Tuleeko Suomesta banaanivaltio?

Tuota kysytään Länsi-Suomi-lehden pääkirjoituksessa 26.10.2015 /1/.

Mm. energiaprofessori Peter Lund on kertonut Suomen ydinvoimalainnokkuuden voivan johaa siihen, että Suomesta tulee bulkkituotteiden tuottajamaa, siis banaanivaltio. Länsi-Suomen pääkirjoituksessa ydinvoimaa sivutaan vain vähän:

"Ydinvoima halutaan myös leimata menneen maailman edustajaksi. Toistaiseksi sillä on keskeinen rooli energia- ja myös ympäristöpolitiikassa.

Energiayhtiö Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoi viime viikolla yhtiön lisäävän investointeja uusiutuvaan energiaan. Ainakin bio-, aurinko- ja tuulienergiaa tulee lisää, mahdollisesti myös aaltoenergiaa."

Eli ihan pientä toivoa on siitä, että Suomi lopettaa ydinvoiman kanssa seikkailun, ja voimme ryhtyä rakentamaan kehittyneempiä tekniikoita tulevaisuuden sukupolville, ettei heidän tarvitsisi elää ydinpelon alla dinosaurusteknologiaa ihmetellen.

Minulta jos kysyttäisiin tuo otsikon kysymys, vastaisin että "ei, jos se minusta riippuu". Mutta valta päättää Suomen ydinvoimasta ei ole minulla, eikä kansalla, eikä edes eduskunnalla, vaan energiamafialla:
"Energiantuotanto ja mafia", http://keskustelu.suomi24.fi/t/13848046/energiantuotanto-ja-mafia

/1/ https://ls24.fi/artikkelit/tuleeko-suomesta-banaanivaltio

35

57

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Peter Lund Suomesta banaanivaltiona (2009):

      "Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) idea ydinvoiman reippaasta lisärakentamisesta Suomeen saa laajan tyrmäyksen. Myös kolmen uuden ydinvoimalan puolustajia löytyy.

      Rankimmin Kataisen haukkuu professori Peter Lund Teknillisestä korkeakoulusta.

      - Ei missään muissa kehittyneissä maissa katsota näin peruutuspeiliin. USA:ssa, Aasiassa ja muualla Euroopassa satsataan valtavasti uuteen energiateknologiaan, Lund huomauttaa Kauppalehdessä.

      Lundin mielestä Suomi ajaa vain raskaan teollisuuden etua ja sivuuttaa maailmanlaajuisen energiavallankumouksen.

      Katainen perustelee, että halpa sähkö olisi yhä tärkeämpi kilpailutekijä teollisuudelle.

      - Ne ovat banaanivaltioita, jotka satsaavat halpoihin raaka-aineisiin. Kehittyneet maat satsaavat osaamiseen ja innovaatioihin. Ei mikään maa ole löytänyt pysyvää runsaudensarvea halvasta energiasta, Lund sivaltaa."
      http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/69053-kataisen-idea-haukutaan-oikein-kunnolla

      Tuossa vaiheessa näytti vielä pelottavalta - kolme uutta ydinvoimalaa! Hulluiksiko päättäjät oli tulleet?

      _____
      Avausviestin url http://keskustelu.suomi24.fi/t/13906021/tuleeko-suomesta-banaanivaltio

    • Netstux

      Otetaan nyt se olennaisin Länsi-Suomen uutisesta:
      "Samaan hengenvetoon (Fortumin tj) Lundmark jatkoi, ettei Suomi pääse millään eroon hiilestä ilman ydinvoimaa. Metsäteollisuus kokonaisuutena ei todellakaan ole auringonlaskun ala. Metsä antaa tulevaisuudessakin monelle suomalaiselle leivän.”

      Nuo banaanivaltiopuheet ovat puhdasta viherpropagandaa. Paloheimon jälkeen vihreillä ei ollut paljonkaan teknistä asiantuntemusta. Hassillakin on agendalla pääasiana Suomen teollisuuden kampittaminen, vanhasta muistista taistolaisuusajoiltaan.

      Mielenkiintoista nähdä mitä Fortumin suuntautuminen entistä enemmän uusiutuviin energioihin pitää sisällään. Todennäköisesti yritysostoja jostain ulkomailta. Eräät maat (F, UK, B...) ovat energiaremonttiensa kanssa sellaisessa pakkoraossa että löysää tukirahaa tulee paljon liikenteeseen.

    • Fortumin toimitusjohtaja uhkailee suomalaisia hiilivoimaloillaan ainoana vaihtoehtona ydinvoimalle:
      "Lundmark jatkoi, ettei Suomi pääse millään eroon hiilestä ilman ydinvoimaa."
      https://ls24.fi/artikkelit/tuleeko-suomesta-banaanivaltio
      siksi kirjoitin: "Eli ihan pientä toivoa on siitä, että Suomi lopettaa ydinvoiman kanssa seikkailun."

      Jos päättäjät haluaa, marssijärjestyksestä saadaan sellainen, ettei kansan tarvitse enää pelätä ydin- eikä hiilivoimaa (ruskeita energioita /1/), eikä Suomestakaan tule banaanivaltiota:

      - uusiutuvia energioita paljon lisää korvaamaan hiilivoimaa, ja samaan aikaan ydinvoimaloita suljetaan aikataulutetusti

      Noin ei Suomen kohtaloksi tulisi ydinbanaanivaltio, ja kauhukuva ydin-Suomi-skenaariosta /1/, voitaisiin lopullisesti heittää historian roskakoriin. Bonuksena pitkäaikaista työtä kotimaisen teknologian parissa ja energian huoltovarmuuden ja omavaraisuuden kohoaminen.


      /1/ Elämän ja kuoleman energiat:
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13736089/elaman-ja-kuoleman-energiat

      /2/
      http://keskustelu.suomi24.fi/t/13855313/ydin-suomi-skenaario

      http://fifi.voima.fi/artikkeli/2009/elokuu/mita-se-lounatuuli-tietaa

      (Ellei linkki keskusteluun toimi. kokeile etsiä profiilisivultani http://www.suomi24.fi/profiili/stuxnet
      toimiva linkki keskusteluun)

    • Banskui.pojuille

      Tuleeko Suomesta banaanivaltio? Kyllä vain jos se viheruskovaisista riippuu. Pitäähän viherapinoille ruokaa saada. Peter Lund taas hokee vanhaa v.2009 lorujaan. Muistelisi surkeaa suoritustaan Keravan aurinkokylähankkeessa. Mitään muuta hän ei olekaan aikaansaanut konkreettisesti.

    • Banaani-Peter

      Tuleeko Suomesta banaanivaltio?
      Kuten monet jo tietävätkin, tuuliprofessori Lund on yleensä väärässä. Tällä kerralla hän kuitenkin saattaa olla oikeassa. Maapallon ilmasto ja samalla Suomen ilmasto, lämpenee sitä vauhtia, että Suomessa voi hyvin kasvattaa banaaneja parinkymmenen vuoden kuluttua. Banaanien viennistä on tulossa hyvä bisnes Suomelle, sillä nykyiset banaanivaltiot ovat tulevaisuudessa ilmastoltaan jo liian kuumia banaanien kasvatukseen.

      • Banskui.pojuille

        Hänkö ryhtyisi banaaninviljelijäksi? Sehän olisi todellista työtä ja siihen ei teoreetikko pysty. Lausuntoautomaatit ovat yleensäkin niin heiveröisiä että ainoa liike on sivun kääntäminen paperipinossa tai netissä. He unelmoivat kivikaudesta Suomessa seurauksena naturareservaatista. Banaaninkasvattajat asuisivat siis luolissa.


      • Sekonet
        Banskui.pojuille kirjoitti:

        Hänkö ryhtyisi banaaninviljelijäksi? Sehän olisi todellista työtä ja siihen ei teoreetikko pysty. Lausuntoautomaatit ovat yleensäkin niin heiveröisiä että ainoa liike on sivun kääntäminen paperipinossa tai netissä. He unelmoivat kivikaudesta Suomessa seurauksena naturareservaatista. Banaaninkasvattajat asuisivat siis luolissa.

        Tuuliproffa Lund alkaa olla jo eläkeiässä, mikä selvästi näkyy jo hänen lausunnoissaankin. Ei hänen tarvitse ryhtyä banaaninviljeliäksi. Proffan eläkkeellä on vara ostaa valmiit banaanit viherhippien kaupasta.


    • Mittarista.seuraava

      Suomihan ON jo banaanivaltio, tosin ne banaanit vain puuttuu.
      Kysäisinpä Viranomaiselta, siis STUK:ilta mennä syyskuussa Suomen yli liikkuneen säteilylähteen alkuperästä. Esimerkiksi isotooppijakautumasta, josta saastelähteen tyyppi ainakin voidaan helposti päätellä, mahdollisesti päästöaikakin. Vaan ei ole vastattu. Tyypilliseen tapaansa STUK toimii totuttuun tapaan veronmaksajien ylläpitämänä säteilyasioitten salaustoimistona niinkuin aina ennenkin.
      Nytkin on jotakin liikkeellä kuten Stukin sivulta voi itsekukin havaita. Vaan ei niistä kerrota, ei!
      Ameriikan ihmemaassa tapahtuu kaikenlaista, mistä vähän tietojakin tihkuu. Esimerkiksi http://enenews.com/epa-data-shows-radiation-spike-major-city-after-explosions-nuclear-waste-facility-ap-drums-buried-waste-blasted-sites-fence-large-crater-reported-emergency-official-govt-brought-resources-ive-ne ja paljon muuta. Kannattaa lisätä kirjanmerkkeihin http://enenews.com/ ja seurata silloin tällöin, mitä on sattunut ja missä. Meillähän kaikki ydintapahtumien uutisointi loppui kuin seinään jo silloin kun Olkiluoto kolmosta alettiin suunnittelemaan ja siitä on kauan! Toki Japanin ydinkatastrofista vähän uutisoitiin kun ns. oli pakko täyden uskottavuusmenetyksen ehkäisemiseksi.

      • Satu.Elohopea

        Se oli vain hiherhippien pieraisu, joka antoi alkuvauhtia heidän kampanjalleen ottaa päästöt talteen ihmisiltä ja eläimiltä. Yksi direktiivitäti väsää asiasta aloitetta EU.lle.


    • Sekonet

      Palstalla näkyytänään olevan stuxnetin lisäksi toinenkin hupiveikko (vai onko kyseessä sama humoristi?).
      Ai,että oikein tietoja tihkuu Amerikan ihmemaasta ja luotettavana kanavana tietysti Huuhaanews! Anna mun kaikki kestää

      • Mittaria.syynäävä

        Palkatun trollin iloksi linkki http://www.stuk.fi/aiheet/sateily-ymparistossa/sateilytilanne-tanaan mistä halutun paikkakunnan pallukkaa klikkaamalla näkyy lyhyen viimeajan säteilytilanteen kehitys. Taas on viimeisen viikon aikana ollut piikkejä melkein kaikilla mittausasemilla kuten se älykkäämpi lukija voi itse todeta. Yleisen salailuperiaatteen mukaisesti mistään ydintapahtumista ei suomeksi uutisoida ellei ole ihan pakko jotakin vuotaa. Ameriikan ihmemaassa tässä ollaan avoimempia, vaikka sielläkin salataan ja vääristellään tietoja kuten on käynyt ilmi TMI:n katastrofista nyt vuosikymmenien jälkeen. Kannattaa seurata http://enenews.com/ sivujakin, jos aikoo edes vähän pysyä kartalla ydinmaailman tapahtumista.
        Ja tämäkin palkattua trollia vituttaa, mutta naurakaamme me heille sitä vahingoniloisemmin!
        Lue enemmän niin luulet vähemmän pätee tässäkin.


    • Netstux

      Suomessa on energia-asiat varsin hyvällä kannalla, toisin kuin media toitottaa. Uusiutuvien energioiden käytössä Suomi on EUssa kolmannella sijalla. Hiilidioksidineutraalin energian käytössä myös huippusija. EUn asettamat tavoitteet vuodelle 2020 saavutetaan helposti.

