Stubb haluaa meidät Baltian maiden malliin

GoodbyeHyvinvointiSuomi

Viron veromallista selvyys ensi vuonna

Lainaukset: http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/?groupId=72edb4e0-0160-4777-b71c-2d05627bd408&announcementId=20b84832-e853-44c3-810b-abda227829e2

"Valtiovarainministeri Alexander Stubb vastasi kirjalliseen kysymykseen Viron yritysveromallin soveltamisesta Suomessa.

Viron yritysveromallin sopivuutta Suomeen selvitetään. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kertoo asiasta vastauksessaan kansanedustaja Simon Elolle (ps.). Elo teki aiheesta kirjallisen kysymyksen eduskunnassa.

Muun muassa Suomen Yrittäjät on ehdottanut veromallin selvittämistä Suomessa.

Valtioneuvoston koordinoimasta selvityksestä vastaavat Valtion taloudellinen tutkimuskeskus sekä Elinkeinoelämän tutkimuslaitos. Selvityksen arvioidaan valmistuvan kokonaisuudessaan vuoden 2016 lopussa.

Syyskuun alussa käynnistyneessä selvityshankkeessa tarkastellaan vaihtoehtoisia ratkaisumalleja, joilla yritysverotuksen kilpailukykyä voidaan parantaa.

– Viron yritysveromalli sisältyy näihin malleihin. On tärkeää, että eri mallien hyödyt ja mahdolliset haitat selvitetään huolellisesti, Stubb sanoo vastauksessaan kirjalliseen kysymykseen.

Vaikutuksia vaikea arvioida

Stubb totesi, että Viron harvinaista yritysveromallia on tutkittu vain vähän, ja vakuuttavaa arviota sen vaikutuksista ei vielä ole saatavilla.

– Suomen ja Viron verojärjestelmien, rahoitusmarkkinoiden ja kansantalouksien välisten erojen takia Viron yritysveromallin vaikutuksista 2000-luvun Virossa ei myöskään voida suoraviivaisesti päätellä sitä, millaisia vaikutuksia Viron yritysveromallilla olisi 2010- tai 2020-luvun Suomessa.

Viron yritysveromallissa yritys maksaa voitosta veroa vasta silloin, kun voitto jaetaan omistajille. Jakamattomasta voitosta veroa ei makseta. Voittoa jakava yritys maksaa jakamastaan voitosta esimerkiksi 20 prosentin tuloveron. Yrityksen omistajaa ei mallissa veroteta yrityksestä saadusta voitonjaosta.

Suomessa on käytössä tuloverojärjestelmä, jossa verotetaan ensin yritystä sen voitosta, ja tämän jälkeen omistajaa yrityksestä saadusta voitonjaosta.

Stubbin mukaan Suomen yritysverotusta voidaan pitää kilpailukykyisenä useimpiin verrokkimaihin nähden, sillä Suomi sijoittuu yritysverojärjestelmien kilpailukykymittauksissa tyypillisesti vain joitakin sijoja Viroa heikommin.

– Kataisen hallituksen kaudella yritysveroprosenttia alennettiin 26 prosentista 20 prosenttiin ja nykyisellään se on läntisen Euroopan alhaisimpia, Stubb toteaa.

Uudistuksia henkilöiden tuloverotukseen

Viron yritysveromallin käyttöönotto Suomessa edellyttäisi todennäköisesti laajoja uudistuksia myös henkilöiden tuloverotukseen. Virossa malli on osa laajempaa tasaveroon perustuvaa tuloverojärjestelmää, jossa myös ansiotulot kuuluvat tasaverotuksen piiriin.

– Ansiotuloverotuksen progressiota tulisi Suomessa keventää huomattavasti, jotta ei syntyisi merkittävää tulonmuuntokannustinta harjoittaa toimintaa yrityksen kautta, Stubb sanoo.

Viron yritysveromallin tulo Suomeen voi aiheuttaa myös negatiivisia vaikutuksia.

– Viron veromallin käyttöönotolla olisi myös miljardiluokan verotuloja vähentäviä vaikutuksia staattisesti arvioiden. Yhdistettynä sen rinnalla tehtävään ansiotuloverotuksen progression keventämiseen verotuloja vähentävät vaikutukset suurenisivat useisiin miljardeihin euroihin, Stubb listaa.

– Mallin käyttöönotto myös kasvattaisi tuloeroja merkittävästi, sillä mallista hyötyvät eniten suuria osinkoja ja muita suuria voitonjakoeriä saavat yritysten omistajat, Stubb jatkaa".

.

* Alexander Stubb haluaa Suomeen Viron yritysten 0-verot ja tämän takia tekosyynä myös matalan tasaveron ansiotuloille veroprogression sijaan, kuten ylempää kirjoituksesta käy ilmi. Tällainen muutos liittäisi meidät yhteiskuntana Baltian maiden joukkoon Pohjoismaisten hyvinvointivaltioiden ja Keski-Euroopan hyvinvointidemokratioiden sijaan.

Tarkoittaisi myös tietenkin sitä että keskipalkat laskisivat jonnekin 600 €/kk tuntumaan, kuten Baltian maissa. Alexander Stubb ajaa siis Suomen hyvinvointivaltion ja hyvinvointipalveluiden alasajoa ja haikailee pahoinvointivaltiota, jossa normaali kansa tienaa keskimäärin 600 €/kk ja jonka julkiset palvelut ovat onnettomat. Samalla rikkaat ja varakkaat, yrittäjät ja pääomapiirit rikastuvat valtavasti. Keskiluokka poistuu, ja tilalla ovat rahvas ja hyväosaiset. Olisi kiva tietää ajaako Stubbin ja kokoomuksen lisäksi myös Juha Sipilä ja keskusta Viron mallia, sekä Suomen liittämistä Baltianmaiden yhteiskunta- ja talousmalliin?

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • KumpaanHaluatKuulua

      Suomen Pohjoismainen hyvinvointivaltio halutaan muuttaa SSS-porvarihallituksen toimesta Itä-Euroopan Baltian maiden valtiomalliin. Linkissä olevasta artikkelista jokainen voi varmistaa. Stubb kertoo että tänne kartoitetaan ja suunnitellaan Viron pahoinvointivaltiomallia Ruotsin, Norjan, Tanskan, Hollannin, Saksan ym. Pohjois- ja Keski-Euroopan hyvinvointivaltioiden sijaan. Uskomaton agenda kokoomuksella ja varmaan myös keskustalla.

      • SSS-valhe

        SSSipilän disinformaatiosota ja salaliitto

        SSS-porvarihallitus puhuu suoraan sanoen paljon paskaa tuottavuusvajeesta, jonka se kopioi suoraan EK:lta. Esimerkiksi Saksan ja Ruotsin työvoimakustannukset ovat menneet jo Suomen ohi, ja Ranska on samalla tasolla. Olemme siis tuottavuudessa palkkojen ja työvoimakustannusten suhteen normaalia Pohjois- ja Keski-Euroopan tasoa. Tähän viitekehykseenhän Suomen oikeisto meidät kaikessa muussakin haluaa kiinnittää, ei Itä-Eurooppaan tai Etelä-Eurooppaan.

        OECD:n tilastoista löydetään tämä tieto, jos sitä ei EK-väritetä. Myös Suomen pankki ja muiden pankkien ekonomistit käyttävät oikeistoväritettyä dataa, koska se palvelee elinkeinoelämän, pääomapiirien, varakkaiden ja rikkaiden ideologiaa paremmin. Se on syy laskea työntekijöiden palkkoja ja palkanlisiä, tai lisätä työaikaa, joka tuo edellisille ryhmille lisää voittoja mm. osinkojen muodossa.

        Totuus on kuitenkin:

        Suomen julkinen sektori on Pohjoismaiden pienin

        Valtion tuottavuusohjelmasta, oikeammin henkilöstön vähennysohjelmasta, tai kuntien liikelaitoksista keskusteltaessa jää aina mainitsematta kolme asiaa:

        1) Suomen julkinen sektori on pieni; ylivoimaisesti pienin Pohjoismaista

        Tanska 34 % palkansaajista
        Ruotsi 34 %
        Norja 32 %
        Suomi 23,3 %

        2) Suomessa on eniten yrittäjiä Pohjoismaiden joukosta, 12% työvoimasta. Esimerkiksi Tanskassa prosentti on 4. Itse asiassa Suomessa on suhteessa enemmän yrityksiä kuin USA:ssa.

        3) Lisäksi Suomen veroaste on Pohjoismaiden alhaisin.

        Kahta ensimmäistä en ole havainnut esitetyn julkisuudessa lainkaan. Nämäkin olisi hyvä ottaa yhtenä näkökulmana huomioon, kun vaaditaan vauhtia tuottavuusohjelmaan.

        Suomen yritysten yhteisövero on EU-tasollakin yksi alhaisimmista, USA:ssa yritysvero on 35%.

        4) Suomessa on EU-tasolla huomattavan alhainen yritys- ja pääomaverotus sekä omaisuuteen/varallisuuteen kohdistuva verotus

        Tilastot osoittavat: Suomessa jo nyt alhainen yritys- ja pääomavero

        Suomi verottaa yrityksiä ja pääomaa vähemmän kuin EU-maat keskimäärin.

        http://yle.fi/uutiset/tilastot_osoittavat_suomessa_jo_nyt_alhainen_yritys-_ja_paaomavero/6561684

        "Suomen yritys- ja pääomaverot ovat itse asiassa jo nyt Euroopan unionin keskiarvon alapuolella. Näin todistaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Olli Savela blogikirjoituksessaan. Tilastokeskuksen Tieto&Trendit-lehden blogissa Savela esittelee keräämiään tutkimustietoja yritys- ja pääomaverotuksesta.

        Savela kertoo blogissaan Eurostatin tilastoista, joiden mukaan vuonna 2010 työhön ja kulutukseen kohdistuvien verojen osuus kaikista verotuloista oli Suomessa muutaman prosentin EU-maiden keskiarvon yläpuolella.

        Sen sijaan pääomaan kohdistuvien verojen osuus kaikista veroista oli Suomessa selvästi unionin keskiarvoa alempi. Kun pääomiin kohdistuvien verojen osuus oli EU-maissa keskimäärin 20,4 prosenttia, Suomessa se oli vain 15,4 prosenttia. Euroissa ero tarkoittaa Savelan mukaan neljää miljardia euroa.

        Pääomaverotusta voi tutkia myös suhteuttamalla se bruttokansantuotteeseen. Näinkin laskettuna pääomaverotus on Suomessa alhainen. Suomessa suhde oli 6,5 prosenttia, kun EU-maissa keskimäärin suhde oli 7,8 prosenttia.

        Hallitus on päättänyt laskea Suomen yhteisöveroa 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Jo ennen suurta pudotusta, ovat yritysverot Suomessa EU-maiden keskiarvoa alhaisemmat monilla eri laskutavoilla.

        Yksi Savelan esittämistä laskentatavoista on laskea kaikki yrityksiä koskevat verot ja vähennykset yhteen ja vertailla maita näiden perusteella. Näin tehtyjen laskelmien mukaan yritysten veroaste oli viime vuonna EU-maissa keskimäärin 25,4 prosenttia, kun se Suomessa oli 23,3 prosenttia".

        - Sipilä ja SSS-hallitus puhuvat siis täyttä jaskaa Suomen tuottavuusvajeesta. Kaikki Sipilän sipilöinnit pitää nyt tehdä nopeasti, sillä SSS-porvarihallituksella on kerrankin poliittinen tilaisuus lisätä elinkeinoelämän ja pääomapiirien valtaa ja voittoja, sekä vastaavasti heikentää ammattiyhdistysliikkeen ja työntekijöiden valtaa, työehtosopimuksia ja sovittuja työehtoja sekä palkanlisiä, kun porvarien vastavoimia ei ole hallituksessa. Koska AY-liikkeen jo useita vuosia sopimat hyvin maltilliset palkankorotukset ovat parantaneet kilpailukykyämme, nyt on viimeinen hetki tehdä tämä kädenojennus EK:lle, ennen kuin Suomen nousu alkaa näkymään.

        Kyseessähän on väliaikainen taantuma, jonka syinä on Nokian puhelinliiketoiminnan myynti, eräiden keskeisten teollisuudenalojen alamäki, Venäjäpakotteet, eurokriisi ja EU:n yleinen taantuma, joka on jo ohitettu.

        Oikeisto on katsonut ajan tulleen ottaa selkälenkki ammattiyhdistysliikkeestä ja vasemmistosta. Tässä tarvitaan tarkasti muokattua tilastodataa Suomen taloustilanteesta ja suoranaista disinformaatiota ja suurta trollausta valtamediassa.


    • SSS-Katastrofi

      "Suomessa on käytössä tuloverojärjestelmä, jossa verotetaan ensin yritystä sen voitosta, ja tämän jälkeen omistajaa yrityksestä saadusta voitonjaosta.

      Stubbin mukaan Suomen yritysverotusta voidaan pitää kilpailukykyisenä useimpiin verrokkimaihin nähden, sillä Suomi sijoittuu yritysverojärjestelmien kilpailukykymittauksissa tyypillisesti vain joitakin sijoja Viroa heikommin.

      – Kataisen hallituksen kaudella yritysveroprosenttia alennettiin 26 prosentista 20 prosenttiin ja nykyisellään se on läntisen Euroopan alhaisimpia, Stubb toteaa".

      --

      Uskomatonta että jo nyt läntisen Euroopan yhtä alhaisimmista yritysten yhteisöverojärjestelmistä pitäisi edelleen alentaa. Varsinkin kun myös Suomen pääomaverotus on 5,5 miljardia euroa vuodessa alle EU-keskitason. Ja omaisuuteen/varallisuuteen kohdistuva verotus EU:n alhaisimpia. Sen sijaan työntekijöihin kohdistuva ansiotuloverotus on EU:n korkeimpia, kuten myös kulutusverotus mm. arvonlisäverotus.
      Omistajiin kohdistuva verotus on siis Euroopan matalimpia jo nyt, kun taas työntekijöihin kohdistuvat verot Euroopan kärkeä, ja suomalaisten ostovoima myös Euroopan huonoimpia. Stubb, kokoomus ja EK (todennäköisesti myös Juha Sipilän keskustapuolue Matti Vanhanen ja Esko Aho taustapiruina) ajavat entisestään suurempia tuloeroja omistajien ja työntekijöiden tulojen välille. Kulutusverothan tasaveroina rankaisevat myös enemmän pienituloisia työntekijöitä, koska Suomen rikkaimmalle miehelle Antti Herlinille riittää yksi kännykkä, saman verran ruokaa jne. kuin pienituloisillekin. Tuloihin nähden köyhä maksaa siis huomattavasti enemmän tasaveroja.

      Suomen verojuopa pääoma/varallisuusverojen ja ansiotulojen sekä kulutusverojen välillä saattavat olla nimenomaan se syy, miksi Suomen talouskasvu on EU:n heikointa. Ostovoima kutistuu kun suurin osa suomalaisista maksaa liikaa veroja pienistä ansiotuloistaan ja kulutusveroina, suuret omistajatulot taas päätyvät finanssisektorille mm. pankkien voitoiksi ja ulkomaille piiloon. Talouden rattaat hidastuvat ostovoiman puutteesta, joka huonontaa kotimaan pienten- ja keskisuurten yritysten toimintaa ja kannattavuutta.
      SSS-porvarihallituksen ja EK:n kaavailut Vironmallista tulevat entisestään huonontamaan tätä kehitystä ja Suomen talouskasvua.

    • SSSaatanan_tunarit

      Neljä “ässää”: Sipilä, Soini, Stubb ja Saatana

      Lainaukset: http://yle.fi/ylex/uutiset/nelja_assaa_sipila_soini_stubb_ja_saatana/3-8296814

      "Suomalainen on saatu uskomaan, että suurin este hänen rikastumisensa tiellä on toinen suomalainen. Velkakellon tikitystä pelästynyt kansa äänesti kovan linjan leikkurimiehet laittamaan ne toiset, ahneet suomalaiset, kuriin.

      “Työläinen! Kaksi vuotta sitten me annoimme sinulle tämän mitalin. Nyt on Suomessa lama ja se on sinun syytäsi. Sinä olet romahduttanut neuvostokaupan, sinä olet aiheuttanut satoja konkursseja ja sinä olet ajanut satoja tuhansia ihmisiä työttömiksi. Sinun syytäsi on devalvaatio, sinun syytäsi on inflaatio. Siksi me otamme tämän mitalin sinulta nyt pois.”
      -
      Lukekaa tuo kirjoitus, se on aivan uskomattoman osunut ajan kuvaus.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5345
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3327
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1830
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1435
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe