Maitojauhe - halal

Crysanteemi

Käytän toisinaan leivonnassa maitojauhetta. Nyt pakkaus on uudistunut, ja tarkemmin pakkausta tutkittuani huomasin, että siinä on maininta "halal". Aiemmin sellaista ei ole ollut. Ehkä tämä on vähän saman tapainen tilanne kuin Korinttolaiskirjeen epäjumalille uhrattu liha, mutta minusta ei tunnu mukavalta käyttää "halal"-maitojauhetta. Tietenkin Jeesus siunaa kaikki ruoat, ja kaikki on Jumalalta lahjaksi saatu, mutta annanko jonkinlaisen viestin kaupalle ja tuotteen valmistajalle Valiolle, että hyväksyn tämän tuotteen olevan "epäjumalille uhrattu", kun ostan sen? Mitään muuta maitojauhetta ei kaupasta saa, kuin tätä Valion valmistamaa.

17

1052

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ftgyuojik

      No sitä ostamalla ainakin hyväksyt taikauskoisen eläin rääkkäyksen. Ja pikkuhiljaa kaikki tuotteet tullaan vaatimaan halal tuotteiksi. Joten älä osta.

    • Näin-se-menee-

      tuo halal maininta on muslimi pakolaisten koraanin vaatimuksesta tullut näköjään jo maitojauhopurkkeihinkin. Jos lihapaketissa on tuo halal maininta niin se tarkoittaa sitä, että siinä teurastomossa on muslini imaani, joka teurastuksen aikana lukee koraania.

      allahilla ei ole poikaa, joten hän ei ole meidän jumalamme, sillä Herralla Jeesuksella on Isä ja tuo Isä on Jeesuksen ilmoituksen mukaan meidän Jumalaimme Abba Isä!

      1Kor. 10: "Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään, kyselemättä mitään omantunnon tähden, sillä: "Herran on maa ja kaikki, mitä siinä on." Jos joku, joka ei usko, kutsuu teitä ja te tahdotte mennä hänen luokseen, niin syökää kaikkea, mitä eteenne pannaan, kyselemättä mitään omantunnon tähden.
      Mutta jos joku sanoo teille: "Tämä on epäjumalille uhrattua", niin jättäkää se syömättä hänen tähtensä, joka sen ilmaisi, ja omantunnon tähden; en tarkoita sinun omaatuntoasi, vaan tuon toisen; sillä miksi minun vapauteni joutuisi toisen omantunnon tuomittavaksi?

      Jos minä sen kiittäen nautin, miksi minua herjataan siitä, mistä kiitän? Söittepä siis tai joitte tai teittepä mitä hyvänsä, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi. Älkää olko pahennukseksi juutalaisille, älkää kreikkalaisille älkääkä Jumalan seurakunnalle, niinkuin minäkin koetan kelvata kaikille kaikessa enkä katso omaa hyötyäni, vaan monien hyötyä, että he pelastuisivat."

      1Moos. 9:4
      Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on. > Siirry
      3Moos. 17:10 Kuka ikinä Israelin heimosta tai muukalaisista, jotka asuvat teidän keskellänne, syö verta, mitä tahansa, sitä ihmistä vastaan, joka verta syö, minä käännän kasvoni ja hävitän hänet kansastansa. > Siirry
      5Moos. 12:16 Vain verta älkää syökö, vuodattakaa se maahan niinkuin vesi. > Siirry
      5Moos. 12:23 Ole vain luja siinä, ettet syö verta; sillä veri on sielu, ja sielua sinun ei pidä syömän lihan kanssa. > Siirry

      Ap.t. 15:20 vaan heille kirjoitettakoon, että heidän pitää karttaman epäjumalien saastuttamaa ja haureutta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, sekä verta. > Siirry

      Biblia (1776)
      Ainoastansa älkäät syökö lihaa, jossa vielä on veri itsessänsä:

      Ruotsi (1917)
      Kött som har i sig sin själ, det är sitt blod, skolen I dock icke äta.

      Englanti (KJV 1789)
      But flesh with the life thereof, which is the blood thereof, shall ye not eat.

      • capiche

        Eikä muuten teurastaja lue koraania teurastaessaan. Sanoo kylläkin että jumala on suuri.


