Kunnanjohtaja vai marionetti ?!

Muoniolainen

Keskiviikkona 22.2.2012 on Muoniossa taas vaalit. Valitaan uusi kunnanjohtaja. Edellisen valintatilanteen sössivät sekä kunnanhallituksen että valtuuston puheenjohtajat taitamattomuudellaan täydeksi farssiksi.

Ehdokkaista ei päästy yksimielisyyteen ja siksi joku taho esitti asian pöydälle panoa, mutta tuloksetta. Neuvottelutauon jälkeen jysähti yllätys. Kunnanhallituksen puheenjohtaja Niemelä esitti hakijoiden ulkopuolelta valittavaksi Ari Maaninkaa, joka Niemelän mukaan oli antanut puhelimessa suostumuksensa Muonion kunnanjohtajan virkaan. Ryhmät olivat päässeet sopimukseen ”mustan hevosen”, Maaningan valinnasta.

Mutta kuinkas kävikään. Maaninka perui sitoumuksensa ja näin nolasi Niemelän muoniolaisten silmissä aika pahasti.

Vaaleissa on tapana valita valitulle myös varamies. Tässä kohtaa valtuuston puheenjohtajan, kunnallisneuvos Matti Myllykankaan laintuntemus petti taas pahemman kerran. Päätös olisi joka tapauksessa kaatunut kunnallisvalituksen kautta, koska varahenkilö jäi valitsematta. Vaalin ”musta hevonen” nolasi Niemelän ja kunnallislaki löi taas kerran Myllykangasta päähän ja siksi olemme jälleen lähtötilanteessa, valitsemassa Muoniolle sopivaa kunnanjohtajaa.

Muonion kunnanhallitus valitsi viisi haastateltavaa Muonion kunnanjohtajaksi. Haastateltaviksi kutsuttiin Sirpa Hartojoki, Jarmo Huhtala, Leena Leppänen, Kyösti Tornberg ja Kalle Varis.

Ja millaiset ovat ehdokkaiden taustat:

1. Sirpa Hartojoki , Kerava
VVM:n ylitarkastaja
Poliittinen tausta:
Toimii Keskustan Keravan paikallisyhdistys ry:ssä,
Keskustan Valtuustoryhmän puheenjohtaja
===================================================
2. Kyösti Tornberg, Oulu
varatuomari
toiminut Ranuan, Kuusamon ja Iin kunnanjohtajan
Poliittinen tausta:
Keskusta

Tornbergista kirjoitettua:
Kaleva:
”Iin kunnanjohtaja erotettiin
julkaistu 26.1.2010 klo 07:55, päivitetty 26.1.2010 klo 09:47

Iin kunnavaltuusto vapautti aikaisemmin muun muassa Ranuan kunnanjohtajana ja Kuusamon kaupunginjohtajana toimineen Kyösti Tornbergin Iin kunnanjohtajan toimesta.
Iin kunnanvaltuusto erotti kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin. Luottamuspulan ja organisaation supistamisen vuoksi siirtoa muihin tehtäviin ei pidetty mahdollisena.
Iin kunnanvaltuusto päätti maanantaina erottaa kunnanjohtaja Kyösti Tornbergin.
Asiaa valmistellut tilapäinen valiokunta esitti kunnanjohtajan erottamista luottamuspulan vuoksi.Valiokunnan mukaan Tornberg käveli luottamuselinten yli ja toimi omavaltaisesti Karhun saaren suunnittelussa.
Kunnanvaltuuston erottamispäätös oli yksimielinen. Iin kunnavaltuusto päätti jo aiemmin olla myöntämättä Tornbergille tili- ja vastuuvapautta vuodelta 2008. Tämä päätös tehtiin äänin 32-3. ”
Kaleva
Pohjois-Suomi 5.8.2003

”Valtapeli syö Kuusamoa
Tornberg ehti johtaa Kuusamoa kuusi vuotta ennen kuin joutui kokemaan saman, minkä monet kollegansa eri puolilla maata. Luottamukselta loppui lento.
Kun Tornberg valittiin määräaikaiseen virkaansa, tunnelmat Kuusamossa olivat Tulihta-sotkujen jäljiltä apeat. Imarteleviin otsikoihin tottuneen matkailukunnan silmille nakeltiin silkkaa kuraa, eikä nokkelinkaan mainosmies kyennyt ryvettynyttä julkikuvaa kirkastamaan.
Nyt ei ole enää Tulihtaa, mutta pakka on silti sekaisin. Jopa kuusamolaisittain raju valtapeli nakertaa ihmissuhteita ja tuottaa kiistanalaisia päätöksiä kylänmiesten ihmeteltäviksi.”
==========================================================

