Yritän tehdä elämäni ensimmäistä ruisleipää. Hapanjuuren olen tehnyt itse ja sen pitäisi nyt olla valmis, mutta tuoksu muistuttaa lähinnä hapanta oksennusta. Onko se nyt pilalla? Heitänkö pois ja aloitan alusta? Kiitos neuvoista!
Hapanjuuren tuoksu
7
1810
Vastaukset
- vanha juuri
Voithan yrittää tuostakin leiåää tehdä, mutta parasta olisi aloittaa alusta.
- Ms59
Kiitos vastauksestasi! Kippasin sen haisevan juuren pois ja nyt uusi yritys!
- Sampo ***
Ms59 kirjoitti:
Kiitos vastauksestasi! Kippasin sen haisevan juuren pois ja nyt uusi yritys!
Onnistuikohan Ms59:n leipä? Ite oon tehnynnää ruisleipää jo neljävuotta. Alku: kädenlämpöistä vettä ( 42, kuivahiiva vaatii) puoli litraa, ja pussillinen kuivahiivaa, ja pieni ripaus (ruokalusikka, kaksi) ruisjauhoja, puolidesiä siirappia. Reilu sekoitus että hiiva ja ruisjauhot sekoittuvat tasaisesti, liina päälle ja antaa olla pari tuntia. Sitten vähitellen lisää jauhoja, että tulee löysä velli, sekoittelee kahden päivän ajan vaikka kolme kertaa päivässä. pitäisi alkaa kuplimaan jo vuorokaudessa.
Riittävä nesteen lämpö pistää hiivan toimimaan, ja siirappi taas on hiivalle "ruokaa" alkukäymiseen, jota sittemmin myös uudet ruisjauhotkin ovat.
- Ruisleipää
Tässä eilen aloittamani blogi:
rukiista.blogspot.fi
Olen 30 v mies, ja olen neljä vuotta tehnyt leipäni lähestulkoon itse. Pakkasessa toki aina varalla jotain, mutta syömättähän nuo usein, kaupan leivät, jäävät. Kannattaa tehdä itse! Kyllä se on vaivan arvoista.
Tuolta voi käydä katsomassa vinkkiä: Rukiista.blogspot.fi
Terveisin Sampo - juurtajaksain
Kun mä olin kakara niin landella mun tätini kyllä käytti kiinteää ruisleivän juurta eikä mitään löysää hiivalla herätettyä töhnää. Aina juuri liotettiin veteen ja siitä sitten tehtiin taikina, joka sai levätä muutaman tunnin. Nyrkin kokoinen kimpale taikinasta säilöttiin liinan alle pimeään ja viileään paikkaan seuraavan viikonlopun leipomista varten tuloksena parhaat karjalanpiirakat mitä olen syönyt koskaan.
Joten unohda hiivat ja tee kiinteä taikina ruisjauhoista, vedestä ja suolasta. Kääri taikina kelmuun ja unohda se jääkaapin perukoille muutamaksi viikoksi. Liota se taikinan sekaan ja säästä taas taikinasta kimpale seuraavaan kertaan muovikelmuun käärittynä jääkaapissa. - juu***
Tjaa... tuleekohan juuresta juuresta, jos tekee kuten ed. kirjoittaja. En tiedä, en ole kokeillut. Mutta tuo kuiva/tuorehiiva on tietenkin vain se ensimmäinen herätys sille juurelle. Siten tein itse ensimmäisille leiville, eikä kaikki edes luota juuren riittävän, vaan lisäävät hiivan
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 674557
- 1053505
ROTAT VALTAAVAT ALUEITA
Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj373228Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan
Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️262648- 472563
Alavuden sairaala
Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan52139- 222014
- 1981931
Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut
Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh3961554Huomenta kulta
En mä halunnut sulle ilkeillä,päinvastoin. Miks mä niin tekisin ku rakastan sua ❤️ mut anteeksi jos ilmaisin itseäni huo91428