Perustelu Gardnerin moniälykkyysteorialle

Pähkähullu tiedemies

Tämä viesti on tavallaan jatkoa viestille jonka laitoin ketjuun "mitä älykkyys on?". Yritän tässä selittä miksi mielestäni älykkyys on työmuistin ja aivojen prosessointinopeuden yhteisvaikutus.

1) Työmuisti
Ihmisen muistihan on aistista riippuvainen. Puhutaan auditiivisista, visuaalisista ja kinesteettisistä oppijoista. Sanan "oppija" voisi yhtä hyvin korvata myös sanalla "muistaja" koska oppiminenhan on tiedon siirtämistä pitkäaikaiseen muistiin. Ennen kun tieto voidaan siirtää pitkäaikaiseen muistiin sen on kuitenkin kuljettava lyhytaikaisen muistin kautta. Lyhytaikaisessa muistissa tapahtuu tiedon "karsinta" jossa epäoleellinen muistiaines suodatetaan. Epäoleellisen aineksen määrä taas on sitä suurempi mitä pienempi on työmuistin kapasiteetti. Kapasiteetti taas vaihtelee yksilöiden välillä. Sama kapasiteetti mahdollistaa useiden eri muuttujien huomioimisen ajattelussamme eli se kuvaa ajattelumme monimutkaisuutta ja tarkkuutta, eli suurta osaa ajattelukyvystämme. Koska oppiminen tapahtuu työmuistin kautta ja on riippuvaista aistista, voisi olettaa että myös työmuisti on riippuvaista aistista. Jos olette lukeneet asiasta tiedätte että tästä on olemassa epäsuoria todisteita. Ihmiset esim. mieltävät kirjaimet ja numerot eri tavalla. Kirjainten mieltäminen on auditiivisempaa kuin numeroiden (joiden hahmottaminen on osittain visuaalista ja liittyy kykyymme hahmottaa aikaa). Toisaalta ihmisten kyky pitää kirjaimia ja lukumääriä työmuistissa vaihtelee yksilöstä toiseen.

2) Lahjakkuuden lajit
Jos jokaiseen aistiimme liittyy oma työmuistin kapasiteettinsa kykenemme ajattelemaan eri aisteihin liittyviä asioita eri tarkkuudella. Esim. ihminen joka muistaa kuulemansa hyvin pystyy säveltämään päässänsä musiikkia paremmin kuin joku joka kykenee muistamaan vähemmän kuulemastaan. Ihminen kykenee myös "kuulemaan" sisäisesti sisäisen puheen avulla, mikä on merkittävä osa ajatteluamme. Voi siis melkein sanoa että verbaaliset ja musikaaliset ihmiset ovat myös auditiivisia ihmisiä. Ihmisen aistit ja niihin liittyvät työmuistin kapasiteetit muodostavat pohjan kahdeksalle älykkyyden lajille
1) Näköaisti Matemaattinen, kuvataiteellinen,sosiaalinen
2) Kuuloaisti Verbaalinen, musikaalinen,sosiaalinen
3) Tuntoaisti Liikunnallinen, intrapersonaalinen
4) Makuaisti Ruuanlaittotaito, monet huippukokit ovat lahjakkaita, mutta miten?
5) Hajuaisti Sama kuin edellinen, hyötyä myös esim. palomiehillä
6) Kyky hahmottaa aikaa Matemaattinen, liikunnallinen, musikaalinen, intrapersonaalinen, sosiaalinen
7) Kyky hahmottaa tunteitaan intrapersonaalinen, sosiaalinen

Lisäsin aisteihimme ajan hahmotuskyvyn ja kyvyn aistia oma mielialamme. Muiden aistien tavoin ne ovat tapoja joilla aivomme eri osat saavat tietoa ympäristöstään. Makuaisti ja hajuaisti liittyvät Gardnerin mainitsemaan ns. "luonnonälykkyyteen", joka on kulttuurissamme ehkä vähiten arvostetuin. Toisaalta esim. viiniekspertin kykyä erottaa eri juomien pienet vivahde-erot ei voi selittää verbaalisella, matemaattisella, liikunnallisella, kuvataiteellisella, musikaalisella, intrapersonaalisella ja sosiaalisella lahjakkuudella. Siihen liittyy oma lahjakkuuden lajinsa.

3) Yleisälykkyys
Ajattelumme tarkkuus ja monimutkaisuus on mahdollista selittää työmuistin kapasiteetilla, mutta ajattelunopeutta ei. Ihmiset poikkeavat tässäkin suhteessa toisistaan, mitä mitataan esim. WAIS-älykkyystestissä. Ajattelunopeus (tai prosessointinopeus, kummin vain) vaikuttaa kaikkeen ajatteluumme koska se kuvaa sitä millä nopeudella aivomme käsittelevät informaatioita. Muistan lukeneeni että informaation käsittelynopeus riippuu esim. neuronien synapseja ympäröivän myeliinitupen kemiallisesta koostumuksesta johon vaikuttavat osaltaan geenit ja luultavasti myös ruokavaliomme terveellisyys. Kun aistilla X on käytössä N yksikköä työmuistia niin aivot käsittelevät jokaista yksikköä samanaikaisesti. Tällöin tietoisuuden läpi kulkee tietoa N*P yksikköä aikayksikössä jos P on prosessointinopeus. Näin ollen nopeat aivot joilla on käytössään paljon työmuistia ajattelevat enemmän, eli ovat älykkäämmät. Ja ne myös ajattelevat tarkemmin ja huomioivat enemmän muuttujia kuten jo aiemmin mainitsin.Jos ajattelee kokonaisuutta niin älykkyyteen vaikuttavat siis prosessointinopeus ja kaikkien aistien työmuistien kapasiteetit. Prosessointinopeutta voidaan näin ollen pitää yleisälykkyytenä ja työmuistin voi ajatella ilmenevän erityilahjakkuutena.

4) Vielä vähän aivoista
Koko tämän teorian voi selittää sillä että aivojen eri osat ovat erikoistuneet erilaisen informaation käsittelyyn. Se millaista informaatiota aivojemme tarvitsee käsitellä riippuu aisteistamme. Siten sokeilla myös aivojen näkökeskus osallistuu ääni-informaation käsittelyyn.

16

234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • taitaa olla

      herkkyys erot. Herkkä hermosto. Herkät aistit, herkkä ihminen. Tietysti osittain kiinni virikkeistä ja sen "laadusta." Liikunta on myös mukavaa silloin jos siinä on hiukan rytmiä mukana. Mukavaa se on liikkua luonnossa tai käydä kuntotansseissa... jotkut tykkää kuntosaleista.

      • Puhalsit hiileen

        En ole älykkyysosamäärällä mitattuna älykäs, vaikka pidänkin luonnossa liikkumisesta, tansseista eritoten ja liikunnasta, varsinkin kuntouinnista. Eräs erittäin älykäs, siis jollainlailla todistetusti älykäs sanoi minua herkäksin. En kuitenkaan ole älykkyysosamäärällä mitattuna älykäs. Jo pelkästään tietokoneella taulukon tekeminen on vaikeaa ja joudun pyytämään siinä apua.


    • tepponen|

      Saa käyttää jonkin verran mielikuvitusta, jos käsittää herkät tunto-, kuulo-, ja makuaistit älykkyyden lajeiksi.

    • Revonperä

      Ihmisen älykkyys, ajattelu, muistaminen, asioiden ymmärtäminen jne. on aiheena kyllä erittäinkin mielenkiintoinen.
      Olen aiemmin itseni ja myöhemmin kolmen "erityislapseni" kohdalla ahminut alan kirjoituksia yms. sekä tehnyt jokapäiväisen elämän ruohonjuuritason tutkimusta.

      Iselläni toden näköisesti add keskittymishäiriö ja varmaan jotain muutakin erityispiirteitä aivojen toiminnoissa. Tämä on aina vaikuttanut oppimiseen ja näin myös omaan minäkuvaan, joka ei mairittelevaa arviota lunastanut.

      Huomasin kuitenkin jo varhain, että joitain asioita vain ymmärrän. Asioita jotka valtaosalle ihmisistä ovatkin yllättäen hankalia. Esim jotain Loogista ajattelua, tunneälyn asioita, taiteellisia asioita. Kaikki kuitenkin keskenää hyvin erilaisia asioita joilla ei oikein ole yhteistä lähdettä.

      Hankalaa on kuitenkin, että asioihin keskittyminen on vaikeaa. Samoin työmuisti on lyhyt tai ainakin se tuntuu siltä. Tämä voi tosin johtua myös tuosta keskittymiskyvyn puutteesta.

      Prosessointinopeus.. esim. lukiessani viesrasta kieltä sanat näyttävät tutuilta. Ne kuulostavat sisäisen ääneni lukiessa korvaani tutuilta, mutta en silti tiedä mitä sana merkitsee. Eli minun täytyy käyttää hetki jokaisen sanan tarkoituksen avaamiseen, jotta ikään kuin näkisin sanojen kuvaaman asian kuvanomaisesti ajatuksissani.
      Tämä tarkoittaa samalla sitä, että tekstin kääntäminen saati suoraan puheesta tulkkaamisen prosesssointi on tuskallisen hidasta.

      Olipas piristävää kirjoitella tähän.. Asiaa olisi vaikka millä mitalla, mutta aikaa ei, joten ehkäpä paalan vielä :)

    • NoinhanSeOn

      Aloittaja näyttää käyttävän termejä lahjakkuus ja älykkyys synonyymeinä. Sitä ne eivät ole vaan perimään sisältyvä älykkyys on lahjakkuuksien yksi osajoukko. Musikaalinen, kuvataiteellinen, liikunnallinen, sosiaalinen ym lahjakkuus ei sisälly älykkyyteen vaikkakin korrelaatiota voi olla.

      • motorinendebiili

        Älykkyys ja lahjakkuus periytyvät yhtälailla.


    • MuistaminenOnHelppoa

      Muisti ei ole kovin hyvä älykkyyden mittari kahdestakin syystä:

      1) muistaminen onnistuu kaikilta.
      2) muistamista voi harjoitella
      3) muistaminen on tekniikkalaji
      4) muistaminen riippuu tehdystä työstä

      Älykkyys ei ole muistamista vaan kykyä päätellä.

      • ilmanmuistiaeionnistu

        Muistatko mihin suuntaan palikka pyörii ja kuinka paljon.


      • NoinSeOn

        Ihmisellä on erilaisia muisteja, kuten työmuisti ja pitkäaikaismuisti. Puhut ilmeisesti pitkäaikaismuistista. Kyllä tuo työmuisti on olennainen älykkyydessä. Esim. testeissä kun täytyy pitää mielessä miten kuvio kehittyy. Päättelyssä on myös tyämuistin ja pitkäaikaismuistin yhteistyö tärkeätä kun täytyy palauttaa mieliin olennaisia asioita pitkäaikaismuistista työmuistin prosessoitavaksi.


    • älyväläys

      Minä korostaisin luovuuden osuutta älykkyydessä. Aivojen kapasiteetti ja tehokkuus on toki oltava huipussaan samalla kertaa mutta ilman "luovaa hulluutta" älykkyys jää puolitiehen.
      Toki työryhmissä tämä puute voidaan korvata yhdistämällä luovia ja älykkäitä samaa tutkijaryhmään.

      • luovuudenraja

        Luovuudessa on raja, se raja on hulluus.
        Eli luovuuden tarvitsee toimia toteuttamiskelpoisuuden rajoissa.


      • NoinSeOn

        Luovuus on oma lahjakkuudenlajinsa. On ihmisiä jotka ovat luovia mutta ei älykkäitä, eli esittävät paljon tyhmiä ideoita, joita ei ole järkevästi pohdittu läpi. Tietysti myös positiivista korrelaatiota on esim. säveltäjät ovat usein molempaa sorttia.


      • älyväläys
        luovuudenraja kirjoitti:

        Luovuudessa on raja, se raja on hulluus.
        Eli luovuuden tarvitsee toimia toteuttamiskelpoisuuden rajoissa.

        Tuli huono sanavalinta, tarkoittamani "luova hulluus" olisi lähinnä ennakkoluulotonta luovaa ajattelua.


      • älyväläys
        NoinSeOn kirjoitti:

        Luovuus on oma lahjakkuudenlajinsa. On ihmisiä jotka ovat luovia mutta ei älykkäitä, eli esittävät paljon tyhmiä ideoita, joita ei ole järkevästi pohdittu läpi. Tietysti myös positiivista korrelaatiota on esim. säveltäjät ovat usein molempaa sorttia.

        Luovuus on aika mystinen lahjakkuuden laji. Jos vaikka kaupunkiliikenteessä lähdet toimimaan luovasti jälki saattaa olla rumaa. Toisaalta uusia innovaatioita ei juuri synny ilman kykyä ajatella asioita poikkeavalla tavalla, luovasti.
        Evoluutio on antanut meille ylimääräisen kyvyn joka on hyödyllinen meille, mutta vain tiettyyn rajaan asti.


    • kaikkeasitäonkin

      Kyllä älykkyyttä voi ilmaista vaikka lauseilla. Henkilö jolla ei ole nyt niin "kauhalla annettua" tietoa kannattaa perinteistä. Esimerkiksi ei niin lahjakas henkilö vastustaa esimerkiksi ttip- sopimusta koska se on hänen omille ansioilleen uhkana. Henkilö joka kannattaa kyseistä sopimusta ajattelee että koska hän on köyhä niin ainoa ratkaisu asian korjaamiseen saattaa olla kaiken muuttaminen. Tällöin henkilöstä joka kannattaa mullistavia muutoksia voidaan sanoa ..hän on älykäs. Kyllä tässä maassa voi ihan maailman tappiin asti olla köyhä ilman että siihen tulisi muutosta.Siksi älykkäät ihmiset ei vastusta mullistavia muutoksia koska ne ravistelevat ruususen untaan nukkuvaa yhteiskuntaa havaitsemaan muutoksen tarpeen. Ei älykkäät taas vastustavat muutosta koska pelkäävät.

      • taastulitilaus

        Valtion verorahoilla kilpailun vääristely, se vasta törkeää onkin.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1575
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1224
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      88
      1137
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      1056
    5. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      1007
    6. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      580
      1005
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      902
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      20
      900
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      764
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      690
    Aihe