Maustaminen

Maustamaton

Heippa kaikki ruoanlaiton ystävät!

Kaipaisin neuvoja maustamiseen. Tykkään hirveästi laittaa ruokaa mutta ruoan maustaminen ei ole mikään vahvin lajini. Harvemmin ruoka on oikeasti maistuvaa, yleensä melko mautonta tai vaihtoehtoisesti aivan liian mausteista :D

Kaikenlaisia vinkkejä nyt kehiin siis maustamisesta. Mitä mausteita sopii minkäkin ruoan kanssa? Missä vaiheessa ne kannattaa parhaan maun takaamiseksi laittaa? Ja ehkä se oleellisin, minkä verran laitetaan mausteita?

Enkä nyt meinaa pelkkää suolaa ja pippuria vaan siis muitakin mausteita, yrttejä, maustesekoituksia yms yms.

Kiitos jo etukäteen :)

24

3197

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • älä höpitä vaan.....

      Osta kuule oikea kirja, sellainen teos jossa käsitellään ruoanlaiton perusteita, sieltä löytyy myös perusmausteet ja niiden käyttö.

    • Maustamaton

      no voi jumatsuikero eikös tämä palsta ole sitä varten että näistä asioista täällä keskustellaan?!

      Hitto soikoon, ei ois pitäny kirjottaa tänne ollenkaan, arvasinhan minä että täältä ei saa kuin kettuilua takaisin...

      • keittiöihme

        Moikka
        On tietysti muutamia perusasioita, joita voisin kertoa ktn.
        -kun ruskistelet esim. jauhelihaa pannussa,lisää lihan joukkoon loppuvaiheessa valkopippuri,paprika,sipulihaketta ja hiven suolaa,tällöin esim.siitä tuleva kastike/laatikko maistuu valmiina paremmalta.Tarkoitan,että maustaminen on vaiheittain tehtäessä jotenkin lopputulokseltaan täyteläisempää.
        Keittoa tehdessäsi,freesaa ensin juurekset pienessä öljymäärässä ja lisää laakerinlehteä sekä pippuria.l. teet siis sopalle liemen etukäteen,joka on sitten maistuva.Itse en käytä lihaliemijauheita,mutta kyllä niillä laiskempi kokkikin sopan saa maistumaan muulta kuin vedeltä.Paistettu kala on parhaimmillaan pelkästään pippuri ja suola mausteena.Laitan itse paljaalle kuhafileelel lisäksi paprikajauhetta,annan seisoa huoneenlämmössä ennen paistamista n. tunnin ja pyöräytän kevyesti vahnäjauhoissa.Paprika antaa väriä,eikä tarvitse paistaa pintaa ihan kuivaksi värin takia. jne..pitkälti olis kerrrottavaa....


    • osta kirja

      Tuo neuvo keittokirjasta oli kyllä aivan asiallinen ja paljon parempi kuin sitä seurannut kirjotus.
      Maustaminen on sellainen juttu että parempi sinun on lukea se oikeasta kirjasta, kun saada jonkun oman maun mukaisia neuvoja, jostain yksittäisestä mausteesta.

      • vaikka olen tottunut ruuanlaittaja niin en suosittele vain keittokirjaa, jos sen mukaan maustaa niin kyllä on mautonta ! se voi tottumattomalle antaa vähän osviittaa mutta ei sen mukaan voi maukasta ruokaa laittaa. kun vain katselee tv:eestäkin kokkeja niin kyllä on mautonta ruokaa mitä tekevät. mutta nehän on kouluja käyneet ja heille tärkeintä on raakaaineiden maun esiintulo. jokaisen makuaistimus on erinlainen ja siksi se on vain kokeiltava itse.


    • Panhandle

      Yksi perusohje on, että ruokaa pitää maistella pitkin kokkaamista ja mausteita lisätä, jos ruoka omassa suussa on mautonta. Eri mausteet laitetaan eri vaiheessa, jotkut vaativat pidemmän ajan vaikuttaakseen, toiset taas laitetaan vasta ihan kypsymisen loppuvaiheessa. Joidenkin mausteiden maku paranee, kun ne "freesaa" rasvassa (tunnetuin esimerkki lienee sipuli, myös curryjauhe neuvotaan usein käsittelemään näin).

      Ei ole mitään yhtä selkeää ohjetta, koska kaikki riippuu siitä, minkälaista ruokaa olet tekemässä, ja viime kädessä tietysti siitä, miltä sen haluat maistuvan. Ei mauttomaan ruokaan ole muuta lääkettä kuin ahkera harjoittelu ja rohkeampi maustaminen.

      Eikä tuo kirjaohjekaan pöllömpi ollut, vaihtoehtoisesti voit tietysti selata ruokaohjeita netistä ja katsoa vähän osviittaa, minkä verran kokit neuvovat mitäkin maustetta laittamaan.

    • Maustamaton

      Kiitos jo näistäkin vastauksista. Toi freesaaminen on muunmuassa mulle aivan uusi asia. En ole tajunnutkaan, että mausteita freesattaisiin.

      Kyllähän kirjoja kannattaa lukea, en minä sillä tuota aiempaa kommenttiani tuonne tarkoittanut vaan sillä, että jos täällä jonkun keskustelun aloittaa niin näkyy aina olevan vastauksena, että lue kirja. Kun niitä kirjoja on miljoonia erilaisia, niin voisiko joku vaikka ystävällisesti heittää jonkun esimerkin? Yleensä ruokaohjekirjoissa vain kerrotaan määriä, mitä laitetaan ruoan sekaan mutta ei sitä missä vaiheessa ja mitenkä ne sinne laitetaan.

      Kaipasin aivan perusmaustamiseen vinkkejä ja niitä jo joitain tulikin. Kiitos siitä! Ei tässä mitään gourmet ruokaa olla tekemässä vaan perus arkiruokaa jauhelihasta, broilerista, pala- ja suikalepaisteista, sisä- ja pihvifileestä yms.

      Jotenkin en tykkää käyttää lihaliemivalmisteita, vaikka juurikin keittoon yleensä sellaisen, tai kaksi, nakkaankin. Mutta sihenkin haluaisin vaihtoehtoja ja itse asiassa taidan tota freesausta ens kerran kokeilla miten toimis.

      • keittiöihme

        Kiva juttu
        Jos lähdetään siitä, että raaka-aineet ovat samat,lopputulos voi todellakin olla ihan eri makuinen/näköinen.
        Pihvin maustajissakin meitä on moneen junaan.Toiset maustaa vasta paiston jälkeen pihvinsä,itse teen sen pannulla ruskistettu puoli kerrallaan.Johtuen siitä,että nykyisin haluan syödä pihvini kypsänä.Valmis pippuri/paprika/suolaseos pihvin pinnalla kärähtää,ollen siis kitkerää pidemmän paiston aikana.Tietysti ohuet pihvit kyllä maustan etukäteen.
        Mitään etukäteismarinointia en juurikaan käytä,olen enemmin kastikevalmistaja.Ja pidän siitä,että kukin ruoka maistuu juuri siltä itseltään.Lisäkkeillä ja kastikkeilla voi tehdä elämyksiä.esim.alkoholi,voi,sipuli,etikat jne kastikkeiden pohjalla lisäävät kastikkeen syvyyttä todella paljon.Kokit keittelevät kastikepohjia perinteiseen tyyliin enää harvemmissa paikoissa, koska Karjaportti ja HK ainakin valmistavat demi-glace-pohjakastikkeita,nykyisin ovat olleet jo kuluttajillekin saatavilla kaupoissa. Tsemppiä sinulle ja kysy vaan,= FIKSUA.Vastailen jos kykenen.


    • Panhandle

      Keittoon saa makua myös freesaamalla kasvikset rasvassa ennen liemen lisäämistä.

      Jos olet oikein viitseliäs, teet liha- tai kalakeitolle pohjan itse. Jotkut paahtavat lihat (soppalihaa, halvempia ruhonosia ja luuta joukossa, saa lihakaupoista ja halleista, tavallisista ruokakaupoista ei yleensä) ensin uunissa ja vasta sen jälkeen keittävät ne mausteiden (suolaa, kokonaisia maustepippureita, kokonainen sipuli, laakerinlehti) kanssa kypsiksi. Kalakeiton pohja tehdään kalan "perkeistä", jotka siivilöidään liemestä pois ennen kasvisten lisäämistä.

      Liemen maun salaisuus on pitkä haudutus, maku tiivistyy, kun liemi keitetään kokoon. Lientä voi keittää ison kattilallisen ja pakastaa pienempiin eriin.

      Ehkä me luemme eri ruokaohjeita, mutta kyllä minun käyttämissäni (esimerkiksi Hesarin Ruokatorstai, sekä lehdessä verkkosivuilla että kirjassa) ohjeissa sanotaan, kuinka paljon mitäkin maustetta laitetaan ja missä vaiheessa.

      Hyvä peruskeittokirja on Aura Liimataisen Parasta kotiruokaa ja makuja maailmalta. Itse olen ihastunut myös tuohon mainitsemaani Ruokatorstaihin, siinä on sekä yksinkertaisia että vähän mutkikkaampia ruokia, mutta ei mitään ylenpalttista hienostelua kuitenkaan. Kannattaa vilkasta, jos kohdalle osuu.

      • siis nämä handuun

        Törmä, Topi: Mausteet ja yrtit. 60 pakinaa maustamisesta ja maistamisesta. Otava 1963 (2 p.). .... Pulla, Armas J.: Mausteet. Otava 1978 (2 p.). 143 s. ...


