Tervehdys!
Mistä ihmeestä löytyy tai MIKÄ niistä on leipäjuuston (kutsuvat jossain päin Suomea kai myös juustoleiväksi) ohje mitä tuolta netistäkin löytää?
Tarkoitan sitä pyöreätä (muodolla ei niin väliä, yleensä se kuitenkin kai löytyy pyöreänä), paistettua, ruskeapilkkupintaista kiinteätä lättyä, joka narskuu hampaissa ja jota yleensä kai syödään lakkahillon tai miten kukakin tykkää. Kaupasta sitä saa esim. "Riitan Herkku" valmistamana.
Onko kyseessä se joka tehdään ternimaidosta ja suolasta ja laitetaan uuniin? (Ja joka toivottavasti muuttuu kiinteäksi ja leikattavaksi?) Vai tuleeko tuosta se puolikiinteä, osin omassa nesteessä oleva jokin juusto sekin on nimeltään, ja jota muistan lapsena kanelin ja sokerin kanssa lautaselta lusikoineeni?
Niinkuin jo mainitsinkin, etsin nimenomaan sitä kiinteätä ja leikattavaa. Mahtaako kukaan kyetä auttamaan? En todellakaan pysy enää kärryillä löytämistäni ohjeista, mikä juusto niistä tulee ja epätoivo saa kohta otteen.
Kiitos oikein paljon jo etukäteen avusta.
Leipäjuusto
6
1962
Vastaukset
- Ellu
Tuo kuvailemasi puolikiinteä kanelin, maidon ja sokerin kanssa syötävä on juuri uunijuustoa.. Juustoleipä (ainakin minulle kun kerta Kainuusta olen) valmistetaan kotikonsteine seuraavalla ohjeella.. muitakin vastaavanlaisia ohjeita toki on mutta tätä kotonani on käytetty..
5 l maitoa
2 tl suolaa
1-2 tl juustonjuoksutinta
Aineksista tulee yksi keskikokoinen juustoleipä.
Maidon tulee olla lypsylämmintä eli " lehmänlämpöistä", mittarista katsottaessa 37-38 °C.
Juoksutin ja suola lisätään maitoon kapustalla sekoittaen. Astiaksi sopii emali- tai muoviämpäri.
On tärkeätä, että maito pysyy "piimiämisen" eli hyytymisen aikana samanlämpöisenä. Astiaa ei saisi panna liian kuumaan paikkaan, sillä silloin juustosta tulee kovaa.
Kun piimiäminen on alkanut ja tullut sakeaksi, rikotaan sen pinta varovasti lusikan syrjällä ristiin rastiin vedellen. Maito jätetään seisomaan vielä joksikin aikaa, jolloin ajuustomassa eli "juustokokka" alkaa syntyä.
Kokko nostellaan pohjasta varovasti kauhalla. Tämä vaihe on tehtävä oikein, jotta kokka hajoaisi sopivasti. Sitä ei saa missään tapauksessa sekoittaa voimakkaasti eli "poruttaa". Kun astian annetaan olla vähän aikaa koskematta, hera irtoaa ja nousee pintaan. Kokka jää pohjalle.
Hera kauhotaan astiasta.
Juustomassa nostellaan kauhalla juustolaudalle, jonka alustana voi olla vaikka reunapelti, ja kootaan. Paras juusto tulee, kun heraa ei puserreta ulos vaan se saa valua itsestään alustalle. Samalla juustoleipä hakee itse lopullisen muotonsa. Siihen tietysti menee jonkin verran aikaa, mutta on tärkeätä, että hera poistuu juustosta mahdollisimman tarkoin. Muutoin juustoleipä ei pysy paistettaessa laudalla.- Kohta jo epätoivoinen
Kiitos nyt ensin todella kovasti! Ohjeesi tuntuu tutulta netistä ja uskottava se sitten on, että TUO ON se leipäjuuston/juustoleivän ohje. Tuntuu olevan jonkin verran työläs tehdä. Tai vaikeahan se on sanoa kun ei ole koskaan tullut tehtyä. Täytyy se silti ehdottomasti kokeilla, koska se on niin vietävän hyvää.
Voitko vielä kertoa noin-asteita ja paistoaikaa?
Itselläni on sähköuuni...
Ja sitten vielä kun juustolauta ei itselleni ole vähimmässäkään määrin tuttu kapistus, niin onko se sovelias sähköuunille? Jos ei, niin osaatko opastaa jonkin korvaavan astian tilalle?
Jälleen kerran kiitos!!
(Epätoivo hellittää jo!) =) - myös leipäjuuston paistaja
Kohta jo epätoivoinen kirjoitti:
Kiitos nyt ensin todella kovasti! Ohjeesi tuntuu tutulta netistä ja uskottava se sitten on, että TUO ON se leipäjuuston/juustoleivän ohje. Tuntuu olevan jonkin verran työläs tehdä. Tai vaikeahan se on sanoa kun ei ole koskaan tullut tehtyä. Täytyy se silti ehdottomasti kokeilla, koska se on niin vietävän hyvää.
Voitko vielä kertoa noin-asteita ja paistoaikaa?
Itselläni on sähköuuni...
Ja sitten vielä kun juustolauta ei itselleni ole vähimmässäkään määrin tuttu kapistus, niin onko se sovelias sähköuunille? Jos ei, niin osaatko opastaa jonkin korvaavan astian tilalle?
Jälleen kerran kiitos!!
