Yritän tehdä elämäni ensimmäistä ruisleipää. Hapanjuuren olen tehnyt itse ja sen pitäisi nyt olla valmis, mutta tuoksu muistuttaa lähinnä hapanta oksennusta. Onko se nyt pilalla? Heitänkö pois ja aloitan alusta? Kiitos neuvoista!
Hapanjuuren tuoksu
7
1928
Vastaukset
- vanha juuri
Voithan yrittää tuostakin leiåää tehdä, mutta parasta olisi aloittaa alusta.
- Ms59
Kiitos vastauksestasi! Kippasin sen haisevan juuren pois ja nyt uusi yritys!
- Sampo ***
Ms59 kirjoitti:
Kiitos vastauksestasi! Kippasin sen haisevan juuren pois ja nyt uusi yritys!
Onnistuikohan Ms59:n leipä? Ite oon tehnynnää ruisleipää jo neljävuotta. Alku: kädenlämpöistä vettä ( 42, kuivahiiva vaatii) puoli litraa, ja pussillinen kuivahiivaa, ja pieni ripaus (ruokalusikka, kaksi) ruisjauhoja, puolidesiä siirappia. Reilu sekoitus että hiiva ja ruisjauhot sekoittuvat tasaisesti, liina päälle ja antaa olla pari tuntia. Sitten vähitellen lisää jauhoja, että tulee löysä velli, sekoittelee kahden päivän ajan vaikka kolme kertaa päivässä. pitäisi alkaa kuplimaan jo vuorokaudessa.
Riittävä nesteen lämpö pistää hiivan toimimaan, ja siirappi taas on hiivalle "ruokaa" alkukäymiseen, jota sittemmin myös uudet ruisjauhotkin ovat.
- Ruisleipää
Tässä eilen aloittamani blogi:
rukiista.blogspot.fi
Olen 30 v mies, ja olen neljä vuotta tehnyt leipäni lähestulkoon itse. Pakkasessa toki aina varalla jotain, mutta syömättähän nuo usein, kaupan leivät, jäävät. Kannattaa tehdä itse! Kyllä se on vaivan arvoista.
Tuolta voi käydä katsomassa vinkkiä: Rukiista.blogspot.fi
Terveisin Sampo - juurtajaksain
Kun mä olin kakara niin landella mun tätini kyllä käytti kiinteää ruisleivän juurta eikä mitään löysää hiivalla herätettyä töhnää. Aina juuri liotettiin veteen ja siitä sitten tehtiin taikina, joka sai levätä muutaman tunnin. Nyrkin kokoinen kimpale taikinasta säilöttiin liinan alle pimeään ja viileään paikkaan seuraavan viikonlopun leipomista varten tuloksena parhaat karjalanpiirakat mitä olen syönyt koskaan.
Joten unohda hiivat ja tee kiinteä taikina ruisjauhoista, vedestä ja suolasta. Kääri taikina kelmuun ja unohda se jääkaapin perukoille muutamaksi viikoksi. Liota se taikinan sekaan ja säästä taas taikinasta kimpale seuraavaan kertaan muovikelmuun käärittynä jääkaapissa. - juu***
Tjaa... tuleekohan juuresta juuresta, jos tekee kuten ed. kirjoittaja. En tiedä, en ole kokeillut. Mutta tuo kuiva/tuorehiiva on tietenkin vain se ensimmäinen herätys sille juurelle. Siten tein itse ensimmäisille leiville, eikä kaikki edes luota juuren riittävän, vaan lisäävät hiivan
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Suomen kansa haluaa Antti Lindtmanista pääministerin
Lindtman on miltei tuplasti suositumpi kuin etunimikaimansa Kaikkonen. Näin kertoo porvarimedian teettämä kysely. http2534567Vain 21% kannattaa Lindtmania pääministeriksi
se on selvästi vähemmän kuin puolueen kannatus, mites nyt noin?1312993Miten löydän sinut
Ja saan sanottua kaiken mitä haluan sinulle kertoa? Ja kuinka kuuntelisit minua sen hetken? Kuinka voin ilmaista sen mit412752Yöllinen autolla kaahari Heinolan seudulla
Asukkaita häiriköivän nuoren herran autokaahaus keskustelu poistettu, onko jokin hyvävelijärjestelmä käytössä ?741740Vaikea tilanne
Hieman kolkuttaa omatuntoa, kun on osoittanut kiinnostusta väärää naista kohtaan. En ymmärrä miten toinen on voinut te1061584Jouluksi miettimistä: kuka tai mikä valmistaa rahan?
Nyt kun on ollut vääntöä rahasta ja eritoten sen vähyydestä, niin olisi syytä uida rahan alkulähteille, eli mistä se syn231475- 551334
- 931245
Julkinen sektori on elänyt aivan liian leveästi yli varojensa!
Viimeisen 15 vuoden aikana julkisen puolen palkat ovat nousseet n. 40%, kun taas yksitysellä sektorilla vain n. 20%. En2061103- 481095