Tervehdys!
Mistä ihmeestä löytyy tai MIKÄ niistä on leipäjuuston (kutsuvat jossain päin Suomea kai myös juustoleiväksi) ohje mitä tuolta netistäkin löytää?
Tarkoitan sitä pyöreätä (muodolla ei niin väliä, yleensä se kuitenkin kai löytyy pyöreänä), paistettua, ruskeapilkkupintaista kiinteätä lättyä, joka narskuu hampaissa ja jota yleensä kai syödään lakkahillon tai miten kukakin tykkää. Kaupasta sitä saa esim. "Riitan Herkku" valmistamana.
Onko kyseessä se joka tehdään ternimaidosta ja suolasta ja laitetaan uuniin? (Ja joka toivottavasti muuttuu kiinteäksi ja leikattavaksi?) Vai tuleeko tuosta se puolikiinteä, osin omassa nesteessä oleva jokin juusto sekin on nimeltään, ja jota muistan lapsena kanelin ja sokerin kanssa lautaselta lusikoineeni?
Niinkuin jo mainitsinkin, etsin nimenomaan sitä kiinteätä ja leikattavaa. Mahtaako kukaan kyetä auttamaan? En todellakaan pysy enää kärryillä löytämistäni ohjeista, mikä juusto niistä tulee ja epätoivo saa kohta otteen.
Kiitos oikein paljon jo etukäteen avusta.
Leipäjuusto
6
1966
Vastaukset
- Ellu
Tuo kuvailemasi puolikiinteä kanelin, maidon ja sokerin kanssa syötävä on juuri uunijuustoa.. Juustoleipä (ainakin minulle kun kerta Kainuusta olen) valmistetaan kotikonsteine seuraavalla ohjeella.. muitakin vastaavanlaisia ohjeita toki on mutta tätä kotonani on käytetty..
5 l maitoa
2 tl suolaa
1-2 tl juustonjuoksutinta
Aineksista tulee yksi keskikokoinen juustoleipä.
Maidon tulee olla lypsylämmintä eli " lehmänlämpöistä", mittarista katsottaessa 37-38 °C.
Juoksutin ja suola lisätään maitoon kapustalla sekoittaen. Astiaksi sopii emali- tai muoviämpäri.
On tärkeätä, että maito pysyy "piimiämisen" eli hyytymisen aikana samanlämpöisenä. Astiaa ei saisi panna liian kuumaan paikkaan, sillä silloin juustosta tulee kovaa.
Kun piimiäminen on alkanut ja tullut sakeaksi, rikotaan sen pinta varovasti lusikan syrjällä ristiin rastiin vedellen. Maito jätetään seisomaan vielä joksikin aikaa, jolloin ajuustomassa eli "juustokokka" alkaa syntyä.
Kokko nostellaan pohjasta varovasti kauhalla. Tämä vaihe on tehtävä oikein, jotta kokka hajoaisi sopivasti. Sitä ei saa missään tapauksessa sekoittaa voimakkaasti eli "poruttaa". Kun astian annetaan olla vähän aikaa koskematta, hera irtoaa ja nousee pintaan. Kokka jää pohjalle.
Hera kauhotaan astiasta.
Juustomassa nostellaan kauhalla juustolaudalle, jonka alustana voi olla vaikka reunapelti, ja kootaan. Paras juusto tulee, kun heraa ei puserreta ulos vaan se saa valua itsestään alustalle. Samalla juustoleipä hakee itse lopullisen muotonsa. Siihen tietysti menee jonkin verran aikaa, mutta on tärkeätä, että hera poistuu juustosta mahdollisimman tarkoin. Muutoin juustoleipä ei pysy paistettaessa laudalla.- Kohta jo epätoivoinen
Kiitos nyt ensin todella kovasti! Ohjeesi tuntuu tutulta netistä ja uskottava se sitten on, että TUO ON se leipäjuuston/juustoleivän ohje. Tuntuu olevan jonkin verran työläs tehdä. Tai vaikeahan se on sanoa kun ei ole koskaan tullut tehtyä. Täytyy se silti ehdottomasti kokeilla, koska se on niin vietävän hyvää.
Voitko vielä kertoa noin-asteita ja paistoaikaa?
Itselläni on sähköuuni...
Ja sitten vielä kun juustolauta ei itselleni ole vähimmässäkään määrin tuttu kapistus, niin onko se sovelias sähköuunille? Jos ei, niin osaatko opastaa jonkin korvaavan astian tilalle?
Jälleen kerran kiitos!!
(Epätoivo hellittää jo!) =) - myös leipäjuuston paistaja
Kohta jo epätoivoinen kirjoitti:
Kiitos nyt ensin todella kovasti! Ohjeesi tuntuu tutulta netistä ja uskottava se sitten on, että TUO ON se leipäjuuston/juustoleivän ohje. Tuntuu olevan jonkin verran työläs tehdä. Tai vaikeahan se on sanoa kun ei ole koskaan tullut tehtyä. Täytyy se silti ehdottomasti kokeilla, koska se on niin vietävän hyvää.
Voitko vielä kertoa noin-asteita ja paistoaikaa?
Itselläni on sähköuuni...
