Mitä "subjekti" itseasiassa tarkoittaa?

...........

Mitä sana "subjekti" itseasiassa tarkoittaa?

Usein subjektin kerrotaan virheellisesti tarkoittavan tekijää, vaikka todellisuudessa sillä ei ole mitään tekemistä aktiivisuuden kanssa. Jos lause on passiivinen tai tilaa ilmaiseva (esim. tunnetta tai omistusta), tai subjekti on eloton (toimintakyvytön), subjekti onkin kokija.

-Hän tuli valituksi.
-Kissa löytyi. (Passiivisia lauseita.)

-Minä inhoan ötököitä.
-Hän omistaa kaksi autoa. (Tilaa ilmaisevia lauseita.)
(Usein tilaa ilmaistaan myös rakenteella, jossa aiheuttaja on subjektina ja kokija objektina, esim. "hyönteiset inhottavat minua.)

-Kivi lentää. (Toimintakyvytön subjekti. Kivi lentää vain, jos joku toimintakykyinen heittää sen.)

12

2245

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zsiba

      Lähdetäänpä kouluopetuksen tarpeista, lukio-opetuksen tavoite on oikeinkirjoitus ja "hyvä" kirjoitustyyli siten, että pärjää ylioppilaskirjoituksissa. Subjektin käsitettä tarvitaan lauseenjäsennykseen, koska on tapoja muodostaa lauseita, joissa lauseenjäsenet tyypillisemmin käyttäytyvät tietyllä tavalla. (Esimerkiksi: Pekka potkii palloa.) Se, että subjekti on monesti lauseissa jonkun toiminnan alulle paneva voima tai tekijä, on tapa kuvata subjekti, koska tuo kuvaus kattaa huomattavan määrän lauseita. Se ei ole kuitenkaan tyhjentävä kuvaus (kuten osoitit), mutta jos ajatellaan subjektin käsitteellistämistä oikeinkirjoituksen tarpeisiin, se on karkeanakin käsitteistyksenä mielekäs. Jos siis kaikki mahdolliset suomen lauseet otettaisiin ja tarkasteltaisiin niitä, subjektiksi tulkittavaa elementtiä olisi vaikea kuvata, koska subjektit voivat olla erilaisia nimenomaan siinä, mitä ne ovat merkitykseltään kuin myös muulla tapaa kieliopillisesti (en mene siihen). On kuitenkin mielekästä kuvailla tyypillisempi subjekti ja valjastaa se kielen teorianopetuksen tarpeisiin. Tyypillinen (sanoin siis tyypillinen, ei kaikki) subjekti kongruioi finiittiverbin kanssa lauseessa, minkä vuoksi oikeinkirjoitusta opetellessa on helppo tarkistaa, että lauseista tulee järkeviä.

      Niin - suomen kielessä siis otetaan kyllä kantaa siihen, mitä subjekti on, suosittelen lukemaan suomen kieltä, jos asia kiinnostaa.

      • Ei kouluopetus – jossa nykyisin opetetaan oikeinkirjoitusta ja hyvää tyyliä aika vähän – mitenkään vaadi harhaanjohtavia merkitykseen perustuvia määritelmiä. Kyse on vain kielioppien perinteestä.

        Esimerkiksi Isossa suomen kieliopissa on irtauduttu perinteestä. Subjekti määritellään muodollis-lauseopillisesti, kuten pitääkin: subjekti on verbin ensisijainen määrite; ks.
        http://kaino.kotus.fi/cgi-bin/visktermit/visktermit.cgi?h_id=sCHDEJEJI


      • zsiba
        Yucca kirjoitti:

        Ei kouluopetus – jossa nykyisin opetetaan oikeinkirjoitusta ja hyvää tyyliä aika vähän – mitenkään vaadi harhaanjohtavia merkitykseen perustuvia määritelmiä. Kyse on vain kielioppien perinteestä.

