Separatistit lihallisen vapauden tiellä

nedhas

Separatistit ovat ymmärtäneet lihallisuuden vääri kun näkevät sitä vain karkeissa ihmisen silmille ilmeisissä synneissä kuten huoruudessa, varkaudessa, kiroilussa, vihanpidossa, juopumuksessa jne.

Apostoli Paavali nuhteli korinttin kristityitä lihallisuudesta, mutta tarkoitti sillä eriseuraisuutta ja yksittäisten ihmisten korottamista toisten yläpuolelle. Myös epäjärjestys on lihallisuutta. Kun taas puhumme lihallisesta vapaudesta, sillä tarkoitetaan sitä ettei ihminen tahdo olla alamainen Jumalan lain käskyille vaan etsii niiden tilalle sopivampia ja kevyempiä käskyjä toteuttaa ja seurata.

Laestadius:

"Mutta se on pahempi, että kristityt rupeavat rakastamaan sitä lihallista vapautta, etteivät he tahdo sitoa itseänsä palvelukseen eivätkä tahdo toisen vallan alla olla, vaikka Vapahtaja kiitti sen sadanpäämiehen uskoa, joka sanoi: "Minä olen toisen ihmisen vallan alla, ja minä sanon palvelijalle: tee se, ja hän tekee". Jos sellainen lihallinen vapaus olisi ollut Paavalin aikana, niin hän olisi epäilemättä soimannut heitä siitä lihallisesta vapaudesta, jonka edestä nyt kaikki maailman orjat sotivat, sillä nyt tahtovat kaikki olla herroina: ei yksikään tahdo toisen ihmisen vallan alla olla. Jos esivalta tahtoo estää heitä siitä lihallisesta vapaudesta, niin he sotivat vastaan. Heillä on sellainen usko, että se tulee epäilemättä autuaaksi, joka kuolee sodassa, jossa maailman orjat sotivat lihallisen vapauden puolesta esivaltaa vastaan. Nyt on senkaltainen usko maailmassa, että kaikki kuninkaat ja keisarit tekevät väärin. He panevat ylen raskaan veron ihmisille. He vaativat ihmisiä orjuuteen, ja maailman herrat eivät tahdo kenenkään orjat olla, niinkuin juutalaiset sanoivat Vapahtajalle: "Emme ole kenenkään orjat olleet". Näin sanovat kaikki, jotka maallisen eli lihallisen vapauden puolesta sotivat: "Emme ole kenenkään orjat olleet", ja "Me emme tahdo orjana olla; emme kärsi, että joku meitä orjuuteen vaatii. Me tahdomme olla vapaat ja vapaaherroja". Tämän lihallisen vapauden edestä sotivat nyt kaikki maailman herrat, talonpojat, työmiehet ja köyhät. Sentähden ei maailma pysy enää koossa, koska maallinen hallitus ei enää voi hallita niitä hillittömiä kansoja, jotka aina huutavat: "Vapaus, vapaus, anna meille vapaus! Me tahdomme olla vapaat, emme ole kenenkään orjat olleet", ja ottavat vielä todistuksia Paavalin kirjoituksista, joissa Paavali kirjoittaa hengellisestä vapaudesta. Sen maailman orjat kääntävät lihalliseen vapauteen; Paavali sanoo: "Me olemme kutsutut vapauteen", emme tahdo orjat olla".

Tahtovatko ny kristityt mennä niiden puolelle, jotka saarnaavat lihallisesta vapaudesta ja sotivat sen puolesta siinä uskossa, että jos he siinä sodassa kuolevat, niin he epäilemättä tulevat autuaiksi. Minä luulen, että ne, jotka rakastavat lihallista vapautta ja tahtovat vapaaherroina olla eivät ole vielä saaneet oikeaa vapautta Pojan kautta, sillä Jeesus sanoi juutalaisille: "Jokainen, joka syntiä tekee, hän on synnin orja. Mutta jos Poika tekee teidät vapaaksi, niin te olette oikeudella vapaat".

Rovasti Laestadiuksen postilla I osa, s. 763-764.

8

274

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kiihkoilijat

      Niin, eriseuran rakentajat lukevat samoja raamatunkohtia ja Laestadiuksen ja Lutherin opetuksia kerta toisensa jälkeen ja tulevat vain sitä tyhmemmiksi, mitä enemmän lukevat. Nyt täytyisi heiddän mukaansa esikoislaestadiolaisten olla kuuliaisia kaikille kirkon pykälille mutta itse eivät sokeudessaan ymmärrä, että eivät itse ole kuuliaisia esikoislaestadiolaisen seurakunnan järjestykselle ja ovat eriseuraa sen sisällä (ja kohta ulkopuolella) rakentamassa. No mikäs siinä, kun perkele on silmät niin nurin kääntänyt, että ei ymmärrä omia vikojaan vaikka kuinka lukisi raamattua Laestadiusta ja Lutheria kannesta kanteen. "Sillä minä todistan heistä, että heillä on kiivaus Jumalan puolesta, mutta ei taidon mukaan"

    • Jhfbvcbn

      Aamenta Lestadiukselle, juuri näin. Helppoahan se olisi olla uskovainen, vailla lihan heikkouksia, jos lihallisuus olisi vain ulkoista.
      Ei muuta kuin selibaatti, munkin kaapu päälle , alkoholista kieltäytyminen ja eristäytyminen. Jo olis kunnon uskovainen, ei olisi lihallisen vapauden ulkoisia merkkejä.

