Ansiosidonnainen ja alhaisin mahdollinen eläkeikä

s.1955

Olen ansiosidonnaisella joka päättyy kun täytän 62 v, eli ensi kesäkuussa, eli pääsen silloin halutessani vanhuuseläkkeelle. Jos nostan ennen sitä osittain varhennettua vanhuuseläkettä, niin miten laskukaavaan määritellään alhaisin mahdollinen eläkeikäni? Onko se 63 v ja 3 kk vai tämä 62 v, jolloin minulla on mahdollisuus jäädä täydelle vanhuuseläkkeelle?

19

1919

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Profilointi

      Jos otat oven olet ovella ja anssilla 63v3kk saakka, ja myös työttömänä työnhakijana. Jos et hae ovea olet eläkkeellä seuraavan kuun alusta kun olet täyttänyt 62 ja te-toimisto ei kysele, eikä eläke alene yhtään.

    • 1955

      Ansiosidonnainen ei pääty kun täytät 62, voit jatkaa sillä 65 v. asti. Lisäksi voit ottaa OVEn. Oletko lisäpäivillä, 500 pv käytetty?

      • eläkeläinen1000

        kyylä se loppuun 63 täyttää silloin alkaa kanssa eläke putki alkaa ei siin mitää muttia olen enään


    • Nimimerkille ”s.1955”
      Pääset halutessasi 62-vuotiaana vanhuuseläkkeelle, jos olet lisäpäivillä. Vaihtoehtoisesti voit jatkaa lisäpäivillä 65 vuoden ikään asti.

      Jos haet osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen maksuun, lasketaan haettavaan osaan varhennusvähennys alimmasta eläkeiästäsi, joka on 63v 3kk. Osittainen varhennettu vanhuuseläke ei vaikuta ansiopäivärahan määrään. Lisäpäivillä ollessasi voit hakea maksuun ilman varhennusvähennystä sen osan eläkkeestä 62 vuotta täytettyäsi, joka ei vielä ole maksussa.

    • hukkaputki56

      Olen 1956 syntynyt ja nyt eläkeputki alkoi. Onko mahdollisuus jäädä eläkkeelle jo 62 vuotiaana ? Tuleeko vähennyksiä kertyneeseen eläkkeeseen millä elinaikakertoimella? Ansiosidonnaisella voi kait olla 65 ikään asti mutta eikös ansiosidonnaisesta johtuva eläkekertymä lopu jo 63 vuoteen eli kahdelta viimeiseltä vuodelta ei kerry ollenkaan?

    • Voit jäädä vanhuuseläkkeelle 62 vuotta täytettyäsi edellyttäen, että olet tuolloin lisäpäivillä. Eläkkeeseen ei tehdä varhennusvähennystä, mutta elinaikakerroin kyllä vaikuttaa maksettavaan eläkkeeseen. Vuonna 1956 syntyneen ikäluokan elinaikakerroin vahvistetaan vasta marraskuussa, mutta arviolta se on noin 0,957.
      Jos et hae eläkettä, voit jatkaa päivärahalla. Ansiopäivärahastasi karttuu eläkettä enintään alimman vanhuuseläkeikäsi täyttämiskuukauden loppuun. Vuonna 1956 syntyneen alin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta 6 kuukautta.

    • hukkaputki56

      Outoa tuon elinaikakertoimen vaikutus pieniin eläkkeisiin koska kansaneläkkeellä eikös se osittain korjaannu siis saa enemmän kansaneläkettä.

    • Elinaikakertoimella tarkistetaan eläke riippumatta eläkkeen määrästä. Tällä voi tosiaan olla vaikutusta maksettavan kansaneläkkeen määrään.

    • tässäkysymystä

      Miten kun minulla osatyökyvyttömyyseläke ja puolet ansiopäivärahasta, puolieläke myönnettiin 2013 ja olen -55 syntynyt eli tänä vuonna haen koko eläkettä koska olen ansiosidonnaisen lisäpäivillä.
      Saanko saman eläkkeen kerrottuna kahdella kuin nyt siis ilman elinaikakerroinvähennystä?

    • Osatyökyvyttömyyseläkkeessäsi on jo otettu huomioon elinaikakertoimen vaikutus, joten eläkkeesi määrä vain kaksinkertaistuu, kun sinulle myönnetään vanhuuseläke.

    • Työn

      miten osatyökyvyttömyyseläkkeelle jäävä vaikuttaa työnanajaan, miten paljon työnantaja joutuu maksamaan tästä

    • 536563
    • Kuulakalloonmuttakelle

      Takuueläke n.720e, minä taliaivo menin tekemään työtä ja ulosottomies hoitaa asian että käteen jää 700e. Takuueläke ei ole TAKUUELÄKE, PASKAT. Sossu laskee koko eläkkeen tuloksi ja lääkkeet jää saaamatta. Onneksi on 22.n pilleri millä kivut lähtee. Haistakoon vitun päättäjät.

    • kiitostiedoista

      Työeläketietäjälle:
      Ensin kiitos valaisevista kommenteista.
      Kysyisin sinulta nyt tällaista:
      Olenko laskenut oikein kokonaiseläkkeeni?

      Saan työeläkettä laskujeni ja tiedustelujeni mukaan noin 1020 euroa.
      Paljonko saan lisäksi vielä kansaneläkettä? Arvioni mukaan noin 70 euroa.
      Paljonko joudun maksamaan siitä veroa. Laskujeni mukaan 6%. Joten nettoeläkkeeni olisi noin 1010. Olenko laskenut oikein?

      Minulla on sama tilanne kuin tuolla ylhäällä, että pääsen varhennetulle eläkkeelle kesäkuun alussa lisäpäiviltä. 500 päivää tulee täyteen toukokuun puolessa välissä ja 62 täytän toukokuun lopulla.

    • Arvion kansaneläkkeen määrästä saat Kelasta, www.kela.fi . Verotuskysymyksissä käänny verottajan puoleen, www.vero.fi .

    • 13579

      Kysymys tyoelaketietajalle, olen -56 synt. ansiosidonnaisella oleva työtön ja 500pv. tulee syksyllä 2017 täyteen, jonka jälkeen siirryn eläkeputkeen tavoitteena siirtyä 2018 kesäkuussa vanhuuseläkkeelle. Nythän on mahdollista jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle jo 61 v. niin voinko silti jäädä putkesta vanhuuseläkkeelle kesällä 2018? Ehtisin olla vuoden osittaisella vanhuuseläkkeellä ennen varsinaista eläkettä. Ja vielä, jatkuuko ansiosidonnainen normaalisuuruisena vaikka olis osittaisella vanhuuseläkkeellä? Vai väheneekö se?

    • vastaavatapaus

      OVE vähentää 0,4% kuukaudelta 25% tai 50% osuudelta, eli sinun kannattaa roikkua lisäpäivillä 62 vuotiaaksi.

    • Vastaus nimimerkille "13579". Voit jäädä lisäpäiviltä vanhuuseläkkeelle 62 vuoden iästä alkaen, vaikka sitä ennen jäisitkin osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle. Vanhuuseläkkeenä saat loput karttuneesta työeläkkeestäsi maksuun varhentamattomana. Se osa eläkkeestä, jonka olet ottanut osittaisena vanhuuseläkkeenä maksuun, säilyy työeläkkeessäsi edelleen varhennettuna. Ansiopäivärahasi määrään osittainen varhennettu vanhuuseläke ei vaikuta.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      89
      3770
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      592
      3549
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      43
      3472
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      53
      2199
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2171
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      321
      1947
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      123
      1927
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      170
      1694
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1381
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1342
    Aihe