        Esimerkiksi Isossa suomen kieliopissa on irtauduttu perinteestä. Subjekti määritellään muodollis-lauseopillisesti, kuten pitääkin: subjekti on verbin ensisijainen määrite; ks.
        http://kaino.kotus.fi/cgi-bin/visktermit/visktermit.cgi?h_id=sCHDEJEJI

        Joku peruskoulua tai lukiota käyvä voi varmasti kertoa kuinka asian laita on, mutta tietääkseni koulumaailmassa ei käytetä Isoa suomen kielioppia vaan mitä äidinkielen kirjaa kulloinkin. Kouluopetus lähestyy muutenkin asiaa normatiivisesta näkökulmasta.
        Toisekseen - kyse ei ole harhaanjohtavasta määritelmästä vaan ainoastaan siitä, että kaikkea subjektista ei käsitellä koulussa, koska se ei ole tarkoituksenmukaista.


    • Kouluopetuksessa kielioppi taitaa olla jo aika vähällä osuudella, kun eihän se kiinnosta vaan pitää tehdä kaikenlaista luovaa tai olla tekevinään. Normatiivisuus on kovin kyseenalaista, ja oppikirjoissa on selviä virheitäkin, koska niitä ei ole pitkiin aikoihin enää tarkistettu.

      Mutta kysymyshän oli siitä, ettei opetus vaadi vääriä määritelmiä.

      Ei ole mitenkään kyse siitä, että ”kaikkea subjektista ei käsitellä”, vaan siitä, että jos määritelmä perustuu merkitykseen, kuten että subjekti tarkoittaa tekijää, se on väärä.

      Voi kysyä, tarvitseeko ihmisille ylipäänsä opettaa äidinkielensä kielioppia. Mutta jos opetetaan, opetettakoon jotain, joka on edes suunnilleen oikein. Eli joka parantaa ymmärrystä äidinkielestä eikä sotke sitä.

      Luepa zsiba vaikka oma viestisi ja analysoi, monessako lauseessasi subjekti ilmaisee tekijän. Jos tulos on enemmän kuin yksi, olet venyttänyt ”tekijän” käsitteen sellaiseksi, ettei se enää tarkoita mitään. Jos esimerkiksi ”se ei ole tarkoituksenmukaista”, niin minkähän tekijä se on?

    • zsiba

      "Ei ole mitenkään kyse siitä, että ”kaikkea subjektista ei käsitellä”, vaan siitä, että jos määritelmä perustuu merkitykseen, kuten että subjekti tarkoittaa tekijää, se on väärä."
      Niin kauan kuin sinullakaan ei ole esittää, kuinka lukio- (tai pk-)opetuksessa käsitellään, tämä menee jauhamiseksi. Arvelen, että kouluopetuksessa subjektia ei määritellä tiukkarajaisesti eikä pyritä esittämään, että käytäisiin läpi kaikki subjektista oleva tieto. Pidän mahdollisena, että kouluopetuksen seurauksena voi jäädä tulkinta siitä, että subjekti on "tekijä". Tulkinta voi olla eri asia kuin se, kuinka asiat esitetään.

      "Voi kysyä, tarvitseeko ihmisille ylipäänsä opettaa äidinkielensä kielioppia. Mutta jos opetetaan, opetettakoon jotain, joka on edes suunnilleen oikein. Eli joka parantaa ymmärrystä äidinkielestä eikä sotke sitä."
      Eihän sen esittäminen, että subjekti on USEIN tekijä, sotke käsitystä subjektista sen vuoksi, että "tekijyys" pätee useaan lauseeseen. Toisekseen suomen kielen kieliopin opettaminen on subjektin kohdalla mielekästä kongruenssivirheiden vuoksi.
      Lauseenjäsennys muuten aloitetaan kouluopetuksessa jo ala-asteella. Mallinnus on yksinkertaistettua ja jää sellaiseksi koko kouluajan, omasta mielestäni subjektin käsittely koulussa on vain esimerkki siitä, ettei kaikkeen voi keskittyä kuin pinnallisesti. Kaikista ei koulussa myöskään tule suomen kielen tutkijoita, jotka kirjoittavat kirjoja subjektista..

      En ole viestissäni väittänyt, että subjekti olisi merkitykseltään AINA "tekijä". Sen väittäminen, että väittäisin tuon "tekijyyden" sopivan merkitykseksi kaikkiin subjekteiksi katsottaviin lauseenjäseniin, osoittaa lähinnä sen, että viestini on suurpiirteisesti luettu ymmärtämättä sitä.

      • Zsiba, miksi kummassa minun tai kenenkään pitäisi esittää, ”lukio- (tai pk-)opetuksessa käsitellään”? Sinä olet väittänyt, että kouluopetuksessa subjekti pitää esittää tekijänä, joten sinun kai pitäisi perustella miksi.

        Esimerkiksi lukion Äidinkieli ja kirjallisuus -sarjan ”Käsikirja” kuvaa subjektin lauseen toiseksi perusjäseneksi (predikaatin ohella). Tämä on melkoisen implisiittinen mutta oikeansuuntainen määritelmä. Sitten ruvetaankin menemään harhapoluille: ”Se ilmaisee usein tekijän”. Valitettavasti käy yleensä niin, että kun ihmisille esitetään abstrakti toteamus ja konkreettinen toteamus, jälkimmäinen jää mieleen totuutena, ja varaukset (kuten usein-sana) unohtuvat.

        Mutta ei tuollaista sekaannusta _tarvita_. Miten se muka vaikuttaisi oikeinkirjoitukseen? Jos tarkoitat _lauseoppia_ ja mm. oikeiden muotojen valitsemista, niin siinäkään ei ole apua vääristä määritelmistä.

        Jos olet oppinut, että monikollinen subjekti vaatii monikollisen predikaatin, ja oppinut virheellisesti, että subjekti ilmaisee tekijän, niin miten kävisi lauseen "Kissat on söpöjä" kanssa? Eihän oleminen ole tekemistä, joten lauseessa ei sinun logiikkasi mukaan ole subjektia lainkaan! (Et muuten tehnyt ehdottamaani analyysia. Lienetkö löytänyt omasta tekstistäsi _yhtäkään_ subjektia, joka ilmaisisi tekijän?)

        Jos nyt haluat selittää, ettet väitäkään subjektin AINA tarkoittavan tekijää, niin mikä sitten on sinun määritelmäsi subjektille? Mikä ihmeen määritelmä on sellainen, että subjekti tarkoittaa joskus tekijää ja joskus ei? Yhtä hyvin voisi määritellä, että subjekti alkaa yleensä konsonantilla – sekin on joissakin tapauksissa totta, itse asiassa paljon useammissa.


    • zsiba

      Vastauksessa oli saivartelun iloa, puolustaudut asioita vastaan, joita en ole koskaan esittänyt. Kuten: "Sinä olet väittänyt, että kouluopetuksessa subjekti pitää esittää tekijänä".

      Minusta subjektia ei voi määritellä siten, että kaikki tapaukset sopivat määritelmään. Visk on ratkaissut subjektin määrittelemisen siten, että subjektin käsite on jaettu perussubjektiin ja e-subjektiin. Silti kaikki subjektiksi ajateltavat tapaukset eivät ongelmattomasti sovi noihin määritelmiin.
      Vastasin sitäpaitsi jo tuossa ensimmäisessä vastauksessani tuohon kysymykseen.

      • Mihinkähän viittaat sanoilla ”tuohon kysymykseen”? Ainakaan et vastannut pääaiheena ja otsikkona olevaan kysymykseen ”Mitä ’subjekti’ itseasiassa tarkoittaa?” lainkaan. Nytkin todistelet, että subjektia muka ei voi määritellä.

        On aika epäloogista sanoa, että X:ää ei voi määritellä siten, että kaikki tapaukset sopivat määritelmään. Silloinhan edellytetään, että X jo merkitsee jotain ja että on jokin annettua määritelmää korkeampi kriteeri, jonka perusteella voi sanoa, että määritelmä ei sovi johonkin. Siis on jokin määritelmä, mutta ei osata sanoa mikä.

        Et ole edelleenkään esittänyt yhtään esimerkkiä lauseesta, jossa subjekti ilmaisisi tekijän. Kyllä sellaisiakin on, yrittäisit edes!

