Pukeutuminen ratsastustunnilla

Heppatytteliini

Heippa!
Tiistaina olisi ensimmäinen kerta ratsastusta, ja tunti kuulemma pidetään maneesissa. Vasta nyt tajusin miettiä, että miten pukeutua. Eli minkälaista pukeutumista suosittelette? Onko maneesissa jotain erikoisuuksia, joita pitäisi ottaa huomioon, esim. voiko olla lämmitys, jolloin paksut talvitakit kannattaisi suosiolla jättää pois? Minkä laiset kengät, hanskat yms. Onko housuilla väliä? Mitään ratsastushousuja yms. en ole ostanut, kun kerran on vasta kokeilu asteella harrastus :)

12

5455

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • heppagirl

      Kengät joissa on pitävä pohja ja hieman kantaa, eli vaikka vaelluskengät on ok.
      Tietty jos on jotku tukevat pitkävartiset karheella pohjalla olevat kannalliset saapaat niin veilä paremmat. Toki jotku ns. kovakärkiset turvakengät ois jo niinku
      Käsineiksi käy vaikka nahka kinttaat tai topat sormikkaat.
      Housuiksi vaikka ns. laskettelu toppahousut ja takiksi samanmoinen.
      Jos ei oo toppakamppeita niin ulkoilupusakka housut ja alle fleeceä.
      Pipo tai ns kypärämyssy kypärän alle (saat lainaan ratsastustallilta kypärän).
      Reipasta mieltä ja rentoa olemista ei saa jännittää.

    • assi

      mis käyt?

    • maneesissa ei ole mitään lämmitystä, suojaa vain tuulta ja sadetta vastaan joten kannattaa kuitenkin pukea lämpimästi, paksu takki ja vaikka ulkohousut, kypärän saat lainata tallilta, hanskoilla ei ole oikeastaan väliä kunhan ovat sormikkaat tai ratsastukseen tarkoitetut 3-sormen käsineet ja että ohjat pysyvät käsissä että ne eivät liusu pois. Tavalliset kumisaappaat käyvät jos laitat villasukat päälle sillä ne ovat tosi ohuet niin varpaat jäätyvät, ja se ei ole kovin mukavaa..:/ tai melkein mitkä vaan kannalliset kengät, sitten jos päätät jatkaa ratsastusta niin kannattaa hankkia omat ratsastus saappaat tai kengät ja chapsit, ratsastus housut, kypärä, suojaliivi (yleensä pakollinen esteillä) mutta sen voi yleensä lainata tallilta, raippa saattaa myös olla hyvä mutta senkin voi yleensä lainata tallilta mutta se nyt ei ole niin kauhean kallis ehkä noin 5e voi olla myös halvempi tai kalliimpi, halutessaan voi myös ostaa muita mutta tässä nyt ovat tarpeellisimmat=)

    • Oma hevonen <33

      Ratsastuskengät:

      Kaikenlaiset kengät käyvät, jos ne täyttävät seuraavat ehdot.

      § 3 cm korko
      § Tarpeeksi suippo pää, ei leveitä kesäkenkiä / crokseja
      § Remmilliset tms, jotta ne pysyvät jalassa
      § Täytyy mahtua jalustimeen!
      § Kumisaappaat ovat yleinen vaihtoehto, jos ratsastuskenkiä ei omaa.

      Housut:

      § Ei liukaspintaisia tuulihousuja yms, sillä satulasta voi liusua liukkailla housuilla.
      § Mielellään paikalliset (yleensä housuissa on siis mokkapaikat pehvassa ja jalkojen puolella)
      § Collegehousut (kollarit) ovat ihan ok vaihtoehto, jos muita ei ole.
      § Farkkuja ei!

      Hanskat:

      § Järjellisesti puettuna, talvella toppahanskat, kesällä kesäratsastushansikkaat.
      § Ratsastukseen sopii vain hevoskaupoista hankitut ratsastushanskat, sillä niissä on oikeaoppinen paikatus ja pito. Myös ns. nyppylähanskoja voi käyttää, mutta pito ei ole paras mahdollinen.

      Yläosa:

      § Tarpeeksi päälle!
      § Takki, jossa on suuri huppu, voi häiritä ratsastusta, kun se jompottaa selkää vasten ravissa jne.
      § Ei yläosia, joissa on paljon erilaisia naruja, sillä ne voivat jäädä kiinni.

      Turvallisuus:

      § Turvakypärä, ehdoton! Saa yleensä tallilta lainaan jos ei ole, kannattaa varmistaa tallin omistajalta.
      § Turvaliivi, vapaahetoinen. Suojaa selkärankaa ja kylkiluiden alueita, joillakin talleilla pakollinen.

      Muuta:

      § Jos jatkat harrastusta, hyviä hevostarvikeliikkeitä:
      § Hooks.fi, Idän Ratsu, Horse & Rider, Hippodome.

    • eitietooooooooo

      anabella / on myös olemassa maneeseja missä on lämmitys :)

      • hups.. sitä en tiennyt...... kun ei ole ollut millään tallilla missä olen käynyt... nyt kyllä vähän nolottaa:D


    • vanha tekijä

      Joo ite ollu hevosten kanssa tekemisissä reilut 10vuotta.. minulla taisi olla ekaa kertaa päällä kun olin ratsastamassa, muistaakse pienellä kannalla varustetut kumpparit.. mut laitaa olla vähän kylmät tällä säällä.. mut siis jokkut vähällä kannalla varutetut kengät.. ettei jalka pääse juistaa jalustimen sisään:) eikä mieluusti peruslenkkari tyylisiä ettei nauhat sotkeudu:) housuiks käy jotkut joustavat, ei mielellää hirveen liukkaasta kankaasta valmistetut housut. Maneesissa saatta olla lämmitys, kaikissa ei ole että kannattaa varutua sellasella vaatetuksella jota voi tarvittaessa keventää, esim. ottamalla takin pois.. hanskoiksi parhaat ovat jokkut sormikkaat:) ehkä mokka tai nahka niin ei ote luista niin helposti.
      Mutta siis jos olet ekaa kertaa menossa kokeileen, niin ei kannata stressata vaateista, et jondu kummiskaan tekemään mitään sellaista, mistä et normi vaatteissa selviytyisi. Eli jotkut mukavat, joustavat ja rennot vaatteet ja kypärä päähän(saat varmasti lainaan tallillta), ei muillakaan ensikertalaisilla oli mitään "oikeita" ratsastusvermeitä:)
      Onnea uuden harrastuksen pariin, tuut pitään siitä varmasti:)

    • joskus paleli

      Tämä kai on myöhässä, mutta maneesissa on muutama aste lämpimämpää kuin ulkona. Ja ei tulle. Joten tuulenpitävää vaatetta et tarvi. Jos on kylmä ilma. Alle normaalia ulkoiluvaatetta, mikä ei hierrä ja hankaa ja kunnon kalsarit väliin. Pitkät housut mielellään luistamatonta materiaalia. Kannalliset kengät. Itselläni oli monesti vanhat talvikenkänilkkurit, jotka olivat tosi hyvät ratsastaissa. Kevyttoppatakki on hyvä, vyötärömalli on vähän lyhyt. Selkä olisi hyvä olla suojattuna. Paksumpi takki on kankea. Kylmällä voi väliin laittaa ohutta villaa. Poolopusero, että kaula peittyy on hyvä. Kypärän alle voi laitta ohuen huivin tms. Lämpimällä ei sitä tarvi.

    • kaikkea vähän

      Joustavat vaatteet. Tarpeeksi lämpimät, mutta notkeat ja kevyet. Alusvaatteet mielellään hiertämättömät. Käsineeksi jotkut nahkasormikkaat, jos on kylmä ilma niin vuorelliset. ei kannata heti lähteä ostamaan kalliita vermeitä. Kypärän saa lainaa tallilta. Jos harrastus jatkuu, osta oma. Kengät kannalliset. Aluksi käy kumisaappaat, joihin mahtuu villasukka. Pitkäthousut hiertämättömät, mielellään joustavat, eikä liukkaat. Olen nähnyt ratsastettavan tullipuvussakin aj kumisaappaissa, joten aluksi ei kannata lähteä ostelemaan vaatteita, ennekuin on muutaman kerran käynyt ratsastamassa. Siis normaalivaatteet vähän inspiroiden. Itselläni oli eka kerran joustofarkut ja vanhat kannalliset (pieni matala kanta riittää, ei korkeakokoisia) nahkanilkkurit, joita olin pitänyt talvikenkinä. Olivat tosi hyvät ratsastustarkoitukseenkin. Käsineenä pidin vuorellisia nahkakäsineitä talvella ja kesällä näppyläkäsineitä, joita myydään työhanskoina rautakaupissa ja joissain Halpahalleissa, huoltoasemilla jne. Pidän näppylähanskoja vieläkin normaaliharjoituksissa. Ovat tosi hyvät siinä ja kun hankkii tarpeeksi pienet, että istuvat käsissä. Hiertää ei saa. Kypärän alle kannattaa laittaa oikein ohut pipo, huivi tms.

    • Alluttee:)

      Itselläni on nykyisin ratsastuksessa päällä ratsastushousut (alla legginssit) Kevyt, mutta sopivan lämmin toppatakki, topparatsastushanskat, jalassa jodhpurit ja niiden alla paksu ratsastussukka :) Ei kannata kuitenkaan ihan _hirveästi_ pukea päälle, koska tulee ratsastuksessakin lämmin, kun ollaan vielä maneesissa hevosen selässä jos vielä laiskempi heppa, niin tajusit varmaa :)

    • masmas11
    • Anonyymi

      Itse olen ratsastaja.:) Oon 11-vuotias tyttö. Minä ratsastan tallilla jossa on maneesi ja kenttä, tunnit pidetään lähes aina maneesissa. Itse pukeutuisin ensimmäiselle tunnille joka on talvella, näin:
      -Housuiksi suosittelen ihan tavallisia trikoita, joissa ei suuria sisäsaumoja. Sitten siihen päälle vaikka jotkut softshel ulkohousut, sellaiset joissa ei myöskään suuria sisäsaumoja ja jotka eivät ole hirmu liukkaat. (Jos on suuret sisäsaumat saattavat hiertää. Jos on liukkaat voi olla vaikeaa pysyä selässä.)
      -Takiksi suosittelen kevyttoppatakkia. Itsekin käytän aina talvisin.
      -Kengät kuuluisivat olla nauhattomat. Sellaiset joissa pieni korko. Suosittelen esim. Nokian kumppareita on jotkut parin sentin korot. (Jos ei ole pieniä korkoja, jalustin voi luiskahtaa läpi)
      -Hanskat voisi olla vaikka sormikkaat, jos kylmää niin jotkut paksummat, (joissa sormet on erikseen.) (Jos sormet eivät ole erikseen, et voi ottaa ohjia oikein käteen)
      - Älä ota mitään huiveja sun muita, ne voivat vaikka jäädä johonkin kiinni. Tuubihuivi tosin käy.
      -Kypärän alle vaikka trikoopanta/hattu.

      Mukavia ratsastushetkiä kaikille aloittelijoillekin!!!! Varmasti tykkäätte!;)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      99
      2850
    2. Jotain puuttuu

      Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
      Ikävä
      104
      2410
    3. Haluan sut

      Haluatko sinä vielä mut?
      Ikävä
      91
      2180
    4. Ampuminen Iisalmessa

      Älytöntä on tämä maailman meno.
      Iisalmi
      17
      1992
    5. 167
      1828
    6. Pohjola kadulla paukuteltu

      Iltasanomissa juttua.
      Iisalmi
      42
      1826
    7. Hei A, osaatko

      sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
      Ikävä
      45
      1787
    8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

      Ei tästä mitään tule koskaan.
      Ikävä
      78
      1726
    9. Synnittömänä syntyminen

      Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
      Helluntailaisuus
      133
      1529
    10. Mitä tämä tarkoittaa,

      että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
      Ikävä
      41
      1304
    Aihe