Himmentyvä piste liikkui taivaalla. Mistä kyse?

prupulibrutus

Tänä aamuna olin liikenteessä noin klo 6.55 Espoossa. Taivas oli täysin kirkas ja pilveetön eli tähdet näkyivät hyvin. Tiirailin paljon taivaalle samalla kun kävelin eteenpäin. Olen nähnyt paljon elämäni aikana mm. tähdenlentoja, avaruusasemia ja satelliitteja. Ja erotan kyllä, milloin taivaalla liikkuu lentokone (sen liikkeestä, liikeradasta ja äänestä). Ja olenhan nähnytkin, miten auringonvalo voi esimerkiksi valaista lentokoneen kuin kirkkaaksi suureksi tähdeksi. Mutta se tapahtuu yleensä auringonnousun aikaan tai kun aurinko on matalalla.

Aurinkoa siis ei näkynyt vielä lähimaillakaan ja taivas oli musta (tai tummansininen, riippuu näkökulmasta). Eräs kirkas "tähti" kuitenkin kiinnitti huomioni.

Tämä "tähti" oli täysin paikoillaan ja oli yhtä kirkas kuin Venus, ehkä vähän kirkkaampi tai suurempi. Sitten se rupesi himmenemään ja himmentyi melkein olemattomaksi pieneksi "tähdeksi" ; ja himmentyessään se rupesi liikkumaan nopeaa vauhtia (ehkä kaksi kertaa lentokoneen vauhdin, en osaa oikein sanoa) ja katosi. Pysähdyin ja jäin hetkeksi tarkkailemaan taivasta ja noin 10 sekunnin päästä se oli siirtynyt reilusti oikeammalle puolelle ja se rupesi taas loistamaan kirkkaasti PAIKOILLAAN. Ja sitten jonkin ajan päästä se alkoi taas himmetä ja liikkumaan hurjaa vauhti oikealle viistoon ja taas katosi. Sen jälkeen en nähnyt sitä enää ja oli vähän pakko juosta bussipysäkille, kun myöhässä olin.

Eli mistä oli kysymys?

Olen aika skeptinen ihminen, ja epäilen, että se mikään ufo oli. Mutta asia on vaivannut koko päivän, enkä oikein ymmärrä, mistä ilmiöstä oli kysymys. Epäilen, että se tulipallokaan oli tahi haloilmiö. Voiko avaruusasema liikkua tuolla tavalla ja himmennellä valoja? Vai oliko se jokin armeijaan liittyvä juttu?

Kiitän kaikkia asiallisesti vastanneita. :)

20

3228

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • prupulibrutus

      Okei, kyllähän se ufo voi olla, jos ufo määritellään seuraavasti:

      "Olihan se UFO, koska ei kukaan tiedä mikä se oli!! UFO=Tuntematon lentävä esine. Se on ihan sama mikä se oli, mutta jos sitä ei voida tunnistaa ja se lentää, se on UFO, olkoon sitte vaikka kuorma-autollinen lehmän paskaa. Eli UFOja on olemassa. Avaruusolennot on eriasia."

    • ex pallomies

      Tulee ekana mieleen säähavaintopallo tai vastaava otsoni-aerosolimittauslaitteisto.Niitä on tähän vuodenaikaan usein ilmassa.
      Välillä ovat nopeissa ilmavirtauksissa ja sitten noustessaan ajoittain tyvenessä.
      Aurinko sopivasti paistaa palloon,niin näkyy kirkkaana.

    • parveketähyilijä

      Olen itse nähnyt useita kertoja saman tyylisiä himmeneviä liikkuvia tähtiä. Aina yöllä tai myöhään illalla. En usko että ne olisivat säähavaintopalloja mutta, mene ja tiedä. Vielä mielenkiintoisimpia ovat tähden tapaisen lyhyt välähdys. En tiedä mikä sekään oikein on.

    • ex pallomies

      Sääpalloista vielä sen verran,että vaikka maanpinnalla on täysin pimeää,niin tuonne 15-35 kilometrin korkeuteen iltaisin/aamuisin aurinko voi niihin paistaa todella kirkkaasti.Useimmiten sillä hetkellä taivaan kirkkain "tähti".
      Jos intoa riittä seurantaan,niin voi jopa paljain silmin nähdä niiden viimein poksahtavan rikki pöläyttäen pallon sisällä olevia jauheitakin ympärilleen.Yleensä sitten tulee repaileisena alas aika vauhdilla.
      Pallothan ovat 10-50 metriä halkaisijaltaan noissa korkeuksissa.

    • Kuitenkin

      Lentokone. Liikesuunnat hämääntyy pimeällä taivaalla.

    • Satellittikait

      Todennäköisimmin kyse on satelliitista. Satelliitista heijastuva valo himmenee usein. Tämä johtuu siitä, että varsin lähellä maat kiertävät satelliitit (muutama sata kilometriä) näkyvät vain joko aamulla tai illalla. Ne ovat näkyessään sillä kapealla alueella, jossa maan varjo ei niitä varjosta, mutta sen alapuolella ilmakehä on kuitenkin varjossa jolloin taivas on siis musta. Liikkuessaan eteenpäin ne tavallisimmin siirtyvät lentoradastaan riippuen pois tuolta alueelta joko nopeasti tai sitten hitaammin. Sellainen satelliitti, joka hitaasti kulkee maan varjon reunaa hipoen varjoa kohden, näyttää himmmenevän myös hitaasti.

      Tuota näkyvän nopeuden muutosta en osaa selittää. Kyse saattoi olla perspektiiviharhasta jossa lähellä horisonttia taivaalla oleva kohde näyttää suuremmalta ja samalla liike suuremmalta kuin suoraan yläpuolella oleva sama liike. Tästä johtuu myös se ilmiö, että taivaanrannassa oleva täyskuu vaikuttaa montakertaa suuremmalta kuin aivan samankokoinen täyskuu, joka on ylhäällä taivaalla. Sama liike, joka on hidas keskellä taivasta vaikuttaa paljon nopeammalta lähellä horisonttia.

      • Perusfyysikko

        Kun kerran pääkaupunkiseudulla ollaan niin lentokone, ehkä useampikin. Nehän laskeutuvat samaa reittiä jonossa ja perjantaiaamuisin niitä tulee aika monta. Koneiden kääntyessä laskeutumisvalot häviävät välillä näkyvistä ja nopeus näyttää muuttuvan. Joskus ne näyttävät pysyvän paikallaan useita minuutteja koneen tullessa kohti. Itsekin kerran Helsinkiä kohti ajaessa ihmettelin kirkasta valoa taivaalla joka pysyi paikallaan niin kauan että olin varma ettei se ollut lentokone, toisaalta mitään planeettaakaan ei pitänyt siellä päin näkyä. Olipas kuitenkin lentokone.
        "rupesi liikkumaan nopeaa vauhtia (ehkä kaksi kertaa lentokoneen vauhdin, en osaa oikein sanoa)"
        No et varmasti osaa sanoa nopeudesta yhtään mitään jos et tiedä kuinka kaukana se on. Tuntemattoman valopisteen etäisyyttä on mahdoton arvioida paljain silmin.


    • PellavaTieteilijä

      Näin saman ilmiön 2 viikkoa sitten ja nyt uudestaan mutta niitä 2.

    • UFOtOvathuuhaata

      UFOt ovat NASAn luoma salaliitto jolla pyritään hämärtämään että me olemme yksin maailmankaikkeudessa.
      Mitään muuta ei ole kuin me.

    • Kalju_Pitkätukka

      Todennäköisesti(sanoisinpa melkein varmasti) satelliitti.

      Kohteen näkyminen ensin paikallaan, sitten kiihtyvästi liikkuen on todennäköisesti harhaa, jonka luo kirkkauden muutos.

      Auringon heijastuessa satelliitin aurinkopaneeleista on kohde tosi kirkas.

      Todennäköisin tuollaisen havainnon aiheuttaja on suurilla aurinkopaneeleilla varustettu Iridium- satelliittipuhelinjärjestelmän satelliitti.

      • Kalju_Pitkätukka

        No hups, aloitus oli melkoisen vanha, ja jota joku salaliittohömelö oli nostattanut....

        Eipä silti, tämäntyylisiä havaintoja aika usein ihmetellään.


    • Iridiumvälähdys

      Kyseessä on ollut toden näköisesti Iridium-satelliitti, mm. tietoliikennesatelliitit on ns. Iridium-satelliitteja ja tietyssä pisteessä tiettyyn aikaan auringon valo osuu satelliitin paneeleihin ja aiheuttaa välähdyksen, tällainen satelliitti voi taivaalla ilmestyä hitaasti kirkastuen ja välähdyksen jälkeen voi taas himmetä mystisen näköisesti.

      Iltaisin kun seuraa ennen klo. 21.00 Kassiopeian tähtikuvion suuntaan niin idästä saapuu useitakin satelliitteja ja menee Kassiopeian ohitse ja ainakin yksi niistä välähtää hienosti.

      Tarkalleen en muista tuota kello-aikaa. Senkin varmaan voisi netistä joltain sivustolta selvittää.

      • Kalju_Pitkätukka

        Eikös "Iridium" ollut satelliittipuhelinfirman/järjestelmän nimi?


      • Kalju_Pitkätukka

      • Iridiumvälähdys
        Kalju_Pitkätukka kirjoitti:

        KVG tiuskaisen itselleni:

        https://fi.wikipedia.org/wiki/Iridium_(yritys)

        Niin, tuoltahan ne ohjeet löytyy Iridium-satelliittien ylilennon ennustamiseen, jos haluaa valokuvan välähdyksestä niin voi valmistautua ja suunnata kameran oikeaan suuntaan ja laittaa valotus päälle niin VOT!

        Äsken kyttäsin Kassoipeian ympäristöä mutta eipä näkynyt välähdystä, satelliitteja kyllä meni ristiin rastiin, joitakin satelliitteja ei näe kuin kiikarilla, hitaasti jollottavat lienee korkealla lentäviä sillä alhaalla lentävien nopeus täytyy olla suurempi jotta pysyvät kiertoradallaan tietyn ajan, putoavat kuitenkin maan vetovoiman vuoksi jossain vaiheessa ilmakehään ja palavat sekä hajoavat.


    • Anonyymi

      ilomantsissa kerran näin saman tyylisen menin tupakalle parvekkeelle ja kiinnitin omituisen kirkaaseen tähteen joka oli paikoilaan tupakka melkein paloi loppuun kun valo lähti kohti korkeuksiin liikkuen hieman sivuttain nousten samalla ylemmäksi kunnes se kiihdytti vauhtiaan kohti kolmen tähden rykelmää kadoten 3 tähden väliin kest koko tapahtuma reilun viisi minuttia

    • Anonyymi

      Kyseessä on ISS avaruusasema. Siellä oli valot päällä mutta sammuttivat valot ja menivät nukkumaan. Ja satuit katsomaan juuri siihen aikaan.

      • Anonyymi

        iss kulkee samaan suuntaan eikä muuta kulkusuuntiaan minnekkään päin.Olen seurannut satelliitteja ja muita taivaalla liikkuvia esineitä ei kulje samoin kuin näkemäni.ihmetytti esineen kirkkaus oli monin verroin kirkkaampi kuin silloin taivaalla näkemäni tähdet
        arvioin paikallaan olon kestäneen melkein tupakan poltto ajan verran kunnes yhtt äkiä alkoi ikään kuin nousta maasta pois päin nousua kesti jonkin aikaa himmentyen edetessään kauemmaksi maasta sitten lähti nopeutta kiihdyttäen vasemmalta oikealle nopeus oli melkomoinen ei mitkään satelliitit liiku noin nopeasti eikä kantoraketitkaan tähden lennot ovat suora viivaisempia eivätkä muuta suuntia pudotessaan olen nähnyt kahdesti samanlaisen tapauksen eläessäni


    • Anonyymi

      Kolli juonut liikaa sinolia!

      • Anonyymi

        selvin päin olin ja ihmettelimpä että notta joo kaiken laista sattuupi


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2711
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1165
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      94
      1151
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1094
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1021
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      943
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      42
      845
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      38
      817
    Aihe