Lasten uimamerkit/uimaan opettaminen

pikkulikanmutsi

Hei,
Onko ikärajaa milloin voi suorittaa ensimmäisen uimamerkin? Lapseni osaa: kastaa korvat veteen mennessä taaksepäin selälleen siis, yrittää kellua, mutta ei siis vielä pysy pinnalla. sukeltaa luokse, sukeltaa myös altaan laidalta veteen istuma-asennosta ja potkaisee seinästä vauhtia, nousee mahallaan "uidessa" tai sukeltaessa jaloilleen, kävelee itsenäisesti altaassa ja hyppii kävellessä, tekee kuplia pintaan ja osaa puhaltaa myös pinnan alta, sukeltaa renkaita pohjasta. Katselin erään kaverini lapsen uimataitovihkoa ja huomasin, että meillä täyttyi jo monet kriteerit. Eli siis oisko näillä mahollista saada varhaistaitomerkkiä, mikä meritähti se lienee nyt onkaan? Ja toiseksi, lapseni ei ole kiinnostunut uimakoulusta, joten olisiko mitään hyviä oppaita, jossa kerrottaisiin, miten vaihe vaiheelta voisi opettaa itse lasta uimaan. Käymme viikoittain uimassa ja on hyvin halukas oppimaan uutta, mutta ei tykkää siitä, että uimakoulussa sanellaan vaihevaiheelta mitä milloinkin tehdään. Joten itselläni olis mahdollisuus aina uintireissun yhteydessä kokeilla jotakin, kun vain tietäs miten ettei opeta vahingossa väärin. Vauvauinnissa ollaan käyty, siellä oppinut sukeltamisen taidon. Kellukkeilla, lötköpötköllä ja kelluntapuvulla ui eteenpäin, kelluntapuvulla kelluu myös selällään. Eli uimaoppaita, jos niitä on, voi kans suositella :)

3

866

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • os..

      Taidat olla itse väärässä, kun yrität opettaa lasta joidenkin oppikirjojen mukaan.

      >>Käymme viikoittain uimassa ja on hyvin halukas oppimaan uutta, mutta ei tykkää siitä, että uimakoulussa sanellaan vaihevaiheelta mitä milloinkin tehdään.

      Tenavalla on oikea asenne. Kun hän tykkää uimisesta ja haluaa oppia uutta, niin kyllä hän oppii uimaan. Tärkeintä on, että hän pitää uimisesta. Jos hänelle opetetaan jotain pakollisia temppuja, siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä.
      Minä opettaisin lapselle kellumista ja hengittämistä. Sen kun on oppinut, voi vedessä olla yhtä vapaasti kuin kuivalla maallakin.
      Täytyy siis vain potkia ja tehdä käsillään kannattavia liikkeitä ja hengittää silloin, kun nenä on veden pinnan yläpuolella.

    • alkup....

      Jossakin viestiketjussa suositeltiin lainaamaan kirjoja, joten siitä moinen ajatus lähti liikkeelle. Oppi esimerkiksi kerralla sukeltamaan reunalta, mutta ilman mallia ei olisi tätäkään oppinut. Eli hyvinkin nopeasti oppii kaikkea, kun on vain ideaa, mitä opettaa. En temppuja yritä opettaakaan.

    • Lapsi oppii parhaiten matkimalla. Toisin sanoen, jos joku on näyttämässä mallia uinnista, niin lapsi oppii kyllä. "Väkisin opeteltavia" asioita on oikeastaan ainoastaan uloshengitys veteen ja hengittäminen veden rajasta sisään. Tietysti suoritukset ovat helpompia opetella siten, että ne tehdään vaiheittain, kunhan vaikkapa käsiveto on sopivasti pilkottu yksinkertaisempiin osiin.

      Kolme tärkeintä asiaa, mitä pienelle lapselle voi mielestäni opettaa uinnista:

      (1) Hengitys. Esimerkiksi puhaltelemalla kuplia veteen, ja pyrkimällä sitten hengittämään mahdollisimman läheltä veden pintää sisään.

      (2) Pään asento. Otsa veteen, niska suorana, hartiat pinnalla. Jos uimahallissa on rankka puhdistusjärjestelmä tai lapsella arat silmät, niin uimalaseista voi olla apua, jos ne ovat mukavat ja tiiviin. Helposti yhdistettävissä vaikkapa kuplien puhalteluun, käsillä voi pitää kiinni lastenaltaan reunasta, jolloin lapsi tietää helpommin, missä pinta on ja että halutessaan pääsee helposti pinnan yläpuolelle.

      (3) Tasapaino vedessä. Tätä voi harjoitella erilaisilla kellunnoilla (X-asento, I-asento, K, kellonaikojen näyttäminen jos lapsi osaa katsoa kelloa jne.).

      (4) Veden alle meneminen. Kuplien puhaltelusta ja kellunnasta voi siirtyä siihen, että puhalletaan keuhkot tyhjäksi ja käydään pohjassa. Tästä voi siirtyä vaikkapa hämähäkkimies-käsipohjaan, eli yritetään edetä pohjassa lyhyt matka "hämähäkkimiehenä", vasten pohjaa ja kevyesti käsillä kaakelin reunoista yms. eteenpäin vetäen.

      Nuo kun on hallussa, niin voi enemmän siirtyä opettelemaan uintitekniikoita. Tietysti jo aiemminkin voi tehdä paljon juttuja, jotka sopivat noihin, kuten erilaiset liu'ut ja sukellukset.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      103
      1515
    2. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1154
    3. Mitä oikein

      Näet minussa? Kerro.
      Ikävä
      84
      1074
    4. Lopeta tuo mun kiusaaminen

      Ihan oikeasti. Lopeta tuo ja jätä mut rauhaan.
      Ikävä
      139
      986
    5. Uskoontulo julistetun evankeliumin kautta

      Ja kun oli paljon väitelty, nousi Pietari ja sanoi heille: "Miehet, veljet, te tiedätte, että Jumala jo kauan aikaa sitt
      Raamattu
      573
      942
    6. Mika Muranen juttu tänään

      Jäi puuttumaan tarkennus syystä teolle. Useat naapurit olivat tehneet rikosilmoituksia tästä kaverista. Kaikki oli Muras
      Sananvapaus
      1
      897
    7. Hanna Kinnunen sai mieheltään tiukkaa noottia Tähdet, tähdet -kotikatsomosta: "Hän ei kestä, jos..."

      Hanna Kinnunen on mukana Tähdet, tähdet -kisassa. Ja upeasti Salkkarit-tähti ja radiojuontaja onkin vetänyt. Popedan Lih
      Tv-sarjat
      8
      872
    8. Kotipissa loppuu

      Onneksi loppuu kotipizza, kivempi sotkamossa käydä pitzalla
      Kuhmo
      19
      832
    9. Oho! Farmi-tippuja Wallu Valpio ei säästele sanojaan Farmi-oloista "Se oli niin luotaantyöntävää..."

      Wallu oikein listaa epämiellyttävät asiat… Monessa realityssä ollut Wallu Valpio ei todellakaan säästele sanojaan tippum
      Tv-sarjat
      9
      664
    10. Helvetin hyvä, että "hullut" tappavat toisensa

      On tämä merkillistä, että yritetään pitää hengissä noita paskaperseitä, joilla ei ole muuta tarkoitusta, kuin olla riida
      Kokkola
      8
      630
    Aihe