Lapsuuden joulu

Joulunilo

Haluaisin kuulla miten teillä oli jouluna kun olitta lapsia ?

16

121

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kuurankukka2

      .....ukko sisällä ympäripäissään,akka ja lapset kuuran puolella oottelemassa milloin se ukko nukahtais tai sammuis......

    • kauniita

      Kauniita muistoja. Mutta Joulu oli vasta aatonaattona ja aattona; ei ollut kaupallisuutta juuri ollenkaan. Lahjoja sai mm. kynän, paeria mille kirjoittaa, vesivärit ehkä, ja jotain lämmintä vaatetta.
      Saimme Ruotsista paketteja monena Jouluna kun veljet olivat sinne menneet töihin. Sieltähän tulikin sitten monenlaista, ruokaakin, mutta myös leluja.

      Jouluruoka oli riisipuuro, ja kinkku tietysti, ja niitä tähtitorttujahan stä syötiin kun äiti niitä leipoi. Kuusi haettiin aattona, ja koristeet olivat tallella ed. vuosilta.

      Toisena Joulupäivänä mentiin naapuriin tsekkaamaan lahjat, ja näytettiin omat.
      Taidettiin myös rekiajelulle päästä.

      Joulun merkitys oli silloin eri kuin nyt.

      • vähempikiriittäis

        Nyt joulu alkaa jo lokakuun lopulla. Maku menny. Inhottavan kaupallista on. Aatto ei tunnu oikein miltään ko vouhotettu jo puolitoista kuukautta ja kuunneltu lauluja. Ainoa mikä luo hartaamman tunnelman ja hiljaisuuden on kun käy haudoilla lyhdyt laittamassa läheisten haudoille. Kyllä joulurauhan julistus Turusta tuo myös tunnelmaa . Monesti siellä ei oo lunta ja se vähän latistaa.


    • Lapsuuteni_joulut

      Minun lapsuusjoulussani oli kaksi kohokohtaa:
      1) koulun kuusijuhla (komeat koristeet, ohjelmat, satumaiset ohjelmat - Jeesuksen syntymä ja tonttujen satuilu) ja
      2) kodin joulu (saimme paketteja aina etelästä).

      Ymmärrän hyvin Isokylän koulun vanhempia, kun ovat pettyneet koulunsa antiin tänä jouluna.

    • Tosi_ikävää
      • Joulu_oli_juhlaa

        Koulun ja kodin joulutunnelma on jäänyt mieleen. Molemmat täydensivät toisiaan ja molemmat olivat omanlaisensa tapahtumat. Koulussa korostui koulun henki ja kodissa perheen keskeisyys. Loma sitoi nämä joulut yhdeksi kokonaisuudeksi. Joulu oli hyvää ruokaa, satua, koristeita, vapaata, pimeää ja valoa, kaikkea tätä. Aika tahtoi käydä pitkäksi välipäivinä.

        Yhdellsä sivulla on keskusteltu hanakasti siitä, kun ISOKYLä EI JäRJESTÄNyT KUUSIJUHLAA. Ymmärrän hyvin vanhempia ja lapsia.

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13987122/kodin-ja-koulun-yhteistyo#comment-82260699


    • Tapsanjoulumuisto

      No joulupöytä on jäänyt mieleen. Äiti teki lihapiirakan ja samalla keitti lihaliemen jouluksi. Lihapiirakkaa ja lämmintä lihalientä syötiin/juotiin ensiksi. Myöhemmin joulupöydässä oli livekalaa laatikoita ja kinkkua. Jälkiruoaksi oli sitten joulutorttuja ja pipareita.
      Sukua oli koolla aina jouluaattona, jotakin lahjojakin saatiin.
      Itselle noista jouluista on jäänyt mieleen tuo lihapiirakka, lihaliemen kera. Sellaista jouluperinnettä ei ole sen jälkeen ollut. Lihat isä jauhoi äidin kanssa aina sellaisella veivattavalla lihamyllyllä.

    • Kaipuu_Jumalan_yhteyteen
    • Ei_voi_mitään
    • joulapsonen

      Joulua odotettiin hartaasti. Joulukuusta oli katseltu jo pitkin syksyä ja joulu alkoi tietysti sen hakemisella hevosella. Kotona oli leivottu tortut ja pullat. Jälkiuuniin lihaa, joka hautui yön yli. Jouluaattona kuusi tupaan ja sen koristelu oli lasten tehtävä. Joulupukin tuloa sitten illalla ruuan ja saunan jälkeen jännättiin. Vaikka tiedettiin kuka se pukki on, niin jännitys oli lasten mieleen vuodesta toiseen. Ei ollut isoja lahjoja. Sukat ja vanttuut. Ehkä suklaata hiven ja omenia. Joulupäivänä sitten kaivattu riisipuuro, jota saatiin harvoin. Mutta olivat muistorikkaita aikoja. Vähäänkin oltiin tyytyväisiä. Joulu piti perheen koossa ja yleensä lapset kumppaleineen olivat paikalla. Se yhdisti perheitä - joulu.

    • Muistot_elävät

      Minun lapsuuteni joulu alkoi jo koulussa ---> http://keskustelu.suomi24.fi/t/13987122/kodin-ja-koulun-yhteistyo . Harjoiteltiin ohjelmia, koristeltiin salia ja askarreltiin. Itse juhla oli kaikkea täynnä jännityksestä alkaen. Seuraavana päivänä haettiin todistukset ja jäätiin joululomalle. Sitten alkoi oman kodin joulu. Koristeltiin kuusi, kaikkea hyvää oli tehty ja sai odottaa aattoa, jolloin koko joulunaika huipentui yhteen päivään -aattoon. Se oli pitkä päivä, taivaanranta näytti salaperäiseltä. Pukki kun oli käynyt, läksimme hautuumaalle muistelemaan poismenneitä omaisia. Yömyöhällä kun palasimme, niin salaperäinen jouluyö oli edessä. Sängyn vierellä saadut lahjat.

    • Maajussimukavamies

      Perheen pää ei osallistunut joulusiivouksiin mitenkään. Riehui ja karjui. Antoi äitille hyvä jos yhden joululahjan ja sekin joku halpa paska. Äiti teki pitkää päivää, siivosi, leipoi, laittoi ruuat, osti lahjat, koristeli meidän lasten kanssa taloa. Perheen pää diktaattori, jota kaikkien piti palvella, eikä mitään uskaltanut siltä kysyä.

    • Ei_kunnon_muistoja

      Minun joulumuistoni lapsuudesta ovat sekavat. En nähnyt oikeaa joulupukkia enkä oikeita tonttuja. En saanut koskaan kunnon lahjaa enkä tiedä edes, kirjoitinko joulupukille koskaan. Olin kuin Eemeli, pahantekijä, mitätön ihminen josta ei pitänyt tulla mitään mutta josta sittenkin tuli jotain. Jumalaan uskoin enempi kuin joulupukkiin, vaikka ei minulle Jumalasta puhunut kukaan. Näin vain taivaanrannasta, että Jumala on läsnä ja on suuri voima. Lapsuuttani järkytti kovasti, kun perheemme ystävän mies teki itsemurhan. Hirttäytyi vintille ja oli sitä ennen suunnitellut ties mitä. Tämän jälkeen talo näytti hirveän omituiselta ja näyttää vieläkin.

    • christmas2

      Jouluruoat tehtiin pääasiassa jouluaattona, aamulla aikaisin aloitettiin.Laatikot, rosolli, karjalanpaisti, silli, lipeäkala, riisipuuro rusinasoppa. Leivonnaiset oli leivottu aiemmin. Isä toi oikean joulukuusen sisälle vasta jouluaattona, laittoi sulattamisen jälkeen kuusenjalkaan, sitten sain koristella kuusen. Lämmitettiin sauna, ennen jouluateriaa käytiin pihasaunassa, aterialle tuli tätini perhe metsän takaa. Luettiin jouluevankeliumi ennenkuin syötiin, ei ollut joulupukkia, mutta "omaa ohjelmaa" esitettiin. Lahjoja ei paljon ollut, suklaata aina tuli laatikoittain, se oli helppo valinta. Eihän ollut valintamyymälöitäkään mailla halmeilla. joskus tilattiin Anttilasta joku joulupaketti. Oli jännää selata sitä sen aikaista kuvastoa, ei se ollut paksu silloin. Jouluaamuna klo 7 oli "joulukirkko". Joulupäivä kuului olla kotona, vieraat kävi vasta tapaninpäivänä.

    • Uninenko

      Äidin tekemät joulupiparit ja tortut. Joulukuusi omasta metsästä.Kinkku joka oli megasuuri. Joululjhat joita ei ollut paljon mutta miten rakkaat ne oli, Hautausmaalla käynti ja kynttilä (1) jätettiin sinne. Ilta jolloin isä oli selvinpäin!!!! Ja joulukirkko Kemijärven kirkossa aamulla aikaisin ja silloin nukuin kirkossa!

    • Sellaista_se_oli

      Köyhänä kun eleli, niin pikkuriikkinen juttu toi jouluun ylellisyyden tunnun.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6390
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2170
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1847
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe