Kantaverkko saa älyä

Raflaava otsikko. https://summa.talentum.fi/article/tt/paivan-lehti/2016-02-12/suomen-kantaverkko-saa-alya/260876

Fingridin uusi tietojärjestelmä ei täytä vielä älyverkon määritelmää, mutta antaa sentään mahdollisuudet kehittää rautakankimainen kantaverkko sen tapaiseksi. Järjestelmä ei tuota vielä mitään lisäpalvelua, vaan sen "pitäisi tehostaa verkon kunnossapitoa ja avata tietä uusien palveluiden kehittämiseen". Odotan innolla Fingridin ensimmäisiä älyverkkosovelluksia, koska ne voivat myös auttaa varsinaisten älyverkkojen kehittymistä. Siihen asti meillä kaikilla on lupa odottaa tehostunutta kantaverkon kunnossapitoa.

Älyverkoista oma keskustelunsa, http://keskustelu.suomi24.fi/t/12752814/alyverkko-eeebus (otsikossa on virhe: Eeebus pitäisi olla Eebus)

9

55

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Netstux

      Taas aikamoista asiantuntemattomuutta Stuxnetilta. Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkko on ehkä maailman paras. Suomi on Ruotsin ja Italian ohella ainoat maat joissa on etäluettavat sähkömittarit jotka rekisteröivät kulutuksen tunneittain ja tieto kulutuksesta ja sähkön hinnasta on saatavilla mobiilisovelluksina. Siten pörssisähkön ostajilla on mahdollisuus hyödyntää sähköaleja ja välttää hintahuippuja. Kovin paljon tuo eiole saanut suosiota tavallisten kuluttajien piirissä sillä säästöpotentiaali on aika rajallinen, lukuunottamatta halvan yösähkön hyödyntämistä mikä mshdollisuus on ollut jo vuosikymmeniä.

      • Taajuuskunnossa

        Hmmm, mielenkiintoista väittämää taas Netstuxilta. Stuxnetin juttu koski kantaverkkoa ja Netstux jauhaa jakeluverkon etäluettavista sähkömittareista. Verkkovisio 2030 VTT:n raportissa todetaan suomen sähköverkon olevan erittäin pahasti vanhentunut ja vikaantumistiheys oli vielä ennen nyt käynnissä olevia mittavia hankkeita pohjoismaiden korkein. Tarkastellaan sitten kanta- alue- tai jakeluverkkoa Suomessa niin Saksa voittaa Suomen näissä kirkkaasti. Fingridin toiminta on kaikkiaan tasokasta, mutta kaukana teknologian hyödyntämisen kärjestä. Kannattaisi käydä Euroopassa tutustumassa missä mennään.


      • Tyypillistä Netstuxin harhautus-pälätys-valehtelua:

        "Netstux
        12.2.2016 19:47

        Taas aikamoista asiantuntemattomuutta Stuxnetilta. Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkko on ehkä maailman paras. Suomi on Ruotsin ja Italian ohella ainoat maat joissa on etäluettavat sähkömittarit jotka rekisteröivät kulutuksen tunneittain ja tieto kulutuksesta ja sähkön hinnasta on saatavilla mobiilisovelluksina. Siten pörssisähkön ostajilla on mahdollisuus hyödyntää sähköaleja ja välttää hintahuippuja. Kovin paljon tuo eiole saanut suosiota tavallisten kuluttajien piirissä sillä säästöpotentiaali on aika rajallinen, lukuunottamatta halvan yösähkön hyödyntämistä mikä mshdollisuus on ollut jo vuosikymmeniä."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14122609/kantaverkko-saa-alya#comment-83200445

        Totaalisen arvotastamattomani nimimerkki Netstux. Voisitko vastata sinua varten mahdollisimamn yksinkertaiseksi laatimaani kysymykseeni: mikä tässä kirjoituksessani antaa sinulle aiheen lausua tämän:

        "Taas aikamoista asiantuntemattomuutta Stuxnetilta. Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkko on ehkä maailman paras. "?

        Annat jälleen kerran ihan tahallisesti lukijoille aiheen ymmärtää, että olisin sanonut jotain tämän vastaista: "Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkko on ehkä maailman paras". Kaikki tervejärkiset näkee, etten ole sanonut mitään sinne päinkään, eli SINÄ VALEHTELET TAAS, vaikka ehkä tahallasi yrität heittäyä tyhmemmäksi kuin olet.

        Tässä valehtelu-pälätyksesi kohteeksi ottamasi viestini:

        "Kantaverkko saa älyä

        stuxnet
        12.2.2016 18:09

        Raflaava otsikko. https://summa.talentum.fi/article/tt/paivan-lehti/2016-02-12/suomen-kantaverkko-saa-alya/260876

        Fingridin uusi tietojärjestelmä ei täytä vielä älyverkon määritelmää, mutta antaa sentään mahdollisuudet kehittää rautakankimainen kantaverkko sen tapaiseksi. Järjestelmä ei tuota vielä mitään lisäpalvelua, vaan sen "pitäisi tehostaa verkon kunnossapitoa ja avata tietä uusien palveluiden kehittämiseen". Odotan innolla Fingridin ensimmäisiä älyverkkosovelluksia, koska ne voivat myös auttaa varsinaisten älyverkkojen kehittymistä. Siihen asti meillä kaikilla on lupa odottaa tehostunutta kantaverkon kunnossapitoa."

        Älyverkoista oma keskustelunsa, http://keskustelu.suomi24.fi/t/12752814/alyverkko-eeebus (otsikossa on virhe: Eeebus pitäisi olla Eebus)"

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14122609/kantaverkko-saa-alya


      • Nimimerkki Netstux käyttää usein epäsuoraa "valehtelet"-termiä, joka on helppo tarvittaessa sanoa vaikka ajatusvirheeksi. Hän kuitenkin tekee niitä ajatusvirheitä vähän väliä. Tässä ketjussa on yksi niistä:

        "Taas aikamoista asiantuntemattomuutta Stuxnetilta. Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkko on ehkä maailman paras"
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14122609/kantaverkko-saa-alya#comment-83199005

        Johon on pakko vastata jotain, ettei tervejärkisetkin luule mun valehdelleen:

        "Tyypillistä Netstuxin harhautus-pälätys-valehtelua:
        ...
        Totaalisen arvotastamattomani nimimerkki Netstux. Voisitko vastata sinua varten mahdollisimamn yksinkertaiseksi laatimaani kysymykseeni: mikä tässä kirjoituksessani antaa sinulle aiheen lausua tämän:

        "Taas aikamoista asiantuntemattomuutta Stuxnetilta. Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkko on ehkä maailman paras. "?

        Annat jälleen kerran ihan tahallisesti lukijoille aiheen ymmärtää, että olisin sanonut jotain tämän vastaista: "Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkko on ehkä maailman paras". Kaikki tervejärkiset näkee, etten ole sanonut mitään sinne päinkään, eli SINÄ VALEHTELET TAAS, vaikka ehkä tahallasi yrität heittäyä tyhmemmäksi kuin olet."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14122609/kantaverkko-saa-alya#comment-83201800

        Viite:
        "Taajuuskunnossa
        12.2.2016 21:04

        Hmmm, mielenkiintoista väittämää taas Netstuxilta. Stuxnetin juttu koski kantaverkkoa ja Netstux jauhaa jakeluverkon etäluettavista sähkömittareista. Verkkovisio 2030 VTT:n raportissa todetaan suomen sähköverkon olevan erittäin pahasti vanhentunut ja vikaantumistiheys oli vielä ennen nyt käynnissä olevia mittavia hankkeita pohjoismaiden korkein. Tarkastellaan sitten kanta- alue- tai jakeluverkkoa Suomessa niin Saksa voittaa Suomen näissä kirkkaasti. Fingridin toiminta on kaikkiaan tasokasta, mutta kaukana teknologian hyödyntämisen kärjestä. Kannattaisi käydä Euroopassa tutustumassa missä mennään."
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14122609/kantaverkko-saa-alya#comment-83200445

        Et ole ainoa, joka puuttunut arvostamattomani nimimerkin Netstux valehtelupälätykseen, Tässä eräs esimerkki korjauksista yhteen hänen pälätysviestieistään (kopioituna, koska Sääntömafia poistattaa valvojilla tuota ketjua vähän väliä - ehkä myös Netstuxin kaltaisten emävalehtelijoiden valheiden vuoksi, joita ei haluta ydinvoiman kannattajien suusta noin vuolaasti pääsevän):
        _ _ _

        stuxnet 7.2.2016 7:53
        "stuxnet 3.12.2015 7:11

        Korjailua.
        "stuxnet 24.11.2015 7:24

        DieEnergiewende kirjoitti:

        "Netstuxin asiallisessa kommentissa meni aika moni asia pieleen.

        1. Kivihiilen käyttö Saksassa ei ole kasvanut vaan vähentynyt merkittävästi. Maakaasuun käyttö on sen sijaan kasvanut. Fraunhofer Institut ylläpitää sivuja, josta tämän voi tarkistaa.

        2. Kustannukset ovat suuret, mutta alhaisemmat kuin ydinvoimalla. Kaikki kansainväliset tutkimukset osoittavat, että tuulisähkön tuotantokustannus on ydinvoimaa alhaisempaa. Ainoastaan suomalaiset insinöörit väittävät pystyvänsä tekemään ydinsähköä 50 €/MWh, kun esimerkiksi Turkissa hinta on noin 74 €/MWh. Uusituvat energialähteet työllistävät arviolta noin 300 000 ihmistä Saksassa, joten tällä panostuksella saadaan paljon työtä ja hyvinvointia.

        3. Saksassa aivan kuten meilläkin sähkölasku muodostuu siirtohinnasta, energian hinnasta sekä veroista. Saksassa vallitsee täysi yksimielisyys kaikkien puolueiden kesken Energiakäänteen välttämättömyydestä ja äänestäjät ovat sitoutuneet tähän. Ainoat ketkä valittavat ovat suomalaiset ydinvoiman kannattajat.

        4. Saksassa kaasuturbiineja käytetään laajasti säätövoimana ja sähkönjakelun ongelmat ovat tilastoissa vain 10 osa siitä mitä meillä Suomessa. Se on totta, että suuret merituulipuistot ovat aiheuttaneet ongelmia siirtokapasiteettiin, mutta muilta osin en ole lukenut ongelmista saksalaisista energialehdistä.

        5. Eu on ollut mukana rahoittamassa yli 450 Smart Grid hanketta, joiden yhteenlaskettu rahallinen arvo on yli 3 miljardia euroa. Älykkäillä sähköverkoilla saadaan tasattua kulutusta, jolloin uusituvan määrää voidaan kasvattaa.

        6. Tukipolitiikka on onnistunut varmasti osittain, mutta on siinä heikkoutensakin. Nyt mennään todennäköisesti huutokauppajärjestelmään joka puolella Eurooppaa."


        Kiitos erittäin hyvästä ja asiallisesta oikaisusta, olet nähnyt siihen paljon vaivaa.

        Nimimerkki Netstux on mielestäni palstan epäluotettavin kirjoittelija, enkä jaksa enää edes yrittää toimia hänen hovikorjaanaan - se työ on kuin juoksisi lattialla konttavaan ja suustaan ripulia syytävän paaperon perässä jälkiä korjaillen.

        Tervetuloa palstalle."

        http://keskustelu.suomi24.fi/t/13949255/energiavallankumous-(energiakaanne)#comment-81828247


    • Netstux

      Kannattaa lukea tuossa aloittamani rinnakkainen ketju EI-strategia 2030, siinä puhutaan TEMin pitämästä sähkömarkkinaseminaarista ja annetaan linkit pidettyihin esitelmiin. Yhden esitelmän, älykkäistä teknologioista, piti Lundin proffaryhmään kuuluva Raimo Lovio. Siinä hän totesi: "Maailman paras sähköjärjestelmä ei pysy maailman parhaana jos se ei etene, mutta tässä olisi erityisen hyvät mahdollisuudet." Eli kehittämistä tarvitaan mutta ei se Suomen sähköjärjestelmä niin huono ole.

      Väität siis että Suomen kantaverkko on pahasti vanhentunut ja hyvin vikaherkkä. Kas kun en muista suuria vikoja. Suomen ja Ruotsin välinen siirtoyhteys on kai vikaantunut pari kertaa viime vuosien aikana mutta ei se ole yksin Suomen vika. Sen sijaan muistelen että Ruotsissa olisi ollut enemmän vikoja pohjoinen-etelä-yhteyksissä ja välistä on sähköä kierrätetty Suomen kautta. Mutta jos tiedät tarkemmin niin kerro ihmeessä mitä vikoja siinä kantaverkossa on ollut.

      Pienjännitteisessä jakeluverkossa sen sijaan on ollut paljon myrskyistä ym aiheutuvia vikoja koska on paljon avolinjoja. Niitähän aiotaan nyt parantaa ja siitä on aiheutunut ajankohtainen poru sähkön siirtohinnoista.


