Lohta + valkosipulia + kermaviiliä = ?

Joulukala

Nyt tarttis viisaammilta neuvoa. Viime jouluna söin kyläillessäni kermaviilissä lillunutta lohta, joka oli hyvin valkosipulista ja nyt tarvitsis saada ohjeet moisen tekemiseen, että saa tänäkin jouluna kyseistä nannaa.
Sen tiedän, että lohi oli raakaa ja valkosipulin lisäksi kermaviilin seassa maistui sitruuna ja tilli, mutta kuinka kauan herkkua täytyy "kypsytellä" ennen syömistä?
Tietysti kaikki maustamis- ja muut ohjeet otetaan kiitollisena vastaan.

9

1115

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Vanha kokki

      Lyö se kinkku vaan uuniin ja unohda moiset hömpötykset! Ostat ison tanskalaisen kinkun ja rykäset uuniin. Siitä riittää syötävää pitkäksi aikaa. Jos nyt oikein pröystäilemään alat niin sitten vielä yks-kaks rasiata lanttulaatikkoa. Muutama salkku kaljaa vielä kyytipojaksi niin joulunpyhät on ohi ennen kuin ehdit kissaa sanoa! Näin meillä täällä Harjavallassa on ollut tapana tehdä.

    • Joulukala

      No kyllähän oli avulias viesti.
      Jos vaikka sais vastauksen joltain, joka ei ole täydellinen idiootti..

    • Täti

      Lienee ollut jotakin tämän tapaista. Oleellista on "esikypsytys" etikka/suolaliemessä.
      Majoneesi ei ole kastikkeessa välttämätöntä, se kuitenkin parantaa rakennetta, eikä kastike vetisty niin helposti. Mausteeksi voi sitten laittaa sitruunamehua ja esim hieman sinappia (dijon) ja jättää noita muita yrttejä pois. Ihan maun mukaan.

      Lohi valkosipuliyrttikastikkeessa

      n. 600g kirjolohifileetä

      Liemi:
      5 dl vettä
      2 dl valkoviinietikkaa
      1 rkl suolaa

      Kastike:
      3 dl majoneesia (tai yksi tuubi)
      4 dl kermaviiliä
      2-3 valkosipulin kynttä
      tilliä runsaasti (2 nippua)
      ruohosipulia yhtä paljon
      persiljaa puolet edellisten määrästä
      yrttejä maun mukaan (rakuunaa, basilika, kirveliä)

      1. Leikkaa kalafileet ohuiksi viipaleiksi, poista ruodot. Sekoita liemen ainekset ja kaada liemi kalojen päälle niin että kalapalat peittyvät kokonaan liemeen. Anna kalan kypsyä etikkaliemessä vähintään 5 tuntia. Kala on pehmeää ja vaaleaa kun se on valmista.
      2. Kaada etikkaliemi pois ja valuta kala hyvin. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Laita sopivan purkin tai astian pohjalle ensin vähän kastikketta, ja sitten kerroksittain kalapaloja ja kastiketta niin että kalat peittyvät kastikkeeseen ja maustuvat tasaisesti. Anna maustua jääkaapissa yön yli.

    • Joulukala

      Noniin, saatiinhan tähänkin mysteeriin jotain tolkkua. :)
      Kiitoksia kovasti Täti! Pitääkin tehdä yksi satsi kokeeksi ennen joulua, kun ei se näköjään vaatinutkaan niin paljoa "kypsymisaikaa" kun luulin.

    • munieni

      elämys oli elämäni munaus ei siinä enää kyllä kalanmakua jos sekoitellaa valkoviinietikka, valkosipuli,ruohosipulia,tilliä,ym,ym

    • Joulukala

      Tein sitten oman versioni, joka pitää sisällään seuraavaa:

      n.500 g norjalaista lohta
      2 purkkia kermaviiliä
      reippaasti tuoretta tilliä ja ruohosipulia
      n. 2 tl jauhettua merisuolaa
      n. 2 tl sitruunapippuria
      6 yksikyntistä valkosipulia murskattuna

      Nyt "kypsyy" jääkaapissa. Ilmoittelen maistelun jälkeen minkämoista tuli.

      • Tiskin tällä puolen

        Tuolla reseptillä saat mädäntynyttä biojätettä...

        Raakakypsennykseen löytyy vain kaksi vaihtoehtoa:

        - happo (yleensä etikka tai sitrushedelmät)
        - suola (kuten graavikalassa)


    • no mutta....
    • Joulukala

      Kyllä tuosta hyvää tuli, suolaa olis voinu olla reippaamminkin, mutta valkosipulia piisaa. :D

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      88
      1184
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      151
      1016
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      50
      701
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      14
      700
    5. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      287
      685
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      60
      674
    7. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      660
    8. En oikeastaan usko että sinä tai kukaan

      Olisi oikeasti ihastunut tai rakastunut. Se on joku harhakuva joka minusta miehestä syntyi. Ja kun se särkyy, niin "tunt
      Ikävä
      42
      614
    9. Viime yönä mietin paikkoja luonnossa, missä olen kulkenut

      kävellyt ja ikävöinyt, ja ollut niin yksin. Monet kerrat. Ne palauttavat mieleeni sinut ja sen, kuinka kipeää on se kaip
      Ikävä
      57
      602
    10. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      35
      585
    Aihe