Vantaan opetustoimi

enuskallaomallanimellä

Olen toiminut aikaisemmin Vantaalla peruskoulun opettajana ja nykyään toimin lukion opettajana.

Kun olin peruskoulussa, niin kuvittelin sen ongelman olevan vain meidän koulussa, sillä aikaisemman sijaisuudet Espoossa ja Helsingissä olivat ihan jotain muuta kuin meidän koulun arki.

Meillä oli lukematon määrä epäpäteviä opettajia, joista osa ei ollut edes lukiossa lukenut ainetta, jota opetti. Vaikka opetin ainetta johon minulla on pätevyys, niin jouduin opettamaan myös aineita joiden opettamiseen minulla ei ollut minkäänlaista pätevyyttä.

Vaikka olin uutena opettajana ihan kohtuullisen hyvä niiden aineiden kanssa, joita olin opiskellut, niin en todellakaan osannut opettaa näitä muita aineita. Se oli täysin älytöntä, meitä oli useampia opettajia, jotka jouduimme opiskelemaan asiaa kirjasta ennen oppituntia ja uskallan sanoa jäljen olleen sen mukainen. Yksi henkilö jopa opetti ainetta jota inhosi sydämensä pohjasta.

Ihmisillä oli pitkiä sairaslomia koska työ oli todella raskasta, työilmapiiri oli huono. Meille tuli oppilaita, joilla oli selvästi ollut täysin epäpätevä ala-asteen opettaja ja monia asioita oli opetettu täysin pieleen.

Sitten kun tunnit vielä meni usein järjestyksen pidoksi, niin...

Uskon oikeasti, että monen nuoren mahdollisuudet pärjätä jatkon kanssa mureni minun ja muiden matkalla olleiden epäpätevien opettajien takia.

Meillä oli perjantain tunneilla videotunti, jos oppilaat oli olleet rauhallisesti viikolla. Tämä oli käytössä useammissa aineissa, joten jollain ryhmillä ei ollut perjantaisin välttämättä juurikaan opetusta. Se ei ollut opettamista vaan selviämistä päivästä toiseen. Arvosanoissa piti saada gaussin käyrä, joten joissain ryhmissä seiskan osaamisella sai todistukseen kympin ja vitosen sai sillä ettei ollut pahemmin riehunut tunneilla.

Nyt lukiossa tilanne opettajana on parempi. Viihdyn töissäni, eikä minun tarvitsee opettaa aineita, johon minulla ei ole pätevyyttä. Vaikka oma tilanne on parantunut, niin oppilaiden tilanne ei ole parantunut.

Me törmäämme jatkuvasti siihen, että se sama jatkuu edelleen ja useammissa peruskouluissa Vantaalla. Todistuksen arvosanojen ja oikean osaamisen välillä ei ole suurta korrelaatiota, "kasin" oppilaalla voi olla perusteet täysin hukassa, asioita on opetettu väärin ja pahasti...

Ja se käyttäytymismalli, johon törmäsin peruskoulussa on nyt valumassa myös lukion puolelle. Kasin oppilas saattaa käyttäytyä kuin entisen tarkkiksen oppilas. Nykyään lukiossa on sellaisia ongelmia, mitä ei ennen olisi tullut edes mieleenkään.

En sano, että tilanne on opetuksen suhteen sama kaikissa Vantaan peruskouluissa, mutta monta ongelmapesäkettä kyllä on.

Vantaan opetustoimi on ollut vitsi jo yli vuosikymmenen, mutta kukaan ei korvaansa lotkauta asialle.

Hienoja projekteja ja ideoita on pilvin pimein, uusia ihmisiä palkataan uusilla titteleillä hoitamaan jonkun keksimää uutta virkaa. En enää ole edes pysynyt kärryillä kuinka monta erilaista kuraattorin vastinetta Vantaan kouluissa on käytössä tällä hetkellä.

Hienoja puheita siitä kuinka enää ei ole syrjiviä erityisluokkia ja kuinka meillä on sopeuttavaa opetusta. Oikeasti se tarkoittaa monessa koulussa sitä, että enää ei olekaan muuta kuin tarkkailuluokan vastineita, joissa lähes kaikki oppilaat oireilee jollain tavalla.

Onko se oikeasti niin kuin moni väittää, että oikeanvärinen puoluekirja estää Vantaan opetustoimesta vastaavia joutumasta vastuuseen teoistaan, en tiedä.

Sen tiedän, että Vantaa opetustoimesta vastaavat pitäisi laittaa edesvastuuseen toiminnastaan!

5

213

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • OpettanutJaLopettanut

      Kuulostaa ihan normihommalta, samalla tavalla se menee koko Suomessa. Pohjoisempana tietysti uskonlahko teknisesti korvaa jäsenkirjan, mutta sama asia sieltä takaa löytyy.

      • enuskallaomallanimellä

        Ei mene!
        Sijaisuudet esimerkiksi Espoossa on olleet ihan toista kuin miten Vantaan peruskoulussa mentiin.

        Espoon kouluissa oli vähemmän taustahenkilöitä kuin Vantaalla, mutta siellä oli kuri, oli tarkkailuluokat etikseen, ei ollut asiaa opettamaan ainetta jota ei hallinnut...
        Ainakin ne koulut, joissa olin niin henki oli hyvä, tavoitteet oli korkealla ja siellä ei olisi tullut kysymykseenkään, että oppilas olisi saanut paremman arvosanan kuin ansaitsi. Siellä myös oppilas sai ehdot, jos osaaminen oli nollan tasoa.


      • huhhuhu

    • Anonyymi

      Espoossa on aivan sama juttu. Kun opettaja vastaa opetustoimessa budgetoinnista, johtamisesta jne niin jälki on juuri tuon näköistä.

      Espoon opetustoimi on myös aivan katastrofi. Täysin välinpitämättönmiä ihmisiä, jotka hakevat joka ikiseen virkaan, mitä vaan sattuu löytymään.

      Ennen kuin opetustoimeen saadaan innostavia ja osaavia ihmisiä, niin koulu kärsii jatkuvasti heikkenevästä ilmapiiristä. Paska valuu alaspäin on ihan tuttu lause liike-elämässä.

      Opetustoimi parkuu psykologeja, lastensuojelua ja poliiseja tekemään heidän työtään. Todellisuudessa opettajat eivät itse vaan halua.

      Esim, jos jokainen opettaja olisi ulkona välitunnilla, niin kiusaamista ei sattuisi. Nyt sinne laitetaan se reppana työharjoittelija tai pätemätön sijainen. Koulu haukkuu ainoastaan vanhempia. Eivät ne vanhemmat ole siellä koulussa.

      HERÄTYS PÄÄTTÄJÄT! Opetustoimea valvomaan ryhmä johtamisen ammattilaisia, jos opetustoimeen ei saa viedä ammattijohtajia. Ei opettaja tai rehtori ole millään tavalla johtaja.

    • Anonyymi

      Voitko kiteyttää?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      57
      5670
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      23
      3597
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      210
      1732
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      28
      1712
    5. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      92
      1176
    6. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      29
      1135
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      49
      927
    8. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      72
      849
    9. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      259
      846
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      35
      838
    Aihe