      • Kannattaa lukea nyöstämä

        "Taajuuskunnossa
        12.2.2016 21:04

        Hmmm, mielenkiintoista väittämää taas Netstuxilta. Stuxnetin juttu koski kantaverkkoa ja Netstux jauhaa jakeluverkon etäluettavista sähkömittareista. "

        Joo- ja tekee siitä idioottimaisen johtopäätöksen (omaa epäluotettavuuttaan muka vähentääkseen):

        "Nimimerkki Netstux käyttää usein epäsuoraa "valehtelet"-termiä, joka on helppo tarvittaessa sanoa vaikka ajatusvirheeksi. Hän kuitenkin tekee niitä ajatusvirheitä vähän väliä. Tässä ketjussa on yksi niistä:

        "Taas aikamoista asiantuntemattomuutta Stuxnetilta. Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkko on ehkä maailman paras""
        http://keskustelu.suomi24.fi/t/14122609/kantaverkko-saa-alya#comment-83201384


    • Netstux

      Avausviestissä Stuxnet kirjoitti "rautakankimaisesta" kantaverkosta. Tulkitsin sen negatiiviseksi ilmaisuksi mutta ehkä se olikin tarkoitettu positiiviseksi ja silloin Stuxnet oli oikeassa. Kantaverkon pitää olla ennen kaikkea jykevä. Ei pelkästään fyysisesti esim. myrskyjen vaikutuksia ajatellen. Kantaverkon pitäjän tehtävänä on sopeuttaa tuotanto kulutukseen eli sillä pitää olla joka hetki riittävästi säätökykyä. Siinä pitää olla myös riittävästi varavoimaa suurten häiriöiden varalle. Ja viime vuosina on korostunut kyberturvallisuus eli kantaverkon pitää olla suojattu ulkoista hakkerointia vastaan. Näissä suhteissa Suomen kantaverkko täyttää hyvin vaatimukset mutta sitä on jatkuvasti kehitettävä, sillä esim. vaihtelevatehoinen sähköntuotanto aiheuttaa yhä suurempia vaatimuksia verkon säätökyvylle. Ns. kysyntäjouston lisääntyminen kasvattaisi kulutusheilahteluja mikä voi heikentää sähkön laatua, mikäli niitä ei voida ennakoida.

      Pohjoismaisessa verkossa on vaihtelevatehoista tuotantoa lähinnä tuulivoima. Runsaan vesivoiman ansiosta se vaihtelut on ainakin toistaiseksi pystytty hyvin kompensoimaan ilman suuria sähkön markkinahinnan vaihteluja. Sen vuoksi markkinahintaisten sähkösopimusten määrä on pieni, esim. Suomessa vain 8 %. Tavalliselle kuluttajalle ovat päiväsähkön hinnanheilahtelujen vuoksi aikaansaatavat säästöt aika pienet. Pienin sähkönkulutus ja alhaisin hinta on yöllä halvemman yösähkön käyttömahdollisuus on toteutettu jo vuosikymmenet sitten. Tilanne voi tietysti muuttua jos tuulivoimaa rakennetaan lisää ja Norjasta rakennetaan sähköyhteyksiä Britanniaan ja Keski-Eurooppaan, jolloin niiden sähkön hinnan heilahtelut heijastuvat meillekin. Kalliiseen älyverkkoon ja sähkön varastointiin joudutaan turvautumaan ensimmäiseksi Saksassa jossa vaihtelevatehoinen sähköntuotanto on koko ajan lisääntymässä.

      • "Nimimerkki Netstux käyttää usein epäsuoraa "valehtelet"-termiä, joka on helppo tarvittaessa sanoa vaikka ajatusvirheeksi. Hän kuitenkin tekee niitä ajatusvirheitä vähän väliä. Tässä ketjussa on yksi niistä:

        "Taas aikamoista asiantuntemattomuutta Stuxnetilta. Suomen ja Pohjoismaiden sähköverkko on ehkä maailman paras"

        Nyt siis selität, että koska et ymmärtänyt asiaa, tai ymmärsit sen niinkuin halusit, niin älyvapaa johtopäätöksesi "taas aikamoista aiantuntemattomuutta Stuxnetiltä" todellakin kuvastaa vain omaa tyhmyyttäsi. Olet ylivoimaisessti palstan epäluotettavin kirjoittelija.

        Arvaan, ettet ymmärrä edes hävetä, jatkossakaan.

        Lukekaa alkukappaleen jatkokin: http://keskustelu.suomi24.fi/t/14122609/kantaverkko-saa-alya#comment-83199005


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      325
      3203
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      223
      1994
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      59
      1612
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      5
      1427
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      82
      1309
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      284
      1243
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      81
      1074
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      1061
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      80
      1001
    10. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      146
      878
    Aihe