      • anteeksi-halelmaito-asia

        Apt 10: Ja Kesareassa oli mies, nimeltä Kornelius, sadanpäämies niin kutsutussa italialaisessa sotaväenosastossa. Hän oli hurskas ja Jumalaa pelkääväinen, niinkuin koko hänen perhekuntansakin, ja antoi paljon almuja kansalle ja rukoili alati Jumalaa. Hän näki selvästi näyssä, noin yhdeksännellä hetkellä päivästä, Jumalan enkelin, joka tuli sisään hänen tykönsä ja sanoi hänelle: "Kornelius!" Tämä loi katseensa häneen ja sanoi peljästyneenä:
        "Mikä on, Herra?" Enkeli sanoi hänelle: "Sinun rukouksesi ja almusi ovat tulleet muistoon Jumalan edessä. Niin lähetä nyt miehiä Joppeen noutamaan eräs Simon, jota myös Pietariksi kutsutaan; hän majailee nahkuri Simonin luona, jonka talo on meren rannalla."
        Ja kun enkeli, joka Korneliusta puhutteli, oli mennyt pois, kutsui tämä kaksi palvelijaansa ja hurskaan sotamiehen uskollisimpiensa joukosta ja kertoi heille kaikki ja lähetti heidät Joppeen.
        Ja seuraavana päivänä, kun he olivat matkalla ja lähestyivät kaupunkia, nousi pietari noin kuudennen hetken vaiheilla katolle rukoilemaan. Ja hänen tuli nälkä, ja hän halusi ruokaa. Mutta sitä valmistettaessa hän joutui hurmoksiin. Ja hän näki taivaan avoinna ja tulevan alas astian, ikäänkuin suuren liinavaatteen, joka neljästä kulmastaan laskettiin maahan. Ja siinä oli kaikkinaisia maan nelijalkaisia ja matelijoita ja taivaan lintuja. Ja tuli ääni, joka sanoi hänelle: "Nouse, Pietari, teurasta ja syö." Mutta Pietari sanoi: "En suinkaan, Herra; sillä en minä ole ikinä syönyt mitään epäpyhää enkä saastaista.

        " Ja taas ääni sanoi hänelle toistamiseen: "Minkä Jumala on puhdistanut, (kaikki ruoka on puhdasta sian lihakin; jos sitä kerran lihakaupassa myydään) sitä älä sinä sano epäpyhäksi."

        Tämä tapahtui kolme kertaa; sitten astia otettiin kohta ylös taivaaseen. Ja kun Pietari oli epätietoinen siitä, mitä hänen näkemänsä näky mahtoi merkitä, niin katso, ne miehet, jotka Kornelius oli lähettänyt ja jotka kyselemällä olivat löytäneet Simonin talon, seisoivat portilla ja tiedustelivat kuuluvalla äänellä, majailiko siellä Simon, jota myös Pietariksi kutsuttiin. Kun Pietari yhä mietti tuota näkyä, sanoi Henki hänelle: "Katso, kaksi miestä etsii sinua; niin nouse nyt, astu alas ja mene arvelematta heidän kanssaan, sillä minä olen heidät lähettänyt." Niin Pietari meni alas miesten tykö ja sanoi: "Katso, minä olen se, jota te etsitte; mitä varten te olette tulleet?" He sanoivat: "Sadanpäämies Kornelius, hurskas ja Jumalaa pelkääväinen mies, josta koko Juudan kansa todistaa hyvää, on pyhältä enkeliltä ilmestyksessä saanut käskyn haettaa sinut kotiinsa ja kuulla, mitä sinulla on sanottavaa." Niin hän kutsui heidät sisään ja piti heitä vierainansa. Seuraavana päivänä Pietari nousi ja lähti heidän kanssaan, ja muutamat veljet Joppesta seurasivat hänen mukanaan. Ja sen jälkeisenä päivänä he saapuivat Kesareaan; ja Kornelius odotti heitä ja oli kutsunut koolle sukulaisensa ja lähimmät ystävänsä.

        Ja kun Pietari oli astumassa sisään, meni Kornelius häntä vastaan, lankesi hänen jalkojensa juureen ja kumartui maahan. Mutta Pietari nosti hänet ylös sanoen: "Nouse; minäkin olen ihminen." Ja puhellen hänen kanssaan hän meni sisään ja tapasi monta koolla.

        Ja hän sanoi heille: "Te tiedätte, että on luvatonta juutalaisen miehen seurustella vierasheimoisen kanssa tai mennä hänen tykönsä; mutta minulle Jumala on osoittanut, etten saa sanoa ketään ihmistä epäpyhäksi enkä saastaiseksi.
        Sentähden minä vastaansanomatta tulinkin, kun minua noudettiin. Ja nyt minä kysyn: "mitä varten te olette minut noutaneet?"

        Ja Kornelius sanoi: "Neljä päivää sitten, juuri tähän aikaan päivästä, minä kotonani rukoilin tällä yhdeksännellä hetkellä, ja katso, edessäni seisoi mies loistavissa vaatteissa ja sanoi: 'Kornelius, sinun rukouksesi on kuultu, ja sinun almusi ovat tulleet muistoon Jumalan edessä. Niin lähetä nyt Joppeen ja kutsu tykösi Simon, jota myös Pietariksi kutsutaan; hän majailee nahkuri Simonin talossa meren rannalla.'
        Sentähden minä lähetin heti sinulle sanan, ja sinä teit hyvin, kun tulit. Nyt olemme siis tässä kaikki Jumalan edessä, kuullaksemme kaiken, mitä Herra on käskenyt sinun puhua."

        Niin Pietari avasi suunsa ja sanoi: "Nyt minä totisesti käsitän, ettei Jumala katso henkilöön, vaan että jokaisessa kansassa se, joka häntä pelkää ja tekee vanhurskautta, on hänelle otollinen.

        Sen sanan, jonka hän lähetti Israelin lapsille, julistaen evankeliumia rauhasta Jeesuksessa Kristuksessa, joka on kaikkien Herra, sen sanan, joka lähtien Galileasta on levinnyt koko Juudeaan, sen kasteen jälkeen, jota Johannes saarnasi, sen te tiedätte; te tiedätte, kuinka Jumala Pyhällä Hengellä ja voimalla oli voidellut Jeesuksen Nasaretilaisen, hänet, joka vaelsi ympäri ja teki hyvää ja paransi kaikki perkeleen valtaan joutuneet; sillä Jumala oli hänen kanssansa. Ja me olemme kaiken sen todistajia.


      • oikeaoppisuus

    • capiche

      Mitä tekemistä maidolla ja teurastuksella on toistensa kanssa? Eikö urbaanit tiedä, että lehmän on oltava elossa, jotta siitä saa sitä maitoa.
      Halal-maitoa on yksinkertaisesti kaikki maito, johon ei ole lisätty mitään, kuten esim. vitamiineja tms. Vaatii kyllä aikamoista mielikuvitusta yhdistää luonnontuote epäjumaliin.

      Muslimien ja juutalaisten puhdasta ruokaa koskevat käsitteet ovat hyvin samanlaisia. Muslimit kutsuvat puhdasta ruokaa halaliksi ja juutalaiset kosheriksi. Tietyt ruoka-aineet ovat luonnontilassa puhtaita, jotkut kokonaan kiellettyjä. Lisäksi ruoan valmistukseen liittyy sääntöjä, esim. liha- ja maitotuotteita ei käsitellä samoilla välineillä.

      Halal-teurastuksesta puhuva kommentoija on osittain hakoteillä. Suomessa kaikki eläimet nimittäin tainnutetaan ennen teurastusta. Jotta liha olisi halal, teurastajan on oltava muslimi, ja varsinainen teurastus on tehtävä laskemalla veret.

      • kysympähän-vain

        "Mitä tekemistä maidolla ja teurastuksella on toistensa kanssa?"

        Vastasin aloitus viestin esittämään kysymykseen? Onko tämä tuote "epäjumalille uhrattu", kun ostan sen? Mitään muuta maitojauhetta ei kaupasta saa, kuin tätä Valion valmistamaa.
        Ja sen vuoksi lainasin Apostoli Paavalia:
        Kor. 10: "Syökää kaikkea, mitä lihakaupassa myydään, kyselemättä mitään omantunnon tähden, sillä: "Herran on maa ja kaikki, mitä siinä on." Jos joku, joka ei usko, kutsuu teitä ja te tahdotte mennä hänen luokseen, niin syökää kaikkea, mitä eteenne pannaan, kyselemättä mitään omantunnon tähden.
        Mutta jos joku sanoo teille: "Tämä on epäjumalille uhrattua", niin jättäkää se syömättä hänen tähtensä, joka sen ilmaisi, ja omantunnon tähden; en tarkoita sinun omaatuntoasi, vaan tuon toisen; sillä miksi minun vapauteni joutuisi toisen omantunnon tuomittavaksi?

        Jos minä sen kiittäen nautin, miksi minua herjataan siitä, mistä kiitän? Söittepä siis tai joitte tai teittepä mitä hyvänsä, tehkää kaikki Jumalan kunniaksi. Älkää olko pahennukseksi juutalaisille, älkää kreikkalaisille älkääkä Jumalan seurakunnalle, niinkuin minäkin koetan kelvata kaikille kaikessa enkä katso omaa hyötyäni, vaan monien hyötyä, että he pelastuisivat."