(Epätoivo hellittää jo!) =)Hei, itse teen leipäjuuston suurin piirtein em. ohjeen mukaan. Paistan se kuitenkin aina avotulen äärellä...siitä ne pilkut syntyy.
Terveisin Hilu - Epätoivo palaa taas...
myös leipäjuuston paistaja kirjoitti:
Hei, itse teen leipäjuuston suurin piirtein em. ohjeen mukaan. Paistan se kuitenkin aina avotulen äärellä...siitä ne pilkut syntyy.
Terveisin HiluEikö siis sittenkään uunia...? Sitten tulee ongelmia.. Kiitos, kun kun viitsit irvaamatta korjata käsityksiäni. =) Pidän leipäjuustosta todella paljon, mutta niinkuin huomata saattaa, minulla ei ole mitään käsitystä sen valmistamisesta. Siltikin, jos se vaan suinkin on mahdollista, tekisin sitä mielelläni itse, mutta mutta...
Sen lisäksi, että uuni ei ilmeisesti olekaan nyt hyvä juttu, asun sen sähköuunini kanssa kerrostalossa ja avotulen teko näissä olosuhteissa ei ole kovin suotavaa. =) Mitäs nyt? Kuinka leipäjuuston/juustoleivän valmistaminen onnistuu näissä olosuhteissa? Vai onnistuuko ollenkaan? - Ellu
myös leipäjuuston paistaja kirjoitti:
Hei, itse teen leipäjuuston suurin piirtein em. ohjeen mukaan. Paistan se kuitenkin aina avotulen äärellä...siitä ne pilkut syntyy.
Terveisin HiluKyllä ne pilkut ihan sähköuunissakin tulee..
Muutaman kerran mitä on tehty uunissa niin sellaiset 200-250 astetta.. ja sit hetken aikaa grillivastuksella.. sillä se väri aikakin on saatu aikaan..
Paistoajasta en osaa sanoa.. mutta se juustoleipä kannattaa kääntää.. käyttää apuna esim isoa lautasta.. muottia ei välttämättä tarvitse olla kun sen saa muotoiltua käsinkin kohtalaisen tasareunaiseksi mutta jos tahtoo käyttää muottia myös paistamisen aikana niin kannattaa hankkia esimerkiksi sellainen suuri "piparkakkumuotti". siinä pysyy ainakin muodossaan.. =)
Kokeilemisen iloa! - Epätoivoinen vai ei..?
Ellu kirjoitti:
Kyllä ne pilkut ihan sähköuunissakin tulee..
Muutaman kerran mitä on tehty uunissa niin sellaiset 200-250 astetta.. ja sit hetken aikaa grillivastuksella.. sillä se väri aikakin on saatu aikaan..
Paistoajasta en osaa sanoa.. mutta se juustoleipä kannattaa kääntää.. käyttää apuna esim isoa lautasta.. muottia ei välttämättä tarvitse olla kun sen saa muotoiltua käsinkin kohtalaisen tasareunaiseksi mutta jos tahtoo käyttää muottia myös paistamisen aikana niin kannattaa hankkia esimerkiksi sellainen suuri "piparkakkumuotti". siinä pysyy ainakin muodossaan.. =)
Kokeilemisen iloa!jos sähköuunikin käy! Vastasin juuri Hilulle siitä sähköuunista. Kun eivät varmaan naapurit tykkäisi jos nuotion tuohon olohuoneeseen laittaisin.. =)
Nimimerkinkin voikin varmaan jo kohta rauhottaa... =)
Täytyy vaan kokeilla, sillähän se sitten selviää mitä siitä tulee. Saattaa olla, että palaan vielä asiaan jos ongelmia ilmenee. ("..laittaisinko nuotion sittenkin keittiöön...?" =) )
Mutta..
Kiitos vielä kerran vastauksistanne! Hyvää kesän jatkoa teille!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Yritän tänään laittaa taajuudet kohdilleen
Jotta törmätään kirjaimellisesti. Ei tätä kestä enää perttikään. Olet rakas ❤️662238Onko kaivattusi
kyltymätön nainen, pystyisitkö olemaan hänelle loputon mies, vai meneekö toisinpäin.381853Vanhuksen varpaankynsien leikkaus 89 euroa...
Huh huh.......Parturikäynti olisi varmasti ollut 250 euroa? Kallis on suomi nykyään.1711480Viulu vaiennut
Eikö pisnikset suju ? Vai miksi pahin yrittäjä vouhka on "kadonnu" maan alle. 🤣221474Anne Kukkohovi. Myy likaisia alushousujaan.
Kuka ihme ostaa jonkun naisen likaisia alushousuja, menee lujaa kyllä tälläkin housujen myyjällä.781177Nainen, sellaista tässä ajattelin
Minulla on olo, että täällä on edelleen joku, jolla on jotain käsiteltävää. Hän ei ole päässyt lähtemään vielä vaan jost1771144Kyllä tekee kipeää
Luopua kaikesta mitä on elämässä saavuttanut😞 ei vaan ole enää yhtäkään hiljaista vuorokautta🤬211096Kauanko skuutteja on siedettävä? Ei tietoa liikennesäännöistä, ajellaan miten sattuu ja missä vain.
Kauanko on kestettävä sähköpotkulautojen terrorismismia? Niillä ajelevat eivät tiedä, tai jos tietävätkin, niin eivät vä1051064- 77929
En mä tiedä mitä tapahtuu
siis tykkäisitköhän musta oikeasti. Ehkä oot pelannu liikaa rahapelejä, ehkä rakastat tyhjiä arpoja.9922