ruisleipä

leipä

kuka tietäisi saksalaisen ruissekaleivän ohjeen. on ollu 20 vuotta sitten jossain ruokakorteissa.siihen tuli sitruunamehua.ja valmistukseen meni päivä,mutta hyvää oli.

12

1621

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • M'

      Hei,
      mahdoitkohan tarkoittaa tätä. Kuulosti kuvauksesi jotenkin kovin tutulta,vaikka en ole sitä leiponutkaan. Kaivelin vanhoja reseptejä, koska muistin, että sellainen ruokakortti minulla on jossain tallessa. Ja löytyihän se lopulta:). Ohje on Mestarikustannus Oy:n alkuperäisohjeen mallikortista.

      Tässä ohje:

      Saksalainen ruislimppu

      Sitruunamehu antaa tälle leivälle lievän happamen maun. Ohje lienee peräisin Saksasta, jossa
      limppuviipaleita tarjotaan usein savustetulla makkaralla tai kinkulla päällystettynä.

      Aika: noin 6 t, josta 3 t jauhojen
      turpoamiseen, 70-80 min kohottamiseeni
      a 1 ½ t paistamiseen


      2 limppua

      9 dl karkeita ruisjauhoja
      9 dl vettä
      50 g hiivaa
      2 rkl siirappia
      3 tl suolaa
      1 dl puristettua sitruunamehua
      4 dl hienoja ruisjauhoja
      noin 11 dl vehnäjauhoja

      Pinnalle:
      karkeita ruisjauhoja



      1. Mittaa ruisjauhot kulhoon.

      2. Kuumenna 7 dl vettä kiehuvaksi.
      Kaada kiehuva vesi jauhojen
      joukkoon, sekoita hyvin ja
      anna seistä peitettynä kunnes
      taikina on kädenlämpöistä eli
      noin 3 tuntia.

      3. Murentele hiiva kulhoon.

      4. Lämmitä loppuvesi (2 dl) kädenlämpöiseksi.
      Kaada vesi hiivan
      joukkoon ja sekoita kunnes
      hiiva liukenee. Lisää siirappi,
      suola ja sitruunamehu.

      5. Sekoita taikinanesteeseen
      ensin hienot ruisjauhot, sitten
      turvotetut jauhot ja alusta lopuksi
      taikinaan niin paljon vehnäjauhoja
      että se irtoaa kulhon
      reunoista. Taikina saa olla hyvin
      tiivistä. Anna taikinan kohota
      peitettynä noin 40 minuuttia.

      6. Kumoa taikina jauhotetulle
      pöydälle ja vaivaa se hyvin
      jauhojen kanssa.

      7. Leivo taikinasta 2 limppua,
      ripota niille karkeita ruisjauhoja
      ja siirrä ne leivinpaperilla peitetylle
      pellille. Kohota peitettynä
      30-40 minuuttia.

      8. Paista limppuja uunin alaosassa
      175 asteessa noin 1 1/2 tuntia.

      9. Jäähdytä limput liinan alla.
      Limput ovat parhaimmillaan
      vasta parin päivän päästä.

      • Heikkiwi

        Ei tuo mikään ruisleipä ole. Paremminkin ruisvehnäleipä.


      • Oikea vastaus
        Heikkiwi kirjoitti:

        Ei tuo mikään ruisleipä ole. Paremminkin ruisvehnäleipä.

        No kuitenkin lienee oikea vastaus aloittajan kyselyyn..

        Katoppa muuten kauppojen tarjontaa ja ruisleipien tuoteselosteita. Harvassa on pelkkää ruisjauhoa.


      • Ruissekaleipä
        Heikkiwi kirjoitti:

        Ei tuo mikään ruisleipä ole. Paremminkin ruisvehnäleipä.

        Aloittaja mainitsi kysymyksessään ruissekaleivän. Kannattaa lukea koko teksti eikä vain otsikkoa.

        "kuka tietäisi saksalaisen ruissekaleivän ohjeen. on ollu 20 vuotta sitten jossain ruokakorteissa."


    • ilman vehnää
    • Ruista ranteeseen

      Ruisleipä:

      - ruisjauhoja juuri
      - vettä
      - suolaa

      Ei siihen muuta tarvita jos hyvää haluaa.

      Juuri keskustelin hollantilaisen kaverini kanssa joka kivenkovaan väitti, että heillä tehdään myös aitoa ruisleipää. En usko. Lienee lähinnä tuo saksmannin versio.

      Tietääkö joku missä kulkee maantieteellinen raja jossa tehdään aitoa ruisleipää ja missä sotketaan taikinaan jotain muuta? Luulisin ruisleivän tulleen Venäjältä, mutta en ole varma tehdäänkö siellä enää aitoa ruisleipää.

      Ruisleipään pitäisi hakea joku mallisuoja tms. Ei sovi vehnäjauhoilla tai muilla jatkettua hiivaleipää kutsua ruisleiväksi. Eikö EU ole myöntänyt jo monille perinneruuille suojan? Onko Suomi ainoa maa maailmassa missä tehdään ruisleipää?

    • ehk must leib

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Laitetaas nyt kirjaimet tänne

      kuka kaipaa ja ketä ?
      Ikävä
      153
      11021
    2. Pieni häivähdys sinusta

      Olet niin totinen
      Ikävä
      53
      5269
    3. Taas ryssittiin oikein kunnolla

      r….ä hyökkäsi Viroon sikaili taas ajattelematta yhtään mitään https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000011347289.html
      NATO
      45
      2473
    4. Missä olet ollut tänään kaivattuni?

      Ikävä sai yliotteen ❤️ En nähnyt sua tänään söpö mies
      Ikävä
      31
      2169
    5. Vanha Suola janottaa Iivarilla

      Vanha suola janottaa Siikalatvan kunnanjohtaja Pekka Iivaria. Mies kiertää Kemijärven kyläjuhlia ja kulttuuritapahtumia
      Kemijärvi
      13
      1731
    6. Valtimon Haapajärvellä paatti mäni nurin

      Ikävä onnettomuus Haapajärvellä. Vene hörpppi vettä matkalla saaren. Veneessä ol 5 henkilöä, kolme uiskenteli rantaan,
      Nurmes
      42
      1594
    7. Tiedän kuka sinä noista olet

      Lucky for you, olen rakastunut sinuun joten en reagoi negatiivisesti. Voit kertoa kavereillesi että kyl vaan, rakkautta
      Ikävä
      31
      1280
    8. Känniläiset veneessä?

      Siinä taas päästiin näyttämään miten tyhmiä känniläiset on. Heh heh "Kaikki osalliset ovat täysi-ikäisiä ja alkoholin v
      Nurmes
      35
      1206
    9. Daniel Nummelan linjapuhe 2025

      Kansanlähetyksen toiminnanjohtajan Daniel Nummelan linjapuhe tänään. Rehellistä analyysiä mm. evlut kirkosta ja piispo
      Luterilaisuus
      98
      952
    10. Tulemmeko hyvin

      Toimeen ja juttuun keskenämme? Luulen, että sopisit hyvin siihen ☀️ympäristöön, paljon kaikkea erilaista.♥️mietin tätä s
      Ikävä
      6
      916
    Aihe