        1Moos. 9:4
        Älkää vain syökö lihaa, jossa sen sielu, sen veri, vielä on. > Siirry
        3Moos. 17:10 Kuka ikinä Israelin heimosta tai muukalaisista, jotka asuvat teidän keskellänne, syö verta, mitä tahansa, sitä ihmistä vastaan, joka verta syö, minä käännän kasvoni ja hävitän hänet kansastansa. > Siirry
        5Moos. 12:16 Vain verta älkää syökö, vuodattakaa se maahan niinkuin vesi. > Siirry
        5Moos. 12:23 Ole vain luja siinä, ettet syö verta; sillä veri on sielu, ja sielua sinun ei pidä syömän lihan kanssa. > Siirry

        Ap.t. 15:20 vaan heille kirjoitettakoon, että heidän pitää karttaman epäjumalien saastuttamaa ja haureutta ja lihaa, josta ei veri ole laskettu, sekä verta. > Siirry

        Että se selittäisi mitä mieltä Paavali tuosta asiasta oli. Muuten miksi te haluatte alistaa kaikki kansat sharia lain orjuuteen, tuo lakihan on kaikista julmin.


    • tiedääläluule

      Yleissivistys auttaisi näissäkin ongelmissa. Sen hankkimisen luulisi olevan helppoa näin netin aikana. On se vaan kummaa miten kristityn mieli kulkeutuu mieluummin epäjumaliin kuin että ottaisi asioista selvää.

      Ja tuskinpa muslimit ovat vaatineet halal-merkintää. Valio on älynnyt laittaa sen oma-aloitteisesti, kun on saanut asiaa koskevia kysymyksiä. Jokainen firma haluaa myydä tuotteitaan mahdollisimman monille.

      • luomumaito-oy

        " Ja taas ääni sanoi hänelle toistamiseen: "Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpyhäksi."

        " Ja taas ääni sanoi hänelle toistamiseen: "Minkä Jumala on puhdistanut, (kaikki ruoka on puhdasta sian lihakin; jos sitä kerran lihakaupassa myydään) sitä älä sinä sano epäpyhäksi."

        " Ja taas ääni sanoi hänelle toistamiseen: "Minkä Jumala on puhdistanut, sitä älä sinä sano epäpyhäksi."


    • Crysanteemi

      Kiitos vastauksista! :) Ja kiitos Jumalalle että Hänen Sanastaan löytyvät vastaukset kaikkiin kysymyksiin.

      Vaikka nämä halal-tuotteet eivät suoranaisesti olisikaan epäjumalille uhrattua, tämä kertoo kuitenkin jotain siitä, että Suomessa kristillisyys on katoamassa ja muita uskontoja arvostetaan hyvin suuresti.

      Elämme nopeasti muuttuvassa maailmassa.

      Auta Jeesus Suomen kansaa elämään kuuliasena Sinulle!

      • capiche

        Muiden kulttuurien järkevässä huomioimisessa ei ole kyse siitä, että niitä arvostettaisiin enemmän kuin omaa kulttuuria. Mitä suomalaiset edes menettävät, jos maitopaketissa lulee halal tai kosher? Sehän on tuoteinfoa, kuten laktoositon, gluteeniton tai vitaminoitu.

        Suomi on onneksi länsimainen sivistysmaa, jossa arvostetaan kaikkien täällä asuvien ihmisoikeuksia ja uskonnonvapautta. Maallistuminen on Suomessakin ollut jo vuosikymmenien ajan isompi ilmiö kuin mitkään uskonnot.

        Ajatus siitä, että Suomi voisi elää kokonaisena kansana kuuliaisena Jumalalle, taitaa olla illuusio. Sellaista tilannetta ei Suomessa ole koskaan ollut. Jumala-suhde on aina henkilökohtainen, emme voi piiloutua kansan tai minkään kirkkokunnan jäsenyyden taakse.


      • ajanFaktoja

        Somali on kirjoilla Lieksassa, mutta oikeasti asuu Somaliassa?

        Jakaako Soile edelleen 3 vuodeksi ilman hakemusta sossurahat, niin että voi ihan rauhassa asua missä päin maailmaa tahansa?

