96%48 Vastausta 1 503 Lukukertaa Vastaaja 13.11.2009 10:53Suomessa ei energiaomavaraisuutta voi saavuttaa, jos olemme riippuv..."/> 96%48 Vastausta 1 503 Lukukertaa Vastaaja 13.11.2009 10:53Suomessa ei energiaomavaraisuutta voi saavuttaa, jos olemme riippuv..."/>

Energiaomavaraisuus 35% -> 96%

"Energiaomavaraisuus 35 -> 96%

48 Vastausta 1 503 Lukukertaa
Vastaaja 13.11.2009 10:53

Suomessa ei energiaomavaraisuutta voi saavuttaa, jos olemme riippuvaisia ulkomailta tuodusta uusiutumattomasta energialähteestä, kuten esim. hiilestä ja uraanista.

Valtioneuvoston tulevaisuusselonteossa /1/ esitetään eri skenaarioita, joista skenaario A toteutuessaan olisi hyvin lähellä energiaomavaraisuutta. Esitän tässä tiivistettynä taulukon 9 tietoja:

KM=Kotim. energialähteet
TP=tuontipolttoaine
ST=Sähkön tuonti
Vuosi/skenaario: KM ; TP ; ST (%)

2007: 35 ; 61 ; 4
...A: 96 ; 0 ; 4

Lisäksi todetaan:

"Jos kotimaiseen energiantuotantoon lasketaan mukaan tuontipolttoaineen käyttöön perustuva ydinvoima, suurin omavaraisuus saavutetaan skenaariossa B, jossa kaikki energia tuotetaan kotimaassa."

Eli juuri se mitä alussa sanoin ulkomailta tuodusta uusiutumattomasta polttoaineesta.

Skenaarion A mukaan voimme saavuttaa 96% energiaomavaraisuuden ilman ydinvoimaa ja fossiilisia polttoaineita. Se olisi erittäin, erittäin hieno saavutus. Vain sähköä jouduttaisiin tuomaan. Sen voisi uskoakseni korvata sähkön pientuotannolla maatiloilla, jolloin myös energian huoltovarmuus kohoaa, mutta sitä täytyy vähän tutkailla selonteon lähtökohdista skenaariolla A.

Aiempaa keskusteluntynkää selonteosta on ketjussa, jossa myös linkit virallisiin sivuihin ja lisädokumetteihin: http://keskustelu.suomi24.fi/node/8547158

1: http://www.vnk.fi/julkaisukansio/2009/j28-ilmasto-selonteko-j29-klimat-framtidsredogoerelse-j30-climate_/pdf/fi.pdf "

_____
Odotan @Suomi24 -ylläpidon palauttavan tämän ydinvoimapalstan valvojien 24.4.2014 suorittamansa käyttäjille julkaistuihin sääntöihin perustumattoman ketjun poiston.

Tiedoksi @Aller

13

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • 2014: energiaomavaraisuus 37%. Eurovaalikiertue

      "Vain 37 % - ”Miten Suomesta omavarainen?”"
      17.4.2014 11:49

      Eurovaalit 2014

      Oman energian osuus Suomen kokonaiskulutuksesta on Uuden Suomen energiateollisuudesta saaman laskelman mukaan 37 prosenttia. Omavaraisuutta pudottaa parhaillaan muun muassa suhteellisen edulliseksi muuttuneen kivihiilen kasvanut tuonti.

      Laskelmassa puupolttoaineet lasketaan kokonaan kotimaisiksi. Dieselöljy lasketaan taas kokonaan ulkomaiseksi kotimaassakin tuotettavasta biodieselistä huolimatta. Ydinenergia on puolestaan tässä tarkastelussa kokonaan ulkomaista ydinpolttoaineen tullessa Suomen voimaloihin tuontitavarana.

      Tutkijat, aiheesta väitellyt Pekka Peura etunenässä väittävät, että "koko Suomi voisi olla energiaomavarainen omilla uusiutuvilla energian raaka-aineilla ja muilla energian lähteillä"."

      http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/68363-vain-37-miten-suomesta-omavarainen

      (Peuran väitös: http://www.uva.fi/fi/news/vaitos-suomi_voisi_olla_energiaomavarainen/ )

      "Näistä syistä ja eurovaaleihin liittyen Uusi Suomi järjestää toukokuussa eurovaalikiertueen kolmella paikkakunnalla: Tampereella, Helsingissä ja Oulussa. Aiheena ovat energia, ilmasto ja Suomen omavaraisuus."

      Vaalikiertueen aikataulut voi lukea uutisesta.


      Tässä esitetyn määritelmän mukaan ulkomailta tuotu uusiutumaton energialähde ja siitä tuotettu energia EI ole kotimaista. Järkevä määritelmä, mutta ehkä johonkin toiseen tarkoitukseen sopii toinen määritelmä. Inhottavaa on se, että sama termi näytetään ymmärrettvän eri tavalla.

      _____
      Linkkien toimivuus tarkistettu 20.8.2015

    • Sähkön tuotantoketjuja, omavaraisuus

      Ydinvoiman tuotantoketju
      - kaivostoiminta
      - uraanirikasteen konversio
      - isotooppiväkevöinti
      - polttoaineen valmistus
      - polttoaineen kuljetus ydinvoimalaan
      - sähköntuotanto
      - käytetyn polttoaineen välivarastointi
      - käytetyn polttoaineen kuljetus pois välivarastosta
      - jälleenkäsittely ja runsasaktiivisen jälleenkäsittelyjätteen loppusijoitus tai
      - - kapseloidun käytetyn polttoaineen suora loppusijoitus ilman jälleenkäsittelyä
      (Lähde: /1/)

      Myös ydinsähkön tuotannon omavaraisuus edellyttää, että koko tuo ketju toimii Suomessa. Niiden, jotka sitkeästi väittävät ydinsähkön tuotannon lisäävän sähköntuotannon omavaraisuutta, voisi olla hyödyllistä kirjoittaa ylläoleva lista paperille, yliviivata ne tuotantoketjun vaiheet, jotka tapahtuu Suomessa, ja katsoa mitä jää puuttumaan ydinsähkön tuotannon omavaraisuudesta.

      Toisenlaisena esimerkkinä tuulivoiman, maailman puhtaimman energiamuodon, tuotantoketju, jonka kaikki vaiheet on kotimaisia ja siis sähköntuotannon omavaraisuutta kasvattavia. Tuotantoketju voi olla ydinvoimaa puhtaaksi väittäville masentavaa luettavaa, mutta se on silti lienee syytä kertoa:

      Tuulivoiman tuotantoketju:
      - ilman virtaus
      - sähkön tuotanto

      ja yhtä puhdas on aurinkosähkönkin tuotantoketju:
      - auringon säteily
      - sähkön tuotanto

      ja vesivoiman tuotantoketju:
      - veden virtaus
      - sähkön tuotanto

      Koska täällä mieluusti väitetään, että sähköntuotannon kotimaisuus on riippuvainen myös mm. tuotantolaitoksen komponenttien valmistusmaasta ja varaosista, niin tehtäköön selväksi: niin ei asia ole, vaan silloin kyse on jonkin muun kuin sähkön tuotannon omavaraisuudesta.

      /1/ http://www.vtt.fi/inf/pdf/tiedotteet/2002/T2127.pdf

    • Uusia näkökulmia omavaraisuudesta
      http://suomenkuvalehti.fi/jutut/kotimaa/omavarainen-suomi-maan-pelastus-ja-hyvinvointiyhteiskunnan-paras-tae/?shared=290611-aad8fcc7-500

      "Antero Honkasalo
      30.8.2015 15:00

      Globaaleilla markkinoilla omavaraisuus ei ole suuressa huudossa ja siihen pyrkiminen nähdään helposti protektionismin suojaverhona. Ristiriitaa ei kuitenkaan välttämättä ole, kirjoittaa emeritusprofessori Antero Honkasalo Kanava-lehdessä. Suomen Kuvalehti julkaisee kirjoituksen kokonaan."

      Juttu kannatti ja kannattaa lukea. Omavaraisuus ei ole ihan yksipiippuinen asia. Energiantuotannon omavaraisuudesta lainaus:

      "Energiaomavaraisuutta voitaisiin tavoitella pelkästään ydinvoimalla käyttäen omasta maaperästä louhittua uraania ja varastoimalla käytetty polttoaine omaan maaperään. Mutta hyväksyykö kansa näin mittavan ydinenergian lisäämisen ja kuinka haavoittuva tällainen keskitetty järjestelmä olisi?

      Professoriryhmän raportin mukaan energiatehokkuuden parantaminen ja uusiutuva energia voisivat tuoda vuoteen 2030 mennessä Suomeen 50 000 uutta työpaikkaa. Vaikka tällaisiin arvioihin pitää suhtautua varauksella, suuruusluokka on tärkeämpi kuin eksaktit luvut. Pääosa työpaikoista syntyisi yrityksiin, jotka vievät suomalaista energiateknologiaa."

      En pidä hyvänä asiana energiantuotannon omavaraisuutta, sillä jos kaikki valtiot olisivat energiaomavaraisia, sähkökauppaa ei käytäisi, ja jokaisella valtiolla suuret varavoimalaitokset enimmäkseen pois käytöstä. Sen seurauksena sähkön tuotanto- ja myyntihinta nousisi. Pikkuhiljaa olisi kysynnän lisäämiseksi puolipakkokin alentaa sähkön myyntihintaa, ja siitähän seuraisi kulutuksen lisääminen - palattaisiin sähkön tuhlaamiseen.

    • Tavoitteena energiaomavaraisuuden nostaminen – miksi, milloin ja miten?
      http://www.lut.fi/green-campus/asiantuntijat-aanessa/energiamurros-energiaomavaraisuus

      Realistisen tuntuinen otsikko - ei 100% energiaomavaraisuutta ( joka kyllä uusituvilla energioilla toteutettuna olisikin hyvä tulos, ja sitä voidaan avittaa Saksan kehittämän P2G-teknologian kaltaisilla energiavarastoilla /1/)

      Artikkelissa 'juoni' alkaa histosta.:

      "Uusiutuvista energialähteistä fossiilisiin ja jälleen kohti uusiutuvia

      Energian tuotannossa onkin historiallisesti nähtävissä sykli. Vuosituhansia energiankäyttömme perustui pääosin uusiutuviin energialähteisiin. Fossiilisten energialähteiden hyödyntäminen ja siitä seurannut teollistuminen kutisti uusiutuvien energialähteiden osuuden nykyiseen neljännekseen kokonaisenergian kulutuksestamme. Ilmastonmuutoksen sekä fossiilisten energialähteiden hupenemisen vuoksi joudutaan vääjäämättömästi siirtymään taas uusiutuvaan energiaan perustuvaan energian tuotantoon. Kysymys on lähinnä aikataulusta ja tavasta, jossa tarvittaisiin Suomessakin selkeä polku."

      Ja pohditaan ratkaisua:

      "Millä keinoilla energiatehokkuuteen ja omavaraisuuteen?

      ... Energiatehokkuus ei ole pelkästään tekniikkaa, mikä tekeekin tehostamistavoitteen saavuttamisesta haasteellista. Energian käyttöä ja sen tehokkuutta voi arvioida kahdella kysymyksellä: "Minkä palvelun energian käyttö tuottaa, ja onko palvelu tarpeellinen? Mikä on palvelun vaatima energian kulutus suhteessa teoreettiseen minimienergiankulutukseen?

      Erityisen otollisia kohteita energian säästölle ovat sähköenergian käyttö ja liikenne. Molemmissa energian käyttöön liittyy moniportainen energian muunnos- ja siirtoketju. Ketjun kaikki komponentit ovat häviöllisiä ja teoreettistakin maksimihyötysuhdetta rajoittaa termodynamiikka. Tästä johtuen monissa prosesseissa tarvitaan esimerkiksi polttoaineen energiaa 10 yksikköä yhden yksikön hyötytyön tuottamiseen loppukäytössä. Kääntäen, jos yhden yksikön voi säästää loppukäytössä, ketjun alkupäässä säästää 10 yksikköä."

      Vaikka energiatehokkuus onkin ydinvoimalle täysin tuntematon käsite, sekin toki mainitaan arikkelissa:

      " Merkittävimmät energialähteet
      öljy 24 %
      puu 22 %
      ydinenergia 17 %
      hiili 11 %
      maakaasu 10 %
      turve 6 %
      tuuli- ja vesivoima 3 %
      70 % Suomessa käytetystä energiasta fossiilista tuontienergiaa"

      /1/
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13949255/energiavallankumous-(energiakaanne)#comment-81724347

    • Vaarus

      Se mitä nyt vaahdotaan energiaomavaraisuuden vaikutuksesta mielipiteeseen ydinvoimasta, on ihan puppua. Ei Suomesta voi ikinä tulla energiaomavarainen jos on yksikin ydinvoimala.

      • tuotnikamaa

        Suomesta puuttuu paljon raaka-aineita, joilla rakennetaan erilaisia härveleitä. Eli mikään energiamuoto ei ole täysin kotimaista.


    • K.Late

      "– Voi vain arvailla, millaiset aluetaloudelliset vaikutukset uudella energiahuollon mallilla olisi suomalaiselle maaseudulle, kun kaikki sähkö- ja öljylaskuina ulosvirtaava raha jäisi omalle alueelle, innostuu Peura."

      Vaikka joku voisi nähdä tässä kepumafian manifestin, niin ajatuksena se on ehdottoman kannatettava. Parasta tässä on se, että Suomi on jo menossa tähän suuntaan ja ydinvoimasta on tulossa pienen älymystön ihan oma energia, jossa positiivinen korrelaatio rahan kanssa on katoamassa.

      Ydinvoiman väitetään työllistävän, ja niinhän se tekeekin. Noin 4000 kielitaidotonta eurooppalaista on työskennellyt useita vuosia Olkiluodolla. Miestyövuosissa puhutaan varmaan kymmenistä tuhansista. Mutta Suomen enrgiremontti työllistäisi vieläkin enemmän - ja suomalaisia.

      • Netstux

        Mitähän sinne maaseudulle jää nykyään tuulimyllyjen tuotoista? Kiinteistövero, maanvuokra, lahjukset kyläyhdistykselle. Pikkurahoja verrattuna tuulimyllyfirmojen voittoihin.


    • Netstux

      "Vuonna 2011 Suomeen tuotiin energiaa 13 miljardin euron arvosta, mikä kattoi yli viidenneksen kaikesta Suomen tuonnista, ja tekee 2400 euroa jokaista suomalaista kohden."

      Onkohan suurta tietämättömyyttä vai tahallista harhaanjohtamista professori Aholalta? Huomattava osa Suomen öljytuotteiden tunnista jalostetaan täällä ja viedään ulkomaille. Viime vuonna tuon viennin arvo oli noin 6 mrd euroa ja öljyteollisuus on merkittävä työllistäjä. Näinä vaikeina aikoina kaikki vienti on arvokasta. Öljynjalostusteollisuudessa saatua osaamista voidaan myös hyödyntää biopolttoaineiden kehittämisessä ja valmistamisessa.

      Järkeviä energiapoliittisia kriteerejä ovat taloudellisuus, päästöjen vähyys ja huoltovarmuus. Viheruskovaisten harmiksi ydinvoima täyttää hyvin nämä kriteerit ja siksi on pitänyt kehittää muita kriteereitä kuten energiaomavaraisuus, joka on jo sinänsä huonosti määritelty. Energia on perushyödyke jonka jalostusarvo ei ole korkea. Kotimaiseen energiaan, erityisesti biopolttoaineisiin tullaan Suomessa satsaamaan mutta järkevässä määrin. Sataprosenttinen energiaomavaraisuus vaatisi erittäin suuria valtion panostuksia ja kuihduttaisi Suomesta pois lopunkin teollisuuden - mikä kylläkin helpottaisi energiaomavaraisuuden saavuttamista.

      • Antaisitko linkin lainukseesi:

        "Vuonna 2011 Suomeen tuotiin energiaa 13 miljardin euron arvosta, mikä kattoi yli viidenneksen kaikesta Suomen tuonnista, ja tekee 2400 euroa jokaista suomalaista kohden."

        Kiitos.


      • Kerrot täällä tuhkatiuhaan jonkin käyttäjän tai professorin suuresta tietämättömyydestä, vaikka itse olet jäänyt kiinni valheista /1/, etkä vieläkään halua laittaa lähdetietoa edes lainauksiisi, saatikka epäilyttäviin väitteisiisi. Olet palstan epäluotettavin kirjoittelija.

        /1/ "Valehtelua
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13882429/valehtelua


      • Netstux

        Tuo siteeraus prof Aholalta sisältyi Stuxnetin itse linkaamaan artikkeliin tuolla ylempänä. Luulin että tunnistaisi edes omat linkkisi. Ehkä Stuxnetin kannattaisi vähentää linkkien käyttöä jotta ne pysyisivät jotenkin hallinnassa. Vai onko teillä Arto Laurin kanssa kilpailu, kuka tekee enemmän linkityksiä omiin hengentuotteisiin? Lukijoiden keskuudessa nuo linkkisumat aiheuttavat lähinnä raivoa ja myötähäpeää.


    • K.Late

      "Huomattava osa Suomen öljytuotteiden tunnista jalostetaan täällä ja viedään ulkomaille. Viime vuonna tuon viennin arvo oli noin 6 mrd euroa ja öljyteollisuus on merkittävä työllistäjä. Näinä vaikeina aikoina kaikki vienti on arvokasta."

      Hyvä pointti tämäkin. Toisaalta Ruotsista ostetulla halvalla sähköllä jalostetaan myös laadukkaita suomalaisia lopputuotteita tai puolivalmisteita vientiin. Eli jos lasketaan tuontia, niin silloin lasketaan tuontia, jotta pysyttäisiin jotenkin kursissa. Ainakin tämä on ollut tähänasti teidän ydinkoohottajien linja. Vaikka Suomi omavarstuisikin energian suhteen, niin se ei lopettaisi suomalaista öljyteollisuutta, ainkaan niin kauan, kun siitä saa hilloa

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      27890
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      202
      17807
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      354
      9341
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6368
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4183
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3781
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      32
      1925
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1477
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1235
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      51
      1177
    Aihe