3. Leena Leppänen, hallintotieteiden maisteri

Forssan perusturvajohtaja
Poliittinen tausta:
ei tiedossa
Monipuolinen kokemus kunnallishallinnosta mm. Forssan kaupungin johtoryhmä
============================================================

4. Jarmo Huhtala, Rovaniemi

Hallintotieteiden maisteri
ylitarkastaja Ely-keskuksessa
Poliittinen tausta:
sdp
Ollut ympäristöhallinnon palveluksessa vuodesta 1989.
Ylitarkastajana 2000-luvun alusta.
Nuorena miehenä tutuksi tulivat metsä- ja rakennustyöt. Myös hoitoala tuli aikanaan toimittua.
=============================================================

5. Kalle Varis, Muonio

Varatuomari
Poliittinen tausta:
ei tiedossa

================================

Ollaanko jälleen kerran hakemassa poliittista toimijaa keskustalle vai johtajaa, joka pystyisi toimimaan kaikkien parhaaksi. Kokenut ja tasapuolinen johtaja ei myöskään saisi olla pelkkä matkailuyrittäjien marionetti kuten johtavat kunnallispolitiikot ovat olleet. Kuntalaisten paras ei aina ole sama kuin matkailuyrittäjän paras.

39

1557

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Täsmällisyyttä

      Edellä olevassa Muoniolaisen kirjoituksessa on asiavirhe. Joulukuussa kunnanhallitus ei esittänyt valtuustolle kenenkään nimetyn henkilön valitsemista, vaan esitti, että valitaan kunnanjohtaja, hallituksen pohjaesitys ei siis sisältänyt lainkaan henkilöitä taikka varalle valitsemista. Kunnanhallitus teki esityksensä valtuustolle toisin kuin kunnanjohtajan pohjaesityksessä oli, joka esitys oli hakuajan jatkaminen.

      Varalle valittavaa ei myöskään kukaan esittänyt valtuuston kokouksessa.

      Esitysoikeus on valtuutetuilla, ja jos joku joulukuussa kuprutti, niin se oli valtuutetut itse, jotka eivät tehnyt varalle valitsemista koskevaa esitystä. Turha syytellä Mattia asiantuntemattomuudesta kun omat perusteet ovat noin asiantuntemattomat. Ilman kannatettua varalle valitsemista koskevaa valtuutetun esitystä ei asiaa voitu käsitellä.

    • Hokkuspokkuspox

      Nim.Muoniolainen.Kiitos ja kunnia vaivannäösta,jos valtuutetut ei ummarra suomi textia on parempi jättää paikka ja siirtyä ymmärtämättömien joukkoon.Kiitos vielä kerran.

    • Muoniolainen

      Nimimerkki "Täsmällisyyttä" vaatii asiantutemusta. Mikä on hänen oma asian osaamisen tasonsa, kun hän jo toisessa virkkeessä erehtyy kirjoittamaan joulukuusta. Valtuuston kokous pidettiin 14.11.2011 ja kunnanhallituksen kokous 8.11.2011. Täsmällisyyttä !!

      Puheenjohtajahan on myös valtuuston jäsen. Kyllä hän olisi tässäkin yhteydessä voinut käyttää viisaasti puheoikeuttaan ja huomauttaa valtuustolle varahenkilön valitsemisesta hakemuksen jättäneistä ja siten suostumuksensa virkaan antaneista. Varsinkin kun valitun Ari Maaningan suostumus oli vain yhden henkilön puhelinkeskusteluun perustuva ilmoitus. Kun Niemelä ja Myllykangas näin tärkeässä asiassa heittäytyvät vain tavallisen rivivaltuutetun osaan, ei se luottamusta heihin kasvata.

    • miehhteitä

      Oon täysin ulkopuolinen ja ilman mitään politiikkaa takana olisin kyllä valitsemassa tätä Varista kunnanjohtajksi jos olisi mahdollisuus. Näin Muonion itsetunto voi kasvaa ja kehittyä. Nämä muut ovat täysin pliisun plaasun uitettua porukkaa.
      Nuori reipas mies ja vielä Muoniosta. Se on jotain. Ainoa miinus olisi jos kuuluu johonkin lahkoon niin sitten en valitsisi missään nimessä. Lahkolaiset pois tällaisista hommista. Ovat jo kylliksi soluttautuneet johtovirkoihin Lapin ja Oulun läänissä.

      • Annethaan

        Variksen vielä kasvaa ja voimistua.


      • Kunnan yhteinen hyvä

        Ei kai "reippaus" vielä tee kunnanjohtajaa? Eikä kunnan itsetunto kehity siitä, että johtaja on paikkakuntalainen.Taidot, koulutus ja kokemus ratkaisevat. Muoniossa oli todella hyvä vt kunnanjohtaja viime vuoden ajan. Poliitikot eivät vaan pysty yhteisymmärryksessä asettumaan kenenkään ammattitaitoisen taakse vaan hakevat väenväkisin "omaa" poliittista ehdokasta.


    • kunnallisveroa maksa

      Voi kauhistus. Mikä Muonion luottamustehtäviä henkilöitä riivaa.

      • sotkumikäsotku

        Kuinka Muoniolainen voi vaikuttaa tähän juttuun,tietenki ottamalla yhteyttä omaan valtuutettuunsa.Muoniolainen,nyt on aika käyttää valtaa ja vaikuttaa.


    • kuntalainen mieki

      NÄin, kun seuraa sivusta, niin näyttä kuin nämä kaksi herraa sotkee kaikki asiat!!!!
      Kuka niitä oikein äänestää sinne?

      • Asiaa seurannut

        Muoniolaiset, ja on siellä kyllä ihan muut sotkijat. Eivät vaan ole julkisuudessa muuten kuin heittämässä kiviä rattaisiin.


    • älkää enää töpeksikö

      En tunne tämänhetkistä Muonion kunnallispoliittista tilannetta kovin tarkkaan, mutta kun näitä lukee, tulee mieleen, että puheenjohtajisto on "ryssinyt" täysin tässä kunnanjohtaja-asiassa. Jos itse olisin näissä tehtävissä ja tässä tilanteessa, eroaisin mitä pikimmin, jotta poliittinen ilmapiiri paranisi niin paljon, että voitaisiin valita uusi kunnanjohtaja.

      Häntä tarvitaan, olkoonkin, että kohta koko kunta liitetää Luoteis-Lapin suurkuntaan kuntakeskuksena Kittilä ja Muoniosta ei tarvittaisi sen enempää kunnanjohtajaa kuin kunnallispoliitikkojakaan tuossa suurkunnassa (ehkä muutama). Uusi kunnanjohtajahan olisi vain väliaikaisrataiksu. Näin ollen ei tarvitsisi noin paljon päätöksentekijäin ajan käyttöä valintaprosessissa. Tärkeämpiäkin asioita kunnan hoidettavana on.

      Ihmettelen kyllä tätä muoniolaisten kunnallispoliitikkojen käyttäytymistä.

      Järjenkäyttö ei ole kielletty kunnallispoliitikassakaan.

    • itsetutkistelua

      Lisäys tuohon edelliseen. On tainnuut koko valtuusto "ryssiä" tämän valintaprosessin. Valintaprosessi on vienyt jo tarpeettomasti aikaa. Asia on tärkeä ja iso, mutta ei niin iso, että kenenkään ja etenkään koko valtuuston tarvitsisi tehdä johtopäätöksiä. En tiedä, onko se juridisesti ja käytännössäkään mahdollista. Itsetuskiskelun paikka tässä kyllä olisi poliitikoilla.

      No, kuten tuossa mainitsin, uuden suurkunnan aikana tällaista kunnanjohtajaa ei tarvita ja valtuutettujakin kovin vähän Muoniosta. Toivottavasti silloin muoniolaiset valtuutetut ajavat yksituumaisesti nimenomaan Muonion ja muoniolaisten etua.

