimmäisen kerran 1944. Ainetta alettiin kokeilla ihmisillä 1954)

_______________________________

- Metyylifenidaatit luokitellaa monissa maissa huumausaineeksi, myös Suomessa ! Ainetta on käytetty jo 50-luvulta lähtien masennukseen ja ahdistukseen, laihdutukseen ja muihin vaivoihin...

- Metylifenidaatti on siis dopamiinin ja noradrealiinin takaisinoton estäjä ja luokitellaan ATS-lääkkeisiin = Amfetamiinityyppinen stimulantti ! Sillä hoidetaan nykypäivänä ADHD ja ADD nimisiä "sairauksia" sekä narkolepsiaa ja kognitiivisia oireita ! .... Kyseistä ainetta käytetään myös väärin suonensisäisesti ja nenän limakalvoille nuuskattuna ja haitat ovat samat kuin amfetamiinin käyttäjillä ! ... Metyylifenidaatin vaikutusmekanismi on lähempänä kokaiinia kuin amfetamiinia ! (Ps. siis kokaiini stimuloi keskushermostoa, se piristää, vie näläntunnette ja antaa euforisen hyvänolontunteen)... Myös huumeriippuvaisten vieroitushoidossa käytetään metyylifenidaatteja lääkäreiden määräyksestä !

- Metyylifenidaatti vaikuttaa siis myös kognitiiviseen oppimiseen ja sitä onkin kutsuttu myös ns. "tyhmyyspilleriksi" koska se voi hetkellisesti lisätä älyllistä kapasiteettia "autta pänttäämisessä" ja on lisännyt terveissäkin aivoissa avaruudellista muistitoimintaa ! Jopa yliopisto-opiskelijat ovat käyttäneet ainetta saadakseen parempia tuloksia opiskelustaan !

- Näistä yleinen lääkenimi esim. Ritalin parantaa tarkkaavaisuutta ja sen kestoa... Parantaa keskittymistä ja vähentää impulsiivisuutta... Lyhytaikainen lääkitys rauhoittaa käytöstä ja lisää itsehillintää, mutta pitkäaikaisissa seurannoissa lääkityksestä ei ole havaittu olevan hyötyä tutkittaessa seuraavia seikkoja: Koulun suorittaminen, työllistyminen, alkoholin ja huumeiden käyttö tai joutuminen poliisin pidättämäksi !

- Metylifenidaateilla on todettu olevan myös haittavaikutuksia mm: Univaikeudet, painajaiset, ruokahaluttomuus, vatsavaivat, verenpaineen nousu, päänsärky, epilepsia, huimaus, vapina, ärtyneisyys, tunneheilhdukset, tiheälyöntisyys, maksaongelmat, maksamyrkytys, hidastaa pituuskasvua koska häiritsee yöllistä kasvuhormonin erittymistä !

Eli lääkityksessä puhutaan "uhkapelistä jonka lopputuloksesta ei tiedetä" ! Todellisuudessa ei tiedetä mitkä ovat lääkityksen tutkimattomat käänteisvaikutukset ! Tai mikä on eettisesti oikein suhteessa ihmisluontoon ?

Nousee kysymyksiä:

Onko ihminen enää oma itsensä ? Vai onko asiat ja saavutukset vain keinotekoisia ja muuttuukos elämä paremmaksi 24/7 ? Vai onko sittenkin parempi olla vain vähän "tyhmempi" mutta kuitenkin OMA, vähän erilainen itsensä ?

Kuuluisia ihmisiä joilla on epäilty olleen ADD/ADHD ovat Esim. Albert Einstein, Winston Churcill ja Benjamin Frinklin...