    • Maustamaton

      Kiitos kaikille vastauksista. Ohjeitanne soveltaen sain eilen oikein maistuvan uunissa haudutetun valkosipuli-broileripadan aikaan.

      Nuo nettisivut olivat oikein hyviä, kiitos niistä. Eiköhän tässä pikkuhiljaa päästä kohti maistuvampia ruokia :)

    • siv106

      Löytyy tietenkin www.iherb.com

      Tuhannet suomalaiset ovat tilanneet täällä luotettavasti. Postikulut vain 6$ Suomeen asti ja käyttämällä koodia (kohtaan referral code) SIV106 saat vielä ensiostajana 5$ alennuksen!! Näin postikulusi ovat käytännössä ilmaiset! :)

      Suosittelen ainakin tätä erittäin tulista Cayenne maustetta

      http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Ground-Cayenne-90-000-Heat-Units-16-oz-453-g/30688?at=0rcode=siv106

      Ja tätä erittäin hyvää Chili kastiketta

      http://www.iherb.com/Huy-Fong-Foods-Inc-Sriracha-Hot-Chili-Sauce-17-oz-482-g/33415?at=0rcode=siv106

      Kyllä maistuu ruoka hyvältä näiden jälkeen. :) Kokeile itse

    • LihaMaistuuLihalle

      Nykyisin,(minun mielestäni),melkein kaikki ruoka on ylimaustettua?.Jos haluan broilerin maistuvan broilerille harvoin kuin kotona saa miuluista.(tämä broileri on vain esimerkki).
      Mauste ei SAA PEITTÄÄ ALKUPEREÄISTÄ MAKUA,vaan se vahvistaa sitä? Onko näin?.Kyllä Sinäkin opit "kantapäänkautta",oikean maustamisen?.

    • kokeile kuule sellasta,että teet aivan normaalin jauheliha kastikkeen,jonka maustat nestemäärästä riippen,1-2 lihaliemikuution,jauheliha maustetta,ja ripaus rouhittua mustapippuria,kypsennä jauhe MAKSAA mikrossa noin 150-200 gr noin 3 minuuttia,riko maksa pieniksi paloiksi ja lisää se kastikkeeseen,laita mukaan myös yksi pussi sekavihanneksia,voit ollia varma että hyvää on,muista ei suolaa.tee kastikkeesta sakea,ja lisää siihen desi ruoka kermaa,kerman rasvaprosentin päätät itse,mä käytän 7% kermaa.voin sanoa et on takuulla hyvää!jos et pidä maksasta,niin sitten pitää säätää se maku mausteilla,ja niitä on satoja vaihtoehtoja.mut kun mun nuorin kakara lähti pesästä,voin todella nauttia makujen nautinnoista.ite kokeilen mielellään itämaisia tulisia ruokia.hapaneroa kuluu tosi paljon nyt,ei sovi kaikkille,mut mulle sopii.oon täällä turussa syönyt kymmenet ilmaset mm kebabit,aina kun aukee uus kebab paikka,oon mennyt haastamaan isännän,lyönyt vetoa et jos tekee niin tulisen etten voi syödä juomatta,maksa itse,jos syön juomatta,talotarjoo sen,en oo ensimmäistäkään maksanut.

    • Kokki4evah

      Perus mausteet jotka toimivat jonkin x raaka-aineen kanssa;

      Sika/nauta: Rosmariini, inkivääri (jokseenkin ei niin suosittu suomalaiseen makuun), välimeren mausteseos, cajunmauste ja tietenkin perus suola-pippuri -yhdistelmä(t)

      Kana: Erilaiset yrtit kuten salvia, chili, cayennepippuri, sitruunapippuri, curry, valkopippuri ja tietenkin taas suola-pipppuri -yhdistelmä(t).

      Kasvisruoat: Rakuuna (on aika voimakasta jos laittaa liikaa), oregano vai pitäisikö vaan sanoa että aikalailla kaikki yrttimausteet on kasvisruoille kuten vaikka wokille hyväksi.

      Itse pidän nyrkkisääntönä kaikille maustamilleni ruoille sitä että laitan ohuen kerroksen suolaa/pippuria päälle ja sekoitan. Yleensä se riittää omaan makuun, mutta kannattaa kumminkin kokemattomamman aloittaa varovaisemmin. Aloittaa vaikka 1tl määrällä, maistele, jos on liian vähän niin lisää taas hiukan mausteita. Liharuoat ja keitot on aina hyvä maustaa aika hyvin sillä ne yleensä jää hyvin herkästi mauttomiksi. Kasvis ja kanaruoat sen siaan maustan miedommin, sillä en haluaisi kumminkaan hävittää pää raaka-aineiden makuja. Poikkeuksia löytyy sitten tietenkin teenkö erimaalaista ruokaa.

      Liian nopeasti maustaminen; kuten jauhelihassa on parempi käyttää lopussa, keitoissa aika loppupäässä ellei käytä kokonaisia pippureita etc. Kana sama juttu. Pihvit maustan vain yhdeltä puolelta noin puolessavälissä, sillä mausteet tuppaa aika usein kärähtämään. Kasvisruoat maustan alussa, yrtit lisäilen loppumetreillä, sillä haluan että niissä pysyy maku eikä väri muutu harmaaksi/mustaksi.
      Jos tekee esim. kerma perunoita etc, laitan mausteet alussa ennen uuniin laittoa. Mikä tahansa ruoka mikä tulee uunissa on parempi mausteet laittaa alussa.

      Jotkut kommentit suosittelevat lukemaan kirjoja, jotkut taas laittamaan oman pään mukaan. Tuossa tulee yleensä se kompastuskivi, että joko oman pään mukaan -maustaminen ei luonnistu (edes harjauttamalla) ja kirjojen ohjeet on tietenkin varmoja; mutta yleensä käy niin kuten aijemmissa kommenteissa sanottiin - hyvin mauttomia.
      Ota aiheeksesi maistella ruokaa ennen kuin laitat sen tarjolle/ennen kuin alat valmistella sitä loppuun niin maku on taattu.
      Jos olisi viitsimystä kirjoittaa, tästä tulisi lähinnä kokin käsikirja kuin pelkkä neuvo. Toivottavasti edes jotenkin tämä vaatimaton "romaani" antaa osviittaa perus mausteille.
      Jos olet kyllin rohkea, niin suosittelen kokeilemaan erillaisia mausteyhdistelmiä ja tutkailemaan mitä kirjoissakin on käytetty jonkin tietyn ruoan kanssa.

      • currytäti

        Ap ja muutkin, kokeilkaa tutustumista aasialaiseen ruokakulttuuriin. Ja nyt en tarkoita mitään Knorrin valmis-italianpataruokatyyppistä vaan esim. ostat / lainaat aasialaisten ruokien keittokirjan. Et siis lue mitään S-liikkeen mainospostia jossa on joku "kiinalainen pata" :(

        Siellä pilkotaan ja paistetaan, kaikki tehdään itse, ei osteta mitään Knorrin juttuja.

        ps, varo ettei mopo karkaa käsistä :) kuten minulle kävi, hurahdin niihin. Etkä osta sitten mitään "suomalaiseen makuun sovitettua" jos haluat että ruoka maistuukin jollekin. Tämä tietysti vain jos pitää sen tyyppisestä ruuasta.

        Hesarissakin ollut ihan kelvollisia ohjeita joskus, samaa ei voi sanoa maakuntalehdistä.


    • yrtti_ylernmi
    • NamNamNamNam

      HP-kastike kaiken korjaa...

    • eriarvoinenyrtti

      Yksi huomio maustamisesta - kaikissa mausteissa on aromin voimakkuuksissa suuriakin eroja - ei voi sanoa, että käytä yksi valkosipulin kynsi tai punainen chili, sillä niiden voimakkuuksissa on suuria eroja.

      Parempi aloittaa varovaisesti ja maistaa ruokaa aina välillä sen valmistamisen ajan ja lisätä myöhemmin tarpeen/maun mukaan - esim. saman pensaan chilit voivat olla voimakkuudeltaan hyvinkin erilaisia eli yksi on kuin tavallinen paprika ja toinen kuin naga.

      Sama koskee oikeastaan kaikkia mausteita - aromin voimakkuus vaihtelee niin lajikkeen kuin kasvuolosuhteiden mukaan - ostin kerran kuivattua timjamia, jonka maku olikin todella voimakasta ja peitti muut maut alleen tai kasvatin sitruunatimjamia, jonka mausta tuli liiankin hallitseva vaikka käytin sitä vain muutaman oksan keittoon ja nekin vain kiehuvan nesteen pinnalle kellumaan.

      Joten resepteissä ei saisi sanoa täsmällisiä määriä jotain maustetta vaan mielummin maun mukaan, sillä jopa mustapippureissa on eroja niin maussa kuin voimakkuudessa.

      Ehkä on parempi hakea se perusmaku käyttäen kasviksia kuten esim. pastakastikkeessa eli soffritto (sipuli, porkkana, selleri) pohjaksi ja niiden pehmennyttyä öljyssä kuumentaen sekaan tomaatit (purkista tai tuoreina) antaen muhia aikansa ja vasta sitten maustaa se varovaisesti suolalla, peppalla, valkosipulilla ja yrteillä - muista, että aina voi lisätä, mutta pois ei voi ottaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      66
      6382
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      4106
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      265
      2529
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1990
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1498
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      96
      1348
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1097
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1080
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      1026
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1001
    Aihe