Vauvan ruoka ajoista sejä mitä kaikkea syötätte vauvallenne?

äippä123

Minulla on pian 4kk vanha vauveli, jolle aloitin eilen soseiden syönnin. Kiinnostaisi tietää miten te syötätte vauvaanne päivän aikana? Monta kertaa päivässä jnpp..?

Minä siis aloitin tollasella porkkana-kasvis soseella. Annoin eilen päivällä vauvallemme puol purkkia sitä alkuun joskus iltapäivällä. Sen jälkeen annoin maitoa n.180ml. Sitten illemmalla annoin sen toisen puolen siitä kasvis soseesta ja maitoa aina lisäksi. Mietin vain että pitäiskö aamusta ja illasta antaa jotain vellejä tms? Ja syötänkä kerran vai kaks krt päivässä tota sosetta? Oon aika kujalla :-(..

13

917

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tässä yks linkki

      Mie en vielä ole aloittanut (vauva 4,5kk), mutta täältä löytyy yhdenlainen näkemys asiaan: http://pre20090115.stm.fi/pr1115975364476/passthru.pdf

      Eli n. 8kk ikäisellä voisi tuon mukaan olla aamiainen, lounas, välipala, päivällinen ja iltapala... siitä sitten vaan karkeaa hahmotelmaa, ESIM:
      4kk maistelut (lounas)
      5kk lounas, päivällinen
      6kk aamiainen, lounas, päivällinen
      7kk aamiainen, lounas, päivällinen, iltapala
      8kk aamiainen, lounas, välipala, päivällinen, iltapala

      Luulis, että jos 4kk aloittaa niin se 5 ateriaa voi olla paljon aikaisemminkin, mut toisaalta alle 6kk ei ole mikään kiire. Koko ensimmäisen elinvuoden ajan maito on kuitenkin se vauvan ravitsemuksen perusta, joten sosemääriä ei tarvitse ainakaan väkisin yrittää lisätä, sitten tietysti jos maistuu eikä maha protestoi niin se on eri juttu. Itse ainakin imettäisin/antaisin korvikkeen aluksi ennen ateriaa, koska se kiinteän ruoan syöminen on vasta opettelua ja nälkäinen vauva ei ehkä innostu soseesta, mutta mikäänhän ei estä toimimasta toisin jos se toimii. Ja pullovellejähän ei nykyään ainakaan imetetyillä vauvoille suositella, koska lisäävät imetyspulmien riskiä (tai pulloruokinta yleensäkin).

    • aadaliina

      mä alotin ensimäisen lapsen kans perunaporkkanavellillä lapsen ollessa n. 2kk. joskus 6kk ikäsenä meni aamulla ja illalla pullollinen veliä ja perään sama määrä maitoo.
      toisen lapsen kans olikin sitten vähän hankalampaa,kun oli kaikki mahdolliset allergiat.hänelle tein sitten ite vellit perunasta ja porkkanasta almironiin, ja tosi pieniä annoksia aluksi...ja nyt 3vuotiaana ei ikinä uskois, et on ollu allergialapsi ja tosi pini kokoinen vauvana.

    • Äiti x 2

      Mitä, jos kysyisit asiaa neuvolasta? Jokainen vauva on erilainen, kasvaa omaan tahtiinsa jne. Neuvola tietää parhaiten, missä vaiheessa kannattaa mikäkin 'ruokavaihe' aloittaa. Toki äiti, varsinkin ensimmäisen lapsen kans, on välil vähän pihalla, mutta sitä varten on neuvolat. Toki sä siellä käyt? Ja jos vauva on pieniruokainen eikä kasva, ni jossain on vikaa...

    • Meillä tyttö alotti soseiden maistelun 3,5kk ikäsenä.Annoin 2 tl päivässä ja lisäsin viikko viikolta annoksia.Pikku hiljaa, kun antaa pieniä määriä niin suu tottuu uusiin makuihin.

    • Ei kiirettä

      Neuvolasta saa hyvät, kirjalliset ohjeet, miten kiinteisiin siirrytään ja mitä saa minkäkin ikäiselle lapselle antaa. Seuraa niitä, niille on hyvät perusteet. Olet aloittanut suurella määrällä ja heti kättelyssä kahdella aterialla. Himmaa vähän. Voi tulla vatsavaivoja. On ainakin reipas vauva uudelle, jos veti tuollaisen satsin. Joku toinen olis sylkenyt kaikki ulos...

    • Isä_37

      Meillä aloitettiin soseet siten, että ekalla kerralla annettiin 3 pientä "pehmolusikallista" perunasosetta...:) Pieni mies niitä mutusteli syöttötuolissa ja muutaman kerran taisi yskähtääkin. Ekan lusikallisen jälkeen meni oma aikansa ihmetelessä, että onko siellä suussa vielä ruokaa vai ei. Luultiin, että suu on jo tyhjä, kun lopetti mutustelun, mutta ei vielä ollutkaan...:) Muistan tuon kyllä loppuikäni :)

    • näin meillä

      Minäkin suosittelen, että luet kaikki ohjeet, mitä neuvolasta saa mukaansa. Niissä on virallisten ravitsemussuositusten mukaiset ohjeet, mitä on tarkoitettu neuvolaikäisille.

      Kun aloittaa ohjeiden mukaan, niin välttyy turhilta vatsavaivoilta eikä siirry liian nopeasti kiinteisiin (varsinkin imetettäessä maidontulo voi loppua kuin seinään). Samoin mahdollisia ruoka-aineallergioita selvitettäessä auttaa, kun siirtyy yksi uusi ruoka-aine per viikko -systeemillä eteenpäin. Hiljaa hyvä tulee.

    • Nipsukka111

      Moikka 4 kuukautiselle annoin vain maistiaisia, koska rintamaito kelpasi paremmin. Mutta jos vauvelisi korvikkeella, saattaa haluta aikaisemmin soseita.
      Porkkasoseella minäkin aloitin, kukkakaalisosetta myös tykkäsi maistella.

      Vasta puolivuotiaana kun alkoi konttaamaan kelpasi suurempi määrä sosetta ja sitten kun alkoi 11 kuukautisena kävelemään niin meillä oli tarkat ruoka-ajat, koska liikkeelle lähtö lisäsi ruokahalua.

      Nykyisin kun poika 1,8 kuukautta ruokaa menee ihan suurella halulla :)

    • pipana__

      Ei niitä vellejä kannata antaa ne on suurimmaksi osaksi korviketta, makuna vaan jotain viljaa.. Ei pieni lapsi tarvi muuta kuin maitoa. Muutamia maistiais lusikallisia voi antaa noin pienelle.

      Puolen vuoden hujakoilla aloitin vasta maistelut hiljalleen.

    • @nn@

      Aika paljolta kuulostaa puoli purkkia kerrallaan. Vauvallasi on tainnut olla nälkä? Isonna maitoannoksia ja aloita pienillä määrillä soseita alkuun. Haluatko valmistaa vauvan ruuat itse vai käyttää valmisruokia? Purkkiruuat ovat käteviä, mutta toisaalta kotiruokia tekemällä totutat vauvan heti alusta alkaen kotoisampiin makuihin. mulla on lapset jo koulussa, mutta meillä tehtiin vauvan ruuat pääosin itse, reissussa ja kiireessä otettiin sitten Piltit esiin. Tuo ohje, 1 ruoka-aine per viikko on ihan hyvä ja tosiaan aloitusannokset ovat ihan maistiaisia vain. pääruoka on silti maito, joko rinnasta tai pullosta. Oli vauva iso tai pieni, niin sillä maidolla mennään aika pitkään ja kiinteät on vain totuttelua. Siksipä aloitusruuat voivatkin olla kotoisia makuja: perunaa, marjoja, hedelmää. Meillä mentiin vastoin kaikkia sääntöjä, eli iltavelli pullosta puolivuotiaalle (vei yösyönnit pois)ja tavallinen maito 9-kuiselle, viljat ym. käyttöön ennen pilttimössöjä ja kotiruokien maistelua alle 1-vuotiaana. Ei tullut allergioita eikä vatsavaivoja kellekään.

    • JMJ217

      Kyllä oli ekaksi kerraksi paljon ruokaa noin pienelle vauvalle! Ekat kerrat vain maistellaan ja totutellaan ruokaan. :) Meillä aloitettiin porkkanalla, sitä syötiin vajaa viikko, sitten siirryttiin perunaan ja sitäkin vajaa viikko,jne. Pikkuhiljaa antaa maistella eri makuja, koska näin on helpompi huomata mistä ruoka-aineista vauva mahdollisesti reagoi allergisesti jos reagoi. Meillä valmistettiin ite ekat ruoat ja kun oli monia makuja syöty niin ostettiin kaupan purkkiruokaa, sitäkin melko vähän syötettiin ja nykyään syö reilu vuoden ikäisenä samaa ruokaa kuin minä ja mieheni.
      Ruoka-ajat tuli tarkemmiksi 6-7kk vasta. Imetin kuitenkin poikaa vuoden ikäiseksi normi ruoan lisäksi.

    • munaaaatisuuuuuuuuuu

      ekaks tissii sitten munaa,toimii

    • Sinapin väriä sonta

      Eikö se muoska vänise ja ilmoita sillä, milloin tarviaa evästä?.
      Vai kellon mukaanko nyt jo syötetään?.

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi jollain jää "talvi päälle"

      Huvittaa kastoa ullkona jotain vahempaa äijää joka pukeutuu edelleen kun olisi +5 astetta lämmittä vaikka on helle keli
      Maailman menoa
      273
      2730
    2. Mitä et hyväksy miehessä/naisessa josta olet kiinnostunut?

      Itse en halua, että miehellä olisi lapsia!
      Ikävä
      209
      1753
    3. Se katse silloin

      Oli hetki, jolloin katseemme kohtasivat. Oli talvi vielä. Kerta toisensa jälkeen palaan tuohon jaettuun katseeseen. Tunt
      Ikävä
      58
      1465
    4. Tiesitkö? Farmi Suomi Kirsikka Simberg on tämän julkkisnaisen tytär - Katso tyrmäävät mallikuvat!

      Oho, aikamoinen ylläri. Tiesitkö?! Kirsikka Simberg on yksi tämän kauden Farmi Suomi -kisaajista. Hänellä ei ole tuttu t
      Suomalaiset julkkikset
      1
      1221
    5. Kaipaaville

      Kerro sun tunteesi ja ajatukset tähän jos et uskalla irl!
      Ikävä
      79
      1166
    6. Tuhdit oluet kauppoihin. Miksi vastustaa?

      8% oluet kauppoihin mutta mikä siinä on että osa politikoista vstustaa ? Kauppa kuitenkin hinnoittelee vahvan oluen ni
      Maailman menoa
      236
      1081
    7. Miten haluaisit

      Että reagoisin jos näkisin sinut nyt?
      Ikävä
      80
      1012
    8. Sinua tulen kyllä ikävöimään pitkään nainen

      mutta oli pakko tehdä päätös oman mielenrauhan vuoksi. Toivottavasti saat elämältä kaiken mitä haluat.
      Ikävä
      52
      943
    9. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      72
      826
    10. Kärsämäki rosvojen ja tuhopolttajien kylä?

      Poliisi ampui uhkaava miestä Kärsämäellä. Ja vasta joku poltti rivitalon. Mikä riivaa Kärsämäkisiä? Joko tuulimyllyjen
      Kärsämäki
      15
      740
    Aihe