mitä oireita ylikunnossa on ja miten ne eroaa ylirasituksesta ?
ylikunto-ylirasitus
2
6138
Vastaukset
- lenkkari
Itse etsin juuri samaisesta aiheesta tietoa ja netistä löysin hakukoneella ihan hyvää perustietoa. Onnea etsinnälle! Varmaan kirjastoistakin löytyy aiheesta teoksia, en tosin ole itsekään käynyt vielä katsomassa, joten en voi suositella mitään...
- Veteraanienveteraani
Ylirasitustila on sama asia ja oikea nimitys kysymällesi asialle! Alla lainaus asiasta:
Liian paljon, liian usein ja liian kovaa
Eveliina Kutila
– Ylikunto on oikeastaan harhaan johtava nimitys, enemminkin pitäisi puhua ylirasitustilasta. Se tarkoittaa sen hetkisiin voimavaroihin nähden liiallista fyysistä rasitusta, Tampereen Urheilulääkäriaseman ylilääkäri Jari Parkkari kuvailee.
Ylirasitustilan muodostumiseen vaikuttavat fyysisen rasituksen lisäksi psyykkiset tekijät, jotka erityisesti tavallisella kuntourheilijalla muodostavat ylirasitusriskin. Stressaavassa elämäntilanteessa kova kuntoilu saattaa johtaa elimistön ylirasittumiseen, kun voimavarat eivät riitä yhtä aikaa kovaan ruumiilliseen ja henkiseen rasitukseen.
Ensimmäinen merkki ylirasituksesta on häiriintynyt yöuni. Muita merkkejä on kohonnut sydämen syke, joka herkästi myös nousee vähäisen ponnistuksen seurauksena. Lisäksi voi esiintyä normaalista poikkeavaa hikoilua: hikoilupuuskia, kylmähikoilua sekä käsien ja jalkojen hikoamista.
– Edelleen voi tulla yleistä haluttomuutta ja jaksamattomuutta, jotka ovat psyyken puolen oireita, Parkkari sanoo.
Hyvä peruskunto pienentää ylirasitusriskiä
Lepo on tärkeintä hoitoa ylirasitukseen, mutta täyslepoa Parkkari ei suosittele. Sen sijaan harjoittelun voimakkuutta on pudotettava, ja on keskityttävä tekemään hyvältä tuntuvia asioita. Koska ylirasitukseen vaikuttavat myös psyykkiset tekijät, olisi hyvä pohtia myös voisiko muilta elämänalueilta karsia rasitusta. Ylirasittuneena kova urheileminen ei enää kehitä kuntoa, lihaksia eikä hapenottokykyä.
Ylirasituksen riski on suuri, jos jatkuvasti harjoittelee vauhdikkaasti, jolloin syke on korkealla, yli 80 prosenttia maksimisykkeestä. Jos ei ole tottunut fyysiseen rasitukseen, elimistönsä voi saada ylirasittuneeseen tilaan myös yhdellä rankalla ja pitkäkestoisella liikuntasuorituksella.
– Yleisin syy ylirasitukseen on se, että liian nopeasti lisätään harjoittelun kestoa, määrää ja rasittavuutta, Parkkari kertoo.
Paras keino välttää ylirasitusta on hyvän peruskunnon hankkiminen. Peruskuntoharjoittelussa syke on matalalla tasolla: 110–135 lyöntiä minuutissa. Lisäksi liikuntasuoritukset ovat kestoltaan pitkiä.
– Peruskuntoharjoittelun avulla muodostetaan kunnon kivijalka, jonka pohjalta elimistö on kestävämpi ottamaan vastaan kovalla intensiteetillä tehtyjä harjoituksia, Parkkari sanoo.
Ylirasittuneen elimistön puolustusmekanismi ei ole parhaimmillaan, ja elimistö on herkempi erilaisille infektioille. Fyysisesti ylirasittunut ihminen on herkempi myös henkisellä tasolla, jolloin ahdistuneisuus ja alakuloisuus lisääntyvät.
Tavallisilla kuntourheilijoilla ylirasitus on harvinaista, mutta kilpaurheilijoilla yleisempää. Parkkari arvelee, että jokainen kilpaurheilija on jossain vaiheessa uraansa mennyt huippukunnon ja ylikunnon hienon rajan yli.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 427085
- 323968
- 493406
- 412978
- 172746
- 372238
- 162206
- 412173
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons472137- 412090