      Sähkössä omavarasisuus paranee huomattavasti kun Olkiluoto-3 käynnistyy kolmen vuoden päästä, ja Hanhikivi-1 10 vuoden päästä. Tuulivoimaa rakennetaan nykyisillä sopimuksilla enimmäisteholtaan 2500 MW, keskiteho runsaat 600 MW. Toista aaltoa tuskin tulee sillä tuokin tuulivoimamäärä nielee veronmaksajien rahoja 300 miljoonaa vuodessa, eikä markkinaehtoisesti kukaan rakenna. Aurinkosähkö jää näpertelyksi.

      Helsingin energiatulevaisuus on kiistelyn kohteena. Vihervasemmisto ajaa uusiutuvaa energiaa mutta järkeviä ratkaisuja ei ole esitetty. Hanasaaren hiililaitoksen käyttövuodet ovat luetut mutta Loviisa-3 lämpöputkineen ei taida ennättää tähän hätään.

      • Symposiumissa.kuultua

        Sitä vaihtoehtoa ydinvoimalle on täällä kuulutettu, mutta toimivaa ja todellista ei ole löytynyt. Helsinkiin esitettiin pokkana hiilivoimalan tilalle hakevoimalaa. Rekkarallihan siitä olisi seurannut ja joku oli laskenut kuinka monen minuutin välein rekan pitää portista mennä jotta tuotantoa syntyy. Loviisan tilanne voi mennä tosi pitkälle energia-ammattilaisten mukaan. Fennovoima on siinä pohdinnassa avaintekijänä.


    • haitekkii

      Onhan se kauheeta kun halutaan tehdä edullista sähköä, banaanivaltioksi siinä päädytään. Sähkö pitää olla kallista ja se pitää tehdä mahdollisimman vaikeella tavalla, silloin Suomesta tulee haitekki valtio.

    • K.Late

      Ei kukaan pysty tekemään edullistra sähköä, mutta ylituotantoa kylläkin, joka johtaa sähkön hinnan polkemiseen. Eniten alihintaisesta sähköstä kärsii suurimpia pääomi sitova ydinvoima, joka johtaa siihen, ettei banaanivaltiota kannata rakentaa ydinvoimalla. No, ellei sitä sitten rahoiteta naapurimaan eläkeläiskassoilla.

      Suomi on ollut baanaanivaltioluontoinen koko teollistumisensa ajan. Meillä on aina arvostettu matalan jalostusasteen massatuotantoa ja cleantech/hihgtech ynms on tupasahtanut ikäänkuin kylkiäisenä. Eli meillä olisi potentiaalia paljon enempään, mutta vaatimattomasti tyydymme osaamme, vähennämme innnovaatiotukia, leikkaamme koulutuksesta ja tutkimuksesta jne.

      Sipilä teki miljoonansa suomalaisella hyvin koulutetulla ja terveellä työvoimalla, yhteiskunnan hyvin tukemana. Nyt kun ulosmittaus on tehty, voi kaiken unohtaa, tehdä valintoja toisin ehdoin. Nyt mitataan ulos loputkin hyvinvointivaltiosta ja rakennetaan ydinvoimaa.

      • Tuonti.määrää

        Suomessa ei ole ylituotantoa, koska tuontia on yli 20%. Suomessa ei lähitulevaisuudessakaan tule olemaan ylituotantoa.


      • Netstux

        Tuo banaanivaltio on täysin väärä vertaus ja on osoituksena Ville Niinistön, Peter Lundin ja muiden viheruskovaisten heikosta asiantuntemuksesta. Banaanit ovat alkutuotantoa mitä edes bulkkiteollisuustuotanto ei ole. Neuvostoliiton aikaan sellainen tuotanto riitti hyvin mutta kyllä sen jälkeen on kehittynyt myös korkean jalostusasteen tuotantoa, vaikka ei Nokiabuumia otettaisi huomioon. Lundin ja kumppanien päähänpinttymänä näyttää olevan että Suomi voi menestyä vain satsaamalla voimakkaasti veronmaksajien rahoja tuuli- ja aurinkovoiman kehittämiseen. Bioenergian tuotantoa he eivät näytä arvostavan kai siksi että se ei kuulu heidän edustamiensa yliopisto-osastojen tai firmojen reviirille. Enkä ole koskaan huomannut noiden proffien mainitsevan että Suomessa on saavutettu suuria sähkön säästöjä lämpöpumppujen avulla. Ehkä siksi että se on saavutettu täysin markkinapohjaiesti ilman suuria valtion tukia ja "enegiaproffien" ohjeistusta.

        Mitä tulee koulutukseen ja tutkimukseen, käsittääkseni esim. Aalto yo:lla on varsin hyvä rahoitustilanne runsaiden lahjoitusten ansiosta. Helsingin yliopistolla on edessä laajat YT:t mutta siellä on käsittääkseni varaa vähentää väkeä. Valtiolla ja kunnilla ei ole leikkausten takia mahdollista pestata esim. humanisteja suunnittelijoiksi ja sommittelijoiksi niin kuin aiemmin. Noilla aloilla voidaan koulutusta ja tutkimusta vähentää ilman että maan talous siitä kärsii.


      • Hyvin.toimivaa
        Netstux kirjoitti:

        Tuo banaanivaltio on täysin väärä vertaus ja on osoituksena Ville Niinistön, Peter Lundin ja muiden viheruskovaisten heikosta asiantuntemuksesta. Banaanit ovat alkutuotantoa mitä edes bulkkiteollisuustuotanto ei ole. Neuvostoliiton aikaan sellainen tuotanto riitti hyvin mutta kyllä sen jälkeen on kehittynyt myös korkean jalostusasteen tuotantoa, vaikka ei Nokiabuumia otettaisi huomioon. Lundin ja kumppanien päähänpinttymänä näyttää olevan että Suomi voi menestyä vain satsaamalla voimakkaasti veronmaksajien rahoja tuuli- ja aurinkovoiman kehittämiseen. Bioenergian tuotantoa he eivät näytä arvostavan kai siksi että se ei kuulu heidän edustamiensa yliopisto-osastojen tai firmojen reviirille. Enkä ole koskaan huomannut noiden proffien mainitsevan että Suomessa on saavutettu suuria sähkön säästöjä lämpöpumppujen avulla. Ehkä siksi että se on saavutettu täysin markkinapohjaiesti ilman suuria valtion tukia ja "enegiaproffien" ohjeistusta.

        Mitä tulee koulutukseen ja tutkimukseen, käsittääkseni esim. Aalto yo:lla on varsin hyvä rahoitustilanne runsaiden lahjoitusten ansiosta. Helsingin yliopistolla on edessä laajat YT:t mutta siellä on käsittääkseni varaa vähentää väkeä. Valtiolla ja kunnilla ei ole leikkausten takia mahdollista pestata esim. humanisteja suunnittelijoiksi ja sommittelijoiksi niin kuin aiemmin. Noilla aloilla voidaan koulutusta ja tutkimusta vähentää ilman että maan talous siitä kärsii.

        Sellainen energiamuoto menestyy hyvin ja saa käyttäjien suosion kunhan viherpiiperöt eivät ala sitä hehkuttamaan. Maalämpö lämmitysenergiana on siitä hyvä esimerkki. Maalämpöpumppu vaatii vain toimivaa sähköä ympäri vuoden toimiakseen. Sama asia myös ilmalämpöpumpulla.


      • Kieltämättä on niin, että että teollisuutemme on elänyt sotien jälkeistä aikaa tuentäyteisessä, yltäkylläisessä ja laiskottavassa tilassa, ja saa subventiota myös ydinsähkön myynnistä. Helppo elämä ei innosta uusiin innovaatioihin, eikä ydinvoiman kehittäminen muutenkaan ole helppoa. Parhaimmat kehitysmahdollisuudet ovat ne uudet teknologiat, joiden tarjoamasta hyödystä pääsee suoraan hyötymään suuri määrä ihmisiä. Näiden tekniikoiden laitosten elinkaaren ei saisikaan olla hyvin pitkä, mikäli on odotettavissa alan teknologian nopeaa kehittymistä. Ydinvoimala on siinä mielessä hankala hankinta, että laitosta ei voi noin vain poistaa ja tuoda tilalle uudempi, paljon tehokkaampi laitos, kuten esimerkiksi tuulimyllyille voidaan tarvittaessa tehdä, ja on jo monin paikoin tehtykin.


    • Sekonet

      " Ei kukaan pysty tekemään edullistra sähköä, mutta ylituotantoa kylläkin, joka johtaa sähkön hinnan polkemiseen. Eniten alihintaisesta sähköstä kärsii suurimpia pääomi sitova ydinvoima,"

      Sähköntuotantotavoista eniten pääomia per tuotettu kWh sitoo aurinko- ja tuulisähkö. Ne kärsivät eniten alihintaisesta sähköstä myös siksi, koska muuhun sähköntuotanoon nähden niillä on toinenkin epäkohta, satunnaisesti vaihteleva tuotantoteho.
      Suomessa arinkosähkön tuotanto käytännössä tapahtuu muutaman kesäkuukauden aikana. Ja kas, juuri silloin sähkönkäyttö ja hinta on alimmillaan. Tuulisähkön tuotanto vaihtelee koko ajan ja riippumatta sähkön kysynnästä. Tuulisähkön tuotannon satunnaiset ylimäärät on myytävä hinnalla millä hyvänsä, joskus nollahinnalla tai jopa negatiivisella hinnalla tai tuulivoimaloita on ajoittain pysäytettävä, kun tuotetulle tuulisähkölle ei ole kysyntää.

    • Viherinnovaatio

      Totta Mooses Late, vihreään talouteen siirtyminen lisää innovaatioita. Esimerkin voimme ottaa vaikkapa Saksasta, jossa on kehitetty aurinkosähköön perustuva lyhtypylväs. Se tosin toimii vain päivänvalolla ja yksi pylväs maksaa 3000 euroa mutta eipä kulu wattiakaan verkkosähköä! http://notrickszone.com/#sthash.4m0exikn.6GSurCa8.dpbs

    • Viherinnovaatio

      Sen verran on näköjään tuota uutista korjattu että noita viherlyhtypylväitä onkin vain viisi, eli maksoivat liki kuusi tonnia kappale!

      Tapaus kuvastanee yleisemminkin viheruskovaisten logiikkaa: sähköä käytetään silloin kun sitä on tarjolla eikä silloin kun siihen on tarvetta.

      • Loisiva.vihreä

        Mitä sillä on väliä paljonko maksaa, koska sen maksaa toiset. Vihreiden mietelause.


    • K.Late

      Mitenhän se liittyy vihreyteen, että jonkin kaupungin virkamies tilaa toimattomia katulyhtyjä epäkelvolta valmistajalta, joka on ehkä tullut luvanneeksi liikaa. Jos kalsarisi kastuivat tällaisesta tuiki tavallisesta tapauksesta, halvat on sinulla huvit.

      • Viherinnovaatio

        Vähän samanlainen tapausoli aikanaan Keravan aurinkokylä. Lämpöä riitti vain uuteenvuoteen asti. Mitoituslaskelmat taisi tehdä eräs median arvostama energiaprofessori.


      • Saviolla.palellut
        Viherinnovaatio kirjoitti:

        Vähän samanlainen tapausoli aikanaan Keravan aurinkokylä. Lämpöä riitti vain uuteenvuoteen asti. Mitoituslaskelmat taisi tehdä eräs median arvostama energiaprofessori.

        Niin kauan paleltiin ennenkuin kiireellä siirryttiin kaukolämpöön. Päästiin pois "Lundin kylmäkellarista". Ei tuollaista saa päästää oikeisiin töihin.


      • vanhoja.muistellen

        Vaasassa piti muistaakseni uusi asuinalue lämmittää merivedellä lämpöpumpulla. Miten mahtoi mennä? Ei ole kuulunut mitään asiasta rakentamisen jälkeen.
        Ja Kempeleessä Oulun vieressä muistaakseni hakkeella sekä lämpö että sähkö. Taisivat sittemmin liittyä ainakin sähköverkkoon. Kuka tietää?


