Miksi islamilainen kulttuuri taantui keskiajalta lähtien?

Grutvik

Kiistaton tosiasia on, että katolinen kirkko ja keisarivalta tuhosivat Rooman ja antiikin hienon kulttuurin ja sivistyksen ja Eurooppa vajosi synkkään kulttuuriseen pimeyteen eteenkin 500-luvulta lähtien aina 1300-luvulle asti, jolloin käänne parempaan (kirkon ja valtion luja kombinaatio purettiin) tapahtui.

Mutta mitkä olivat ne tekijät jotka aikaansaivat että antiikin sekä esim. intialaisen perinteen ja kulttuurin paremmin omaksunut islamilainen kulttuuri koki täysin päinvastaisen trendin? Korkea kulttuuri aina 1200-luvulle ja sen jälkeinen asteittainen mutta huomattava kulttuurinen taantuma.

Syy ei voi missään tapauksessa olla vain mongoolien hävitys. Sehän ei ulottunut kuin osaan islamilaista maailmaa. Kuitenkin taantuma iski koko islamilaiseen kulttuuriin.

9

175

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • sharyn

   Molemmat islamilaisen kulttuurin keskukset, Bagdad ja Espanja, tuhoutuivat samaan aikaan, toinen mongolien ja toinen kristittyjen käsissä.

  • Todella valitettavaa

   Tästä ei ole nykyään lupa keskustella Suomessa. Se on vihapuhetta, uskonrauhan rikkomista ja mahdollista kiihoittamista kansanryhmää vastaan. Varmistin asian eduskunnasta. Aihe olisi kyllä mielenkiintoinen.

   • Aapo Jukola

    Euroopan kulttuurin tuhosivat germaanit. Kirkko pyrki ja onnistuikin säilyttämään siitä suuren osan. Germaaniongelma on ollut Euroopan suurin ongelma viimeiset pari tuhatta vuotta ainakin viime sotaan saakka.

    Toinen syy antiikin kulttuurin tuhoutumiseen oli 500-luvun erittäin tuhoisa rutto Euroopassa, joka autioitti moniia suurkaupunkejakin pitkiksi ajoiksi. Tämän tapahtuessa samaan aikaan, kun järjestäytyneeseen yhteiskuntaan kykenemättömät germaanijoukkiot hävittivät maanosaa, aiheutti antiikin taantumisen synkkään ja pimeään keskiaikaan.

    Tärkeimmät syyt islamilaisen maailman taantumiseen olivat keskiajan loppupuolella tapahtuneet islamilaisen maailman merittävimpien keskusten tuhoutumiset sodissa kristittyja ja mongoleja vastaan, todennäköisesti myös silloisen ruton vaikutukset olivat siellä ratkaisevia. Tämä 1300- luvun rutto ei onnistunut katkaisemaan Euroopassa nousevaa renessanssia, mutta vaikeassa kriisissä olleen islamilaisen maailman kehityksen se ehkä onnistui kääntämään huonoon suuntaan.


   • Anonyymi

    Jos asiasta ei saa keskustella miksi tämä ketju on vielä olemassa?


  • 1ulkomaalainen

   no, kaikki nuo kuluttuurit ovat itse asiassa vain muutaman sadan vuoden pituisia.

   Huokailin helpotuksesta kun tajusin tässä yhteidessä, että US- amerikalainen "korkeakultuuri", joka levinnyt laajasti, ei sekään ole ikuinen ja tule kohtamaan laskukautensa. Emme tule itse sitä näkemään, mutta hieno on tajua, että tule olemaan muitakin arvoja ihmisillä kuin raha.

   • orjuus muotiin

    Niin, vapautta aletaan suunnattomasti arvostaa taas siinä vaiheessa kun orjuus astuu taas käytäntöön...


   • Anonyymi

    Islamin kulta-aikaa kesti seitsemisen sataa vuotta mikä on varsin pitkä aika. Sitten kulttuuri jähmettyi tympeäksi teokratiaksi ja alkoi mennä tiedevastaiseen suuntaan. Lopputuloksen näemme kun katsomme esimerkiksi Pakistanin, Iranin tai Saudi-Arabian suuntaan.


  • Rautahans

   "ja sen jälkeinen asteittainen mutta huomattava kulttuurinen taantuma."

   Jos asiaa kysyttäisiin Iranilaiselta imaamilta, hän ei varmaankaan yhtyisi mielipiteeseen. Länsimaiset arvot omaksunut henkilö harvoin ymmärtää, että kulttuuri voi kehittyä johonkin muuhunkin suuntaan, kuin Amerikan mallin mukaan.

   • Anonyymi

    Jos mielipidettä kysttäisiin Iranissa vielä shaahin aikaan eläneeltä ihmiseltä siten, että imaami tai sille väärät mielipiteet ilmiantava kätyri ei olisi kuulolla niin hänelläkin voisi olla sanansa sanottavana nykytilanteesta.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. No nyt! Toni Wirtanen kertoi ikävän uutisen - Vaimo Jannika B. kuittaa: "Jess! Nyt mäkin pääsen..."

   Asioissa kannattaa nähdä positiivisia puolia ja tämän vauvaa odottava Jannika B. tuntuu osaavan! https://www.suomi24.fi/viihde/no-nyt-toni-wirtanen-ke
   Kotimaiset julkkisjuorut
   14
   12076
  2. Wow! Uhkea Sointu Borg sensuellisti yläosattomissa - Janni Hussi täräyttää "Härreguud ku hieno..."

   Diili-voittaja Sointu Borg ei peittele muotojaan somessa. Nyt vuorossa aikas rohkea otos vai mitä mieltä olet? Insta ehkä poistaa kohta, joten kannatt
   Kotimaiset julkkisjuorut
   24
   4515
  3. Korkeammat lämpötilat alkavat maksaa ihmishenkiä

   Monipäiväiset lämpöjaksot ovat nousemassa tasolle, josta on viime vuosina tullut ihmisille vaarallista. Ongelma syntyy, kun lämpötila ylittää kehomme
   Ilmastonmuutos
   112
   3613
  4. Nyt on pelottavaa mietelausetta stefulla lla

   Voisiko joku auttaa???? Tuntuisi hätähuudolta tämä viimeisin.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   66
   2495
  5. Martinan Personal Trainer koulutus

   Martina valmentaa muttei kukaan tiedä, missä on suorittanut tutkinnon. Miksi ei rehdisti esitä todistusta instassaan?
   Kotimaiset julkkisjuorut
   214
   834
  Aihe