Köyhyys on aivoja syövä loinen

172

Kaikista köyhyyttä ylläpitävistä myyteistä eräs ilkeimmistä, sitkeimmistä ja vaikeimmin purettavista on ideologinen prinsiippi, jonka mukaan ihmiset ovat jollakin tavalla ansainneet osansa.

Tämän prinsiipin mukaan hyvätuloiset eivät ole hyvätuloisia vain siksi, että heillä on hyvät tulot, vaan koska he ovat jollakin tavalla muita parempia.

Heillä on paremmat geenit, parempi terveys, parempi älykkyys ja parempi ulkonäkö. Siksi he menestyvät. Köyhät sen sijaan ovat jääneet köyhiksi, koska heissä oli alun alkaenkin jokin valuvika, ja sen vuoksi he eivät kyenneet parempaan.

Prinsiippi on säilynyt ihmisten mielissä vahvana mahdollisesti siksi, että arkikokemus näyttää vahvistavan sitä.

Rikkaiden kaupunginosassa meno on kuin myyttisellä Lake Wobegonilla, jossa ihmiset ovat kauniita, fiksuja, viehättäviä, ja keskiarvon yläpuolella monissa muissakin positiivisissa määreissä. Köyhien kaupunginosassa taas näemme ihmisiä, jotka ovat tyylittömiä ja karkeita, eivätkä he kykene hillitsemään impulssejaan.

Köyhien jättömailla hoiperrellaan humalassa ja syödään nopeita höttökaloreita, jotka eivät ravitse, mutta lihottavat. Elämää ohjaavana periaatteena näyttää olevan pikemminkin välittömien tarpeiden pikatyydytys kuin pitkäjänteinen työskentely itsensä kehittämiseksi ja oman aseman parantamiseksi.

Niinpä köyhät nostavat pikavippejä, vievät arvotavaransa kaniin, velkaantuvat, eivät maksa laskujaan ajoissa, eivät huolehdi terveydestään eivätkä noudata lääkärin ohjeita.

Ei tarvita Saul Schubakia puhumaan heikommasta aineksesta ymmärtääkseen, ettei tällä menolla nousta rikkauksiin, tuskin edes keskiluokkaan. Eivätkö köyhät siis saakin sitä mitä tilaavat?

Tätä meritokraattista prinsiippiä vastaan on vuosien varrella esitetty monia päteviä argumentteja, mutta ne eivät ilmeisesti ole olleet tarpeeksi päteviä, koska käsitys ei ole suostunut kuolemaan. Siksi koetan tässä kolumnissa ampua tuon prinsiipin kerralla alas niin, että höyhenet pöllyävät.

Haulikkona käytän Sendhil Mullainathanin ja Eldar Sharifin tuoretta kirjaa Scarcity. Mullainathan on talouskäyttäytymisen professori Harvardin yliopistosta ja Sharif Princetonin yliopiston psykologian professori.

Mullainathan ja Sharif osoittavat lukuisin esimerkein, että ihmiset eivät ensin ole "heikompaa ainesta" ja siksi tule köyhiksi, vaan he tulevat ensin köyhiksi, ja alkavat sen seurauksena käyttäytyä kuin "heikompi aines." Toisin sanoen, jos rikas putoaa köyhän housuihin, hänkin menettää ennen pitkää kaikki ne veitsenterävät ominaisuudet, jotka tekivät hänestä Lake Wobegonin kultapossun.

Jos ei ole koskaan ollut oikeasti köyhä, ei voi tietää millaista se on. Millaista on joutua harkitsemaan jokaista puhelinsoittoa, ettei saldoraja tule täyteen? Millaista on suunnitella jokainen bussimatka ja jokainen yksittäinen ruokaostos, jotta rahat riittäisivät kuun loppuun? Millaista on elää elämää, jossa lohjennut hammas tai pesukoneen hajoaminen tietää takuuvarmaa taloudellista katastrofia? Köyhän elämä on jatkuvaa laskemista ja laskelmointia; jos jätän tämän tekemättä, ehkä rahat riittävät muihin elämän välttämättömyyksiin.

Mullainathan ja Sharif osoittavat, että nämä köyhyyteen liittyvät huolet ovat kuin loinen, joka kaappaa käyttöönsä merkittävän osan ihmisten aivokapasiteetista. Kun huolet täyttävät mielen, aivojen kapasiteetti käsitellä asioita kapenee. Näin köyhistä tulee eräänlaisia putkiaivoja. Heidän ajatuksensa ja energiansa kiertyvät niin tiiviille kerälle rahanpuutteen ja sen mukanaan tuomien ongelmien ympärille, ettei aivopoweria riitä muihin tehtäviin.

Teoksessa esitetään lukuisin esimerkein, miten köyhyys loisii ihmismielessä, mutta nostan tähän vain yhden. Siinä tutkijat haastattelivat intialaisia sokeriruokoviljelijöitä ja pyysivät heitä osallistumaan älykkyysosamäärää mittaavaan testiin ennen ja jälkeen sadon myymisen. Jujuna oli, että kuukausi ennen sadon korjaamista viljelijät ovat köyhiä ja heidän mielensä on täynnä taloudellisia huolenaiheita. Sadon myymisen jälkeen he ovat rahoissaan ja taloudelliset huolet hellittävät.

ÄO-testien tulokset kertovat paljon siitä, miten köyhyys nipistää aivokapasiteettia. Ennen sadon valmistumista ihmiset pärjäsivät testissä huonosti. Sadon myymisen jälkeen samat ihmiset kohensivat pisteitään huomattavasti. ÄO:n romahdus ennen satoa verrattuna sadon jälkeiseen tilanteeseen oli samaa luokkaa kuin mitä nähdään valvotun yön jälkeen.

"Tilanne on sama kuin istuisit tietokoneen ääressä ja ihmettelisit, miksi se on niin hidas", sanoo Mullainathan. "Sitten tajuat, että tietokone tekee raskaita päivityksiä, ja siksi se ei jaksa pyörittää käyttämääsi ohjelmaa."

Kun ihmisen ei tarvitse uhrata merkittävää osaa aivokapasiteetistaan taloudellisten huolien miettimiseen, hänen aivonsa toimivat kuin laajakaista. Köyhällä tämä laajakaista kapenee puhelinlangaksi....

Jatkuu linkissä

http://www.hs.fi/tiede/a1379382081489

15

87

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • yksipölöputkiaivo

      Todella hyvä artikkeli ja tutkimus, kunhan sekin joskus tajuttaisiin mutta tuskin kun se minä itse on jokaiselle tärkein minä mukaan lukien, vaikka olenkin suunnilleen kyseisessä tilanteessa mutta eihän se muita kiinnosta joten mitäs sitä turhia hömpöttömään, yksi pölö putkiaivo vaan.

    • vbnnbvvvbnnnbvvbbnnb

      Aloittajan lainaamien kirjailijoiden mukaan: "ihmiset eivät ensin ole "heikompaa ainesta" ja siksi tule köyhiksi, vaan he tulevat ensin köyhiksi, ja alkavat sen seurauksena käyttäytyä kuin "heikompi aines."

      On kuitenkin faktaa, että ehdottomasti suurin osa suomalaisista eli suuressa köyhyydessä 100 vuotta sitten. Silloin ei ollut edes sosiaaliturvaa, joten jos et pystynyt itse itsestäsi huolehtimaan, kuolit pois.

      Jos aloittajan lainaamien kirjailijoiden väitteet pitäisivät paikkansa, suomalaiset olisivat jo nääntyneet ja kuolleet sukupuuttoon. Mutta näin ei olekaan. Suomalaiset ovat nousseet siitä sadan vuoden takaisesta köyhyydestä ja rakentaneet maan, jossa suurimmalla osalla on hyvä elää, kukaan ei näe nälkää, on kansainvälisesti hyvätasoinen ILMAINEN koulutusjärjestelmä, sosiaaliturvaa jne. Esim. ilmaisen koulutuksen turvin kuka tahansa HALUKAS voi opiskella itselleen koulutuksen, jolla pääse töihin ja jolla voi elättää itsensä.

      • Aivanjonossaovat

        Suurinosa suomalaisista on kouluttanut itsensä. Esm. tämän päivän nuorilla jo monta ammattia. Missä ovat töissä. Työttömyyskortistossa, kun töitä ei ole.


      • yksipölöputkiaivo

        Vastaus on varmaan sellaisen joka ei ole tällaiseen tilanteeseen koskaan joutunut ainakaan niin pitkäksi aikaa, jotta se olisi purrut kunnolla.
        100 ja jopa osalla oli vielä 30 vuotta siten oli pääosin niillä huonostikin toimeen tulevilla oli jotain omaa maata, jotka voisivat panostaa sinne omalle tontilleen tai taloonsa ja peltoonsa sekä elukoihin niihin vähäisiinkin, siihen aikaan Suomalaisetkin ehkä olivat vielä reilua ja auttavaa väkeä, nykyään kun aika menee kadehtimiseen sekä omien taustojen turvaamiseen, niillä joilla jotakin on, niillä joilla ei ole viedään ne loputkin, tuodaan maahan muuttajia joita heidän pitäisi alkaa elättämään ja majoittamaan, ja maksamaan sitä allahin suojelu jizya rahaa kun ovat vääräuskoisia.
        Nykyään ei taida monellakaan kun vuokratut elementti seinät suurin osa keskittymisestä menee senttien laskemiseen jotta saa sen harmaan elementtimöhkäleen kulut maksettua kk.ain ja ylläpito kulut, loput ajasta meneekin luukulta toiseen juoksemiseen ruoka tarjoustenperässä juoksuun ja miettimiseen millä eletään, työtä ei ole tai ei saa, iso-osa suomalaista katsoo nokanvarttaan pitkin mitäs tänne tulit laiska paska suksi vi’tuun, t’pa s’atana i’tes, sanomatta tätä mutta se voi kyllä naamalta lukea ja ymmärtää; sanotaan ei nyt ole oikein mitään täytä työhönhaku lomake, me soitetaan sitten jos jotain tulee; suomalainen on jo valmiiksi Allahin lapsi, joten hyvin ne pakolaiset ja ISIS miehet tänne sopii, kukkahattujen miehiksi.
        Kun työtä mahdollisesti saa, alkaa jatkuva kuja juoksu työpaikalla ja taistelu työpaikan pitämiseksi, jatkuva pelko ja odotus koska on tiedossa lomautukset YT.t tai muuten vain loparit kun et ole mielistellyt jotakin hlö.ä oikein suorastaan todella vi’tumainen maa ja kansa vaikka samaan v’tun rotuun kuulunkin, kun saa mahdollisia ylitöitä poljetaan 100% tunnit 50%.iin jne, kyllä Suomi tästä vielä nousee jos ei muualle niin k’sipäisyyden maailman mestaruuteen, ja tuosta on aivan turhaa ottaa nokkiinsa, noin ne on tähän asti suurimaksi osaksi menneet, toki löytyy ehkä vielä hyviäkin paikkoja mutta taitavat olla harvassa ja korkeammin koulutetuilla.
        Jos menet metsään lähes varmasti on joku lähettyvillä joka tietää kenen metsä on, ja siihen sisältyy sääntöviidakko uhkauksineen tai jopa ympäröivine aitoineen, samat asiat pätee kalastamiseen muulla kuin mato-ongella, missä vesiä vielä josta saa muutakin kun särkeä ja säynävää.


      • dserewrer

        Osaavalle on töitä , kaheleille ei.
        Avohoitopotilaat pois.


      • yksipölöputkiaivo

        Se on hyvä kun tiedät tuonkin noin 100 varmasti itse korostus huipussaan, se on juurikin sitä suomalaista 100 k'usipäisyyttä, kun tulee paikka jossa vaatteet likaantuu, ei oikein homma kulje ja kiinnosta, joku muu vaikka valkoinen n'ekeri voi tehdä sen sinun mielestäsi ja sinä saat sitä ammattilaisen palkkaa, se valkoinen n'ekeri ei saa, mutta sinä sillä aikaa kehut itseäsi kuin helvetin hyvä olet, kaikista maailman kaikista parhain.

        Herra osaava ja kaikki tietävä ja näkevä läpi netinkin näkevä, kun nauttii aina suosiota joka paikassa ......, me muut avohoitopotilaat jäädään odottamaan koska mahdollinen kusetus huomataan, vaikka tuskin sitä päivää tulee.


    • nimimerkkinimimerkki

      uppista vaan

      Kumma kun tämä aihe ei kiinnosta. Onko loinen syönyt aivot?

      • kåtterå

        Jos seuraa esim. Nälkäkurkiaisen viestejä niin kyllä se totta on.
        Äly on paennut tomumajasta.


    • Mene-kouluun

      Niin aivosi eivät syövy. Nykyään voi opiskella TE -tuella, ja siihen saa opintotuet ja 50% alennuksen joukkoliikenteeseen jne...

    • Äänestä

      Vaalit 2019, ja puolue on..

      • enäänestävassareita

        Vasemmisto on aiheuttanut köyhyyttä tai ei ole postanut köyhyyttä. Kuka silloin vasemmistoa äänestäsi, jos köyhyys poistettaisiin.


    • pesukonehammaslääkäri

      Vasemmisto on ajanut Suomeen kaikki ilmaiset koulutukset, työtä säätelevän lainsäädännön, sosiaalihuollon, eläkkeet ja KAIKKI hyvinvointiyhteiskunnan edut.

      Jopa yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden vasemmisto on Suomeen ajanut.

      Mutta äänestäkää vain persuja......

      • Pitkäaikatyötön

        Niin, persut hyväksyivät tuon lopulta itsensä tappaneen hallituksen hallitusohjelman leikkauslistat oikein mielellään.
        "Julkaistu: 27.5.2015
        Perussuomalaiset eivät edes äänestäneet hallitukseen osallistumisesta, vaan puolue-elimet hyväksyivät hallitusohjelman nurisematta." https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000932415.html

        Puheenjohtajan vaihtuminen ei muuttanut mitään:
        "10.06.2017
        PS:n puheenjohtaja Jussi Halla-aho: Nykyinen hallitusohjelma kelpaa"
        https://www.verkkouutiset.fi/psn-puheenjohtaja-jussi-halla-aho-nykyinen-hallitusohjelma-kelpaa-66545/


      • clearasiili

        Höpsistä, kansaneläkejärjestelmäki on suurelta osin Maalaisliiton ansiota.

        Suomessa on vain harvoin ollut vasemmistoenemmistö ja se saanut paljon haittaa yhteiskunnassa myös ns. uudistuksillaan. 60-luvun loppu oli rappiota viinan vapuatuksineen jne.


    • Suomen_työväenpuolue

      Kuka ajoi yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta Suomeen?

      "Yleistä, yhtäläistä ja välitöntä ääni- ja vaalioikeutta sekä miehille että naisille asettui ensimmäisenä vaatimaan Suomen Työväenpuolue perustavassa kokouksessaan Turussa 1899. Forssan kokouksessa 1903 listalle lisättiin vielä parlamentin yksikamarisuus. Porvarillisista puolueista yleisen ja yhtäläisen äänioikeuden sisällytti ohjelmaansa ensimmäisenä Suomalainen puolue lokakuussa 1904."

      "Vuosien 1904–1905 valtiopäiville annettiin lakiesitys ääniasteikkojen poistamisesta, mikä olisi tuonut yhtäläisen äänioikeuden aatelittomiin säätyihin. Säätyjen perustuslakivaliokunnan mietinnössä olisi lisäksi annettu myös palkollisille äänioikeus ja naisillekin vaalioikeus, mutta ei vaalikelpoisuutta. Mietintö hyväksyttiin eräin muutoksin talonpoikais- ja pappissäädyssä, mutta aatelis- ja porvarissäädyt eivät ottaneet sitä käsiteltäväkseen, sillä varsinkin ruotsinkieliset perustuslailliset halusivat ”valtiopäivälakkoa” kunnes lailliset olot olisi palautettu. Tämän seurauksena työväenliike otti vuoden 1905 aikana äänioikeustaistelun johdon käsiinsä ja sai mobilisoitua kansanjoukot suuriin mielenosoituksiin vaatimaan yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta."

      Tietoa on ilmaiseksi tarjolla netissä: https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_äänioikeuden_historia

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      108
      7826
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2872
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2452
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      119
      2175
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1845
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1599
    7. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1449
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1446
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1415
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1364
    Aihe