Kristinusko ja mielenterveys

dogmatikos

Tälläkin luterilaisuutta käsittelevällä palstalla näemme, että kristinusko on viimeinen pakopaikka mielenterveysongelmissa.

Jos kuvittelemme, millainen yhteiskunta olisi, jos siellä olisi yhtä lukuisasti psyykisesti vammautuneita ihmisiä, voisimme vain todeta, että maailma on hullujenhuone.

Tavallisin selitys, jonka ihmisiltä kuulemme, on että joku rupesi niin miettimään uskonasioita, että meni sekaisin. Kun olen joutunut läheltäkin seuraamaan asiaa, minusta näyttää, että syy ja seuraus ovat juuri päinvastoin. Kun ihmisen mielen terveys pakenee, hän pyrkii etsimään apua mistä tahansa ja lopulta uskostakin. Hän tarttuu oljenkorteen, niin kuin hukkuva, mutta ei saa apua edes uskosta. Usko vain vääntyy kummalliseksi ajatteluksi, mutta ahdistus jatkuu.

Suurin osa kirkon työntekijöistä on lähtenyt opiskelemaan selvittääkseen omia ongelmiansa, aivan kuten psykologit, psykiatrit ja psykologiset sairaanhoitajatkin. Heidän laillaan osa saavuttaa tasapainon, osa vammautuu psyykisesti entistä pahemmin.

Hiljattain julkaistiin tutkimus, jossa todettiin, että kirkossa työpaikkakiusaamista esiintyy 2 - 6 kertaa enemmän kuin muualla. Olisi erhe luulla, että vapaissa suunnissa tilanne olisi parempi. Uskontojen uhrien kertomukset ovat niin rajua luettavaa, että pitää karttaa niiden lukemista yksin ja yöllä.

Tällä palstalla ilmenee puhdasta psykopatiaa, vainoharhaisuutta, uskoa henkilökohtaiseen Pyhän Hengen johtoon heti, kun on tullut uskoon. On henkilöitä, jotka tietävät kuin Jumala, mikä on kunkin sielun tila. On omatekoisia profeettoja ja heihin uskovia. On henkilöitä, jotka ovat pakkojulistuksellaan katkoneet kaikki sosiaaliset suhteensa. Heillä on enää netti. On paranoidisia arvelijoita, jotka kuvittelevat voivansa päätellä, että jokin nikki on saman kirjoittajan kuin toinen nikki.

Ennen luultiin, että mielenterveyden ongelmat olivat ihmiseen asettuneiden riivaajien eli demonien aiheuttamia. Nyt tiedämme, että aivot ovat niin mutkikas koneisto, että se helposti menee epäkuntoon. Silti on vielä niitä, jotka luulevat, että riivaajia tulee ajaa ulos. Eikä tulosta tule.

Pingoittelu on yksi sairas uskonmuoto. Ei riitä, että yrittää noudattaa Jeesuksen opetuksia, joissa niissäkin on jo yllinkyllin, vaan vielä etsitään lisää noudatettavaa VT:stäkin. Oma pingoittelu ei suinkaan riitä, vaan neuvotaan muitakin kidutushelvetin uhalla pingoittelemaan.

Ei näin. Mielenterveyden ongelmat vaativat lääkärihoitoa, lääkitystä ja terapiaa. Kaikkia ongelmia ei saada pois, korkeintaan kevennettyä, mutta pingoitteluun ei ole velvoitetta, niin kuin jotkut opettavat, vaan jos vain voi, pingoittelun saa jättää sikseen. Ihan tavalliset ihmiset tavallisine tekemisineen on Jeesukselle hyvin mieluisia, täysin kelpaavia. Jeesus kutsuu lepoon. Uudestaan ja uudestaan: "Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon."

Herra, kädelläsi asua mä saan,
turvallisin käsi päällä maan.
Siellä kaikki saavat uuden sydämen,
rauhan annat haavat sitoen.
Onneni on olla Herraa lähellä,
turvata voin yksin Jumalaan.
Onneni on olla Herraa lähellä,
tahdon laulaa hänen teoistaan.

Herra, kädelläsi iloita mä saan,
se on rikas käsi antamaan.
Siellä armahdusta meille tarjotaan
eikä kadotusta milloinkaan.
Onneni on olla Herraa lähellä,
turvata voin yksin Jumalaan.
Onneni on olla Herraa lähellä,
tahdon laulaa hänen teoistaan.

Herra, kädelläsi itkeä mä saan,
kohonnut ei käsi kostamaan.
Sitä naulat pisti, pahuus ihmisten,
anteeksi soi risti kaiken sen.
Onneni on olla herraa lähellä,
turvata voin yksin Jumalaan.
Onneni on olla Herraa lähellä,
tahdon laulaa hänen teoistaan.

Herra, kädelläsi uneen painan pään,
kutsut ystäväsi lepäämään.
Käsi minut kantaa uuteen elämään,
ikirauhan antaa, valoon jään.
Onneni on olla Herraa lähellä,
turvata voin yksin Jumalaan.
Onneni on olla Herraa lähellä,
tahdon laulaa hänen teoistaan.

27

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Fundis

      "Hiljattain julkaistiin tutkimus, jossa todettiin, että kirkossa työpaikkakiusaamista esiintyy 2 - 6 kertaa enemmän kuin muualla. Olisi erhe luulla, että vapaissa suunnissa tilanne olisi parempi. "

      No vapaitten suuntien seurakuntien henkilömäärät on niin pieniä, ettei kiusaamisia edes pääse kehittymään. LIsäksi vapaissa suunnissa ollaan kristittyjä, joka velvoittaa rakastamaan lähimmäistään.


      "Tällä palstalla ilmenee puhdasta psykopatiaa, vainoharhaisuutta, uskoa henkilökohtaiseen Pyhän Hengen johtoon heti, kun on tullut uskoon."

      Näinhän asia on, että uskova saa Pyhän Hengen kun tulee uskoon Jeesukseen. Jeesus on tämän luvannut meille. Aina täytyy muistaa, että Pyhä Henki ei koskaan johda vastoin Jumalan Sanaa. Pyhä Henki ei myöskään koskaan halua korostaa sitä uskovaa, vaan Pyhä Henki kirkastaa Herraamme Kristusta.


      "On henkilöitä, jotka tietävät kuin Jumala, mikä on kunkin sielun tila."

      Tämä henkien erottamisen armolahja on tehokkaimmista armolahjoista, joita uskovat enemmän tai vähemmän saavat. Näin voimme tunnistaa varmuudella mitä laatua kukin henkilö on. Ja näin voimme tunnistaa luotettavasti sisaremme ja veljemme Jeesuksessa Kristuksessa. Kymmenissä vainotuissa maissa (esim. muslimimaat, Kiina jne) tämä armolahja on elämän ja kuoleman kysymys. Aina täytyy oikein tunnistaa esim. vakoojat ja soluttautujat, erehtymisen varaa ei ole.


      "Ennen luultiin, että mielenterveyden ongelmat olivat ihmiseen asettuneiden riivaajien eli demonien aiheuttamia. "

      Aina näin ole, sillä esim. homous tuottaa psyykkisiä ongelmia, kun heitä kiusataan niin raakalla tavalla kouluissa ja muuallakin. Samoin pedofilia ym. kauheat teot joita ihmiset tekee toisilleen. Mutta usein myös demonit ovat mielenterveysongelmien takana ja tällöin lääkärit eivät voi tehdä yhtään mitään, mutta uskovaiset voi Jeesuksen nimessä.


      " Ei riitä, että yrittää noudattaa Jeesuksen opetuksia, joissa niissäkin on jo yllinkyllin, vaan vielä etsitään lisää noudatettavaa VT:stäkin. "

      Taikka paremminkin sanoen niin Jeesus on lain täyttymys, kuten Raamattu asian ilmaisee. Tämähän tarkoittaa, että laki on täysillä voimassa kuten Jeesuskin tämän asian niin lujasti vahvisti.


      "Oma pingoittelu ei suinkaan riitä, vaan neuvotaan muitakin kidutushelvetin uhalla pingoittelemaan."

      No kidutushelvetistä emme ole puhuneet. SInä dogmatikos olet kaiketi ainut henkilö, joka tätä kidutushelvettiä julistaa.


      "Mielenterveyden ongelmat vaativat lääkärihoitoa, lääkitystä ja terapiaa. "

      Näin on ja siksi niin paljon harjoitamme eheytyshoitoja tarvitseville.


      "Ihan tavalliset ihmiset tavallisine tekemisineen on Jeesukselle hyvin mieluisia, täysin kelpaavia. Jeesus kutsuu lepoon. Uudestaan ja uudestaan: "Tulkaa minun tyköni kaikki työtätekevät ja raskautetut, niin minä annan teille levon.""

      Amen!

      Tämä on se evankeliumi mitä niin pontevasti julistamme. Tulkaa Jeesuksen luo, ottakaa vastaan usko Jeesukseen, niin Hän muuttaa teidät Jumalan lapseksi ja evankeliumin julistajaksi ja lähimmäistyön tekijäksi. Amen

      • kui2

        "esim. homous tuottaa psyykkisiä ongelmia, kun heitä kiusataan niin raakalla tavalla kouluissa ja muuallakin."

        Ajatteletkohan samalla tavalla vaikkapa fundisuskon kohdalla että kun sen takia (saattaa) joutuu kiusattavaksi vaikkapa koulussa, niin uskossa täytyy olla jotain vikaa ja sen takia olisi ehkä hyvä ettei sitä uskoa olisi??

        Tai huomaatko edes nyt, ettei noin voi ajatella jollaista sinä ajat takaa, se Vika siis on AINA kiusaajissa tietenkin eikä kiusattavan ominaisuuksissa.


      • kui2

        p,s.
        "No kidutushelvetistä emme ole puhuneet."

        No hyvä jos kidutushelwettioppi on vihdoin kuopattu vai oletko kääntynyt Adventismiin - Tai onko sinulla ehkä nyt joku koira haudattuna tuohon? :) Tai eikö tosiaan nyt enää helwetti olekaan polttavan kuuma ikuisesti eikä tuskanhuutoja kuulu? No hyvä!


    • Dogmatikos on niin ylivertainen tiedoissaan ja oikeudentajussaan ettei voi muuta kuin pysyä vaiti jauhot suussa. Olen vaiti ja huudan, sanoi Pentti Saarikoskikin aikoinaan ja se käy nyt tähän kohtaan hyvin.

      • UskovaNoora

        Pysähdyin hetkeksi miettimään, oliko kommenttisi sarkasmia :D


      • tikahtuu
        UskovaNoora kirjoitti:

        Pysähdyin hetkeksi miettimään, oliko kommenttisi sarkasmia :D

        Samoin - ei meinannu tulla naurulta loppua, kun luin tuon sakken viestin :DD


      • UskovaNoora kirjoitti:

        Pysähdyin hetkeksi miettimään, oliko kommenttisi sarkasmia :D

        Ei ollut sarkasmia!


      • ei.riemulla.rajaa
        sage8 kirjoitti:

        Ei ollut sarkasmia!

        Naurattaa vielä enemmän!!!!


    • Niin. Tällä palstalla viihtyy yllättävän hyvin laitalahkojen väki, ja yksi omassa lahkossaan oleva, pyrkimyksenä vaikuttaa luterilaisten maailmankuvaan.

      Itsekin nautin dogmatikosista.

      • Eikö olekin hienoa hänen oikeudentajunsa ja humanisminsa vaikkei noita uskonpuolen juttuja nyt ymmärräkään samoin hänen kanssaan.


