Ydinvoimaa tuetaan runsaskätisesti

Pitäisikö erittäin suurista tuista alkuvaiheessa hyötyneiden ja nykyään varsin kannattavien alojen (kuten kaasu-, öljy- ja ydinvoima-alan) osallistua uusiutuvien energioiden tukien rahoittamiseen?

Tuota kysyttiin EUn Vihreässä 2002, suomenkielinen selostus kysymyksestä ja vastauksista siihen liitteessä /1/.

On naurettavaa ajatella, että ainakaan ydinvoimateollisuus potisi mitään omantunnon tuskia siitä, että on saanut, ja saa edelleen, valtion tukiaisia eri muodoissa. Suomessa suurin tuki ydinvoimalle tulee ydinvastuulain korvausvastuiden muodossa /2/. Yleisimmin tuki ydinvoimalle tulee valtion korkotukilainana, tai, niinkuin Ranskassa ja Englannissa, ehkä Japanissakin, on käynyt, että valtio lunastaa taloudellisesti kuralle joutuneen ydinlaitoksen, koska niitä ei voi hylätä noin vain, vaan ne vaativat kymmenien vuosien huolenpitoa. Ranska on tapaus erikseen: siellä valtio omistaa ydinvoimayhtiöstä n.. 80%, ja niinpä Arevan (= lähes Ranskan valtion) tappiot alihintaan myydystä OL3:sta menevät joko Ranskan veronmaksajien tai Suomen veronmaksajien/sähkönostajien maksettavaksi.

Jopa ydinvoimamyönteisyydestään kuuluisa suomenkielinen wikipedia myöntää ydinvoima tuet ( vaikkakin "hampaat irvessä" ja ehkä valikoidulta ajanjaksolta - selvitetään sitä myöhemmin)::

"Suhteutettaessa tuet nykypäivään asti tuotetun energian määrään on laskettu, että tuet nostaisivat ydinenergian hintaa laskennallisesti 1,2 c/kWh. Vastaavasti aurinkoenergian tuotantoa on tuettu 51 c/kWh ja tuulienergian tuotantoa 4 c/kWh.[59] OECD-maissa ydinenergian tutkimukseen panostettiin vuosina 1995–1998 16 miljardia dollaria. Tämä sisältää fuusiotutkimuksen. Samalla aikavälillä uusiutuvia energia ja energian säästöä tutkittiin OECD-maiden julkisilla varoilla 9 miljardilla dollarilla.[60]" /3/

Ydinvoima on "nykyään varsin kannattava" vain erilaisten tukiaisten ansiosta. TVOn tilinpäätöksissään kirjaamat julkiset avustukset (jotain 100-200M€ joinakin lähivuosina) ovat vain ripaus todellisten tukien määrästä. Ydinvoima ei ole missään maassa koskaan tullut toimeen omillaan, eikä tee sitä jatkossakaan. Uskon, että tulevaisuudessa ydinvoima tarvitsee aina vain enemmän valtion tukea, vaikka se on varmasti järjettömin tuki, mikä voidaan energian tuotannolle antaa - siitä poikkeuksena ehkä tuki fuusioenergian kehittämiselle, sillä vaikka ydinfuusiovoimalasta ei koskaan tulisi mitään, ei niillä jättimäisillä tukirahoilla kuitenkaan tueta luonnon suurinta vihollista: fissioydinvoimaa.


1: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:52002DC0321:FI:HTML
(Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille - Loppuraportti vihreästä kirjasta "energiahuoltostrategia Euroopalle" /* KOM/2002/0321 lopull. */ )

2: http://www.pikkuparlamentti.fi/kirjoitukset/165
(Tuki ydinvoimalle)

3: http://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinvoima#Ydinvoiman_taloudellisuus

13

395

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kyllä kaiken

      tuotannon,myös sähköntuotannon tulee olla markkinaehtoisesti toimeen tulevia.Kohta joudutaan maksamaan ruokakauppiaallekin tukiaisia jos tämä tukiaisrumba aina vaan jatkuu.

      • Ydinvoiman saamasta tuesta nauttii myös isot päivittäistavaraketjut.

        "Kohta joudutaan maksamaan ruokakauppiaallekin tukiaisia jos tämä tukiaisrumba aina vaan jatkuu."

        S- ja K-kauppa hyödyntävät härskisti potentiaalisesti maailman ylivoimaisesti vaarallisimman energiantuotantomuodon, ydinvoiman, saamaa käsittämätöntä valtion tukea osallistumalla Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Niinpä S- ja K-kaupat ovat jonkinlaisessa boikotissa - jotkut eivät osta millään, jotkut välttävät jos mahdollista. Boikotin ulkopuolella on pääkaupunkiseudun S-kaupat, ja joku vastaava savossa, nyt en muista, koska he ei ole hankkineet ydinvoimalaosakkeita. Mielestäni on kuitenkin mahdollista, että he jatkossa hankkivat ydinvoimalaosakkeita.


    • Tukiaisia vaan

      kaikille kaikkeen niin ei tarvitse kenenkään tehdä töitä kun eletään pelkillä tukiaisilla.Tukiaisista tuli mieleen ns. risupaketin tukiaiset.Miten koko paketti jaksaa kun mitään ei ole kuulunut? Vois myydä niille tienvarren pusikot,niin sais tukiaisrahaa.

    • hompö345

      ”Ydinvoima on "nykyään varsin kannattava" vain erilaisten tukiaisten ansiosta. TVOn tilinpäätöksissään kirjaamat julkiset avustukset (jotain 100-200M€ joinakin lähivuosina) ovat vain ripaus todellisten tukien määrästä.”
      Ollaanko ollenkaan luettu samaa tilinpäätöstä vuonna 2010 TVO:n saamat julkiset avustukset olivat 84 000 € ja vuonna 2009 93 000 €. Eli ei todellakaan puhuta sadoista miljoonista euroista.
      Ydinvoima aiheuttaa kuluja yhteiskunnalle (esim säteilyturvakeskusessa on omat virkamiehet valvomassa ydinvoimaloita), mutta eikö olisi todella kestämätön tilanne, jos voimayhtiöt rahoittaisivat suoraan valvovaa viranomaista?
      Eikö valtion tehtävä ole kuitenkin tukea kaikkea yritystoimintaa rakentamalla riittävä infrastruktuuri ja tarjoamalla julkinen palveluverkosto, jotta yritystoiminta on ylipäätään mahdollista.

      • STUK on ydinvoimalobbari

        Viehe TVOn julkisista avustuksista korjattu:
        http://keskustelu.suomi24.fi/node/9852202/#comment-49378378
        Kiitos oikaisusta.

        Yditurvallisuuden paras aasiantuntija Suomessa on STUK. Se näyttää viime aikojen tapahtumien perusteella ryhtyneen ydinvoiman suojeluvirastoksi - siis virastoksi, jonka päätehtäväksi on annettu ydinvoiman käytön turvaaminen Suomessa (ydin-Suomi-skenaarion mukaisesti). Härskein tapaus on (aie?) muuttaa sallitun asukasmäärän rajaa 5km suoja-alueella Fennovoiman ydinvoimalan vuoksi aiemmasta max. 200 max yli 3000! TVOn rakennustyömaalla STUK hyväksuyi parikin itse asettamaansa turvallisuusvaatimusta.

        Maailmalla ja Suomessa STUK on puhui taannoin niin palavasti ydinvoiman puolesta, että silloinen ydinvoiman vastuuministeri sanoi: SUU KIINNI, LAAKSONEN1"

        http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2008/09/14124
        "Pekkarinen: Suu kiinni, Laaksonen!
        Keskiviikko 03.09.2008
        Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää erikoisena, että Säteilyturvakeskuksen Stukin pääjohtaja Jukka Laaksonen on julkisesti asettunut kannattamaan ydinvoimaa.

        Ministerin mielestä ei ole hyvä, että ydinvoimaloita valvova viranomainen asettuu julkisesti ydinvoiman kannattajaksi."


    • Korjaus: julkiset tuet 100-200€, ei M€

      "TVOn tilinpäätöksissään kirjaamat julkiset avustukset (jotain 100-200M€ joinakin lähivuosina) ovat vain ripaus todellisten tukien määrästä."

      Tuosdsa on paha virhe, ei tahallinen. Euroarvot pitäisi olla kiloeuroja, ei megeuroja. Kiits nimimerkille "hompö345" joka virheen huomais:
      http://keskustelu.suomi24.fi/node/9852202/#comment-49373392

      olen joskus aiemmin kertonut tuon kiloeuroina, mutta muistan, että mietin koko ajan, pitäisikö minun kertoa avausviestissä se, mikä oli jo kerrotu sen linkissä /2/. Siinä puhuttiin YVL:n mukanaan tuomista "sadoista miljoonista euroista" tukiaisina, ja vaikka en sitten kirjoittanutkaan samaa asiaa toistamiseen, megaeurot jäi päälle.

      Virhe on nin suuri, että jos joku muu olisi kertonut minulle saman asian, olisin varmsti oikaissut sen heti.... tai ehkä hyvässä toivossa pyytänyt saada nähdä linkin ) Jos viesitini ei olisi avausviesti, poistaisin sen ja kirjoittaisin uuden.


      2: http://www.pikkuparlamentti.fi/kirjoitukset/165
      (Tuki ydinvoimalle)

      • ytyvoimaa

        Et kai sä nyt tosissas pelkää, että terroristit tulee ja räjäyttää Suomessa ydinvoimalan?


      • ytyvoimaa
        ytyvoimaa kirjoitti:

        Et kai sä nyt tosissas pelkää, että terroristit tulee ja räjäyttää Suomessa ydinvoimalan?

        Apua! Miten kirjoitukseni yllä tuli väärään kerjuun? Voisko moderaattorit tai joku poistaa sen ja tämän?


      • Korjauksen korjaus: 100-200k€

        Eräänä päivänä luovun kiloeurojen käytösta muun kuin palkan yms yhteydessä.


      • hompö345
        Vastaaja kirjoitti:

        Korjauksen korjaus: 100-200k€

        Eräänä päivänä luovun kiloeurojen käytösta muun kuin palkan yms yhteydessä.

        On myös virhe kohdistaa tilinpäätöksessä olevat tuet suoraan ydinvoimalle, koska TVO omistaa myös hiilivoimaa ja yhden tutkimuskäytössä olevan tuulimyllyn.

        Nuo tuet liittyvät varmaan johonkin T&K projektiin. Aloista ei tietoa.


      • dippadaiduu
        hompö345 kirjoitti:

        On myös virhe kohdistaa tilinpäätöksessä olevat tuet suoraan ydinvoimalle, koska TVO omistaa myös hiilivoimaa ja yhden tutkimuskäytössä olevan tuulimyllyn.

        Nuo tuet liittyvät varmaan johonkin T&K projektiin. Aloista ei tietoa.

        Samaa mieltä ja kun uudet ruskohiilivoimalat ovat paljon turvallisempia ja saasteettomampia kuin ydinvoima! Tähän CCS-teknologiaan kehitykseen PITÄÄ SATSATA enemmmän saadaan 0% päästöt ja hukka!


      • hompö345 kirjoitti:

        On myös virhe kohdistaa tilinpäätöksessä olevat tuet suoraan ydinvoimalle, koska TVO omistaa myös hiilivoimaa ja yhden tutkimuskäytössä olevan tuulimyllyn.

        Nuo tuet liittyvät varmaan johonkin T&K projektiin. Aloista ei tietoa.

        n. 75% voimaloista polttolaitoksia

        "On myös virhe kohdistaa tilinpäätöksessä olevat tuet suoraan ydinvoimalle"

        Olkiluodon saarella sijaitsee toistakymmentä polttoalaitostakin ( joku niistä on ymmärtääkseni Fingridin omistama) ja saadut julkiset avustukset voidaan kuvitella jaettavaksi niiden kaikkien kesken. Kun jako suoritetaan vain yksiköiden lukumäärän mukaan, saadaan karkeasti seuraavat osuudet:

        polttolaitos 75%.
        ydinvoima: 19%
        tuulivoima 6%

        Yksinkertainen kansalainen kokee kuitenkin asianniin, että ydinvoimayhtiölle myönnetyt julkiset avustukset menee ydinvoiman hyväksi.


      • dippadaiduu kirjoitti:

        Samaa mieltä ja kun uudet ruskohiilivoimalat ovat paljon turvallisempia ja saasteettomampia kuin ydinvoima! Tähän CCS-teknologiaan kehitykseen PITÄÄ SATSATA enemmmän saadaan 0% päästöt ja hukka!

        TVO omistaa Meri-Porin hiilivoimalasta n. 42%

        Se unohtui mainita tuossa viestissä, jossa kerroin Olkiluodon voimaloista-.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8276
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2253
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1919
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1442
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe