Kylmäsavustus

Tampereelta nääs

Moi!

Tämä ketjun alle voisi lisäillä kaikkea kylmäsavustukseen liittyvää.

Asiaa voisi olla kaikesta mahdollisesta lähes primitiivisestä toiminnasta hifistelyyn asti.

Esim. kylmäsavustusta ulkona, jolloin savu nuotiosta nousee rinnettä pitkin ja jäähtyy samalla, tai savua jäähdytetään vaikka vedellä vs sisätiloissa, tai muuten kylmäsavustukseen varatussa tilassa tapahtuvaa termostaattiohjattua toimintaa hälyytyksineen.

Mitä tuotteita olette kylmäsavustaneet. Yleisimmät lienevät kala ja liha. Oletteko kokeilleet muita?

Kuinka usein harrastatte toimintaa, vai onko kylmäsavustus teille elinkeino?

Jotain muuta asiaa kylmäsavustuksesta??

26

11136

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • joku vaan

      On helpompiakin tapoja.
      Valmiina saa savusampo-nimisen sähkövastuksen, sen päälle vaan lisätään parin tunnin välein vaikka omenapuukiekkoja.

      Jos haluaa säästää niin 35 watin halogeenispotti ajaa saman asian.

      Tai peltilevylle pultatut tehovastukset joita syötetään akkulaturista.

      Tuleehan tuota harrastettua kerran tai pari vuodessa, aina isompi erä kerralla koska on suhteellisen työlästä.

      • Tampereelta nääs

        Näköjään alkuperäiseen viestiin on vastannut pari vesipäätäkin.

        Mitä noista luettelemistasi laitteista itse käytät? Savusampoa, halogeenispottia, vai itserakennettua viritelmää?

        Näin syksyn aikaan kylmävasustus onnistuu ulkosalla helpommin, kun ulkolämpötila ei enää ylitä 20 astetta! Onko sinulla käytössä jääkaappi "savupönttönä", vai miten olet ratkaissut lämpötilaongelman?


    • savua keuhkoon

      joo ei siinä mitään hifistelyä ole, paksua persettä ja tyhjää pääte se vain vaatii.

    • eipä toiminu

      Minäkin kokeilin kylmäsavustusta, oli sellaanen melekonen lohenrontti, jätin se yöksi ulos pakkaseen (-38), eipä tuo ollu savustunna vaikka naapurin navettakin palo.

    • Savuilija

      Eilen ilmestyi postissa Hong Kong -liikkeen mainoslehtinen. Siinä oli mainittuna jokin halpa systeemi kylmäsavustusta varten. Ei tainnut maksa kuin n. 40 euroa? Onko laitteesta kokemuksia?

      • savukalaa

        Hankin kyseisen laitteen. Tein kyllä ohjeen mukaan, eli suolasin lohifileen hyvin ja laitoin kuivaamisen jälkeen savustumaan. Savunmuodostus ei vain toiminut täysin moitteettomasti. Puru piti sytyttää pari kertaa uudelleen.


    • ammattimies savustus

      Taidat olla naivi ja yksinkertainen, ei neljänkympin halpisjuttuja järki-ihmiset kokeile, vain haihattelijat, jotka eivät asiasta mitään ymmärrä.

      • Tampereelta nääs

        Edelleen vesipäitä riittää. No ei voi kauhalla vaatia, jos on lusikalla annettu!


      • keittiöihme

        Eipä se savusampo paljon enempää maksa,luultavasti tuote ei ole monellekaan vielä tuttu.Toimii loistavasti


      • Tampereelta nääs
        keittiöihme kirjoitti:

        Eipä se savusampo paljon enempää maksa,luultavasti tuote ei ole monellekaan vielä tuttu.Toimii loistavasti

        Minkälaisia esivalmisteluja ko tuote vaatii? Entä miten savustettavat tuotteet pitää esivalmistella? Mitä tuotteita olet kylmäsavustanut (kalaa)?


    • ei turakainen

      No savusampo on sellainen turakaisten vehje. Ensiksi sahaat lepästä siihen vastuksen päälle sopivia kiejkkoja. Sitten tarvitsen vanhan jääkaapin (toimivan)
      Laitat savusampo mutikan jääkaapin alahyllelle ja molemmista töpsölit seinään.
      Jääkaapin yläosaan tiivisteen väliin palikat, että savu pääsee sieltä ulos.
      Savustettavat tuotteen esim. lohifileet, aika ohuet, muuten ei tule hyvää.
      Seuraavaksi vaihdat leppäpalikan aina puolen tunnin välein ja tarkastat lämpötilan, jääkaapissa se pysyy hyvin hanskassa.
      Köyhän tapa on laittaa normi savulaatikkoon litran limupullo, vettä täyteen jäädytettynä, se pitää lämpötilan tarpeeksi matalana kun pulloja vaihtaa tarpeeksi usein.
      Eli koko homma on sellasta turaamista, että kerran pari viitsii tehdä, sitten ostaakin jo kaupasta hyvää kylmäsavufilettä valmiina.

      • Savusukeltajan blues

        Näin tein!

        Naudan sisäpaistia n. 2 cm paksuna "pihvinä" neljä kpl. Käytössä SavuSampo. Savustuspalikat omanapuuta, joista jokainen palatuottaa savua jopa 4,5 tuntia!

        Lihat olivat n. 24 tuntia reilussa suolassa. Kevyt huuhtelu ja huolellinen kuivaus. Sitten savuun ja 18 tunnin jälkeen pois. Lihat pakastepussiin ja kaksi vuorokautta jääkaapissa.

        Oli niin hyvää, että melkein vituttaa!

        Ei todellakaan ole kiireisten ihmisten harrastusta. Onnea ja hyviä hermoja kaikille, jotka uskaltavat kokeilla. Itse aion puuhastella vielä ennen pakkasia useasti tämän harrastuksen parissa.

        Niin ja "savupönttönä" oli ihan normaali kaasugrilli.


      • Savusukeltajan blues
        Savusukeltajan blues kirjoitti:

        Näin tein!

        Naudan sisäpaistia n. 2 cm paksuna "pihvinä" neljä kpl. Käytössä SavuSampo. Savustuspalikat omanapuuta, joista jokainen palatuottaa savua jopa 4,5 tuntia!

        Lihat olivat n. 24 tuntia reilussa suolassa. Kevyt huuhtelu ja huolellinen kuivaus. Sitten savuun ja 18 tunnin jälkeen pois. Lihat pakastepussiin ja kaksi vuorokautta jääkaapissa.

        Oli niin hyvää, että melkein vituttaa!

        Ei todellakaan ole kiireisten ihmisten harrastusta. Onnea ja hyviä hermoja kaikille, jotka uskaltavat kokeilla. Itse aion puuhastella vielä ennen pakkasia useasti tämän harrastuksen parissa.

        Niin ja "savupönttönä" oli ihan normaali kaasugrilli.

        Viime viikonloppuna kylmäsavustin poron ulkofilettä. Tein samat alkuvalmistelut, kuin naudan sisäpaistille. En tosin huuhdellut lihaa, mutta kuivasin hyvin.

        Onnistui älyttömän hyvin!! Niin ja file oli savussa aiika tarkalleen 25 tuntia. Sen jälkeen säilyrin sitä muovipussissa jääkaapissa kaksi vuorokautta.

        Tuo kylmässä säilyttäminen on mielestäni erittäin tärkeää, koska se tasaa maut.


    • vajokin puuhaa

      Ja hauskaa oli vai?
      Tuollainen on varsinaista työttömän hommaa, muilla on toki muutakin tekemistä.

    • Savuilija
    • oikea savustaja

      lähes nyt siitä mainostamasta, täysin lapsellinen tuote, kylmäsavustuksen kanssa tuolla ei mitään tekoa. Lämminsavustukseen entiset konstit taas on parempia, kuin pussillinen tuollaista moskaa.

    • Savulohi

      Näitä ProQ kylmäsavustimia saa joko suoraan Bradleyltä tai samanlaisen voi ostaa Hong Kong-myymälästä. Toimii muuten erinomaisesti. Ongelmana on puhdistus, johon on parasta ostaa natriumhydroksidia, jota saa putkiliikkeestä. Se on erittäin vahva syövyttävä emäs, jota ei saa koskea paljain käsin! (Viemärin aukaisua varten myytävä aine.) Huuhtomisen jälkeen puhdistuksen voi viimeistellä paineilmalla. Puhdistus on helpompaa jos savustimen käsittelee ennen purun laittoa paistovuokiin tarkoitetulla sumutteella, joka estää karstan kiinnittymistä metalliin.

      Tämä on paras keksintö pyörän jälkeen. Minä savustan tavallisesti pari latausta jotka palavat tässä laitteessa kymmenkynta tuntia kumpikin.

    • hyh hitto soikoon

      lähde nyt siitä tomppeli, mainostaminen kun ei kuulu saitin tapoihin.

    • Savulohi

      Lohi on joka tapauksessa mainostamattakin kylmäsavustettuna aivan järjettömän hyvää. Tein savustimen vanhasta 150l jääkaapista ja ymppäsin siihen Bradleyn kylmäsavulaatikon. Lämmitystä tarvitaan pikkupakkasilla ja 60W sähkölamppu näyttää riittävän. Minulla on pari nelikymppistä tuuletusputkea yläreunassa, mutta yksikin olisi riittänyt. Savuboxin sisääntulo on pohjalla ja se on jotakin 90mm suuruusluokkaa. Kertokaas nyt mitä makuelämyksiä muut ovat löytäneet, olisi kiva kokeilla.

    • Savusukeltajan Blues

      Naudan sisäpaisti n. 1,2 kg on suolaantumassa. Paisti on neljässä osassa, jotta suolaantuu tasaisesti.

      Viikonloppuna on tarkoitus taas viritellä laitteet käyttöön. Nyt on lupailtu kylmäsavustuksen kannalta ihanteellisia kelejä, koska on vielä riittävän viileää. Käytössäni ei ole jääkaappia, joten tuo ulkolämpötila on minulle erittäin tärkeä.

      • Savusukeltajan Blues

        Onnistui jälleen hyvin, no ehkä hieman suolaista tuli tällä kertaa. Toisaalta kun laittaa ohuita siivuja ruisleivän päälle, niin ei tarvitse annostella niin paljoa.

        Lihat olivat savussa yli 30 tuntia ja vuorokauden sen jälkeen jääkaapissa. Suosittelen!


      • Savusukeltajan Blues
        Savusukeltajan Blues kirjoitti:

        Onnistui jälleen hyvin, no ehkä hieman suolaista tuli tällä kertaa. Toisaalta kun laittaa ohuita siivuja ruisleivän päälle, niin ei tarvitse annostella niin paljoa.

        Lihat olivat savussa yli 30 tuntia ja vuorokauden sen jälkeen jääkaapissa. Suosittelen!

        Syksyiset kelit lähestyvät ja on aika kaivaa taas esiin kylmäsavulaitteet. Kohta sitä taas on helppo ulkona tehdä, vaikka ei ole käytössä jääkaappia!


    • hylkykala kunniaan
    • työntäkää savusampo

      Itselläni on tuollainen omavalmiste labyrintti, johon mahtuu purua aika tarkalleen kaksi litraa. Ehkä desin enemmän. Se on kerran sammunut viimeiseen mutkaan, mutta muilla kerroilla on savunnut luotettavasti vuorokauden. Savunmuodostus on ollut erinomainen. Jääkaappi vaatii muutaman reiän jotta ilma pääsee vähitellen sisään ja savu ulos. Tuo teidän savusamponne ei ole ainoa oikea tapa, joten turha on vittuilla muiden menetelmien käyttäjille.

      • Tekemällä parhaaksi

        Mä osaan tehdä parhaiten ja on kunnon vehkeet, aina on onnistunu ja kehuja tullu!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Työsuhdepyörän veroetu poistuu

      Hallituksen veropoliittisen Riihen uutisia: Mitä ilmeisimmin 1.1.2026 alkaen työsuhdepyörän kuukausiveloitus maksetaan
      Pyöräily
      223
      6975
    2. Pakko tulla tänne

      jälleen kertomaan kuinka mahtava ja ihmeellinen sekä parhaalla tavalla hämmentävä nainen olet. En ikinä tule kyllästymää
      Ikävä
      42
      1249
    3. Fuengirola.fi: Danny avautuu yllättäen ex-rakas Erika Vikmanista: "Sanoisin, että hän on..."

      Danny matkasi Aurinkorannikolle Helmi Loukasmäen kanssa. Musiikkineuvoksella on silmää naiskauneudelle ja hänen ex-raka
      Kotimaiset julkkisjuorut
      27
      1052
    4. Yksi kysymys

      Yksi kysymys, minkä kysyisit kaivatultasi. Mikä se olisi?
      Ikävä
      75
      891
    5. Hävettää muuttaa Haapavedelle.

      Joudun töiden vuoksi muuttamaan Haapavedelle, kun työpaikkani siirtyi sinne. Nyt olen joutunut pakkaamaan kamoja toisaal
      Haapavesi
      48
      845
    6. Katseestasi näin

      Silmissäsi syttyi hiljainen tuli, Se ei polttanut, vaan muistutti, että olin ennenkin elänyt sinun rinnallasi, jossain a
      Ikävä
      61
      837
    7. Työhuonevähennys poistuu etätyöntekijöiltä

      Hyvä. Vituttaa muutenkin etätyöntekijät. Ei se tietokoneen naputtelu mitään työtä ole.
      Maailman menoa
      93
      794
    8. Toinen kuva mikä susta on jäänyt on

      tietynlainen saamattomuus ja laiskuus. Sellaineen narsistinen laiskanpuoleisuus. Palvelkaa ja tehkää.
      Ikävä
      38
      791
    9. Tietenkin täällä

      Kunnan kyseenalainen maine kasvaa taas , joku huijannut monen vuoden ajan peltotukia vilpillisin keinoin.
      Suomussalmi
      14
      756
    10. Jäähalli myynnissä!

      Pitihän se arvata kun tuonne se piti rakentaa väkisin.
      Äänekoski
      43
      733
    Aihe