    • yksiateistivain

      Ohho. Kiitän aloittajaa asiallisesta aloituksesta. Varsin tarkkasilmäistä analyysiä uskovaisuuden taustatekijöistä. Ateistina lukisin tällaista syvällisempää pohdintaa mielelläni enemmänkin. Psyykkiset ongelmat tosiaan houkuttelevat uskonnollisiin piireihin, koska uskovaisissa piireissä pidetään "kaikkea" mahdollisena, eli henkilö pääsee pakenemaan todellisia ongelmiaan mielikuvituksensa avulla. Samalla jää tietysti oikea hoito saamatta ja sairaus kenties vain pahenee entisestään. Viimeisen osion Jeesus-teksteineen jätän tietenkin kommentoimatta, koska niitä ei liene suunnattu minulle.

      • Fundis

        " Psyykkiset ongelmat tosiaan houkuttelevat uskonnollisiin piireihin, koska ..."

        Kristinuskon piirissä taasen Jeesus Kristus ja usko Häneen houkuttaa ihmisiä kristillisiin seurakuntiin.

        Tuossa olet oikeassa, että ihminen ajautuessaan voittamattomiin ongelmiin, niin usein hakee sitten viimeisenä oljenkortena apua Jumalalta. Varsinkin parantumattomasti sairaat lähes aina hakee apua Jumalalta. SInäkin tulet hakemaan aikanasi apua Jumalalta, kun sen aika koittaa!!!


      • YksinkertaistaEiköVain
        Fundis kirjoitti:

        " Psyykkiset ongelmat tosiaan houkuttelevat uskonnollisiin piireihin, koska ..."

        Kristinuskon piirissä taasen Jeesus Kristus ja usko Häneen houkuttaa ihmisiä kristillisiin seurakuntiin.

        Tuossa olet oikeassa, että ihminen ajautuessaan voittamattomiin ongelmiin, niin usein hakee sitten viimeisenä oljenkortena apua Jumalalta. Varsinkin parantumattomasti sairaat lähes aina hakee apua Jumalalta. SInäkin tulet hakemaan aikanasi apua Jumalalta, kun sen aika koittaa!!!

        "....niin usein hakee sitten viimeisenä oljenkortena apua Jumalalta...."

        Ja tämä johtaa yhä suurempiin mielenterveysongelmiin.


      • Fundis
        YksinkertaistaEiköVain kirjoitti:

        "....niin usein hakee sitten viimeisenä oljenkortena apua Jumalalta...."

        Ja tämä johtaa yhä suurempiin mielenterveysongelmiin.

        2. Moos. 15:26

        Herra sanoi: "Jos kuuntelet tarkasti, mitä minä puhun, ja teet sen, mikä on oikein minun silmissäni, jos muistat minun käskyni ja noudatat kaikkia minun lakejani, niin minä en pane sinun vaivaksesi mitään niistä sairauksista, joilla kuritin egyptiläisiä. Minä, Herra, olen sinun parantajasi."


        Jeesus on se parantaja ja sielujen eheyttäjä. Amen


      • Kyllä kun neuroottisuudesta kärsivälle ihmiselle puhtaan liekkihelvetistä joka ei lopu koskaan niin mielenterveys on kovilla ja usein pettääkin. Siitä ei pääse mihinkään.


      • Korjaus: puhtaan piti olla puhutaan....


      • Fundis kirjoitti:

        2. Moos. 15:26

        Herra sanoi: "Jos kuuntelet tarkasti, mitä minä puhun, ja teet sen, mikä on oikein minun silmissäni, jos muistat minun käskyni ja noudatat kaikkia minun lakejani, niin minä en pane sinun vaivaksesi mitään niistä sairauksista, joilla kuritin egyptiläisiä. Minä, Herra, olen sinun parantajasi."


        Jeesus on se parantaja ja sielujen eheyttäjä. Amen

        Ja tämä johtaa yhä suurempiin mielenterveysongelmiin.


      • Fundis
        sage8 kirjoitti:

        Kyllä kun neuroottisuudesta kärsivälle ihmiselle puhtaan liekkihelvetistä joka ei lopu koskaan niin mielenterveys on kovilla ja usein pettääkin. Siitä ei pääse mihinkään.

        "Kyllä kun neuroottisuudesta kärsivälle ihmiselle puhtaan liekkihelvetistä joka ei lopu koskaan niin mielenterveys on kovilla ja usein pettääkin. Siitä ei pääse mihinkään."

        Ja siksi emme koskaan tällaisista puhukaan särkyneelle ihmisille, vaan sitä, että Jeesus osaa meitä hoitaa, Hän tietää parhaiten mitä tekoa olemme. Amen


      • sage8ei.kirj
        Fundis kirjoitti:

        "Kyllä kun neuroottisuudesta kärsivälle ihmiselle puhtaan liekkihelvetistä joka ei lopu koskaan niin mielenterveys on kovilla ja usein pettääkin. Siitä ei pääse mihinkään."

        Ja siksi emme koskaan tällaisista puhukaan särkyneelle ihmisille, vaan sitä, että Jeesus osaa meitä hoitaa, Hän tietää parhaiten mitä tekoa olemme. Amen

        Olen nähnyt omin silmin neuroottisen ihmisen tilan pahenemisen lahkolaisten helvettipeloittelujen takia joten älä edes yritä syöttää valheitasi.


      • miksi.valahtelet.taas
        sage8ei.kirj kirjoitti:

        Olen nähnyt omin silmin neuroottisen ihmisen tilan pahenemisen lahkolaisten helvettipeloittelujen takia joten älä edes yritä syöttää valheitasi.

        Missä olet nähnyt ja koska?
        Valehtelet jos et kerro!


    • Mr.Tomppa

      Aika raju skenaario,
      jos vain mielenterveysongelmaiset pelastuisivat ja kaikki muut joutuisivat ikuiseen Helvetin tuleen.

      Parasta Tässä vielä on, että kun potkaisee itse tyhjää, niin pääsee näkemään asian laidan, että oliko noin, jos siellä toisella puolella nyt on jotain.

    • NäinSeVainOn

      Vain todella sairaat saattavat voida hyvin tässä pahassa ja mielettömässä maailmassa!

      Terveellä ihmisellä on väistämättä mielenterveysongelmia tällaisina aikoina!

      P.S. 'Autuaita ovat murheelliset' ja 'voi niitä, jotka nyt iloitsevat' jne.

      • Mr.Tomppa

        Tuossa on kyllä tietyllä tavalla perää. Tulee myös mieleen, minkälaista mielettömyyttä ovat eri sodissa olleet joutuneet kokemaan.


    • Sanaauttaa

      Jumala pitää kaikista huolen.Sairaus se on mielenterveysongelmakin.Jumalaa tulee rukoilla avuksi.Kiistatonta on , että syntikin on usein mielenterveysongelmien takana, mutta ei tietenkään aina.Jos uskova kulkee kahta tietä, on maailmassa ja samalla yrittää taivastietäkin kulkea, aiheuttaa se sielua repivän ristiriidan.Jumala tietää ja näkee kaiken, vain ihmisiä voi hämätä.Totinen kunnon parannuksenteko ja synnistä luopuminen on tervehdyttävää. Samoin monilla on menneinä vuosina etenkin lapsuuden ajoilta sekä aikuisuuden ajoilta ihmissuhdeongelmia liittyen vanhempiin, kasvattajiin, sisaruksiin, puolisoihin tai kavereihin. Anteeksiantaminen on tärkeää.Tulee antaa anteeksi muille ja myös itselle, unohtaa menneet ja mennä eteenpäin elämässä. Raamatun sanan tutkiminen ja lukeminen on tärkeää, jotta sielu saa ravistoa sekä rukous.Myös armoitettuja opettajia tarvitaan, jotka julistavat sanaa rakkauden kautta. Samoin meidän uskovien tulee olla sydämellisiä, armahtavaisia ja pitkämielisiä myös mielenterveysongelmistä kärsiviä kohtaa ja rukoilla heille apua. Uskoisin, että lääkitys ja hoitokin on hyvä asia, mutta usein lääkkeet vain turruttavat, mutta eivät poista , selvitä perusongelmaa mistä mielenterveyshäiriö johtuu. Käsittääkseni mielenterveysongelma voi johtua ihan fyysisestäkin elimistön ongelmasta.Esimerkiksi vakavasta vitamiinipuutoksesta, verensokerista, pahasta, piilevästä tulehdustilasta elimistössä tai nestehukasta ymv. Nämäkin olisi lääkärissä syytä tutkia, eikä määrätä psyykelääkkeitä liian helposti.

      Psalmi 37

      27. Karta pahaa ja tee hyvää, niin sinä pysyt iankaikkisesti.


      Jesaja 35:8-10

      8. Ja siellä on oleva valtatie, ja sen nimi on "pyhä tie": sitä ei kulje saastainen; se on heitä itseänsä varten. Joka sitä tietä kulkee, ei eksy - eivät HULLUTKAAN.
      9. Ei ole siellä leijonaa, ei nouse sinne raateleva peto; ei sellaista siellä tavata: lunastetut sitä kulkevat.
      10. Niin Herran vapahdetut palajavat ja tulevat Siioniin riemuiten, päänsä päällä iankaikkinen ilo. Riemu ja ilo saavuttavat heidät, mutta murhe ja huokaus pakenevat.


      Psalmi 41

      2. Autuas se, joka vaivaista holhoo! Hänet Herra pelastaa pahana päivänä.
      3. Herra varjelee häntä ja pitää hänet hengissä, ja maassa ylistetään hänen onneansa, etkä sinä anna häntä alttiiksi hänen vihollistensa raivolle.
      4. Herra tukee häntä tautivuoteessa; hänen sairasvuoteensa sinä peräti muutat.
      5. Minä sanoin: "Herra, ole minulle armollinen, paranna minun sieluni, sillä minä olen tehnyt syntiä sinua vastaan".
      6. Minun viholliseni puhuvat minusta pahaa: "Milloinka hän kuolee ja hänen nimensä katoaa?"
      7. Ja jos joku tulee minua katsomaan, puhuu hän petosta; hänen sydämensä kerää häijyyttä itseensä, hän menee ulos kadulle ja purkaa sitä.
      8. Kaikki minun vihamieheni minusta keskenään kuiskuttelevat ja hankitsevat minulle pahaa:
      9. "Jokin parantumaton paha on häneen tarttunut, ja siitä, missä hän makaa, hän ei enää nouse".
      10. Ystävänikin, johon minä luotin, joka minun leipääni söi, nostaa kantapäänsä minua vastaan.
      11. Mutta sinä, Herra, armahda minua ja auta minut ylös, pystyyn, niin minä sen heille maksan.
      12. Siitä minä tiedän sinun mielistyneen minuun, ettei minun viholliseni saa minusta riemuita.
      13. Minun nuhteettomuuteni tähden sinä minua tuet ja annat minun seisoa kasvojesi edessä ainiaan.
      14. Kiitetty olkoon Herra, Israelin Jumala, iankaikkisesta iankaikkiseen. Amen. Amen.

      Psalmi 107

      https://www.google.fi/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjEqKmMpYTPAhWI1ywKHYCvCQEQFggrMAI&url=http://www.evl.fi/raamattu/1933,38/Ps.107.html&usg=AFQjCNFRQ-ucnd98rQrHMkxcVGE39LKxzA

    • Sanaauttaa
      • Sanaauttaa

        Sorry!Nyt ainakin näkyy kunnolla ja heti.

        Psalmi 107 KR 1938

        PSALMIT 107
        1. Kiittäkää Herraa, sillä hän on hyvä, sillä hänen armonsa pysyy
        iankaikkisesti.
        2. Niin sanokoot Herran lunastetut, jotka hän on lunastanut ahdistuksen alta
        3. ja koonnut pakanamaista, idästä ja lännestä, pohjoisesta ja meren puolelta.
        4. He harhailivat erämaassa, autiossa, tiettömässä maassa, löytämättä asuttua kaupunkia.
        5. Heidän oli nälkä ja jano, heidän sielunsa nääntyi heissä.
        6. Mutta hädässänsä he huusivat Herraa, ja hän pelasti heidät heidän ahdistuksistaan.
        7. Ja hän ohjasi heidät oikealle tielle, niin että he pääsivät asuttuun kaupunkiin.
        8. Kiittäkööt he Herraa hänen armostansa, hänen ihmeellisistä teoistaan ihmislapsia kohtaan.
        9. Sillä hän ravitsee nääntyvän sielun ja täyttää nälkäisen sielun hyvyydellä.
        10. He istuivat pimeydessä ja synkeydessä, vangittuina kurjuuteen ja rautoihin,
        11. koska olivat niskoitelleet Jumalan käskyjä vastaan ja katsoneet halvaksi Korkeimman neuvon.
        12. Hän masensi heidän sydämensä kärsimyksellä; he sortuivat, eikä ollut auttajaa.
        13. Mutta hädässänsä he huusivat Herraa, ja hän pelasti heidät heidän ahdistuksistaan.
        14. Hän vei heidät ulos pimeydestä ja synkeydestä, hän katkaisi heidän kahleensa.
        15. Kiittäkööt he Herraa hänen armostansa ja hänen ihmeellisistä teoistaan ihmislapsia kohtaan.
        16. Sillä hän särkee vaskiset ovet ja rikkoo rautaiset salvat.
        17. He olivat hulluja, sillä heidän vaelluksensa oli syntinen, ja he kärsivät vaivaa pahojen tekojensa tähden.
        18. Heidän sielunsa inhosi kaikkea ruokaa, ja he olivat lähellä kuoleman portteja.
        19. Mutta hädässänsä he huusivat Herraa, ja hän pelasti heidät heidän ahdistuksistaan.
        20. Hän lähetti sanansa ja paransi heidät ja pelasti heidät haudasta.
        21. Kiittäkööt he Herraa hänen armostansa ja hänen ihmeellisistä teoistaan ihmislapsia kohtaan.
        22. Uhratkoot kiitosuhreja ja kertokoot riemuiten hänen töitään.
        23. He lähtivät laivoilla merelle ja kävivät kauppaa suurilla vesillä.
        24. He näkivät Herran työt ja hänen ihmeelliset tekonsa meren syvyyksissä.
        25. Hän sanoi sanansa ja nosti myrskytuulen, joka kohotti korkealle sen aallot.
        26. He kohosivat taivasta kohti, he vajosivat syvyyksiin; heidän sielunsa menehtyi tuskasta.
        27. He horjuivat ja hoippuivat kuin juopunut, ja kaikki heidän taitonsa hämmentyi.
        28. Mutta hädässänsä he huusivat Herraa, ja hän päästi heidät heidän ahdistuksistaan.
        29. Hän tyynnytti myrskyn, ja meren aallot hiljenivät.
        30. He iloitsivat, kun tuli tyyni, ja hän vei heidät toivottuun satamaan.
        31. Kiittäkööt he Herraa hänen armostansa ja hänen ihmeellisistä teoistaan ihmislapsia kohtaan.
        32. Kunnioittakoot häntä kansan seurakunnassa ja vanhinten kokouksessa häntä ylistäkööt.
        33. Hän muutti virrat erämaaksi ja vesilähteet kuivaksi maaksi,
        34. hedelmällisen maan suola-aroksi, sen asukasten pahuuden tähden.
        35. Hän muutti erämaan vesilammikoiksi ja kuivan maan vesilähteiksi.
        36. Ja hän asetti nälkäiset sinne asumaan ja he rakensivat kaupungin asuaksensa.
        37. Ja he kylvivät peltoja ja istuttivat viinitarhoja, jotka tuottivat satoisan hedelmän.
        38. Hän siunasi heitä, ja he lisääntyivät suuresti, ja hän antoi heille paljon karjaa.
        39. Ja kun he vähentyivät ja vaipuivat onnettomuuden ja huolten painon alla,
        40. niin hän, joka vuodattaa ylenkatsetta ruhtinasten päälle ja panee heidät harhailemaan tiettömissä autiomaissa,
        41. hän kohotti köyhän kurjuudesta ja teki suvut suuriksi kuin lammaslaumat.
        42. Oikeamieliset näkevät sen ja riemuitsevat, ja kaiken vääryyden täytyy tukkia suunsa.
        43. Joka viisas on, se ottakoon näistä vaarin ja ajatelkoon Herran armotekoja.


