Leipä reseptejä?

pullataikina

Sain valmistujaislahjaksi monitoimikoneen taikinakoukkuineen ja haluaisin tehdä sillä jotain leipää. Mielellään helpoa ja edullista. Esimerkiksi tavan vaaleaaleipää tai kaura/sekaleipää.

Kiitos jo etukäteen!

26

1123

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • LeipuriMirja

      Googlaa -leipä resepti - saat lukuisia ohjeita.

    • TässäSulle

      Paras sämpyläohje

      5dl vettä
      1 pss kuivahiivaa tai 1 pala tuorehiivaa
      8 dl vehnäjauhoi tai hiivaleipävehnäjauhoi
      2 dl kauraleseitä
      1-2 dl 4viljan hiutaleita
      Suolaa
      4 rkl rypsiöljyä

      Sekota hiiva lämpimään veteen.
      Lisää 2 dl vehnäjauhoi.
      Peitä liinalla ja anna muhia 15-20 min, kunnes "kuplii".
      Sen jälkeen lisää vähän kerrallaan loput jauhoista, suola, leseet ja hiutaleet.
      Lopuksi öljy.

      Taikina jää löysäksi, joten riittää kun nostelee pellille nokareina.
      Saan tästä 15 sämpylää.
      Paista 200 asteessa noin 25min, tai kunnes saaneet hiukan väriä.

      Ihan sika hyvää!!!! :)

      • Ruisleseestä makua

        Kokeilkaa myös ruisleseitä ja vehnärouhetta ja ruishiutaleita sämpylöihin. Tulee enempi makua kuin kaurasta vaikka toki kaura terveellistä onkin. Jos tykkäätte jyväsämpylöistä niin lisäämällä taikinaan keitettyjä vehnän, kauran, rukiin ja/tai ohran jyviä tulee ihania sämpylöitä.


    • Puustinenko

      Onks kelää hajua että mitä nämä eri jauholaadut tarkoittavat? Mitä ominaisuuksia ja mihin kannattaa käyttää?

    • Leivonsäännöllisesti

      Mitähän tarkoitat tuolla "nämä jauholaadut". Vehnäjauhoon voi olla jauhettu kuorittua vehnää ja se on "valkoista". Hiivaleipäjauhossa ja grahamjauhossa on hiukan jyvän kuorta mukana ja se näkyy ruskehtavana värinä. Grahamjauhossa on hiukan myös karheampaa jaetta joukossa. Kaikkia vehnäjauhoja voit käyttää sämpylöihisi edelläolevan helpon ohjeen mukaan. Itse lisäisin nesteeseen aina ensin hiutaleet ja lopuksi vasta vehnäjauhot. Tässä tapauksessa taikina jätetään löysäksi, mutta jos on tarkoitus tehdä vaivattava taikina, on syytä lisätä viimeiset jauhodesilitrat vähän kerrallaan, ettei tule liian kovaa taikinaa.
      Pullaan käytetään sitä tavallista, valkoista vehnäjauhoa, ja pussissa lukee vaan yksinkertaisesti "vehnäjauho". Jos olet vähissä rahoissa, osta vaan halvinta jauhoa.
      Jos tarvitset lisää tietoa jauhoista ja leipomisesta, osta ihmeessä joku aiheesta kertova kirja, kirppikset ovat täynnä niitä.
      Sitten voita lämpimän sämpylän päälle ja muista kiittää kotileipuriasi!

      • taikinan vaivaaminen

        Varsinkin spelttijauhoja käytettäessä on välttämätöntä jättää taikina aika löysäksi ja lisäksi vaivata kauan. Esim. yleiskoneella kun vaivaa tunnin taikinaa, niin tulee rakenteeltaan hyvää leipää.


      • kuuklaamalla löytyy.

        "Jos tarvitset lisää tietoa jauhoista ja leipomisesta, osta ihmeessä joku aiheesta kertova kirja, kirppikset ovat täynnä niitä."

        - eiköhän tietoa netistä löydy yllin kyllin, ettei tarvii kirjoja ostella..


      • Äly hoi!
        taikinan vaivaaminen kirjoitti:

        Varsinkin spelttijauhoja käytettäessä on välttämätöntä jättää taikina aika löysäksi ja lisäksi vaivata kauan. Esim. yleiskoneella kun vaivaa tunnin taikinaa, niin tulee rakenteeltaan hyvää leipää.

        "Esim. yleiskoneella kun vaivaa tunnin taikinaa, niin tulee rakenteeltaan hyvää leipää. "

        - voi hitto mitä neuvoja täällä annetaan. Vai kokonainen tunti yleiskoneella. Purkkaako valmistat? Vähempi riittää!!!


      • d**
        taikinan vaivaaminen kirjoitti:

        Varsinkin spelttijauhoja käytettäessä on välttämätöntä jättää taikina aika löysäksi ja lisäksi vaivata kauan. Esim. yleiskoneella kun vaivaa tunnin taikinaa, niin tulee rakenteeltaan hyvää leipää.

        Ei ole mitenkään välttämätöntä vaivata kauaa, ellei halua rakenteeltaan pullamaista leipää. Leivon viikoittain spelttileipää, enkä ikinä vaivaa taikinaa. Ihan hyvää siitä leivästä tulee, vaikka vain sekoittaa aineet suurinpiirtein sekaisin - ainakin taikinajuureen leivottaessa. Voi olla että hiivataikina käyttäytyy eri tavalla.


    • aitoa leipää

      http://www.varasanos.com/PizzaRecipe.htm
      Tuo on samalla pizzaresepti, mutta suurin osa tekstistä on erinomaista leipäreseptiä. Siihen ei tule muuta kuin vettä, jauhoja, suolaa ja taikinanjuurta, ja taikinaa fermentoidaan jääkaapissa viikon jolloin leivästä tulee maukas ja aromikas. Tuolla linkissä leivän valmistus selitetään yksityiskohtaisesti.

      Hiivaa tai leivinjauhetta tms. kohtalaisen moderneja keksintöjä ei kannata leivän valmistuksessa ikinä käyttää. Aina taikinanjuurta että se maistuu leivältä eikä mauttomalta mössöltä. Jauholaadulla ei ole mitään väliä.

      • Hiivan puolesta!

        Eiköhän hiiva ole kaikkea muuta kuin "moderni keksintö"!!!

        Tässä lainaus wikipediasta:

        Leivinhiiva (Saccharomyces cerevisiae) on yksi vanhimmista leivän kohotusaineista, jolla saadaan leivonnaisten pehmeä ja kuohkea rakenne. Hiiva on elävä hyötymikrobi. Tuoreena hiiva on kimmoisaa ja väriltään vaaleanharmaata. Se on elävää solukkoa, joka suotuisissa olosuhteissa alkaa toimia ja lisääntyä. Yhdessä grammassa hiivaa on 10 miljardia 0,01 mm:n suuruista solua. Kaupasta ostettu hiiva koostuu yhteenpuristetuista hiivasoluista"

        Leivinjauhe sensijaan on suhteellisen tuore aine.

        Mistähän näitä idiootteja aina löytyy, jotka ottavat oikeudekseen arvostella muiden tapoja ja käytäntöjä, kertoen, että alkuperäinen (tms) tapa on se ainoa oikea??

        vitun typerät luuserit, olkaa hiljaa!


      • juuritaikina
        Hiivan puolesta! kirjoitti:

        Eiköhän hiiva ole kaikkea muuta kuin "moderni keksintö"!!!

        Tässä lainaus wikipediasta:

        Leivinhiiva (Saccharomyces cerevisiae) on yksi vanhimmista leivän kohotusaineista, jolla saadaan leivonnaisten pehmeä ja kuohkea rakenne. Hiiva on elävä hyötymikrobi. Tuoreena hiiva on kimmoisaa ja väriltään vaaleanharmaata. Se on elävää solukkoa, joka suotuisissa olosuhteissa alkaa toimia ja lisääntyä. Yhdessä grammassa hiivaa on 10 miljardia 0,01 mm:n suuruista solua. Kaupasta ostettu hiiva koostuu yhteenpuristetuista hiivasoluista"

        Leivinjauhe sensijaan on suhteellisen tuore aine.

        Mistähän näitä idiootteja aina löytyy, jotka ottavat oikeudekseen arvostella muiden tapoja ja käytäntöjä, kertoen, että alkuperäinen (tms) tapa on se ainoa oikea??

        vitun typerät luuserit, olkaa hiljaa!

        Kuivahiiva ja tuorehiiva ovat aika moderneja. Hiivaa on kyllä käytetty esim. taikinanjuuren muodossa muinaisista ajoista lähtien. Se tosin ei ole pelkkää hiivaa, sopiva sekoitus hiiva- ja bakteerilajeja jotka tuovat leipään parhaan maun.


      • aitoa leipää
        juuritaikina kirjoitti:

        Kuivahiiva ja tuorehiiva ovat aika moderneja. Hiivaa on kyllä käytetty esim. taikinanjuuren muodossa muinaisista ajoista lähtien. Se tosin ei ole pelkkää hiivaa, sopiva sekoitus hiiva- ja bakteerilajeja jotka tuovat leipään parhaan maun.

        Tarkemmin sanoen tuorehiiva keksittiin 1825, wikipedian mukaan:
        "In 1825 a method was developed to remove the liquid so the yeast could be prepared as solid blocks.[14]"

        Siitä alkoi leivän turmio ja alettiin leipoa mauttomia tuorehiivaleipiä.

        Osaltaan myös modernit isosatoiset vehnälajikkeet spelttivehnän tilalla ovat täysin turmelleet tämän äärimmäisen maukkaan ja ravinnerikkaan ruokalajin.

        Itse pitää leipoa jos haluaa aitoa taikinan juureen leivottua spelttileipää eikä teollista ravinteetonta, mautonta moskaa.


      • Runsas ja hiivainen
        aitoa leipää kirjoitti:

        Tarkemmin sanoen tuorehiiva keksittiin 1825, wikipedian mukaan:
        "In 1825 a method was developed to remove the liquid so the yeast could be prepared as solid blocks.[14]"

        Siitä alkoi leivän turmio ja alettiin leipoa mauttomia tuorehiivaleipiä.

        Osaltaan myös modernit isosatoiset vehnälajikkeet spelttivehnän tilalla ovat täysin turmelleet tämän äärimmäisen maukkaan ja ravinnerikkaan ruokalajin.

        Itse pitää leipoa jos haluaa aitoa taikinan juureen leivottua spelttileipää eikä teollista ravinteetonta, mautonta moskaa.

        Olitko tosiaan maistamassa "mauttomia tuorehiivaleipiä" v. 1825?

        Heitä voltti! Tähän ei voi enää kirjoittaa, että heitä homo voltti, kun nää vitun sivut sensuroi kaikki


      • Molemmat hyviä!
        aitoa leipää kirjoitti:

        Tarkemmin sanoen tuorehiiva keksittiin 1825, wikipedian mukaan:
        "In 1825 a method was developed to remove the liquid so the yeast could be prepared as solid blocks.[14]"

        Siitä alkoi leivän turmio ja alettiin leipoa mauttomia tuorehiivaleipiä.

        Osaltaan myös modernit isosatoiset vehnälajikkeet spelttivehnän tilalla ovat täysin turmelleet tämän äärimmäisen maukkaan ja ravinnerikkaan ruokalajin.

        Itse pitää leipoa jos haluaa aitoa taikinan juureen leivottua spelttileipää eikä teollista ravinteetonta, mautonta moskaa.

        Kaupasta saa todella maukasta hiivaleipää, jonka ravintoarvot ovat kohillaan. Toki itse tehty on aina itsetehtyä. :)


      • ei hiivaleipää
        Molemmat hyviä! kirjoitti:

        Kaupasta saa todella maukasta hiivaleipää, jonka ravintoarvot ovat kohillaan. Toki itse tehty on aina itsetehtyä. :)

        Kaupan hiivaleivässä on fytiinihappoa, joka estää kivennäisaineiden imeytymistä. Eli kannattaa se täysjyvähiivaleipä jättää pois, niin edes muussa ruoassa olevat kivennäisaineet imeytyvät. Taikinanjuurella hapattaminen sen sijaan pilkkoo fytiinihapon ja muuntaa leivän erittäin terveelliseksi.
        http://fi.wikipedia.org/wiki/Fytiinihappo

        Italiasta ja Ranskastahan saa enimmäkseen vaaleaa hapanleipää (taikinanjuurella leivottua), joka on todella maukasta ja terveellistä. Suomen hiivaleipä on lähinnä etovaa.


    • paras video aiheesta
    • leivän kanttu

      Mihin lienet valmistunut, kun lahjaki noin vaatimaton?

    • navettapiika

      vai leipomaan pitäs oppiaja tietenkin äkkiä. Jalo taito opetellaan hartaudella ja rakkaudella. Paras leipä syntyy yksinkertaisista ja tuoreista aineksista. Pohjaksi vettä lämmintä ja hiivaa tarpeen mukaan, suolaa, ryynejä ja jauhoja, anna koneen pyörittää. Loraus öljyä ja jauhoja, jotta taikina on kimmoista ja käteen tarttumatonta, anna nousta. Leivo leipäset a kohota, uuni sopivan lämmin ja paista. Kokeilemalla ja periksi antamatta opit ja leivot ne mestari luomukset, kukaan ei ole seppä syntyessään.

    • Kotileipoja

      Perusresepteihin saa mukavaa makuvaihtelua pienillä nikseillä
      - tumma olut nesteenä tuo leipään tuhtia makua ja väriä
      - porkkanaraastetta lisäämällä saat hyviä porkkanasämpylöitä
      - saksanpähkinärouhe, pähkinäleipä on ihanaa juustovoileivissä

      Mukavaa syksyä aloittajalle!

    • pullantuoksuinen äit

      Reseptejä tuli varmaan koneen mukana, netistäkin niitä löytyy.
      Parhaan leivän saat kun annat koneen käydä vaikkapa 8 min, 3 minuutin lepotauko, kone vaivaamaan 8 min. Leivästä riippuen tuo vaivaus ja lepoajat.
      Ammattikirjoista noita ohjeita löytyy. Ja niitä kirjoja taas vaikkapa kirjastoista, ellet viitsi itsellesi ostaa.
      Kunhan muistat jättää taikinan pehmeäksi ( löysähköksi ), saat myös pehmeää leipää.
      Ylempänä ollut sämpyläresepti vaikutti aivan hyvältä, lisäisin vielä siihen pienen lorauksen leipäsiirappia tai tavallista siirappia.

    • VAASAN MUHKU SÄMPYLÄ

      etsi googlesta juuri sinulle sopiva resepti ja lataa se =)

    • Karoliina Karppinen

      MODERAATTORI: OLE HYVÄ JA DELETOI YLLÄOLEVAT VIESTIT!

      Hiilarihörhöt sokeripäissään taas levittelevät Pekka Puskan natsipuolueen sairaalloisia myrkkydiabetesreseptejä.

    • mummo79

      Laita pohjaksi piimää saat soodalla kuohkeaa leipää.

    • juokaaes

      VOIKO JOKU AUTTAAA!!!!1 MÄ OON TÄYS LEVELINEN JA HÄVIIN KANALLE VOITTEKO ANTAA NEUVOJA MITEN VOIN TAPELLA SITÄ VASTAAN. OIKEESTI TARVIIN APUU!!"!!!!!!!11 VOINKO VAAN RAISKATA MORSON JA VAIHTAA WOWIIN??? PLIIIIIS AUTTAKAA PS. JUOKAA ES

    • Mummo

      Hei!

      Hyviä ohjeita, mutta vähän mauttomia.

      Ystävällisin terveisin
      Leipuri

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tänään pyörit ajatuksissa enemmän, kun erehdyin lukemaan palstaa

      En saisi, silti toivon että sinä vielä palaat ja otetaan oikeasti selvää, hioituuko särmät ja sulaudummeko yhteen. Vuod
      Ikävä
      20
      2283
    2. Nainen, sellaista tässä ajattelin

      Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost
      Ikävä
      228
      1714
    3. Seiska: Anne Kukkohovi myy pikkuhousujaan ja antaa penisarvioita

      Melko hupaisaa: https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ex-huippumalli-anne-kukkohovin-amerikan-valloitus-vastatuulessa-myy
      Maailman menoa
      305
      1251
    4. Miten tämä meidän tarina

      Sitten päättyy?
      Ikävä
      65
      959
    5. Kulujen jako parisuhteessa

      Hei, miten teillä jaetaan kulut parisuhteessa? Työttömyyttä ja opiskelua tulee omalla kohdalla jatkumaan vielä jonkin ai
      Parisuhde
      53
      915
    6. En todellakaan halua että

      Tämä päättyy näin
      Ikävä
      39
      834
    7. Missä olit kun tajusit, että teistä tulee joskus pari?

      Kuvaile sitä paikkaa, hetkeä ja tilannetta.
      Ikävä
      53
      815
    8. J miehelle viesti menneisyydestä

      On jo useampi vuosi, kun ollaan oltu näköyhteydessä. Jäi tyhjä olo, koska rakastin. En tietenkään sitä kertonut. Mutta e
      Ikävä
      31
      726
    9. Valitse, kenen kanssa seurustelet

      Seura turmelee, ja huono seura turmelee täysin. Vähän niin kuin valta turmelee, ja absoluuttinen valta turmelee kokonaan
      Hindulaisuus
      273
      673
    10. Paikat tapeltu

      Ei mennyt ihan persujen toiveiden mukaan Ei kait nyt 20 ääntä ja arpajais voitolla voi olla Ähtärin kaupungin puheenjoh
      Ähtäri
      33
      652
    Aihe