tässä törmäsin tällaiseen

arska

Mielenkiintoiseen heppuun. Onko kenelläkään tänne kirjoittavalla muuta tietoa asiasta. Copy-pastaan tämän:

>>Suomen armeijan yleisesikunnan upseeri Neuvostoliiton agenttina


Yleisesikunnan valokuvaosaston yliluutnantti V. Pentikäinen värvättiin Neuvosto-liiton asiamieheksi vuonna 1923. Hänet siirrettiin heti seuraavana vuonna puna - armeijan IV: n tiedustelupalvelun päähallinnon, eli sotilastiedustelun alaisuuteen. Hän toimitti melkein kymmenen vuotta tuhansia huippusalaisia asiakirjoja esimiehilleen Moskovaan. Perustellusti voidaan todeta hänen olleen tehokkain ja tärkein Neuvostoliiton asiamies Suomessa 1920-30 luvuilla.

Pako Venäjälle

Pentikäisen pitkä ja menestyksellinen vakoilijan ura Suomessa päättyi 2. lokakuuta 1933. Tuolloin hänet oli pakotettu pakenemaan Venäjälle välttääkseen ilmitulemisesta johtuvat toimenpiteet. Muutama päivä ennen rajan ylitystään Pentikäinen oli tavattu ottamasta työpaikallaan kaapista ‘salaisia asiakirjoja’ valokuvatakseen ne. Pentikäisen epäonneksi huoneeseen tuli tuolloin toinen upseeri, nimeltään Bergman, joka raportoi tapauksesta esimiehilleen. Yliluutnantti Vilho Pentikäinen määrättiin saapumaan tapauksen johdosta Etsivä Keskuspoliisin kuulusteluun. Kuulustelujen asemasta hän valitsi pakenemisen Venäjälle.

Valtakuntien välisen rajan Pentikäinen ylitti Kannaksella. Hän oli varustautunut pakoonsa perusteellisesti. Aseistuksena hänellä oli Parabellum- ja Mauser- pistoolit sekä kivääri, johon hänellä oli 245 patruunaa. Lisäksi hän oli varustautunut mm valokuvauskoneella ja kiikarilla. Pian rajan ylittämisen jälkeen neuvostoliittolaiset rajavartijat ottivat hänet vangiksi. Kuulusteluissa hän ilmoitti olevansa Neuvostoliiton sotilastiedustelun agentti. Yhdistetyn poliittisen päähallinnon, eli salaisen poliisin varapuheenjohtaja Agranov lähetti puolustusministeri Vorosiloville 14. lokakuuta pikakirjeen, jossa pyydettiin vahvistamaan kuulusteltavan antamat tiedot.

Jan Berzin, joka oli tuolloin koko puna-armeijan sotilastiedustelun päällikkö ja joka myös johti Neuvosto-Venäjän neuvottelukuntaa Tarton rauhanneuvotteluissa v. 1920, lähetti 10. joulukuuta Vorosiloville kirjeen, jossa arvioi Pentikäisen ansioita asiamiehenä. Berzin’in mukaan: " … meidän työntekijä Suomen yleisesikunnassa, joka toimitti meille noin kymmenen vuoden aikana suuren määrän huippuarvokkaita asiakirjoja ja liikekannallepanoon liittyvää, operatiivista ja muuta puolustuksellista aineistoa sekä Suomen armeijasta että koko tästä maasta". Alleviivaukset olivat puolustusministeri Vorosilov’in punakynällä kirjeeseen merkitsemät.

Mitä puna-armeijan johto hyötyi Pentikäisestä

Pentikäisen luovuttamien tietojen perusteella puna - armeijan johto oli saanut eksaktia tietoa mm :

- Suomen ja Viron salaisesta sotilaallisesta yhteistyöstä, jonka perusideana oli estää Itämeren punalaivaston pääsy Suomenlahdelta länteen Itämerelle. Sopimuksen mukaan torjunta hoidettaisiin maiden rannikkotykistöjen tulella ja sukellusveneiden toiminnalla.

- Kenraali Aarne Sihvo vahvisti Suomen armeijalle uudet operatiiviset ‘direktiivit’ Neuvostoliiton kanssa mahdollisesti käytävän sodan varalle 29.10.1930. Suunnitelman olennaisena osana oli hyökkäyksen toteuttaminen Itä-Karjalaan heti vihollisuuksien alettua. Hyökkäyksen tarkoituksena oli saada vallatuksi edulliset asemat rajan takana käyttäen hyväksi mahdollisimman pikaista ja tehokasta liikekannallepanoa Suomessa. Suunnitelman mukaan suomalaiset olisivat hyökänneet myös Vienaan, vaikka puolustuksellista vaihtoehtoa ei oltu huomioitu hyväksytyssä direktiivissä .



Neuvostoliiton Suomi -politiikan uusi vaihe

Lapuan liikkeen organisoima talonpoikaismarssi ja Vilho Pentikäisen luovuttamat sotilaalliset tiedot saivat neuvostojohtajien käsitykset muuttumaan Suomesta. Ennen neutraalina pidetty Suomi oli muuttunut neuvostojohdon mielestä fasistiseksi maaksi. Virallisissa kannanotoissa Suomi sai fasistisen maan statuksen. Suomea pidettiin neuvostojohtajien silmissä todellisena, vaikkakaan ei muodollisena Viron ja myös Latvian liittolaisena. Yhdellä iskulla länsirintaman pituus oli kasvanut 40,5 % eli 1554 kilometriin. Neuvostoliiton saartaminen lännessä oli nyt tapahtunut tosiasia.

Johtopäätös oli suuri pettymys Neuvostoliitolle ja johti se neuvostojohdon vuonna 1930 aivan uuteen Suomi - politiikkaan.

Loppupäätelmä

Vilho Pentikäinen ansaitsi neuvostojohdon korkeimman aseman sotilastiedustelun keskeisimpänä henkilönä Itämeren maissa ja etenkin Suomessa. Hän jää Neuvostoliiton historiaan parhaana ja menestyksellisimpänä vakoilijana Suomessa. Hänen toimittamien huippuarvokkaiden tietojen avulla neuvostojohto oli tuolloin aina tietoinen läntisen naapurimaansa Suomen todellisista aikomuksista ja pyrkimyksistä.

Juri Kilin

Kirjoittaja työskentelee Petroskoin yliopiston historian tiedekunnan dosenttina.>>copy päättyy.

Tässä vaiheessa lukijan täytyy laittaa hieman sordinoa päälle koska pastaamani kirjoituksen tekijä on Petroskoilaisen tiedekunnan dosentti. En väitä, että hänen tutkimukseen perustuvat lähteensä ovat epäluotettavia mutta perustuvat arkistoihin joista ei ole muuta tutkimusta tietääkseni tehty. Mutta tähänastisen tiedon valossa, mitkäköhän olivat tämän Pentikäisen motiivit? Joidenkin tietojen mukaan hän oli taistellut punakaartissa viipurissa mutta pyrkiessään RUK:n 20-luvun alkupuoliskolla kaikki vanha punakaartilais-historia oli haihdutettu jonnekkin. Erään tiedon mukaan hän yleni pääesikunnan yöpäivystäjäksi ja näinollen pystyi valokuvaamaan kaikki YE:n salaiset asiakirjat. Saman tiedon mukaan ensimmäisen epäilyn Pentikäisen toiminnasta oli esittänyt Tauno Brännäs (myöhemmin tunnettiin paremmin nimellä Tauno Palo) joka ihmetteli esimiehelleen miksi aina Pentikäisen jäljiltä pääesikunnan toimistossa ovat paperit levällään. Erään tiedon mukaan lähtiessään karkuun pidättäjiään hän oli varastanut suomi-konepistoolin piirustukset mukanaan. Tästä aseesta modifioitua versiota N-liiton armeija käytti sitten pitkälle 50-luvulle asti.

Tuli jotenkin vain mieleen hakea suomalaisia jotka vieraan vallan kanssa yhteistyössä ovat aiheuttaneet hallaa isänmaalleen. Mitä eroa on tällä e.m toiminnalla ja sillä toiminnalla jota muutaman puolustusvoimain henkilön johdolla toteutettiin 50-luvulta alkaen yhteistyössä USA:n tiedusteluelinten kanssa? Tuleeko ero siitä, että Pentikäinen suoritti tiedustelutehtävänsä N-liiton hyväksi eikä USA:n. Jos Pentikäinen olisi vienyt salaiset tietonsa USA:n sotilasviranomaisille olisiko toiminta silloin ollut hyväksyttävää? Minä ajattelen asiaa niin, että kaikki salainen tieto itsenäisyyden ajan suomalaisesta puolustuskyvystä mille tahansa ulkovallalle annettuna ilman, että sillä on valtionjohdon tai sen edustajan, parlamentaarisesti valitun turvallisuuselimen hyväksyntää, on maanpetturuutta.

Paha ei saanut palkkaansa sillä erään tiedon mukaan Pentikäinen yleni N-liitossa everstiluutnantiksi ja hän olisi toiminut talvisodassa suomalaisvankien armottomana kuulustelijana. Saman tiedon mukaan hän toimi jatkosodan jälkeen valvontakomission jäsenenä.

PS. Tästä tulikin pitkä tarina. Toivottavasti lukija jaksaa lukea ja jos jollakin on tietoa Pentikäisen vaiheista niin ei muuta kuin kirjoituksia tänne.

42

6831

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Overtravel

      Taitaa olla sama mies joka oli puna-armeijan upseerina Pamirissa tai jossain Ivan Petrov- nimisenä. Joskus 30- luvulla, Suomesta paon jälkeen.

      Sotilasarvo Suomessa oli luutnantti eikä yliluutnantti. Yliluutnantin arvo Otettiin Suomessa käyttöön kai vuonna -51.

      • 456789

        Korjaus näin muutaman vuoden jälkeen: Ivan Petrov oli eversti Toivo Vähä


    • Mika

      Olipas mielenkiintoista tekstiä Pentikäisestä. Pitäneekin kysäistä isäpaapalta, että mitä mieltä hän on tästä tekstistä. Ukko nimittäin on kahlannut valtavan määrän asiatietoa ja muistelmia lävitse ja varmaankin osaa kertoa lisää mielenkiintoista ko. petturista, mikäli sitä mielenkiintoista tietoa on. Suomikonepostoolin piirrustukset kuitenkin ymmärtääkseni vietiin NL:oon vasta sota-aikana, mutta voin olla väärässäkin.

      Kuitenkin se, että vakoojia toimi molemmin puolin, ei tee tyhjäksi sitä, että Pentikäinen oli erittäin aikaansaava vakooja. Olihan eräs suomalainen sotilas aikoinaan USA:n tiedustelupalvelun miehenä Lapissa piirtelemässä karttoja NL:n lentokenttien ja muiden sotilaskohteiden sijainnista 50-luvulla.

      Eräässä kirjassa kerrottiin, että jenkit olisivat pudottaneet hänet lähelle NL:n rajaa josta hänen oli tarkoitus aloittaa operaationsa. Hetken päästä amerikkalaiset kuulivat ammuskelua ja olettivat suomalaisen kuolleen, mutta yllättäen tämä ei pitänytkään paikkaansa vaan myöhemmin hän ilmaantui takaisin ja luovutti piirrustuksensa amerikkalaisille. Huvittavana lisänä hän oli jättänyt ansalankaan paperilappusen jossa luki "Se oli Arvo A. Juvonen joka täällä kävi".

      • arska

        Muistatko mikä kirja oli kyseessä? Itsekkin hieman historiaa harrastaneena en muista lukeneeni tätä "Arvo A.Juvonen"-asiaa.


      • Mika
        arska kirjoitti:

        Muistatko mikä kirja oli kyseessä? Itsekkin hieman historiaa harrastaneena en muista lukeneeni tätä "Arvo A.Juvonen"-asiaa.

        Ei paapallekaan muistunut kirjan nimeä mieleen, mutta kirjoittaja sentään löytyi: Esa Anttala


      • joku

        Norjalaiset toivat Juvosen paikan päälle,erään tulkin kanssa. Tästä kertoo Esa Anttala (Urpo Lempiäinen) Kirjassa Yli Rautaesiripun. Kovia on jätkät ollu silloin..


      • j aro
        joku kirjoitti:

        Norjalaiset toivat Juvosen paikan päälle,erään tulkin kanssa. Tästä kertoo Esa Anttala (Urpo Lempiäinen) Kirjassa Yli Rautaesiripun. Kovia on jätkät ollu silloin..

        Arvo juvonen oli isoäitini veli.
        t:janne


      • Terijoki
        j aro kirjoitti:

        Arvo juvonen oli isoäitini veli.
        t:janne

        monta kirjaa ja juttua olen lukenut Terijoen kauhusta, oli tosikova jätkä menis monella nyky nörtillä paskat huosuun pelkästä ajatuksesta mennä naapuriin ilman viisumia.


      • Topi Juvonen
        j aro kirjoitti:

        Arvo juvonen oli isoäitini veli.
        t:janne

        Onko Topi Juvonen joka asuu täällä USA:n itärannikolla sukulaisesi elikkä Arvon veli? On nimittäin tuttu mies.
        T:JP


      • Pussinperä
        Topi Juvonen kirjoitti:

        Onko Topi Juvonen joka asuu täällä USA:n itärannikolla sukulaisesi elikkä Arvon veli? On nimittäin tuttu mies.
        T:JP

        Hänet on palkittu NASA:n mitallilla.

        http://fi.wikipedia.org/wiki/NASA


      • Kristina Juvonen
        j aro kirjoitti:

        Arvo juvonen oli isoäitini veli.
        t:janne

        Hei, jos vielä luet tätä. Arvo A. Juvonen oli isäni Vilho Veikon veli. Tapasin hänet muutaman kerran, yhden kerran Suomessa ja toisen kerran USA:ssa marraskuussa 2000. Topin kanssa olen edelleen yhteydessä.

        Kristina Juvonen


      • teki ja toimi
        Kristina Juvonen kirjoitti:

        Hei, jos vielä luet tätä. Arvo A. Juvonen oli isäni Vilho Veikon veli. Tapasin hänet muutaman kerran, yhden kerran Suomessa ja toisen kerran USA:ssa marraskuussa 2000. Topin kanssa olen edelleen yhteydessä.

        Kristina Juvonen

        NASA:ssa.


      • Valkjärven Starikka
        Kristina Juvonen kirjoitti:

        Hei, jos vielä luet tätä. Arvo A. Juvonen oli isäni Vilho Veikon veli. Tapasin hänet muutaman kerran, yhden kerran Suomessa ja toisen kerran USA:ssa marraskuussa 2000. Topin kanssa olen edelleen yhteydessä.

        Kristina Juvonen

        Niin Arvohan oli syntyisin Terijoelta, kuten monissa yhteyksissä on kerrottu.
        Oli sotien aikaan useissa partioissa mukana kannaksella koska tunsi paikat kotinurkillaan.
        Kävi siviilivaatteissa välirauhan aikana myös kotonaan Kuokkalassa toisen siviilimehen kanssa.
        Arvo pelasti yhden partion tuholta paikallistuntemuksensa ansiosta, petturi johtajan ollessa viemässä partiota suoraan venäläisten väijytykseen.
        Juvosen pakemiseen Suomesta johtivat sodan jälkeiset Naton pikkiin tehdyt partioreissut 1950 luvun alkupuolella Venäjälle Norjasta.
        Norjalaset auttoivat rajan ylityksessä ja maksoivat onnistuneista reissuista miljoon markkaa palkkaa.
        Kirja josta täällä puhutaan on nimeltään Lentäen yli rautaesiruripun, muistaakseni se on Esa Anttilan "kirjoittama" mutta todellisuudessa Arvo A Juvosen käsialaa, olen senkin lukenut.
        Entinen Kaukopartiomies Mauno Koivisto armahti nämä Natolle töitä tehneet entiset Suomen pelastajat, Viron, Latvian ja liettuan kohtalolta.
        Arvo A Juvonen Pääsi käymään 1990 luvulla Suomessa ennen kuolemaansa josta on tehty TV dokumentti jonka olen myös nähnyt.
        Arvo A Juvonen tietojeni mukaan koulutti Amerikkalaisia sissi tomintaan liityen.
        Oma serkkuni oli Vietnamin sodassa mukana ja jäi armeijan palvelukseen, on nyt eläkkeellä asuen Kalliovurilla ja poika tälläkin hetkellä Persianlahdella lentokeneiden tukialuksella sotilaana.
        Ei ollut serkkuni siinä luettelossa jonka joku ammatti kirjoittaja oli listannut Suomalaisista Vietnamissa olleista.


