Lemmikkieläin vs. kotieläin

Näin sattumalta Iltiksessä kiistanpoikasen siitä, ovat kissat ja koirat kotieläimiä. Tarkemmin sanoen kyse oli siitä, että yhden kirjoittajan mielestä ilmeisesti "kotieläin" tarkoittaa vain hyötyeläimiä kuten lehmiä ja hevosia yms. ja lemmikkieläimet ovat sitten eri asia. Toinen kirjoittaja taas piti lemmikkejäkin kotieläiminä.

Minunkin kielitajuni mukaan kotieläin on yleisnimike, jonka alle kuuluvat sitten omina ryhminään lemmikkieläimet ja hyötyeläimet. Eikä noiden kahden välille voi edes vetää selvää rajaa, sillä aika moni eläin voi olla toisella hyötyeläimenä ja toisella "vain" lemmikkinä. Ja miksipä lemmikkieläin ei toisaalta olisi hyötyeläin jo ihan siksikin, että se antaa iloa ja siten jaksamista pitäjälleen?

Mutta mitäs mieltä paneeli? Oletteko samaa mieltä kuin minä (ja Wikipedia) vai ovatko kotieläimet teidän mielestänne eri asia kuin lemmikit?

14

347

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Niin no, mielestäni villieläimen vastakohta ei ole kesyeläin, vaan kotieläin, johon ryhmään kuuluvat kaikki ihmisen aikoinaan kesyttämät niin hyöty- kuin lemmikkieläimetkin.

      Vaikea kyllä määritellä. Onko hirvikoira kotieläin, mutta puudeli lemmikkieläin?

      Aiheesta saisi varmaan hyvän rähinänkin.

      • Satunnainen_isäntä

        Koiriakin voi tosiaan luokitella eri kategorioihin. Eräät rodut hyväksytään asianmukaisesti koulutettuina palveluskoiriksi, joilla on näkyvin tunnuksin varustettuna mm. pääsy koirilta muutoin kiellettyihin tiloihin. Näkövammaisten opaskoirat lienevät tunnetuin esimerkki.

        Poikamme koira on silloin tällöin meillä hoidossa, ”yökylässä mummolassa” Muistuttaa ulkonäöltään kovasti labbista (”laboratoriohoitajaa”), mutta on vähän tätä pienempi ja ennen kaikkea lyhytjalkaisempi. Isä tiettävästi puhdas rottis (rottweiler), emässä vähän sitä ja tätä. Kutsun tätä hoitoyksilöämme rotunsa puolesta suomenseurakoiraksi. Mahdottoman kivaluonteinen otus!

        Silloin tällöin olemme vaimoni kanssa päässeet hoitamaan myös lankoni münsterinseisojaa, jolla on melkoisesti meriittejä linnustuksen alalla. Meritoitui kuulemma aluksi erityisesti noutajana, mutta on sittemmin oppinut myös seisovan lintukoiran alkeita ja elkeitä. Itse en harrasta metsästystä enkä osaa koiran kykyjä noilta osin arvioida, mutta sen noutajankyvyistä minulla on silti kokemusta: erityisesti nuorempana tuo karvakaveri luuli jokaista katettua, ruoalle tuoksahtavaa pöytää noutopöydäksi.


    • fffhhhkk.j

      Ainakin karhukoira on puoliksi villi- ja puoliksi kesyeläin. Poliisikoira on sitten taas no jääköön sanomatta.

      • Etten_kysyisi

        >no jääköön sanomatta

        Saksaksi Schweinehund?


    • Ihme_ja_kumma

      Lehmät ainakin ovat lämmikkieläimiä. Muistan ihmetelleeni lapsena tinkimaitoa lähitilalta hakiessani sitä, että navetassa oli talvipakkasillakin siedettävä lämpötila, vaikka navetassa ei ollut minkäänlaisia lämmityslaitteita.

    • qwertyui.werty

      Zombien lemmikki on ruumiskoira. Vampyyrit tykkäävät enemmän verihurtista.

    • No, kun tälle linjalle mentiin, niin otetaas vielä yksi vanha puujalkavitsi:
      iloinen orava hyppeli metsässä ja kohtasi erinäisiä otuksia. Ensin tuli vastaan muuliaasi. Orava kysymään "kukas sinä olet?" Vastaus: "Olen muuliaasi, äitini oli muuli ja isäni aasi". Orava nyökytteli "selvä juttu" ja jatkoi. Tuli seuraava otus vastaan, sama kysymys, vastaus "olen karhukoira". Tälle orava vähän nikotteli mutta uskoi ilman lisäkysymyksiä ja jatkoimatkaa. Tuli kolmas otus vastaan, sama kysymys ja vastaukseksi tuli "olen muurahaiskarhu". Orava siihen tyrmistyneenä "ei saatana, nyt kyllä valehtelet!"

      • qwertyui.werty

    • lypsykarjaa

      lellikkieläimet, tuotantoeläimet, villieläimet, koe-eläimet...eläintarhaeläimet ja sirkuseläimet ynnä löytöeläimet keitä noita onkaan hevosurheilijoitten lisäksi?

    • helppoaheinää

      Kotieläin, lemmikkieläin kuuluu ihmisen hoitovastuulle, ja valvonnan alle.
      Luonnenelukat kuuluvat luontoon, luonnon armoille.
      Lemmikkeläimet/kotieläimet ei luontoon kuulu.Eikä niitä saa luontoonpäästää.
      Poikkeuksena metsästyskoirat, metsästysaikana, luvallisessa tarkoituksessa, ja luvallisella alueella.Eivätkä nekään siellä yksinään metsästä, kyllä isännät ovat kintereillä tutkapantoineen ;)

    • koulussaopittua

      Lemmikkieläimet kuuluvat omistajiensa luo, heidän kotiinsa,ja pihapiiriinsä.
      Luonnoneläimet kuuluu luontoon .

      • koiravero

        Töihin aikoinaan soitti nainen ja tiedusteli että "mitäs johs mulla ei ole shusikoiraa vaan kun mulla onkin koirashusi". Aamupäivällä ja promillemäärä aikamoinen. Kysymys oli siis siitä pitääkö koirasudesta maksaa vero.
        Kerroin hänelle että jos hän kaupunkialueella pitää asunnossaan villieläintä ja ko.koirasusi ei siis ole lemmikki niin se on laitonta. Jos hän kuitenkin tulee siihen tulokseen että hänellä on lemmikki-koirasusi, niin hän joutuu siitä maksamaan koiraveron.
        Hän jäi asiaa pähkäilemään ja lupasi palata uudelleen asiaan.
        Tuskin koskaan palasi. Yrittänyttähän ei laiteta. Aika huvittavaa.


      • Satunnainen_isäntä
        koiravero kirjoitti:

        Töihin aikoinaan soitti nainen ja tiedusteli että "mitäs johs mulla ei ole shusikoiraa vaan kun mulla onkin koirashusi". Aamupäivällä ja promillemäärä aikamoinen. Kysymys oli siis siitä pitääkö koirasudesta maksaa vero.
        Kerroin hänelle että jos hän kaupunkialueella pitää asunnossaan villieläintä ja ko.koirasusi ei siis ole lemmikki niin se on laitonta. Jos hän kuitenkin tulee siihen tulokseen että hänellä on lemmikki-koirasusi, niin hän joutuu siitä maksamaan koiraveron.
        Hän jäi asiaa pähkäilemään ja lupasi palata uudelleen asiaan.
        Tuskin koskaan palasi. Yrittänyttähän ei laiteta. Aika huvittavaa.

        Tässä ketjussa jo mainitsemani ”suomenseurakoira” sattuu olemaan parhaillaan tilapäisesti hoidossamme. Pitäisiköhän haeskella huomenna kauppiaalta pedonrehuksi sushia ja katsoa, olisiko otukkeessa hyvinkin sushikoiran vikaa? Aika monenlaiset eväät sille ovatkin maistuneet!

        Naapurillani oli nuori varttisusi, ts. neljännes sutta ja kolme neljännestä koiraa (laikaa? huskya?). Oli arka mutta kaikkea muuta kuin aggressiivinen eikä aiheuttanut tiettävästi muita ongelmia kuin sen, etteivät mitkään aidat, hihnat, ketjut tai vaijerit elikkoa pidätelleet, vaan se järjesti itsensä aina vain vapauteen kuin Harry Houdini konsanaan. Ja vapaana oleva, sutta muistuttava ja selvästikin väkivahva otushan herätti ympäristön lapsiperheissä kauhua, totta kai! Eläin saikin lopulta komennuksen maitojunalla takaisin syntymäkenneliinsä.


    • Ei niin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Cynthia Woods

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 💋 ­­­N­­y­m­­­f­o­­m­­a­­a­­­n­i -> https://x18.fun/girl04372247#CynthiaWoods 🔞💋❤️💋❤️💋🔞�
      YIT-Yhtymä
      2
      14871
    2. Aimee Dvorak

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 💋 ­­N­­­y­­­m­­f­o­m­a­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl02740429#AimeeDvorak 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋
      0
      3059
    3. Stephanie Love

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 ❤️ ­­N­y­­­m­f­­o­­m­­­a­a­­n­­­i -> https://x18.fun/girl01692207#StephanieLove 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Lappi
      0
      3056
    4. Molly Graham

      😍😋😍😋😍😋😍😋😍 😍 ­­N­­­y­­m­­­f­­­o­­m­­a­a­n­i -> https://x18.fun/girl02277975#MollyGraham 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞❤️
      Puhelimet
      0
      3055
    5. Rachelle Reynolds

      😋😍😋😍😋😍😋😍😋 🔞 ­N­­­y­­m­f­­­o­­m­­­a­­a­n­i -> https://x18.fun/girl03175674#RachelleReynolds 🔞❤️💋❤️💋❤️
      Etelä-Savo
      0
      3055
    6. Becky Steele

      🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑 💋 ­­N­y­­­m­­f­­­o­­­m­­a­a­­­n­­i -> https://x18.fun/girl05250014#BeckySteele 🔞❤️💋❤️
      Arkkitehtuuri
      0
      3055
    7. Allison Queen

      🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒 ❤️ ­N­­­y­m­­­f­­­o­­m­a­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl07854217#AllisonQueen 🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞
      Vedonlyönti
      0
      3054
    8. Pamela Orr

      😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋 🍒 ­­­N­y­­m­f­­o­­­m­a­­­a­­­n­­­i -> https://x18.fun/girl06055581#PamelaOrr 🔞❤️💋❤️💋❤️🔞
      Star Wars
      0
      3054
    9. Lakeisha Coleman

      🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑 💋 ­­N­y­­­m­f­­o­­m­a­­­a­n­­i -> https://x18.fun/girl08105348#LakeishaColeman 🔞💋❤️💋❤️💋🔞
      Synnytys
      0
      3050
    10. Nancy Taylor

      😍😍😍😋😋😋😋😍😍😍 ❤️ ­­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­n­­­i -> https://x18.fun/girl01560856#NancyTaylor 🔞💋❤️💋❤️💋
      Kauris
      0
      3044
    Aihe