    • Netstux

      Hesarissa oli uutinen Suomen sähköntuotannosta viime vuonna. Uusiutuvilla (lähinnä biomassalla ja vesivoimalla) tuotettiin 39 % sähköstä, ydinvoimalla 35 % ja fosiilisilla&jätteellä 26 %. Hiilidioksidineutraalisti siis lähes kolme neljäsosaa. Lukemat ovat maailman huippuluokkaa ilmastotavoitteiden kannalta. Ja silti Lund, Niinistö ja muut viheruskovaiset parkuvat että "väärin sammutettu".

    • Netstux

      Otetaanpa tuohon vertailun vuoksi Saksan sähköntuotanto vuonna 2014: fossiiliset 53 %, ydinvoima 17 %, uusiutuvat 30 % (josta tuuli 10 % ja aurinko 6 %). Eli hiilidioksidineutraalisti vajaa puolet.

    • K.Late

      "Lukemat ovat maailman huippuluokkaa ilmastotavoitteiden kannalta."

      Eli mielestäsi ydinvoiman osuutta ei enää tarvitse lisätä? Vai oliko se niin, että suurin parku ja pakkomielle on siellä teidän leirissä?

      • Netstux

        Olkiluoto-3 tulee korvaamaan sähkön tuontia. Tuontisähkö tehdään suurimmaksi osaksi hiilidioksidineutraalisti (vesivoima, ydinvoima, tuulivoima) joten siten tilanne ei olennaisesti muutu. Fossiilista lauhdevoimaa on enää hyvin vähän käytössä (Meripori). Yhteistuotannossa sitä on enemmän ja esim Helsingin Hanasaaren sulkeminen on suunnitteilla.

        Mutta ihan hyvin kun tuohon päästään aikansa eläneellä energiajärjestelmällä, Lundin ja Niinistön termejä käyttääkseni.


      • Esitykseni
        Netstux kirjoitti:

        Olkiluoto-3 tulee korvaamaan sähkön tuontia. Tuontisähkö tehdään suurimmaksi osaksi hiilidioksidineutraalisti (vesivoima, ydinvoima, tuulivoima) joten siten tilanne ei olennaisesti muutu. Fossiilista lauhdevoimaa on enää hyvin vähän käytössä (Meripori). Yhteistuotannossa sitä on enemmän ja esim Helsingin Hanasaaren sulkeminen on suunnitteilla.

        Mutta ihan hyvin kun tuohon päästään aikansa eläneellä energiajärjestelmällä, Lundin ja Niinistön termejä käyttääkseni.

        Suomen sähkötarve katetaan parhaiten siten, että omaa kotimaista ydinsähköntuotantoa on noin puolet, ja toinen puoli on vesi- ja biosähköä (mukaanlukien muutama prosentti tuulisähköä.)
        Tuolla miksillä sähköä tarvitsee tuoda vain satunnaisesti, pieniä määriä ja hiilen käytöstä voidaan luopua.


    • Faktaa

      Tämän vuoden 1. vuosipuoliskolla Saksan sähköntuotannosta tehtiin uusiutuvilla noin 34% ja hiilineutraalisti noin 50 %. (tietolähde: Fraunhofer-Instituutti).

      Saksalla on siis vielä paljon kirittävää Suomen erinomaisiin lukuihin.

    • K.Late

      Saksa on siis kirinyt uusiutuvissa. Neljän prosentin lisäys vastaa Saksassa neljää ydinvoimalaa. Hyvä Saksa, Euroopan johtava teknologivaltio on kipuamassa myös sivistyvaltioden kärkeen. Täydet pisteet.

    • EiHyvältäNäytä

      Saksa vaan on päättänyt sulkea loput ydinvoimalat 7 vuoden sisällä. Silloin Saksa romahtaa taas mutasarjaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      34
      2594
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      8
      1942
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      17
      1413
    4. Tähdet, tähdet -tippuja Kake Randelin tilittää avoimena: "Tämä on viihdyttämistä, eikä sitä..."

      ISO kiitos Kake lauluistasi!Nyt ei vaan studioyleisö lämmennyt. Olet legenda! Lue Kake Randelinin mietteet: https://w
      Tv-sarjat
      21
      1285
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      8
      1280
    6. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      17
      1201
    7. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1121
    8. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      7
      1065
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      6
      1034
    10. 17
      1025
    Aihe