      • Julle J
        Kristina Juvonen kirjoitti:

        Hei, jos vielä luet tätä. Arvo A. Juvonen oli isäni Vilho Veikon veli. Tapasin hänet muutaman kerran, yhden kerran Suomessa ja toisen kerran USA:ssa marraskuussa 2000. Topin kanssa olen edelleen yhteydessä.

        Kristina Juvonen

        Hei Kristiina!
        Mitäs serkkutyttö? Arvo on myös minun setäni.Olen veljesparvesta Einarin poika.

        Juha Juvonen


      • Juvosesta
        Julle J kirjoitti:

        Hei Kristiina!
        Mitäs serkkutyttö? Arvo on myös minun setäni.Olen veljesparvesta Einarin poika.

        Juha Juvonen

        Juvonen palkittiin NASA:n toimesta, mistä ansioista hän mitallin sai?
        Esa Anttalan - Kiskosotaa Kannaksella teoksessa Juvonen ja Lempiäinen suistavat junia ja tarkkailevat liikennettä vähän ennen jatkosodan alkamista 1941.


      • Kristina Juvonen
        Julle J kirjoitti:

        Hei Kristiina!
        Mitäs serkkutyttö? Arvo on myös minun setäni.Olen veljesparvesta Einarin poika.

        Juha Juvonen

        Hei Juha-serkku!

        Vasta nyt huomasin viestisi, en usein vieraile tällä sivustolla!
        Miten saisin sinuun yhteyden? Minut löydät netistä guuglaamalla helposti.
        Einarin lapsista tunsin Kaijan, onneksi ehdin tutustua häneen. Hän mainitsi sinutkin joskus.
        Olisi kiva tavata ja jutella!

        Ehdin käydä Arvon ja Maijan luona Oregonissakin marraskuussa 2000. Ja Topin luona olen myös käynyt Floridassa.

        Ota toki yhteyttä privaatisti!

        t. Kristina


      • TapioK
        Kristina Juvonen kirjoitti:

        Hei Juha-serkku!

        Vasta nyt huomasin viestisi, en usein vieraile tällä sivustolla!
        Miten saisin sinuun yhteyden? Minut löydät netistä guuglaamalla helposti.
        Einarin lapsista tunsin Kaijan, onneksi ehdin tutustua häneen. Hän mainitsi sinutkin joskus.
        Olisi kiva tavata ja jutella!

        Ehdin käydä Arvon ja Maijan luona Oregonissakin marraskuussa 2000. Ja Topin luona olen myös käynyt Floridassa.

        Ota toki yhteyttä privaatisti!

        t. Kristina

        Hei!

        Olen tekemässä historiikkia isän sotareissusta. Arvo Juvonen oli jonkin aikaa isän ryhmässä jääkärijoukkueessa. He olivat keskenään hyvin ystäviä. Olisi hauska tietään Arvon vaiheet 1942 - 2004 hieman yksityiskohtaisemmin. Liittäisin ne historiikkiin.

        T: Tapio Koivisto


      • TapioKoo
        Julle J kirjoitti:

        Hei Kristiina!
        Mitäs serkkutyttö? Arvo on myös minun setäni.Olen veljesparvesta Einarin poika.

        Juha Juvonen

        Olen tekemässä historiikkia isän sotareissusta. Arvo Juvonen oli jonkin aikaa isän ryhmässä jääkärijoukkueessa. He olivat keskenään hyvin ystäviä. Olisi hauska tietään Arvon vaiheista1942 - 2004 hieman yksityiskohtaisemmin. Liittäisin ne historiikkiin.

        Julkaistut kirjat ja Jari Juvosen Hesariin tekemän muistokirjoituksen Arvo Juvosesta tunnen.

        Tapio K


      • TapioK
        Valkjärven Starikka kirjoitti:

        Niin Arvohan oli syntyisin Terijoelta, kuten monissa yhteyksissä on kerrottu.
        Oli sotien aikaan useissa partioissa mukana kannaksella koska tunsi paikat kotinurkillaan.
        Kävi siviilivaatteissa välirauhan aikana myös kotonaan Kuokkalassa toisen siviilimehen kanssa.
        Arvo pelasti yhden partion tuholta paikallistuntemuksensa ansiosta, petturi johtajan ollessa viemässä partiota suoraan venäläisten väijytykseen.
        Juvosen pakemiseen Suomesta johtivat sodan jälkeiset Naton pikkiin tehdyt partioreissut 1950 luvun alkupuolella Venäjälle Norjasta.
        Norjalaset auttoivat rajan ylityksessä ja maksoivat onnistuneista reissuista miljoon markkaa palkkaa.
        Kirja josta täällä puhutaan on nimeltään Lentäen yli rautaesiruripun, muistaakseni se on Esa Anttilan "kirjoittama" mutta todellisuudessa Arvo A Juvosen käsialaa, olen senkin lukenut.
        Entinen Kaukopartiomies Mauno Koivisto armahti nämä Natolle töitä tehneet entiset Suomen pelastajat, Viron, Latvian ja liettuan kohtalolta.
        Arvo A Juvonen Pääsi käymään 1990 luvulla Suomessa ennen kuolemaansa josta on tehty TV dokumentti jonka olen myös nähnyt.
        Arvo A Juvonen tietojeni mukaan koulutti Amerikkalaisia sissi tomintaan liityen.
        Oma serkkuni oli Vietnamin sodassa mukana ja jäi armeijan palvelukseen, on nyt eläkkeellä asuen Kalliovurilla ja poika tälläkin hetkellä Persianlahdella lentokeneiden tukialuksella sotilaana.
        Ei ollut serkkuni siinä luettelossa jonka joku ammatti kirjoittaja oli listannut Suomalaisista Vietnamissa olleista.

        Arvo A Juvosesta tehty dokumentti on esitetty Suomen televisiossa (TV1?) tietojeni mukaan 1995. Millähän teemalla tai hakusanalla tuota osaisi etsiä. Esim. "Arvo Juvonen" ei tuota mitään.

        TapioK


    • Grustnij

      Ei ole tietoa asiasta, mutta olipa mielenkiintoinen teksti, jos tarina on tosi.

      Miten olisi, jos tuota 30-lukua vertaisi tähän päivään?

      Lapuan liike - ProKarelia ym. Karjalan palautusta vaativat

      Sihvon direktiivit - NATO-haikailu tietyissä piireissä

      Suomen ja Viron sotilaallinen yhteistyö - on vahvasti tätä päivää

      Venäjähän on saarrettu lännessä.
      Miten tämä vaikuttaa nykyään Suomen ja Venäjän suhteisiin, jotka paljon haukutulle presidentti Kekkoselle olivat tärkeät ylläpitää hyvinä?

      • Koroljov

        "Lapuan liike - ProKarelia ym. Karjalan palautusta vaativat"

        Suomi palautti Karjalan Venäjälle maaliskuussa 1940 ja vielä varmemmaksi vakuudeksi toisenkin kerran syyskuussa 1944. Se kysymys on loppuun käsitelty. Karjala on palautettu - sillä sipuli. ProKarelian ihmiset ovat tosiasiassa tämän päivän suursuomalaisia, sillä vain sota jossa Venäjä tuhotaan jonkin suurvallan voimin - tässä tapauksessa USA:n - voi muuttaa Suomen ja Venäjän välisiä rajoja, jotka ovat jo lähes 70 vuotta olleet nykyisillä linjoillaan.

        "Sihvon direktiivit - NATO-haikailu tietyissä piireissä"

        Natottajien toimintaa voidaan pitää maanpetoksellisena. He eivät välitä Suomen kansan tahdosta, vaan kuuntelevat lumoutuneena Washingtonin ja Brysselin seireenien laulua!

        "Suomen ja Viron sotilaallinen yhteistyö - on vahvasti tätä päivää"

        Pietari on tätä menoa kohta samanlaisissa pihdeissä kuin vuosina 1919 ja 1941...

        "Miten tämä vaikuttaa nykyään Suomen ja Venäjän suhteisiin, jotka paljon haukutulle presidentti Kekkoselle olivat tärkeät ylläpitää hyvinä?"

        Suomi sahaa poikki oksaa jolla istuu. Suomessa on propaganda luonut käänteisen kuvan Suomen ja Venäjän välisten suhteiden syistä ja seurauksista. Propagandan mukaan Venäjä uhkaa Suomea NYT, ja siksi Suomen on liityttävä Natoon. Totuus on kuitenkin se, että NIIN KAUAN KUIN Suomi ei kuulu Natoon, Venäjä ei uhkaa Suomea. Nato luo itse sen turvallisuusuhan, johon natottajat väittävät sen olevan vastaus. Minun tehtäväni on muistuttaa suomalaisia joka käänteessä tästä tosiseikasta, jota ei voi toistaa kyllin monta kertaa.


      • Metsäpirtin poika
        Koroljov kirjoitti:

        "Lapuan liike - ProKarelia ym. Karjalan palautusta vaativat"

        Suomi palautti Karjalan Venäjälle maaliskuussa 1940 ja vielä varmemmaksi vakuudeksi toisenkin kerran syyskuussa 1944. Se kysymys on loppuun käsitelty. Karjala on palautettu - sillä sipuli. ProKarelian ihmiset ovat tosiasiassa tämän päivän suursuomalaisia, sillä vain sota jossa Venäjä tuhotaan jonkin suurvallan voimin - tässä tapauksessa USA:n - voi muuttaa Suomen ja Venäjän välisiä rajoja, jotka ovat jo lähes 70 vuotta olleet nykyisillä linjoillaan.

        "Sihvon direktiivit - NATO-haikailu tietyissä piireissä"

        Natottajien toimintaa voidaan pitää maanpetoksellisena. He eivät välitä Suomen kansan tahdosta, vaan kuuntelevat lumoutuneena Washingtonin ja Brysselin seireenien laulua!

        "Suomen ja Viron sotilaallinen yhteistyö - on vahvasti tätä päivää"

        Pietari on tätä menoa kohta samanlaisissa pihdeissä kuin vuosina 1919 ja 1941...

        "Miten tämä vaikuttaa nykyään Suomen ja Venäjän suhteisiin, jotka paljon haukutulle presidentti Kekkoselle olivat tärkeät ylläpitää hyvinä?"

        Suomi sahaa poikki oksaa jolla istuu. Suomessa on propaganda luonut käänteisen kuvan Suomen ja Venäjän välisten suhteiden syistä ja seurauksista. Propagandan mukaan Venäjä uhkaa Suomea NYT, ja siksi Suomen on liityttävä Natoon. Totuus on kuitenkin se, että NIIN KAUAN KUIN Suomi ei kuulu Natoon, Venäjä ei uhkaa Suomea. Nato luo itse sen turvallisuusuhan, johon natottajat väittävät sen olevan vastaus. Minun tehtäväni on muistuttaa suomalaisia joka käänteessä tästä tosiseikasta, jota ei voi toistaa kyllin monta kertaa.

        "Karjala on palautettu."

        Olet hyvin loukkaava, Koroljov. Toisaalta et peittele karvaasi.

        Alueella Metsäpirtistä Juustilan sululle asui likimain pelkästään suomalaista väestöä, vaikka Viipuri olikin kansainvälinen kaupunki. Vaikuttavimmat vieraskieliset olivat saksalaisten hansakauppiaiden perillisiä. Viipurissa toimi yksi koko Suomen vanhimpia suomenkielisiä kouluja, joka perustettiin 1800-luvulla. Venäläiset itse identifioivat nuo Karjalan kannaksen alueet suomalaisiksi ja rajaa piirrettäessä myös Suomeen valtiollisena yksikkönä (suuriruhtinaskunta) ja myöhemmin itsenäisenä valtiona.

        Nuo alueet on Suomelta ryöstetty, anastettu, rikoksella ja vääryydellä hankittu.

        Aluevaatimuksia ei silti ole puolin eikä toisin. Mutta niin kauan kuin yksikin tällainen koroljov puhuu edes netissä roskapalstalla vääristynyttä ja valheellista paskaa, pidän huolta siitä, että minulla on aseita kellari ja vintti täynnä ja teen myös kaikkeni Suomen Natoon liittymisen puolesta.


    • Patriootti

      Tapaus Pnentikäinen on tuttu juttu. Tosin Pentikäisen arvo vakoojana taitaa olla vähän yläkäkanttiin. Ensinnäkin mies lienee leikkinyt "sankaria" enempi mielenjohteesta.
      Pietikäisestä kertoi Arvo "Poika" Tuominen joissakin muistelmakirjoissaan.

      Tapaus oli Moskovan suomalaisten politiikkojen päänsärky. Ainakin Tuomisen mukaan Pietikäisen anti oli aika vähäinen ja hänet oli pian loppuunkuulusteltu. Aatteen paloa ei kai asiassa paljoa ollut, vaan loikkaan johtivat naiset, viina ja niiden seurauksena rahapula ja hermojaraastava vekselisota.

      Suomalaisille harmi oli tietoisuus siitä, että tämmöisille loikkareille, kun niistä hyötyä ei juuri ollut eikä poliittista luotettavuutta, kävi Neuvostoliitossa aika köpelösti - hyvä jos vain Siperia kutsui.

      Otto Wille ja "Poika" tekivät töitä ja onnistuivatkin sijoittamaan, poliittista luotettavuutta vakuutellen vaarasta vain aavistuksen saaneen ja oloihinsa tyytymättömän Pietikäisen Pietarin Sotilasakatemian (muistaakseni) suomalaiskaadereiden yksikköön, muka sinne välttämättömänä henkilönä.

      Poika Tuominen kertoo kirjassaan Pietikäisen lähipiirin nähneen hänet vain kerran innoissaan ja ilmoisena. Vapaaehtoisia kerättiin Espanjan sisällisotaan. Sinne Pietikäinen ilmoittautui ja lähti (muuten monien suomalaisten tavoin). Poika Tuomisen mukaan Pietikäinen katosi Espanjaan saapumisensa ensipäivinä. Sen koomin Pietikäisestä ei ole kuultu - tai siis Tuominen ei ollut kuullut.

      Viva Espanjol ja tapaus Pietikäinen

      • Historiaan hurahtanut

        Jyrki Juusela kirjassaan Suomalaiset Espanjan sisällissodassa tietää kertoa, että Pentikäinen palasi Espanjasta Neuvostoliittoon ja toimi vielä talvisodassa Kuusisen kansanarmeijassa suomalaisten sotavankien kuulustelijana.

        Markku Salomaan mukaan
        - hänet kerrotaan nähdyn jatkosodan jälkeen Helsingissä Stockmannin tavaratalon luona, jolloin hän olisi kuulunut everstiluutnanttina Valvontakomission delegaatioon nauttien näin diplomaattista koskemattomuutta.
        - 1940-luvun lopulla Pentikäinen toimi tiettävästi Neuvostoliiton sotilastiedustelun GRU:n vakoilujohtajana Espanjan-Ranskan-Espanjan alueella. Hänen kerrotaan asuneen Ranskassa lähellä Sveitsin rajaa.
        - Venäjän nykyinen turvallisuuspalvelu FSB on ollut haluton antamaan hänestä tietoja, paitsi kuolema on vahvistettu. Pentikäistäkin koskevan arkistoaineiston Moskovassa toivottiin avautuvan tutkijoille 2008, mutta presidenttinä Putin ajoi arkistolain tiukennuksen, joten Pentikäisen tapausta verhoava salaperäisyys jatkuu vieläkin pidempään.


      • pitkät varjot

        On mielenkiintoista, että Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja ja kustantaja Mikael Pentikäinen on suurvakooja Vilho Pentikäisen lähisukulainen. Suurvakooja Pentikäinen on Mikael Pentikäisen isoisän, rovasti Veikko Pentikäisen veli.


    • Legendaako vain

      VAKOOJALLA VÄÄRÄT PIIRUSTUKSET ?

      http://guns.connect.fi/gow/suomikp4.html

      "Suomalainen vakoilija PENTIKÄINEN oli vienyt mukanaan 1930-luvulla "Punaisen Hämärän Maahan" ehkäpä väärät piirustukset, koska vasta Talvisodassa vihollisen haltuun joutuneet aseet johdattivat "suuren ja mahtavan Sovjetti-maan nerokkaat Sosialistisen Suunnittelutyön Sankarit" kopioimaan lippaan ja sen kiinnitystavan toimivammat rakenneratkaisut. Yleinen on käsitys, että vakoilun kautta päätyivät vihollistemme haltuun LAHTI m/ 22-konepistoolin piirustukset, jotka oli jätetty tuottamuksellisesti vakoojaksi jo alustavasti epäillyn Pentikäisen ulottuville. Suomen kansan iki-aikainen vainooja ei kyennyt saamansa materiaalin perusteella kopioimaan edes konepistooliin m/-26 tehtyjä teknisiä parannuksia, puhumattakaan sitäkin jalostetumman SUOMI-kp:n m/-31 rakenneratkaisuista."

    • Abraham

      Sitä moneenkertaan harjoiteltu naapuri ystävyytenä , kenr. Airon soveltamana.

      Tämäkin osoittaa lännen ja Viron todelliset aikeet Suomenkin kanssa, kuin nytkin.

      Ajankohta 1921-33 oli kummallista aikaa, Kun etsivä keskuspoliisi vangitsi aina ne kommunistit, jotka kannatti demokraattista vallankumousta, sensiaan kiihkoiliat Manner ja Rahjalaiset pääsi vähemmällä ?
      Lenin puolusti Suomen orastavaa demokratiaa ja nimitti Kuusisenkin kanssa vallakumouksellisia penikkatautiseksi. Demokratian kannattja Poika Tuominen oli turhaan vangittuna, kolmekertaa kyseisenä aikana.

      Tunnustiko Lenin Suomen turhaan, kun kiitoskin oli petosta. (Lenin kuoli 1924)

      Mikä vaikutus oli ns. Stalinin puhdistuksiin, Suomalaisiin kommunistehin Neuvostoliitossa, kun Suomessa heitettiin ne ulos eduskunnasta.(Karjalassa kiellettii Suomenkieli kouluissa, vuodeksi.)

      • Koroljov

        "Tunnustiko Lenin Suomen turhaan, kun kiitoskin oli petosta."

        Kun Venäjä perusti Suomen valtion, Venäjä ei tarkoittanut, että Suomesta tulisi uhka emämaalleen. Kun Venäjän neuvostohallitus antoi Suomen valtiolle itsenäisyyden, se ei tarkoittanut, että Suomesta tulisi Venäjän vihollisvaltio, joka yrittäisi aina tilaisuuden tullen hyökätä Venäjän kimppuun luodakseen imperialistisen Suur-Suomen ikivanhoja venäläisiä maita valloittamalla. Suomi on saanut Venäjältä kaiken - kohottamisensa kansakuntien joukkoon, valtiollisen ja henkisen elämän muotonsa, teollisen infrastuktuurinsa, lopulta jopa tunnustuksen itsenäisyydelleen, valtiolliselle riippumattomuudelleen (jonka Suomi sitten runsas ihmisikä myöhemmin vapaaehtoisesti luovutti pois kaukaisiin läntisiin käsiin liittyessään EU:hun ja hyväksyessään Lissabonin sopimuksen - viimeinen niitti tälle kehitykselle olisi Suomen Nato-jäsenyys).

        Mikä on ollut Suomen kiitos Venäjän antamista valtavista lahjoista? Suomea ei olisi ilman Venäjää. Ruotsi on Suomen äiti, Venäjä on Suomen isä. Venäjän pitkämielisyys Suomen suhteen on ollut uskomatonta. On ihmeellistä, ettei Venäjä ole kurittanut Suomea ja suomalaisia enempää. Suomalaiset pettivät hallitsijansa ja emämaansa ensimmäisen maailmansodan aikana. Suomesta hyökättiin Venäjälle vuonna 1919, hyökättiinpä vielä vuoden 1920 rauhansopimuksen jälkeenkin - sekä tietenkin vuonna 1941. Venäläisvastainen rasismi on Suomessa maan tapa, poliittisesti korrektia, hyväksyttyä vihaa, sokeaa ja vahvaa. Ovatko venäläiset tämän ansainneet? Jos ukrainalaisilla, puolalaisilla tai balteilla on jotain venäläisiä vastaan, sen voi kenties ymmärtää, koska näiden kansojen historiaan liittyy monia tragedioita, joihin venäläiset ovat kieltämättä olleet tavalla tai toisella osallisena (mutta myös venäläiset ovat kärsineet hirveästi näiden kansojen käsissä!). Suomalaisilla sen sijaan ei pitäisi olla aihetta silmittömään venäläisvastaisuuteensa.

        Euroopan monista maista vain Kosovo on venäläisvihamielisempi kuin Suomi, kertovat tutkimukset. Ne kertovat paljon. Nykyisenä aikana, kun Suomi on ainoastaan EU-liittovaltion autonominen rajamaa, joka on hukannut sen itsenäisyytensä, jonka Venäjän vallankumoushallitus Suomelle 1917 myönsi, suomalainen kansallismielisyys on luonteeltaan yksinomaan negatiivista laatua: kateutta Ruotsia ja ruotsalaisia, vihaa Venäjää ja venäläisiä kohtaan. Vihan taustalla on suomalaisten alemmuudentunne kummankin naapurimaan edessä. Ruotsi ja Venäjä ovat vanhoja kulttuurikansoja, traditioiltaan ylivoimaisia verrattuna Suomeen, joka on niitä monta kertaa nuorempi ja perin myöhäinen tulokas historiassa. Venäjä irrotti Suomen Ruotsista, Saksa irrotti Suomen Venäjästä. Suomen olemassaolo on historiallinen sattuma, josta sen on ennen kaikkea kiittäminen Venäjää.


      • jurpolukki

        kuinka tehdään demokraattinen vallankumous demokraattisessa valtiossa?? olen hämmästynyt!!


      • aina pahemmin

        Ymmärrätkö itsekään juttujasi? Siis et?

        Ei liikekannallepanon suunnittelu ja harjoittelu ole mikään salaliitto. Se on osa puolustusvalmiutta.

        "Tämäkin osoittaa lännen ja Viron todelliset aikeet Suomenkin kanssa, kuin nytkin." Siis mitä?

        Miten EK olisi voinut pidättää NL:ssa toimivat kommunistit? Kyllä siellä oli oma systeeminsä, jolla tarvittavat harvennukset tehtiin.

        Lenin ajoi maailmanvallankumousta. Oliko se penikkatautia, häh? Entä "demokraattiinen vallankumous?" Olet armottoman sekopää, pöpi-parka.

        Siis Stalinin puhdistamat kommunistit heitettiin Suomessa ulos eduskunnasta, vai oliko päinvastoin?

        Lyöt sekavuudessa palstan pimeimmätkin tyypit.


    • Abraham

      Sotilas-asikirjoja on, joissa on suunnitelmia vain itään hyökkäys ja linnoitus kuppikunista.

      Kenraali Airohan oli linnoitus ja liikekannallepnosalaliiton luoja, mutta oli myös niitä jotka kannattivat hyökkäys menetelmiä, harjoituksineen. Viimeiset rajanylitykset tehtiin rauhansopimuksen jälkeenkin 1921-2.

      Ei ihme jos luottamus Suomelta meni, jos Pietikäinen niitä paljasti, vaikka Englanti viimeisenä yhteiskumppaninamme, ilmeisesti tiesi kaikki ?

      • Että jaksaakin

        Olet pöpi ja pipi. Mikset mene lääkäriin?


      • jurpolukki

        lienee kenut velvollisia huolehtimaan reservien kokoon panosta. ole huoletta sinullakin on paikka varattuna sodanaikaiseen kokoonpanoon. mulla oli aikaisemmin aseenkorjauskomppania. jos olet sivari???kuuluisitko mahdollisesti nostoväkeen. eli ei ole mikään salaliitto tehdä valmiita listoja ja suunnitelmia, jos naapuri hyökkää. tunnetusti hyökkääjä ei odottele edes pyynnöstä tulenavausta. niin jos suunitelmat on tekemättä niin kenut voipi joutua linnaan.

        kyllä aatamillakin on varmaan lista kutsuvieraista synttärijuhlille. liikelaitoksilla on valmiit onnittelukortit tiesikalla tärkeille asiakkaille.


    • Vaka Vanha

      Tämähän oli mielenkintoinen pätkä, aika harvoin tällä palstalla tulee tämmöisiä järkeviä avauksia.

      Mikähän sai miehen ryhtymään vakoilijaksi, olikohan syynä ideologia, raha vai esim. kiristys.

      • tukimiehenä

        Eikö Vaka-parka todella ole kuullut vakooja Pentikäisestä? Jos se jotain todistaa, niin sen, että VV on poikkeuksellisen tietämätön paskanjauhaja jopa näille palstoille. Sen hän on itse moneen kertaan todistanut.


      • mielenkiintoinen....

        Jotenkin tulee hieman uuteen valoon 1920-1930-luvut ja talvisodan alkaminen.
        Onhan tuo tietty, että Viro ja Suomi suunnittelivat ja toteuttivat keskenään Suomenlahden ja Itämeren suun valvontaa. Mutta se, että suomalaiset olisivat antaneet niin tarkkoja vakoilutietoja asiasta. Siinä taisi mennä viimeinenkin luottamus vilpittömästä naapurista Stalinin silmissä.


    • Arttu k

      kai se on itekki pakko mainita että arvo juvonen on isoisäni setä :)

      • P.L.E

        Äitini nimi on Saini, Terijoki syntymäpaikka, ja hänen isänsä nimi oli
        Toivo Juvonen. Papereiden mukaan Toivo joutui Kazakstaniin. Pappaani en nähnyt ikinä enkä tuntenut ollenkaan. Haitaria soitti kuulemma ja sähkömies oli. Löytyisiköhän teiltä tietoa tästä? T Päivi


      • P.L.E
        P.L.E kirjoitti:

        Äitini nimi on Saini, Terijoki syntymäpaikka, ja hänen isänsä nimi oli
        Toivo Juvonen. Papereiden mukaan Toivo joutui Kazakstaniin. Pappaani en nähnyt ikinä enkä tuntenut ollenkaan. Haitaria soitti kuulemma ja sähkömies oli. Löytyisiköhän teiltä tietoa tästä? T Päivi

        Tietoja papastani löytyi. Ammuttu 38-vuotiaana Kazakstanissa. R. I. P.


    • Korohoro

      "Totuus on kuitenkin se, että NIIN KAUAN KUIN Suomi ei kuulu Natoon, Venäjä ei uhkaa Suomea. Nato luo itse sen turvallisuusuhan, johon natottajat väittävät sen olevan vastaus. Minun tehtäväni on muistuttaa suomalaisia joka käänteessä tästä tosiseikasta, jota ei voi toistaa kyllin monta kertaa. "

      Viro liittyi Natoon eikä Venäjä ole sitä sen jälkeen pystynyt vakavissaan enää uhkaamaan! Minun tehtäväni on muistuttaa suomalaisia joka käänteessä tästä tosiseikasta, jota ei voi toistaa kyllin monta kertaa.

    • OttiOhrakyrsä

      V. Pentikäinen oli Suomen kannalta haitallinen vakooja!

      Onneksi myös miehen rangaistus asiasta oli uskomattoman karu ja kova! Hän joutui pakenemaan Neuvostoliittoon ja elämään siellä lopun elämäänsä! Voiko tuon pahempaa rangaistusta tarjota kenellekään??

      • fbrdfufg

        Mitäs läks!!!


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      91
      6450
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      25
      2614
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      32
      2190
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      72
      1870
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1651
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      6
      1437
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1357
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1341
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1279
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1233
    Aihe