      • mopokarannut

        Edellä kerrotuista jutuista voi päätellä kuinka käy kun koko elämän täyttää "vain"kunnallispolitiikka.Nää vanhat jermut vois ottaa vähän etäisyyttä politiikkaan ja katsoa miten nuoremmat asiat hoitaisivat.Surullista ja lapsellista touhua eikä ole eduksi Muoniolle ja Muoniolaisille.


      • netnyt

        Suomen monessa kunnssa on vielä ikävä kyllä se entisen neuvostoliiton johtamismalli. Se on katsottu niin hyväksi että sitä ei kannatte vaihtaa. Pikku klikki päätää ja muut ovat mukana kun muuta eivät uskalla. Menee pian joltain sukulaiselta mahollisuus päästä kunnan leipiin. Korruptio ja mafia joista puhutaan muiden maiden kohdalla on ihan samanlaista kuin meiän systeemissä. Emme ole tippaakaan parempia. ne


      • äkkiä suurkunta
        netnyt kirjoitti:

        Suomen monessa kunnssa on vielä ikävä kyllä se entisen neuvostoliiton johtamismalli. Se on katsottu niin hyväksi että sitä ei kannatte vaihtaa. Pikku klikki päätää ja muut ovat mukana kun muuta eivät uskalla. Menee pian joltain sukulaiselta mahollisuus päästä kunnan leipiin. Korruptio ja mafia joista puhutaan muiden maiden kohdalla on ihan samanlaista kuin meiän systeemissä. Emme ole tippaakaan parempia. ne

        Senpä vuoksi olisikin parempi, että nämä pikkukunnat lyötäisiin yhteen ja saataisiin yksi niin iso, että ei nämä paikalliset klikit pääse määräilemään.


    • monesko jakso

      Niin, surullista koko farssi.

      Toisaalta on jännä odottaa seuraavaa jaksoa. Oliko se nyt 22.2.?

    • vahtifirma kunnassa

      Ja mikä oli siinä Lehtoruusussa niin pielessä ettei naista enää palkattu jatkoon. Tietääkseni ei mitään. Pistäkää hyvät päättäjät ne kunnanviraston pitkäaikaiset toimisto rotat kiertoon ja antakaa niille kunnolla työtä ettei ole aikaa jauhaa p.......
      viilailla kynsiä. Nämähän ovat oikeita tietoniekkoja olevinaan ja juoksuttavat juttuja eteenkäsin sellaisella vauhdilla että ip-honekin jää toiseksi.
      Joitakin vuosia sitten näihin virkoihin pääsi kun oli kaunis käsiala ja oikeeta sukua.
      Myös kunnajohtajalta vaadittiin samat kriteerit. Nyt on vähän toisin, koulutettua väkeä on pilvin pimein saatavilla mutta jos vieläkään ei ole oikeasta suvusta tyssää työnsaanti.

    • torikauppaa

      Mitäs uudella kunnanjohtaja ehdokkaalla on myytävänä??????
      Kauppa käy varmaan nyt jo kuumana. Politikot käyvät tarjouskilpailua.
      Kenen korissa eniten myytävää tai ostettavaa.....

    • olipoli
      • kepu pettää aina

        Olipa hyvä juttu. Ja sopii kyllä tähän Muonion tilanteeseen samalla tavalla. Herätti todella ajatuksia.


    • Yksi neuvottelee?

      Kyösti Tornberg. Hänellä on todella kunnanjohtaja pitkä kova kokemus. eri kunnissa ja kaupungeissa.Lisäksi alalle sopiva hyvä koulutus.
      Hän näyttää menevän yli kaiken pätevyydellään toisiin hakijoihin nähden.
      Tornberg, johtaessaan on kehittänyt kuntia oikeaan suuntaa, mutta politikot voivat olla niin kevytkenkäisiä, etteivät ymmärrä kuntiensä kehittämistä oikeaan suuntaan ja hyvä kunnanjohtaja tulee erotetuksi pelkällä valtuuston luottamuspulalla. Syynä usein on pelkästää, että kunnanjohtajalla on väärä värikirja.
      Kyösti Tornberg, joka puhtailla hyvillä papereilla ja ansioluettelolla, tuulee valita Muonion kunnanjohtajaksi.
      Kalle Varis on Muoniolainen hakija ja hänet tulee valita Muoniolaisena, vaikka vielä kokemus alalle puuttuu.

      • Kuka tietojen antaja

        Mitä, "Yksi neuvottelee"?. Tunsiko Rovaniemellä oikeustieteellisessä aikanaan opiskellut ja seminaareissa usein näkynyt Kyösti Tornbergin hyvinkin takasti tiedoista ja taidoista.
        Näyttää siltä, että länteen kadonnut ohjaa jo kunnanjohtajankin valintaa. Samanen yrittää Kallen valintaa ja onko se Kalevi?.


    • Muoniolainen

      Puskaradion kertoma epävirallinen uutinen kertoo, että kunnanhallituksen ensimmäiselle sijalle sijoittamaa hakijaa on puhuteltu ja kuljetettu etukäteen puheenjohtajaparin ja parin muun valtuuston jäsenen toimesta ympäri pitäjää. Ennen kuulumattoman törkeää touhua, jos pitää paikkansa.

      Tämän päivän Luoteis-Lappi kirjoitti haastattelun vain tästä yhdestä ehdokkaasta. Jos tämä on paikallislehden journalistinen linja, niin menipä arvovalta ja luotto lehden uutisoinnin puolueettomuudesta. Sääli, todella sääli !!! Joku takapiru tällä touhulla täytyy olla, niin hyvin tässä asiassa taas juonitellaan.

      Utsjoelta tehty haastattelu kannattaisi kaikkien muoniolaisten kuunnella. Kiitos linkin antajalle.

      • Kunnon johtaja

        Huh ja hei!

        Kannattaako tosihaan valita johtaja, joka on luottamuspulan takia jo potkittu aikasemmin pois?? Vltuutetut olkaa nyt viissaita ja valikka paras, ettei tartte taas selitellä ja ihmetellä.....,iten tämä näin meni????


    • Yx ihmetteliä

      Ihmetyttää vain että miks ko. ehdokas hakee pienempään paikkaan kunnanjohtajaksi jos on puhtaat jauhot pussisssa. Eikö yleensä koeteta laajentaa haasteita hakemalla suurempiin paikkoihin "pääpallille"?

      • Kysy juristilta?

        Yx. Samanen kunnanjohtaja usein etenee ja saa uuden aina haluamansa paikan. Etenemällä pienestä kunnasta isompaan, mutta kotiseutu usein kutsuu.
        Uuteen kuntaan jo valittu saadaan nopemmin sen paikka avoimeksi. Menettely, että sanotaan irti kunnanjohtajan esittämänä virasta ja muualle muuttava hyväksyy. Tällä menettelyllä voitetaan merkittävä aika hyvä, kun voidaan julistaa paikka heti uudelleen haettavaksi.
        Tulisi tietää kunnalispolitiikka ja pelin säännöt. Kunnanjohtajan eroamisista kirjoitteleva hyvin suurilla kirjaimilla, eikä näytä tietävän, ettei kunnajohtajaa olisi kertaakaan erotettu, ellei hän haluaisi itse ehdotusta uuden paikan saaneena.
        Huippu ansioluettelon kunnallisvikojen omaava nyt hymyilee.


    • kuntalainen:;_18

      Normaali ihminen jos vaihtaa työpaikkaa, noinkin useasti, ei helpolla saa uutta paikkaa.
      Ihmetyttää, että missä se valtuutettujen pää oikein on?
      Valtuustossa on liikaa joo joo miehiä ja naisia, joilla ei ole ommaa päätä päättämään asioista vaan tekevät niinkuin toiset käskee.
      Meillä oli aivan hyvä kunnanjohtaja, mutta minkä takia hänet syötiin ulos kunnasta?
      Toivon, että kunnat yhdistyvät pelkästään sen takia koska meillä kunnallispolitiikka on pelkkää leikkimistä ja valtaa hamuavien "kukkulan vallotusta"

      Olen niin pirun pettyny valtuutettuihin

      • Huvittaa

        Valinta on vasta keskiviikkona, nythän ei ole muuta kuin esitys. Ei asiaa vielä ole päätetty.


      • !..!
        Huvittaa kirjoitti:

        Valinta on vasta keskiviikkona, nythän ei ole muuta kuin esitys. Ei asiaa vielä ole päätetty.

