Onko halpamuoti mielestäsi hyvä asia?

eräs_kuluttaja

Katsoin netflixiltä dokumentin, joka olisi hyvä kaikkien kuluttajien nähdä: The true cost. Kannattaa katsoa ja miettiä omaa kuluttamistaan tai lukea siitä netistä, englanninkielellä löytyy jotain matskua. Itselle tuli surullinen fiilis katsoessa kyseistä ohjelmaa, koska kaikilla ei ole samanlaista elintasoa kuin Suomessa ja kyllä ympäristön saastuminen tuntuu todella pahalta. Kaunista, melko puhdasta järvimaisemaa katsoessa voi joidenkin kuluttajien olla vaikea muistaa, että miljoonat ihmiset katselevat vesistöä, joka muistuttaa lähempänä likaviemäriä kuin niitä vesistöjä joihin me olemme tottuneet.

Mietimmekö shoppaillessamme sitä millainen "elämä" sillä tuotteella on ollut, esim. puuvillapuseron tarina, ihan puuvillaviljelmiltä alkaen aina ompelijalle asti? Millaisissa työolosuhteissa heistä kukin on työskennellyt, joutuvatko tekemisiin kuinka paljon kemikaalien kanssa, mikä on heidän palkkansa, työturvallisuus jne.? Täällä Suomessa työolosuhteet ovat erilaiset kuin kehitysmaissa. Meidät saadaan halpamuodin avulla ostamaan enemmän ja enemmän vaatteita edullisemmilla hinnoilla, mutta sillä on valitettavasti kauheat seuraukset. Toki se kalliimpikin tuote on saastuttanut ympäristöä, mutta nykypäivänä kulutusta on liikaa. Luonto ei kestä ja kehitysmaiden ihmiset raatavat olosuhteissa, joissa ostaja ei varmastikaan tahtoisi työskennellä, tehdä alusta asti sen haluamansa biletysvaatteen....

16 vuoden aikana Intiassa on tehnyt itsemurhan 250 000 viljelijää eli kaksi viljelijää tunnin aikana on päättänyt elämänsä. Torjunta-aineet aiheuttavat ihmisille epämuodostumia, psyykkisiä häiriöitä ja kasvaimia. Vuonna 2013 Bangladeshissa romahti tehdasrakennus, jossa kuoli 1100 ihmistä. Ennen romahdustaan rakennus oli ollut huonossa kunnossa, mutta sen korjaamiseksi ei omistaja tehnyt mitään, työntekijöiden pyynnöistä huolimatta. Gangesin varrella sijaitsee Kanpur. Siellä esim. nahkatehtaat saastuttavat ympäristöä. Tehtaista valuu vuorkokauden aikana 50miljoonaa litraa myrkkyjätevettä. Haluisitko sinä mennä valmistamaan nahkasaappaasi ihan alusta asti Intiaan? Ei kuulosta kovin herkulliselta ajatukselta, eihän? Valitettavasti nahkaa valmistetaan hyvin huonoissa olosuhteissa esim. tuolla Intian Kanpurissa, ei kaikkialla kiinnitetä huomiota ympäristövaikutuksiin.

Välitätkö vain siitä, että sinulla on tarpeeksi, ehkäpä kaapit pullollaan, muodikkaita vaatteita vai onko sinulle ympäristö, muut ihmiset tärkeitä? Onko sinulla mahdollisuus vaikuttaa siihen, ettei tekstiiliteollisuuskin tuhoa luontoamme? Itselläni ei ole edes varaa kauheasti ostella uusia vaatteita. Toki joudun ostamaan ihan uusiakin vaatteita, mutta kirpputoreiltakin voi tehdä hyviä löytöjä. Nekin vaatteet on saatettu valmistaa huonoissa oloissa, mutta enpä ainakaan lyö lisää rahaa niille valmistajille, jotka hyväksyvät työntekijöidensä huonot olot ja luonnon saastuttamisen vain rahankuvat silmissään. Dokumentti sai paljon ajattelemisen aihetta. Tarvitsemmeko todella niin paljon materiaa? Kuinka maiden taloudet saataisiin pysymään pystyssä niin, ettei luonto ja työntekijät joutuisi kärsimään............ En tällä kirjoituksella halua kirota kaikkia muodinkuluttajia alimpaan helvettiin vaan toivon, että edes joku herää miettimään onko hänellä mahdollisuus vaikuttaa luonnon hyvinvointiin ja muiden ihmisten elämään. Ajattelemmeko vain itseämme ja kaunista peilikuvaa...........

