Vuonohevoset

Tietoa tarvitseva

Olisin kiinnostunut ostamaan itselleni vuonohevosen. Minkä laisia ne ovat luonteeltaan yleensä? Onko vuonohevoset alunperin tarkoitettu ratsastukseen vai johonkin muuhun? Kävisikö vuonohevonen ensihepaksi? Olen 12.v harrastanut hevosia noin 5vuotta (eli jostain 7vuotiaasta) Pystyykö vuonohevonen elämään yksin vai tarvitseeko se toisen hevosen/ponin kaveriksi? Minkä ikäinen olisi hyvä ensiheppa?

Kiitos jo etukäteen, jos jaksatte vaivautua kirjoittamaan!

18

3370

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • moniponi

      Useammat vuonohevoset ovat ponimaisia jääriä, mutta kait joukosta löytyy erinlaisiakin (?), historiaa en tiedä, mutta kato wikipediasta ;) Minun mielestä riippuü ihan hevosen luonteesta sopiiko se ensihepaksi. Jos se on äkäinen,tarvitsee napakan ratsastajan tai kokeneen, sitten se ei sovi ensihevoseksi. Mutta jos taas toinen vuonis on symppis, kiltti, ihmiset huomioon ottava ja helppo käsitellä niin kyllä se sitten sopii ensihepaksi. Tärkeä on koeratsastaa vaikka useaan kertaa tai ottaa koeajalle ! Vuonohevoset niinkuin toisetkin hevoset tarvitsevat kaverin. Minun mielestä sellanen 3 hevosta olisi sopiva, koska laumaeläimestähän on kyse. Joku vanha ruuna 16v ----> on hyvä ensipolle. sinulle neuvona,että olet aika nuori pystytkö ottamaan vastuuta ? Asia on toinen jos vanhempasi ovat hevosihmisä ja auttavat sinua ja huolehtivat hevosesta kanssasi. Mutta jos yksin meinasit ottaa odottaisin viel 2 vuotta. Vuodet minun mielestä eivät merkkaa mitenkään, koska jotkut ovat harrastaneet 4 vuotta ratsastuskoululla joka viikko 1 h ratsastusta kesäisin taukoa. Mutta taas joku toinen vuoden, useampi kerta viikossa, yksityisopetusta ja voi ollakin yhtä hyvä, kun 4 vuotta ratsastanut. Ikä vaan on tärkeä jaksaako huolehtia sellaisesta vastuusta...

    • horses<3

      Hei!
      Itse olen kohta 12-vuotias tyttö ja olen ratsastanut ja hoitanut hevosia noin 4 vuotta :) Itselläni on hoitohevonen ollut kohta vuoden. Rodultaan Norjan vuonohevonen (: ja nytten 14-vuotias. Vuoniksissa on sitä jääräpäisyyttä, mutta ei kuitenkaan iha kaikilla, sillä tallilla, jolla hoitohevosenikin on, niin siellä on muitakin vuoniksia, esim. yksi toinen vuonis on kuin automaatti, mutta hieman kaahaaja:D mutta kuitenkin kääntyy minne ratsastaja haluaa, se on todella HELPPO ratsastaa, itsekin menin sillä kun aloitin ratsastuksen, mutta en ole enään sillä päässyt, sillä se on kuulemma liian helppo minulle :D mutta mielestäni vuonis voisi sopia ensihevoseksi, jos vaan luonne on hyvä :) mutta jos onkin semmoinen jääräpää vuonis, niin silloin EI SAA luovuttavaa, esim. hoitohevosenikin on sellainen, että ei käänny minne haluaa, mutta kun olen sillä jo NIIN monia kertoja mennyt, niin olen kyllä oppinut ratsastamaan sillä :) kerran olen lentänyt selästäkin :D pitää vain muistaa se, että jos poni haluaa kääntyä minne sattuu ja ratsastajaa antaa periksi, niin se ei anna sitä ehkä enään koskaan anteeksi, se sitten aina luulee, että '' noni joo kyllä mää nyt tonne voin kääntyä, vaikka ratsastaja mut haluaaki tonne voltille '' eli ei noin .. en ole varma tarvitseeko vuonis kaverin, vai pärjääkö yksin, mutta mielestäni olisi hyvä, jos sillä olisi kaveri (: ja sopivan ikäinen olisi suunnillee 9-14 vuotias :) siinä välillä, sillä jos otat liian nuoren hepan, sillä voi olla koulutus kesken ja se voi olla villi tai jos otat liian vanhan hepan esim. 18-23 vuotiaan, niin sillä voi olla vaikka jaloissa jotakin vikaa, ja se voidaan joutua lopettaa, jos se vaikkaa loukkaa jalkansa :( Itse en ole vielä omaa hevosta saanut, enkä ainakaan vielä saa, mutta ensi kesäksi saan ylläpitohevosen (keväästä-syksyyn) :)

      mutta toivottavasti tästä oli edes JOTAKIN apua, onnea hevosenostoon! :)

    • vuonohebba vuokral!

      mul on vuokral vuonohevonen joka on 11.v. eikä ole kovin hyvin koulutettu mutta TOSI herkkä ei tarvi edes pohkeita ainoastaan pieni painallus! on tosi kiltti mutta yleensä vuonohebat on itsepäisiä. ehdotan et ostat jonkun kiltin ponin ensimmäiseksi poniksi! esim. russponi. muista että tiedät myös sairauksista jotain!

    • monenlaista nähnyt

      jos et osaa edes nuita asioita, älä osta mitään hevosta, vaan jatka tunneilla ahkerasti parivuotta, sittenvoit miettiä uudestaan;D

    • En ehkä suosittele

      Vuonis käy ensihevoseksi, rotua ajatellen. Luonne sen kuitenkin ratkaisee. Ikänä suosittelisin yli kymmenvuotiasta, silloin on ponitkin päässyt ohi jekuttelevan nuoruuden ;D Ja ruuna kannattaa ostaa, sillä kiima-aikaan tamma voi alkaa todelliseksi maanvaivaksi! Vuonoponia en itse pidä mitenkään tosi itsepäisenä, se on yksilöllistä. Voihan joku tietokirja sanoa vaikka Connemarasta, että ne ovat todella kilttejä, mutta voi elämässä tulla vastaan myös omapäisiä Connemaroja. Olen tässä kohta kahden vuoden hevosen omistajana-ajasta oppinut, että ei sekään aina mitään ruusuilla tanssimaista ole! Lue paljon tietokirjoja ja tutustu moniin ponirotuihin. http://hevostalli.net on hyvä paikka löytää se oikea! Itse myisin oman vuonohevoseni yli 5-vuotta kokeneelle, eli sinullakin on kokemusta oltava omaan hevoseen! Vastaan tulee paljon kysymyksiä ja päätöksiä, jotka voivat olla vaikeita hevosen omistajana, eli tietoa on oltava paljon!

    • Aloittelija

      Itse olen vasta aloittanut ratsastukseni, mutta kyseinen rotu nousi heti ykköseksi.
      Olen ajatellut tässä vähän vanhempana sitten sitä hevosta, ensihevoseksi vuonohevosta. Jostain ainakin luin, että olisivat helposti lähestyttäviä ja ns. "lapsirakkaita". Kuullut ainakin olen, että tää rotu ainakin ois herkkä ja hyvin koulutettuna helppo ratsastaa.
      Itse suosittelisin kyllä ensihevoseksi, tietysti riippuu hevosen iästäkin ja kokemuksesta.
      En siltikään ole kauheasti ole ottanut rodusta selvää, ulkonäköhän se minun sydämeni tälle rodulle veikin, mutta luulen, että olisi hyvä heppa aloittelijallekin.
      Hyvän ikäinen ensiheppa olisi (tai mitä olen kuullu) 7 - 9- vuotias ja siitä eteenpäin hevonen vaan paranee vanhetessaan.
      Itse olen niinkun myös samanikäinen ja jos nyt tekstistä tulee sellainen olo, että olen ratsastanut kauan ja olen kokenut, olet väärässä.

    • emppou

      vuonikset kyl osaa olla tosi jääräpäisiä! :D ite oon hoitanu samaa vuonista kaks vuotta ja se on kyllä semmonen pikkupiru että huhhuh :D ja se tosiaanki on 21 vuotta mutta silti jaksaa pukitella ja ryöstää maastossa jos sille päälle sattuu:D plus kentällä ku meet sillä niin sille ei kärsi yhtään kovempaa antaa pohkeita yms apuja ku se suuttuu ja pukittaa :D se on aika veitikka se

    • 17 v. harrastanut

      Kaikki hevoset ovat erilaisia yksilöitä. Ensin kannattaisi tutkia rotumääritelmiä, sitten vasta kysyä, jos on jotain epäselvää. ;) Mutta siis; hevonen on laumaeläin, ja tarvitsee aina vähintään kahden hevosen lauman, koska toisen on aina vahdittava vaaroja. Yksin ollessaan hevonen voi stressaantua ja se voi aiheuttaa erilaisia sairauksia. Ja hevonen tarvitsee laumakseen nimenomaan hevosen tai hevosia, eli koira, kissa, lammas yms., ei auta ongelmaa yhtään.

      Suosittelen lämpimäsi vuonohevosta ensimmäiseksi, itselläni on sellainen. Kiltti ja herkäksi koulutettu. Muista kuitenkin tarkistaa käytös ja muut hevosta hankkiessa.

      Kannattaa tosiaan ottaa paljon asioista selvää ennen kuin edes miettii omaa hevosta! (:

    • VUONO HEPPA FANY

      moikka mihin vuonohevosia painotetaan voiko ne olla Kenttä ratsastus heppoja?????????????????????????????:DD

    • Pöö

      Voihan ne. Itse kisaan vuoniksellani esteitä 80 ja 90 cm tasolla ja koulussa HeB:tä. Maastoesteitäkin on kokeiltu ja poni tykkäsi niistä kovasti. Ei niillä mitään erityistä painotusta ole. Harrasta ihan sitä miistä itse eniten tykkäät. :)

    • Vuoniksen omistaja

      Vuonohevoset ovat yleensä jääräpäisiä mutta kuitenkin rauhallisia kilttejä ja varmajalkaisia :) Ne sopivat ensiponiksi tosi hyvin! Minäkin omistan yhden vuonistamman joka on 11v ja tosi kiltti ja aika herkkä ratsastaa eikä se pelkää mitään :) Suosittelen vuonohevosen ostoa kaikille hevosen etsijöille! Vuonohevoset on ihania poneja ja sopivat hyvin etenkin lapsille :)

    • pop

      :)

    • vuonohepp

      Vuono hevoset on niin ihania aika jääräpäisiä mutta kilttejä

    • tofulitou

      itse en ole harrastanut vaan kuin 2 vuotta, suosittelisin ensin vuokrista ja vasta sen jäälkeen miettisin omaa ponia.

    • Nytentiedä

      Oon ettiny varmaan kaikki suomenkieliset myyntipaikat mitä olen keksiny, missä voisi olla vuonoja myynnissä. En kuitenkaan oo löytäny. Mun kriteerit olis: Tamma tai ruuna (ei siis oria kun seuralainen olisi tamma), peruskoulutettu ja ylitse 5v. Hintaluokkaa 2000-5000€
      Pikkuisille varsoille ei olisi aikaa joten siksi vanhempi, mutta ei mikää ikäloppukaan. Helpjelp? Varmaa seuraavaks sitte enkuks hakusanoi tekemää :D

    • Rodeokingi

      Itellä on semmonen vuonis tamma joka kylläkin muistuttaa ulkonäöltä sellaista sotatankkia. Kiltti on eikä ole ikinä purrut tai potkinut. Ratsastaessa osaa kuitenkin pukitella, mutta muuten on semmonen monitoimi polle. Eivät kaikki vuonikset kuitenkaan ole samanlaisia.

