Fillari taitaa jäädä ostamatta

vaikeaa on

Kun en osaa päättää napavaihteellisen ja ketjuvaihteellisen välillä. Pelottaa se ketjuvaihteellisen huolto mutta toisaalta sitten se jos napavaihteellinen on jäykempi polkea kuin ketjuvaihde. Huonoin fillari on kuntoilun kannalta tietysti se ostamaton fillari ... mutta on tämä niin vaikeaa päättää minkä ostaisi.

22

286

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Meedio?

      Jostain syystä mulle tulee nykyään deja vu -kokemuksia jatkuvasti kun luen tätä foorumia. Onko muilla ollut tällaisia yliaistillisia kokemuksia?

    • nexusta vaan

      Jos haluat huoletonta pyörää osta napavaihteellinen. Sitä ei tarvitse juuri huoltaa. Ketjuvaihteellista saa huoltaa 20% ajoajasta. Näin kertoi mulle erittäin pitkän kokemuksen omaava pyörämekaanikko.

      • ”Ketjuvaihteellista saa huoltaa 20% ajoajasta.”

        Ei pidä paikkaansa mikäli osat ovat edes jollain tapaa laadukkaita.

        Toisaalta tällä foorumilla esiintyvä napavaihteiden ja -dynamojen haukkuminen, joka lienee pääasiassa yhden henkilön käsialaa, on suurelta osin huuhaata.


      • perheen isä

        Nuorempana oli ehkä semiharrastaja, eli pyöräilin jonkin verran, mutta se harrastus jäi perheen ja työkiireiden myötä. Viisi henkisessä perheessä kaikilla on pyörät ja niitä käytetään päivittäin ja kasvavien lasten kalustoa päivitetään kohtuu tiuhaan.

        Meillä on ollu kolme napavaihteellista Tunturia (muistaakseni kaksi kolmevaihteista ja yksi seitsemän tai viisivaihteinene, en muista) ja kaikkissa on napavaihde alkanut temppuilla parin vuoden käytön jälkeen, mitään huoltoja ei ole tehty, mitä nyt ketjuja ja vaijereita rasvattu ja joskus kumeja vaihdettu. Yleensä ongelma on se että silloin tällöin polkimet jää "vapaalle", eli pyörii tyhjää ja lapset ovat väittäneet että joskus rengas olisi jopa jummiintunut, mutta sitä ole itse päässyt toteamaan, eikä noista lasten havannoista voi ihan varma olla, että ovatko oikeita.

        No joka tapauksessa on kyllä jäänyt noista napavaihteisista sen verran huono maku että tuskin uskallan enää ihan helpolla ostaa. Perinteiset ketjumankelit alkaa tietysti ketjun venyessä narista ja paukkua, eri vaihtella eri tavalla, mutta kyllä ne sentään yleensä toimii, ainakin jollakin vaihteella. Joskus aina joutuu vähän säätämään vaijereita ja vaihtajaa että kaikki vaihteet toimii, mutta kyllä tuollainen 20% väite on aika pahasti yläkantissa.


    • FillariMekaanikko_

      Kuinka pitkiä' matkoja teet? Kova jätkä/mimmi ostaa sinkulan. Hyvä kevyt runko, kova keula, rullaavat renkaat, yksi vaihde riittää. Ei tarvitse muuta kuin pestä pyörää, öljytä ketjuja. Vuositasolla sitten tarpeen mukaan napojen huolto (liike tekee esim.. talvihuoltona).. Huolettomampaa peliä et löydä!! Napavaihteinen fillari on niin paljon painavempi ja raskaampi polkea. Annan sulle pari hyvää esimerkkiä, käy kokeilemassa. Lupaan, että et pety valintaasi. Terv. Sinkulamies, joka paikkaan fillarilla ja yhdellä vaihteella.

      http://www.kauppaveljet.fi/tuote/1687/

      http://www.kauppaveljet.fi/tuote/1963/

      http://www.kauppaveljet.fi/tuote/1769/

      Valitettavasti maastosinkulaa en kuppaveljiltä löytänyt, mutta maasto sekä hybridi malliset sinkulat löytyy kyllä usealta valmistajalta. Näihin voi heittää nastarenkaat talvella ja ajella ympäri vuoden. Jos taas haluaa ajaa lujaa ja nauttii kevyesti rullaavasta pyörästä ja ajelee kesäisin, niin katsastaisin nuo kolme vaihtoehtoa. Konalta löytyy myös vastaavanlainen halpa ja hieno sinkula kuin mitä nuo kolme ovat. Hinta oli jotain 500e. Voi kysellä kuppaveljiltä ja katella Konan sivuilta, muutkin liikkeet myyvät. Käy kokeilemassa!

