Lohta + valkosipulia + kermaviiliä = ?

Joulukala

Nyt tarttis viisaammilta neuvoa. Viime jouluna söin kyläillessäni kermaviilissä lillunutta lohta, joka oli hyvin valkosipulista ja nyt tarvitsis saada ohjeet moisen tekemiseen, että saa tänäkin jouluna kyseistä nannaa.
Sen tiedän, että lohi oli raakaa ja valkosipulin lisäksi kermaviilin seassa maistui sitruuna ja tilli, mutta kuinka kauan herkkua täytyy "kypsytellä" ennen syömistä?
Tietysti kaikki maustamis- ja muut ohjeet otetaan kiitollisena vastaan.

9

1260

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Lyö se kinkku vaan uuniin ja unohda moiset hömpötykset! Ostat ison tanskalaisen kinkun ja rykäset uuniin. Siitä riittää syötävää pitkäksi aikaa. Jos nyt oikein pröystäilemään alat niin sitten vielä yks-kaks rasiata lanttulaatikkoa. Muutama salkku kaljaa vielä kyytipojaksi niin joulunpyhät on ohi ennen kuin ehdit kissaa sanoa! Näin meillä täällä Harjavallassa on ollut tapana tehdä.

    • Joulukala

      No kyllähän oli avulias viesti.
      Jos vaikka sais vastauksen joltain, joka ei ole täydellinen idiootti..

    • Täti

      Lienee ollut jotakin tämän tapaista. Oleellista on "esikypsytys" etikka/suolaliemessä.
      Majoneesi ei ole kastikkeessa välttämätöntä, se kuitenkin parantaa rakennetta, eikä kastike vetisty niin helposti. Mausteeksi voi sitten laittaa sitruunamehua ja esim hieman sinappia (dijon) ja jättää noita muita yrttejä pois. Ihan maun mukaan.

      Lohi valkosipuliyrttikastikkeessa

      n. 600g kirjolohifileetä

      Liemi:
      5 dl vettä
      2 dl valkoviinietikkaa
      1 rkl suolaa

      Kastike:
      3 dl majoneesia (tai yksi tuubi)
      4 dl kermaviiliä
      2-3 valkosipulin kynttä
      tilliä runsaasti (2 nippua)
      ruohosipulia yhtä paljon
      persiljaa puolet edellisten määrästä
      yrttejä maun mukaan (rakuunaa, basilika, kirveliä)

      1. Leikkaa kalafileet ohuiksi viipaleiksi, poista ruodot. Sekoita liemen ainekset ja kaada liemi kalojen päälle niin että kalapalat peittyvät kokonaan liemeen. Anna kalan kypsyä etikkaliemessä vähintään 5 tuntia. Kala on pehmeää ja vaaleaa kun se on valmista.
      2. Kaada etikkaliemi pois ja valuta kala hyvin. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Laita sopivan purkin tai astian pohjalle ensin vähän kastikketta, ja sitten kerroksittain kalapaloja ja kastiketta niin että kalat peittyvät kastikkeeseen ja maustuvat tasaisesti. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

    • Joulukala

      Noniin, saatiinhan tähänkin mysteeriin jotain tolkkua. :)
      Kiitoksia kovasti Täti! Pitääkin tehdä yksi satsi kokeeksi ennen joulua, kun ei se näköjään vaatinutkaan niin paljoa "kypsymisaikaa" kun luulin.

    • munieni

      elämys oli elämäni munaus ei siinä enää kyllä kalanmakua jos sekoitellaa valkoviinietikka, valkosipuli,ruohosipulia,tilliä,ym,ym

    • Joulukala

      Tein sitten oman versioni, joka pitää sisällään seuraavaa:

      n.500 g norjalaista lohta
      2 purkkia kermaviiliä
      reippaasti tuoretta tilliä ja ruohosipulia
      n. 2 tl jauhettua merisuolaa
      n. 2 tl sitruunapippuria
      6 yksikyntistä valkosipulia murskattuna

      Nyt "kypsyy" jääkaapissa. Ilmoittelen maistelun jälkeen minkämoista tuli.

      • Tiskin tällä puolen

        Tuolla reseptillä saat mädäntynyttä biojätettä...

        Raakakypsennykseen löytyy vain kaksi vaihtoehtoa:

        - happo (yleensä etikka tai sitrushedelmät)
        - suola (kuten graavikalassa)


    • no mutta....
    • Joulukala

      Kyllä tuosta hyvää tuli, suolaa olis voinu olla reippaamminkin, mutta valkosipulia piisaa. :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Erään T miehen viimeinen aloitus tänne

      Moi Olen kirjoittanut täällä säännöllisesti yli 5 vuotta. Kaivannut kuten kuuluukiin, mutta myös unohdellut ja selvitel
      Ikävä
      39
      5077
    2. Sanna vaihteeksi Australian "60 minuuttia" ohjelmassa

      Kansanvälinen superstaramme esiintyi tällä kertaa toisella puolen maapalloa esitettävässä ohjelmassa. Kiinnostus on kova
      Maailman menoa
      160
      2733
    3. Yritykset verolle ja yritystuet 10 mrd. eur/v pois

      Kiristämistapauksissa yrityksille sanotaan hei hei. Suomi ei tarvitse yhteiskunnan rahoilla "yrittämistä". Yhteiskunta v
      Maailman menoa
      106
      2262
    4. Yritän saada sinut pois mielestäni ja ajatuksistani nainen

      Turhaan. Mitä enemmän yritän, sitä enemmän haluan sinut ja sinua. Miten voitkaan olla niin ihana ja tuntua niin hyvältä.
      Ikävä
      79
      1773
    5. Sanna Antikainen (ps) : Vornasen pyssy suututti demarit

      https://www.suomenuutiset.fi/sanna-antikaisen-kolumni-vornasen-pyssy-suututti-demarit-mutta-kuka-puhuu-totta/ Vornasen
      Maailman menoa
      25
      1770
    6. Riikka se runnoo työttömyyttä lisää

      Menkää töihin! "15–74-vuotiaiden työttömyysasteen trendiluku oli lokakuussa 10,3 prosenttia. Työttömiä oli yhteensä 276
      Maailman menoa
      29
      1717
    7. Sannalta jälleen fiksu lausunto johtamisesta

      "I used to think the best argument would win – but real leadership means listening, understanding where people come from
      Maailman menoa
      0
      1520
    8. Mikä on sinun ja kaivattusi ikä

      💕💕💕💕
      Ikävä
      84
      1499
    9. Nyt meni maku vas.liittoon, kun vaativat minimituntipalkkaa lakiin

      Sehän tarkoittaa samalla myös maksimituntipalkkaa, koska kun laki on kerran laadittu, niin sitä on vaikea muuttaa. Työma
      Maailman menoa
      67
      1495
    10. Miksi rakastuit ?

      Kyseiseen naiseen?
      Ikävä
      73
      1458
    Aihe