Ja sitten vielä kun juustolauta ei itselleni ole vähimmässäkään määrin tuttu kapistus, niin onko se sovelias sähköuunille? Jos ei, niin osaatko opastaa jonkin korvaavan astian tilalle?
Jälleen kerran kiitos!!
(Epätoivo hellittää jo!) =)Hei, itse teen leipäjuuston suurin piirtein em. ohjeen mukaan. Paistan se kuitenkin aina avotulen äärellä...siitä ne pilkut syntyy.
Terveisin Hilu - Epätoivo palaa taas...
myös leipäjuuston paistaja kirjoitti:
Hei, itse teen leipäjuuston suurin piirtein em. ohjeen mukaan. Paistan se kuitenkin aina avotulen äärellä...siitä ne pilkut syntyy.
Terveisin HiluEikö siis sittenkään uunia...? Sitten tulee ongelmia.. Kiitos, kun kun viitsit irvaamatta korjata käsityksiäni. =) Pidän leipäjuustosta todella paljon, mutta niinkuin huomata saattaa, minulla ei ole mitään käsitystä sen valmistamisesta. Siltikin, jos se vaan suinkin on mahdollista, tekisin sitä mielelläni itse, mutta mutta...
Sen lisäksi, että uuni ei ilmeisesti olekaan nyt hyvä juttu, asun sen sähköuunini kanssa kerrostalossa ja avotulen teko näissä olosuhteissa ei ole kovin suotavaa. =) Mitäs nyt? Kuinka leipäjuuston/juustoleivän valmistaminen onnistuu näissä olosuhteissa? Vai onnistuuko ollenkaan? - Ellu
myös leipäjuuston paistaja kirjoitti:
Hei, itse teen leipäjuuston suurin piirtein em. ohjeen mukaan. Paistan se kuitenkin aina avotulen äärellä...siitä ne pilkut syntyy.
Terveisin HiluKyllä ne pilkut ihan sähköuunissakin tulee..
Muutaman kerran mitä on tehty uunissa niin sellaiset 200-250 astetta.. ja sit hetken aikaa grillivastuksella.. sillä se väri aikakin on saatu aikaan..
Paistoajasta en osaa sanoa.. mutta se juustoleipä kannattaa kääntää.. käyttää apuna esim isoa lautasta.. muottia ei välttämättä tarvitse olla kun sen saa muotoiltua käsinkin kohtalaisen tasareunaiseksi mutta jos tahtoo käyttää muottia myös paistamisen aikana niin kannattaa hankkia esimerkiksi sellainen suuri "piparkakkumuotti". siinä pysyy ainakin muodossaan.. =)
Kokeilemisen iloa! - Epätoivoinen vai ei..?
Ellu kirjoitti:
Kyllä ne pilkut ihan sähköuunissakin tulee..
Muutaman kerran mitä on tehty uunissa niin sellaiset 200-250 astetta.. ja sit hetken aikaa grillivastuksella.. sillä se väri aikakin on saatu aikaan..
Paistoajasta en osaa sanoa.. mutta se juustoleipä kannattaa kääntää.. käyttää apuna esim isoa lautasta.. muottia ei välttämättä tarvitse olla kun sen saa muotoiltua käsinkin kohtalaisen tasareunaiseksi mutta jos tahtoo käyttää muottia myös paistamisen aikana niin kannattaa hankkia esimerkiksi sellainen suuri "piparkakkumuotti". siinä pysyy ainakin muodossaan.. =)
Kokeilemisen iloa!jos sähköuunikin käy! Vastasin juuri Hilulle siitä sähköuunista. Kun eivät varmaan naapurit tykkäisi jos nuotion tuohon olohuoneeseen laittaisin.. =)
Nimimerkinkin voikin varmaan jo kohta rauhottaa... =)
Täytyy vaan kokeilla, sillähän se sitten selviää mitä siitä tulee. Saattaa olla, että palaan vielä asiaan jos ongelmia ilmenee. ("..laittaisinko nuotion sittenkin keittiöön...?" =) )
Mutta..
Kiitos vielä kerran vastauksistanne! Hyvää kesän jatkoa teille!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 753607
- 622694
- 812647
Hei........
Pelkkä sun näkeminen saa mut hymyilemään pitkin iltaa. Oot niin 🤩😘 Edellinen poistettiin.582418Mitä sanoa pituudeksi näillä mittaustuloksilla?
Jos jossain tarttee ilmoittaa pituus sentin tarkkuudella? Mitattu neljästi virallisesti ja mittaustulokset on olleet 1922363Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa kansainvälinen etsintäkuulutus Poliis
Poliisi: Kymmenhenkinen pohjalaisperhe ollut vuoden kateissa – kansainvälinen etsintäkuulutus Poliisi pyytää yleisön apu2622205- 451943
- 441769
Mä en jaksa suojella sua enää
Oot osa mun tarinaa ja ensirakkaus 🩷🌈 Olisiko niin kauheata, jos muutkin ystävämme tietäisivät? Se on jo niin vanha ”t151501EU:n uusin idea - jatkossa joudut tunnistautumaan kun katsot PORNOA!
"Pornon katsominen muuttuu täysin Euroopan komissio on kehittänyt sovelluksen, jolla internetin käyttäjä voi todistaa p1491418