Siilasmaa - Tutkinnoista määräaikaisia

osakeomistaja

>Siilasmaa: Tutkinnoista määräaikaisia – Insinöörin paperit vanhenisivat 20 vuodessa
http://www.tekniikkatalous.fi/talous_uutiset/siilasmaa-tutkinnoista-maaraaikaisia-insinoorin-paperit-vanhenisivat-20-vuodessa-6558485

Risto Siilasmaa höpisee itsensä pussiin.

Ensinnäkin tämä lausunto todistaa että Nokia on tehnyt YT-lain vastaisen teon ilmeisesti jo useamman kerran ja nyt taas lopettaessaan YT-neuvottelut.
Laissahan sanotaan että henkilöstö tulee mm. ensisijaisesti uudelleen kouluttaa jos se on vain mahdollista? En usko että hänen mainitsemansa DI- tai jonkun vastaavan koulutuksen hankkinut olisi niin mahdoton uudelleen kouluttaa johonkin erikoistietoon että se voisi olla peruste irtisanomisiin? Joten päätös irtisanomisista oli tehty jo etukäteen ennen YT:den aloittamista ja Nokian YT:eet oli teatteria!

Käsittääkseni tämän kertaisten irtisanomisuhan alla olevista on suurin osa T&K- (tutkimus- ja kehitys-) väkeä? Tarkoittaa sitä että he joutuvat koko ajan selvittämään ja oppimaan uusia asioita jos he haluavat olla tekemässä kehityksen kärjessä olevaa tuotetta ja ei ole tarkoitus vain kopioida toisten tekemiä keksintöjä? Jotkut maathan ovat tunnetusti voimakkaasti profiloituneet tässä "kopiointi-tuotekehityksessä" välittämättä muun maailman patenteista ja saavat
tästä syystä kohtuutonta etua.
Jos siis Nokialla ja suomessa on, niinkuin Siilasmaa toteaa:
"Siilasmaan mielestä Suomessa on hyvää t&k- ja ohjelmisto-osaamista, jota on tarjolla kilpailukykyiseen hintaan. Tuottavuus on hyvällä tasolla", niin kyllä se Nokian tämän hetkinenkin T&K-henkilöstö on ihan varmasti täytynyt opiskella uutta asiaa koko ajan koska vanhoja keksintöjä ei saa kaupaksi! Länsimaissa vanhojen
keksintöjen "uudelleen keksimistä" ja niiden uudelleen myymistä "haittaa" hyväksytyt patentit. Nokia itsekin tekee edelleenkin hyvää tiliä aikaisemmista patenttien lisenssoinneista. Siis asioista jotka piti tutkia ja keksiä itse!
Tuottavuus-asiakin on varmaan todettu Nokialla? Eli että suomessa on tuottavuus hyvällä tolalla ja palkat ovat kilpailukykyiset.

Se että tietääkö kukaan ihminen kaikkia tämän hetken ICT- tai muun alan nippelitietoja niin sehän on mahdotonta. En ole koskaan kuullut henkilöstä joka olisi kaikkien alojen erikoismies. Koska käytännössä erikoisasiantuntija tarkoittaa sitä että hän on erittäin kapean sektorin asiantuntija jossain paljon laajemmassa asiakokonaisuudessa! Nokialla on kuulemma todettu aikaisemmin että suoraan opiskelemasta tullut uusi työntekijä joutuu opiskelemaan edelleen
(perehdytys) ehkä jopa vuoden ajan ennenkuin tienaa oman palkkansa työnteollaan?

Ristolle tiedoksi että tämä tarkoittaa sitä että ne "vanhat" duunarit siis
opettaa tätä uutta tekijää oman toimensa ohella! Se toimii kun rekrytointi on jatkuvaa ja työkuorma ja aikataulut sallivat sen. Sellainen 1000 hengen irtisanominen ja vähän ajan kuluttua saman määrän uudelleen palkkaaminen hävittää sen vanhan opettajana toimineen väen jolloin uudelleen oppiminen vie paljon kauemmin aikaa. Se ei ole mahdotonta mutta tässä tehokkuutta korostavassa
maailmassa se on järjetön teko.
Suomalainen työntekijä on ollut tunnetusti sitoutunut firmaan jossa on töissä. Joitain huippujohtajia lukuunottamatta. En haluaisi maailmalla yleisen tavan pettää oma firma heti tilaisuuden tullen leviävän suomeen ja omaan firmaani. Mutta jos firmat käyttäytyy vastuuttomasti niin kyllä yksittäiset kansalaisetkin sen oppivat nopeasti.

>Siilasmaa: "emme aina pysty kouluttamaan ihmisiä. Silloin pitää palkata uusia osaajia."
Onko se siis henkilöstön vika vai firman johdon osaamattomuutta? Pitäisikö sittenkin vaihtaa johto-tiimi? Päästäisiin huomattavasti halvemmalla kun he palkoiltaan kilpailukykyiset T&K:laiset jätettäisiin ja ylihinnoitellut pomot vaihdettaisiin kilpailukykyisesti hinnoiteltuihin.

Minäkin osakkeen omistajana haluan syylliset, tällaisen suomalaisen tietotaidon hukkaamisen ja rahoja tuhlailevan Nokia-päättäjän vastuuseen! Käsittääkseni tällä kertaa on lähdössä viimeisetkin verkko-Nokian suomalaisesta T&K-väestä, ihmiset jotka mahdollisti Nokian siirtymisen kumikengistä tietotekniikan kärkifirmaksi.
Siis ne ihmiset joiden työllä esimerkiksi kännykkä-Nokia rakennettiin!

7

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • crtvgbyhjnmkikujyt

      Käytännössä tuo vanheneminen tapahtuu jo nopeammin. Jo 40 on vaikea löytää töitä.

      • 43zzz

        sanoisin että jo 30 vuotiaana mutta väliäkö tuolla


      • tarkkailtu_on

        Riippuu täysin kuinka hanakasti ihmiset pitäytyvät valitsemassaan tekniikassa. Tekniikan kehityksen nopeus määrää sen, kuinka nopeasti tietopääoma vanhenee. Tällä hetkellä jos 25 vuotiaana pääsee koulusta, 30 vuotiaana on tiedollinen huippu - opittu firman tavoille ja syklin lähtiessä "kohti uutta tekniikkaa" 90% ihmisistä ei pysty muuttumaan. Se siitä. Tutkinnon vanheneminen tapahtuu jo nyt. Herää kysymys, kuinka kaikki työttömät DI:t uran jälkeen elätettäisiin? Kaikki tuntevat olonsa petetyiksi, joten siitä ei hevillä mitään poppaskonsteja löydä. Ennemminkin pitäisi miettiä, missä voi soveltaa "vanhentunutta" tekniikkaa uudelleen? Suuri osa aloista kun laahaa jaloissa ja monella alalla alojen välinen kommunikaatio parantaisi tekniikan kehitystä. Siiloon koulutettu insinööri ei pysty enää toiseen siiloon kurkistamaan - ellei kyseessä ole samanlainen siilo - ainakin suureksi osaksi.
        Eikä kaikilla aloilla tapahdu välttämättä enää vanhenemista ollenkaan - pitäydytään vain samassa ja tehdään samaa kuin aina ennenkin. Maailman tarkoitukseton muuttaminen on oikeastaan insinöörin kannalta pahinta mitä voidaan tehdä - se tarkoittaa aina työurien lyhentämistä!


    • pilipaliukko

      Kaverilla viiraa nupissa aika lailla. Heppu on ihan pihalla. Itse en Siilasmaan osaamista kovin korkealle nosta. Isopalkkainen suutansa louskuttava pilipaliukko. Palkkaisin hänet heti vessan siivoojaksi. Hammasharja kourassa saisi kontailla ympyrää ja kuurata laatansaumoja.

      Mikään yliopisto ei kykene kouluttamaan ihmisiä uusimpaan soveltavaan tietoon. Uusin soveltava tieto on aina ensin yrityksissä sitten vasta yliopistoissa.
      Yliopistojen kaikki työvälineet mm. ohjelmistot ovat kivikaudelta.

      Sen sijaan, että insinöörit menisivät yliopistoon opiskelemaan heidän kannattaisi mennä toiseen firmaan töihin. Vaikka 5-8 vuoden välein vaihtaa firmaa.


      Mitä sellaista yliopisto kykenisi opettamaan 3 kuukaudessa, että ammattiosaaminen paranisi hyppäyksellä. Vastaus: Ei mitään.
      Ne yliopisto professorit, jotka olen tavannut eivät siihen pysty. Pyörittävät omia peruskurssejansa maailman tappiiin asti.

      Tässä yhteiskunnassa jo tuhlataan aivan liikaa aikaa muodolliseen koulutukseen.

    • joopajoo.o

      "Nokia jäi kiinni halpatyövoiman käytöstä Suomessa – ulkomaalaisia asiantuntijoita töissä jopa 750 eurolla kuussa"
      http://yle.fi/uutiset/nokia_jai_kiinni_halpatyovoiman_kaytosta_suomessa__ulkomaalaisia_asiantuntijoita_toissa_jopa_750_eurolla_kuussa/9050156

      No, jos on alkanut rötöstelemään niin antaa mennä sitten kunnolla? Edellinen Nokian herrojen lausunto:
      "Siilasmaan mielestä Suomessa on hyvää t&k- ja ohjelmisto-osaamista, jota on tarjolla kilpailukykyiseen hintaan. Tuottavuus on hyvällä tasolla"
      asettuukin sitten kohdalleen. Mutta väite että mitä pitäis vähintään maksaa suomessa on muka epäselvä niin... mitähän tähän sanois?
      Ovat sitten laskeneet ilmeisesti työpalkkaan kaikki asumis- ja ruokakulut? Mitkä ovat siis työnteon kuluja työnantajalle. Ovatkohan vielä vähentäneet verotuksessa pois?

    • koulutetaantoisiamme

      Vanhentuminen toteutuu työhaastattelussa noin 0,1sekunnissa. Vanhentuu myös valmistumisesta 1-3kuukauden kuluessa, vaikka koulutus olisi 160ov/5vuotta.
      Nyt tarttis kouluttaa asiantuntijatehtäviin 3-4-5-vuotisilla koulutuksilla non-stop 18-60 ikävuoteen asti lukion/ak/kauppiksen päälle.
      Ei takeita työpaikasta. Uutta kurssi kurssia perään. Suomalainen huippukoulutus on vientituote. Kotimaassa ei kelpaa.

      • maailman_menoa

        Ei uudelleen kouluttautuminen mitään ratkaise! Parempi siis pitäytyä siinä, minkä järkevästi saa haalittua n. 25 ikävuoteen mennessä kasaan. Sitten ei enää kouluttauduta, vaan aletaan elämään työn hedelmillä. Ja kun työtä ei sitten ole tarpeeksi saatavilla - vietetään laatuaikaa ja lomaillaan! Vai oikeastiko kuvittelit, että yhteiskunta tarvitsee jokaista tekemään työtä? Ravintola-alallakin tarvitaan asiakkaita: Se on jo nähty, että ruokaa myymällä ala ei pärjää, vaan pitää myydä viinaa - ja sitähän ei työpäivän aikana saa juoda! :)


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      58
      2352
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      73
      1980
    3. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      176
      1782
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      56
      1747
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1651
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1629
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1534
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1367
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1321
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1228
    Aihe