Muste

sitroen.

Tietokonepuolella ei osata kemiaa eikä fysiikkaa eikäpä juuri muutakaan.

Mikä on mustesuihkutulostimen musteen liuotin? Tapahtuuko musteen kuivuessa kemiallista reaktiota esimerkiksi ilman hapen kanssa, mika estää kuivuneen musteen liuottamisen?

Olen yrittänyt tuloksetta avata mustesuihkutulostimen kuivunutta mustekanavaa isopropyylialkoholiliotuksella. Myös 50/50 suhteessa vedellä laimennetulla. Nyt pitäisi löytää oikea aine ja vielä sellainen, mikä ei liuota tulostimen muovi- ym osia. Asetonia ja ksyleeniä en ole uskaltanut kokeilla.
Kiitos asiallisesta vastauksesta!

14

2079

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • >

      Vesi.

      >

      Ei. Värimolekyylit vain jäävät paperin kuituiseen ja huokoiseen rakenteeseen jumiin ja näin väri pysyy kiinni sen minkä pysyy.. On olemassa mustesuihkuja, joissa tuotetaan kirjoituspäässä olevan UV-valon avulla kemiallinen reaktio ja väri ikäänkuin liimautuu ohueksi kalvoksi tulosteeseen. Mutta tuskin tällaisesta erikoisuudesta on nyt kyse. Näillä vekottimilla pystyy tulostamaan suoraan vaikka muovi- tai metallipinnoille, joihin perinteisen mustesuihkun väri ei todellakaan tartu.

      >

      Eipä tosiaan kannata noin järeillä aineilla lähteä koko laitetta sulattamaan. Jos ei vesi tai jokin vesi-alkoholi liuos tukoksia aukaise, niin eipä oikein mahda mitään.

      • sitroen.

        Tuota pelkäsinkin...
        Pitänee suunnata katse värilasertulostimen suuntaan. Lieneekö niissä vastaavia rikkoutumismekanismeja? Meni vain 500 uron tulostin hukkaan kuivumisen takia...


      • sitroen. kirjoitti:

        Tuota pelkäsinkin...
        Pitänee suunnata katse värilasertulostimen suuntaan. Lieneekö niissä vastaavia rikkoutumismekanismeja? Meni vain 500 uron tulostin hukkaan kuivumisen takia...

        Kannattanee ensin kokeilla, olisiko näissä ohjeissa vinkkiä:
        http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/inkjet_cleaning.html

        Siinä on ainakin hyvä testitapa näkyvillä, jos on vanhaa tulostetta jäljellä. Mitään ihmeellisempiä liuottimiahan noissa musteissa ei taida olla käytössä, kun tuloste ei tuoksu tuoreenakaan. Oliskohan ihan vain vesi?

        Lasertulostimet eivät ole minun tietooni menneet tukkoon. Vastaavasti valokuvatulosteissa ne taitavat vieläkin jäädä jälkeen ruiskutulostimista.


    • iitu

      Millainen muste oltava,että voi tulostaa kalvolle pysyvän tekstin?

      • >

        Homma ei riipu musteesta vaan kalvosta. Tulee käyttää erityisesti mustesuihkutulostukseen valmistettuja kalvoja. Näissä kalvoissa toinen puoli on hieman huokoinen ja väri levittyy ja tarttuu siihen kuin paperiin. Tavalliselle kalvolle (tai mustesuihkukalvon väärälle puolelle..) tulostettaessa väri jää irtopisaroiksi pinnalle.


    • DI-opiskelija

      Ihan hyvin voit käyttää asetonia liuottamiseen. Tulostimen muoviosat kyllä kestävä asetonin.

      • Saattavat ehkä vain lievästi muuttaa muotoaan.


      • Anonyymi

        Tikkurilan Maalipesu toimii hyvin. Olen kokeillut.
        Terv. Rane


    • DI-opiskelija

      Muovipulloissa asetonia säilytetään laboratorioissakin. Ja kyllä, ihan for analysis -laadun asetonia. Toki muovit ovat erilaisia, mutta yleisesti ottaen muovien kemikaalilestävyys on erittäin hyvää. Että peukuttakaa vaan alas edellistä kommenttiani.

      • enkokeilisi

        Täytyy ottaa huomioon että kemikaalipullossa käytetään kemikaalinkestävää muovia, kun taas tulostinvalmistajat harvoin ottavat huomioon että joku saattaisi kaataa printterin päälle asetonia. Asetoni kun on liuottimena sieltä tehokkaimmasta päästä..


    • Jamslamman

      Perinteisesti kovimmat tai kestävyyttä ja tartuntakykyä tuottava liuotin oli aikoinaan tinneri ja väärinkäyttöhän sen taisi kaupan hyllyiltä poistaa? Tietyissä ammateissa olevat saavat ostaa tinneriä, paljon kuluttavat firmat ostavat isoissa astioissa. Ainakin mulle joskus siunaantu jostakin 20l astioita kyseistä liuotinta, vinkkaan tässä esim. maalausyrityksiä.

      • Anonyymi

        Termi "tinneri" ei mitenkään yksikäsitteisesti kuvaa sitä ainetta eikä se kaupan hyllyiltä mihinkään ole poistunut. Koostumusta vain on muutettu vähän turvallisemmaksi lähinnä kai siten että tolueeni on korvattu jollakin muulla, milloin milläkin. Tuo vain tiettyjen ammattien ulottuvilla oleva saattaa tosin olla sitä tolueeniakin sisältävää.


    • Anonyymi

      Tämä psykiatrian sää yhteistyö testit kaksisuuntainen masnis,mies,kaikki menee mitä tulee valta otetaan naiselta pois hallita itse tälläistä miestä, koulutus

    • Anonyymi

      Ei se tukossa ollutkaan. Tulostimeen vain on tehtaalla ohjelmoitu, että kun N kpl tulostetta on tehty, se "menee rikki" ja sinun pitää ostaa taas uusi tulostin. Näin se on kaiketi kaikissa. Eli rahallasi saat vain sutta ja sekundaa niinkuin nykyään kaikissa jääkaapin termostaateista sukkiin ja kenkiin ja kaikkea siltä väliltä. 1960 -luvulla naureskeltiin öMerikkäläisille, kun siellä tehdään tahallaan huonoja tuotteita. Eipä ole naurattanut enää vuosikymmeniin: meillä on nyt sama.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      117
      2595
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      255
      1138
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      86
      1094
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1044
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1001
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      930
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      913
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      28
      881
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      822
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      33
      782
    Aihe