        Hyvä kun kuntalaiset kiinnostuneet asioista eli lauma tarvii johtajan


      • Kyllä klikki
        !..! kirjoitti:

        Hyvä kun kuntalaiset kiinnostuneet asioista eli lauma tarvii johtajan

        on jo asian päättänyt,tämä muu on vain sumutusta.Onnistuvatkohan jälleen ryssimään koko asian?


    • piiripienipyörii

      Kunnanjohtajaksi ehdolla muualle kelpaamaton..? Saanut lähdöt Ranualta, Kuusamosta ja Iistä. Haistahtaa siltä, että kyseessä on ainut oljenkorsi ja täyttää sen ainoan vaatimuksen, joka Muonion kunnanjohtajalta vaaditaan: kepun jäsenkirja. Valtuutetut voisivat vähän soitella ko. kandidaatin johtamiin kuntiin niin ei tulisi valittua sikaa säkissä.
      Tässä taas nähdään pienten kuntien ongelma: puoluepolitiikka ajaa kuntalaisten etujen edelle ja virkoihin ei valita pätevintä vaan sopivin.
      Tämän perusteella kuntauudistus on enemmän kuin paikallaan Muonion kohalla.

      • kehärääkki

        Muoniolaiset tyrmäävän yksimielisiä,ei mitään kehärääkkiä johtajaksi.Kepuhan voi halutessaan pestata tomberin Matin sijalle koska todellisuuden taju karannut jo kauan sitten.Toivon menestystä ykkösehdokkaalle kepun johtoon,kiitos ei kunnanjohtajaksi.


    • varma ihminen

      kumpparimies kunnanjohtajaksi niin asiat järjestyy oikein..

    • rushina kunnat

      En h.....lähtis Muonioon kunnanjohtajaksi vaikka kuu taivaalta luvattaisiin. Miksi? Siksi että pidä itsestäni sen verran.
      Ei tällaset pikkukuntien kunnanjohtaja virat ole kuin sellaisille pelleille jotka haluvat
      uskoa että ovat jotain kun ovat kunnanjohtajia.
      Jos oikea kuntaa kehittävä ihminen valittaiiin ja aloittaisi työt, nimittäin juuri työt kunnan kehittämiseksi ei nämä rusina kuntien asiat olisi näin kun nyt ovat. Esim. Pello, Ylitornio, Enontekiö, Muonio. Edellä mainitut kunnat kaatuvat omaa tyhmyyttään. Vain Kittilä menee muiden yli ja Kolari vähän vikisee sinnepäin.
      Rusinakunnat näivettyvät ja häviävät lopulta kokonaan eikä niissä enää tarvita mitään johtajia. Palvelut voi ostaa muista kunnista.

      • varma tieto tästä

        Mikähän rusina-aivo tuon kirjotti,ei ainakaan kumpparimies,se on saletti.


      • totta torvesta
        varma tieto tästä kirjoitti:

        Mikähän rusina-aivo tuon kirjotti,ei ainakaan kumpparimies,se on saletti.

        eikä tuomosta rushina ukkoa hulittaskaan meän kunnan johtajaksi,tuomonen itterakas pelle.


    • paapattirallaa

      Kai ne älyää sieläl valtuustossa tehdä virasta määräaikaisen, esim 5 vuotta. Ettei tartte sitten maksella sille yhdistyneessä kunnassakaan palkkaa. Vaikka jos ne sen kiertolais-johtajan valitsevat, sillä taitaa olla tähtäimessä koko suur-kittilän johtaminen, ihan omien lompakoittemme puolesta, virka määräaikaiseksi kuten Torniossa vai oliko se Kemissä...?

    • Juonittelut pois

      Kiitos Muoniolaiselle keskustelun avauksesta. Tuntuu, että joku vaikutus sillä oli päätökseen. Ei menneet ykkösketjun potkut perille. Lisää keskustelua kunnan asioista kaivataan.

    • KukapalkkasHartojoen

      Jälkikäteen helppo lukea tätä

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      67
      3222
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      549
      3044
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      37
      2355
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      49
      2002
    5. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1825
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      307
      1820
    7. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      9
      1622
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      104
      1314
    9. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      63
      1218
    10. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      23
      1205
    Aihe