Lohta + valkosipulia + kermaviiliä = ?

Joulukala

Nyt tarttis viisaammilta neuvoa. Viime jouluna söin kyläillessäni kermaviilissä lillunutta lohta, joka oli hyvin valkosipulista ja nyt tarvitsis saada ohjeet moisen tekemiseen, että saa tänäkin jouluna kyseistä nannaa.
Sen tiedän, että lohi oli raakaa ja valkosipulin lisäksi kermaviilin seassa maistui sitruuna ja tilli, mutta kuinka kauan herkkua täytyy "kypsytellä" ennen syömistä?
Tietysti kaikki maustamis- ja muut ohjeet otetaan kiitollisena vastaan.

9

1243

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Lyö se kinkku vaan uuniin ja unohda moiset hömpötykset! Ostat ison tanskalaisen kinkun ja rykäset uuniin. Siitä riittää syötävää pitkäksi aikaa. Jos nyt oikein pröystäilemään alat niin sitten vielä yks-kaks rasiata lanttulaatikkoa. Muutama salkku kaljaa vielä kyytipojaksi niin joulunpyhät on ohi ennen kuin ehdit kissaa sanoa! Näin meillä täällä Harjavallassa on ollut tapana tehdä.

    • Joulukala

      No kyllähän oli avulias viesti.
      Jos vaikka sais vastauksen joltain, joka ei ole täydellinen idiootti..

    • Täti

      Lienee ollut jotakin tämän tapaista. Oleellista on "esikypsytys" etikka/suolaliemessä.
      Majoneesi ei ole kastikkeessa välttämätöntä, se kuitenkin parantaa rakennetta, eikä kastike vetisty niin helposti. Mausteeksi voi sitten laittaa sitruunamehua ja esim hieman sinappia (dijon) ja jättää noita muita yrttejä pois. Ihan maun mukaan.

      Lohi valkosipuliyrttikastikkeessa

      n. 600g kirjolohifileetä

      Liemi:
      5 dl vettä
      2 dl valkoviinietikkaa
      1 rkl suolaa

      Kastike:
      3 dl majoneesia (tai yksi tuubi)
      4 dl kermaviiliä
      2-3 valkosipulin kynttä
      tilliä runsaasti (2 nippua)
      ruohosipulia yhtä paljon
      persiljaa puolet edellisten määrästä
      yrttejä maun mukaan (rakuunaa, basilika, kirveliä)

      1. Leikkaa kalafileet ohuiksi viipaleiksi, poista ruodot. Sekoita liemen ainekset ja kaada liemi kalojen päälle niin että kalapalat peittyvät kokonaan liemeen. Anna kalan kypsyä etikkaliemessä vähintään 5 tuntia. Kala on pehmeää ja vaaleaa kun se on valmista.
      2. Kaada etikkaliemi pois ja valuta kala hyvin. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Laita sopivan purkin tai astian pohjalle ensin vähän kastikketta, ja sitten kerroksittain kalapaloja ja kastiketta niin että kalat peittyvät kastikkeeseen ja maustuvat tasaisesti. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

    • Joulukala

      Noniin, saatiinhan tähänkin mysteeriin jotain tolkkua. :)
      Kiitoksia kovasti Täti! Pitääkin tehdä yksi satsi kokeeksi ennen joulua, kun ei se näköjään vaatinutkaan niin paljoa "kypsymisaikaa" kun luulin.

    • munieni

      elämys oli elämäni munaus ei siinä enää kyllä kalanmakua jos sekoitellaa valkoviinietikka, valkosipuli,ruohosipulia,tilliä,ym,ym

    • Joulukala

      Tein sitten oman versioni, joka pitää sisällään seuraavaa:

      n.500 g norjalaista lohta
      2 purkkia kermaviiliä
      reippaasti tuoretta tilliä ja ruohosipulia
      n. 2 tl jauhettua merisuolaa
      n. 2 tl sitruunapippuria
      6 yksikyntistä valkosipulia murskattuna

      Nyt "kypsyy" jääkaapissa. Ilmoittelen maistelun jälkeen minkämoista tuli.

      • Tiskin tällä puolen

        Tuolla reseptillä saat mädäntynyttä biojätettä...

        Raakakypsennykseen löytyy vain kaksi vaihtoehtoa:

        - happo (yleensä etikka tai sitrushedelmät)
        - suola (kuten graavikalassa)


    • no mutta....
    • Joulukala

      Kyllä tuosta hyvää tuli, suolaa olis voinu olla reippaamminkin, mutta valkosipulia piisaa. :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka pistetty kylmäksi

      Ketähän joutunu puukkohipan uhriksi? Tietääkö kukkaan?
      Kajaani
      40
      3744
    2. Mietin että

      Onko tarinallamme vielä luvussa tilaa kohtaamiselle vai jääkö se tähän.
      Ikävä
      99
      1768
    3. Kaipaatko sinä

      Yhtään meidän katseita
      Ikävä
      136
      1635
    4. Mira Luoti ja Julkkisselviytyjät 2017 - Ketä kuumottaa juuri nyt?

      HS: Tässä ohjelmassa Mira Luoti kertoi kokeneensa seksuaalista väkivaltaa "PMMP-yhtyeen Mira Luoti kertoo Ylen uudessa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      54
      1629
    5. Oletko samaa mieltä

      Että on parempi olla erillään?
      Ikävä
      97
      1381
    6. Törkeä eläinsuojelurikos Sonkajärvellä

      Pohjois-Savossa Sonkajärvellä noin 40 kissaa ja reilut 10 koiraa on jouduttu lopettamaan kaltoinkohtelun vuoksi, kertoo
      Sonkajärvi
      31
      1293
    7. MESTARI SIVALTAA JÄLLEEN

      https://www.is.fi/politiikka/art-2000011436243.html Suomen ainoa Mestari lausuu tosiasiat Sannasta , Tuomiojasta ja hil
      Kajaani
      299
      1187
    8. Kirjallinen varoitus

      On annettu eräälle henkilölle. hyssytellään kuitenkin asiasta
      Äänekoski
      57
      1145
    9. Jotkut ihmiset pelkäävät syöpää sairastavaa

      On hauskaa, kun kertoo jollekin, että "minulla on syöpä". Jotkut käyttäytyvät kuin se olisi tarttuva tauti. Eivät uskall
      Sinkut
      127
      1051
    10. Julkisuuden henkilön päiväin päätös

      Sitä vaan, että kyllä nyt kaikki tietävät kuka oli Eemeli Peltola (kansanedustaja, joka päätti päivänsä eduskuntatalossa
      Sinkut
      271
      1011
    Aihe