Lisäksi vielä tähän lainauksia koskien laajamittaista seurantatutkimusta nimeltään " Multimodal treatment study of children with ADHD" Päätutkija William Petham:

" Ritalin ja Concerta nimiset lääkkeet näyttävät auttavan aluksi, mutta ne menettävät tehonsa täysin kolmessa vuodessa", osoittaa laaja amerikkalainen seurantatutkimus jota johti ADHD:hen erikoistunut maailmankuulu psykiatrian professori William Petham Buffalon yliopistosta... Ja hän sanoo myös näin: Pitkällä tähtäimellä lääkityksestä ei ole kertakaikkiaan mitään hyötyä. Se vain hidastaa lapsen pituuskasvua" sanoo Pelham Daily Telegraph lehdessä...

- Myös kuulusia amerikkalainen psykiatri Peter Rocer Breggin sanoo amerikkalaisessa lääkärilehdessä Jamassa, että "Ritalin ei korjaa aivojen biokemian tasapainoa vaan aiheuttaa niitä" !

Myös kotisivuillaan Breggin sanoo koskien aihetta "children, ADHD and stimulant drugs", että "lisätutkimukset osoittavat myös, että psykostimulantit pysyvästi muuttavat aivojen kemiaa, aiheutttaa aivojen kutistumista, altistaa lapsia kokaiini-riippuvuuteen nuorena aikuisena" !

(jatkuu)

19

2582

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Eli Metyylifenidaateille syntyy toleranssi 3 vuodessa ellei määriä lisätä ja että on kaiken lisäksi saatu aikaiseksi ns." vuoristorata-ilmiö" eli syntyy "nousuja" ja "laskuja"... Ja näin ihminen "addiktoituu" tätä kautta päihteiden ja huumeiden väärinkäyttäjäksi ! Eli ihminen alkaa etsiä yhä enemmän nousuja ja euforian tunteita !

      Myös Tohtori Tolonen puhuu kotisivuillaan artikkelissa "ADHD:n lääkitys kiistanalaista": " ADHD on yleisin lastenpsykiatrian ongelma, johon käytetään lääkehoitoa. Se ei ole lainkaan niin tehokasta ja turvallista kuin lääketeollisuus ja lääkärit antavat ymmärtää. Kaikki ADHD-lääkkeet kiihottavat sydäntä ja verisuonia, mikä voi johtaa sydänkohtaukseen, aivohalvaukseen ja jopa kuolemaan. Ritalin aiheuttaa geenimuutoksia ja mahdollisesti syöpäsairauden vaaraa... Maailmanlaajuisesti lääkärit kirjoittavat joka kuukausi ADHD-lääkettä miljoonalle aikuiselle ja jopa 2 miljoonalle lapselle. Vuosittain näitä lääkkeitä myydään 2 miljardin euron edestä ! Lääketeollisuus painostaa ja lahjoo lääkäreitä määräämään niitä lapsille ja aikuisille...Suomessakin eräät lastenpsykiatrit mainostavat lääkityksen autuutta ... Lääkityksen turvallisuus on kuitenkin jatkuva huolen aihe... ainakin 51 Ritalinia käyttänyttä lasta on kuollut" !

      Ritalin aiheuttaa aivojen geeneissä samankaltaisia muutoksia kuin kokaiini ja amfetamiini !

      Ja vielä...

      - (Iltalehti 7 10.8.2011) " Yk:n lastenoikeuksien komitea katsoi kesäkuussa / 2011 julkaistussa raportissaan, että psykostimulantteja tulisi vähentää Suomessa ! Yk:n lastenoikeuksien komitea katsoi myös, että sairauden hoitona tulisi tarjota enemmän lääkkeettömiä vaihtoehtoja, kuten terapiaa ja koulutusta ! Psykostimulanttien käyttö on lisääntynyt huomattavasti viime vuosina. Viime vuonna niitä käyttivät tuhannet lapset kun vielä kymmenen vuotta sitten käyttäjät laskettiin sadoissa ! "

      .
      Lahdessa 6.12.2011 Jamppe ♥
      .