6

97

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • eräs_kuluttaja

      Löytyi netistä MOT:n dokumentti: Verentahrimat muotivaatteet. Sen pystyy katsomaan sivun loppupuolella. Ohjelma tehty viime vuonna.

      http://yle.fi/aihe/artikkeli/2014/04/10/suomalaisvaatteita-valmistetaan-yha-epainhimillisissa-oloissa

      Maailma on ihan sairas. Toki voi boikotoida yrityksiä, jotka käyttävät halpatyövoimaa ym. mutta hankala on edes varmistua sataprosenttisesti siitä, että tuote ei ole epäeettinen. Mahdoton ihan alusta alkaen tehdä itselleen vaatteita ym., kun kankaatkin täytyisi itse valmistaa, ommella kyllä osaan ja toki tahtoisin, että esim. Bangladeshissa ihmisillä olisi edes se työpaikka, joka on tyhjää parempi. Jos yritykset eivät olisi niin rahanahneita, niin kaikki työntekijät saisivat riittävää palkkaa. Järkyttävää myös se kuinka paljon ompelijoiden täytyy valmistaa tuotteita tunnissa/ päivän aikana. Järkyttävää luonnonvarojen tuhlausta ja työntekijöiden rääkkäystä!

      • eräs_kuluttaja

        Niin ja korjaus aloitukseeni. Vuonna 2013 Bangladeshissa romahti tehdasrakennus, jossa kuoli yli 1100 ihmistä. Tuo yli-sana oli jäänyt vahingossa välistä.


      • kkkkkkkkj

        Jos lapsi- tai halpatyövoiman käyttö lopetettaisiin, niin palkoilla olisi mahdollista elää ja lapsia koulutettaisiin enemmän. Ylipäätään köyhiä lapsia syntyy maailmassa liikaa ja siksi tällaista halpaa työvoimaa on aina tarjolla. Valtioiden tulisi tarjota tietty sosiaaliturva vanhuksille ja lapsille ettei lapsia hankkittaisi vanhuuden turvaksi.

        Pitäisi ostaa vähemmän ja laadukkaampia vaatteita. Halvat vaatteet menevät nopeasti huonoksi ja samalla usean vaatteen hinnalla saisi yhden laadukkaan vaatteen. Nuorille ja kasvuikäisille hinta valitettavasti ratkaisee, koska muoti muuttuu koko ajan ja halutaan pysyä muodin mukana.


      • TheOtus

        Onko sinulla tietoa kuinka kalliita vaatteiden pitäisi olla jotta niiden teosta voitaisiin maksaa järkevää palkkaa? Intialaiset merkkitossutkin maksavat helposti 100 euroa täällä.

        Niin kauan kun ihmiset eivät suosi kaikkein kalleimpia vaatteita, halpojen vaatteiden ostamatta jättäminen ei auta asia yhtään. (Ehkä pitkällä aikavälillä jos niiden menekki oleellisesti laskee.)


      • eräs_kuluttaja

        Ei ole tietoa.

        Kuten kirjoitin aikaisemmin, niin toivon, että köyhilläkin on töitä, joten se boikotointi ei olisi ihan selvä juttu. Eikä se hinta aina kerro millaisisa olosuhteissa tuote on valmistettu. Tietysti kehitysmaissa ruoka ym. on eri hintaista kuin meillä, mutta valitettavasti monella työssä käyvällä on siellä useampi suu ruokittavana, joten senkään vuoksi palkka ei riitä tarpeeksi hyvin. Maapallolla on jo nyt liikaa ihmisiä, joten valitettavasti kuolleisuus on sitten suurinta noissa köyhissä valtioissa. :/

        Kotimaiset tuotteet ovat ainakin eettisesti oikein valmistettuja. Löytyy joitakin ihan kivojakin kotimaisia vaatteita/kodintekstiilejä ym., mutta jos tahtoo tyylikkyyttäkin niin niissä tuppaa usein se hinta kipuamaan omalle kukkarolle liian korkeaksi.


    • syyttävä-sormi

      Niin Suomessakin oli joskus merkittävää vaateteollisuutta, siis ihan valmistusta. Ettei vain olisi ollut yritysten ahneutta siirtää ne työpaikat halpatyömaihin. Turha syyllistää kuluttajaa, yritykset ja varsinkin niiden omistajat sekä nippelinlaskijat niitä todellisia syyllisiä ovat!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14851
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    4. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    5. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    6. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    7. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3046
    8. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3045
    9. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3044
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe