Yritän tehdä elämäni ensimmäistä ruisleipää. Hapanjuuren olen tehnyt itse ja sen pitäisi nyt olla valmis, mutta tuoksu muistuttaa lähinnä hapanta oksennusta. Onko se nyt pilalla? Heitänkö pois ja aloitan alusta? Kiitos neuvoista!
Hapanjuuren tuoksu
7
1905
Vastaukset
- vanha juuri
Voithan yrittää tuostakin leiåää tehdä, mutta parasta olisi aloittaa alusta.
- Ms59
Kiitos vastauksestasi! Kippasin sen haisevan juuren pois ja nyt uusi yritys!
- Sampo ***
Ms59 kirjoitti:
Kiitos vastauksestasi! Kippasin sen haisevan juuren pois ja nyt uusi yritys!
Onnistuikohan Ms59:n leipä? Ite oon tehnynnää ruisleipää jo neljävuotta. Alku: kädenlämpöistä vettä ( 42, kuivahiiva vaatii) puoli litraa, ja pussillinen kuivahiivaa, ja pieni ripaus (ruokalusikka, kaksi) ruisjauhoja, puolidesiä siirappia. Reilu sekoitus että hiiva ja ruisjauhot sekoittuvat tasaisesti, liina päälle ja antaa olla pari tuntia. Sitten vähitellen lisää jauhoja, että tulee löysä velli, sekoittelee kahden päivän ajan vaikka kolme kertaa päivässä. pitäisi alkaa kuplimaan jo vuorokaudessa.
Riittävä nesteen lämpö pistää hiivan toimimaan, ja siirappi taas on hiivalle "ruokaa" alkukäymiseen, jota sittemmin myös uudet ruisjauhotkin ovat.
- Ruisleipää
Tässä eilen aloittamani blogi:
rukiista.blogspot.fi
Olen 30 v mies, ja olen neljä vuotta tehnyt leipäni lähestulkoon itse. Pakkasessa toki aina varalla jotain, mutta syömättähän nuo usein, kaupan leivät, jäävät. Kannattaa tehdä itse! Kyllä se on vaivan arvoista.
Tuolta voi käydä katsomassa vinkkiä: Rukiista.blogspot.fi
Terveisin Sampo - juurtajaksain
Kun mä olin kakara niin landella mun tätini kyllä käytti kiinteää ruisleivän juurta eikä mitään löysää hiivalla herätettyä töhnää. Aina juuri liotettiin veteen ja siitä sitten tehtiin taikina, joka sai levätä muutaman tunnin. Nyrkin kokoinen kimpale taikinasta säilöttiin liinan alle pimeään ja viileään paikkaan seuraavan viikonlopun leipomista varten tuloksena parhaat karjalanpiirakat mitä olen syönyt koskaan.
Joten unohda hiivat ja tee kiinteä taikina ruisjauhoista, vedestä ja suolasta. Kääri taikina kelmuun ja unohda se jääkaapin perukoille muutamaksi viikoksi. Liota se taikinan sekaan ja säästä taas taikinasta kimpale seuraavaan kertaan muovikelmuun käärittynä jääkaapissa. - juu***
Tjaa... tuleekohan juuresta juuresta, jos tekee kuten ed. kirjoittaja. En tiedä, en ole kokeillut. Mutta tuo kuiva/tuorehiiva on tietenkin vain se ensimmäinen herätys sille juurelle. Siten tein itse ensimmäisille leiville, eikä kaikki edes luota juuren riittävän, vaan lisäävät hiivan
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ruotsalaisuuden Päivän virallinen liputuspäivä poistettava VÄLITTÖMÄSTI!
Suomen valtion ja suomalaisuuden kannalta ei ole minkäänlaisia perusteita liputtaa virallisesti ruotsalaisuuden päivää,1055731Mikaela Nylander: Jos pakkoruotsi poistetaan, niin ruotsin kielen asema romahtaa
(Nylander on vanha RKP:nen) Mutta niin heikossa vedossa muumiruotsi siis on Suomessa, että vain tekohengityksellä se pys652572Nainen aion pilata elämäsi täysin, opetus sulle, että pelasit väärän ihmisen sydämellä.
Empatiani sua kohtaan katosi siinä kohtaan, kun teit tietoisen valinnan leikkiä mun sydämellä. Luulet olevas joku älykäs2411585- 941380
- 1241097
6 vkoa kulunut ilman sua
…ihme että olen vielä hengissä. 😔 Kyynelillä pessyt lattioita. Rakastan ja odotan sua ikuisesti❤️Projekti jäi kesken jo8901- 65882
- 66857
- 75798
Salailu jatkuu, poliisi tutkii
Nykyään Pienimäki toimii Ylitornion kaupunginjohtajana. HS tavoitti hänet puhelimitse. Pienimäki korosti, ettei ole enää17741