    • Luin jostain, että napavaihteen hyötysuhde on noin 2 prosesttia huonompi kuin ketjuvaihteiston. Ero ei ole mitenkään merkittävä. Lisäksi napavaihteisto painaa jonkinverran enemmän kuin ketjuvaihteet, mutta tuollakaan ei liene suurtakaan merkitystä. On lähinnä makuasia valitseeko pyörään ketju- vai napavaihteet. Jäykkäperäisiä maastopyöriäkin tehdään napavaihteistolla, joten maastopyörä käytössäkin napavaihteistolle on kysyntää. Jos napavaihteinen pyörä tuntuu paremmalta niin ei muutakuin napavaihteisen pyörän ostoon. Sekä napavaihteisessa- että ketjuvaihteisessapyörässä on omat hyvät ja huonot puolensa.

    • Fillarilla...

      Ketjuvaihteellista on kyllä aivan turha pelätä vaikean huollon takia. Molemmissa vaihdetyypeissä joutuu ketjua joskus huoltamaan ja vaihdevaijerin kireyttä säätämään. Molemmissa tapauksissa nämä toimet tehdään samalla tavalla. Muuta huoltoa ei kumikaan tarvitse päivittäisessä käytössä. Täyshuolto onkin sitten nimenomaan napavaihteessa monimutkaisempi juttu, joskaan sitä ei kovin usein tarvitse tehdä.

      Oman kokemukseni mukaan nimenomaan ketjuvaihde on ainakin aktiivisessa käytössä simppelimpi. Takapyörän irroitus on helpompaa, kaikki osat ovat näkyvillä, yksinkertainen rakenne, parempi hyötysuhde, kestävämpi, halvempi...

      Napavaihteen etuna on lähinnä näennäisesti yksinkertainen rakenne ja parempi kolhujen kesto (varauksella).

      • henrik721

        ketjussa 3 asentoa eka asento eessä toka asento keskellä ja kolmas asento pyörii tyhjää. 2 asentoa suosittelen.


    • Pomppukeppi

      Napavaihteen "huoltovapaushan" on oikeastaan ihan legendaa. Todellisuudessa napavaihdettakin pitäisi huoltaa ja rasvata melko säännöllisesti. Se on tietysti paljon helpompi jättää huoltamatta kuin ketjuvaihteet kun huolloon tarve ei ole koko ajan näkyvillä. Siksipä suurin osa pyöräilijöistä unohtaa huollon autuaasti ja ajaa kerralla takanavan loppuun eli siihen kuntoon että huolto ei enää ole mahdollista. Tähän toki kuluu aikaa yleensä monta vuotta mutta ei se silti ole ihan järkevää.
      Muuten valinta eri vaihdetyyppien välillä on aika lailla makuasia.

    • Mulla on jonkun verran yli 10v vanha maastopyörä ja ei siinä ole ihmeemmin tarvinnut vaihteita säädellä. Maastoajo on ollut suhteellisen rauhallista, kun on edelleen käytössä ja melko vähillä osien vaihdoilla olen pärjännyt.

      Osasarja siinä on Shimano Deore LX tasoa (eli ei halvinta mutta ei kalleintakaan). Maastoajojen jälkeen olisi saanut enemmänkin pestä pyörää... siltikään aikaa ei ole mennyt säätämisiin. Vanhan maantiepyörän takavaihtaja ehkä on jo siinä vaiheessa että "kaipaa jatkuvaa säätöä" eli pitäisi vaihtaa uuteen ja tarkasti toimivaan. Se pyörä on vielä vanhempi (ja ikäisekseen vähän ajettu).

      Jos pelkää säätämistä, ei kannata ostaa halvinta. Tai ainakin ostaa huollot seuraaville vuosille samalla... & laskee yhteissummalle edullisimman vaihtoehdon.

    • Sachs Torpedo

      Ei napavaihteen huoltovapaus mitään legendaa ole, ei ainakaan Sturmey-Archer ja Fichtel & Sachsin (nyk. SRAM) napavaihteiden kohdalla. Omistan kaksi pyörää joilla lisäksi on ajettu varsin paljon jo 40 vuoden aikana näillä navoilla ja täysin ilman mitään huoltoja. Edelleen toimivat buiccin lailla!

      • henrik721

        deore lx vaatii deoreta vastaavan pyörän halpa 200euron maastopyörässe se ei toimi.


