Rosatom: Venäjä mukana Suomen sisäpolitiikassa

taaltapesee

Venäjä on palannut vahvasti Suomen sisäpolitiikkaan ydinvoimayhtiönsä Rosatomin avulla ja voimalla. Rosatomin osakkeenomistuksen avulla venäläisillä on tiukka ote maamme energiatalouteen ja sitä kautta mahdollisuus halutessaan ohjailla poliittisia päättäjiämme.

Se on jo ohjaillut. Ei kai muuten ministeri Olli Rehn olisi käynyt Rosatom-neuvotteluja Moskovassa ja kääntänyt siellä mielipiteensä ydinvoimavastaisesta ydinvoimamyönteiseksi?

15

60

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • YksiRinnastus

      Suomalaisella Fortumilla on huomattava omistusosuus kahdessa ruotsalaisessa ydinvoimalassa, Oskarshamnista se saattaa lunastaa jopa 100 % osuuden. Onko johtopäätös että Fortumilla on tiukka ote Ruotsin energiataloudesta ja sitä kautta mahdollisuus halutessaan ohjailla Ruotsin poliittisia päättäjiä?

      • suljettavatreaktorit

        Eikö nämä päätetty juuri ajaa Eonin toimesta alas ja Fortum kirjasi tästä kertaluonteisen 700 miljoonan euron tappion viime vuoden tilinpäätökseensä.


    • Lanko

      Se on ihan hyvä, että Venäjä on mukana ydinvoimalan rakentamisessa Suomeen. Voimme sitten hyvillä mielin vastapainoksi liittyä Natoon.

    • Tottakin.mukaan

      Suomea ohjataan todellisuudessa Brysselistä EU.n päämajasta. Kun Merkel ja Hollande sanoivat että Suomen on otettava pakolaisia/siirtolaisia tuhansia niin se oli käsky, eikä vastaan ole laittamista. Samoin EU.n taholta tuli ilmoitus noin vuosi sitten, että sähköntuotannon omavairaisuutta on lisättävä, koska tuontia on liikaa. Kyllä heille kelpasi Venäläinen tuote, koska kelpaahan se maakaasukin heille.

    • Suomi24:ssä on älykästäkin porukkaa: "Allaoleva on kostoni valtiota vastaan.

      "Kerron aina ulkomailla (matkustan töissä yli 100 pv/vuosi) että Suomi on Euroopassa ainoa kommunistisena pysynyt valtio ja kehoitan olla ostamatta mitään Suomesta, sekä olla matkustamatta Suomeen tai mitenkään muutentukea Suomea, koska ihmisoikeuksia loukataan siellä ja kansa on sorretu.

      Näin kerron:

      SF oli Suomen entinen tunnus autoissa muistatteko? Useimmat tapaamani ihmiset Euroopassa muistaa.

      Sitten kerron etta se tarkoitti Soviet-Finland, luonnollisesti koska Suomi oli osa Neuvostoliittoa."

      Lukekaa loppu tuolta:
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/208476/sf-tarkoittaa-soviet-finland

      • Typerys

        Stuxnet kaivoi esiin tuoreen, vasta 13 vuotta vanhan viestin. Suoraan sanoen uskon että viestin kirjoittaja on yhtä älykäs kuin Stuxnet. Viestin vaikuttavuutta ehkä hieman heikentää se että Neuvostoliitto lakkasi olemasta 25 vuotta sitten. Ja että Suomen kansallistunnus on ollut FIN parikymmentä vuotta. Mutta kyllä tuollaisen "hyvän jutun" kertominen kunnon pierussa on varmaan aikanaan helpottanut omaa oloa ja varmaan ulkomaiset kumppanit ovat sille kohteliaasti naurahtaneet. Mutta suoraan sanoen toivon että suomikuvaa nykyään ulkomailla levittävät ovat hieman fiksumpia.


      • Älykkyys tulee usein ilmi vasta vuosien kuluttua ennakoimattomien tapahtumien myötä. 13 vuotta sitten ei tämän päivän Venäjä-suhteiden tilasta ollut kenelläkään aavistustakaan.

        Minulle riittää, että suomesta kerrotaan sellaista, millaisena sen itse kokee. Ei kai sen fiksumpaa voi ollakaan. Muuta tietoa suomesta saa tuutin täydeltä.


      • Fiksut.muistaa
        stuxnet kirjoitti:

        Älykkyys tulee usein ilmi vasta vuosien kuluttua ennakoimattomien tapahtumien myötä. 13 vuotta sitten ei tämän päivän Venäjä-suhteiden tilasta ollut kenelläkään aavistustakaan.

        Minulle riittää, että suomesta kerrotaan sellaista, millaisena sen itse kokee. Ei kai sen fiksumpaa voi ollakaan. Muuta tietoa suomesta saa tuutin täydeltä.

        Kyllä oli. Kun Jeltsin luopui vallasta niin silloin jo asiasta kerrottiin. Ukko-Pekan viimeiset sanat on monen muistissa ikäpolvesta toiseen.


      • sovjet.fenno

        Juuh sopii... voimaosakeyhtiö SF...


    • ydinenergiayhteistyö

      asiallista yhteistyötä

      http://www.taloussanomat.fi/energia/2015/09/11/rosatom-on-tyytyvainen-fennovoima-siivuunsa/201511800/12

      Venäjän valtion omistamalla ydinvoimayhtiöllä Rosatomilla ei ole aietta kasvattaa omistusosuuttaan suomalaisen Fennovoiman ydinvoimalaprojektista.

      Rosatomin ydinenergiayhteistyö EU:n kanssa jatkuu normaalisti eikä yhtiö tai yksikään sen työntekijöistä ole EU:n tai Yhdysvaltain pakotelistalla, Komarov sanoo.

      Venäjän ja EU:n välisen ydinenergiakaupan arvon arvioidaan olevan 2-3 miljardia euroa vuosittain. Rosatomilla on parhaillaan rakenteilla yhdeksän reaktoria Venäjällä ja 29 ulkomailla. Näistä kaksi on Unkarissa ja yksi Suomessa.

    • Rosatom salasi tulipalon Kalininin ydinvoimalassa
      http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016042621475988_uu.shtml

      "Greenpeace paljastaa saaneensa haltuunsa Rosatomin sisäisen asiakirjan, jonka mukaan 25. päivä kesäkuuta vuonna 2015 Kalininin ydinvoimalan ensimmäisessä yksikössä Venäjällä syttyi tulipalo.

      Greenpeace kertoo tiedotteessaan, että Rosatomin sisäisen dokumentin mukaan yksikössä tehdyt tulityöt aiheuttivat tulipalon ilmanvaihtojärjestelmässä. Asiakirjasta ei Greenpeacen mukaan selviä, kuinka vakava tulipalo oli.

      Fennovoimaa rakentavan Rosatomin omistama Kalininin ydinvoimalaitos sijaitsee Moskovan ja Pietarin välissä.

      - Tulipalo muistuttaa siitä, että Tšernobylin onnettomuuden aikaiset ongelmat ovat yhä ajankohtaisia. Salailu ja avoimuuden puute vaivaavat edelleen venäläistä ydinvoimateollisuutta, sanoo ilmasto- ja energiavastaava Olli Tiainen tiedotteessa.
      ..." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016042621475988_uu.shtml

      Salalilu ja avoimuuden puute ei ole vain venäläisten ydinenergiayhtiöiden pahe - se riivaa koko alaa.

      • FaktaaKehiin

    • uraani.reikä

      Aika paska juttu että tulipalo ydinvoimalassa 2015 yritettiin salata

    • kolmevuottasitten

      3 vuotta sitten kirjoiteltiin näin, ja ihan oikein:

      "Samaan aikaan, kun Itävalta tekee ydinsähköstä kokonaan lainsuojatonta ja Saksa investoi voimalla uusiutuvaan energiaan saadakseen loputkin reaktorinsa suljettua, Euroopan koillislaidalta kuuluu kummia. Suomalainen Fennovoima toivottaa tervetulleeksi aggressiivisesti ydinvoiman laajentamiseen pyrkivän Rosatomin.

      Tällä Venäjän valtion viranomaisella (valtiokorporaatiolla, государственная корпорация) on tavoitteena rakentaa, omistaa ja käyttää ydinvoimaloita ympäri maailmaa. Suomessa omistaminen tosin olisi näillä näkymin jäämässä kolmasosaan.

      Suomi on vain yksi sillanpääasemista, joita Rosatom Euroopan unionissa tähyää. Venäjän puolella Kaliningradiin on nousemassa reaktoreita, joiden sähkö yritetään kaupata Liettuaan, Latviaan, Viroon, Puolaan ja Saksaan. Lisää on suunnitteilla Valkovenäjälle aivan Liettuan rajalle, 40 kilometriä Vilnasta. Suunnitellut asiakkaat eivät vain ole olleet kovin innoissaan, ja muun muassa omia ydinvoimaloitaan sulkeva Saksa on todennut ”nein, danke” Rosatomin sähkölle.

      Rosatom on tarjonnut Pyhäjoen lisäksi rakentamis-omistamis-malliaan Tšekkiin, Slovakiaan, Unkariin ja Bulgariaan. Bulgariassa surkuhupaisan 23 vuotta sitten kesken jääneen Belenen reaktorityömaan rapautuneiden betoniperustusten takia on kaadettu hallituksiakin. Liettuassakin on nähty Rosatomin lobbareita, vaikka liettualaiset torjuivat ydinvoimasuunnitelmat kansanäänestyksessä viime vuonna.

      Rosatom piirtää suunnitelmissaan Euroopan halkovaa reaktoririntamaa Pyhäjoelta Bulgariaan. Sillä on Venäjän valtion budjetista tuleva rahoitus ja tarve päästä strategiseksi toimijaksi EU:n sähkömarkkinoilla.

      Linjan länsipuolella Rosatomilla ei ole ollut jalansijaa, ja myös Itävallan eilinen päätös kertoo siitä, että lännessä ydinvoima on historiaa. Saksan Energiewende on käynnistänyt mittavan energiantuotannon ja energiaverkkojen modernisoinnin. Nykyisessä maailmassa hyvinvointi perustuu joustavalle, turvalliselle ja tehokkaalle energian tuotannolle ja käytölle.

      Suomi on nyt todella tienhaarassa. Toisaalla vanhanaikainen, joustamaton tekniikka, jonka säteilyriskejä saavat lukemattomat tulevat sukupolvet kantaa. Toisaalla askel kohti kotimaassa työllistävää, tulevaisuuden tarpeisiin joustavaa energiantuotantoa. Valinnan pitäisi olla selvä."
      http://www.greenpeace.org/finland/fi/media/blogi/itvalta-kielsi-ydinshkn-tuonnin-suomi-sitomas/blog/45842/

      • FaktaaKehiin

        Vihreää uuskieltä:
        "kotimaassa työllistävää" = aurinkopaneelien asennuksia ja maansiirtotöitä tuulimyllyfarmeilla
        "joustavaa energiantuotantoa" = sähköä tulee satunnaisesti silloin kun tuulee tai aurinko paistaa; kovilla pakkasilla varmimmin ei.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Huomenna teen sen

      Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
      Ikävä
      81
      3544
    2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

      Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
      Maailman menoa
      200
      2022
    3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

      Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
      Suomalaiset julkkikset
      26
      1968
    4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

      Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1598
    5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

      Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
      Ikävä
      166
      1435
    6. Miten nyt sanoisin

      tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
      Ikävä
      88
      1415
    7. Susta on tullut

      Ihana nainen. ❤️
      Ikävä
      52
      1129
    8. Mistä vuodesta

      lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
      Ikävä
      101
      1093
    9. Tämä ei voi jatkua

      Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
      Ikävä
      55
      874
    10. Voitko vain unohtaa

      Minut. En ole sinun arvoisesi
      Ikävä
      59
      850
    Aihe