Miksi islamilainen kulttuuri taantui keskiajalta lähtien?

Grutvik

Kiistaton tosiasia on, että katolinen kirkko ja keisarivalta tuhosivat Rooman ja antiikin hienon kulttuurin ja sivistyksen ja Eurooppa vajosi synkkään kulttuuriseen pimeyteen eteenkin 500-luvulta lähtien aina 1300-luvulle asti, jolloin käänne parempaan (kirkon ja valtion luja kombinaatio purettiin) tapahtui.

Mutta mitkä olivat ne tekijät jotka aikaansaivat että antiikin sekä esim. intialaisen perinteen ja kulttuurin paremmin omaksunut islamilainen kulttuuri koki täysin päinvastaisen trendin? Korkea kulttuuri aina 1200-luvulle ja sen jälkeinen asteittainen mutta huomattava kulttuurinen taantuma.

Syy ei voi missään tapauksessa olla vain mongoolien hävitys. Sehän ei ulottunut kuin osaan islamilaista maailmaa. Kuitenkin taantuma iski koko islamilaiseen kulttuuriin.

9

283

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Molemmat islamilaisen kulttuurin keskukset, Bagdad ja Espanja, tuhoutuivat samaan aikaan, toinen mongolien ja toinen kristittyjen käsissä.

    • Todella valitettavaa

      Tästä ei ole nykyään lupa keskustella Suomessa. Se on vihapuhetta, uskonrauhan rikkomista ja mahdollista kiihoittamista kansanryhmää vastaan. Varmistin asian eduskunnasta. Aihe olisi kyllä mielenkiintoinen.

      • Aapo Jukola

        Euroopan kulttuurin tuhosivat germaanit. Kirkko pyrki ja onnistuikin säilyttämään siitä suuren osan. Germaaniongelma on ollut Euroopan suurin ongelma viimeiset pari tuhatta vuotta ainakin viime sotaan saakka.

        Toinen syy antiikin kulttuurin tuhoutumiseen oli 500-luvun erittäin tuhoisa rutto Euroopassa, joka autioitti moniia suurkaupunkejakin pitkiksi ajoiksi. Tämän tapahtuessa samaan aikaan, kun järjestäytyneeseen yhteiskuntaan kykenemättömät germaanijoukkiot hävittivät maanosaa, aiheutti antiikin taantumisen synkkään ja pimeään keskiaikaan.

        Tärkeimmät syyt islamilaisen maailman taantumiseen olivat keskiajan loppupuolella tapahtuneet islamilaisen maailman merittävimpien keskusten tuhoutumiset sodissa kristittyja ja mongoleja vastaan, todennäköisesti myös silloisen ruton vaikutukset olivat siellä ratkaisevia. Tämä 1300- luvun rutto ei onnistunut katkaisemaan Euroopassa nousevaa renessanssia, mutta vaikeassa kriisissä olleen islamilaisen maailman kehityksen se ehkä onnistui kääntämään huonoon suuntaan.


      • Anonyymi

        Jos asiasta ei saa keskustella miksi tämä ketju on vielä olemassa?


    • no, kaikki nuo kuluttuurit ovat itse asiassa vain muutaman sadan vuoden pituisia.

      Huokailin helpotuksesta kun tajusin tässä yhteidessä, että US- amerikalainen "korkeakultuuri", joka levinnyt laajasti, ei sekään ole ikuinen ja tule kohtamaan laskukautensa. Emme tule itse sitä näkemään, mutta hieno on tajua, että tule olemaan muitakin arvoja ihmisillä kuin raha.

      • orjuus muotiin

        Niin, vapautta aletaan suunnattomasti arvostaa taas siinä vaiheessa kun orjuus astuu taas käytäntöön...


      • Anonyymi

        Islamin kulta-aikaa kesti seitsemisen sataa vuotta mikä on varsin pitkä aika. Sitten kulttuuri jähmettyi tympeäksi teokratiaksi ja alkoi mennä tiedevastaiseen suuntaan. Lopputuloksen näemme kun katsomme esimerkiksi Pakistanin, Iranin tai Saudi-Arabian suuntaan.


    • Rautahans

      "ja sen jälkeinen asteittainen mutta huomattava kulttuurinen taantuma."

      Jos asiaa kysyttäisiin Iranilaiselta imaamilta, hän ei varmaankaan yhtyisi mielipiteeseen. Länsimaiset arvot omaksunut henkilö harvoin ymmärtää, että kulttuuri voi kehittyä johonkin muuhunkin suuntaan, kuin Amerikan mallin mukaan.

      • Anonyymi

        Jos mielipidettä kysttäisiin Iranissa vielä shaahin aikaan eläneeltä ihmiseltä siten, että imaami tai sille väärät mielipiteet ilmiantava kätyri ei olisi kuulolla niin hänelläkin voisi olla sanansa sanottavana nykytilanteesta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      124
      2833
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      258
      1193
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1191
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1031
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      973
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      970
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      926
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      43
      857
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      40
      848
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      42
      754
    Aihe