Muste

sitroen.

Tietokonepuolella ei osata kemiaa eikä fysiikkaa eikäpä juuri muutakaan.

Mikä on mustesuihkutulostimen musteen liuotin? Tapahtuuko musteen kuivuessa kemiallista reaktiota esimerkiksi ilman hapen kanssa, mika estää kuivuneen musteen liuottamisen?

Olen yrittänyt tuloksetta avata mustesuihkutulostimen kuivunutta mustekanavaa isopropyylialkoholiliotuksella. Myös 50/50 suhteessa vedellä laimennetulla. Nyt pitäisi löytää oikea aine ja vielä sellainen, mikä ei liuota tulostimen muovi- ym osia. Asetonia ja ksyleeniä en ole uskaltanut kokeilla.
Kiitos asiallisesta vastauksesta!

14

2014

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • >

      Vesi.

      >

      Ei. Värimolekyylit vain jäävät paperin kuituiseen ja huokoiseen rakenteeseen jumiin ja näin väri pysyy kiinni sen minkä pysyy.. On olemassa mustesuihkuja, joissa tuotetaan kirjoituspäässä olevan UV-valon avulla kemiallinen reaktio ja väri ikäänkuin liimautuu ohueksi kalvoksi tulosteeseen. Mutta tuskin tällaisesta erikoisuudesta on nyt kyse. Näillä vekottimilla pystyy tulostamaan suoraan vaikka muovi- tai metallipinnoille, joihin perinteisen mustesuihkun väri ei todellakaan tartu.

      >

      Eipä tosiaan kannata noin järeillä aineilla lähteä koko laitetta sulattamaan. Jos ei vesi tai jokin vesi-alkoholi liuos tukoksia aukaise, niin eipä oikein mahda mitään.

      • sitroen.

        Tuota pelkäsinkin...
        Pitänee suunnata katse värilasertulostimen suuntaan. Lieneekö niissä vastaavia rikkoutumismekanismeja? Meni vain 500 uron tulostin hukkaan kuivumisen takia...


      • sitroen. kirjoitti:

        Tuota pelkäsinkin...
        Pitänee suunnata katse värilasertulostimen suuntaan. Lieneekö niissä vastaavia rikkoutumismekanismeja? Meni vain 500 uron tulostin hukkaan kuivumisen takia...

        Kannattanee ensin kokeilla, olisiko näissä ohjeissa vinkkiä:
        http://www.northlight-images.co.uk/article_pages/inkjet_cleaning.html

        Siinä on ainakin hyvä testitapa näkyvillä, jos on vanhaa tulostetta jäljellä. Mitään ihmeellisempiä liuottimiahan noissa musteissa ei taida olla käytössä, kun tuloste ei tuoksu tuoreenakaan. Oliskohan ihan vain vesi?

        Lasertulostimet eivät ole minun tietooni menneet tukkoon. Vastaavasti valokuvatulosteissa ne taitavat vieläkin jäädä jälkeen ruiskutulostimista.


    • iitu

      Millainen muste oltava,että voi tulostaa kalvolle pysyvän tekstin?

      • >

        Homma ei riipu musteesta vaan kalvosta. Tulee käyttää erityisesti mustesuihkutulostukseen valmistettuja kalvoja. Näissä kalvoissa toinen puoli on hieman huokoinen ja väri levittyy ja tarttuu siihen kuin paperiin. Tavalliselle kalvolle (tai mustesuihkukalvon väärälle puolelle..) tulostettaessa väri jää irtopisaroiksi pinnalle.


    • DI-opiskelija

      Ihan hyvin voit käyttää asetonia liuottamiseen. Tulostimen muoviosat kyllä kestävä asetonin.

      • Saattavat ehkä vain lievästi muuttaa muotoaan.


      • Anonyymi

        Tikkurilan Maalipesu toimii hyvin. Olen kokeillut.
        Terv. Rane


    • DI-opiskelija

      Muovipulloissa asetonia säilytetään laboratorioissakin. Ja kyllä, ihan for analysis -laadun asetonia. Toki muovit ovat erilaisia, mutta yleisesti ottaen muovien kemikaalilestävyys on erittäin hyvää. Että peukuttakaa vaan alas edellistä kommenttiani.

      • enkokeilisi

        Täytyy ottaa huomioon että kemikaalipullossa käytetään kemikaalinkestävää muovia, kun taas tulostinvalmistajat harvoin ottavat huomioon että joku saattaisi kaataa printterin päälle asetonia. Asetoni kun on liuottimena sieltä tehokkaimmasta päästä..


    • Jamslamman

      Perinteisesti kovimmat tai kestävyyttä ja tartuntakykyä tuottava liuotin oli aikoinaan tinneri ja väärinkäyttöhän sen taisi kaupan hyllyiltä poistaa? Tietyissä ammateissa olevat saavat ostaa tinneriä, paljon kuluttavat firmat ostavat isoissa astioissa. Ainakin mulle joskus siunaantu jostakin 20l astioita kyseistä liuotinta, vinkkaan tässä esim. maalausyrityksiä.

      • Anonyymi

        Termi "tinneri" ei mitenkään yksikäsitteisesti kuvaa sitä ainetta eikä se kaupan hyllyiltä mihinkään ole poistunut. Koostumusta vain on muutettu vähän turvallisemmaksi lähinnä kai siten että tolueeni on korvattu jollakin muulla, milloin milläkin. Tuo vain tiettyjen ammattien ulottuvilla oleva saattaa tosin olla sitä tolueeniakin sisältävää.


    • Anonyymi

      Tämä psykiatrian sää yhteistyö testit kaksisuuntainen masnis,mies,kaikki menee mitä tulee valta otetaan naiselta pois hallita itse tälläistä miestä, koulutus

    • Anonyymi

      Ei se tukossa ollutkaan. Tulostimeen vain on tehtaalla ohjelmoitu, että kun N kpl tulostetta on tehty, se "menee rikki" ja sinun pitää ostaa taas uusi tulostin. Näin se on kaiketi kaikissa. Eli rahallasi saat vain sutta ja sekundaa niinkuin nykyään kaikissa jääkaapin termostaateista sukkiin ja kenkiin ja kaikkea siltä väliltä. 1960 -luvulla naureskeltiin öMerikkäläisille, kun siellä tehdään tahallaan huonoja tuotteita. Eipä ole naurattanut enää vuosikymmeniin: meillä on nyt sama.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. KUPSinpelaaja vangittu törkeästä rikoksesta

      Tänään tuli uutinen että Kupsin sopimuspelaajs vangittu törkeästä rikoksesta epäiltynä. Kuka pelaaja kysressä ja mikä ri
      Kuopio
      16
      1439
    2. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      28
      1295
    3. Minun oma kaivattuni

      Ei ole mikään ilkeä kiusaajatyyppi, vaan sivistynyt ja fiksu sekä ystävällinen ihminen, ja arvostan häntä suuresti. Raka
      Ikävä
      63
      1192
    4. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      11
      1072
    5. Tervehdys!

      Sä voit poistaa nää kaikki, mut mä kysyn silti A:lta sen kokemuksia sun käytöksestä eron jälkeen. Btw, miks haluut sabot
      Turku
      65
      1026
    6. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      27
      1015
    7. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      9
      1013
    8. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      30
      989
    9. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      6
      981
    10. Kaupungin valtuuston yleisötilaisuus

      YouTubessa katsojia 76 Buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha buahahaha
      Varkaus
      1
      980
    Aihe