Kulttiklassikko kirjallisuudessa

sus.morsian

on Alastalon salissa, verrattu James Joyceen ja Marcel Proustiin. Vaikeaselkoistako ja raskastako luettavaa, noita kolmeakin edellä maitsemaani olen ´yrittänyt´ , mutta kun olen lyhytjänteinen ihminen, en ole jaksanut.
Kirjailija Arto Seppälä, ammatiltaan myös muuta ollut, kertoi hiukan rakkaudestaan Volter Kilven Alastalon sali - teokseen tämän aamun Aamulehdessä. Hän on lukenut sen useammankin kerran. Se on hänelle samantapainen teos kuin vaikkapa Raamattu tai Aleksis Kiven Seitsemän veljestä jollekulle toiselle.
Parasta romaanissa on Seppälän mukaan kielen aaltoileva, vyoryvä rytmi. Sibelius on sanonut, että siitä kun kirjallisuus loppuu, alkaa musiikki. Tämä kirja on jo lähellä musiikkia. Kirjan kielen erikoisuuksissa on mm. virke, joka sisältää peräti 120 sanaa ja kaikkiaan 20 lausetta. Vasta sitten tulee piste. Senverran olen perehtynyt kirjaan, että itseäni, yllättävää kyllä, ärsytti juuri tämä ....pitkät parinkin sivun täyttämät virkkeet.
Otan tähän Volter Kilven ajatuksen vastamäen viisaudesta, aforismejäkin on teoksessa aika lailla. " Vastamäki on sitä varten, että ihminen potkasee kiivaammin kinttunsa kamaraan ja pääsee pikemmin mäen päälle, ja syksyn hapan sitä varten, että ihminen kiukustuu ajattelemaan, mitä tekemistä hänellä on talveksi ja mitä toimittamista suveksi.. " no, kaksihan siinä jo tuli.
Minusta tuntuu, että tietynlaiset aika hiljaiset älyköt, omissa puheissaan siis hiljaiset, jaksavat tällaiseen tuhatsivuiseen hidassoutuiseen kuvaukseen syventyä. Tämä voi kyllä olla tulevaisuuden kirja, Kilpi uskoi myös niin, siksi hän rakensi kirjansa hartaudella, tunsi antaneensa kirjallisuudelle kaikkensa, täysimpänsä.
"Usko on se, joka loikkaa, kun mies ojan ylitse hyppää."

11

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • jjoutava

      Tietennii vaikeaselkoista, Kustavin murre ensinnäkin. Kun kirjoitan mielellään jonkinlaisella murteella niin ei se haitannut, kyllä ymmärtää tekstin - jos nyt ei joka sanaa, mutta kuitenkin riittävästi.

      Olen lukenut Nortamon Rauman murteiset jaaritukset, oikeastaan hänen kaksiosaiset kootut teokset. Johan minä oikeastaan jonkulainen
      louna-murteiden asiantuntija olen.
      Purjehdus-sanasto, kyllä sitäkin oppii 'ymmärtämään'.

      Monikin kirjailija on kirjoittanut itsensä tyhjäksi. Ja eikös niin käynyt Sibeliuksellekin, että säveltäminen lopahti, enää ei sinfonioita ilmaantunut vaikka kuin odotettiin.

      • hiljaiseksivetää

        Upeeta kun saatu tällainen kulttuuripariskunta palstalle. Aivan mykkinä ihailusta ja kenties kateudesta me muut.


      • nahkhiir
        hiljaiseksivetää kirjoitti:

        Upeeta kun saatu tällainen kulttuuripariskunta palstalle. Aivan mykkinä ihailusta ja kenties kateudesta me muut.

        hiljaseksi vetää
        Älä ny käy sarkasmiasi levittään tähänkin vitjaan. Olen halunnut lukea Volter Kilpeä, mutta teksti tuntuu vanhahtavalta kuin Agrikolan teksti.
        En vaan jaksanu sitä.


      • hiljaiseksivetää kirjoitti:

        Upeeta kun saatu tällainen kulttuuripariskunta palstalle. Aivan mykkinä ihailusta ja kenties kateudesta me muut.

        Jep-jep, Morgen-morgen ohne Sorgen! Tunnetustihan olen vaatimaton, mutta enhän voi mitään fiksuudelleni. Kaada ittellles vaan!


      • Kun nahkhiir on ottanut virolaisen puskanikin = lepakko, kysyn jotain, ettei eesti unohtuisi.
        Sinu nimi nahkhiir küll hea nimi on, aga inetu loom see on. Kuidas sina ise? Ma räägin küll eesti keelt. Head päevad sinule!


    • Kat-leija

      Edellinen viestini meni väärään aloitukseen, tosin siinäkin jjoutava Tuon Volter Kilven kirjan mainitsi.

      En olisi uskonut että siitä on jo kuusi vuotta jjoutavan 'Alastalon salissa' aloituksesta. Googelin avulla löysin hakemani nopeasti. Muistiini tämä oli jäänyt.
      Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikko järjestettiin tänkin vuonna 15.–19.7.2015.

      http://keskustelu.suomi24.fi/t/8551952/alastalon-salissa.

      • jjoutava

        En minäkään uskoisi kun muistelin, että 10v sitten jotakin olen kirjoittanut aiheesta. Luvattoman huono muistini on kun en muistanut Irkun lukeneen Alastalon salissa teoksen. Enpähän enää vain Susmorsiin kanssa ole puolustamassa kirjaa ja huutomerkkien kera laittamassa aloituksia aiheesta.
        Hyvä Kat-leija ja hyvä Irkku!


      • Voisitteko noin tiivistetysti kertoa, mikä on kirjan sisältö, koska siitä niin usein kirjoitatte ja vaikealukuiseksi miellätte? Itse tuskin jaksan sivun pituisia lauseita edes mieltää, saati omaksua lukemaani.

        Siis pieni essee kirjasta, kiitos.


    • Olen anoppivainaan ruovetisen sanonnan mukaan lukenut kyseisen tiiliskiviromaanin ylikanteensa, siis harppoen kannesta kanteen , mikä on tietenkin teoksen arvolle sopimatonta. En ehkä ansaitse mustaa T-paitaa, jonka selässä lukee "Olen lukenut Alastalon salissa". Sain sen tuliaisena Volter Kilpi -kirjallisuusviikolta Kustavista ja pidän sen rintamuksen logosta, joka muistuttaa avattua kirjaa tai siivilleen noussutta suurta merilintua.

      Murresanoista minulla ei ole kielteistä sanottavaa, mutta mammuttivirkkeet sotivat kielitajuani vastaan. Joel Lehtosen melkein yhtä paksu teos Putkinotko ei paljoa pidempää ajanjaksoa kuvaa, vain yhden vuorokauden tapahtumia, mutta se on nautittavaa ja rentouttavaa lukemista tuohon verrattuna.

      Ottaakohan viesti tila vastaan näytteen Alastalon salista.

      Posliinia oli, ja säälintietoa vailla se kaarekas kannuntorokin, jonka tunnoton kuro nyt valkumiltaan syöksi suun täydeltä suitsuvaa kihaa ja kiehuvaa kimmeltä kuumiensa viluja virviville hopeavarsille laseissa, ylväs yllä nöyrän alamaisparven oli korkea kannukin vaeollollansa vaiheella vartoovien lasien, kun kupumahtava hohtavin kyljin ja holhoomana kukoistan immen kaateli kallistumiltaan täytensä armoja tyhjien pyytöön, ja ane pöydällä vaihtui jäljiltä lahjivan jakajan välkyksi helmivöin maljain; ja saavuttamaton kuin leijillä ilmojen lintu liukumillaan, tai meren kalteilla haaksi henkivä purjein levitetyin tuulen entimillä, olisi ollut enää tavoittaa katse neitosenkaan, Alastalon ylpeän Siviän, tointansa tavoin ja tiedoin, nuorin neuvoin ja tyttären taidoin, valppain ja varovin hoitelevan, ellei olisi korean povessa sykkinyt sydänkin uumantaipumaa ylemmällä ja ellei olisi kaulan keno kantanut kasvojen korun ja palmikkoihmeiden ohella tyttösen pääkerän odottamatonta mieltäkin ja sitä silmien hilpaa, jota viisaankin tyttölapsen ripsiparit saattava salahymyiltänsä tuhlaten välkytellä, kun eksyvät tutuilla erheteille ja lähitienoilla joku saa, vaikkei omaa tomppeliuttensa ansiopalkoiksi hyvänhyvyyden sulalta armosuomalta sydämenmannaa kimpuiltansa semmoisen suloisen liehdon, että surku tulee saajan itseänsä, ja sydämen poltto omien rintaluiden ahtauden vuoksi, kun yhden hengenvedon huokasemilta ja samoillla palkeiden levittymillä on korjattava enemmän onnen paisua talteen kuin kehiin kunnolleen mahtuu ja saumat napisematta kestävät!

    • Ramoona_

      Kas, tuolta vanhasta ketjusta löytyi minunkin kirjoitukseni. Murresanoihin suhtauduin silloin vähän nuivasti, hmm... Ehkä olen muuttunut suvaitsevammaksi , mutta en tosiaan tähän päivää mennessä ole saanut tuota kirjaa kunnolla luetuksi. Olkoon , ei minua ole siunattu senkaltaisella kärsivällisyydellä.

      • Kiitos sinulle Ramoona. Tuo riitti näytteeksi minulle, joten en koskaan tule lukemaan kirjaa.

        Hieman voisit valaista lisää, mikä on kirjan "ydin", siis mitä siinä kaikkiaan kuvataan?


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      96
      2635
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      101
      2233
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      87
      1971
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      11
      1695
    5. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      44
      1681
    6. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1636
    7. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      36
      1626
    8. 91
      1563
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      128
      1437
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1274
    Aihe