Murtopata

Kotoisin Kinnulasta

Murtopata, perinneruoka Kinnulasta

1. Haali erilaisia elintarvikkeita, pääasiassa makkaroita, lihaa, kalaa, leipää, perunoita, riisiä, makaronia, erilaisia jauhoja yms. makusi mukaan.

2. Säilytä jääkaapissa pidettäviä raaka-aineita kolmisen viikkoa yli viimeisen käyttöpäivän ja siirrä ne sitten arkkumallin pakastimeen pariksi vuodeksi esikypsymään. Kuivat elintarvikkeet kuten riisit, makaronit yms voit jättää siksi aikaa ruokakomeroon esikypsymään.

3. Kun pari vuotta on kulunut kuumenna puilla lämmitettävä hella märillä puilla niin kuumaksi kuin saat ja kaiva raaka-aineet esille. Pakasteessa olevat tarvikkeet voi ottaa sulamaan jo paria päivää aiemmin.

4. Nosta kattila hellalle ja laita kattilaan vettä, maitoa ja voita makusi tai saatavuuden mukaan haluamassasi järjestyksessä.

5. Ala lisätä pakastimesta ja komerosta esiin kaivamiasi elintarvikkeita haluamassasi järjestyksessä sormin pienimällä, "murtaen". Lisää välillä nestettä tai rasvaa. Sekoita kun siltä tuntuu. Siirrä välillä jäähtymään hellan laidalle ja taas takaisin hellalle epämääräisin väliajoin. Mausta saatavilla olevilla mausteilla makusi mukaan prosessin kestäessä. Erityisesti muista käyttää suolaa. Jatka tätä kolme-neljä päivää, yöt ja muut tauot poislukien. Välillä voit lisäillä myös tuoreempia, valmistuksen aikana käsiisi saamia elintarvikkeita. Luonnollisesti murtopata on valmis syötäväksi jo siitä lähtien kun ensimmäiset elintarvikkeet padassa ovat jo lähes kypsiä.

Oikean, alkuperäisen murtopadan tunnistaa siitä että tarvikkeet on kunnolla esikypsytetty ennen padan valmistusta, ne "murretaan" käsin kattilaan, padassa on kunnolla suolaa ja rasvaa ja sen valmistaminen on vähintään kolmen päivän yhtämittainen prosessi jonka aikana padan koostumus saattaa muuttua moneenkin kertaan täysin.

Murtopata tarjoillaan suoraan hellalta halukkaille itsepalveluna. Murtopatakokin kuuluu kutsua ohikulkujoita syömään huudellen lauseita "Nyt syömään!", "Syyvä pittää!" ja "No miksei työ syö?!"

3

384

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • ääliö....

      ääliö. mees nyt puristelemaan finnejäs.

    • Lihapata

      Varmaan hyvääkin ruokaa,jos pitää tuollaisesta.

    • EntinenEinari

      Kävin viikko sitten viikonloppuna pitkästä aikaa Kinnulassa ja toden totta: Murtopata oli edelleenkin voimissaan ja puolustaa paikkaansa Kinnulan perinneruokana koiranpäämutin rinnalla! Hyvää oli, nami nami :)

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mistä puhuitte viimeksi kun näitte

      Kerro yksi aiheista
      Ikävä
      66
      4500
    2. Olenko saanut sinut koukkuun?

      Hyvä. Rakastan sua.
      Ikävä
      105
      3505
    3. ROTAT VALTAAVAT ALUEITA

      Asukkaat nyt loukkuja tekemään ja kiireellä, jätehuolto kuntoon, jätteet niille kuuluville paikoille, huomioikaa yrittäj
      Äänekoski
      37
      3208
    4. Miten minusta tuntuu että kaikki tietää sun tunteista mua kohtaan

      Paitsi suoraan minä itse, vai mitä hlvettiä täällä tapahtuu ja miksi ihmiset susta kyselee minulta 🤔❤️
      Ikävä
      26
      2628
    5. Se on hyvästi

      Toivottavasti ei tavata.
      Ikävä
      47
      2523
    6. Alavuden sairaala

      Säästääkö Alavuden sairaala sähkössä. Kävin Sunnuntaina vast. otolla. Odotushuone ja käytävä jolla lääkäri otti vastaan
      Ähtäri
      5
      2139
    7. Sisäsiittosuus

      Tämän kevään ylioppilaista 90% oli sama sukunimi?
      Suomussalmi
      22
      2014
    8. Kerro todelliset motiivit

      kaivattuasi kohtaan?
      Ikävä
      197
      1913
    9. Reuters: Ukraina on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan. Jopa 40 konetta vahingoittunut

      Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on iskenyt Venäjän strategisia pommikoneita vastaan, kertoo Reuters. Uutistoimiston läh
      NATO
      395
      1552
    10. Huomenta kulta

      En mä halunnut sulle ilkeillä,päinvastoin. Miks mä niin tekisin ku rakastan sua ❤️ mut anteeksi jos ilmaisin itseäni huo
      Ikävä
      9
      1418
    Aihe