        Ja kyllähän sinä väitit, että kouluopetuksessa tarvitaan subjekti, ja ainoa määritelmänsuuntainen, minkä esitit, perustui ajatukseen subjektista tekijänä. Yrittäisit nyt edes hiukan puolustaa ajatusta! Saataisiin edes debattia.

        Tämä viesti on minun kirjoittamani. Tuo edellinen lause käsittelee tekoa, toimintaa. Se ilmoittaa minut tekijäksi, eikö totta? Siiskö ”minun” on subjekti? Ellet hyväksy ajatusta, sinulla on mielessäsi subjektin käsite, joka ei perustukaan siihen ainoaan, mitä esität sen määrittelemisestä. Hyvä niin, mutta eikö silloin pitäisi vaihtaa määritelmää?

        Jos joudut hyvin monesta lauseesta, itse asiassa useimmista lauseista, sanomaan, että niissä subjekti ei ilmaisekaan tekijää (vaikka et analysoikaan asiaa paremmin), niin etköhän ole ajatusten umpikujassa?


      • zsiba
        Yucca kirjoitti:

        Mihinkähän viittaat sanoilla ”tuohon kysymykseen”? Ainakaan et vastannut pääaiheena ja otsikkona olevaan kysymykseen ”Mitä ’subjekti’ itseasiassa tarkoittaa?” lainkaan. Nytkin todistelet, että subjektia muka ei voi määritellä.

        On aika epäloogista sanoa, että X:ää ei voi määritellä siten, että kaikki tapaukset sopivat määritelmään. Silloinhan edellytetään, että X jo merkitsee jotain ja että on jokin annettua määritelmää korkeampi kriteeri, jonka perusteella voi sanoa, että määritelmä ei sovi johonkin. Siis on jokin määritelmä, mutta ei osata sanoa mikä.

        Et ole edelleenkään esittänyt yhtään esimerkkiä lauseesta, jossa subjekti ilmaisisi tekijän. Kyllä sellaisiakin on, yrittäisit edes!

        Ja kyllähän sinä väitit, että kouluopetuksessa tarvitaan subjekti, ja ainoa määritelmänsuuntainen, minkä esitit, perustui ajatukseen subjektista tekijänä. Yrittäisit nyt edes hiukan puolustaa ajatusta! Saataisiin edes debattia.

        Tämä viesti on minun kirjoittamani. Tuo edellinen lause käsittelee tekoa, toimintaa. Se ilmoittaa minut tekijäksi, eikö totta? Siiskö ”minun” on subjekti? Ellet hyväksy ajatusta, sinulla on mielessäsi subjektin käsite, joka ei perustukaan siihen ainoaan, mitä esität sen määrittelemisestä. Hyvä niin, mutta eikö silloin pitäisi vaihtaa määritelmää?

        Jos joudut hyvin monesta lauseesta, itse asiassa useimmista lauseista, sanomaan, että niissä subjekti ei ilmaisekaan tekijää (vaikka et analysoikaan asiaa paremmin), niin etköhän ole ajatusten umpikujassa?

        No, mitä debattiin tulee, se on hankalaa, koska et ole itse esittänyt mitään eriävää vaan ainoastaan räksytät jutuilleni kuin koira. Oikeastaan sanon kaiken olennaisen tuossa ensimmäisessä kommentissani. Voin tarkentaa, jos välttämätöntä, toisaalta luotan, että täällä ihmiset osaavat googlettaa. Keskityt vastauksissasi enemmän ulkokohtaisiin seikkoihin kuin subjektiin, etkä niin ikään ole yrittänyt esittää mitään määritelmiä. Sinulla on vähän erilaiset intressit käydä tätä keskustelua (=saivarrella lämpimikseen) kuin minulla.


    • Jos olet mielestäsi sanonut "kaiken olennaisen" eli kaiken mitä osaat sanoa, miksi et lopettanut siihen?

      • zsiba

        Meni hetki sen oivaltamiseen, mitä haluat painottaa tässä keskustelussa.


    • -linguisticumulusos-

      En ota kantaa mitä lukiossa pitäisi opettaa (varsinkin kun lauseenjäsenet opeltiin peruskoulussa ja lukiossa vain tehtiin tekstianalyysiesseitä.

      Subjekti on yksi lingvistiikan vaikeimmin määriteltäviä käsitteitä. Voisi kai sanoa, että se on latinan nominatiivilla ilmaistava lauseenjäsen ja muiden kielten vastaavat lauseenjäsenet.

      Subjekti on ensisijaisesti sanan muodon (eri asia kuin sananmuoto) mukaan määriteltävä käsite, ja sen määrittely on aika kielikohtainen, Baskissa (jonka järjestelmä on aika erilainen) subjekti ilmaistaan absolutiivi- ja ergatiivisijalla.

      Nuo mitä alussa lueteltiin ovat semanttiset roolit. Onkohan niillä joku selkokielisempi ilmaus. - siis tekijä, kokija, kohde (minusta huono termi tämäkin), saaja, hyötyjä, väline... - joskus tulisellainen määritelmä, että subjekti on se lauseenjäsen, joka muistuttaa eniten agenttia (tekijää).

      Sitten on informaatiorakenteen määritelmä, jossa subjektia vastaa teema, se tuttu asia (Euroopan kielissä lauseen alussa) ja objektia reema, eli uusi informaatio (lauseen lopussa). Jos nämä koodataan kielen rakenteeseen suoremmin, niiitä kutsutaan topiikiksi ja fokuksesksi. Subjekti on käytännössä aina teema. Jos lauseesta tekee passiivisen (siis oikeasti passivin, ei suomen nolla-persoonamuodon), topiikki (uusi info) on taas lauseen alussa subjektina.

      Eli lauseenjäsenet (subjekti, objekti...) putoavat johonkin näiden kategorioiden välimaatoon.

      Kävin muuten yliopistossa yleisen kielitieteen peruskurssin tuossa muinoin ja siellä tuli se sama määritelmä (tämän muun krääsän lisäksi) - SUBJEKTI ON SE, JOTA SANOTAAN TEKIJÄKSI. Eihän kukaan kuvittelekaan että subjekti on tekijä, mutta "se tekijämäinen", eli sanan muodon mukaan subjektiksi ymmärretty (kehäpäätelmä mutta toimii)

      Vaikkei subjektia "ole olemassa" silti kielitiede pelaa sillä hirveästi. Laskee vaikka sanajärjestyksiä SOV, VSO, SVO...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Useita puukotettu Tampereella

      Mikäs homma tämä nyt taas on? "Useaa henkilöä on puukotettu Tampereen keskustassa kauppakeskus Ratinan lähistöllä." ht
      Tampere
      269
      4941
    2. Kuka rääkkää eläimiä Puolangalla?

      Poliisi ampui toistakymmentä nälkiintynyttä eläintä Puolangalla Tilalta oli ollut karkuteillä lähes viisikymmentä nälkii
      Puolanka
      89
      3424
    3. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      42
      3328
    4. Leipivaaran päällä on kuoleman hiljaista.

      Suru vai suuri helpotus...
      Puolanka
      50
      2609
    5. Meneeköhän sulla

      oikeasti pinnan alla yhtä huonosti kuin mulla? Tai yhtä huonosti mutta jollain eri tyylillä? Ei olisi pitänyt jättää sua
      Ikävä
      45
      1827
    6. Koska näit kaivattusi viimeksi

      Milloin tapasit rakkaasi? Ja etenikö suhde yhtään?
      Ikävä
      97
      1630
    7. Lähetä terveisesi kaipaamallesi henkilölle

      Vauva-palstalta tuttua kaipaamista uudessa ympäristössä. Kaipuu jatkukoon 💘
      Ikävä
      97
      1438
    8. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      14
      1359
    9. PS uusimman gallupin rakettimainen nousija

      https://yle.fi/a/74-20170641 Aivan ylivoimaisesti suurin kannatuksen nousu PS:lle. Nousu on alkanut ja jatkuu 2 vuoden
      Maailman menoa
      144
      1035
    10. Tekiskö nainen mieli tavata...

      Viikonloppuna ja...?
      Ikävä
      70
      1027
    Aihe