    • ”Pingoittelu on yksi sairas uskonmuoto. Ei riitä, että yrittää noudattaa Jeesuksen opetuksia, joissa niissäkin on jo yllinkyllin, vaan vielä etsitään lisää noudatettavaa VT:stäkin.”

      Tuota ilmaisua en ole ennen kuullutkaan.

      Mutta kyllä tuossa jotain perää on. Ehkä se liittyy lapsuuteen, jossa on tullut hyväksytyksi vain tekojen kautta eli kun on ollut ”kiltti”. Silloin pitää tehdä koko ajan ”oikein, jotta kokee olevansa edes pienen rakkauden arvoinen. Taustalla on oikeastaan vaan rangaistuksen pelko, eli jos ei ole kiltti, siitä rangaistaan. Tällöin on saattanut todellakin jo lapsesta syntyä mielikuva, että rakkaus on vain rangaistuksen puuttumista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Valkeakosken tappo

      "Tyttö löytyi poliisin mukaan kuolleena läheisestä metsästä muutaman sadan metrin päässä kotoaan. Uhrin löysivät hänen k
      Henkirikokset
      157
      28366
    2. Kuka oli tekijä?

      Jos tekijä oli suomalainen, onko hänen vanhempiaan jo tavoitettu? Mitä mieltä ovat aikamiespoikansa teosta? Entä puoliso
      Valkeakoski
      204
      18217
    3. Valkeakosken murhaaja-raiskaaja on kantasuomalainen mies tiedottaa poliisi

      Some- ja palstapersut ehtivät jo moneen kertaan julistaa tekijän maahanmuuttajaksi. Miten meni niin kuin omasta mielestä
      Maailman menoa
      357
      9531
    4. 15-vuotiaan ruumis valkeakoskella

      Nuoria tyttöjä tappavat miessaalistajat ja toiset nuoret. Miessaalistajille ruumiin kätkeminen tai tuhoaminen ei ole on
      Poliisi
      27
      6395
    5. Valkeakosken kiinniotettua ei epäillä

      Kummallisia kommentteja ja uhkauksia poliisi taas jakelee orjakansalle muituttaakseen verisrstä kostosta jos rahvas kapi
      Maailman menoa
      19
      4233
    6. Kantasuomalainen mies pidätetty - ulkomaalaiset syyttömiä tekoon

      Verityöstä on pidätetty vuonna 2005 syntynyt mieshenkilö. Ulkomaalaisilla ei mitään yhteyttä tekoon.
      Valkeakoski
      193
      3813
    7. Onko tekijän nimi tiedossa?

      Joko tiedetään?
      Valkeakoski
      36
      2244
    8. Miksi kaupunki toivoo nuorilta malttia?

      https://www.hs.fi/suomi/art-2000010453236.html "Älkää suunnitelko kostoa" Mistä on kyse? ”Toivomme, että nuorten taho
      Valkeakoski
      43
      1497
    9. Miten meidän käy

      Olen syvästi pahoillani puolestasi siitä, mitä kävi. En ehkä pysty sitä täysin kertomaankaan sinulle. Tuo on taustalla m
      Ikävä
      49
      1245
    10. Toivottavasti tekijää ei suojella

      Eikä mitään peitellä. Itselläni on 15-vuotias tytär myös ja voin hieman kuvitella tilannetta. Nämä tämmöiset tapaukset v
      Valkeakoski
      51
      1197
    Aihe