      Mutta juuri se mistä Lestadius sanoo, ei haluta alistua minkään ulkoisen vallan alle.
      Esikoislestadiolainen saarnamies tai uskova voi kantaa sellaista ylpeyden henkeä, että minäkö alistuisin tuommosen mielestäni jumalattoman vallan alle. Alistua jonkun kirkonmiehen tai piispan vallan alle. Kyllä siinä ylpeyden henki riepoo sielua. Aivan voi aistia sen ylpeydenhengen, halveksunnan ja ylimielisyyden, jota jotkut saarnamiehet ja uskovat kantavat sisällään esim. Kirkon palvelijoita ja toisia uskovia kohtaan.

      Tältä osin siis lihallinen vapaus ei ole tullut synniksi.

      • 639

        Niin. On kovin helppoa kuunnella LLL:n ns. päiväsaarnoja, joissa puhutaan niistä yhteiskunnassa vaikuttavista julkisynneistä, joihin ei juuri minulla ole taipumusta.

        Paljon kovempaa on se parannussaarna, jossa LL käsittelee niitä asioita, jotka ovat päällepäin näkymättömiä. Ajatus- ja tunne-elämässä vaikuttavia. Itsekkyys, ahneus, kunnia, ajankäyttö, jne.

        Omavanhurskaus on näitä selittämässä väärän huoneenhaltijan tavoin. Ahneudesta tulee Jumalan siunaamaa taloudellista taitoa, kunniasta tulee ansiota rehellisyydestä, jne.

        Mutta hameen helmasta on saarnaajan helpompi puhua, kun näistä sisäisistä synneistämme...


    • Nhtfx

      Itse asiassa separatistit toimivat vähän samalla periaatteella kuin liberaaliteologit homoavioliittokysymyksessä.

      Separatistit ottavat sakramentit omaan käyttöön vastoin kirkkolakia ja kirkkojärjestystä.

      Jotkut liberaaliteologit sanovat, että he voivat vihkiä homopareja , vaikka tietävät että se on vastoin kirkkolakia ja kirkkojärjestystä.

      Turha on haukkua kirkkoa liberalisoitumisesta, kun kun vetää samaa köyttä toisella kädellä. Molemmilla on sama huuto! Meillä on oikeus!

    • mustakovalkoiseksi

      Ahaa eli koko mailma onkin yhäkkiä näköjään Jeesusta seuraavia pyhiä!

      julkisynnit ovatkin vain pieniä rakeita tosiherkun päällä, joista ei pidä tehdä johtopäätöksiä, niinkö se nyt on?

      • äänitakapenkistä

        Julkinen otsatukan nyrhiminen tai hiusten palmikointi naisilla on kevyttä kamaa verrattuna omanvanhurskauden p.keleen apurina hääräämiseen kristillisyyden hajotustyössä ja kristittyjen jakamisessa kevyisiin jyviin, hiiriin ja rottiin kristillisyyden ns. puhdistamisessa.
        Nyrhitty otsatukka kasvaa ja palmikointi on avattavissa vapaasti liuhuvaksi hiushunnuksi, jos ne kirkastuvat synniksi, mutta miten kokoat hajonneen lammaslauman samaan tarhaan takaisin ? Tavoittaako hajotusta tehneiden separatistien julkinen anteeksipyyntö ja alttareiden purku enää kaikkia ?


    • onmeilläsielunpaimenet

      JOs liki puolet papeistanne ovat jumalattomia pelleateisteja niin sopinee kysyö, mitä he kirkossanne tekevät ja mihin mahtaa perustua heidän olemisensa paikallaan?!

      kertokaa niin että edes itse uskotte satuihinne.

    • OtemporaOmores

      Heille kristillinen elämä ja siitä puhuminen ettei tarvitse kuin uskoa ja että synnit on anteeksi annettu vuonna 33 eikä parannusta tarvitse omista synneistä tehdä, koska ne ovat jo anteeksi annetut. Kaikki tuo edellä mainittu on kuin pahuuden peite, jonka alle voidaan piilottaa pienimmätkin synnit ja synnintunto.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      131
      7901
    2. Rokote otti taas omansa. Maki Kolehmainen kuollut.

      RIP Maki. Muusikko, tuottaja ja säveltäjä Maki Kolehmainen on kuollut. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle. Kolehmainen k
      Maailman menoa
      86
      3982
    3. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1343
    4. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      76
      1095
    5. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      57
      1052
    6. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      94
      1017
    7. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      125
      848
    8. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      728
    9. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      725
    10. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      40
      689
    Aihe