      • henrik721
        henrik721 kirjoitti:

        deore lx vaatii deoreta vastaavan pyörän halpa 200euron maastopyörässe se ei toimi.

        mulla on yoshemite vaihteeton ja kannattais ajaa sillä raaheen oulun sivukaupungilta. näkee toimisko se koko matkan.


      • henrik721
        henrik721 kirjoitti:

        mulla on yoshemite vaihteeton ja kannattais ajaa sillä raaheen oulun sivukaupungilta. näkee toimisko se koko matkan.

        6 tuntia tai 5 tuntia vois kestää. tai 4tuntia tai 3 tuntia tai 2 tuntia.


      • henrik721
        henrik721 kirjoitti:

        6 tuntia tai 5 tuntia vois kestää. tai 4tuntia tai 3 tuntia tai 2 tuntia.

        halvassa vähän hidas vauhti kalliimmass anopeempi ei paljoa renkailla voi korjata ja vanyteilla.


      • henrik721
        henrik721 kirjoitti:

        halvassa vähän hidas vauhti kalliimmass anopeempi ei paljoa renkailla voi korjata ja vanyteilla.

        vantteilla.


      • henrik721
        henrik721 kirjoitti:

        vantteilla.

        5euron bilteman kumit kempeleestä tosihyvät hintaisekseen on paksut ja jäykät ja hyvin suoraan tehty. 47


      • henrik721
        henrik721 kirjoitti:

        5euron bilteman kumit kempeleestä tosihyvät hintaisekseen on paksut ja jäykät ja hyvin suoraan tehty. 47

        vannenauhat sisään sinne 3euroa vai oliko 2euroa.


      • henrik721
        henrik721 kirjoitti:

        vannenauhat sisään sinne 3euroa vai oliko 2euroa.

        todettu on että uuteen pyörään tarvitaan uudet sisärenkaat uudet ulkorenkaat uudet vannenauhat.


      • Jep jep
        henrik721 kirjoitti:

        5euron bilteman kumit kempeleestä tosihyvät hintaisekseen on paksut ja jäykät ja hyvin suoraan tehty. 47

        B-kaupasta voi ostaa kaikenlaista pyöräilyyn liittyvää. Mm. lukkopolkimia, laukkuja (ne mustat) ja työkaluja. Renkaat ja polkupyörät eivät kuulu niihin.


    • Ihan oikeasti

      Tilatkaa valkotakit paikalle pakkopaidan kanssa!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tirkistelijä T...

      Tirkistelijä T... ei ole sokeutunut, vaikka näin juorutaan. Asuu nykyään Limingassa ja jatkaa sekopää touhujaan ainakin
      Haapavesi
      3
      1944
    2. Liian kiltti.. ?

      Tässä jo jonnunaikaa olen tuumaillut tätä kiltti ja kunnollinen juttua. Siis miksi oikeasti kiltit eivät muka kelpaa?
      Sinkut
      252
      1640
    3. Koettakaa nyt Trumpinkin fanit ymmärtää:

      Hän on myös jo vanha mies. Kukaan ei tiedä, mitä kunnossa hän on parin vuoden päästä.
      Maailman menoa
      244
      1557
    4. 1982 syntynyt Mahdi Alcheikh tuomittiin törkeästä lapsenraiskauksesta

      https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mies-raiskasi-15-vuotiaan-uimahallissa-turussa/8964984 Yli 4 vuotta vankeutta Oike
      Oulu
      54
      1494
    5. Pääsit nainen todella

      lähelle ja kaikki sinussa oli jotain selittämättömän kiehtovaa. Silti en koskaan ymmärtänyt sinua täysin. Mitä halusit t
      Ikävä
      105
      1378
    6. Kiitos, kun paljastit

      Vaikka mä tiesinkin! Nyt voi ottaa seuraavan askeleen? Hyvää yötä:)
      Ikävä
      11
      1209
    7. Voiko 40 tai yli

      Enää rakastua vai onko se jo game over?!
      Ikävä
      157
      1177
    8. En saa unta kun ajattelen

      Sinua mies. Sydäntä ahdistaa meidän välit 😌😞
      Ikävä
      66
      1163
    9. Kansan vihaama elokapina aikoo pysäyttää moottoritien ruuhka-aikana

      Mielenosoitus alkaa perjantaina kello 15 Länsiväylän ja Porkkalankadun risteyksessä. On se kummallista, että tuollainen
      Maailman menoa
      282
      1162
    10. Mopomiitti onnettomuus

      Vittu se tehdas-alue ole oikea paikka mopomiitille, Ja minkälainen vanhempi hyväksyy, että pojan mopo kulkee järkyttävä
      Kokkola
      33
      921
    Aihe