    • Hepat

      Vuonohevonen on tosi hyvä hevosrotu Mulla on itse sellainen hoitoponi sen nimi on Nala se on tosi kiltti ja luotettava hevonen

    • majje

      Oman kokemuksen pohjalta sanon sen, että vuonohevonen on loistava opettaja. Se on rotuna oikea jästipää, joka taatusti kasvattaa omistajansa luonnetta ja määrätietoisuutta. Sitä kannattaa toki myös olla jo jonkin verran etukäteen, että ponin kanssa pärjää. :)

      Sporttimallinen vuonohevonen on usein kiva ratsastaa, lihavaksi päästetyt pullaponit taas eivät. Lihovat helposti, vaatii aktiivista liikuntaa ja työntekoa aivan kuten muutkin energiansäilöjäponit. Nämä rakastavat vetää rekeä, pulkkaa tai kärryjä. Vikellykseen toimivia. Kouluun ja esteille, tosin harvemmin kilpakentille ellei ole hyväsukuinen ja koulutettu. Pihattoon luotu, ei juuri vaadi loimitusta kuin hikeentyessään. Olipa rotu mikä tahansa, hevonen on laumaeläin ja ansaitsee rinnalleen lajiystävän.

      Nuoret kylmäveriset ponit ovat usein villiponeja, sillä sisäänratsastus aloitetaan myöhemmin kuin lämminverisillä. Vuonohevonen ensiponina voisi olla iältään 7-15v. Nuoremmatkin voivat osoittautua loistaviksi ensiponeiksi, täysin tapauskohtaista.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä hittoa tapahtuu nuorille miehillemme?

      Mikä on saanut heidän päänsä sekaisin ja kadottamaan järjellisyytensä normaalista elämästä ja ryhtymään hörhöiksi? https
      Maailman menoa
      360
      4175
    2. En sitten aio sinua odotella

      Olen ollut omasta halustani yksin, mutta jossain vaiheessa aion etsiä seuraa. Tämä on aivan naurettavaa pelleilyä. Jos e
      Ikävä
      83
      1779
    3. Muistatko kun kerroin...

      että palelen..? Myös nyt on kylmä. Tahtoisin peittosi alle.
      Ikävä
      44
      1536
    4. Martina jättää triathlonin: "Aika kääntää sivua"

      Martina kirjoittaa vapaasti natiivienkusta suomeen käännetyssä tunteikkaassa tekstissä Instassaan. Martina kertoo olevan
      Kotimaiset julkkisjuorut
      63
      1520
    5. En vain ole riittävä

      Muutenhan haluaisit minut oikeasti ja tekisit jotain sen eteen. Joo, ja kun et varmaan halua edes leikisti. Kaikki on o
      Ikävä
      29
      1360
    6. Oon pahoillani että

      Tapasit näin hyödyttömän, arvottoman, ruman ja tylsän ihmisen niinku minä :(
      Ikävä
      59
      1321
    7. Kuka sinä oikeen olet

      Joka kirjoittelet usein minun kanssa täällä? Olen tunnistanut samaksi kirjoittajaksi sinut. Miksi et anna mitään vinkkej
      Ikävä
      52
      1319
    8. Persut vajosivat pinnan alle

      Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuson (ps) tietämättömyys hallinnonalansa leikkauksista on pöyristyttänyt Suomen ka
      Maailman menoa
      201
      1306
    9. Hei, vain sinä voit tehdä sen.

      Only you, can make this world seem right Only you, can make the darkness bright Only you and you alone Can make a change
      Ikävä
      8
      1208
    10. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1205
    Aihe