Pidemmät matkat

Talvikala

Sattu silmään kysymys aiemman vanhan ketjun syövereistä josta ajattelin vähän kirjoittaa uutta aihetta. Liittyy myös vähän tuohon "paljonko enkat" -ketjuun joka näytti harmi kyllä menneen tukkon ihan sitä itseään heti alusta asti.

Nimimerkki TikiTiikeri kertoi 14.1.2009 ketjussa http://keskustelu.suomi24.fi/node/6667465 seuraavaa:

> Olin eilen Kuusijärvellä uimassa , vesi 2c , siellä
> joku nainen ui 750 m ja avannossa oloaika peräti 20 min,
> luulisi että tämä alkaa olemaan jo jonkunlaista SM ennätystä ,
> tai tietääkö kukaan mikä on SM tai MM ennätykset tässä lajissa ?

Suomessahan avantouinti on yleensä nopea pulahdus, ja esim. pään kastelemista vähän kauhistellaan ja kisoissa se on kokonaan kiellettykkin. Kisat 25 metrin hassut hatut päässä suoritettuine pyrähdyksineen ovat muutenkin (minun mielestäni) luonteeltaan enemmänkin karnevaaleja kuin kilpailuja.

Sen sijaan esimerkiksi Venäjällä ja Itä-Euroopassa (ja varmasti muuallakin) harrastetaan myös varsinaista kylmäuintia jossa uintityylinä normaali vapaa- tai rintauinti pää veden alla, ja matkat merkittävästi pidempiä. Varustuksena uimapuku ja uimalakki, joko tavallinen tai pidemmillä matkoilla neopreenistä tehty.

Pari hyvää esimerkkiä Tsekeistä linkkien kera, jos jotakuta muutakin sattuu kiinnostamaan.

Ensin vuosittainen "Memorial A. Nikodema" -kilpailu, vuonna 2010 veden lämpö 2.5°C, ilma -6°C ja kisamatkatkoina 100, 300 ja 750 metriä. http://www.otuzilci-praha.cz/cz/2010-12/memorial-a-nikodema-2010.htm .

Toinen vastaava kisa "Branicke Ledy", vesi 2.7°C ja ilma 1,3°C, matkat 100 metristä aina 1000 metriin asti. http://www.otuzilci-praha.cz/cz/2010-02/branicke-ledy-2010.htm

Tässä vielä hyvä kuva erään kisan (vesi 1,5 astetta) 750 metrin startista, 2 ensimmäistä kilpailijaa: http://extremewinterswimming.com/wp-content/uploads/chocendec2010-019.jpg
Ja itse matkalta: http://extremewinterswimming.com/wp-content/uploads/chocendec2010-021.jpg
Ja koko stoori tästä: http://extremewinterswimming.com/2010/12/winter-swimming-contest-chocen-czech-republic/

Tuo kilometri on pisimpiä matkoja mihin olen törmännyt, vedessäoloaika silloin kai juuri 10-20 minuutin tietämillä vauhdista riippuen. Tämä kuten varmaan mikä tahansa useamman sadan metrin matka vaativat tietty jo jonkinverran harjoittelua.

Enkä tässä tosiaan tarkoita että kenenkään pitäisi lähteä hölmöilemään omien rajojensa yli, mutta onhan se mielenkiintoista tietää mikä kaikki on mahdollista ihan tavallisenkin tallaajan saavuttaa niin halutessaan.

Ps, jos jollakulla löytyy lisätietoa vastaavista kisoista niin linkkejä tulemaan vaan. Itseltä löytyy myös jonkunverran lisäinfoa jos jotakuta kiinnostaa.

4

331

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Kylymää kyytiä

      Minusta tuo menee jos semmoiseen kilpailuhenkiseen extremeen, joka ei oikeastaan kosketa sitä mielihyväuimaria, joka hakee kylmäuinnista terveyttä ja hyvää oloa eikä kilpailua. Pitäähän tuollaisissa jutuissa olla jo mainitsemaasi neopreenipukua ja -pipoa ja huolto- ja ensiapuryhmä, jos sattuu onnettomuuksia. Minusta laji kuulostaa yhtä tajuttomalta kuin kilpasaunominen. Itse saunomisesta, joka on tarkoitettu alunperin puhdistumista, mielihyvää ja rentoutumista varten on tehty kilpalaji, jossa hengenlähtö on lähellä ja happipullot ja ambulanssi vakiovarusteena vierellä.

      Sitä on monenlaisia tapoja yrittää vaarantaa terveytensä ja henkensä, ja joillekin se on elämäntapa koska ilman sitä adrenaliinitäräystä ei mikään tunnu miltään vaan elämän pitää olla jatkuvaa vaaran tunnetta varsinkin jos elämässään ei katso pätevänsä millään muulla saralla riittävästi.

      Minä en oikein tajua, miksi avantouinnissakaan yleensä pitää kilpailla, ja tuo karnevaalinomaisuus sentään on hyvä piirre - pidetään laji iloisena ja leikkimielisenä eikä lähdetä hampaat irvessä pätemään. Monet haluaa avantouintia sen terveysvaikutusten takia, eikä rajojen hakemisen tai sen takia että se terveys halutaan ehdoin tahdoin vaarantaa vain sen takia, että se pitää vaarantaa jotenkin, kylmässä tai kuumassa tai muuten vaan. Periaattessa minusta on kuitenkin sama, mitä kukin elämällään tekee: jos joku haluaa hypätä pää edellä 100metristä pesusoikkoon ihan vain rajojen kokeilemisen takia, niin se hänelle suotakoon. En näe asiassa itse kuitenkaan mitään tavoittelemisen arvoista.

      Turussa on näkynyt veteraanikylmäuimareita, joilta onnistuu kyllä pidempikin matka ihan pelkissä uikkareissa. Olin itse ihmettelemässä erästä miestä, iältään noin 70v, joka ui pitkin Pitkälahtea kaikessa rauhassa ja laiturille palatessaan kasteli vielä päänsä ja lähti uudelle reissulle. Hän oli todistettavasti vähintään 20 min vedessä, joka oli noin 5-asteista, koska näin omin silmin enkä uskaltanut lähteä pois rannasta, koska epäilin selviääkö mies reissusta. Hän oli uinut jo ennen minun saapumistani ties kuinka kauan. Veteraaniavantoilijat on kuitenkin harrastaneet lajia jo vuosikymmeniä ja tottuneet alhaisiin lämpötiloihin ilman hypotermian vaaraa. He tietävät ja tuntevat kehonsa eri tavalla kuin nuorempi.

    • Talvikala taas

      Viestissä toin ehkä liiaksi tuota kilpailupuolta esille, eihän sen tosiaan tarvitse olla mikään itsetarkoitus. Sattui vain olemaan noita kilpailulinkkejä helpoiten saatavilla.

      Perimmäisenä ajatuksena oli kai nostaa keskustelua siitä että ovatko ne pidemmätkään uinnit lopulta hirveää extremeä, ihminen kun on yllättävän sopeutuvainen tässäkin. Ja vähän tietty kuulostella juuri sitä että onko pidempien matkojen uinti ehkä Suomessakin lopulta suht tavallista. Onhan noita Turkulaisvaari-tarinan tyylisiä kertomuksia tällä palstalla muutamia aiemminkin ollut.

      Onhan tämä koko laji jo itsessään ylipäänsä sellaista että sitä jotkut pitävät täysin hullun hommana ja ehkä vähän vaarallisenakin - eikös siinä tule helposti se sydänkohtauskin ja kaikkea! Ensimmäinen raja kun on kuitenkin aina ihmisten omassa mielessä ja yhteisessä konsensuksessa siitä mikä on mahdollista tai soveliasta.

      Jos vaikka noiden linkkien takaa katsoo Tsekin TV:n tekemää pätkää noista kisoista, niin kaikennäköistä, -ikäistä ja -kokoista uimaria siellä on, eikä heillä erityisesti näytä olevan verenmaku suussa tai muutenkaan hengenlähdön meininki vaan iloista porukkaa osallistumassa uintitapahtumaan. Ja ihan tavallisissa uimapuvuissa, lakki joillakin oli neopreeniä. Eivätkä tietenkään läheskään kaikki osallistumassa pisimpään matkaan vaan mulimassa vaikka "vain" sen satasen.

      Samaahan itseasiassa tämä sinunkin tarinasi Turkulaisesta papasta kertoo, ei hänkään mikään yli-ihminen ollut vaan ihan tavallinen papparainen joka oli uinut paljon kylmässä vedessä ja polski menemään sen mikä hyvältä tuntui. Tuskinpa hänellekkään rupesit rannasta tuohtuneena huutamaan että "mikä adrenaliininarkkari sinäkin vaari luulet olevasi, etkö ole saanut päteä elämässä tarpeeksi?". ;)

      Mitä kisaamiseen ja rajojen koetteluun ylipäänsä tulee niin haluvatahan monet esimerkiksi lenkkeilläkkin vain terveysvaikutusten takia, sitten löytyy niitä jotka haluvat sekä terveyttä että välillä vähän juosta porukassa vaikka Naisten Kympillä, niitä jotka haluavat kisailla puolitosissaan, ja niitä keitä ajaa puhdas kilpailuvietti voittaa maratonin maailmanmestaruus. Varmasti myös avantouintia (niinkuin joka ikistä muutakin lajia maailmassa) harrastaa tämä koko kirjo ihmisiä. Sallittakoot siis kisailu ja tavoitteidenasettelu myös tässä lajissa joka makuun, kunhan tosiaan mennään omaa kroppaa kuunnellen ja omat rajat tiedostaen. Ei mopolla maantielle ja niin eespäin.

      • Kylymää kyytiä

        Kiitos vastauksestasi!

        Minun pitää nyt tiedustella sinulta, millainen on oma kokemuksesi kylmäuintiharrastuksen parissa?

        "Ensimmäinen raja kun on kuitenkin aina ihmisten omassa mielessä ja yhteisessä konsensuksessa siitä mikä on mahdollista tai soveliasta."

        Tokihan se raja on ensimmäistä kertaa avantoon menijälläkin, jonkinlainen kynnys siinä ylittyy, kun ekaa kertaa menee jääkylmään veteen kaulaansa myöten. Mutta siinä se oma halu ylittää rajat on niin vahva, että haluaa kokeilla mitä se kehuttu jälkivaikutus oikein on. Avantouintia kai harrastetaan pääasiassa sen terveysvaikutusten vuoksi, eikä kylmään meneminen ole siis mikään itsetarkoitus ja perustu pelkkään näyttämisenhaluun. Toki täällä Turussakin on satunnaisia opiskelijaporukoita ja kaveruksia, jotka tulevat sen extremen ja kavereille näyttämisen takia muutaman kerran kokeilemaan mutta mitään pidempää harrastusta siitä välttämättä ei tule.

        Omalla kohdallani tuon rajoituksen poistaminen oli suurin asia koko harrastuksen aloittamisen kannalta. Raja on mielessä mutta minusta joku yhteinen konsensus ei ole mikään peruste olla tekemättä jotain tai tehdä jotain missä terveys tai lajin miellyttävyys voi vaarantua. Koen samoin esimerkiksi uimisen kohdalla. Uiminen on ihanaa, mutta jos siinä pitäisi lähteä kilpailemaan, niin maku lajiin menee heti, kun pitää alkaa asettaa aika- kilometri tavoitteita ja verrata itseään muihin kunnon kohottamisen ja mielihyvän sijaan. Kritisoin samalla tavalla kaikkia ruohonjuuritason harrastuksia varsinkin lasten kohdalla. On pakko kilpailla, koko harrastus tähtää vaan kilpailutilanteisiin ja peleihin, että saisi olla mukana jossain kivassa harrrastuksessa. Koko elämä on kilpailua, eikä mitään oikein saisi tehdä vain omaksi ilokseen.

        Kyllä ihmisen täytyy ne omat rajansa oman kehon ja mielen tuntemusten kautta itse asettaa, ja miettiä itsekseen miksi haluaa mitäkin ja miksi ei halua. Eihän kylmäuinti kesynä muotonakaan sovellu kaikille.

        "Tuskinpa hänellekkään rupesit rannasta tuohtuneena huutamaan että "mikä adrenaliininarkkari sinäkin vaari luulet olevasi, etkö ole saanut päteä elämässä tarpeeksi?"."

        Mulla ei ole yleensäkään ole tapana huudella ihmisille omia mielipiteitäni kenenkään asioista ja harrastuksista, saati että vuosikymmeniä lajia harrastanutta alkaisin osoittelemaan. Hän toimii mulle esimerkkinä, mutta en tunne itse tarvetta lähteä samalle linjalle, jos ei asiat luonnollista tietä päädy samaan pisteeseen vuosikymmenien myötä - jos saan ja pystyn lajia harrastamaan edelleen.

        Tuo pappa ui täysin omilla ehdoillaan, yksin ja omista syistään eikä kisannut kenenkään kanssa, on erittäin kokenut uimari. Pitkään kylmäuintia harrastaneilla sen hyvän olon tunteen saaminen on tiukempaa ja vaatii monesti pidempää oleskelua vedessä kuin vasta-alkajalla eikä euforia ole ehkä niin helposti saatavissa kuin aloittelijalla. Tuosta saa kyllä vinkkiä siihen, että kyllä ne pidemmätkin matkat onnistuu, mutta laji muuttuu aivan toiseksi, kun mielihyvän ja rentoutuksen tavoittelusta lähdetään kilpailemaan nopeudesta ja paremmuudesta. Ja ihan siis samalla lailla kuin löylykilpailussa; kuka kestää kauimmin kuumaa ja selviää hengissä.


    • KalaTalvi

      Iltaa taas, ja kiitos itsellesikin. Tästähän tuli ihan mielenkiintoinen keskustelu.

      "Minun pitää nyt tiedustella sinulta, millainen on oma kokemuksesi kylmäuintiharrastuksen parissa?"

      Kylmä vesi on jostain kumman syystä kiehtonut niin kauan kuin muistan, ja syksy- ja avantouintia olen harrastanut useamman vuoden. Minulle mainitsemasi terveysvaikutukset ovat itseasiassa sivuseikka, uinnista tuleva mielihyvä ja jopa "kicksit" ovat se juttu mitkä minua veteen ajavat. Tykkään nimenomaan uida ja olla liikkeessä vedessä, ja näinollen harrastukseni on aika syksypainotteista kun talven tultua pienehkössä avannossa paikallaan kellumisessa ei enää minulle ole samaa hohtoa. Harmi kun asun kaukana pääkaupunkiseudun kai ainoasta pidemmästä avannosta joka sijaitsee Vantaalla Kuusijärvellä.

      Urheilen muutenkin ja pidän lenkkeilystäkin vaihtelevissa säissä ja lämpötiloissa. Kliseistä kyllä mutta onhan siinä jotenkin enemmän elossa kun lenkillä myrskytuuli ulvoo korvissa tai kun polskii aallokossa alle kymmenasteisessa vedessä. Kaipa se on vastapainoa tälle muuten niin pehmustetulle ja suojatulle arkielämälle vähän venyttää niitä omien mukavuusalueiden reunoja urheilun ja luonnonvoimien kautta.

      "Uiminen on ihanaa, mutta jos siinä pitäisi lähteä kilpailemaan, niin maku lajiin menee heti.... Kritisoin samalla tavalla kaikkia ruohonjuuritason harrastuksia varsinkin lasten kohdalla. On pakko kilpailla, koko harrastus tähtää vaan kilpailutilanteisiin ja peleihin... Koko elämä on kilpailua, eikä mitään oikein saisi tehdä vain omaksi ilokseen."

      Arvelinkin että tämänsuuntainen ajattelu siellä viestiesi takana kurkki. Se onko yhteiskunta liian kilpailuhenkinen ja mihin lapset kasvavat on oma keskustelunsa, mutta vähän aiheen ohi tässä yhteydessä.

      Palaamme siihen että ihmiset ovat erilaisia. Otetaan sama lenkkeilyvertaus, ei maailmassa oikeasti ole mitään mekanismia millä se että joku juoksee maratoneja kilpaa estäisi jotakuta toista hölkkäilemästä vain omaksi ilokseen. Kumpikin toteuttaa omaa vapauttaan harrastaa juuri niinkuin itse haluaa eikä se ole kenenkään muun harrastamisesta pois.

      Lisäksi eiväthän läheskään kaikki kilpailuihin osallistuvat (oli laji mikä tahansa) suinkaan tee sitä verratakseen itseään toisiin, paljon on myös niitä jotka kilpailevat vain itsensä kanssa tai vain ylipäänsä mittaavat omaa kuntoaan, ja kilpatapahtuma vain sattuu tarjoamaan hyvät puitteet tähän. Itsekin olen lopulta hyvin epäkilpailullinen muiden suhteen, mutta sen sijaan omien rajojen siirtäminen ja kehittyminen (siis ihan yleisestikin lenkkeilyssä ym, mutta pakko myöntää että myös tässä uintihommassa) taas kiehtoo kovasti.

      Ymmärrän hyvin että niin kilpailu- ja rajanylitysmentaliteetit ovat monelle sellaiselle vaikeita ymmärtää tai jopa vastenmielisiä jos itseltään ko. geeni sattuu puuttumaan, mutta siinä tullaan taas näihin vapausasioihin ja erilaisuuden hyväksymiseen. Itse ymmärrän jopa saunakisat (vaikkeivät ne itseä niin kiinnostakkaan), mutta tämä Heinolan tragedia oli valitettavasti juuri niitä kertoja kun tolkku jäi kokonaan matkasta etenkin järjestäjiltä.

      On äärettömän harvinaista että mitään vastaavaa tapahtuu missään oikeissa urheilutapahtumissa, vaikka hyvinkin vaativia juoksu-, uinti- ja seikkailukisoja järjestetään maailmalla aika hulluissakin olosuhteissa. Kun järjestäjät ovat tehtäviensä tasalla ja tuntevat lajin, ja kilpailijat tiedostavat tasonsa ja ovat usein jo käyneet jonkinlaisen karsinnan läpi on tämä rajankäynti täysin turvallista.

      Yksi kylmäuintia koskeva kisa-esimerkki vielä, Alcatrazin saarelta uinti Tammikuussa http://www.waterworldswim.com/events/WA/index.htm noin kymmenasteisessa vedessä ja ajat 30-50 minuutin tietämissä. Tälläisiin suorituksiin ei tietenkään kylmiltään (heh heh) ole mitään asiaa ja kaikki asiaankuluvat varotoimet kuten turvaveneet on hoidettu. Varmasti aiheuttaa ihmetystä tai jopa paheksuntaa joissakin, mutta minusta on upeaa että näitäkin järjestetään ja nimenomaan ammattimaisesti asiat hoitaen. Ollaan taas alkuteeseissä eli että ihmisluonteet ovat erilaisia, ihminen on hämmästyttävän sopeutuvainen, ja kaikkea saa tehdä kunhan ei vahingoita muita ja tuntee omat rajansa.

      Näitä kirjoitellessa kun olen vähän joutunut pohtimaan että miksikäs tosiaan asiasta alunperin kirjoitin. Syiksi löytyi ensinnäkin katsoa löytyykö ns. kohtalotovereita, toisekseen jollain tavalla jakaa tietoa myös tästä harrastuksen puolesta noiden linkkien esimerkkien muodossa, ja kolmanneksi mahdollisesti keskustella vastaavista tapahtumista tai omista kokemuksista. Lisänä tuli näköjään hyvä keskustelu urheiluhenkisyydestä ja ihmisluonteiden eroista ylipäänsä. :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6599
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4253
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2670
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2050
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1578
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1074
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe