Yritän tehdä elämäni ensimmäistä ruisleipää. Hapanjuuren olen tehnyt itse ja sen pitäisi nyt olla valmis, mutta tuoksu muistuttaa lähinnä hapanta oksennusta. Onko se nyt pilalla? Heitänkö pois ja aloitan alusta? Kiitos neuvoista!
Hapanjuuren tuoksu
7
1843
Vastaukset
- vanha juuri
Voithan yrittää tuostakin leiåää tehdä, mutta parasta olisi aloittaa alusta.
- Ms59
Kiitos vastauksestasi! Kippasin sen haisevan juuren pois ja nyt uusi yritys!
- Sampo ***
Ms59 kirjoitti:
Kiitos vastauksestasi! Kippasin sen haisevan juuren pois ja nyt uusi yritys!
Onnistuikohan Ms59:n leipä? Ite oon tehnynnää ruisleipää jo neljävuotta. Alku: kädenlämpöistä vettä ( 42, kuivahiiva vaatii) puoli litraa, ja pussillinen kuivahiivaa, ja pieni ripaus (ruokalusikka, kaksi) ruisjauhoja, puolidesiä siirappia. Reilu sekoitus että hiiva ja ruisjauhot sekoittuvat tasaisesti, liina päälle ja antaa olla pari tuntia. Sitten vähitellen lisää jauhoja, että tulee löysä velli, sekoittelee kahden päivän ajan vaikka kolme kertaa päivässä. pitäisi alkaa kuplimaan jo vuorokaudessa.
Riittävä nesteen lämpö pistää hiivan toimimaan, ja siirappi taas on hiivalle "ruokaa" alkukäymiseen, jota sittemmin myös uudet ruisjauhotkin ovat.
- Ruisleipää
Tässä eilen aloittamani blogi:
rukiista.blogspot.fi
Olen 30 v mies, ja olen neljä vuotta tehnyt leipäni lähestulkoon itse. Pakkasessa toki aina varalla jotain, mutta syömättähän nuo usein, kaupan leivät, jäävät. Kannattaa tehdä itse! Kyllä se on vaivan arvoista.
Tuolta voi käydä katsomassa vinkkiä: Rukiista.blogspot.fi
Terveisin Sampo - juurtajaksain
Kun mä olin kakara niin landella mun tätini kyllä käytti kiinteää ruisleivän juurta eikä mitään löysää hiivalla herätettyä töhnää. Aina juuri liotettiin veteen ja siitä sitten tehtiin taikina, joka sai levätä muutaman tunnin. Nyrkin kokoinen kimpale taikinasta säilöttiin liinan alle pimeään ja viileään paikkaan seuraavan viikonlopun leipomista varten tuloksena parhaat karjalanpiirakat mitä olen syönyt koskaan.
Joten unohda hiivat ja tee kiinteä taikina ruisjauhoista, vedestä ja suolasta. Kääri taikina kelmuun ja unohda se jääkaapin perukoille muutamaksi viikoksi. Liota se taikinan sekaan ja säästä taas taikinasta kimpale seuraavaan kertaan muovikelmuun käärittynä jääkaapissa. - juu***
Tjaa... tuleekohan juuresta juuresta, jos tekee kuten ed. kirjoittaja. En tiedä, en ole kokeillut. Mutta tuo kuiva/tuorehiiva on tietenkin vain se ensimmäinen herätys sille juurelle. Siten tein itse ensimmäisille leiville, eikä kaikki edes luota juuren riittävän, vaan lisäävät hiivan
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Et siis vieläkään
Et ilmeisesti ole vieläkään päässyt loppuun asti mun kirjoituksissa täällä. Kerro ihmeessä sit, kun valmista 😁 tuskin k512264Hyvä että lähdit siitä
Ties mitä oisin keksinyt jos oisit jäänyt siihen, näit varmaan miten katoin sua.... 😘🤭😎💖251078Aavistatko että moni tietää
Vai ollaanko hyvin vedätetty pokerinaamalla. No kun vähiten odotat niin yllätämme sinut82992Yritin saada
Vastauksia mutta et voinut olla rehellinen ja kaiken kannoin yksin. Halusin kovasti ymmärtää mutta en voi enää ymmärtää.11914Koronarokotus sattui oudon paljon nyt sairaanhoitaja Tanja 46 istuu pyörätuolissa
Pitkä piina piikistä Kun Tanja Vatka käy suihkussa, tuntuu kuin ihoa revittäisiin raastinraudalla irti. Hän on kärsinyt54893- 68873
Olisitko mies valmis?
Maksamaan naisellesi/vaimollesi/tyttöystävällesi elämisestä syntyvät kulut, ruokailun, vuokran ja muut välttämättömät me126853Kronikat..
Mikä hele… on tää yks kronikat mikä suoltaa facessa kaikkea julkaisua ja AINA samoista firmoista imatralla??? Eikö ne mu10783vieläkin sanoa voin...
💖💛💖💛💖💛💖💛💖 💛 Beijjjbeh 💛 Kaks vuotta tänään täällä. Miten hitossa jotkut on jaksaneet kymmeniä vuos22773Täällä istun ja mietin
Miten paljon haluaisin katsoa sinua juuri niin kuin haluaisin katsoa sinua. Rakastavin silmin. Näkisit vihdoin senkin pu49759