      http://otakoppi.webnode.fi/news/onko-adhd-add-laakitys-uhkapelia-ihmisyydella/

    • Metyylifenidaattia mulla kokeiltiin ADHD hoitoon. Oli ihan ok, mut ei riittävä. Sain sit paremman lääkkeen, Elvanse 70mg lisdexamfetamiini ja kun se alotettiin, mun huumeiden käyttö loppu kokonaan, rikoksien tekeminen loppu, mielentila parani kaikin puolin huomattavasti, elämänlaatu tasaantui eikä mulla ole koskaan aiemmin mennyt näin hyvin. Elvanse ei tee nousuja eikä laskuja, haittavaikutukset on vähäisempiä kuin Concertassa, vaikutus tasaisempi ja pidempi. Suosittelen kyllä että Elvansea käytettäis Concertan sijasta. On nimittäin huomattavasti parempi lääke.

      • Toipumisia sinulle... ja toivottavasti pääset vielä joskus tulevaisuudessa eroon kaikista keskushermostoon vaikuttavista huumeista/lääkkeistä, että saisit todella eheytyä... :)


      • Kiitos :)


    • lääkitys.kuntoon

      Seuraava potilas.

      • adventismin.mielisairaus

        Mielisairauteen nimeltä adventismi ei ole parannuskeinoa.
        Seuraava potilas.


      • pidäppäkiirettä

        Sinä adventismin parjaaja olisit sopiva potilas seuraavaksi, sinulla tuntuu olevan paha mielisairaus, kyllä Kopittelija löytää sinulle sopivan lääkkeen.


      • heitin.luonnehäiriö
        adventismin.mielisairaus kirjoitti:

        Mielisairauteen nimeltä adventismi ei ole parannuskeinoa.
        Seuraava potilas.

        Ei näytä pääsevän, kun katsoo naurajaa ja bushmannia. Auttaisikohan lääkitys.
        Heillä on kuin varis tervassa, jos nokka on irti - on pyrstö kiinni, tai jos on pyrstö irti, niin nokka on kiinni. Kuinkahan he paraneisivat adventismista?


      • Kopittelija007eikirj

    • Lisäys: Ja nyt eletään loppuvuotta 2017 ja ESS ilmoittaa, että ADHD-lääkkeitä käytetään suomessa vain yhä enemmän vaikka " Yk:n lastenoikeuksien komitea katsoi kesäkuussa/2011 julkaistussa raportissaan, että psykostimulantteja tulisi vähentää Suomessa ! "

      ... Aika kummallista...

      ESS kirjoittaa 1.12.2017 " Adhd:n hoitoon käytettävien lääkkeiden kulutus on kasvanut suomessa. Viime vuoden aikana adhd-lääkkeitä käytettiin yhteensä noin 17 000 päiväannosta vuorokaudessa, eli koko vuonna yli 6 miljoonaa annosta. Lääkkeiden kulutus kasvoi 10 prosenttia vuodesta 2015.

      Vuodesta 2010 lääkkeisen käyttö on yli kaksinkertaistunut. Tuolloin päiväannoksia kului vuoden aikana noin 8 000 vuorokaudessa, eli noin 3 miljoonaa annosta vuodessa.

      Adhd-lääkkeiden kauppaa käytiin viime vuonna noin 9.5 miljoonalla eurolla.Tiedot käyvät ilmi lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean ja Kelan koostamasta lääketilastosta.
      Adhd-lääkkeitä käyttää Suomessa tällä hetkellä noin 23 000 henkilöä. Heistä yli 9000 on 6-12-vuotiaita lapsia, joista jopa 80% on poikia."
      http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/art2419077

      ... Ei näytä Yk:n lastenoikeuksien komiteoiden kehotuksilla olevan mitään tekoa kun lääketehtaan jyräävät "huumeita" lapsille... :O

      Vrt. http://otakoppi.webnode.fi/news/onko-adhd-add-laakitys-uhkapelia-ihmisyydella/

      ADHD


      Kognitiivinen armahtaja
      tyhmyyden pelastaja
      osamäärän parantaja


      Suoraan suoneen
      metylifenidaatti
      lääkärin määräyksestä


      Eläköön !
      täältä tullaan tulevaisuus
      ikääntymisen ihmemaa

      (Otakoppi)
      ~~

    • weird0ne

      AP, Saanen huomauttaa että Einsteinillä oli kylläkin tiettävästi AS (eli siis asperger)
      Mulla myös on paitsi masennus niin myös edellämainittu "tauti"
      Elämä alkoi mennä parempaan suuntaan kun SSRI:n rinnalle aloitettiin psykostimulantti, itseäni auttanut todella paljon. Että eiköhän nää oo kaikki yksilökohtasia. Mikä sopii yhdelle, ei usein sovi toiselle, jne...

      • Kopittelija007eikirj

        Kysymys kuuluukin miten pitkäaikainen käyttö vaikuttaa mihinkin. Onko persoona enää sama jne. Jne.
        Lasten elämä pilataan ennen alkua. Minun yhtä poikaani ja minua painostettiin hänen kohdallaan aloittamaan lääkitys koulun kautta mutta nyt 18 ja ajokortit ja hyvin mennyt kuitenkin. Ja ei ole narkkari. :)


      • Kopittelija007eikirj

        Ei kyllä Einstein mainitaan juuri että hänellä olisi ollut juuri ADHD eikä aspergerin syndroomaa mikä tekee ihmisestä sisäänpäinkääntyneen erakon joka pelkää ihmiskontakteja.


      • Otakoppieikirj
        Kopittelija007eikirj kirjoitti:

        Kysymys kuuluukin miten pitkäaikainen käyttö vaikuttaa mihinkin. Onko persoona enää sama jne. Jne.
        Lasten elämä pilataan ennen alkua. Minun yhtä poikaani ja minua painostettiin hänen kohdallaan aloittamaan lääkitys koulun kautta mutta nyt 18 ja ajokortit ja hyvin mennyt kuitenkin. Ja ei ole narkkari. :)

        Näin kävi entiselle naapurin pojalle, jonka tunsin jo pikkupojasta asti.

        https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201809142201198470_u0.shtml


      • Otakoppieikirj

    • hei_hoi

      Väärä palsta . Tietääkseni adventismi on eri asia kuin ADHD.

      • Kopittelija007eikirj

        No loiko Jumala ADHD:n vai ihmiset ?


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tällä kertaa Marinia kadehtii Minäminä Päivärinta

      Kokoomuksen tyhjäntoimittelija itkeä tuhertaa, kun kansainvälinen superstaramme ei leiki hänen kanssaan. Oikean puoluee
      Maailman menoa
      376
      1436
    2. Minua itkettää tämä tilanne

      Meidän pitäisi jutella. Eikö niin? Miehelle.
      Ikävä
      104
      1253
    3. Miksi koulut pakottavat

      Lapset uimaan sekaryhmänä? Murrosikäiset tunnetusti häpeilevät vartalossa tapahtuvia muutoksia. Tulee turhia poissaoloja
      Maailman menoa
      113
      1180
    4. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      158
      1062
    5. Mitkä oli suurimmat

      Syyt mihin hänessä ihastuit alussa ja pikkuhiljaa tunteiden edetessä
      Ikävä
      40
      930
    6. Minulla oli tunteita

      Tein itsestäni pellen. Sait hyvät naurut ja minä 💔
      Ikävä
      63
      876
    7. Suomen Pallolitto: Tasoryhmät lasten jalkapallossa - Erätauko-tilaisuus ma 20.5.2024

      Tasoryhmät lasten ja nuorten jalkapallossa herättävät paljon keskustelua. Mitä tasoryhmät ovat ja mikä on niiden tarkoit
      Suomi24 Blogi ★
      0
      790
    8. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      32
      786
    9. Susanne Päivärinta kirjassaan: Sannalla nousi valta päähän, Big Time!

      Päivärinta toteaa ettei ole nähnyt kenenkään muuttuvan niin totaalisesti kuin Marinin, eikä siis todellakaan parempaan s
      Maailman menoa
      85
      767
    10. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      166
      662
    Aihe