Voiko yksi sisarus tehdä isästään dementikon?

oudoo

Voiko olla mahdollista, että muiden sisarusten tietämättä tilatuilla lääkärinlausunnoilla vanhus tehdään kyvyttömäksi päättämään omista asioistaan. Jos iäkäs ihminen leimataan henkilöksi, jolla ei ole itsemääräämisoikeutta, niin luulisi, että henkilön muillekkin lapsille asiasta pitäisi kertoa? Tässä tapauksessa iäkäs ihminen on täysin hyvämuistinen. Ja täysin järjissään. Testamentin tekeminen kuitenkin yritetään estää, pankissakin oli outo suhtautuminen. jos pankissa ei suostuta laatimaan testamenttiä, niin eikös sen voi tehdä ilman pankkiakin? Ja eikös se ole yhtä pätevä?

8

192

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • etteet

      Pelkkä testamentin laatiminen ilman terveydentilaa osoittavaa lausuntoa ei kerrotussa tilanteessa enää riitä, vaan testamentin tekijän pitää käydä lääkärissä ja pyytää lausunto, jossa todetaan olevan täydessä ymmärryksessä ja sitten samantien on syytä tehdä se testamentti lainmukaisinen todistajineen. Muistisairauden kohdalla tämä on mahdollista, koska tyypillisesti on kirkkaampia hetkiä välissä.

      • 00530

        Testamentin pätevyys ratkaistaan jälkikäteen, jos testaattorin perillinen nostaa testamentinsaajaa vastaan testamentin moitekanteen. Tällöin kantajan (moittijan) tulee näyttää kanteensa toteen eli joko

        - että testamentin tekemiseen oli vaikuttanut mielisairaus, tylsämielisyys tai testamentin tekijän muu sieluntoiminnan häiriö, tai

        - että testamentin tekijä oli pakotettu tekemään testamentti tai hänet oli siihen taivutettu käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa taikka hänet oli petollisesti vietelty tekemään testamentti tahi hän oli muutoin sillä tavoin erehtynyt, että se oli määräävästi vaikuttanut hänen tahtoonsa. (PK 13:1, 3-4)

        Testamentti siis voidaan laatia ilman testamenttauskelpoisuutta tukevaa lääkärinlausuntoakin. Toki sen hankkiminen olisi hyvä varotoimi mahdollisen moitteen varalta. Oikeudenkäynnissä lääkärinlausunto on tarpeen, sen puuttumisen riskin lähtökohtaisesti kuitenkin kantaa kantaja, jolla on näyttövelvollisuus kanneperusteista.

        Pelkkä lääkärinlausunto testamentin pätemättömäksi julistamiseen tuskin kuitenkaan riittää, yleensä lääkäriä kuullaan lisäksi henkilökohtaisesti todistajana - ainakin, jos lausunto kallistuisi siihen, että kelpoisuus testamentin tekoon puuttui.

        Jos pankissa on arveltu, että testaattori olisi kelpoisuuden kannalta rajatapaus, on ymmärrettävää, että pankki ei ole halunnut testamenttia laatia ja todistaa testamentin allekirjoitetuksi "täysin oikeustoimikelpoisena" tai "terveellä ja täydellä ymmärryksellä".

        Samalla tavoin asiaan tietysti tulisi suhtautua muidenkin testamentin todistajaksi pyydettyjen. Mutta jos todistajat testaattorin hyvin tuntevat ja ovat sitä mieltä, että hän sen allekirjoittaessaan on "terveessä ja täydessä ymmärryksessä" eli että hän täysin käsittää, mikä testamentin merkitys on, he voivat testamentin todistaa. Testamentti on pätevä, kunnes se mahdollisella lainvoimaisella oikeuden päätöksellä on pätemättömäksi julistettu.


      • etteet

        "Voiko olla mahdollista, että muiden sisarusten tietämättä tilatuilla lääkärinlausunnoilla vanhus tehdään kyvyttömäksi päättämään omista asioistaan."

        Aloittaja voisi selventää, että epäileekö vasta asiaa puuhattavan, vai onko jo olemassa lääkärintodistus dementiasta?

        Se voi olla hieman hankalaa alkaa kaatamaan sitä näyttökannetta, jos ei ole mitään muuta kuin todistajien kertomukset ja vastapuolella on osoittaa dementiasta lääkärinlausunto.


      • toinenmielipide

        Eiköhän riitatapauksissa voida pyytää toisenkin lääkärin mielipide ja tehdä vaikka kuvaukset joissa voi näkyä tai ei näkyä dementia muutokset.


    • lausuma

      "Lausunto voidaan antaa tutkittavan pyynnöstä. Holhousviranomaiselle (maistraatille) tai tuomioistuimelle lausunto voidaan antaa ilman tutkittavan suostumusta. Tutkittavan suostumuksella tai tutkittavalle määrätyn edunvalvojan suostumuksella lausunto voidaan antaa myös sille, jolla on oikeus panna vireille edunvalvojan määrääminen tai toimintakelpoisuuden rajoittaminen (ks. kohta 1.3.).
      Lausunnon antaa laillistettu lääkäri, joka nykyisen tai aikaisemman hoitosuhteen perusteella tuntee tutkittavan terveydentilan. "
      http://www.muistiasiantuntijat.fi/media-files/STMn määräys lääkärinlausunto holhousasioissa.pdf


      Maistraatti kyllä pyytää muidenkin lausumat esim. puolisolta ja lapsilta.

    • tjääh

      Onko henkilöllä edunvalvoja? Tuleeko rintaperillisten olla tietoisia, jos edunvalvoja on? Siis käytännössähän edunvalvoja voisi valvoa enemmän omia etujaan, kuin dementoituneen henkilön. Oon kaiketi kattonu salkkareita, jossa huijjari tekeytyy puolison pyynnöstä edunvalvojaksi?

    • virallinenvalvojakyllä

      Tottakai pitää olla tietoisia rintaperillisten.Yleinen edunvalvoja yleensä jos perillisten kesken ei luottamus oikein pelaa edunvalvoja perillinen vetäisi kotiinpäin.

      • kjäähm

        Salkkarit sarja siis kertoo satuja tässäkin. Jos leski on käytännön syistä halunnut nimetä itselleen edunvalvojan, koska ei ehkä kykene hoitamaan enää esim. pankkiasioitaan, niin voiko tehdä sen lastensa tietämättä? Kyseessä jakamaton kuolinpesä ja iäkäs leski.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2719
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      351
      2571
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2180
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1856
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1763
    6. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1754
    7. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      69
      1704
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      126
      1618
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1583
    10. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1399
    Aihe