        MV kyselee: Nostaako Lieksan kokoomuksen kiintiösomali yhä tuet Kelalta ja Lieksan sosiaalihuollosta?

        http://mvlehti.net/2016/12/10/kokoomuksen-jama-abdi-ahmed-asuu-virallisesti-lieksassa-on-oikeasti-somaliassa/

        http://mvlehti.net/2016/12/12/valokuvissa-kokoomuksen-huijaava-kiintiosomali-jama-abdi-ahmed/

        Eikö tämäkin ole ajankohtainen asia.


      • Crysanteemi
        capiche kirjoitti:

        Muiden kulttuurien järkevässä huomioimisessa ei ole kyse siitä, että niitä arvostettaisiin enemmän kuin omaa kulttuuria. Mitä suomalaiset edes menettävät, jos maitopaketissa lulee halal tai kosher? Sehän on tuoteinfoa, kuten laktoositon, gluteeniton tai vitaminoitu.

        Suomi on onneksi länsimainen sivistysmaa, jossa arvostetaan kaikkien täällä asuvien ihmisoikeuksia ja uskonnonvapautta. Maallistuminen on Suomessakin ollut jo vuosikymmenien ajan isompi ilmiö kuin mitkään uskonnot.

        Ajatus siitä, että Suomi voisi elää kokonaisena kansana kuuliaisena Jumalalle, taitaa olla illuusio. Sellaista tilannetta ei Suomessa ole koskaan ollut. Jumala-suhde on aina henkilökohtainen, emme voi piiloutua kansan tai minkään kirkkokunnan jäsenyyden taakse.

        Ehdottomasti ihmisellä täytyy olla henkilökohtainen suhde Jeesukseen, vain siten hän voi pelastua.

        Mutta eikö olisi äärettömän hienoa, jos jokaisella suomalaisella olisi tämä usko? :)

        Toisaalta juuri siksi, että Suomi on ollut kristitty maa, täällä halutaan auttaa apua tarvitsevia.


      • capiche
        ajanFaktoja kirjoitti:

        Somali on kirjoilla Lieksassa, mutta oikeasti asuu Somaliassa?

        Jakaako Soile edelleen 3 vuodeksi ilman hakemusta sossurahat, niin että voi ihan rauhassa asua missä päin maailmaa tahansa?

        MV kyselee: Nostaako Lieksan kokoomuksen kiintiösomali yhä tuet Kelalta ja Lieksan sosiaalihuollosta?

        http://mvlehti.net/2016/12/10/kokoomuksen-jama-abdi-ahmed-asuu-virallisesti-lieksassa-on-oikeasti-somaliassa/

        http://mvlehti.net/2016/12/12/valokuvissa-kokoomuksen-huijaava-kiintiosomali-jama-abdi-ahmed/

        Eikö tämäkin ole ajankohtainen asia.

        Mitä sitten.. Minäkin olen ollut kirjoilla Suomessa, vaikka olen tehnyt töitä ulkomailla. Lain mukaan Suomessa kirjoilla oleva voi oleskella tietyin edellytyksin ja tietyn ajan ulkomailla ilman että se vaikuttaa kotipaikkakuntaan. Eikö sulla ole muita huolia?


    • halalleitako

      Sinä sentään olet töissä, mutta tuo Lieksalainen somali on ulkomailla Lieksalaisten veronmaksajien rahoja tuhlaamassa.
      On siinäkin pakolainen, Jokin asia tässä nyt mättää. Taitaa nämä niinsanotut pakolaisetkin olla islamilaisia halaleita.

      • Huijaustakylläkin

        Hyvin moni pakolainen matkustaa turistina myöhemmin maahan, josta on muka hädän takia joutunut pakenemaan. Tämä osoittaa, että valtaosa Suomeen tulevia pakolaisia on elintasopakolaisia, jotka tulevat tänne rahan ja ilmaisen ylläpidon perässä. Capiche ikävä kyllä tulee tätä toimintaa...


      • Järki-hoi-
        Huijaustakylläkin kirjoitti:

        Hyvin moni pakolainen matkustaa turistina myöhemmin maahan, josta on muka hädän takia joutunut pakenemaan. Tämä osoittaa, että valtaosa Suomeen tulevia pakolaisia on elintasopakolaisia, jotka tulevat tänne rahan ja ilmaisen ylläpidon perässä. Capiche ikävä kyllä tulee tätä toimintaa...

        Sehän todistaa vain sitä, että he ovat elintasopakolaisia.

        kuten Halla-aho asian on ilmaissutkin


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      6
      1247
    2. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      17
      1225
    3. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      1
      1159
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      4
      1154
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      0
      1134
    6. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      0
      1133
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      0
      1118
    8. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      41
      1114
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      2
      1105
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      1
      1100
    Aihe